EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 20.9.2019
COM(2019) 424 final
2019/0200(NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Oprindelsesregler, der er nedsat ved aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994), som er knyttet som bilag til den slutakt, der blev undertegnet i Marrakesh den 15. april 1994
BEGRUNDELSE
1.Forslagets genstand
Dette forslag vedrører en afgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Komitéen for Oprindelsesregler, der er nedsat ved aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994), som er knyttet som bilag til den slutakt, der blev undertegnet i Marrakesh den 15. april 1994, i forbindelse med den planlagte vedtagelse af en meddelelse om øget gennemsigtighed af ikkepræferenceoprindelsesregler.
2.Baggrund for forslaget
2.1.Aftalen om oprindelsesregler
Aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994), der er knyttet som bilag til den slutakt, der blev undertegnet i Marrakesh den 15. april 1994 ("aftalen"), har til formål at sikre, at ikkepræferenceoprindelsesregler ikke i sig selv skaber unødvendige handelshindringer, og at harmonisere oprindelsesreglerne på internationalt plan med undtagelse af oprindelsesregler i forbindelse med indrømmelse af toldpræferencer. Indtil afslutningen af harmoniseringsprogrammet skal de kontraherende parter sørge for, at deres oprindelsesregler er gennemsigtige, at de ikke har restriktive, fordrejende eller afbrydende virkninger for den internationale handel, at de forvaltes på en konsistent, ensartet, upartisk og rimelig måde, og at de er baseret på et positivt grundlag. Aftalen trådte i kraft den 1. januar 1995.
Den Europæiske Union er part i aftalen. Også alle medlemsstater er part i overenskomsten.
2.2.Komitéen for Oprindelsesregler
Komitéen for Oprindelsesregler blev oprettet inden for rammerne af Verdenshandelsorganisationen (WTO) og er åben for WTO's medlemmer. Den mødes mindst en gang om året og skal gennemgå gennemførelsen og anvendelsen af aftalen om oprindelsesregler. Arbejdet i komitéen har primært været fokuseret på harmonisering af ikkepræferenceoprindelsesregler. Forhandlingerne er ikke afsluttet, og WTO-medlemmerne anvender i øjeblikket nationale oprindelsesregler til ikkepræferenceformål. For nylig er der blevet igangsat et arbejde med præferenceoprindelsesregler, navnlig dem, der anvendes i forbindelse med handelspræferencer vedrørende de mindst udviklede lande. Beslutninger i udvalget træffes normalt ved konsensus.
2.3.Den retsakt, der skal vedtages af Komitéen for Oprindelsesregler
Den [date] skal Komitéen for Oprindelsesregler på sit årlige møde vedtage en meddelelse om "øget gennemsigtighed af ikkepræferenceoprindelsesregler" ("den påtænkte retsakt").
Formålet med den påtænkte retsakt er at øge gennemsigtigheden af love, regulativer og praksis vedrørende ikkepræferenceoprindelsesregler og at supplere underretningsforpligtelsen i henhold til artikel 5 i aftalen om oprindelsesregler.
Hverken overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen eller aftalen om oprindelsesregler vedrører den retlige status for retsakter vedtaget af WTO-udvalgene. Hvorvidt den påtænkte retsakt har bindende karakter, skal derfor afgøres ud fra det ordvalg, der er anvendt. Under hensyntagen til ordlyden i meddelelsen om øget gennemsigtighed af ikkepræferenceoprindelsesregler vil den påtænkte retsakt få bindende virkning for parterne.
3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne
Ikkepræferenceoprindelsesregler er de regler, der gælder i mangel af handelspræference, dvs. når handel finder sted efter mestbegunstigelsesprincippet. Hertil kommer, at visse handelspolitiske foranstaltninger såsom kontingenter, antidumping eller oprindelsesmærkning kan kræve en oprindelsesbestemmelse baseret på anvendelse af ikkepræferenceoprindelsesregler.
I overensstemmelse med artikel 5 i aftalen om oprindelsesregler skulle hvert WTO-medlem inden for en given frist fra WTO-overenskomstens ikrafttræden underrette WTO's sekretariat om sine oprindelsesregler samt retslige og almindeligt gældende administrative afgørelser vedrørende ikkepræferenceoprindelsesregler, som var gældende på den pågældende dato. Den Europæiske Union har underrettet WTO's sekretariat om de krævede oplysninger.
I aftalen om oprindelsesregler blev WTO-medlemmerne enige om at forhandle harmoniserede ikkepræferenceoprindelsesregler. Disse forhandlinger er imidlertid ikke afsluttet, og WTO-medlemmerne anvender i øjeblikket nationale oprindelsesregler til ikkepræferenceformål. Som følge heraf gælder der forskellige ikkepræferenceoprindelsesregler ved import og/eller eksport, afhængigt af de pågældende WTO-medlemmer. Desuden er det ikke alle WTO-medlemmer, der anvender specifik lovgivning vedrørende ikkepræferenceoprindelsesregler. I Unionen er disse regler fastsat i artikel 59-61 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen.
For at undgå, at der opstod unødvendige handelshindringer på grund af de mange forskellige ikkepræferenceoprindelsesregler, der skulle anvendes, blev der nedsat en lille arbejdsgruppe blandt de delegerede i Komitéen for Oprindelsesregler for at undersøge, hvordan man kunne forbedre gennemsigtigheden for så vidt angår ikkepræferenceoprindelsesregler. Den Europæiske Union deltog i denne lille arbejdsgruppe og bidrog konstruktivt til den påtænkte retsakt. Drøftelserne fortsatte på møderne i Komitéen for Oprindelsesregler i marts og maj 2019. Koordineringen med medlemsstaterne blev sikret gennem medlemsstaternes delegationer i WTO og via Toldekspertgruppens Vareoprindelsesgruppe.
I betragtning af, at klare og forudsigelige oprindelsesregler vil lette den internationale handelsstrøm, er formålet med den påtænkte retsakt at øge gennemsigtigheden af love, regulativer og praksis vedrørende ikkepræferenceoprindelsesregler og at supplere underretningsforpligtelsen i henhold til artikel 5 i aftalen om oprindelsesregler.
Den påtænkte retsakt indeholder bestemmelser om obligatorisk underretning om de ikkepræferenceoprindelsesregler, som det enkelte WTO-medlem anvender i forbindelse med mestbegunstigelsesbehandling i henhold til artikel I, II, III, XI og XIII i GATT 1994. Den omfatter også bestemmelser om frivillig underretning om ikkepræferenceoprindelsesregler, der anvendes til alle andre formål, som er omfattet af artikel 1.2 i aftalen om oprindelsesregler (antidumping- og udligningstold i henhold til artikel VI i GATT 1994, beskyttelsesforanstaltninger i henhold til artikel XIX i GATT 1994, krav om oprindelsesmærkning i henhold til artikel IX i GATT 1994, kvantitative restriktioner og toldkontingenter, oprindelsesregler, der anvendes i offentlige indkøb og handelsstatistikker). Desuden fastsættes der i den påtænkte retsakt bestemmelser om en underretningsforpligtelse for WTO-medlemmer omfattende eventuelle certifikater vedrørende ikkepræferenceoprindelse, som er obligatoriske i forbindelse med import- eller eksportforretninger. Underretning skal ske ved hjælp af de skemaer, der er knyttet som bilag til den påtænkte retsakt.
Den påtænkte retsakt indeholder underretningsforpligtelser ud over dem, der er omhandlet i artikel 5 i aftalen om oprindelsesregler.
Som følge heraf er der behov for, at Komitéen for Oprindelsesregler indtager en holdning på Unionens vegne.
4.Retsgrundlag
4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag
4.1.1.Principper
I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtager Rådet afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".
Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver".
4.1.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde
Komitéen for Oprindelsesregler er et organ, der er nedsat ved en aftale, nemlig aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994).
Den retsakt, som Komitéen for Oprindelsesregler skal vedtage, er en retsakt, der har retsvirkninger. Hverken overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen eller aftalen om oprindelsesregler vedrører den retlige status for retsakter vedtaget af Komitéen for Oprindelsesregler. Hvorvidt den påtænkte retsakt har bindende karakter, skal derfor afgøres ud fra det ordvalg, der er anvendt. Under hensyntagen til ordlyden i meddelelsen om øget gennemsigtighed af ikkepræferenceoprindelsesregler må den påtænkte retsakt anses for at have bindende virkning.
Den påtænkte retsakt supplerer eller ændrer ikke den institutionelle ramme for aftalen.
Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.
4.2.Materielt retsgrundlag
4.2.1.Principper
Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af målet for og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har et dobbelt formål eller består af to bestanddele, og det ene af disse formål eller disse bestanddele kan bestemmes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal den afgørelse, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, kun have en enkelt hjemmel, nemlig den, der kræves af det primære eller fremherskende formål eller bestanddel.
4.2.2.Princippernes anvendelse på det foreliggende tilfælde
Det vigtigste formål med og indhold af den påtænkte retsakt vedrører den fælles handelspolitik.
Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 207 i TEUF.
4.3.Konklusion
Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 207 i TEUF sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.
5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt
Ikke relevant.
2019/0200 (NLE)
Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE
om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Komitéen for Oprindelsesregler, der er nedsat ved aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994), som er knyttet som bilag til den slutakt, der blev undertegnet i Marrakesh den 15. april 1994
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 207, stk. 3, og artikel 207, stk. 4, første afsnit, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)Aftalen om oprindelsesregler (WTO-GATT 1994), der er knyttet som bilag til den slutakt, der blev undertegnet i Marrakesh den 15. april 1994 ("aftalen"), blev indgået af Unionen ved Rådets afgørelse 94/800/EF og trådte i kraft den 1. januar 1995.
(2)Ved aftalens artikel 4 nedsættes Komitéen for Oprindelsesregler.
(3)Komitéen for Oprindelsesregler skal på sit møde den [date] vedtage en meddelelse med titlen "Øget gennemsigtighed af ikkepræferenceoprindelsesregler".
(4)Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Komitéen for Oprindelsesregler, bør fastlægges, da meddelelsen får bindende virkning for Unionen.
(5)Den foreslåede holdning, der skal indtages på Unionens vegne, har til formål at øge gennemsigtigheden af love, regulativer og praksis vedrørende ikkepræferenceoprindelsesregler gennem bestemmelser om WTO-medlemmers obligatoriske eller frivillige underretning om deres ikkepræferenceoprindelsesregler ved hjælp af standardskemaer. Dette vil medføre klarere og mere forudsigelige oprindelsesregler og lette den internationale handelsstrøm —
VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:
Artikel 1
Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på det møde i Komitéen for Oprindelsesregler, baseres på det udkast til retsakt vedtaget af Komitéen for Oprindelsesregler, der er knyttet til nærværende afgørelse.
Unionens repræsentanter kan godkende mindre redaktionelle ændringer til udkastet til retsakt på baggrund af udviklingen under de kommende møder i Komitéen for Oprindelsesregler, samråd med medlemsstaterne eller koordineringsmøder på stedet uden yderligere afgørelse truffet af Rådet.
Artikel 2
Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.
Udfærdiget i Bruxelles, den […].