EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 17.10.2019
COM(2019) 474 final
2019/0227(NLE)
Forslag til
RÅDETS FORORDNING
om fordeling af fiskerimuligheder i medfør af protokollen til gennemførelse af fiskeripartnerskabsaftalen mellem Republikken Senegal og Den Europæiske Union
BEGRUNDELSE
1.BAGGRUND FOR FORSLAGET
•Forslagets begrundelse og formål
På grundlag af de relevante forhandlingsdirektiver har Kommissionen ført forhandlinger med regeringen for Republikken Senegal (i det følgende benævnt "Senegal") med henblik på at indgå en ny protokol til den eksisterende fiskeriaftale. Efter afslutningen af disse forhandlinger blev der den 19. juli 2019 paraferet en ny protokol. Protokollen dækker en periode på fem år fra datoen for dens midlertidige anvendelse, dvs. fra den dato, hvor den er undertegnet, jf. artikel 16.
Protokollen giver EU-fartøjer følgende fiskerimuligheder:
–28 notfartøjer med fryseanlæg til tunfiskeri
–10 stangfartøjer
–5 langlinefartøjer
–2 trawlere.
Det bør fastsættes, hvordan fiskerimulighederne skal fordeles mellem medlemsstaterne.
•Sammenhæng med de gældende regler på samme område
I overensstemmelse med prioriteterne for reformen af fiskeripolitikken skaber den nye protokol fiskerimuligheder for EU-fartøjer i Senegals farvande på grundlag af den bedste foreliggende videnskabelige rådgivning og i overensstemmelse med henstillingerne fra Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT). I denne nye protokol tages der hensyn til resultaterne af en evaluering af den foregående protokol (2014-2019) og en fremadrettet evaluering af, om der bør indgås en ny protokol. Begge evalueringer er blevet foretaget af eksterne eksperter. Protokollen vil også gøre det muligt for Den Europæiske Union og Senegal at arbejde tættere sammen om at fremme en ansvarlig udnyttelse af fiskeressourcerne i Senegals farvande og støtte Senegals bestræbelser på at udvikle sin fiskerisektor i begge parters interesse.
•Sammenhæng med Unionens politik på andre områder
Forhandlingerne om en ny protokol til fiskeripartnerskabsaftalen med Senegal indgår som led i EU's optræden udadtil over for landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS), og der tages navnlig hensyn til Unionens mål vedrørende respekt for de demokratiske principper og menneskerettighederne.
En øget økonomisk aktivitet i den senegalesiske fiskerisektor vil, selv om det kun er på lokalt plan, kunne bidrage til at tackle de grundlæggende årsager til irregulær migration.
1.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET
•Retsgrundlag
Det valgte retsgrundlag er traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, hvori det i artikel 43, stk. 3, fastsættes, at Rådet vedtager fordelingen af fiskerimuligheder på forslag fra Kommissionen.
•Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)
Unionen har enekompetence på området.
2.RESULTATERNE AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER
•Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning
De interesserede parter blev hørt i forbindelse med de forudgående og efterfølgende evalueringer af en eventuel ny protokol mellem Unionen og Senegal. Medlemsstaternes og branchens eksperter blev også hørt på tekniske møder. Det er på baggrund af disse høringer konkluderet, at det er til fordel for Unionen og Senegal at indgå en ny protokol til fiskeripartnerskabsaftalen.
•Høring af interesserede parter
Medlemsstaterne, repræsentanterne for fiskerisektoren, internationale civilsamfundsorganisationer og repræsentanter for Senegals fiskeriforvaltning og civilsamfund blev hørt som led i evalueringen. Der blev ligeledes afholdt høringer inden for rammerne for Det Rådgivende Råd for Højsøflåden.
•Indhentning og brug af ekspertbistand
Kommissionen har gjort brug af en uafhængig konsulent ved de efterfølgende og forudgående evalueringer i overensstemmelse med artikel 31, stk. 10, i forordningen om den fælles fiskeripolitik.
3.VIRKNINGER FOR BUDGETTET
Den foreslåede forordning har ingen virkninger for Unionens budget.
4.ANDRE FORHOLD
•Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering
Denne procedure iværksættes sideløbende med procedurerne i forbindelse med Rådets afgørelse om undertegnelse på Unionens vegne af protokollen til fiskeripartnerskabsaftalen mellem Republikken Senegal og Det Europæiske Fællesskab og med Rådets afgørelse om dens indgåelse. Denne forordning finder anvendelse, så snart det er muligt at fiske i henhold til aftalen, dvs. fra datoen for den midlertidige anvendelse af protokollen.
2019/0227 (NLE)
Forslag til
RÅDETS FORORDNING
om fordeling af fiskerimuligheder i medfør af protokollen til gennemførelse af fiskeripartnerskabsaftalen mellem Republikken Senegal og Den Europæiske Union
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43, stk. 3,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)Den 2. marts 2015 vedtog Rådet forordning (EF) 2015/384 om indgåelse af en fiskeripartnerskabsaftale mellem Republikken Senegal og Den Europæiske Union (i det følgende benævnt "aftalen"). Denne aftale trådte i kraft den 20. november 2014 og er stadig i kraft.
(2)Den gældende protokol om gennemførelsen af aftalen udløber den 19. november 2019.
(3)I overensstemmelse med Rådets afgørelse 2019/ ... /EU blev en ny protokol til gennemførelse af aftalen (i det følgende benævnt "protokollen") paraferet den 19. juli 2019.
(4)De fiskerimuligheder, der er fastsat i protokollen, bør fordeles mellem medlemsstaterne i protokollens anvendelsesperiode.
(5)For at sikre, at EU-fartøjerne hurtigt kan påbegynde fiskeriet, finder protokollen midlertidig anvendelse fra datoen for dens undertegnelse. Denne forordning bør derfor finde anvendelse fra samme dato —
VEDTAGET DENNE FORORDNING:
Artikel 1
De fiskerimuligheder, der er fastsat i protokollen til gennemførelse af fiskeripartnerskabsaftalen mellem Republikken Senegal og Den Europæiske Union (i det følgende benævnt "protokollen"), fordeles mellem medlemsstaterne som følger:
(a)notfartøjer med fryseanlæg til tunfiskeri:
Spanien:
[16]
fartøjer
Frankrig:
[12]
fartøjer
(b)stangfartøjer:
Spanien:
[8]
fartøjer
Frankrig:
[2]
fartøjer
(c)langlinefartøjer:
Spanien:
[3]
fartøjer
Portugal:
[2]
fartøjer
(d)trawlere:
Spanien:
[2]
fartøjer
Artikel 2
Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.
Den anvendes fra datoen for anvendelsen af protokollen.
Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.
Udfærdiget i Bruxelles, den […].