EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0112

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 514/2014 om almindelige bestemmelser om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og om instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring og om ændring af forordning (EU) nr. 516/2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden og om ændring af forordning (EU) 2021/1147 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden

COM/2022/112 final

Bruxelles, den 8.3.2022

COM(2022) 112 final

2022/0077(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 514/2014 om almindelige bestemmelser om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og om instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring
og
om ændring af forordning (EU) nr. 516/2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden
og
om ændring af forordning (EU) 2021/1147 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Den Russiske Føderations invasion af Ukraine den 24. februar 2022 førte til en massetilstrømning af fordrevne personer fra Ukraine til flere EU-medlemsstater. Dette lægger fornyet pres på medlemsstaternes finansielle midler til håndtering af presserende migrations- og grænseforvaltningsbehov. Det øgede migrationspres, herunder på modtagelses- og asylbehandlingsprocedurerne, mærkes allerede voldsomt i de medlemsstater, der deler landegrænse med Ukraine, men presset føles nu også længere væk på hele Den Europæiske Unions område, og det vil vare ved efter 2022.

Det overordnede mål med dette forslag er at hjælpe medlemsstaterne med at håndtere konsekvenserne af krigen i Ukraine ved at give lettere adgang til uudnyttede finansielle midler, der er afsat til programmeringsperioden 2014-2020 for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden ("AMIF") 1 og Fonden for Intern Sikkerhed, både for så vidt angår den del, der vedrører instrumentet for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik 2 , og for så vidt angår den del, der vedrører instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring 3  (i det følgende benævnt "fonde på området indre anliggender 2014-2020"). Hensigten med forslaget er at udnytte anvendelsesområdet for disse fonde bedst muligt ved at forlænge støtteberettigelsesperioden og give adgang til uudnyttede øremærkede midler og dermed undgå, at uudnyttede midler frigøres og dermed går tabt.

Den 4. marts 2022 blev Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/382 om konstatering af massetilstrømning af fordrevne personer fra Ukraine som omhandlet i artikel 5 i direktiv 2001/55/EF 4 og deraf følgende indførelse af midlertidig beskyttelse vedtaget. Det præciseres i gennemførelsesafgørelsen (i betragtning 22), at medlemsstaternes bestræbelser på at opfylde de forpligtelser, der følger af afgørelsen, vil blive understøttet finansielt bl.a. af Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, som er oprettet ved forordning (EU) 2021/1147 5  ("AMIF 2021-2027"). En forlængelse af gennemførelsesperioden for fondene på området indre anliggender 2014-2020 ville også give medlemsstaterne yderligere fleksibilitet til at støtte foranstaltninger, som træffes i overensstemmelse med Rådets direktiv 2001/55/EF om minimumsstandarder for midlertidig beskyttelse med henblik på at håndtere massetilstrømningen af fordrevne personer fra Ukraine.

Denne overordnede fleksibilitet er nødvendig for at sikre en bred tilgang til migrationsstyring, som bygger på gensidig tillid, solidaritet og ansvarsdeling mellem medlemsstaterne og Unionens institutioner, for at sikre en fælles holdbar EU-politik for asyl, migration, sikkerhed og grænseforvaltning og for at styrke EU's evne til at samle de europæiske og nationale bestræbelser på at arbejde effektivt.

Forlængelse af gennemførelsesperioden for fonde på området indre anliggender 2014-2020

Formålet med dette forslag er at forlænge gennemførelsesperioden for fonde på området indre anliggende for 2014-2020 med ét år. Forlængelsen forudsætter en ændring af forordning (EU) nr. 514/2014 af 16. april 2014 om almindelige bestemmelser om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og om instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring 6 , som fastsætter bestemmelserne for anvendelsen af fondene på området indre anliggender 2014-2020. Takket være forlængelsen vil medlemsstaterne hurtigt kunne udnytte resterende midler til at afhjælpe det øgede pres på deres grænse- og migrationsforvaltningssystemer, som skyldes invasionen af Ukraine. Massetilstrømningen af personer til EU's medlemsstater medfører også yderligere behov for sikkerhed, hvortil de resterende midler ligeledes kan benyttes.

Adgang til uudnyttede øremærkede midler under AMIF 2014-2020

Forslaget har endvidere til formål at give adgang til uudnyttede beløb, der tidligere var øremærkede til bestemte formål under AMIF, for at forbedre medlemsstaternes muligheder for at håndtere det øgede pres på deres asyl- og migrationsforvaltningssystemer. Denne adgang vil blive givet ved at ændre forordning (EU) nr. 516/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af AMIF og fastsætte bestemmelser for dens anvendelse.

Udnyttelse af eksterne formålsbestemte indtægter under AMIF 2021-2027

For at øge omfanget af de til rådighed værende finansieringskilder, der kan bidrage til håndteringen af uforudsete fremtidige begivenheder, er tanken med forslaget at give medlemsstaterne og andre offentlige eller private donorer mulighed for i programmeringsperioden 2021-2027 at yde supplerende finansielle bidrag til asyl- og migrationsforvaltning i form af eksterne formålsbestemte indtægter. Disse eksterne formålsbestemte indtægter vil udgøre et særligt bidrag fra medlemsstaterne og andre offentlige eller private donorer til finansiering af bestemte udgiftsposter under Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden for 2021-2027. Denne potentielle finansieringskilde kan tilføjes ved at ændre forordning (EU) 2021/1147 7 om oprettelse af AMIF og fastsætte bestemmelser for dens anvendelse. Den vil give mulighed for en yderligere beredskabsforanstaltning til finansiering af asyl- og migrationsaktiviteter i medlemsstaterne under kriser som dem, der følger af invasionen af Ukraine.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Forslaget hænger sammen med den overordnede retlige ramme for fondene på området indre anliggender 2014-2020 og er begrænset til en målrettet ændring af specifikke bestemmelser i forordning (EU) nr. 514/2014 og forordning (EU) nr. 516/2014 med henblik på at håndtere den presserende og usædvanlige situation, der er opstået som følge af invasionen af Ukraine. Muligheden for at formålsbestemme indtægter til bestemte udgiftsposter findes i artikel 21, stk. 5, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 ("finansforordningen"), som finder anvendelse på al EU-finansiering på det pågældende politikområde 8 .

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Forslaget er begrænset til målrettede ændringer af forordning (EU) nr. 514/2014 og forordning (EU) nr. 516/2014 for at håndtere den presserende og usædvanlige situation, der er opstået som følge af invasionen af Ukraine, og hænger sammen med Unionens politik på andre områder. Det har hele tiden været en topprioritet for Unionen at håndtere udbruddet af vold i Ukraine og de deraf følgende flygtningebevægelser. Den foreslåede tilgang hænger også sammen med gennemførelsescyklussen ("N + 3-reglen"), der er beskrevet i artikel 136 i forordning (EU) nr. 1303/2013 9 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond. Brugen af eksterne formålsbestemte indtægter er desuden i overensstemmelse med den tilgang, der benyttes i andre finansieringsinstrumenter, hvor modstandsdygtighed og beredskab er vigtige faktorer, såsom Rådets forordning (EU) 2020/2094 om oprettelse af et EU-genopretningsinstrument til støtte for genopretningen efter covid-19-krisen 10 .

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for den foreslåede EU-indsats er fastsat i listen over foranstaltninger i artikel 78, stk. 2, artikel 79, stk. 2 og 4, artikel 82, stk. 1, artikel 84 og artikel 87, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). Forordning (EU) nr. 516/2014 bygger på artikel 78, stk. 2, artikel 79, stk. 2 og 4, mens forordning (EU) nr. 514/2014 bygger på samtlige ovennævnte bestemmelser.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Forslaget har til formål at hjælpe medlemsstaterne med at håndtere de direkte og indirekte konsekvenser af invasionen af Ukraine, navnlig de øgede behov i forbindelse med migrations- og grænseforvaltning, således at der gøres bedst muligt brug af de EU-fonde, der er beregnet til relaterede formål. EU-lovgivningen kan kun ændres på EU-plan.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget omfatter begrænsede og målrettede ændringer, som ikke går videre end, hvad der er nødvendigt for at nå målet om at sikre, at medlemsstaterne kan gøre størst mulig brug af de til rådighed værende finansielle midler som reaktion på invasionen af Ukraine. Invasionen har medført større behov på områder såsom migrations- og grænseforvaltning, som direkte er omfattet af fondene på området indre anliggender 2014-2020. Forslaget er derfor i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet og falder ind under anvendelsesområdet for indsatsen inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed som fastsat i afsnit V i TEUF. Formålene med og størrelsen af den tilsvarende finansiering står i et rimeligt forhold til, hvad der ønskes opnået med retsakten.

Valg af retsakt

Forordning (EU) nr. 514/2014 fastsætter støtteberettigelses- og gennemførelsesperioden for fonde på området indre anliggender for 2014-2020, mens forordning (EU) nr. 516/2014 fastsætter de specifikke regler for anvendelsen af midler under AMIF for samme periode. Det er nødvendigt at ændre både forordning (EU) nr. 514/2014 og forordning (EU) nr. 516/2014 ved nærværende forordning for at forlænge støtteberettigelsesperioden for fondene på området indre anliggender 2014-2020. AMIF blev oprettet for perioden 2021-2027 ved forordning (EU) 2021/1147, som også indeholder bestemmelser for fondens anvendelse, hvilket betyder, at forordning (EU) 2021/1147 også skal ændres ved dette forslag for at indføre bestemmelser om formålsbestemte indtægter til brug under AMIF 2021-2027.

3.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

De budgetmæssige virkninger er allerede indregnet i budgettet for fondene på området indre anliggender 2014-2020. Formålet med dette forslag er at gøre bedre brug af fondene på området indre anliggender 2014-2020 i forbindelse med massetilstrømningen af fordrevne personer fra Ukraine til EU's medlemsstater.

Det er ikke muligt at sige noget om den budgetmæssige virkning af eksterne formålsbestemte indtægter inden for AMIF's budget for 2021-2027. Ifølge finansforordningens artikel 21, stk. 6, skal budgettet indeholde posteringsmuligheder for eksterne formålsbestemte indtægter og interne formålsbestemte indtægter, og beløbet skal så vidt muligt anføres. Formålsbestemte indtægter kan kun medtages i budgetforslaget for de beløbs vedkommende, som der er klarhed over på tidspunktet for fastlæggelsen af budgetforslaget.

2022/0077 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 514/2014 om almindelige bestemmelser om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og om instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring
og

om ændring af forordning (EU) nr. 516/2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden

og

om ændring af forordning (EU) 2021/1147 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 78, stk. 2, artikel 79, stk. 2 og 4, artikel 82, stk. 1, artikel 84 og artikel 87, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 11 ,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget 12 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Den Russiske Føderations invasion af Ukraine den 24. februar 2022 førte til en massetilstrømning af fordrevne personer fra Ukraine til flere medlemsstater. Dette lægger fornyet pres på medlemsstaternes finansielle midler til håndtering af presserende migrations-, grænseforvaltnings- og sikkerhedsbehov. I betragtning af krisens art og omfang vil disse uforudsete behov vare ved efter 2022.

(2)Siden den 1. januar 2014 har Unionens politik for indre anliggender vedrørende migration, grænseforvaltning og sikkerhed fået støtte via midler fra Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden 13 og Fonden for Intern Sikkerhed, både for så vidt angår den del, der vedrører instrumentet for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik 14 , og for så vidt angår den del, der vedrører instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring ("fonde på området indre anliggender 2014-2020").

(3)Det er nødvendigt at forlænge gennemførelsesperioden for fondene på området indre anliggender 2014-2020 med ét år for at gøre det muligt for medlemsstaterne fuldt ud at anvende eventuelle uudnyttede midler fra disse programmer og om nødvendigt hurtigt at ændre gennemførelsen af deres programmer efter behov for at imødegå de uforudsete udfordringer, som invasionen af Ukraine medfører.

(4)Det er også nødvendigt at sikre større fleksibilitet i brugen af midler, der er øremærkede i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014, som i øjeblikket forhindrer, at uudnyttede midler fra programmeringsperioden 2014-2020 kan anvendes til at håndtere de presserende behov, der opstår som følge af invasionen af Ukraine.

(5)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 514/2014 15 indeholder almindelige bestemmelser om gennemførelsen af fondene på området indre anliggender 2014-2020 for så vidt angår bl.a. finansieringen af udgifter og gennemførelsesperioden, som begrænser medlemsstaternes udbetalinger til senest den 30. juni 2023 og fastsætter afslutningen af gennemførelsesperioden til den 31. december 2023.

(6)Under den flerårige finansielle ramme for 2021-2027 trådte pr. 1. januar 2021 en ny pakke af midler på området migrations- og grænseforvaltning i kraft i form af den nye Asyl-, Migrations- og Integrationsfond 16 , Instrumentet for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik 17 og Fonden for Intern Sikkerhed 18 ("fonde på området indre anliggender 2021-2027").

(7)Selv om fondene på området indre anliggender 2021-2027 trådte i kraft den 15. juli 2021 og fandt anvendelse fra den 1. januar 2021 er medlemsstaternes programmer endnu ikke [på datoen for vedtagelsen af nærværende forordning] blevet godkendt.

(8)For at sikre kontinuitet i gennemførelsen af de politiske mål for fondene på området indre anliggender 2014-2020 og 2021-2027 og muliggøre en gnidningsløs overgang mellem programmeringsperioden for 2014-2020 og 2021-2027 og dermed minimere den administrative byrde for medlemsstaterne, er det nødvendigt at sikre en vis overlapning mellem gennemførelsen af de respektive finansieringsinstrumenter.

(9)Denne nødvendighed anerkendes udtrykkeligt i retsgrundlaget for fondene på området indre anliggender 2021-2027 og forordning (EU) 2021/1060 19 , som giver mulighed for, at udgifter kan blive støtteberettigede med tilbagevirkende kraft pr. 1. januar 2021.

(10)På trods af disse bestemmelser, som skal bidrage til at slå bro over kløften mellem finansieringsinstrumenterne, kan slutdatoen for gennemførelsen af fondene på området indre anliggender 2014-2020 og de forventede datoer for godkendelse af programmerne under fondene på området indre anliggender 2021-2027 betyde, at medlemsstaterne kommer til at stå over for en betydelig mangel på finansiering. Dette kan medføre likviditetsproblemer som følge af det yderligere pres på deres migrations- og grænseforvaltningsaktiviteter som følge af massetilstrømningen af fordrevne personer fra Ukraine.

(11)Denne risiko forværres af, at fondene på området indre anliggender 2014-2020 følger en kortere cyklus for gennemførelse af budgetforpligtelser (N+2-reglen), som ikke er tilpasset andre EU-finansieringsinstrumenter under delt forvaltning såsom Samhørighedsfonden, hvor der gælder en længere gennemførelsesperiode (N + 3). N+3-reglen 20 vil finde anvendelse på fondene på området indre anliggender 2021-2027 som fastsat i forordning (EU) 2021/1060 for perioden 2021-2027.

(12)Som følge af forhold, som delvis ligger uden for medlemsstaternes kontrol, som f.eks. forsinkelser i gennemførelsen på grund af coronaviruspandemien i 2020-2021, tyder de tilgængelige data om status for medlemsstaternes gennemførelse på, at der er en høj risiko for, at midler, som ellers kunne blive anvendt til at dække nyligt opståede behov, vil blive frigjort. Ved at forlænge fristen for gennemførelsen af midlerne med ét år vil medlemsstaterne imidlertid få mulighed for at udnytte budgetforpligtelserne i 2014-2020-programmerne fuldt ud til at tackle de udfordringer, de nu står over for som følge af begivenhederne i Ukraine.

(13)Det anerkendes i forordning (EU) nr. 514/2014, at et godkendt nationalt program på Kommissionens eller den pågældende medlemsstats initiativ kan tages op til fornyet overvejelse og om nødvendigt kan revideres for resten af programmeringsperioden, såfremt der opstår nye eller uforudsete omstændigheder. Det bør derfor overvejes at betragte krigen i Ukraine som "nye eller uforudsete omstændigheder", der berettiger en fornyet overvejelse og operationel omlægning af programmets gennemførelse i lyset af de nye behov og inden for rammerne af de specifikke mål i det tidligere vedtagne program.

(14)For at sikre, at medlemsstaterne fortsat har adgang til uudnyttede beløb under fondene på området indre anliggender 2014-2020, er det nødvendigt at forlænge støtteberettigelsesperioden for disse fonde med ét år og at foretage de nødvendige tilpasninger af datoerne for gennemførelsen, rapporteringen, evalueringen og afslutningen af programmerne samt af datoerne vedrørende frigjorte beløb.

(15)For at sikre, at forlængelsen af støtteberettigelsesperioden indføres så klart som muligt, er det nødvendigt at fastsætte én endelig central dato for, hvornår udgifterne skal være afholdt og udbetalt.

(16)Forordning (EU) 2018/2000 af 12. december 2018 21 ændrede forordning (EU) nr. 516/2014 for at give adgang til midler, der var øremærket til overførsel af ansøgere om international beskyttelse og personer med international beskyttelse, og gøre det muligt at anvende dem til bestemte andre aktioner i det nationale program. Det er nødvendigt at udvide dette fleksibilitetsprincip for at imødekomme presserende behov i lyset af nye eller uforudsete omstændigheder, især for at håndtere medlemsstaternes nye asylforvaltnings- og migrationsstyringsbehov som følge af invasionen af Ukraine.

(17)For at give adgang til alle disponible midler og undgå, at de går tabt som følge af frigørelse af uudnyttede midler, som tidligere var øremærket til visse bestemte formål i henhold til forordning (EU) nr. 516/2014, herunder midler til bestemte aktioner og til EU-genbosættelsesprogrammet, er det nødvendigt at give medlemsstaterne fleksibilitet til undtagelsesvis at anvende disse midler i lyset af nye eller uforudsete omstændigheder såsom dem, der opstår som følge af invasionen af Ukraine.

(18)For at øge omfanget af til rådighed værende finansieringskilder, der kan bidrage til håndteringen af uforudsete fremtidige begivenheder, bør medlemsstaterne og andre offentlige eller private donorer have mulighed for i programmeringsperioden 2021-2027 at yde supplerende finansielle bidrag til asyl- og migrationsforvaltning i form af eksterne formålsbestemte indtægter. Disse eksterne formålsbestemte indtægter vil udgøre et særligt bidrag fra medlemsstaterne og andre offentlige eller private donorer til finansiering af bestemte udgiftsposter under Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden for 2021-2027 og vil skabe mulighed for en supplerende beredskabsforanstaltning til finansiering af asyl- og migrationsaktiviteter i medlemsstaterne under kriser som dem, der følger af invasionen af Ukraine.

(19)Den støtte, der ydes under AMIF, bør navnlig supplere aktioner, der finansieres under andre EU-fonde, især som led i samhørighedspolitikken, for at få størst mulig virkning af de disponible midler.

(20)Forordning (EU) nr. 514/2014 og forordning (EU) nr. 516/2014 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) nr. 514/2014 foretages følgende ændringer:

1)    Artikel 17, stk. 3, affattes således:

"3. Udgifter er støtteberettigede i medfør af særforordningerne, hvis de er afholdt af en støttemodtager og er blevet fuldt ud udbetalt af den udpegede ansvarlige myndighed mellem den 1. januar 2014 og den 30. juni 2024."

2)    Artikel 40, stk. 1 og 2, affattes således:

"1. Medlemsstaterne fremlægger senest den 31. december 2024:

a) de oplysninger, der kræves for det seneste årsregnskab i overensstemmelse med artikel 44, stk. 1

b) en anmodning om udbetaling af den endelige saldo og

c) den endelige gennemførelsesrapport for det nationale program, jf. artikel 54, stk. 1.

"2. De betalinger, den ansvarlige myndighed foretager fra den 16. oktober 2023 til den 30. juni 2024, inkluderes i det sidste årsregnskab."

3)    Artikel 50, stk. 4, affattes således:

"4. Forpligtelsen vedrørende de seneste to regnskabsår i perioden frigøres i overensstemmelse med de regler, der følges med henblik på programmernes afslutning."

4)    Artikel 54, stk. 1, affattes således:

"1. Inden den 31. marts 2016 og inden den 31. marts i hvert efterfølgende år til og med 2023 forelægger den ansvarlige myndighed Kommissionen en årlig rapport om gennemførelsen af hvert nationalt program i det foregående regnskabsår og kan på det relevante niveau offentliggøre disse oplysninger. Den rapport, der forelægges i 2016, skal omfatte regnskabsårene 2014 og 2015. Medlemsstaterne forelægger en endelig rapport om gennemførelsen af de nationale programmer senest den 31. december 2024."

5)    I artikel 57 foretages følgende ændringer:

a)    Stk. 1, litra b), affattes således:

"b) en efterfølgende evalueringsrapport om virkningerne af aktioner under deres nationale programmer senest den 31. december 2024."

b)    Stk. 2, litra b), affattes således:

"b) en efterfølgende evalueringsrapport om virkningerne af denne forordning og særforordningerne efter afslutning af de nationale programmer senest den 30. juni 2025."

Artikel 2

I forordning (EU) nr. 516/2014 foretages følgende ændringer:

1)    Artikel 16, stk. 3, affattes således:

"3. De yderligere beløb, der er nævnt i stk. 1 og 2 i denne artikel, tildeles medlemsstaterne i individuelle finansieringsafgørelser, der godkender eller reviderer deres nationale program som led i midtvejsevalueringen efter proceduren i artikel 14 og 15 i forordning (EU) nr. 514/2014. Disse beløb må kun anvendes til gennemførelse af de specifikke aktioner anført i bilag II til denne forordning. Viser det sig imidlertid, at en anden anvendelse i det nationale program er nødvendig i lyset af nye eller uforudsete omstændigheder, konsulterer den berørte medlemsstat Kommissionen forud for anvendelsen af de pågældende beløb."

2)    Artikel 17, stk. 9, affattes således:

"9. De yderligere beløb, der er nævnt i stk. 1 og 2 i nærværende artikel, tildeles hvert andet år medlemsstaterne, første gang i de individuelle finansieringsafgørelser, der godkender deres nationale program efter proceduren i artikel 14 i forordning (EU) nr. 514/2014, og efterfølgende i en finansieringsafgørelse, der vedlægges som bilag til de afgørelser, der godkender deres nationale program. Disse beløb overføres ikke til andre aktioner i det nationale program. Viser det sig imidlertid, at en overførsel er nødvendig i lyset af nye eller uforudsete omstændigheder, konsulterer den berørte medlemsstat Kommissionen forud for en sådan overførsel af de pågældende beløb."

Artikel 3

I forordning (EU) 2021/1147 foretages følgende ændringer:

1)    Følgende nye stk. 5 tilføjes i artikel 10:

"5. Støtte i henhold til denne forordning kan også finansieres ved hjælp af bidrag fra medlemsstaterne og andre offentlige eller private donorer som eksterne formålsbestemte indtægter i overensstemmelse med artikel 21, stk. 5, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 22 ."

Artikel 4

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden, om ændring af Rådets beslutning 2008/381/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 573/2007/EF og nr. 575/2007/EF og Rådets beslutning 2007/435/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 168).
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 515/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af et instrument for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik som en del af Fonden for Intern Sikkerhed og om ophævelse af beslutning nr. 574/2007/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 143).
(3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 513/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af et instrument for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring som en del af Fonden for Intern Sikkerhed og om ophævelse af Rådets afgørelse 2007/125/RIA (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 93).
(4)    Rådets direktiv 2001/55/EF af 20. juli 2001 om minimumsstandarder for midlertidig beskyttelse i tilfælde af massetilstrømning af fordrevne personer og om foranstaltninger, der skal fremme en ligelig fordeling mellem medlemsstaterne af indsatsen med hensyn til modtagelsen af disse personer og følgerne heraf (EFT L 212 af 7.8.2001, s. 12).
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1147 af 7. juli 2021 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden (EUT L 251 af 15.7.2021. s. 1).
(6)    EUT L 150 af 20.5.2014, s. 112. Forordningens titel kan virke misvisende med hensyn til anvendelsen, men denne forordning finder også anvendelse på instrumentet for de ydre grænser og visumpolitik, jf. artikel 1, stk. 3, i forordning (EU) nr. 515/2014 sammenholdt med artikel 2, litra a), i forordning (EU) nr. 514/2014.
(7)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1147 af 7. juli 2021 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden (EUT L 251 af 15.7.2021. s. 1).
(8)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
(9)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).
(10)    Rådets forordning (EU) 2020/2094 af 14. december 2020 om oprettelse af et EU-genopretningsinstrument til støtte for genopretningen efter covid-19-krisen (EUT L 433I af 22.12.2020, s. 23).
(11)    EUT C […] af […], s. […].
(12)    EUT C […] af […], s. […].
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af asyl-, migrations- og integrationsfonden, om ændring af Rådets beslutning 2008/381/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 573/2007/EF og nr. 575/2007/EF og Rådets beslutning 2007/435/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 168).
(14)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 515/2014 af 16. april 2014 om oprettelse af et instrument for finansiel støtte til forvaltning af de ydre grænser og den fælles visumpolitik som en del af Fonden for Intern Sikkerhed og om ophævelse af beslutning nr. 574/2007/EF (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 143).
(15)    EUT L 150 af 20.5.2014, s. 112.
(16)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1147 af 7. juli 2021 om Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden (EUT L 251 af 15.7.2021. s. 1).
(17)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1148 af 7. juli 2021 om oprettelse af instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik som en del af Fonden for Integreret Grænseforvaltning (EUT L 251 af 15.7.2021. s. 48).
(18)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1149 af 7. juli 2021 om oprettelse af Fonden for Intern Sikkerhed (EUT L 251 af 15.7.2021, s. 94).
(19)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).
(20)    Budgetforpligtelser vedrørende de operationelle programmer foretages pr. årlige trancher. Ifølge N+3-reglen skal en forpligtelse, der indgås i år N, være dækket af det samme beløb i forfinansieringsanmodninger og anmodninger om mellemliggende betalinger inden den 31. december N+3 (en forpligtelse, der f.eks. er indgået i 2014, skal være fuldt ud dækket af forfinansieringsanmodninger og anmodninger om mellemliggende betalinger inden den 31. december 2017). Det beløb, der ikke er dækket, frigøres, hvilket betyder, at medlemsstaten mister finansieringen. Formålet med reglen er at sikre finansiel disciplin i forvaltningen af EU-midler ved at tvinge medlemsstaterne til at gennemføre projekterne på en dynamisk måde og undgå problemer i slutningen af cyklussen.
(21)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/2000 af 12. december 2018 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014, for så vidt angår indgåelse af forpligtelser på ny for de resterende beløb, der blev indgået forpligtelser for til støtte for gennemførelsen af Rådets afgørelse (EU) 2015/1523 og (EU) 2015/1601 eller tildelingen af disse beløb til andre aktioner inden for rammerne af de nationale programmer (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 78).
(22)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
Top