EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0209

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Årlig rapport om gennemførelsen af initiativet EU-bistandsfrivillige i 2019

COM/2020/209 final

Bruxelles, den 25.5.2020

COM(2020) 209 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

Årlig rapport om gennemførelsen af initiativet EU-bistandsfrivillige i 2019


I. Indledning

I henhold til artikel 214, stk. 5, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde iværksatte EU i 2014 initiativet EU-bistandsfrivillige 1 . Initiativet tager sigte på at styrke EU's evne til at yde behovsbaseret humanitær bistand og på at styrke kapaciteten og modstandsdygtigheden i sårbare eller katastroferamte samfund i tredjelande. Samtidig giver det de europæiske borgere mulighed for at udvise solidaritet med mennesker i nød ved at deltage i humanitære foranstaltninger i disse lande.

Denne rapport beskriver gennemførelsen af initiativet EU-bistandsfrivillige i 2019. Den er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 27, stk. 4, i forordning (EU) nr. 375/2014 2 , hvori det er fastsat, at Kommissionen skal forelægge Europa-Parlamentet og Rådet årlige rapporter om de opnåede fremskridt med gennemførelsen af forordningen. Tidligere rapporter for 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018 er tilgængelige online 3 .

Rapporten bygger på data indsamlet og analyseret i overensstemmelse med en ramme for overvågning af gennemførelsen af initiativets foranstaltninger. Denne ramme er udarbejdet og godkendt af Kommissionen i samarbejde med Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur (EACEA), som er ansvarligt for administrationen af de fleste af initiativets aktiviteter.

II. Mål og prioriteter

De aktiviteter, der er beskrevet i denne rapport, byggede på Kommissionens årlige arbejdsprogram for 2019 for gennemførelsen af initiativet EU-bistandsfrivillige 4 i overensstemmelse med artikel 21, stk. 3, i forordning (EU) nr. 375/2014. Der blev afsat 18 365 000 EUR på budgettet til gennemførelsen af initiativet.

Målet for initiativet EU-bistandsfrivillige er at bidrage til at styrke EU's evne til at yde behovsbaseret humanitær bistand med det formål at beskytte liv, forebygge og lindre menneskelig lidelse, værne om den menneskelige værdighed og styrke kapaciteten og modstandsdygtigheden i sårbare eller katastroferamte samfund i tredjelande, navnlig gennem katastrofeberedskab, nedbringelse af katastroferisici og styrkelse af sammenkoblingen af nødhjælp, rehabilitering og udvikling.

III. Aktiviteter gennemført i 2019

Foranstaltningerne, der er beskrevet i denne rapports afsnit 1-4, delegeres til og gennemføres af EACEA i samarbejde med Kommissionen 5 .

EACEA er ansvarligt for indkaldelse af forslag, indkaldelse af tilbud, kontraktforvaltning og gennemførelse af budgetbevillingerne i overensstemmelse med Kommissionens årlige arbejdsprogrammer. For så vidt angår den operationelle forvaltning er Kommissionen direkte ansvarlig for oprettelsen og vedligeholdelsen af netværket for partnere og frivillige, onlineplatformen og kommunikationsaktiviteterne.

1.Udsendelse

Udsendelse af EU-bistandsfrivillige til humanitære projekter i lande uden for EU giver EU-borgere og fastboende udlændinge i EU en fyldestgørende mulighed for at vise deres solidaritet med mennesker i nød. Udsendelse af personer som fuldtidsfrivillige i tredjelande understøttes af onlinetilmelding for frivillige, som borgerne kan deltage i, uanset hvor i verden de befinder sig.

Stillinger som frivillige, der finansieres inden for rammerne af initiativet EU-bistandsfrivillige, offentliggøres af et konsortium af sende- og værtsorganisationer på platformen for EU-bistandsfrivillige 6 .

Fra den 1. januar 2019 til den 31. december 2019 blev der udsendt 374 EU-bistandsfrivillige til projekter finansieret gennem budgettet for 2017 og 2018, og der fandt 61 praktikophold sted i samme periode. Praktikophold gør det muligt for juniorfrivillige at tilbringe op til seks måneder i sendeorganisationens hovedsæde i en EU-medlemsstat inden udsendelse til et tredjeland.

Nedenstående diagram viser det planlagte antal frivillige i forbindelse med de projekter, der er blevet udvalgt hvert år, siden initiativet blev iværksat i 2015. Som følge af den indkaldelse, der blev offentliggjort i 2019, vil der i perioden 2020-2021 blive udsendt 424 frivillige.

De EU-bistandsfrivillige har forskellige baggrunde og færdigheder, hvilket afspejler en behovsbaseret tilgang til afgrænsning af udsendelsen af frivillige og udvælgelsen af EU-bistandsfrivillige. Nedenstående graf viser de mest eftertragtede faglige kvalifikationer, som organisationer efterspørger i deres opslag vedrørende ledige stillinger som frivillig. De tre mest efterspurgte kvalifikationer siden initiativets start er i) kommunikation, ii) katastroferisikostyring og iii) projektstyring.

EU-bistandsfrivillige omfatter statsborgere i EU-medlemsstater og tredjelandsstatsborgere med lovligt ophold i en EU-medlemsstat. Deltagelsesfrekvensen fordelt på de frivilliges nationalitet var i 2019 uændret. Som det fremgår af nedenstående graf, har frivillige fra 24 medlemsstater, hvoraf Italien, Spanien og Frankrig tegner sig for den største andel frivillige, indtil nu deltaget i initiativet.

Siden iværksættelsen af initiativet er 205 opgaver, som frivillige har meldt sig til online, blevet offentliggjort, heraf 62 i 2019. De opgaver, der hyppigst blev anmodet om, omfattede oversættelse, korrekturlæsning og grafisk design.

Eksempler på frivilligt arbejde i forbindelse med projekter, der blev gennemført i 2019 7

Projektet "Humanitarian Volunteers in Action: Challenges & Opportunities" involverer tre sendeorganisationer fra Frankrig og Slovakiet, der arbejder sammen om at udsende 18 EU-bistandsfrivillige til humanitære bistandsaktiviteter i ni værtsorganisationer i hhv. Albanien, Marokko, Algeriet, Ecuador, Georgien og Tyrkiet. I Albanien tilbydes der som led i projektet ernæringsydelser til sårbare grupper i kommunen Tirana, heriblandt børn, personer i nød og personer med kroniske lidelser.

En juniorfrivillig, der arbejder med ernæring, beretter om sin rolle i Albanien, hvor hun har afholdt workshopper om gode ernæringsvaner for børn og unge med handicap: "Under min udsendelse som frivillig har jeg som diætist haft mulighed for at arbejde med forskellige centre og skoler. Én gang om ugen besøger jeg centret "Femejet e Botes ne Shqiperi", der fungerer som skolefritidsordning for 10 børn, samt centret "Fondacioni Ndihmoni Jeten" i Prush, der tager sig af unge med mentale handicap, herunder en særlig gruppe af unge, som lærer at blive så uafhængige som muligt. Med disse to grupper var det muligt for mig at opbygge en god kontakt og afholde workshopper baseret på ernæringsundervisning."

( https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/nutritional-education-food-pyramid_en )

Som led i projektet "EU Aid Volunteers for resilience and response capacity of vulnerable communities through deployment and capacity building activities" arbejder sendeorganisationer fra Italien og Spanien sammen om at udsende 32 frivillige til 13 ikkeeuropæiske lande.

En juniorfrivillig, der er udsendt til Filippinerne, fortæller om sine oplevelser som EU-bistandsfrivillig inden for logistik. Siden Taalvulkanens udbrud har det primære fokus for hans arbejde været den logistiske koordinering af beredskabsindsatsen i området:

"Efter de seneste ugers jordskælv gennemfører vi nu flere projekter med fokus på husly, WASH (vand-, sanitets- og hygiejnefaciliteter) og kontant bistand. Vi er de sidste to måneder også blevet ramt af en stærk tyfon, Kammuri, der er den 20. tyfon i år, men som heldigvis ikke har været så ødelæggende som frygtet. De lader til at have ret, når de siger, at der altid er travlt i denne periode!"

Flere beretninger fra det praktiske arbejde: https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/ .

Indkaldelsen af forslag i 2019 vedrørende udsendelse af EU-bistandsfrivillige 8 blev offentliggjort den 12. april 2019 med frist den 13. juni 2019. Indkaldelsen havde til formål at medfinansiere projekter vedrørende udsendelse af EU-bistandsfrivillige, herunder praktikophold for juniormedarbejdere og kapacitetsopbygningsaktiviteter, der udføres af frivillige. I det oprindelige budget var der afsat 10 000 000 EUR til denne indkaldelse. Efter evalueringen af ansøgningerne blev budgettet efterfølgende forhøjet ved at overføre midler fra budgettet til indkaldelser af forslag vedrørende teknisk bistand og kapacitetsopbygning. I alt 10 projekter blev udvalgt 9 til medfinansiering gennem et EU-tilskud på i alt 11 360 700 EUR. Projekterne startede i december 2019 og vil munde ud i udsendelsen af 424 EU-bistandsfrivillige med planlagt start i 2020. Antallet af frivillige, der er foreslået af organisationer, steg i perioden 2018-2019 fra 368 til 424 personer.

Det var i 2019 planlagt at udsende frivillige til Afrika (45,5 %), Latinamerika og Caribien (24,8 %), Mellemøsten (15,8 %), Østasien (9,9 %), Centralasien (3,1 %) og Balkan (0,9 %).

2.Teknisk bistand og kapacitetsopbygning

Tekniske bistandsprojekter og kapacitetsopbygningsprojekter 10 , der støttes med finansiering fra initiativet EU-bistandsfrivillige, styrker kapaciteten hos de organisationer, der har til hensigt at udsende EU-bistandsfrivillige, og sikrer, at de overholder de regler og procedurer, der er fastlagt gennem initiativet.

Den 22. maj 2019 offentliggjorde EACEA en indkaldelse af forslag 11 med frist den 4. juli 2019. Indkaldelsen vedrørte medfinansiering af projekter i relation til kapacitetsopbygning i værtsorganisationer baseret uden for EU og teknisk bistand til EU-baserede sendeorganisationer på områder såsom katastroferisikostyring, frivilligledelse og behovsvurderingsmetoder. Det samlede budget til samfinansiering af projekter i Kommissionens årlige arbejdsprogram blev reduceret fra 4 600 000 EUR til 3 239 300 EUR efter overførslen af midler til de projekter, der er udvalgt i forbindelse med forslagsindkaldelsen vedrørende udsendelse.

Fem ansøgninger (en om teknisk bistand og fire om kapacitetsopbygning) blev udvalgt til medfinansiering 12 gennem et EU-tilskud på i alt 2 614 101 EUR.

Indkaldelserne af forslag i perioden 2015-2019 resulterede i finansieringen af i alt 32 kapacitetsopbygningsprojekter og 13 tekniske bistandsprojekter, der omfatter 440 støttemodtagere/projektpartnere.

Disse projekter har til formål at styrke de deltagende organisationers ledelses- og driftssystemer og hjælpe de deltagende organisationer med at samarbejde med henblik på at gennemføre bedste praksis inden for levering af humanitær bistand og organisering af frivillige.

Eksempler på projekter, der blev udvalgt til finansiering i 2019

Kapacitetsopbygning

Projektet XCHANGE fremmes og gennemføres af et konsortium af 14 partnere: fem EU-organisationer fra Italien, Slovakiet og Spanien og ni organisationer fra Etiopien, Kenya, Guatemala, Colombia, Peru og Serbien. Projektets overordnede formål er at give medlemmerne mulighed for at lede frivillige i forbindelse med initiativet EU-bistandsfrivillige samt få ny viden gennem deling af god praksis inden for humanitær bistand, frivilligledelse samt lokalsamfundsbaseret udvikling.

INPLACE er et kapacitetsopbygningsprojekt med fokus på problemet med tvangsfordrivelser i Latinamerika samt på certificering af nye værtsorganisationer på dette kontinent. To EU-organisationer fra Spanien og Italien og 13 organisationer fra ni lande uden for EU deltager i dette 24-måneders projekt, hvor de bidrager med deres erfaring og styrker eller opbygger nye kapaciteter: Colombia, Bolivia, Peru, Brasilien, Venezuela, Chile, Honduras, Guatemala og Mexico.

Projektet har fire specifikke mål: i) at udvikle kapaciteten til at beskytte sårbare befolkningsgrupper og samfund, der er berørt af den venezuelanske krise og tvangsfordrivelse, ii) at styrke processer, der styres af lokalsamfundet, med hensyn til beskyttelse, beredskab og reaktion i forbindelse med fordrivelse, iii) at styrke organisationernes kapacitet til at opnå certificeringsstandarderne for EU-bistandsfrivillige og fremme frivilligt arbejde i lokalsamfundet og online samt iv) at fremme partnerskaber mellem medlemmerne.

Teknisk bistand 

Projektet "Technical assistance in humanitarian response, ensuring valuable international volunteering and inclusion of people with disabilities" har til formål at skabe et globalt praksisfællesskab bestående af europæiske organisationer, der arbejder hen imod inklusion af handicappede i humanitære foranstaltninger og frivilligt arbejde. I projektet deltager seks konsortiepartnere fra fire EU-lande: Finland, Italien, Belgien og Irland.

Projektet har tre overordnede mål: i) at EU-organisationerne øger deres kapacitet til at forvalte og føre tilsyn med inklusive humanitære bistandsprojekter, herunder i forbindelse med katastroferisikobegrænsning og genopbygning efter katastrofer, ii) at nogle af de EU-organisationer, som er medlemmer af konsortiet, certificeres som sendeorganisationer for udsendelse af EU-bistandsfrivillige og gennemfører inklusive programmer for frivilligt arbejde, samt iii) at medlemmerne udvikler et praksisfællesskab vedrørende kapacitetsopbygning inden for inklusion, humanitære foranstaltninger og frivilligt arbejde, og at de deler deres viden med sektoren og offentligheden.

3.Certificering

Organisationer, der ønsker at udsende EU-bistandsfrivillige, skal være certificeret som sende- eller værtsorganisationer under certificeringsordningen i initiativet EU-bistandsfrivillige. Med certificeringen kontrolleres det, at de deltagende organisationer er i stand til at anvende standarderne for organisering af frivillige med henblik på at lede frivillige før og efter deres udsendelse.

I 2015 blev der offentliggjort en åben indkaldelse, der gav mulighed for at lade igangværende indkaldelser fortsætte indtil den 30. september 2020 13 . Ved udgangen af 2019 er 282 sende- og værtsorganisationer (52 sendeorganisationer og 230 værtsorganisationer) blevet certificeret, hvilket gør det muligt at udsende flere EU-bistandsfrivillige.

Nedenstående diagram viser antallet af organisationer, der er certificeret i perioden 2015-2019.

I henhold til artikel 36, stk. 1, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014 14 skal de certificerede sende- og værtsorganisationer tre år efter tildeling af certificering på ny undergå en certificeringsproces. I 2019 skulle 34 organisationer, der var blevet certificeret i 2016, på ny undergå en certificeringsproces.

4.Uddannelsesprogram

Uddannelsesprogrammet for EU-bistandsfrivillige udbydes af et konsortium under ledelse af virksomheden ICF. Det bygger på en kompetenceramme, der er fastlagt i Kommissionens delegerede forordning nr. 1398/2014, og afvikles gennem en kombineret læringstilgang med onlinebaseret forberedende læring og face-to-face-klasseundervisning, der omfatter obligatoriske og valgfrie uddannelsesmoduler og en scenariebaseret øvelse 15 .

Indtil videre er der gennemført i alt 23 uddannelsesforløb: to i 2016, fire i 2017, otte i 2018 og ni i 2019. Der er siden 2016 blevet uddannet 1016 kandidater med en årlig stigning i antallet af uddannede kandidater på: 96 i 2016, 179 i 2017, 295 i 2018 og 446 i 2019. I hele initiativets varighed er 99 % af kandidaterne indtil nu blevet erklæret "egnet til udsendelse" ved uddannelsens afslutning.

 

I perioden 2016-2019 var 72 % af deltagerne kvinder, mens mændene kun udgjorde 28 %. Dertil kommer, at 75 % af kandidaterne var juniormedarbejderkandidater (med mindre end fem års erhvervserfaring), mens kun 25 % var seniormedarbejderkandidater (med mere end fem års erhvervserfaring). Fordelt på oprindelsesland kom der flest kandidater fra Italien (278), Spanien (220) og Frankrig (177).

I perioden marts-september 2019 blev der gennemført ni uddannelsesforløb i uddannelsescentre i Østrig, Belgien, Italien og Nederlandene. Der blev i alt uddannet 446 kandidater. Som i tidligere år deltog en række reservekandidater i uddannelsen for at sikre, at der kan vælges stedfortrædere for frivillige til erstatning for valgte kandidater, der trækker sig eller ikke længere står til rådighed. Sende- og værtsorganisationernes endelige udvælgelse finder sted efter uddannelsens afslutning.

Kurserne blev primært givet på engelsk, mens enkelte grupper blev undervist på fransk eller spansk. Der forventes et stigende antal udsendelser til Sydamerika og Afrika. Dette kan føre til en stigende efterspørgsel på spanske og franske uddannelsesforløb i 2020.

Kandidaterne er fortsat meget tilfredse med uddannelsen, og de giver i gennemsnit 8,8 ud af 10 point.

5.Støtteforanstaltninger

Platformen for EU-bistandsfrivillige var fortsat et knudepunkt for oplysninger om frivilligt arbejde med nærmere oplysninger om ledige stillinger som udsendt fuldtidsfrivillig og onlinemuligheder for frivillige. Den omfatter også værktøjer til ledelse af EU-bistandsfrivillige, en database over frivillige, der har fuldført deres uddannelse, værktøjer til forvaltning af opgaver, som frivillige har meldt sig til online, samarbejdsplatforme for frivillige og projekter, et offentligt forum, hvor der offentliggøres opdateringer om initiativet, mulighed for at offentliggøre beretninger fra det praktiske arbejde og rapporterings- og undersøgelsesværktøjer. Platformen har 5 806 aktive registrerede brugere.

Platformen tilgås af besøgende fra hele verden, og abonnementstjenesten for ledige stillinger som frivillig havde ved udgangen af 2019 ca. 4 234 abonnementer.

Nedenstående diagram viser den kraftige stigning i antallet af personer, der har tilmeldt sig abonnementstjenesten vedrørende ledige stillinger, der offentliggøres på platformen for EU-bistandsfrivillige.

Initiativet EU-bistandsfrivillige blev også fremmet ved en række arrangementer såsom den europæiske ungdomsuge i Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionens vandreudstilling om EU's nødberedskab "EU Saves Lives", de europæiske udviklingsdage, Global Humanitarian and Development Aid Event (AidEx) og den årlige konference for Kommissionens humanitære bistandspartnere. Der blev afholdt en særlig informationssession om den internationale dag for frivilligt arbejde den 5. december i External Cooperation Infopoint i Bruxelles.

I 2019 tilrettelagde Kommissionen en omfattende oplysningskampagne med vidnesbyrd fra frivillige, der var udsendt til tre forskellige verdensdele. EU-bistandsfrivillige i Colombia, Filippinerne og Tunesien fik mulighed for at fortælle deres historier, beskrive deres specifikke roller og opgaver i projektgennemførelsen samt deres samarbejde med lokalsamfundene. Ved at møde de frivillige udsendte kunne Kommissionen indsamle audiovisuelt materiale 16 til PR-arrangementer, nemlig den internationale dag for frivilligt arbejde den 5. december. Det var derudover en lejlighed til at indsamle feedback om arbejdet som frivillig, herunder arbejds- og levevilkår, samt nyttige forslag til, hvordan initiativet EU-bistandsfrivillige kan gennemføres bedre. 

Et nyhedsbrev om den seneste udvikling inden for initiativet EU-bistandsfrivillige udsendes regelmæssigt til abonnerende privatpersoner og organisationer. I 2019 blev der udsendt syv nyhedsbreve om EU-bistandsfrivillige 17 til flere hundrede interessenter.

IV. Konklusioner og næste skridt

Gennemførelsen af projekterne vedrørende udsendelse og kapacitetsopbygning/teknisk bistand, der er blevet finansieret i de foregående år, banede vejen for de fremskridt, der blev gjort med hensyn til initiativet EU-bistandsfrivillige i 2019. I alt 10 nye projekter vedrørende udsendelse af frivillige blev i 2019 udvalgt til finansiering: et teknisk bistandsprojekt og fire kapacitetsopbygningsprojekter. Det samlede antal EU-bistandsfrivillige, der var udsendt til tredjelande, nåede ved udgangen af 2019 op på 706, og der vil som minimum blive udsendt yderligere 424 i 2020. De frivillige udtrykte fortsat stor tilfredshed med uddannelsesprogrammet, og der planlægges flere uddannelseskurser på engelsk, fransk og spansk i 2020. Som følge af covid-19-pandemien kan planlægningen af projektgennemførelsen, herunder uddannelse og udsendelse af EU-bistandsfrivillige, imidlertid blive alvorligt påvirket.

Siden iværksættelsen af initiativet er 282 organisationer blevet certificeret. En række af disse organisationer fik fornyet deres certificering for yderligere tre år, og denne proces vil fortsætte i 2020 for de organisationer, der blev certificeret i 2017. Der kan forventes nye ansøgninger om certificering på baggrund af den indkaldelse af forslag vedrørende udsendelse, der blev offentliggjort i begyndelsen af 2020.

I 2019 blev platformen for EU-bistandsfrivillige i stigende grad anvendt til at offentliggøre beretninger fra frivillige og organisationer (107 nye beretninger i 2019). Platformen blev yderligere tilpasset, så den opfylder organisationernes behov i forbindelse med organisering af deres frivillige, og den fungerer nu bedre og er mere brugervenlig. Platformen for EU-bistandsfrivillige vil fortsat blive vedligeholdt og videreudviklet, bl.a. gennem ajourførte brugervejledninger.

Kommunikationsaktiviteter vil fortsat bidrage til formidling af initiativet EU-bistandsfrivillige og dets vigtigste resultater og virkninger.

Der vil i 2020 blive iværksat en efterfølgende evaluering af den syvårige gennemførelsesperiode.

Yderligere information om initiativet EU-bistandsfrivillige: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand ("initiativet EU-bistandsfrivillige") (EUT L 122 af 24.4.2014, s. 1). Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1398/2014 af 24. oktober 2014 om fastsættelse af fælles regler for kandidater og EU-bistandsfrivillige (EUT L 373 af 31.12.2014, s. 8). Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014 af 20. november 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af det frivillige korps for humanitær bistand ("initiativet EU-bistandsfrivillige") (EUT L 334 af 21.11.2014, s. 52).
(2)    EUT L 122 af 24.4.2014, s. 1.
(3)     http://ec.europa.eu/echo/who/accountability/annual-reports_en .
(4)

Commission Implementing Decision C(2019)4 of 14.1.2019 on the financing of the EU Aid Volunteers initiative and the adoption of the work programme for 2019.

(5)

   Fordelingen af opgaver mellem Kommissionen og EACEA er baseret på Kommissionens afgørelse C(2013)9189 af 18.12.2013 om delegation af beføjelser til Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur med henblik på udførelse af opgaver i forbindelse med gennemførelsen af EU-programmer vedrørende uddannelse, audiovisuelle medier og kultur, herunder navnlig anvendelsen af bevillinger, der er opført på Unionens almindelige budget, og EUF's bevillinger.

(6)     https://webgate.ec.europa.eu/echo/eu-aid-volunteers_en/ .
(7) Teksten i kursiv er et vidnesbyrd fra de EU-bistandsfrivillige, der deltog i gennemførelsen af projekter finansieret inden for rammerne af initiativet EU-bistandsfrivillige.
(8) EACEA/10/2019.
(9)   https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/euav_deployment_2019_publication_results.pdf . 
(10)    Artikel 10 og 15 i forordning (EU) nr. 375/2014.
(11)     EACEA/13/2019.
(12)     https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/selection-results/eu-aid-volunteers-technical-assistance-for-sending-organisations-capacity-building-for-humanitarian-aid-hosting-organisations-2019_en . 
(13)     https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/certification-call-announcement-012115.pdf .
(14)    EUT L 334 af 21.11.2014, s. 52.
(15)    Bilag II til gennemførelsesforordning (EU) nr. 1244/2014.
(16)      Nogle af de videoer, der blev lavet i 2019: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181696 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181695 , Https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181782 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181684 , Https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181763 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181762 , Https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181694 , https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-181783 .
(17)   https://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en .
Top