EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0246

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation (OIV)

COM/2019/246 final

Bruxelles, den 4.6.2019

COM(2019) 246 final

2019/0121(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation (OIV)




BEGRUNDELSE

1.Forslagets genstand

Dette forslag vedrører afgørelsen om den fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på Den Internationale Vinorganisations (OIV) generalforsamling den 19. juli 2019 i forbindelse med den planlagte vedtagelse af OIV-resolutioner, som kan have retsvirkninger i EU-retten.

2.Baggrund for forslaget

2.1.Unionens særlige status i OIV

I øjeblikket er 47 stater medlem af OIV, hvoraf 20 er EU-medlemsstater. Unionen er ikke medlem af OIV. OIV tildelte den 20. oktober 2017 Unionen den særlige status, der er omhandlet i artikel 4 i OIV's forretningsorden, således at Unionen kan deltage i udvalgenes, underudvalgenes og ekspertgruppernes arbejde og deltage i generalforsamlingens og i forretningsudvalgets møder.

2.2.OIV

Den Internationale Vinorganisation (OIV) er en videnskabelig og teknisk mellemstatslig organisation, der beskæftiger sig med vinproduktion, vin, vinbaserede drikkevarer, spisedruer, rosiner og andre vinavlsprodukter. OIV har til formål i) at informere om, hvilke foranstaltninger der bør træffes i vinsektoren for at tilgodese producenternes, forbrugernes og de øvrige aktørers interesser, ii) at yde bistand til andre internationale organisationer, der beskæftiger sig med standardisering, og iii) at bidrage til at fremme international harmonisering af nuværende praksis og standarder.

2.3.Den påtænkte retsakt, der skal vedtages af OIV

OIV's næste generalforsamling vil blive afholdt i Schweiz den 19. juli 2019. I den forbindelse og på baggrund af de drøftelser, der fandt sted på ekspertgruppens møder i marts og april 2019 i Paris, kan det forventes, at følgende resolutioner, som kan have retsvirkninger i EU-retten, sættes på generalforsamlingens dagsorden til vedtagelse:

udkast til resolution OENO-MICRO 16-594A om en ny ønologisk fremgangsmåde og udkast til resolution OENO-MICRO 17-611 om ajourføring af målene for en eksisterende ønologisk praksis. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 1 og artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009 2 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten

udkast til resolution OENO-TECHNO 15-586, 17-612, 17-613 om ajourføring af de tilsvarende ønologiske fremgangsmåders anvendelse om mål, udkast til resolution OENO-TECHNO 18-633 om tilføjelse af anvendelsen af et nyt stof til at foretage den eksisterende ønologiske fremgangsmåde og udkast til resolution OENO-TECHNO 17-616 om en ny ønologisk fremgangsmåde for vinfremstilling. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten

udkast til resolution OENO-SPECIF 17-617, 18-646 og 18-650 om ajourføring af de monografier, der fastlægger de renheds- og identifikationsspecifikationer for stoffer, der anvendes i forbindelse med ønologiske fremgangsmåder. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 og artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten

udkast til resolution OENO-SCMA 16-596, 17-619, 17-621 og udkast til resolution OENO-SCMA 17-622 om nye analysemetoder. OENO-SCMA 18-638 om en ny analysemetode og fastsættelse af en ny grænseværdi for indholdet af bly i vin. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten.

Som det tidligere har været tilfældet, kan det forventes, at dagsordenen for OIV's generalforsamlings møde stadig kan blive ændret, og at yderligere resolutioner, som vil have retsvirkninger i EU-retten, sættes på dagsordenen For at sikre at generalforsamlingen kan arbejde effektivt, samtidig med at bestemmelserne i traktaterne overholdes, vil Kommissionen rettidigt supplere eller ændre nærværende forslag, således at Rådet kan vedtage den holdning, der skal indtages for disse resolutioner.

3.Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne

De udkast til resolutioner, der kommer til afstemning på OIV's næste generalforsamling, er blevet drøftet indgående mellem videnskabelige og tekniske eksperter i vinsektoren. Resolutionerne bidrager til den internationale harmonisering af vinstandarderne og opstiller rammer, som sikrer fair konkurrence ved handel med vinavlsprodukter. De bør derfor støttes.

4.Retsgrundlag

4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

4.1.1Principper

I henhold til artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) vedtages der afgørelser om "fastlæggelse af, hvilke holdninger der skal indtages på Unionens vegne i et organ nedsat ved en aftale, når dette organ skal vedtage retsakter, der har retsvirkninger, bortset fra retsakter, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen".

Artikel 218, stk. 9, i TEUF finder anvendelse, uanset om Unionen er medlem af organet eller part i den pågældende aftale 3 .

Begrebet "retsakter, der har retsvirkninger" omfatter retsakter, der har retsvirkninger i medfør af de folkeretlige regler, der gælder for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som "vil kunne få afgørende indflydelse på indholdet af de regler, der vedtages af EU-lovgiver" 4 .

4.1.2.Anvendelse på det foreliggende tilfælde

Den Internationale Vinorganisation (OIV) er en videnskabelig og teknisk mellemstatslig organisation, der beskæftiger sig med vinproduktion, vin, vinbaserede drikkevarer, spisedruer, rosiner og andre vinavlsprodukter. I øjeblikket er 46 stater medlem af OIV, hvoraf 20 er EU-medlemsstater. Unionen er ikke medlem af OIV. OIV tildelte den 20. oktober 2017 Unionen den særlige status, der er omhandlet i artikel 4 i OIV's forretningsorden, således at Unionen kan deltage i udvalgenes, underudvalgenes og ekspertgruppernes arbejde og deltage i generalforsamlingens og i forretningsudvalgets møder.

I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 og Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 har visse resolutioner, der er vedtaget og offentliggjort af OIV, retsvirkninger i EU-retten. Unionens holdning til nævnte for så vidt angår de områder, der hører under dens kompetence, bør derfor vedtages af Rådet og udtrykkes på møderne i OIV af de medlemsstater, der er medlemmer af OIV, idet de handler i fællesskab i Unionens interesse.

Det proceduremæssige retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 218, stk. 9, i TEUF.

4.2Materielt retsgrundlag

4.2.1.Principper

Det materielle retsgrundlag for en afgørelse i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF afhænger hovedsagelig af formålet med og indholdet af den påtænkte retsakt, hvortil der skal indtages en holdning på Unionens vegne. Hvis den påtænkte retsakt har to formål eller består af to elementer, og det ene af disse formål eller elementer må betragtes som det primære, mens det andet kun er sekundært, skal afgørelsen, der vedtages i henhold til artikel 218, stk. 9, i TEUF, kun have ét materielt retsgrundlag, nemlig det, som det primære eller fremherskende formål eller element tilsiger.

4.2.2.Anvendelse på det foreliggende tilfælde

Det primære formål med de påtænkte udkast til resolutioner vedrører harmoniseringen af vinstandarder og således også gennemførelsen af den fælles landbrugspolitik. Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 43 i TEUF.

4.3.Konklusion

Retsgrundlaget for den foreslåede afgørelse bør være artikel 43 sammenholdt med artikel 218, stk. 9, i TEUF.

5.Offentliggørelse af den påtænkte retsakt

Ikke relevant

2019/0121 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation (OIV)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43 sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Den Internationale Vinorganisation (OIV) vil på sin kommende generalforsamling den 19. juli 2019 behandle og eventuelt vedtage resolutioner, som har retsvirkninger i EU-retten. Unionen er ikke medlem af OIV. OIV tildelte den 20. oktober 2017 Unionen den særlige status, der er omhandlet i artikel 4 i OIV's forretningsorden.

(2)20 EU-medlemsstater er medlem af OIV. Disse medlemsstater har mulighed for at foreslå ændringer til udkastene til OIV-resolutioner og vil blive bedt om at vedtage nogle af udkastene til OIV-resolutionerne på OIV's næste generalforsamling den 19. juli 2019.

(3)Unionens holdning til nævnte resolutioner for så vidt angår de områder, der hører under dens kompetence, bør derfor vedtages af Rådet og udtrykkes på møderne i OIV af de medlemsstater, der er medlemmer af OIV, idet de handler i fællesskab i Unionens interesse.

(4)I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 5 og Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 6 har visse resolutioner, der er vedtaget og offentliggjort af OIV, retsvirkninger i EU-retten.

(5)I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), i forordning (EU) nr. 1308/2013 skal Kommissionen tage de ønologiske fremgangsmåder og analysemetoder, der er anbefalet og offentliggjort af OIV, i betragtning, når den giver tilladelse til ønologiske fremgangsmåder.

(6)I henhold til artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013 skal Kommissionen ved fastlæggelsen af analysemetoder til bestemmelse af sammensætningen af vinavlsprodukter fastlægge disse metoder på grundlag af relevante metoder, der er anbefalet og offentliggjort af OIV, medmindre de er ineffektive eller uhensigtsmæssige til opfyldelsen af de mål, som Unionen forfølger.

(7)I henhold til artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 skal vinavlsprodukter, der importeres til Unionen, fremstilles efter de ønologiske fremgangsmåder, der er godkendt af Unionen i medfør af nævnte forordning eller, hvis tilladelsen endnu ikke er givet, efter de ønologiske fremgangsmåder, der er anbefalet og offentliggjort af OIV.

(8)I henhold til artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009 gælder de specifikationer, som er fastlagt og offentliggjort af OIV, når Kommissionen ingen renheds- og identifikationsspecifikationer har fastsat for de stoffer, der anvendes ved de ønologiske fremgangsmåder.

(9)Med udkast til resolution OENO-MICRO 16-594A fastlægges en ny ønologisk fremgangsmåde. Med udkast til resolution OENO-MICRO 17-611 ajourføres målene for en eksisterende ønologisk fremgangsmåde. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 og artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten.

(10)Med udkast til resolution OENO-TECHNO 15-586, 17-612 og 17-613 ajourføres de tilsvarende ønologiske fremgangsmåders anvendelse og mål. Med udkast til resolution OENO-TECHNO 18-633 tilføjes anvendelsen af et nyt stof til at foretage den eksisterende ønologiske fremgangsmåde. Med udkast til resolution OENO-TECHNO 17-616 fastlægges en ny ønologisk fremgangsmåde for vinfremstilling. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten.

(11)Med udkast til resolution OENO-SPECIF 17-617, 18-646 og 18-650 ajourføres de monografier, der fastlægger de renheds- og identifikationsspecifikationer for stoffer, der anvendes i forbindelse med ønologiske fremgangsmåder. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 90, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 og artikel 9 i forordning (EF) nr. 606/2009 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten.

(12)Med udkast til resolution OENO-SCMA 16-596, 17-619, 17-621 and 17-622 fastlægges nye analysemetoder. Med udkast til resolution OENO-SCMA 18-638 fastlægges en ny analysemetode og fastsættes en ny grænseværdi for indholdet af bly i vin. I henhold til artikel 80, stk. 3, litra a), og artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013 vil disse resolutioner have retsvirkninger i EU-retten.

(13)Disse udkast til resolutioner er blevet drøftet indgående mellem videnskabelige og tekniske eksperter inden for vinsektoren. De bidrager til den internationale harmonisering af vinstandarderne og opstiller rammer, som vil sikre fair konkurrence ved handel med vinavlsprodukter. De bør derfor støttes.

14)For at give den nødvendige fleksibilitet under forhandlingerne forud for OIV's generalforsamlings møde bør de medlemsstater, der er medlemmer af OIV, bemyndiges til at bifalde ændringer til disse resolutioner, forudsat at sådanne ændringer ikke ændrer sagsindholdet —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne på OIV's generalforsamling den 19. juli 2019, er fastlagt i bilaget og skal udtrykkes af de EU-medlemsstater, som er medlemmer af OIV, idet de handler i fællesskab i Unionens interesse.



Artikel 2

1.Hvis der er sandsynlighed for, at den i artikel 1 omhandlede holdning bliver påvirket af ny videnskabelig eller teknisk information inden eller under møder i OIV, anmoder de medlemsstater, der er medlemmer af OIV, om, at afstemningen på OIV's generalforsamling udskydes, indtil Unionens holdning er fastlagt på grundlag af de nye elementer.

2.De medlemsstater, der er medlem af OIV, og som handler i fællesskab i Unionens interesse, kan efter samordning, i første omgang på stedet, og uden at Rådet træffer yderligere afgørelse om fastlæggelse af Unionens holdning, bifalde ændringer til de i bilaget omhandlede udkast til resolutioner, som ikke ændrer sagsindholdet.

Artikel 3

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671).
(2)    Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vinavlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed (EUT L 193 af 24.7.2009, s. 1).
(3)    Domstolens dom af 7. oktober 2014, sag C-399/12, Tyskland mod Rådet, ECLI: EU: C: 2014: 2258, præmis 64.
(4)    Domstolens dom af 7. oktober 2014, sag C-399/12, Tyskland mod Rådet, ECLI: EU: C: 2014: 2258, præmis 61 til 64.
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671).
(6)    Kommissionens forordning (EF) nr. 606/2009 af 10. juli 2009 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 for så vidt angår kategorier af vinavlsprodukter, ønologiske fremgangsmåder og restriktioner i forbindelse hermed (EUT L 193 af 24.7.2009, s. 1).
Top

Bruxelles, den 4.6.2019

COM(2019) 246 final

BILAG

til

Forslag til
RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Den Internationale Vinorganisation (OIV)


BILAG

Liste over forslag til resolutioner på trin 7, der vil blive sat til afstemning på OIV's generalforsamling i juli 2019

Resolutionens referencenummer

Trin

Titel

OENO-MICRO 16-594A

7

Fjernelse af vilde mikroorganismer i druer og most gennem diskontinuerlige højtryksprocesser (højtrykspasteurisering (HPP))

OENO-MICRO 17-611

7

Afsyring ved hjælp af mælkesyrebakterier

OENO-TECHNO 15-586

7

Opdatering af OIV's grænseværdi for carboxymethylcellulose

OENO-TECHNO 17-612

7

Opdatering af den ønologiske fremgangsmåde for tilsætning af garvesyre i most

OENO-TECHNO 17-613

7

Opdatering af den ønologiske fremgangsmåde for tilsætning af garvesyre i vin

OENO-TECHNO 17-616

7

Ekstraktion af phenol- og/eller aromaforbindelser i druer ved hjælp af ultralyd

OENO-TECHNO 18-633

7

Opdatering af dossier 2.3.2. Gæringsvækkere: levnedsmiddelcellulose (fra trin 3)

OENO-SPECIF 17-617

7

Opdatering af monografien om kolloidal kiseldioxid og relevante sider i den internationale kodeks for ønologiske fremgangsmåder

OENO-SPECIF 18-646

7

Opdatering af dossier E-COEI-1-POTBIS om kaliumhydrogensulfit

OENO-SPECIF 18-650

7

Omarbejdning af dossier F-COEI-1-OEUALB Ægalbumin – tørstofindhold og ægalbumins pH-værdi

OENO-SCMA 16-596

7

Validering af analyse af phthalater i vin (OIV-OENO 477-2013)

OENO-SCMA 17-619

7

Metode til bestemmelse af kaliumpolyaspartat i vin gennem højtryksvæskekromatografi kombineret med fluoressensdetektor

OENO-SCMA 17-621

7

Bestemmelse af eddikesyre i vin ved hjælp af automatiseret enzymatisk metode

OENO-SCMA 17-622

7

Bestemmelse af D-gluconsyre i vin og most ved hjælp af enzymatisk metode

OENO-SCMA 18-638

7

Opdatering af grænseværdien for bly i vin (fra trin 3)

Top