EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0096

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2019/816 om oprettelse af et centralt system til bestemmelse af, hvilke medlemsstater der ligger inde med oplysninger om straffedomme afsagt over tredjelandsstatsborgere og statsløse personer (ECRIS-TCN) for at supplere det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre, og forordning (EU) 2019/818 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration og om ændring af forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 med henblik på indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser

COM/2021/96 final

Bruxelles, den 2.3.2021

COM(2021) 96 final

2021/0046(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2019/816 om oprettelse af et centralt system til bestemmelse af, hvilke medlemsstater der ligger inde med oplysninger om straffedomme afsagt over tredjelandsstatsborgere og statsløse personer (ECRIS-TCN) for at supplere det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre, og forordning (EU) 2019/818 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration og om ændring af forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 med henblik på indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Den 23. september 2020 vedtog Kommissionen en meddelelse om en ny pagt om migration og asyl, der bl.a. har til formål at indføre en fælles ramme for asyl- og migrationsstyring på EU-plan og at fremme den gensidige tillid mellem medlemsstaterne. Et af de lovgivningsforslag, der blev fremsat sammen med meddelelsen, er forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser og om ændring af forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/817 ("forslaget til en forordning om screening" 1 ).

Forslaget til en forordning om screening tager fat på udfordringerne med hensyn til forvalte blandede migrationsstrømme ved at indføre en screening før indrejse ved de ydre grænser som et vigtigt skridt i retning af at lukke hullerne mellem kontrollen ved de ydre grænser og asyl- og tilbagesendelsesprocedurerne. Formålet med screeningen før indrejse er at sikre, at identiteten af de tredjelandsstatsborgere, der passerer den ydre grænse uden tilladelse, og eventuelle sundheds- og sikkerhedsmæssige risici hurtigt fastslås, og at de pågældende tredjelandsstatsborgere hurtigt henvises til den relevante procedure (asyl eller procedurer, der overholder bestemmelserne i direktiv 2008/115/EF (tilbagesendelsesdirektivet)) 2 . Med forslaget til en forordning om screening skabes der også en EU-ramme for screening af irregulære migranter, der pågribes på medlemsstaternes område, og som har unddraget sig grænsekontrol ved indrejse i Schengenområdet, med henblik på bedre beskyttelse af Schengenområdet.

Sikkerhedskontrollen som led i screeningen bør mindst være på et niveau svarende til den kontrol, der udføres med hensyn til tredjelandsstatsborgere, der med henblik på et kortvarigt ophold på forhånd ansøger om tilladelse til indrejse i Unionen, uanset om de er visumpligtige eller ej.

Det følger af ovenstående, at den automatiserede sikkerhedskontrol i forbindelse med screening bør finde sted ved søgning i de samme systemer som dem, der anvendes i forbindelse med ansøgere om visum eller rejsetilladelse inden for rammerne af det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) 3 , visuminformationssystemet (VIS) 4 , ind- og udrejsesystemet (EES) 5 og Schengeninformationssystemet (SIS) 6 . De personer, der underkastes screeningen, bør også kontrolleres i forhold til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) 7 med hensyn til personer dømt i forbindelse med terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger, Europoloplysninger og INTERPOL's database over stjålne og bortkomne rejsedokumenter (SLDT) og INTERPOL's databaser over rejsedokumenter med tilknyttede notifikationer (TDAWN).

Eftersom adgang til ind- og udrejsesystemet ("EES"), det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse ("ETIAS"), visuminformationssystemet ("VIS") og det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere ("ECRIS-TCN") er nødvendig for de myndigheder, der er udpeget til at foretage screeningen, bør forordningerne om oprettelse af disse databaser ændres for at sikre denne supplerende adgangsret. Med forslaget til en forordning om screening ændres forordningerne om oprettelse af VIS, EES og ETIAS. Disse forordninger er alle en udbygning af Schengenreglerne for så vidt angår grænser, og det samme gælder forslaget til en forordning om screening som helhed.

Da forordning (EU) 2019/816 om oprettelse af ECRIS-TCN ikke er en udbygning af Schengenreglerne, kunne ændringen heraf ikke være en del af forslaget til en forordning om screening. Der er derfor behov for en selvstændig ændring af forordning (EF) 2019/816 for at sikre adgangsrettigheder i lyset af forslaget til en forordning om screening.

Desuden vil der med forslaget til en forordning om screening blive indført en forpligtelse til at kontrollere de berørte tredjelandsstatsborgeres biometriske data i det fælles identitetsregister, der blev oprettet ved forordning (EU) 2019/817 8 og (EU) 2019/818 9 . Formålet med at søge i CIR i forbindelse med screeningen er at muliggøre en samlet, hurtig og pålidelig søgning efter identitetsoplysninger i EES, VIS, ETIAS, Eurodac og ECRIS-TCN, samtidig med at der sikres en maksimal beskyttelse af oplysningerne, og unødig behandling eller overlapning af oplysninger undgås.

Forslaget til en forordning om screening indeholder bestemmelser om ændringer af forordning (EU) 2019/817, som finder anvendelse på EES, VIS og ETIAS, mens ændringen af forordning 2019/818, som finder anvendelse på ECRIS-TCN og Eurodac, på grund af variabel geometri ikke er ikke en del af forslaget til en forordning om screening.

Det følger heraf, at det for at give de udpegede myndigheder adgang til alle data, der er lagret i det fælles identitetsregister (CIR) i forbindelse med screening, også er nødvendigt at ændre forordning (EU) 2019/818.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Forslaget bidrager til at nå målet om at give EU-borgerne et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed uden indre grænser, hvor der træffes passende foranstaltninger med henblik på at forebygge og bekæmpe kriminalitet, herunder organiseret kriminalitet og terrorisme.

Forslaget er i overensstemmelse med formålene med ECRIS-TCN, jf. artikel 7 i forordning (EU) 2019/816, navnlig fastsættes det i stk. 1 i nævnte artikel, at myndighederne kan anvende ECRIS-TCN i forbindelse med "visum, erhvervelse af statsborgerskab og migrationsprocedurer, herunder asylprocedurer".

Det berører ikke mekanismen til udveksling af strafferegisteroplysninger om unionsborgere mellem medlemsstaterne gennem det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre (ECRIS), der er oprettet ved rammeafgørelse 2009/315/RIA 10 og afgørelse 2009/316/RIA 11 .

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Forslaget muliggør en omfattende kontrol af de relevante databaser under screeningen ved de ydre grænser og inden for området i overensstemmelse med forslaget til en forordning om screening. Dette bidrager i sig selv til beskyttelsen af de ydre grænser og forebyggelsen af ulovlige bevægelser inden for Schengenområdet. Det er også i overensstemmelse med målene i forordning (EU) 2019/816 om at forbedre det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for så vidt angår tredjelandsstatsborgere og bidrage til udviklingen af interoperabilitet mellem alle centrale EU-informationssystemer for sikkerhed, grænseforvaltning og migrationsstyring.

Forslaget er også i overensstemmelse med de ændringer, der med forslaget til en forordning om screening vil blive foretaget af rammerne for interoperabilitet som fastlagt ved forordning (EU) 2019/817 12 og (EU) 2019/818 13 ved at sikre de samme adgangsrettigheder til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere i forbindelse med screeningen som til de andre relevante databaser som f.eks. ind- og udrejsesystemet (EES), det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og visuminformationssystemet (VIS).

I forslaget tages der også hensyn til den ramme for interoperabilitet, der blev fastsat ved forordning (EU) 2019/817 og forordning (EU) 2019/818.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Grundlaget for forslaget er artikel 82, stk. 1, litra d), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ("TEUF"), som omhandler fremme af samarbejdet mellem judicielle myndigheder eller tilsvarende myndigheder i medlemsstaterne i forbindelse med strafforfølgning og fuldbyrdelse af afgørelser. Det er denne traktatbestemmelse, der har tjent som retsgrundlag for de forordninger, det foreslås at ændre.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Foranstaltninger på området frihed, sikkerhed og retfærdighed træffes inden for et område med delt kompetence mellem Unionen og medlemsstaterne, jf. artikel 4, stk. 2, i TEUF. Derfor finder nærhedsprincippet anvendelse, jf. artikel 5, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union, hvorefter Unionen kun handler, hvis og i det omfang målene for den påtænkte handling ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne på centralt, regionalt eller lokalt plan, men på grund af den påtænkte handlings omfang eller virkninger bedre kan nås på EU-plan.

Målene for dette forslag kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, når de handler hver for sig, og kan bedre nås på EU-plan. Det skyldes, at målene vedrører adgang til oplysninger i en EU-database og fremme af samarbejdet mellem judicielle myndigheder eller tilsvarende myndigheder i medlemsstaterne i forbindelse med strafforfølgning og fuldbyrdelse af afgørelser.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget står i et rimeligt forhold til de fastlagte mål.

Forslaget har til formål at tilpasse adgangsrettighederne til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) til adgangsrettighederne til andre databaser, der automatisk verificeres af sikkerhedshensyn under screeningen ved de ydre grænser og inden for området, således at de svarer til de adgangsrettigheder, der allerede er givet med henblik på screening af visumansøgere eller screening af ansøgere om en rejsetilladelse inden for rammerne af EU-systemet vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse.

I overensstemmelse med forslaget til en forordning om screening vil sikkerhedskontrollen, herunder søgningen i databasen til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN), være begrænset til identifikation af terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger. Forslagets artikel 1 afspejler ændringen i artikel 5, stk. 1, litra c), i forordning (EF) 2019/816 ved forslaget COM(2019) 3 final 14 (som følger af ETIAS), hvorved der indføres en særlig påtegning for terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger. På grundlag af denne ændring vil det være muligt at begrænse adgangen til dataposter vedrørende tredjelandsstatsborgere, der er dømt for terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger, til kun at omfatte de registre, der er relevante for sikkerhedskontrollen i henhold til forslaget til en forordning om screening. Søgningen i ECRIS-TCN-databasen bør foretages på en sådan måde, at det sikres, at der kun hentes data, der er nødvendige for at gennemføre sikkerhedskontrollen, fra denne database. Dette forslag afspejler disse krav.

De nødvendige ændringer af forordning (EU) 2019/818 er begrænset til at give de udpegede myndigheder adgangsrettigheder til data, der er lagret i det fælles identitetsregister (CIR) i forbindelse med screeningen.

Valg af retsakt

Med dette forslag præciseres betingelserne for adgang til databasen til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN), der blev oprettet ved en EU-forordning, med henblik på at sikre ensartet anvendelse i hele Unionen og retssikkerhed ved at undgå forskellige fortolkninger i medlemsstaterne med hensyn til brugen af denne centrale database.

Forslaget supplerer også de ensartede regler om sikkerhedskontrol i forbindelse med screeningen, som er fastsat i forslaget til en forordning om screening.

Følgelig er en forordning et passende instrument.

 

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Det evidensbaserede dokument, som er udarbejdet i forbindelse med de lovgivningsforslag, der er fremsat sammen med den nye pagt om migration og asyl, er fortsat relevant for dette forslag, som supplerer forslaget til en forordning om screening.

   Høringer af interesserede parter

De høringer, som Kommissionen har gennemført i forbindelse med den nye pagt om migration og asyl, er fortsat gyldige. Navnlig har Kommissionen ved en række lejligheder hørt Europa-Parlamentet, medlemsstaterne og interessenter med henblik på at indhente synspunkter om den nye pagt om migration og asyl. Sideløbende har det rumænske, det finske og det kroatiske formandskab afholdt både strategiske og tekniske udvekslinger om fremtiden for forskellige aspekter af migrationspolitikken, herunder om forslaget om screening. Disse høringer har vist, at der er støtte til at begynde på en frisk i den europæiske asyl- og migrationspolitik.

Forud for lanceringen af den nye pagt om migration og asyl har Kommissionen haft løbende drøftelser med Europa-Parlamentet. Medlemsstaterne anerkendte bl.a. behovet for stærk grænsebeskyttelse og fordelen ved at have klare og effektive procedurer ved de ydre grænser, navnlig for at forhindre ulovlige bevægelser samt for at bidrage til sikkerheden i Schengenområdet. Nogle medlemsstater understregede imidlertid, at der ikke må skabes unødvendige administrative byrder.

Grundlæggende rettigheder

Forslaget er i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, herunder om beskyttelse af personoplysninger, princippet om nonrefoulement, beskyttelse i tilfælde af udsendelse, udvisning eller udlevering og andre relevante standarder og garantier, der er fastsat i EU-retten om asyl, tilbagesendelse og grænser.

For så vidt angår beskyttelse af personoplysninger (artikel 8 i chartret) påvirker forslaget denne ret på en måde, som er strengt nødvendig og forholdsmæssig med henblik på at sikre EU-borgerne et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed uden indre grænser, hvor der træffes passende foranstaltninger med henblik på at forebygge og bekæmpe kriminalitet, herunder organiseret kriminalitet og terrorisme.

For det første gør den foreslåede ændring det muligt at søge i databasen til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) med henblik på at foretage sikkerhedskontrol i forbindelse med screeningen, hvilket vil supplere de eksisterende grænseforvaltningsforanstaltninger. Screeningen indebærer kontrol af identitetsdokumenter, rejsedokumenter eller andre dokumenter samt behandling af biometriske oplysninger om personer, der er genstand for kontrol, og søgning i databaser, herunder ECRIS-TCN, i forbindelse med sikkerhedskontrol. Dette indebærer behandling af personoplysninger. En sådan kontrol er nødvendig for at kontrollere, om den pågældende person udgør en trussel mod medlemsstaternes sikkerhed i henhold til forslaget til en forordning om screening.

For det andet bør debriefingformularen, der skal udfyldes ved afslutningen af screeningen, indeholde tilstrækkelige oplysninger til at gøre det muligt for medlemsstaternes myndigheder at henvise de pågældende personer til den relevante procedure. Myndighedernes udfyldelse og læsning af debriefingformularen udgør således en form for behandling af personoplysninger, der er uløseligt forbundet med at henvise tredjelandsstatsborgere, der befinder sig ved de ydre grænser uden at opfylde indrejsebetingelserne (eller pågribes på området), til de relevante asyl- eller tilbagesendelsesprocedurer. I debriefingformularen henvises der til resultaterne af den søgning, der af sikkerhedshensyn blev gennemført under screeningen. Resultaterne af en sådan søgning er enten hit eller ingen hit. I tilfælde af et søgehit bør den database, der gav hittet, og den nøjagtige begrundelse herfor nævnes i debriefingformularen. Det bør understreges, at debriefingformularen i tilfælde af et hit i ECRIS-TCN kun vil omfatte resultatet af søgningen i tilfælde af et hit med oplysninger om terrorisme og andre former for alvorlige strafbare handlinger.

Forslaget berører ikke medlemsstaternes ansvar i henhold til national lovgivning, herunder regler for indlæsning i det nationale strafferegister af straffedomme afsagt over mindreårige og børn. På samme måde udelukker det heller ikke anvendelse af medlemsstaternes forfatningsmæssige bestemmelser eller de internationale aftaler, som de er bundet af, navnlig aftaler som led i den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, som alle medlemsstaterne har tiltrådt.

Når Kommissionen rapporterer om anvendelsen af forordning (EU) 2019/816 i overensstemmelse med dennes artikel 36, stk. 9, skal den også tage hensyn til indvirkningen af brugen af den europæiske database over strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) på tredjelandsstatsborgeres grundlæggende rettigheder i forbindelse med screeningen.

Anvendelsen af denne database i forbindelse med screeningen bør være underlagt den overvågningsmekanisme, der er fastsat i den foreslåede screeningforordning, for at sikre, at tredjelandsstatsborgeres grundlæggende rettigheder overholdes, og at nonrefoulementprincippet overholdes i forbindelse med screeningen.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget til forordning har ingen virkninger for EU-budgettet.

5.ANDRE FORHOLD

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Ved artikel 1 ændres forordning (EU) 2019/816 ved at tilføje en ny bestemmelse, der i forbindelse med screeningen gør det muligt for de udpegede myndigheder at få adgang til og søge i ECRIS-TCN-databasen efter registreringer vedrørende personer, der er blevet dømt for en terrorhandling eller andre alvorlige strafbare handlinger, og deri fastsættes betingelser og garantier i med henblik derpå.

Ved artikel 2 ændres forordning (EU) 2019/818 ved at tilføje en ny bestemmelse, der gør det muligt for de udpegede myndigheder at få adgang til data, der er lagret i det fælles identitetsregister (CIR), i forbindelse med screening.

Artikel 3 indeholder de afsluttende bestemmelser.

2021/0046 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) 2019/816 om oprettelse af et centralt system til bestemmelse af, hvilke medlemsstater der ligger inde med oplysninger om straffedomme afsagt over tredjelandsstatsborgere og statsløse personer (ECRIS-TCN) for at supplere det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre, og forordning (EU) 2019/818 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration og om ændring af forordning (EU) 2018/1726, (EU) 2018/1862 og (EU) 2019/816 med henblik på indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 16, stk. 2, artikel 74, artikel 78, stk. 2, litra e), artikel 79, stk. 2, litra c), artikel 82, stk. 1, litra d), artikel 85, stk. 1, artikel 87, stk. 2, litra a), og artikel 88, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Forordning (EU) .../... [forordningen om screening] 15 indeholder bestemmelser om identitetskontrol, sikkerhedskontrol og helbredstjek af tredjelandsstatsborgere, der befinder sig ved de ydre grænser uden at opfylde indrejsebetingelserne, eller som pågribes på området, hvor det ikke kan påvises, at de har været genstand for kontrol ved de ydre grænser. Forordning (EU).../... [forordningen om screening] 16 omhandler udfordringerne med styringen af blandede migrationsstrømme og indfører ensartede regler, der muliggør en hurtig identifikation af tredjelandsstatsborgere og henvisning til de relevante procedurer.

(2)Det fastsættes ved forordning (EU) .../... [forordningen om screening] 17 , at der i forbindelse med screeningen bør foretages sikkerhedskontrol ved søgning i de samme systemer som dem, der anvendes for ansøgere om visum eller rejsetilladelse inden for rammerne af det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse. Ved forordning (EU) …/… [forordningen om screening] 18 fastsættes det navnlig, at personoplysninger om de personer, der screenes, skal kontrolleres i forhold til Europoloplysninger, INTERPOL's database over stjålne og bortkomne rejsedokumenter (SLDT) og INTERPOL's database over rejsedokumenter med tilknyttede notifikationer (TDAWN) samt det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) for så vidt angår personer, der er dømt i forbindelse med terrorhandlinger og andre former for alvorlige strafbare handlinger.

(3)Adgang til ECRIS-TCN er nødvendig for, at de myndigheder, der er udpeget til at foretage den screening, der er fastsat i forordning (EU) .../... [forordningen om screening] 19 , kan fastslå, om en person kan udgøre en trussel mod den indre sikkerhed eller den offentlige orden.

(4)Forordning (EU) …/… [forordningen om screening] 20 , som er en udbygning af Schengenreglerne vedrørende grænser, ændrer forordning (EF) nr. 767/2008 21 , (EU) 2017/2226 22 , (EU) 2018/1240 23 og (EU) 2019/817 24 , der ligeledes udbygger Schengenreglerne vedrørende grænseforvaltning, således at der med henblik på screening gives adgangsrettigheder til de data, som findes i visuminformationssystemet (VIS), til ind- og udrejsesystemet (EES) og til det europæiske system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS). Den parallelle ændring af forordning (EU) 2019/816, således at der med henblik på screening gives adgangsrettigheder til ECRIS-TCN, kunne imidlertid ikke være en del af samme forordning som følge af variabel geometri, da forordningen om oprettelse af ECRIS-TCN ikke udgør en udbygning af Schengenreglerne. Forordning (EU) 2019/816 bør derfor ændres ved en særskilt retsakt.

(5)Målet for denne forordning, nemlig at muliggøre adgang til ECRIS-TCN med henblik på den i forordning (EU) .../... [forordningen om screening] 25 fastsatte sikkerhedskontrol, som igen har til formål at styrke kontrollen med personer, der er på vej ind i Schengenområdet, og at henvise dem til de relevante procedurer, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan kun nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(6)Forordning (EU) .../... [forordningen om screening] 26 fastsætter specifikke regler vedrørende identifikation af tredjelandsstatsborgere ved hjælp af søgning i det fælles identitetsregister (CIR), der blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 og (EU) 2019/818 med henblik på at lette og bistå med korrekt identifikation af personer, der er registreret i EES, VIS, ETIAS, Eurodac og ECRIS-TCN, herunder identifikation af ukendte personer, som ikke kan legitimere sig.

(7)Eftersom de myndigheder, der er udpeget til at foretage screeningen, har behov for adgang til data, der er lagret i det fælles identitetsregister (CIR) med henblik på identifikation, ændres forordning (EU) 2019/817 ved forordning (EU) .../... [forordningen om screening ] 27 . Som følge af den variable geometri var det ikke muligt at ændre forordning (EU) 2019/818 i samme forordning, og forordning (EU) 2019/818 bør derfor ændres ved en særskilt retsakt.

(8)I medfør af artikel 1 og 2 i protokol nr. 22 om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaterne, deltager Danmark ikke i vedtagelsen af denne forordning, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Danmark.

(9)I medfør af artikel 1 og 2 og artikel 4a, stk. 1, i protokol nr. 21 om Irlands stilling, for så vidt angår området med frihed, sikkerhed og retfærdighed, der er knyttet som bilag til traktaterne, og med forbehold af artikel 4 i samme protokol deltager Irland ikke i vedtagelsen af denne forordning, som ikke er bindende for og ikke finder anvendelse i Irland —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EU) 2019/816

I forordning (EU) 2019/816 foretages følgende ændringer:

1.I artikel 1 tilføjes som litra e):

"e)    "de betingelser, hvorunder ECRIS-TCN anvendes af de kompetente myndigheder til at foretage en sikkerhedskontrol i overensstemmelse med forordning (EU) .../... 28 [forordningen om screening]*."

_____________

*    Forordning (EU) …/… [forordning om indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser og om ændring af forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/817] (EUT ...).

2.Artikel 2 affattes således:

"Artikel 2
Anvendelsesområde

Denne forordning finder anvendelse på behandling af identitetsoplysninger om tredjelandsstatsborgere, der har været genstand for straffedomme i medlemsstaterne, med henblik på bestemmelse af, i hvilken eller hvilke medlemsstater sådanne straffedomme blev afsagt[, og med henblik på grænseforvaltning] 29 . Med undtagelse af artikel 5, stk. 1, litra b), nr. ii), finder de bestemmelser i denne forordning, der finder anvendelse på tredjelandsstatsborgere, også anvendelse på unionsborgere, som også er statsborgere i et tredjeland, og som har været genstand for straffedomme i medlemsstaterne.

Denne forordning:

(a)letter og bidrager også til en korrekt identifikation af personer i overensstemmelse med nærværende forordning og med forordning (EU) 2019/818

(b)støtter målene i forordning (EU) .../... [forordningen om screening] for så vidt angår gennemførelsen af sikkerhedskontrol."

3.Artikel 3, nr. 6), affattes således:

"6) "kompetente myndigheder": de centrale myndigheder og Eurojust, Europol, EPPO[, den centrale ETIAS-enhed, der er oprettet i Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning,] 30 og de i artikel 6, stk. 7, første afsnit, i forordning (EU).../... [forordningen om screening] omhandlede myndigheder, der har beføjelse til at opnå adgang til eller søge i ECRIS-TCN i overensstemmelse med denne forordning"

4.I artikel 5 foretages følgende ændringer:

(a)I stk. 1 tilføjes følgende litra:

"c)en påtegning, der med henblik på [forordning (EU) 2018/1240 og artikel 11 og 12 i forordning (EU) .../... [forordningen om screening] angiver, at den pågældende tredjelandsstatsborger er dømt for en terrorhandling eller en anden strafbar handling, der er opført i bilaget til forordning (EU) 2018/1240, hvis handlingen i henhold til national ret kan medføre en frihedsstraf eller en anden frihedsberøvende foranstaltning af en maksimal varighed på mindst tre år, og i disse tilfælde domsstatens/domsstaternes kode."

(b)Efter stk. 6 tilføjes følgende stk. 7:

"7.    Hvis der forekommer hit ved den sikkerhedskontrol, der er omhandlet i artikel 11 og 12 i forordning (EU) …/… [forordningen om screening], må domsstatens eller domsstaternes påtegninger og kode(r), jf. stk. 1, litra c), kun være tilgængelige og søgbare for de kompetente myndigheder, alt efter tilfældet, som er omhandlet i artikel 6, stk. 7, i forordning (EU) …/… [forordningen om screening], med henblik på nævnte forordning."

5.Artikel 7, stk. 7, affattes således:

"7. I tilfælde af et hit oplyser det centrale system automatisk den kompetente myndighed om, hvilke medlemsstater der ligger inde med strafferegisteroplysninger om tredjelandsstatsborgeren, sammen med de dertil knyttede referencenumre, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, og eventuelle dertil hørende identitetsoplysninger. Disse identitetsoplysninger må kun anvendes til at efterprøve den pågældende tredjelandsstatsborgers identitet. Resultatet af en søgning i det centrale system må kun anvendes til:

(a)at indgive en anmodning i henhold til artikel 6 i rammeafgørelse 2009/315/RIA

(b)at indgive en anmodning som omhandlet i artikel 17, stk. 3, i denne forordning

(c)[grænseforvaltning] 31

(d)at vurdere, om en tredjelandsstatsborger, der er genstand for screeningskontrol, vil kunne udgøre en trussel mod den offentlige orden eller den offentlige sikkerhed i overensstemmelse med forordning (EU) .../... [ forordningen om screening ]."

6.Efter artikel 7 indsættes følgende artikel 7a:

"Artikel 7a

Anvendelse af ECRIS-TCN med henblik på screening

"De kompetente myndigheder, der er omhandlet i artikel 6, stk. 7, i forordning (EU) .../... [forordningen om screening], har ret til at tilgå og søge i databasen til det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre for tredjelandsstatsborgere (ECRIS-TCN) ved hjælp af den europæiske søgeportal, der er omhandlet i artikel 6 i forordning (EU) 2019/818, med henblik på at udføre de opgaver, som de er pålagt ved artikel 11 i forordning (EU) .../... [forordningen om screening].

Med henblik på den sikkerhedskontrol, der er omhandlet i artikel 11 i forordning (EU) .../... [forordningen om screening], har de i første afsnit omhandlede kompetente myndigheder kun adgang til dataposter i CIR, hvortil der er tilføjet en påtegning i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1, litra c), i nærværende forordning.

Søgning i nationale strafferegistre på grundlag af de påtegnede ECRIS-TCN-oplysninger finder sted i overensstemmelse med national ret og via nationale kanaler. De relevante nationale myndigheder afgiver udtalelse til de kompetente myndigheder, der er omhandlet i artikel 6, stk. 7, i forordning (EU) .../... [forordningen om screening], inden for to dage, hvis screeningen finder sted på medlemsstaternes område, eller inden for fire dage, hvis screeningen finder sted ved de ydre grænser. En manglende udtalelse inden for disse frister betyder, at der ikke er sikkerhedshensyn, som skal tages i betragtning."

7.Artikel 24, stk. 1, affattes således:

"1. De oplysninger, der er indlæst i det centrale system og CIR, må kun behandles med henblik på:

(a)bestemmelse af, hvilke medlemsstater der ligger inde med strafferegisteroplysninger om tredjelandsstatsborgere

(b)[grænseforvaltning] 32 eller

(c)screening i henhold til artikel 11 i forordning (EU) .../... [forordningen om screening]."

Artikel 2

Ændring af forordning (EU) 2019/818

I forordning (EU) 2019/818 foretages følgende ændringer:

1.Artikel 7, stk. 2, affattes således:

"2. De i stk. 1 omhandlede medlemsstatsmyndigheder og EU-agenturer bruger ESP til at søge efter oplysninger om personer eller deres rejsedokumenter i de centrale systemer i Eurodac og ECRIS-TCN i overensstemmelse med deres adgangsret som omhandlet i de retlige instrumenter, der regulerer disse EU-informationssystemer, og i national ret. De bruger også ESP til at foretage forespørgsler i CIR i overensstemmelse med deres adgangsret i henhold til denne forordning til de i artikel 20, 20a, 21 og 22 omhandlede formål."

2.I artikel 17 foretages følgende ændringer:

(a)Stk. 1 affattes således:

"Der oprettes et fælles identitetsregister (CIR), som for hver person, der er registreret i ind- og udrejsesystemet, VIS, ETIAS, Eurodac eller ECRIS-TCN, indeholder en individuel mappe med de i artikel 18 omhandlede oplysninger, med henblik på at lette og bidrage til en korrekt identifikation af registrerede personer i ind- og udrejsesystemet, VIS, ETIAS, Eurodac og ECRIS-TCN i overensstemmelse med artikel 20 og 20a, støtte driften af MID i overensstemmelse med artikel 21 og lette og effektivisere de udpegede myndigheders og Europols adgang til ind- og udrejsesystemet, VIS, ETIAS og Eurodac, når det er nødvendigt for at forebygge, afsløre eller efterforske terrorhandlinger og andre alvorlige strafbare handlinger i overensstemmelse med artikel 22."

(b)Stk. 4 affattes således:

"Hvor det på grund af fejl i CIR er teknisk umuligt at foretage forespørgsler i CIR med henblik på at identificere en person i henhold til artikel 20 eller verificere eller fastlægge en persons identitet i henhold til artikel 20a, påvise flere identiteter i henhold til artikel 21 eller forebygge, afsløre eller efterforske terrorhandlinger eller andre alvorlige strafbare handlinger i henhold til artikel 22, underretter eu-LISA brugerne af CIR om dette på en automatiseret måde."

3.Artikel 18, stk. 3, affattes således:

"3. De myndigheder, der tilgår CIR, gør dette i overensstemmelse med deres adgangsrettigheder i henhold til de retlige instrumenter om EU- informationssystemerne og national ret og i overensstemmelse med deres adgangsrettigheder i henhold til denne forordning til de i artikel 20, 20a, 21 og 22 omhandlede formål."

4.Efter artikel 20 indsættes følgende artikel 20a:

"Artikel 20a

Adgang til det fælles identitetsregister med henblik på identifikation i overensstemmelse med forordning (EU) …/… [forordningen om screening]

1. Den i artikel 6, stk. 7, i forordning (EU) …/… [forordningen om screening] omhandlede kompetente myndighed foretager udelukkende forespørgsler i CIR med henblik på at verificere eller fastlægge en persons identitet i henhold til artikel 10 i nævnte forordning, forudsat at proceduren blev indledt i denne persons tilstedeværelse.

2. Viser forespørgslen, at oplysninger om den pågældende person er lagret i CIR, skal den i stk. 1 omhandlede kompetente myndighed have adgang til at konsultere de i artikel 18, stk. 1, omhandlede oplysninger."

5.I artikel 24 foretages følgende ændringer:

(a)Stk. 1 affattes således:

"1.   Uden at det berører artikel 29 i forordning (EU) 2019/816, fører eu-LISA logfiler over alle databehandlingsaktiviteter i CIR i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 2, 2a, 3 og 4."

(b)Efter stk. 2 indsættes følgende stk. 2a:

"2a. eu-LISA fører logfiler over alle databehandlingsaktiviteter i CIR i henhold til artikel 20a. Disse logfiler skal omfatte følgende elementer:

(a)den medlemsstat, der foretager forespørgslen

(b)formålet med adgangen for den bruger, der foretager en forespørgsel via CIR

(c)dato og klokkeslæt for forespørgslen

(d)typen af oplysninger, der anvendes til at foretage forespørgslen

(e)resultaterne af forespørgslen."

(c)Stk. 5, første afsnit, affattes således:

"5. Hver medlemsstat fører logfiler over forespørgsler, som foretages i henhold til artikel 20, 20a, 21 og 22 af dens myndigheder og disse myndigheders medarbejdere, som er behørigt bemyndiget til at anvende CIR. Hvert EU-agentur fører logfiler over forespørgsler, som foretages af dets behørigt bemyndigede medarbejdere i henhold til artikel 21 og 22."

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    COM(2020) 612.
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/115/EF af 16. december 2008 om fælles standarder og procedurer i medlemsstaterne for tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold (EUT L 348 af 24.12.2008, s. 98).
(3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 af 12. september 2018 om oprettelse af et europæisk system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399 (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 af 19.9.2018, s. 1).
(4)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008 af 9. juli 2008 om visuminformationssystemet (VIS) og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om visa til kortvarigt ophold (VIS-forordningen) (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 60).
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2226 af 30. november 2017 om oprettelse af et ind- og udrejsesystem til registrering af ind- og udrejseoplysninger og oplysninger om nægtelse af indrejse vedrørende tredjelandsstatsborgere, der passerer medlemsstaternes ydre grænser, om fastlæggelse af betingelserne for adgang til ind- og udrejsesystemet til retshåndhævelsesformål (EUT L 327 af 9.12.2017, s. 20).
(6)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1987/2006 af 20. december 2006 om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 381 af 28.12.2006, s. 4).
(7)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/816 af 17. april 2019 om oprettelse af et centralt system til bestemmelse af, hvilke medlemsstater der ligger inde med oplysninger om straffedomme afsagt over tredjelandsstatsborgere og statsløse personer (ECRIS-TCN) for at supplere det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre, og om ændring af forordning (EU) 2018/1726 (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 1).
(8)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 af 20. maj 2019 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende grænser og visum (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 27).
(9)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 af 20. maj 2019 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 85).
(10)    Rådets rammeafgørelse 2009/315/RIA af 26. februar 2009 om tilrettelæggelsen og indholdet af udvekslinger af oplysninger fra strafferegistre mellem medlemsstaterne (EUT L 93 af 7.4.2009, s. 23).
(11)    Rådets afgørelse 2009/316/RIA af 6. april 2009 om indførelse af det europæiske informationssystem vedrørende strafferegistre (ECRIS) i henhold til artikel 11 i rammeafgørelse 2009/315/RIA (EUT L 93 af 7.4.2009, s. 33).
(12)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 af 20. maj 2019 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende grænser og visum (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 27).
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/818 af 20. maj 2019 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende politisamarbejde og retligt samarbejde, asyl og migration (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 85).
(14)    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af betingelserne for at tilgå andre EU-informationssystemer og om ændring af forordning (EU) 2018/1862 og forordning (EU) 2019/816.
(15)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) …/… om indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser og om ændring af forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/817 (EUT [...]).
(16)    Op. cit. 15.
(17)    Op. cit. 15.
(18)    Op. cit. 15.
(19)    Op. cit. 15.
(20)    Op. cit. 15.
(21)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008 af 9. juli 2008 om visuminformationssystemet (VIS) og udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne om visa til kortvarigt ophold (VIS-forordningen) (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 60).
(22)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2226 af 30. november 2017 om oprettelse af et ind- og udrejsesystem til registrering af ind- og udrejseoplysninger og oplysninger om nægtelse af indrejse vedrørende tredjelandsstatsborgere, der passerer medlemsstaternes ydre grænser, om fastlæggelse af betingelserne for adgang til ind- og udrejsesystemet til retshåndhævelsesformål (EUT L 327 af 9.12.2017, s. 20).
(23)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1240 af 12. september 2018 om oprettelse af et europæisk system vedrørende rejseinformation og rejsetilladelse (ETIAS) og om ændring af forordning (EU) nr. 1077/2011, (EU) nr. 515/2014, (EU) 2016/399 (EU) 2016/1624 og (EU) 2017/2226 (EUT L 236 af 19.9.2018, s. 1).
(24)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/817 af 20. maj 2019 om fastsættelse af en ramme for interoperabilitet mellem EU-informationssystemer vedrørende grænser og visum og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2016/399, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240, (EU) 2018/1726 og (EU) 2018/1861, Rådets beslutning 2004/512/EF og Rådets afgørelse 2008/633/RIA (EUT L 135 af 22.5.2019, s. 27).
(25)    Op. cit. 15.
(26)    Op. cit. 15.
(27)    Op. cit. 15.
(28)    EUT …
(29)    COM(2019) 3 final.
(30)    Op. cit. 29.
(31)    Op. cit. 29.
(32)    Op. cit. 29.
Top