Der er planlagt tre omfattende tilgange til at løse alle de konstaterede problemer:
Løsningsmodel 1 — kun at vedtage bløde lovgivningsforanstaltninger sammen med Schengenstrategien (soft law-foranstaltninger).
Løsningsmodel 2 — at foreslå en målrettet ændring af Schengengrænsekodeksen ledsaget af visse bløde lovgivningsforanstaltninger (blandet løsning). Der vil navnlig blive foreslået en ny procedure for beredskabsplanlægning vedrørende genindførelse af ind- og udrejsekontrol ved de indre grænser som reaktion på trusler, der påvirker flere eller alle medlemsstater på samme tid. De retningslinjer og henstillinger, der er vedtaget som reaktion på covid-19, vil bidrage til de "afbødende foranstaltninger", som det vil være nødvendigt at tage hensyn til, når en genindførelse af ind- og udrejsekontrol er uundgåelig. For at begrænse anvendelsen af ind- og udrejsekontrol, som er den mest indgribende foranstaltning, vil begrebet "sidste udvej", som allerede findes i Schengengrænsekodeksen, blive videreudviklet til at omfatte en henvisning til de foranstaltninger, som medlemsstaterne har til rådighed for at kompensere for fraværet af ind- og udrejsekontrol. Derudover vil Kommissionen få bedre redskaber til at holde øje med, hvorfor medlemsstaterne ønsker at genindføre ind- og udrejsekontrol, og hvordan de udfører den. Sluttelig vil vedtagelsen af et "forbud mod indrejse" i EU i tilfælde af en trussel mod folkesundheden få et solidt retsgrundlag for at sikre ensartethed ved de ydre grænser.
Løsningsmodel 3 — er mere ambitiøs med hensyn til at ændre de eksisterende regler. Den vil kræve, at beslutningen om genindførelse af kontrol træffes på EU-plan med godkendelse fra en af EU-institutionerne, eller den vil simpelthen fjerne den nuværende mulighed for at genindføre ind- og udrejsekontrol ved de indre grænser ved en medlemsstats ensidige beslutning og kræve, at der anvendes kompenserende foranstaltninger i stedet.
Efter en detaljeret vurdering af virkningen af alle løsningsmodellerne og høring af alle involverede parter er løsningsmodel 2 den foretrukne løsningsmodel. Dette valg er baseret på det forhold, at denne løsningsmodel samlet set er bedst, hvad angår effektivitet og forholdsmæssighed. Den trækker på erfaringerne fra fortiden og er samtidig tilstrækkelig ambitiøs. Den respekterer medlemsstaternes synspunkter vedrørende ind- og udrejsekontrollens rolle, når det drejer sig om at imødegå alvorlige trusler, samtidig med at den også respekterer de legitime forventninger hos EU-borgere og andre, der nyder godt af fraværet af ind- og udrejsekontrol ved de indre grænser.
|
Alle de forskellige kategorier af interessenter (Europa-Parlamentet, medlemsstaterne, borgerne virksomheder og den akademiske verden) finder, at der er behov for foranstaltninger for at gøre Schengenområdet stærkere og mere modstandsdygtigt. Medlemsstaterne er splittede mellem løsningsmodel 1 og løsningsmodel 2. Løsningsmodel 2 vil sandsynligvis også blive støttet af Europa-Parlamentet og erhvervslivet, da den skaber den rette balance mellem det nødvendige ambitionsniveau og den nødvendige pragmatisme, baseret på erfaringerne fra forhandlingerne om Kommissionens forslag fra 2017 om ændring af Schengengrænsekodeksen. Løsningsmodel 3 er en logisk følge af udviklingen i Schengenområdet, men har ikke fået udtrykkelig støtte fra nogen af grupperne.
|
Den foretrukne løsningsmodel har de bedste muligheder for at effektivt at løse de konstaterede problemer. Den tilvejebringer de nødvendige redskaber til at sikre et velfungerende Schengenområde. I denne henseende er viften af potentielle virkninger af denne løsningsmodel meget bred, herunder positive økonomiske og sociale virkninger. Omfanget af disse virkninger vil imidlertid i sidste instans afhænge af, hvor vellykkede andre planlagte initiativer bliver, navnlig hvad angår reformen af Schengenevalueringsmekanismen (skal også fremlægges sammen med Schengenstrategien), samt af de fremskridt, der gøres med gennemførelsen af de allerede vedtagne og de nyligt foreslåede foranstaltninger ved de ydre grænser og inden for området, som skal sikre en bedre anvendelse af andre afhjælpende foranstaltninger for at sikre et højt sikkerhedsniveau i Schengenområdet.
Den foretrukne løsningsmodel, som skaber større forudsigelighed i forbindelse med styringen af krisesituationer, giver fordele for EU-borgere og indbyggere, når de bevæger sig inden for Schengenområdet i erhvervsmæssigt øjemed, med henblik på shopping eller i forbindelse med fritidsaktiviteter. Samtidig medfører den økonomiske fordele for hele Schengenområdet, da den mindsker omkostningerne ved ind- og udrejsekontrol ved de indre grænser. I forbindelse med denne løsningsmodel anerkendes grænseregionernes interesser, og dette kan som sådan begrænse konsekvenserne for disse regioner af foranstaltninger, der træffes på centralt plan i krisesituationer. Sluttelig øger den EU's troværdighed på internationalt plan, idet anvendelsen af de foranstaltninger ved de ydre grænser, der vedtages specifikt for at imødegå trusler mod folkesundheden, præciseres.
|