Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0637

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side, i forbindelse med den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser for så vidt angår den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus

    COM/2021/637 final

    Bruxelles, den 20.10.2021

    COM(2021) 637 final

    2021/0330(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side, i forbindelse med den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser for så vidt angår den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus


    BEGRUNDELSE

    1.Forslagets genstand

    Dette forslag vedrører en afgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og ØPA-landene i Southern African Development Community ("SADC") på den anden side, i forbindelse med den planlagte vedtagelse af forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og den planlagte vedtagelse af forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus.

    2.Baggrund for forslaget

    2.1.Den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side

    Den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side ("aftalen") har til formål at:

    a)bidrage til at mindske og udrydde fattigdom gennem indgåelse af et handelspartnerskab, som er foreneligt med målet om bæredygtig udvikling, MDG-målene og Cotonouaftalen

    b)fremme regional integration, økonomisk samarbejde og god regeringsførelse for på regionalt plan at oprette og gennemføre effektive, forudsigelige og gennemsigtige lovgivningsmæssige rammer for handel og investeringer mellem parterne og mellem SADC-ØPA-landene

    c)fremme SADC-ØPA-landenes gradvise integration i verdensøkonomien i overensstemmelse med deres politiske valg og prioriteringer på udviklingsområdet

    d)forbedre SADC-ØPA-landenes kapacitet inden for handelspolitik og handelsrelaterede spørgsmål

    e)støtte forudsætningerne for øgede investeringer og privatsektorinitiativer samt forbedre forsyningskapaciteten, konkurrenceevnen og den økonomiske vækst i SADC-ØPA-landene, og

    f)styrke de eksisterende forbindelser mellem parterne på grundlag af solidaritet og gensidig interesse.

    Aftalen har fundet midlertidig anvendelse mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Botswana, Lesotho, Namibia, Eswatini og Sydafrika på den anden side fra den 10. oktober 2016 og mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Mozambique på den anden side fra den 4. februar 2018.

    2.2.Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus

    Ved aftalens artikel 50 nedsættes Det Særlige Udvalg for Told og Handelslettelser, og det fastsættes, at det bl.a. har til opgave "selv at vedtage sin forretningsorden", jf. stk. 2, litra f).

    Ved artikel 13 i protokol 3 "Geografiske betegnelser og handel med vin og spiritus" til aftalen nedsættes Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, og i samme artikels stk. 5, fastsættes det, at "det særlige udvalg [selv] fastsætter sin forretningsorden".

    2.3.De retsakter, der skal vedtages af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus

    Formålet med de påtænkte retsakter er at fastsætte forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told og Handelslettelser og for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus.

    3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne

    Dette forslag til Rådets afgørelse fastlægger den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus og i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser, der er nedsat ved EU-SADC-ØPA, for så vidt angår forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus og Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser.

    Parterne i aftalen drøftede disse procedureregler og nåede til enighed om, at disse bør vedtages på de efterfølgende møder i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, idet der tages forbehold for EU's beslutningsprocedurer.

    Indholdet af vedlagte forretningsorden er meget lig indholdet i forretningsordenen for andre økonomiske partnerskabsaftaler eller andre handelsaftaler.

    Forretningsordenen er afgørende for fuldførelsen af den institutionelle ramme for aftalen og dermed for at sikre en gnidningsløs gennemførelse af aftalen.

    4.Retsgrundlag

    4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

    4.1.1.Principper

    I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".

    Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver". Endelig omfatter begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" også handlinger af organisatorisk art, der påvirker den måde, hvorpå beslutningerne træffes inden for organet, f.eks. hvis et organ med beslutningsbeføjelser vedtager eller ændrer sin forretningsorden.

    4.1.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

    Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus og Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser er organer, der er nedsat ved en aftale, nemlig EU-SADC-ØPA.

    De respektive retsakter, som de to udvalg skal vedtage, er retsakter, der har retsvirkninger, fordi der er tale om retsakter af organisatorisk art, der har indflydelse på den måde, hvorpå beslutningerne træffes inden for organet. De påtænkte retsakter får bindende virkning i henhold til folkeretten, jf. henholdsvis aftalens artikel 50 og artikel 13 i protokol 3 til aftalen.

    De påtænkte retsakter supplerer eller ændrer ikke den institutionelle ramme for aftalen.

    Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.

    4.2.Materielt retsgrundlag

    4.2.1.Principper

    Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har et dobbelt formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, have et enkelt materielt retsgrundlag, nemlig det, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller element.

    4.2.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde

    Det primære mål med og indhold af den påtænkte retsakt vedrører den fælles handelspolitik.

    Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 207, stk. 4, første afsnit, i TEUF.

    4.3.Konklusion

    Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 207, stk. 4, første afsnit, i TEUF sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

    5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt

    Da retsakterne vedtaget af Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus og Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser vil ændre de respektive forretningsordener, bør de offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende efter vedtagelsen.

    2021/0330 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side, i forbindelse med den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser for så vidt angår den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 207, stk. 4, først afsnit, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og ØPA-landene i Southern African Development Community ("SADC") på den anden side ("aftalen") blev undertegnet af Den Europæiske Union og dens medlemsstater den 10. juni 2016 1 . Den har fundet midlertidig anvendelse mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Botswana, Lesotho, Namibia, Eswatini og Sydafrika på den anden side fra den 10. oktober 2016 og mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Mozambique på den anden side fra den 4. februar 2018.

    (2)I til aftalens artikel 50, stk. 1, nedsættes Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser.

    (3)I artikel 13, stk. 1, i protokol 3 til aftalen nedsættes Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus.

    (4)I henhold til aftalens artikel 50, stk. 2, litra f), fastsætter Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser selv sin forretningsorden.

    (5)I henhold til artikel 13, stk. 5, i protokol 3 til aftalen fastsætter Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus selv sin forretningsorden.

    (6)Det er hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i disse to udvalg, da afgørelserne om fastsættelse af forretningsordenen vil have retsvirkninger i Unionen.

    (7)Unionens holdning i disse to udvalg til vedtagelsen af deres respektive forretningsorden bør baseres på de respektive udkast til afgørelse vedtaget af de to udvalg, der er knyttet til denne afgørelse —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Den holdning, som på Unionens vegne skal indtages i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser, der er nedsat ved artikel 50 i den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og ØPA-landene i Southern African Development Community ("SADC") på den anden side, baseres på det udkast til nævnte udvalgs afgørelse om dets forretningsorden, der er knyttet til nærværende afgørelse.

    Artikel 2

    Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved artikel 13 i protokol nr. 3 til den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og ØPA-landene i Southern African Development Community ("SADC") på den anden side, baseres på det udkast til nævnte udvalgs afgørelse om dets forretningsorden, der er knyttet til nærværende afgørelse.

    Artikel 3

    Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       Formand

    (1)    Økonomisk partnerskabsaftale mellem den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side (EUT L 250 af 16.9.2016, s. 3).
    Top

    Bruxelles, den 20.10.2021

    COM(2021) 637 final

    BILAG

    til

    Proposal for a Council Decision

    om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og i Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus, der er nedsat ved den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side, i forbindelse med den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for henholdsvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser for så vidt angår den påtænkte vedtagelse af forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser og forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelser og Handel med Vin og Spiritus





    TILLÆG 1

    Udkast til AFGØRELSE nr. [...]

    VEDTAGET AF DET SÆRLIGE UDVALG FOR TOLD- OG HANDELSLETTELSER

    om fastsættelse af udvalgets forretningsorden

    DET SÆRLIGE UDVALG FOR TOLD- OG HANDELSLETTELSER HAR—

    under henvisning til den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side ("aftalen"), der blev undertegnet i Kasane den 10. juni 2016, særlig artikel 50, stk. 2, litra f), —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser fastlægges som angivet i bilaget.

    Denne afgørelse træder i kraft den ...

    Udfærdiget i ...den ...

    Bilag

    FORRETNINGSORDEN FOR DET SÆRLIGE UDVALG FOR TOLD- OG HANDELSLETTELSER

    KAPITEL I

    TILRETTELÆGGELSE

    Artikel 1

    Sammensætning og formandskab

    1.Det særlige udvalg for told- og handelslettelser, der er nedsat ved artikel 50 i den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side ("aftalen"), varetager sine opgaver som omhandlet i aftalens artikel 50.

    2.Ved henvisning i denne forretningsorden til "parterne" forstås parterne som defineret i aftalens artikel 104.

    3.Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser sammensættes af repræsentanter for parterne, jf. aftalens artikel 50, stk. 1.

    4.I henhold til aftalens artikel 50, stk. 4, varetages formandskabet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser skiftevis af en tjenestemand fra Europa-Kommissionen og en embedsmand fra SADC-ØPA-landene. Det første møde i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser ledes i fællesskab af en tjenestemand fra Europa-Kommissionen og en embedsmand fra SADC-ØPA-landene.

    5.Det første mandat begynder på den dato, hvor Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser afholder sit første møde, og slutter den 31. december det samme år.

    Artikel 2

    Møder

    1.Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser træder sammen en gang om året eller efter anmodning fra en af parterne. Møderne afholdes i Bruxelles eller i et af SADC-ØPA-landene skiftevis, medmindre parterne aftaler andet.

    2.Medmindre parterne aftaler andet, indkalder den part, der varetager formandskabet, efter samråd med den anden part, til møde i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser.

    Artikel 3

    Observatører

    Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser kan beslutte at invitere observatører på ad hoc-basis og kan bestemme, hvilke punkter på dagsordenen disse observatører må overvære behandlingen af.

    Artikel 4

    Sekretariat

    1.Den part, der er vært for mødet i Udvalget for Told- og Handelslettelser, fungerer som sekretariat.

    2.Når mødet finder sted via elektroniske midler, fungerer den part, der har formandskabet, som sekretariat.

    KAPITEL II

    FUNKTIONSMÅDE

    Artikel 5

    Dokumenter

    Hvis forhandlingerne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser er baseret på skriftlige dokumenter, nummereres disse og rundsendes af sekretariatet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser som dokumenter fra Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser.

    Artikel 6

    Mødeindkaldelse og dagsorden

    1.Sekretariatet indkalder parterne til møde og anmoder om bidrag til dagsordenen senest 30 dage før mødet. I tilfælde af en hastesag og/eller uforudsete omstændigheder, som skal behandles, kan der indkaldes til møde med kort varsel.

    2.Sekretariatet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser udarbejder en foreløbig dagsorden for hvert møde. Den sendes af sekretariatet til formanden og medlemmerne af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser senest 14 dage før mødet.

    3.Den foreløbige dagsorden omfatter punkter, som sekretariatet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser har modtaget fra en part med anmodning om optagelse på dagsordenen.

    4.Dagsordenen vedtages af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser ved hvert mødes begyndelse. Punkter, som ikke findes på den foreløbige dagsorden, kan optages på dagsordenen, hvis parterne er enige herom.

    5.Formanden for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser kan efter aftale med alle parter indbyde eksperter til at deltage i møderne med henblik på oplysninger om specifikke spørgsmål.

    Artikel 7

    Mødereferat

    Medmindre parterne aftaler andet, udarbejder sekretariatet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser et referat af hvert møde, som vedtages ved afslutningen af mødet.

    Artikel 8

    Afgørelser og henstillinger

    1.Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser vedtager ved konsensus afgørelser eller henstillinger i de tilfælde, der er omhandlet i aftalen, eller når Det Fælles Råd eller Udvalget for Handel og Udvikling har givet det sådanne beføjelser.

    2.Hvis Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser ved aftalen er bemyndiget til at vedtage afgørelser eller henstillinger, eller hvor Det Fælles Råd eller Udvalget for Handel og Udvikling har givet det sådanne beføjelser, benævnes sådanne akter henholdsvis "afgørelse" og "henstilling" i mødereferatet. Sekretariatet for Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser påfører alle vedtagne afgørelser og henstillinger et løbenummer, datoen for deres vedtagelse og en beskrivelse af emnet. I hver afgørelse eller henstilling angives datoen for dens ikrafttrædelse.

    3.Hvis et SADC-ØPA-land ikke deltager, skal sekretariatet sende det medlem, som ikke kunne deltage i mødet, afgørelserne og/eller henstillingerne fra mødet. Dette SADC-ØPA-land skal fremsende et skriftligt svar senest 10 kalenderdage fra afsendelsen af afgørelserne og/eller henstillingerne med angivelse af de afgørelser og/eller henstillinger, som de er uenige i, herunder grundene hertil. I mangel af ovennævnte skriftlige svar inden for 10 kalenderdage anses afgørelserne og/eller henstillingerne for at være vedtaget. Hvis det SADC-ØPA-land, som ikke deltog, ikke er enig i afgørelser og/eller henstillinger, finder proceduren i stk. 4 anvendelse.

    4.I perioden mellem møderne kan Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser vedtage afgørelser eller henstillinger ved skriftlig procedure, hvis parterne er enige herom. En skriftlig procedure består i udveksling af noter mellem repræsentanter for parterne.

    5.Afgørelser og henstillinger vedtaget af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser skal bekræftes ved hjælp af en kopi underskrevet af en repræsentant for Den Europæiske Union og en repræsentant for SADC-ØPA-landene.

    Artikel 9

    Offentlig adgang

    1.Møderne i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser er ikke offentlige, medmindre andet bestemmes.

    2.Hver part kan beslutte at offentliggøre afgørelser og henstillinger vedtaget af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser.

    KAPITEL III

    AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

    Artikel 10

    Udgifter

    1.Parterne afholder hver især de udgifter, der påløber i forbindelse med deltagelse i Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser møder, såvel udgifter til personale, rejser og underhold som udgifter til postforsendelser og telekommunikation.

    2.Udgifter i forbindelse med tilrettelæggelse af møder, formidling af tolkning og reproduktion af dokumenter afholdes af den part, der er vært for mødet.

    Artikel 11

    Ændring af forretningsordenen

    Denne forretningsorden kan ændres skriftligt ved en afgørelse vedtaget af Det Særlige Udvalg for Told- og Handelslettelser i overensstemmelse med artikel 8.

    TILLÆG 2

    Udkast til AFGØRELSE nr. [...]

    VEDTAGET AF DET SÆRLIGE UDVALG FOR GEOGRAFISKE BETEGNELSER OG HANDEL MED VIN OG SPIRITUS

    om fastsættelse af udvalgets forretningsorden

    DET SÆRLIGE UDVALG FOR GEOGRAFISKE BETEGNELSER OG HANDEL MED VIN OG SPIRITUS HAR—

    under henvisning til den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side ("aftalen"), der blev undertegnet i Kasane den 10. juni 2016, særlig artikel 13, stk. 5 i protokol 3 til aftalen —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Forretningsordenen for Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelse og Handel med Vin og Spiritus fastlægges som angivet i bilaget.

    Denne afgørelse træder i kraft den ...

    Udfærdiget i ...den ...

    Bilag

    FORRETNINGSORDEN FOR DET SÆRLIGE UDVALG FOR GEOGRAFISKE BETEGNELSER OG HANDEL MED VIN OG SPIRITUS

    KAPITEL I

    TILRETTELÆGGELSE

    Artikel 1

    Sammensætning og formandskab

    1.Det Særlige Udvalg for Geografiske Betegnelse og Handel med Vin og Spiritus ("det særlige udvalg"), der er nedsat i henhold til artikel 3 i den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side ("aftalen"), varetager sine opgaver i overensstemmelse med nævnte artikel.

    2.Ved henvisning i denne forretningsorden til "parterne" forstås parterne som defineret i artikel 1 i protokol 3 til aftalen, nemlig Sydafrika og EU.

    3.Det særlige udvalg sammensættes af repræsentanter for parterne.

    4.Formandskabet for møderne i det særlige udvalg udøves på skift af henholdsvis en embedsmand fra Europa-Kommissionen og en embedsmand fra Sydafrika.

    5.Det første mandat som omhandlet i stk. 4 begynder på den dato, hvor det første møde i det særlige udvalg afholdes, og slutter den 31. december det samme år.

    Artikel 2

    Møder

    1.Det særlige udvalg træder sammen med regelmæssige mellemrum mindst en gang om året og efter anmodning fra en af parterne. Møderne afholdes i Bruxelles eller i et af SADC-ØPA-landene skiftevis, medmindre parterne aftaler andet.

    2.Medmindre parterne aftaler andet, indkalder den part, der varetager formandskabet, efter samråd med den anden part, til møde i det særlige udvalg.

    3.Parterne kan aftale at afholde møderne i det særlige udvalg via elektroniske midler.

    Artikel 3

    Observatører

    Det særlige udvalg kan beslutte at invitere observatører til at deltage i dets møder på ad hoc-basis og kan bestemme, hvilke punkter på dagsordenen disse observatører må overvære behandlingen af.

    Artikel 4

    Sekretariat

    1.Den part, der er vært for mødet i det særlige udvalg, fungerer som sekretariat for det særlige udvalg ("sekretariatet").

    2.Når mødet finder sted via elektroniske midler, fungerer den part, der har formandskabet, som sekretariat.

    KAPITEL II

    FUNKTIONSMÅDE

    Artikel 5

     
    Dokumenter

    Hvis forhandlingerne i det særlige udvalg er baseret på skriftlige dokumenter, nummereres disse og rundsendes af sekretariatet som dokumenter fra det særlige udvalg.

    Artikel 6

    Mødeindkaldelse og dagsorden

    1.Sekretariatet indkalder parterne til møde og anmoder om bidrag til dagsordenen senest tredive (30) dage før mødet. I tilfælde af en hastesag eller uforudsete omstændigheder, som skal behandles, kan der indkaldes til møde med kort varsel.

    2.Sekretariatet udarbejder en foreløbig dagsorden for hvert møde. Den sendes af sekretariatet til formanden og til medlemmerne af det særlige udvalg senest fjorten (14) dage før mødet.

    3.Den foreløbige dagsorden omfatter punkter, som sekretariatet har modtaget fra en part med anmodning om optagelse på dagsordenen.

    4.Dagsordenen vedtages af det særlige udvalg ved hvert mødes begyndelse. Punkter, som ikke findes på den foreløbige dagsorden, kan optages på dagsordenen, hvis parterne er enige herom.

    5.Formanden for det særlige udvalg kan efter aftale med parterne indbyde eksperter til at deltage i møderne med henblik på oplysninger om specifikke spørgsmål.

    Artikel 7

    Mødereferat

    Medmindre parterne aftaler andet, udarbejder sekretariatet et referat af hvert møde, som vedtages ved afslutningen af mødet.

    Artikel 8

    Afgørelser og henstillinger

    1.I overensstemmelse med artikel 13, stk. 3, i protokol 3 til aftalen kan det særlige udvalg fremsætte henstillinger og vedtage afgørelser ved konsensus i de tilfælde, der er omhandlet i protokol 3 til aftalen.

    2.Hvis det særlige udvalg ved protokol 3 til aftalen er bemyndiget til at vedtage afgørelser eller henstillinger, eller hvor Udvalget for Handel og Udvikling har givet det sådanne beføjelser, benævnes sådanne akter henholdsvis "afgørelse" og "henstilling" i mødereferatet omhandlet i artikel 7. Sekretariatet påfører alle vedtagne afgørelser og henstillinger et løbenummer, datoen for deres vedtagelse og en beskrivelse af emnet. I hver afgørelse eller henstilling angives datoen for dens ikrafttrædelse.

    3.I perioden mellem møderne kan det særlige udvalg vedtage afgørelser og henstillinger ved skriftlig procedure eller elektronisk, hvis begge parter er enige herom. En skriftlig procedure består i udveksling af noter mellem repræsentanter for parterne.

    4.Afgørelser og henstillinger vedtaget af det særlige udvalg skal bekræftes ved hjælp af to originale kopier underskrevet af en repræsentant for EU og en repræsentant for Sydafrika.

    Artikel 9

    Offentlig adgang

    1.Møderne i det særlige udvalg er ikke offentlige, medmindre andet bestemmes af parterne.

    2.Parterne kan beslutte at offentliggøre det særlige udvalgs afgørelser og henstillinger.

    KAPITEL III

    AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

    Artikel 10

    Udgifter

    1.Parterne afholder hver især de udgifter, der påløber i forbindelse med deltagelse i det særlige udvalgs møder, såvel udgifter til personale, rejser og underhold som udgifter til postforsendelser og telekommunikation.

    2.Udgifter i forbindelse med tilrettelæggelse af møder, formidling af tolkning og reproduktion af dokumenter afholdes af den part, der er vært for mødet.

    Artikel 11

    Udvalget for Handel og Udvikling

    Det særlige udvalg rapporterer til Udvalget for Handel og Udvikling.

    Artikel 12

     
    Ændring af forretningsordenen

    Denne forretningsorden kan ændres skriftligt ved en afgørelse vedtaget af det særlige udvalg i overensstemmelse med artikel 8.

    Top