EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019DC0634

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemførelsen af artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 om informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik

COM/2019/634 final

Bruxelles, den 17.12.2019

COM(2019) 634 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om gennemførelsen af artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 om informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik






















{SWD(2019) 438 final}


I.INDLEDNING

Denne rapport omhandler gennemførelsen af informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik for 2017 og 2018 i henhold til artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik 1 (herefter "forordningen").

Ifølge forordningens artikel 45, stk. 1, første afsnit, har informationsforanstaltninger, der finansieres, "navnlig til formål at bidrage til at forklare, gennemføre og udvikle den fælles landbrugspolitik og gøre befolkningen mere bevidst om indholdet af og målsætningerne herfor, at genoprette forbrugernes tillid efter kriser ved hjælp af oplysningskampagner, at underrette landbrugere og andre parter, der er aktive i landområder, og at fremme den europæiske landbrugsmodel såvel som at hjælpe borgerne med at forstå den". Ifølge artikel 45, stk. 2, sidste afsnit, skal disse foranstaltninger "også bidrage til virksomhedskommunikationen om Unionens politiske prioriteter, for så vidt at disse prioriteter har tilknytning til de generelle mål i denne forordning".

Finansierede informationsforanstaltninger er inddelt i to hovedkategorier:

-Foranstaltninger, der foreslås af tredjepartsorganisationer og medfinansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget – EGFL (tilskud)

-Foranstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ og finansieret 100 % af Den Europæiske Garantifond for Landbruget – EGFL (direkte aktiviteter/offentlige udbud).

Ifølge artikel 45, stk. 5, i forordningen skal Kommissionen hvert andet år forelægge Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om gennemførelsen af informationsforanstaltninger i henhold til forordningen. Dette er den ottende rapport i rækken 2 .

I perioden 2017-2018 intensiverede Kommissionen sine kommunikationsaktiviteter på grundlag af sine ti politiske prioriteter med særlig vægt på investering, økonomisk vækst og beskæftigelse. Der blev samlet midler fra forskellige udgiftsprogrammer til finansieringen af kommunikationsprioriteterne på basis af Den Europæiske Unions generelle mål. I denne periode bidrog Kommissionens tjenestegrene, herunder GD for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (GD AGRI) fortsat til gennemførelsen af denne virksomhedstilgang. De virksomhedskommunikationskampagner, der blev iværksat i 2017 og 2018, havde til formål at sætte fokus på, hvordan EU leverer resultater og styrker og beskytter borgerne. Fokus lå også på at øge offentlighedens bevidsthed om nuværende og fremtidige udfordringer og på behovet for at opbygge en mere forenet, stærkere og mere demokratisk Union.

Denne virksomhedskommunikationstilgang er af afgørende betydning for GD AGRI's kommunikationsstrategi for perioden 2016-2020. Inden for denne ramme fastlægges der hvert år informationsforanstaltninger i de årlige handlingsplaner.

Yderligere oplysninger om direkte og indirekte foranstaltninger findes i det arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, der ledsager denne rapport.

II.BUDGET

Budgettet til informationsforanstaltninger under budgetpost 05 08 06 (Oplysning om den fælles landbrugspolitik) var, som oprindelig planlagt i finansieringsafgørelsen, på 8 mio. EUR i 2017 og 8 mio. EUR i 2018. (Inden for rammerne af Kommissionens virksomhedskommunikationsaktiviteter i denne periode blev 8 480 000 EUR desuden delegeret fra GD AGRI til GD for Kommunikation (GD COMM), der er ansvarligt for forvaltningen af Kommissionens virksomhedskampagner, i 2017 og 8 700 000 EUR i 2018.

Fordelingen af det øremærkede budget mellem offentlige udbud (aktiviteter iværksat på Kommissionens initiativ) og tilskud (medfinansierede aktiviteter) var som følger:

2017: Offentlige udbud (4,5 mio. EUR) (56,25 %) – Tilskud (3,5 mio. EUR) (43,75 %)
2018: Offentlige udbud (4 mio. EUR) (50 %) – Tilskud (4 mio. EUR) (50 %)

Budgetgennemførelsen for 2017 nåede op på 98,3 % hvad angår forpligtelser og 90,2 % hvad angår betalinger.

Budgetgennemførelsen for 2018 nåede op på 99,9 % hvad angår forpligtelser. Tallene for betalinger i 2018 var endnu ikke opgjort på tidspunktet for udarbejdelsen af nærværende rapport, idet der stadig kunne foretages betalinger indtil den 31. december 2019.

III.FORDELING AF FINANSIEREDE AKTIVITETER

Fokus for direkte og indirekte kommunikationsaktiviteter i 2017 og 2018 lå primært på spørgsmål i relation til forberedelsen af reformen af den fælles landbrugspolitik og på sektorlovgivningsforslag vedrørende den flerårige finansielle ramme (FFR). Der blev i denne periode gjort en samordnet indsats for at øge bevidstheden om og engagementet i fremtiden for den fælles landbrugspolitik blandt interessenter, beslutningstagere og borgere i hele EU. Endvidere blev bestræbelserne på at videreudvikle synergier med forskellige partnere på kommunikationsområdet, internt i Kommissionens tjenestegrene og med andre EU-institutioner, de nationale myndigheder og andre interessenter intensiveret.

I 2017 foretog Kommissionen en bred høring om forenkling og modernisering af den fælles landbrugspolitik for at maksimere dens bidrag til kommissærkollegiets ti politiske prioriteter og til målene for bæredygtig udvikling. Der fandt en bred offentlig høring sted i første halvdel af 2017, som tilskyndede interessenter, herunder aktører uden for landbruget, til at komme med bidrag til fremtiden for den fælles landbrugspolitik 3 . Denne offentlige høring fremkaldte en omfattende offentlig reaktion med mere end 322 000 bidrag. Efterfølgende blev der afholdt en vigtig interessepartskonference med mere end 500 deltagere den 7. juli 2017 i Bruxelles. Dette lettede debatten om de idéer, der blev fremsat af statslige og ikke-statslige organisationer og borgere med henblik på udarbejdelsen af Kommissionens meddelelse om fremtiden for den fælles landbrugspolitik.

Meddelelsen om "Fremtiden for fødevarer og landbrug" blev vedtaget den 29. november 2017 4 . Informationsforanstaltningerne omkring meddelelsen (og de efterfølgende forslag til lovgivning) blev ledsaget af betydelig omtale i pressen og på sociale og audiovisuelle medier. I de følgende dage og måneder indledte GD AGRI med støtte fra GD COMM, Kommissionens repræsentationer i medlemsstaterne, nationale myndigheder og interessenter en række outreachmøder med offentligheden og interessenter på nationalt og regionalt plan. Formålet var at drøfte de idéer, der blev fremsat i meddelelsen, om, hvordan man bedst kan udnytte de fremtidige muligheder for europæisk landbrug, samtidig med at man tager fat på de nuværende og fremtidige udfordringer, herunder klimaændringer, prisvolatilitet og behovet for at støtte sektoren i en situation, hvor den skal tilpasse sig et miljø i forandring. Over en periode på fem måneder blev der afholdt op til 50 arrangementer med over 3 300 deltagere, herunder borgere, interessenter, højtstående beslutningstagere og medier, hvoraf mange har en betydelig multiplikatoreffekt i deres medlemsstat og region. Feedback fra deltagerne viste, at dette var nyttigt for beslutningstagerne i forbindelse med udarbejdelsen af FFR-sektorlovgivningsforslagene vedrørende den fælles landbrugspolitik.

Det vigtigste politiske initiativ i 2018 var vedtagelsen den 1. juni af lovgivningsforslagene vedrørende den fremtidige fælles landbrugspolitik inden for rammerne af FFR-pakken 5 . I forbindelse med Kommissionens overordnede virksomhedstilgang til formidling af den fremtidige FFR intensiverede GD AGRI kommunikationsindsatsen for at øge bevidstheden om lovgivningsforslagene. Dette omfattede en række outreacharrangementer under ledelse af kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikter og embedsmænd fra GD AGRI i medlemsstaterne. Informationsindsatsen blev ledsaget af en kampagne på de sociale medier og omfattede en omfattende aktivitet i pressen og på de audiovisuelle medier samt onlineoffentliggørelse.

Der var stor tilfredshed blandt borgere, interessenter, beslutningstagere og NGO'er med, at Kommissionens repræsentanter var rede til at deltage i høringer og dialoger. Præsentationerne blev ofte efterfulgt af meget interaktive spørgsmål- og svarrunder. Der blev afholdt over 80 sådanne arrangementer i medlemsstaterne fra juni til december 2018. Mere end 7 000 personer deltog, mange med en betydelig multiplikatoreffekt i deres medlemsstat og region (ministre, parlamentsmedlemmer, MEP'er, førende interessenter, NGO'er, embedsmænd, højtstående beslutningstagere og medier).

Dette bidrog til at øge forståelsen for Kommissionens mål som skitseret i FFR-forslagene vedrørende den fælles landbrugspolitik. Det fremmede de generelle målsætninger i Kommissionens virksomhedskommunikationstilgang, herunder at lytte til og gå i dialog med civilsamfundet og offentligheden om EU's værdier og virkningen af EU's tiltag.

GD AGRI fortsatte i denne periode aktivt med at bidrage til de kommunikationskampagner, der er udviklet af GD COMM – #InvestEU, #EUandME, EU Protects. Det arbejdede også sammen med GD COMM og andre GD'er om planlægningsprocessen i denne periode for den pilotvirksomhedskampagne vedrørende landdistrikter, der blev iværksat af GD COMM i 2019.

1.    Tilskud (medfinansierede informationsforanstaltninger iværksat på initiativ af tredjepartsorganisationer)

Ifølge forordningens artikel 45 (informationsforanstaltninger) kan der gennemføres to typer foranstaltninger, som skal finansieres af tilskud, årlige arbejdsprogrammer eller andre særlige foranstaltninger, som tredjeparter stiller til rådighed. Specifikke informationsforanstaltninger omfatter tids- og stedbegrænsede informationsarrangementer, der gennemføres på basis af et enkelt budget. Sådanne arrangementer kan spænde fra konferencer til en omfattende informationskampagne, der omfatter forskellige typer af informationsaktiviteter (f.eks. audiovisuelle produktioner, mediebegivenheder, konferencer og workshopper), der gennemføres i forskellige regioner og/eller medlemsstater. Et årligt arbejdsprogram er et sæt af 2-5 specifikke informationsforanstaltninger. For 2017 og 2018 blev det (som i de foregående år) besluttet kun at acceptere specifikke informationsforanstaltninger til medfinansiering med det formål at forenkle tilskudsordningen og sikre sammenhæng mellem de forskellige kommunikationsaktiviteter.

For 2017 blev der i indkaldelsen af forslag 6 tilskyndet til informationsaktiviteter, der havde til formål at illustrere den fælles landbrugspolitiks bidrag til vækst og beskæftigelse og levedygtige landdistrikter, bæredygtigt landbrug og mere rimelige vilkår i fødevareforsyningskæden. For 2018 fokuserede indkaldelsen af forslag 7 endvidere på den fælles landbrugspolitiks rolle med hensyn til at fremme innovation og udveksling af viden samt på at tilskynde unge til at vælge landbrug som deres levevej og fremme sunde kostvaner.

Begge år var målgruppen den brede offentlighed (især unge i byområder) samt landmænd og andre interessenter, som er aktive i landdistrikter.

Den maksimale medfinansieringssats for ovennævnte foranstaltninger blev fastsat til 60 % af de støtteberettigede omkostninger. I 2017 blev 16 foranstaltninger medfinansieret. I 2018 blev 20 foranstaltninger medfinansieret, hvilket bragte antallet af medfinansierede foranstaltninger op på 36 (alle med en sats på 60 %) for perioden 2017-2018.

I 2017 og 2018 blev der ydet støtte til følgende foranstaltninger:

– Der blev tildelt 16 tilskud til medier og kommunikationsbureauer til foranstaltninger, der fremmer bevidstheden på nationalt plan om landbrugets og landdistrikternes betydning for samfundet som helhed. Disse foranstaltninger omfattede ofte pædagogiske elementer og oplysningskampagner om fødevarer og landbrug, hvor der blev lagt vægt på den rolle, som EU's støtte spiller, og betydningen af unge landbrugere for sektoren.

– Der blev også ydet støtte til syv foranstaltninger på nationalt plan, der blev afviklet under ledelse af landbrugsorganisationer eller enheder med stærke bånd til landbrugssektoren.

– To organisationer, der er aktive på miljøområdet på nationalt plan, modtog støtte til foranstaltninger til bevidstgørelse om spørgsmål vedrørende henholdsvis bæredygtighed og biodiversitet.

– Der blev ydet støtte til seks foranstaltninger med et betydeligt tværnationalt element, der var foreslået af medievirksomheder, og til én foranstaltning, som var foreslået af en ikkestatslig miljøorganisation (NGO) på EU-plan. Hovedformålet med disse grænseoverskridende foranstaltninger var at informere EU-borgerne om den fælles landbrugspolitiks bidrag til deres liv.

– Også på nationalt plan blev der ydet støtte til en organisation, der fremmer uddannelse i relation til europæisk medborgerskab, et regionsråd, der fremmer lokale traditionelle landbrugsprodukter, og en national sammenslutning, der er aktiv inden for spørgsmål vedrørende vandforvaltning/kunstvanding.

– Endelig blev der som led i et innovativt koncept også ydet medfinansiering til et kreativt samarbejde, som øgede bevidstheden om den fælles landbrugspolitik blandt unge og borgere gennem musikalske og kunstneriske arrangementer.

Foranstaltningerne omfattede hele tiden en blanding af kommunikationsværktøjer (sociale medier, onlinemedier, trykte medier og audiovisuelle medier), der var rettet mod landbruget, offentligheden og unge, og omfattede ofte en uddannelsesmæssig dimension.

Forslagsindkaldelserne tilskyndede tilskudsansøgerne til at bestræbe sig på en bedre definition af målgrupperne, bedre formidling af information og en analyse af virkningen af foranstaltningerne i form af antal personer, der nås direkte og indirekte. Ansøgerne skulle fremlægge en detaljeret plan for deres foranstaltninger, herunder nærmere oplysninger om projektgennemførelse, levering af budskaber og måling af effektivitet. Det er vigtigt at understrege, at et stort antal medfinansierede aktiviteter nåede ud til et bredere publikum end de direkte deltagere takket være fagpressens og mediernes multiplikatoreffekt og den øgede brug af internettet og sociale medier som formidlingsværktøj.

Ansøgningerne blev vurderet på baggrund af forslagsindkaldelsernes strenge kriterier for henholdsvis støtteberettigelse, udelukkelse, udvælgelse og tildeling. Dette var i overensstemmelse med finansforordningen 8 og afspejlede Kommissionens mål om ligebehandling og fair konkurrence mellem ansøgere 9 .

Kommissionens arbejdsdokument, som ledsager denne rapport, indeholder nærmere oplysninger om de tilskud, der blev tildelt i rapporteringsperioden, herunder antallet af imødekomne ansøgninger pr. medlemsstat.

2.    Direkte aktiviteter/offentlige udbud (informationsforanstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ)

I 2017-2018 blev der som tidligere finansieret et stort antal informationsforanstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ.

a) Medienetværk

Støtte til medierne med relevant brugervenlig information og pressemøder om udviklingen i den fælles landbrugspolitik og udvikling af landdistrikterne var fortsat et stærkt element i kommunikationsaktiviteterne. Som tidligere havde dette en meget betydelig multiplikatoreffekt, især fordi udviklingen af sociale medier og internetbaseret kommunikation blev stimuleret kraftigt i denne periode. Den løbende vækst i og vedligeholdelse af platformen for journalister og professionelle formidlere, www.Ag-Press.eu , og afholdelsen af studieture og seminarer for Ag-Press-medlemmer fortsatte med at fremme tætte kontakter og udvekslinger med både journalister med speciale i landbrug og ikkespecialiserede medier. I slutningen af

2018 omfattede Ag-Press-netværket ca. 950 journalister. Netværket er fortsat en værdifuld ressource for Kommissionen og et nyttigt netværk for dets medlemmer. GD AGRI's aktiviteter på de sociale medier (Facebook, Twitter, Instagram) voksede betydeligt og havde et hastigt voksende publikum. Dette var vigtigt med hensyn til at tiltrække specialister til webstedet og de omfattende oplysninger og seneste nyheder, der er tilgængelige her, samt med hensyn til at nå ud til den brede offentlighed.

På de seks studieture i 2017 og 2018 fik grupper af journalister lejlighed til at opleve meget forskellige driftsbetingelser for landbruget i andre regioner og medlemsstater end deres egen. Spørgsmålene omfattede bl.a. konkurrenceevne, bæredygtighed, præcisionsdyrkning, bioøkonomi og generationsskifte. Møder med landbrugere, beboere i landdistrikter og det lokale erhvervsliv bidrog til at øge bevidstheden om de udfordringer og muligheder, som landbruget i de forskellige medlemsstater og regioner står over for. Endvidere fik journalister på fem seminarer med deltagelse af eksperter i EU-politik grundig indsigt i EU's politiske udvikling inden for handel med fødevarer, den fælles landbrugspolitik og fødevarekæden, kvalitetspolitik, innovation i sektoren samt forslag til reform af den fælles landbrugspolitik med deltagelse af kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikter og relevante medlemmer af Europa-Parlamentet.

b) Interessentnetværk – konferencer

Interessenter udgør en meget vigtig multiplikator for oplysning om emner inden for landbrug og udvikling af landdistrikter. Konferencer var fortsat et vigtigt forum for høring og dialog om den fremtidige udformning af politikken. Som nævnt i afsnit III og i tråd med Kommissionens politiske prioriteter og vægt på brede høringer af civilsamfundet blev inddragelse af interessenter, dvs. andre EU-institutioner, medlemsstaternes forvaltninger, erhvervssektoren på EU-plan og nationalt plan samt den akademiske verden, intensiveret i forbindelse med udarbejdelsen af FFR-sektorforslagene samt spørgsmål såsom håndtering af illoyal handelspraksis i fødevarekæden.

 

Dette fokus på fremtidige udfordringer var også et centralt element i GD AGRI's årlige flagskibsinitiativ "EU Agricultural Outlook Conferences". På konferencen i december 2018, der blev åbnet af kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikter, gik man i dybden med den seneste udvikling inden for digitalisering og innovation i landbrugssektoren. Samarbejdet om handel og investeringer mellem EU og Afrika blev også taget op. I både 2017 og 2018 lagde konferencen stor vægt på moderniseringen af den fælles landbrugspolitik og på det arbejde, der udføres i samarbejde med Det Fælles Forskningscenter om prognoserne for EU's landbrugsmarkeder. Deltagerne omfattede EU-institutioner, regeringer og internationale organisationer, aktører i fødevareforsyningskæden, markedseksperter, akademikere, tænketanke og civilsamfundet.

En konference om udvikling af planteproteiner i EU blev afholdt af Kommissionen i samarbejde med det østrigske EU-formandskab i november 2018 i Wien med deltagelse af Europa-Parlamentet. Omkring 200 indbudte eksperter fra landbrugets foder- og fødevareforsyningskæder, forsknings- og rådgivningsnet samt nationale og regionale myndigheder drøftede de vigtigste resultater af Kommissionens rapport om udviklingen af planteproteiner i Den Europæiske Union, og hvordan den nuværende og fremtidige politikramme kan fremme udnyttelsen af potentialet for produktion af planteprotein i Unionen 10 .

Der blev afholdt to rundbordsdrøftelser om den foreslåede grønne arkitektur for den nye fælles landbrugspolitik i november og december 2018 i Bruxelles i samarbejde med Den Internationale Naturbeskyttelsessammenslutning. Dette lettede en udveksling af synspunkter mellem de interessenter, der repræsenterede landbrugs- og miljøsektoren, om, hvordan lovgivningsforslagene vedrørende den fremtidige fælles landbrugspolitik kunne gennemføres.

Topmødet om innovation inden for landbruget i oktober 2017 i Lissabon var en anden vigtig milepæl. Dette var et fælles initiativ mellem et portugisisk konsortium, den portugisiske regering, EIP-AGRI-netværket og det europæiske netværk for udvikling af landdistrikterne. En anden vigtig konference om landbrugsforskning og -innovation på EU-plan fandt sted i maj 2018 og gav anledning til nærmere overvejelser om, hvordan man kan inddrage interessenterne i fastlæggelsen af fremtidige europæiske forsknings- og innovationsaktiviteter i sektoren.

c) Aktiviteter målrettet den brede offentlighed

Deltagelse i messer og udstillinger

Den vægt, som Kommissionen har lagt på at lytte til og inddrage borgerne og bevidstgøre offentligheden om EU som helhed samt dets rolle og værdier, var fortsat afgørende for deltagelse i messer i denne periode. GD AGRI intensiverede sine tiltag, der var rettet mod borgere og interessenter, på ni gårdmesser med temaet "fra jord til bord, bæredygtig mad for vores fremtid". Dette skete ofte i samarbejde med andre GD'er og tjenestegrene, herunder GD SANTE, GD MARE og GD RTD, samt Kommissionens repræsentationer i medlemsstaterne. Tilstedeværelsen af kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikter samt højtstående repræsentanter for medlemsstaterne på messer såsom den internationale "grüne Woche" i Berlin og Salon de l'Agriculture i Paris skabte ofte meget stor interesse og mediedækning i de nationale og regionale medier. Der blev også sikret deltagelse i landbrugsmesser i flere andre medlemsstater.

Indsatsen for at tilvejebringe attraktivt og effektivt kommunikationsmateriale og tilsvarende aktiviteter til brug på messer fortsatte i denne periode. Disse havde ofte til formål at appellere til familier og skolebørn.

Undervisningspakke til skolebørn

Undervisningspakken til skolebørn mellem 11 og 15 år ("edutainment pack") blev i denne periode færdigudviklet, var genstand for en reklamekampagne og blev udsendt gennem Europe Direct-informationscentrene og Kommissionens repræsentationer i medlemsstaterne støttet af en digital kampagne og de sociale medier.

Pakken har til formål på en motiverende pædagogisk måde at forklare landmændenes og deres families rolle, deres bidrag til samfundet og de udfordringer, de står over for. Bestræbelserne på at øge kendskabet til GD AGRI's uddannelsesmæssige ressourcer i 2018 resulterede i en imponerende stigning i antallet af besøg på de relevante GD AGRI-websteder.

 

Sociale medier

Som nævnt ovenfor er GD AGRI's konti på de sociale medier, der har udviklet sig betydeligt i denne periode, fortsat et vigtigt aktiv, når det drejer sig om at øge bevidstheden om og fremme interessen for emnet #FutureofCAP blandt interessenter, beslutningstagere, journalister og borgere. F.eks. bidrager Instagramkontoen til at informere og komme i dialog med unge og målgrupper i byområder om spørgsmål i relation til fødevarer og fødevareproduktion og fremhæver således fordelene ved den fælles landbrugspolitik for alle borgere.

I denne periode har øget brug af grafisk design, visuelt og audiovisuelt materiale øget tiltrækningskraften ved GD AGRI's kommunikationsmateriale til brug for publikationer, webmedier og sociale medier.

Publikationer

I rapporteringsperioden blev der fortsat sat kraftigt fokus på videreudvikling af publikationer i elektronisk format. Som hidtil blev der udarbejdet en række publikationer i samarbejde med EU's Publikationskontor og også Kontoret for Infrastruktur og Logistik i Bruxelles (OIB). Nye publikationer søgte at fremhæve den europæiske kulinariske arv og politiske spørgsmål, herunder EU's sundheds- og plantesundhedsregler (i samarbejde med GD SANTE). Der blev også udarbejdet faktablade med henblik på navnlig at forklare de lovgivningsmæssige forslag vedrørende modernisering og forenkling af den fælles landbrugspolitik.

Websted

I rapporteringsperioden skete der store ændringer af Kommissionens tilstedeværelse på nettet i retning af større brugervenlighed og relevans for den brede offentlighed. Aktiviteten på GD AGRI's websted var centreret om den digitale omstilling, der blev gennemført på tværs af Kommissionens tjenestegrene, og gennemgangen af webindholdet med henblik på at forbedre tilgængeligheden og klarheden for alle brugere.

Webstedet var også fortsat en vigtig kilde til specialiseret information om landbrug og udvikling af landdistrikter. Som tidligere spillede det også en vigtig rolle i forbindelse med høringen af interessenter og den brede offentlighed om den fremtidige retning for politikken med hensyn til landbrug og landdistrikter.

Webtrafikken steg med 30 % i gennemsnit.

Besøg

I denne periode deltog GD AGRI fortsat i oplysningsmøder med besøgsgrupper (herunder interessenter, studerende og forskere), som var organiseret af GD COMM's besøgscenter. Formålet med disse udvekslinger var at øge forståelsen for de udfordringer og muligheder, som EU's landbrug står over for, i forbindelse med den fremtidige FFR.

Eurobarometer

En særlig Eurobarometerundersøgelse, der var bestilt af GD AGRI for at undersøge den offentlige mening om landbrug, landdistrikter og den fælles landbrugspolitik, blev gennemført i december 2017 i EU-28. Over ni ud af ti deltagere mente, at landbruget og landdistrikterne var vigtige for fremtiden. At levere sikre og sunde fødevarer af høj kvalitet bør være EU's hovedmål med hensyn til landbrugs- og landdistriktspolitikken, idet respondenterne indtrængende opfordrer til, at der gøres en større indsats på bl.a. miljøområdet og for økonomisk vækst i landdistrikterne 11 .



IV.FORDELINGEN AF UDGIFTER (FORPLIGTELSER OG BETALINGER) MELLEM MEDFINANSIEREDE AKTIVITETER IVÆRKSAT AF TREDJEPARTER (TILSKUD) OG INFORMATIONSAKTIVITETER IVÆRKSAT PÅ KOMMISSIONENS INITIATIV (OFFENTLIGE UDBUD) 12  

2017

2018

 

Tilskud

Offentlige udbud

I alt

Tilskud

Offentlige udbud

I alt

Oprindeligt budget

3 500 000

4 500 000

8 000 000

4 000 000

4 000 000

8 000 000

Forpligtelser i EUR

3 676 801,52

(**)

3 980 580,45

(**)

7 657 381,97

4 008 448,57

(**)

3 893 989,35

(**)

7 902 437,92

% af forpligtelse

105,05 %

88,46 %

95,72 %

100,21 %

97,35 %

98,78 %

Betalinger i EUR

3 291 910,64

3 734 801,71

7 026 711,35

2 786 752,07

(*)

2 496 542,35

(*)

5 283 294,42

% af udbetaling over for forpligtelse

89,53 %

93,83 %

91,76 %

69,52 %

64,11 %

66,868 %

(***)

(*) Betalingerne af disse foranstaltninger er i gang og endnu ikke afsluttet.

(**) Efter ændring af GD AGRI's handlingsplaner for ekstern kommunikation 2018.

(***) Betalinger for 2018-foranstaltningerne er stadig i gang.

Betalinger er generelt lavere end de beløb, for hvilke der oprindelig er indgået forpligtelse. For tilskuddenes vedkommende skyldes dette for det første, at de endelige udgifter til aktiviteterne er lavere end modtagerens oprindelige skøn, for det andet at ikke alle de udgifter, som anmeldes af modtageren, kan betragtes som støtteberettigede. Hvad angår aktiviteter, der iværksættes på Kommissionens initiativ, skyldes forskellen mellem betalinger og forpligtelser, at de faktiske udgifter i modsætning til de fastlagte forpligtelser er lavere end forventet på grund af besparelser og anvendelse af mere omkostningseffektive foranstaltninger under gennemførelsen.

V.KONKLUSION

I rapporteringsperioden fortsatte Kommissionen med at basere virksomhedskommunikationsaktiviteterne på sine ti politiske prioriteter med fokus på EU's bidrag til beskæftigelse og vækst og de håndgribelige fordele, som EU giver sine borgerne.

Målet med de informationsforanstaltninger, der blev gennemført i tilknytning til den fælles landbrugspolitik og udviklingen af landdistrikterne, var at øge bevidstheden om politikkens bidrag til økonomisk vækst og levedygtige landdistrikter, ressourceeffektivitet og modvirkning af klimaændringer samt tilvejebringelse af fødevaresikkerhed i Unionen.

Denne periode var kendetegnet ved en omfattende outreachindsats for at komme i dialog med borgere og interessenter i hele EU om Kommissionens overvejelser om og svar på fremtidige udfordringer og muligheder for landbruget og landdistrikterne i EU i FFR-sektorforslagene.

Disse kommunikationsforanstaltninger var kendetegnet ved et styrket samarbejde mellem Kommissionens tjenestegrene, andre EU-institutioner og de nationale og regionale myndigheder.

(1) EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549.
(2) KOM(2003) 235 endelig af 8.5.2003, KOM(2007) 324 endelig af 13.6.2007, KOM(2009) 237 endelig af 20.5.2009, KOM(2011) 294 endelig af 25.5.2011, COM(2013) 645 final af 20.9.2013,COM(2016) 83 final af 23.2.2016 og COM(2017) 777 final af 19.12.2017.
(3)   https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_da .
(4) COM(2017) 713 final af 29.11.2017.
(5)

 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 (COM/2018/392 final – 2018/0216 (COD))

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (COM/2018/393 final – 2018/0217 (COD))

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter, (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer, (EU) nr. 251/2014 om definition, beskrivelse, præsentation, mærkning og beskyttelse af geografiske betegnelser for aromatiserede vinprodukter, (EU) nr. 228/2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet i Unionens fjernområder og (EU) nr. 229/2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet til fordel for de mindre øer i Det Ægæiske Hav

(COM(2018) 394 final/2).

(6) Indkaldelse af forslag for 2017 (EUT 2016 C 401 af 29.10.2016, s. 9).
(7) Indkaldelse af forslag for 2018 (EUT 2017 C 339 af 10.10.2017, s. 7).
(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
(9) Nærmere oplysninger om tilskuddene kan også fås på Europa-webstedet:  http://ec.europa.eu/agriculture/grants-for-information-measures_da .
(10) https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/plants-and-plant-products/plant-products/cereals/development-plant-proteins_da.
(11)

https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2161 .

(12) De 17 180 000 EUR til virksomhedskommunikationsaktiviteter, som blev forvaltet af GD for Kommunikation i 2017 og 2018, er ikke medtaget i denne tabel.
Top