Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016IR0039

Det Europæiske Regionsudvalgs udtalelse — Modernisering af EU's ophavsretsregler

EUT C 240 af 1.7.2016, p. 72–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.7.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 240/72


Det Europæiske Regionsudvalgs udtalelse — Modernisering af EU's ophavsretsregler

(2016/C 240/11)

Ordfører:

Arnoldas ABRAMAVIČIUS (LT/PPE), medlem af byrådet i Zarasai distriktskommune

Basisdokument:

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — På vej mod en tidssvarende, mere europæisk ramme for ophavsret

COM(2015) 626 final

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om sikring af grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester i det indre marked

COM(2015) 627 final

I.   ANBEFALEDE ÆNDRINGER

Anbefalet ændring 1

Forslag til forordning

Betragtning 1

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Da det indre marked omfatter et område uden indre grænser og bl.a. bygger på fri bevægelighed for tjenesteydelser og personer, er det nødvendigt at fastsætte, at forbrugerne kan bruge onlineindholdstjenester, der giver adgang til indhold såsom musik, spil, film eller sportsbegivenheder ikke blot i deres bopælsmedlemsstat, men også når de midlertidigt opholder sig i andre EU-medlemsstater. Derfor bør hindringerne for adgang til og brug af sådanne onlineindholdstjenester fjernes.

Da det indre marked omfatter et område uden indre grænser og bl.a. bygger på fri bevægelighed for tjenesteydelser og personer, er det nødvendigt at fastsætte, at forbrugerne kan bruge onlineindholdstjenester, der giver adgang til indhold såsom musik, spil, film eller sportsbegivenheder ikke blot i deres bopælsmedlemsstat, men også når de midlertidigt opholder sig i andre EU-medlemsstater. Derfor bør hindringerne for adgang til og brug af sådanne onlineindholdstjenester fjernes , samtidig med at verifikation af abonnentens bopælsmedlemsstat bør hindre, at mobiliteten bliver til en permanent grænseoverskridende adgang .

Begrundelse

Rettighedshaverne bør have sikkerhed for, at mobiliteten kun gælder for de mest almindelige årsager til at rejse som arbejde, turisme eller studier, uden at den skaber en permanent adgang til indhold, som er beskyttet i EU.

Anbefalet ændring 2

Forslag til forordning

Betragtning 4

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Der er en række hindringer for leveringen af disse tjenester til forbrugere, som midlertidigt opholder sig i en anden medlemsstat. Visse onlinetjenester omfatter indhold såsom musik, spil eller film, der er beskyttet af ophavsrettigheder og/eller beslægtede rettigheder i henhold til EU-retten. Hindringerne for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester skyldes navnlig, at rettighederne til transmission af indhold, der er beskyttet af ophavsrettigheder og/eller beslægtede rettigheder, såsom audiovisuelle værker, ofte er omfattet af territoriale licenser, og at udbyderne af onlinetjenester kan vælge at kun at betjene bestemte markeder.

Der er en række hindringer for leveringen af disse tjenester til forbrugere, som midlertidigt opholder sig i en anden medlemsstat. Visse onlinetjenester omfatter indhold såsom musik, spil eller film, der er beskyttet af ophavsrettigheder og/eller beslægtede rettigheder i henhold til EU-retten. Hindringerne for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester skyldes navnlig, at rettighederne til transmission af indhold, der er beskyttet af ophavsrettigheder og/eller beslægtede rettigheder, såsom audiovisuelle værker, ofte er omfattet af territoriale licenser, og at udbyderne af onlinetjenester i et vist omfang vælge r kun at betjene bestemte markeder.

Begrundelse

Udbyderne af onlinetjenester vælger som enhver anden virksomhed frit og afhængigt af strategi, på hvilke markeder de vil være til stede, afhængigt af intern logik. Det reducerede udbud af indhold, der kan være et resultat heraf, skal betragtes som en sekundær effekt, og ikke som en begrænsende handling i sig selv.

Anbefalet ændring 3

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Derfor skal udbydere af onlineindholdstjenester, der gør brug af værker eller andre beskyttede frembringelser såsom bøger, audiovisuelle værker, musikindspilninger eller optagelser af udsendelser, have rettighederne til at bruge sådant indhold for de relevante områder.

Derfor skal udbydere af onlineindholdstjenester, der gør brug af værker eller andre beskyttede frembringelser såsom bøger, audiovisuelle værker, musikindspilninger eller optagelser af udsendelser, have rettighederne til at bruge sådant indhold for de relevante områder, også gennem brugen af multiterritoriale eller paneuropæiske licenser, hvor forholdene tillader det, f.eks. hvor der er et marked, forbrugerefterspørgsel, tilgængelig teknologi og garanti for et rimeligt vederlag .

Begrundelse

Det er nyttigt at fremhæve, at der findes multiterritoriale licensværktøjer, som, også selvom de ikke altid er til rådighed, letter udbredelsen af indhold i betydelig grad.

Anbefalet ændring 4

Forslag til forordning

Betragtning 9

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Onlinetjenesteudbyderens transmission af indhold, der er beskyttet af ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder, kræver godkendelse fra de relevante rettighedshavere såsom forfattere, udøvende kunstnere, producenter eller radio- og tv-foretagender for indhold, der ville indgå i transmissionen til en anden medlemsstat. Dette gælder også, når en sådan transmission finder sted med henblik på at gøre det muligt for en forbruger at foretage download med henblik på at bruge en onlineindholdstjeneste.

Onlinetjenesteudbyderens transmission af indhold, der er beskyttet af ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder, kræver godkendelse fra de relevante rettighedshavere såsom forfattere, udøvende kunstnere, producenter eller radio og tv-foretagender , som udøver den eneret, de har erhvervet hertil , for indhold, der ville indgå i transmissionen til en anden medlemsstat. Dette gælder også, når en sådan transmission finder sted med henblik på at gøre det muligt for en forbruger at foretage download med henblik på at bruge en onlineindholdstjeneste.

Begrundelse

Rettighedshaverne beskytter lovligt i overensstemmelse med deres ret hertil de rettigheder, som er meddelt på eksklusivt grundlag iht. direktiv 2014/26/EU.

Anbefalet ændring 5

Forslag til forordning

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Det er ikke altid muligt at erhverve licens til de pågældende rettigheder, navnlig når licensen til indholdsrettighederne er meddelt på eksklusivt grundlag. For at sikre den territoriale eneret forpligter onlinetjenesteydere sig i deres licensaftaler med rettighedshaverne, herunder radio- og tv-foretagender eller arrangører af begivenheder, til at forhindre deres abonnenter i at få adgang til og benytte deres tjeneste uden for det geografiske område, for hvilket tjenesteudbyderen har fået meddelt licens. Disse kontraktlige begrænsninger, der pålægges tjenesteudbyderne, kræver, at udbyderne træffer foranstaltninger f.eks. i form af at forbyde adgang til deres tjenester fra IP-adresser uden for det pågældende geografiske område. Derfor skal én af hindringerne for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester findes i de aftaler, der er indgået mellem onlinetjenesteudbydere og deres abonnenter, der igen afspejler de klausuler om territoriale begrænsninger, der er indeholdt i de aftaler, som er indgået mellem disse tjenesteudbydere og rettighedshaverne.

Det er ikke altid muligt at erhverve licens til de pågældende rettigheder, navnlig når licensen til indholdsrettighederne er meddelt på eksklusivt grundlag. For at sikre den territoriale eneret (og en konkurrencefordel) forpligter onlinetjenesteydere sig i deres licensaftaler med rettighedshaverne, herunder radio- og tv-foretagender eller arrangører af begivenheder, til at forhindre deres abonnenter i at få adgang til og benytte deres tjeneste uden for det geografiske område, for hvilket tjenesteudbyderen har fået meddelt licens. Disse kontraktlige begrænsninger, der pålægges tjenesteudbyderne, kræver, at udbyderne træffer foranstaltninger f.eks. i form af at forbyde adgang til deres tjenester fra IP-adresser uden for det pågældende geografiske område. Derfor skal én af hindringerne for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester findes i de aftaler, der er indgået mellem onlinetjenesteudbydere og deres abonnenter, der igen afspejler de klausuler om territoriale begrænsninger, der er indeholdt i de aftaler, som er indgået mellem disse tjenesteudbydere og rettighedshaverne.

Begrundelse

Onlinetjenesteudbydere vælger legitimt at gøre visse indhold tilgængelige, hvor de har størst mulighed for opnå succes. I denne forbindelse skal en afskaffelse af den geografiske blokering i forbindelse med rejser forstås som en udvidelse af begrebet om territorialitet, og ikke som det første skridt mod dens senere afskaffelse.

Anbefalet ændring 6

Forslag til forordning

Betragtning 12

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Derfor er formålet med denne forordning at tilpasse den retlige ramme for at sikre, at udstedelsen af licens til rettigheder ikke længere udgør hindringer for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester i EU, og at der kan sikres grænseoverskridende mobilitet.

Derfor er formålet med denne forordning at tilpasse den retlige ramme for at sikre, at udstedelsen af licens til rettigheder ikke længere udgør hindringer for grænseoverskridende mobile onlineindholdstjenester i EU, og at der kan sikres grænseoverskridende mobilitet , samtidig med at forbrugeren sikres tilstrækkelig fleksibilitet, og indholdets kreative og kommercielle værdi respekteres .

Begrundelse

De fordele, som forbrugerne opnår, må ikke være på bekostning af værkernes ophavsmænd og sektorens operatører, uden hvilke disse værker ikke ville være tilgængelige eller kunne udnyttes.

Anbefalet ændring 7

Forslag til forordning

Betragtning 23

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Tjenesteudbyderne bør sikre, at deres abonnenter informeres korrekt om betingelserne for at nyde godt af onlineindholdstjenester i andre medlemsstater end abonnenternes bopælsmedlemsstat. Forordningen sætter rettighedshaverne i stand til at kræve, at tjenesteudbyderen gør brug af effektive midler til at kontrollere, at tjenesten leveres i overensstemmelse med denne forordning. Det er dog nødvendigt at sikre, at de krævede midler er rimelige og ikke kan gå ud over, hvad der er nødvendigt for at nå deres mål. Eksempler på de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger kan omfatte stikprøvekontrol af IP-adresser i stedet for konstant overvågning af opholdsstedet, gennemsigtige oplysninger til enkeltpersoner om de metoder, der anvendes til verifikationen, og formålet hermed samt passende sikkerhedsforanstaltninger. I betragtning af at det vigtigste i forbindelse med verifikationen ikke er det sted, hvor abonnenten befinder sig, men snarere i hvilken stat abonnenten har adgang til tjenesten, bør der ikke indsamles og behandles nøjagtige lokaliseringsdata i dette øjemed. Når autentifikation af en abonnent er tilstrækkelig til levere den pågældende tjeneste, bør det ikke være nødvendigt at identificere abonnenten.

Tjenesteudbyderne bør sikre, at deres abonnenter informeres korrekt om betingelserne for at nyde godt af onlineindholdstjenester i andre medlemsstater end abonnenternes bopælsmedlemsstat. Forordningen sætter rettighedshaverne i stand til at kræve, at tjenesteudbyderen gør brug af effektive midler til at kontrollere, at tjenesten leveres i overensstemmelse med denne forordning. Det er dog nødvendigt at sikre, at de krævede midler er rimelige og ikke kan gå ud over, hvad der er nødvendigt for at nå deres mål. Eksempler på de nødvendige tekniske og organisatoriske foranstaltninger kan omfatte stikprøvekontrol af IP-adresser i stedet for konstant overvågning af opholdsstedet, gennemsigtige oplysninger til enkeltpersoner om de metoder, der anvendes til verifikationen, og formålet hermed samt passende sikkerhedsforanstaltninger. I betragtning af at det vigtigste i forbindelse med verifikationen ikke er det sted, hvor abonnenten befinder sig, men snarere i hvilken stat abonnenten har adgang til tjenesten, bør der ikke indsamles og behandles nøjagtige lokaliseringsdata i dette øjemed under den forudsætning, at lokaliteten ikke befinder sig uden for EU's grænser . Når autentifikation af en abonnent er tilstrækkelig til levere den pågældende tjeneste, bør det ikke være nødvendigt at identificere abonnenten.

Begrundelse

Uden præcise oplysninger om lokaliteten svækkes udbyderens kontrolmulighed alvorligt, fordi det reelt tages for givet, at en hvilken som helst grænseoverskridende udnyttelse finder sted inden for EU's grænser, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet.

Anbefalet ændring 8

Forslag til forordning

Artikel 2

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

I denne forordning forstås ved:

I denne forordning forstås ved:

a)

»abonnent«: en forbruger, der på grundlag af en aftale med en udbyder om levering af en onlineindholdstjeneste kan få adgang til og bruge en sådan tjeneste i sin bopælsmedlemsstat

a)

»abonnent«: en forbruger, der på grundlag af en aftale med en udbyder om levering af en onlineindholdstjeneste kan få adgang til og bruge en sådan tjeneste i sin bopælsmedlemsstat

b)

»forbruger«: enhver fysisk person, der i forbindelse med de af denne forordning omfattede aftaler ikke handler som led i sit erhverv

b)

»forbruger«: enhver fysisk person, der i forbindelse med de af denne forordning omfattede aftaler ikke handler som led i sit erhverv

c)

»bopælsmedlemsstat«: den medlemsstat, hvor abonnenten har sit sædvanlige opholdssted

c)

»bopælsmedlemsstat«: den medlemsstat, hvor abonnenten har sit sædvanlige opholdssted

d)

»midlertidigt ophold«: at en abonnent befinder sig i en anden medlemsstat end sin bopælsmedlemsstat

d)

»midlertidigt ophold«: at en abonnent befinder sig i en anden medlemsstat end sin bopælsmedlemsstat , hvilket skal verificeres, så mobiliteten ikke bliver en permanent grænseoverskridende adgang

e)

»onlineindholdstjeneste«: en tjeneste som omhandlet i artikel 56 og 57 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, som en tjenesteudbyder lovligt stiller til rådighed mobilt i bopælsmedlemsstaten, og som er en audiovisuel medietjeneste efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/13/EU eller en tjeneste, hvis vigtigste funktion er at give adgang til værker, andre frembringelser eller transmissioner fra radio- og tv-foretagender enten lineært eller on-demand, og som leveres til en abonnent på aftalte vilkår enten:

e)

»onlineindholdstjeneste«: en tjeneste som omhandlet i artikel 56 og 57 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, som en tjenesteudbyder lovligt stiller til rådighed mobilt i bopælsmedlemsstaten, og som er en audiovisuel medietjeneste efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/13/EU eller en tjeneste, hvis vigtigste funktion er at give adgang til værker, andre frembringelser eller transmissioner fra radio- og tv-foretagender enten lineært eller on-demand, og som leveres til en abonnent på aftalte vilkår enten:

 

1)

mod betaling eller

 

1)

mod betaling eller

 

2)

gratis, forudsat at abonnentens bopælsmedlemsstat verificeres af udbyderen

 

2)

gratis, forudsat at abonnentens bopælsmedlemsstat verificeres af udbyderen

f)

»mobilitet«: at abonnenten reelt kan få adgang til og bruge onlineindholdstjenesten i bopælsmedlemsstaten uden at være begrænset til et bestemt sted.

f)

»mobilitet«: at abonnenten reelt kan få adgang til og bruge onlineindholdstjenesten i bopælsmedlemsstaten uden at være begrænset til et bestemt sted.

Begrundelse

Rettighedshaverne bør have sikkerhed for, at mobiliteten ikke resulterer i en permanent adgang til indhold, som er beskyttet i EU.

Anbefalet ændring 9

Forslag til forordning

Artikel 8

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

1.

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

1.

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

2.

Den anvendes fra [dato: 6 måneder efter dagen for dens offentliggørelse].

2.

Den anvendes fra [dato: 12 måneder efter dagen for dens offentliggørelse].

Begrundelse

Af hensyn til det store antal kontrakter, som forordningen påvirker direkte, bør der gives tilstrækkelig lang tid til de berørte parter til at ændre de relevante bestemmelser. En forlængelse af ikrafttrædelsesdatoen med 12 måneder bidrager til at opnå større ensartethed i denne henseende.

Anbefalet ændring 10

Forslag til forordning

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Denne forordning bør finde anvendelse på onlineindholdstjenester, der leveres mod betaling. Udbydere af sådanne tjenester er i stand til at verificere deres abonnenters bopælsmedlemsstat. Retten til at bruge en onlineindholdstjeneste bør anses for at være erhvervet mod betaling, uanset om denne betaling finder sted direkte til udbyderen af onlineindholdstjenesten eller til en anden part såsom en udbyder, der tilbyder en pakke, som kombinerer teletjenester og en onlineindholdstjeneste, der drives af en anden udbyder.

Denne forordning bør finde anvendelse på onlineindholdstjenester, der leveres mod betaling. Udbydere af sådanne tjenester er i stand til at verificere deres abonnenters bopælsmedlemsstat , og verifikation bør hindre, at mobilitet bliver til en permanent grænseoverskridende adgang . Retten til at bruge en onlineindholdstjeneste bør anses for at være erhvervet mod betaling, uanset om denne betaling finder sted direkte til udbyderen af onlineindholdstjenesten eller til en anden part såsom en udbyder, der tilbyder en pakke, som kombinerer teletjenester og en onlineindholdstjeneste, der drives af en anden udbyder.

Begrundelse

Giver sig selv.

Anbefalet ændring 11

Forslag til forordning

Artikel 17

Kommissionens forslag

Regionsudvalgets ændringsforslag

Onlineindholdstjenester, der stilles til rådighed gratis, er også omfattet af anvendelsesområdet for denne forordning, i det omfang udbyderne verificerer deres abonnenters bopælsmedlemsstat. Onlineindholdstjenester, der stilles til rådighed gratis, og hvis udbydere ikke verificerer deres abonnenters bopælsmedlemsstat, bør ligge uden for anvendelsesområdet for denne forordning, da deres medtagelse ville indebære en større ændring af den måde, hvorpå disse tjenester leveres, og medføre uforholdsmæssigt høje omkostninger. Verifikationen af abonnentens bopælsmedlemsstat bør baseres på oplysninger såsom betaling af licens for andre tjenester, der leveres i bopælsmedlemsstaten, eksistensen af en aftale om internet- eller telefonforbindelse, IP-adresse eller andre identifikationsmidler, hvis de giver udbyderen rimelige indikatorer for abonnenternes bopælsmedlemsstat.

Onlineindholdstjenester, der stilles til rådighed gratis, er også omfattet af anvendelsesområdet for denne forordning, i det omfang udbyderne verificerer deres abonnenters bopælsmedlemsstat. Onlineindholdstjenester, der stilles til rådighed gratis, og hvis udbydere ikke verificerer deres abonnenters bopælsmedlemsstat, bør ligge uden for anvendelsesområdet for denne forordning, da deres medtagelse ville indebære en større ændring af den måde, hvorpå disse tjenester leveres, og medføre uforholdsmæssigt høje omkostninger. Verifikationen af abonnentens bopælsmedlemsstat bør baseres på oplysninger såsom betaling af licens for andre tjenester, der leveres i bopælsmedlemsstaten, eksistensen af en aftale om internet- eller telefonforbindelse, IP-adresse eller andre identifikationsmidler, hvis de giver udbyderen rimelige indikatorer for abonnenternes bopælsmedlemsstat med henblik på at forhindre misbrug af mobile rettigheder .

Begrundelse

Giver sig selv.

II.   POLITISKE ANBEFALINGER

DET EUROPÆISKE REGIONSUDVALG

Indledende bemærkninger

1.

Det Europæiske Regionsudvalg bifalder forslagene til foranstaltninger for det indre marked for elektronisk kommunikation med henblik på at fremskynde den dynamiske og bæredygtige udvikling af alle økonomiske sektorer og skabe nye arbejdspladser og sikre opdatering af lovgivningen om ophavsret under hensyntagen til den digitale revolution og ændringerne i forbrugeradfærden, men beklager, at anvendelsesområdet for forslaget til forordning er begrænset til onlineindholdstjenester og ikke omfatter andre typer af ophavsrettigheder i det digitale indre marked;

2.

fremhæver de lokale og regionale myndigheders afgørende og potentielle rolle i forbindelse med harmoniseringen af lovgivningen om ophavsret, som bør tages i betragtning i alle fremtidige lovbestemmelser rettet mod at gennemføre det digitale indre marked;

3.

bemærker, at Kommissionen fremlægger fuldt ud overbevisende argumenter for merværdien af lovgivning på EU-niveau på dette område og dermed om overensstemmelsen med nærhedsprincippet. Det samme gælder argumenterne vedrørende proportionalitet;

4.

understreger den vigtige rolle, som de lokale og regionale myndigheder spiller på området for digitale borgertjenester og oprettelse og forvaltning af den digitale infrastruktur, der ofte foregår i et grænseoverskridende eller tværregionalt samarbejde, og som kræver øjeblikkelige og afbalancerede foranstaltninger for at fjerne eventuelle hindringer for onlineaktivitet, herunder forskelle i aftaleret og lovgivning om ophavsret mellem medlemsstaterne;

5.

finder det vigtigt, at borgere og virksomheder har adgang til offentlige institutioner via elektroniske midler, uanset hvor de befinder sig fysisk, og understreger derfor sin støtte til udviklingen af grænseoverskridende offentlige tjenester, især tjenester inden for interoperabilitet og elektronisk identifikation, elektroniske signaturer, elektronisk forkyndelse af dokumenter og andre byggesten i e-forvaltning;

6.

understreger, at internettets åbne karakter har været en vigtig drivkraft for konkurrenceevnen, økonomisk vækst, social udvikling og innovation, hvilket har ført til en bemærkelsesværdig udvikling inden for onlineapplikationer, -indhold og -tjenester og dermed vækst i udbuddet af og efterspørgslen efter indhold og tjenester. Denne åbne karakter har tillige været en meget vigtig katalysator for den frie bevægelighed for viden, ideer og information, herunder i lande, hvor der er begrænset adgang til uafhængige medier (1);

7.

understreger de offentlige tjenesters og den digitale økonomis betydning for den europæiske, lokale og regionale vækst. Samtidig spiller byerne og regionerne en vigtig rolle i oprettelsen af databaser med offentlige informationer, tilvejebringelse af sikkerhedsrelaterede data, udviklingen af de nødvendige digitale kompetencer, garanti for og fremme af finansieringen af bredbåndsnetværk og skabelsen af det rette miljø for den tværregionale og grænseoverskridende udveksling af onlinetjenester, som alle kan være en stor hjælp ved oprettelsen af tjenesteydelser af høj kvalitet og en afbalanceret harmonisering af regler om ophavsret;

8.

gør opmærksom på, at det tidligere har fremhævet det bidrag, som de lokale og regionale niveauer kan levere i alle faser forbundet med indsamling af data og udbydelse af tjenester til borgere og virksomheder (2). Dette kan også ses i praksis: I Europa findes mange eksempler på det potentiale, som ligger i samarbejdet mellem regioner, nationale myndigheder og forskningscentre inden for innovation og interoperabilitet i den offentlige sektor.

Ophavsretten på det digitale marked

9.

Det Europæiske Regionsudvalg deler Kommissionens målsætning om gennem modernisering af lovgivningen at opnå bred adgang til kreativt indhold i hele EU, sikre en høj grad af beskyttelse for rettighedshaverne samt at bibeholde en god balance med de andre målsætninger af offentlig interesse (som f.eks. uddannelse, forskning og innovation samt offentlighedens adgang til offentlige samlinger på bl.a. biblioteker, i arkiver og på museer. Det er lige så vigtigt at sikre lige adgang for personer med handicap) (3) i det digitale miljø;

10.

opfordrer Kommissionen til at inkludere de lokale og regionale myndigheder blandt hovedaktørerne i EU's kulturpolitik og anerkende deres lovbestemte kompetencer, deres direkte ansvar for forvaltningen af kulturarven samt deres afgørende rolle i politikker, som understøtter kreative industrier, herunder dem, der gennemføres af EU med »Et kreativt Europa«, og med »Horisont 2020«-programmet.

Sikring af bredere adgang til indhold på tværs af EU

11.

Det Europæiske Regionsudvalg er enigt i behovet for, at EU etapevis arbejder for at afskaffe hindringerne for grænseoverskridende adgang til indhold og værkernes udbredelse, men anbefaler samtidig, at det indre marked, der bliver konsekvensen heraf, kommer til at fungere på en måde, som reelt gør det muligt for forfattere og kulturelle industrier at nå ud til et bredere publikum og udvide deres økonomiske aktiviteter og for de europæiske kreative industrier at øge deres internationale konkurrenceevne (så de kan få adgang til de internationale markeder og desuden klare sig i den internationale konkurrence);

12.

er enigt i Kommissionens forslag til forordning om »mobilitet« for onlineindholdstjenester, så brugere, der har købt onlineindhold eller et abonnement i deres hjemland, også har adgang hertil, når de opholder sig midlertidigt i en anden medlemsstat;

13.

anfører, at begrebet »midlertidighed« ikke bør føre til misbrug, som risikerer at gøre mobiliteten af grænseoverskridende rettigheder til en permanent adgang til indhold, som er beskyttet på EU-niveau. Derfor bør tjenesteudbydere verificere deres abonnenters bopælsmedlemsstat;

14.

støtter Kommissionens tilsagn om at undersøge og fjerne ubegrundede hindringer for geografisk blokering, men uden at det medfører en afskaffelse af territorialprincippet, hvilket ville skade den nationale, regionale og lokale kulturelle mangfoldighed i Europa (4). I denne forbindelse skal en afskaffelse af den geografiske blokering i forbindelse med rejser forstås som en udvidelse af begrebet om territorialitet, og ikke som det første skridt mod en senere afskaffelse;

15.

bifalder, at Kommissionen sigter mod at forbedre den grænseoverskridende distribution af radio- og tv-programmer online i lyset af resultaterne af revisionen af satellit- og kabeldirektivet (5) og dermed anerkende den centrale rolle, tv og radio spiller for den kreative sektor, og, hvor det er muligt, fremme en ensartet behandling af online og offline distributionskanaler med henblik på ophavsret og beslægtede rettigheder;

16.

stiller sig positivt til forslaget fra Kommissionen om at ville fremme en aftale om licenser, der tillader grænseoverskridende adgang til indhold. Dette ville sikre en nødvendig fleksibilitet for forbrugerne på den ene side og på den anden side give sikkerhed for, at ophavsmænd og interessenter modtager den rimelige og gennemsigtige betaling, som den digitale verden kan og skal sørge for;

17.

understreger behovet for yderligere klarlægning af de parametre, inden for hvilke digitaliseringen af udgåede værker og deres tilgængelighed i hele EU skal finde sted, og anmoder især om bl.a. at overveje nogle af de fælles løsninger mellem forfattere, forlæggere og kollektive forvaltningsselskaber i Memorandum of Understanding Key Principles on the Digitisation and Making Available of Out-of-Commerce Works  (6): f.eks. anvendelse af en godtgørelse af rettighedshavere, der beskytter den kulturelle og institutionelle rolle;

18.

udtrykker ønske om en nødvendig og konstant inddragelse af lokale og regionale myndigheder i gennemførelsen af programmet »Et Kreativt Europa« og andre politiske instrumenter, som Kommissionen har til hensigt at benytte til at støtte europæiske audiovisuelle medier og udforske nye modeller for finansiering, produktion og distribution (7).

Tilpasning af undtagelserne til det digitale og grænseoverskridende miljø

19.

Det Europæiske Regionsudvalg mener, at det er korrekt at behandle spørgsmålet om undtagelser og begrænsninger, så længe eventuelle ændringer til direktiv 2001/29/EF er begrænset til særlige tilfælde, som ikke er i modstrid med den normale udnyttelse. I den forbindelse bør der findes den rigtige balance mellem rettighedshavernes og forbrugernes interesser;

20.

er af den opfattelse, at anvendelsen af undtagelserne skal være fornuftig og begrundet inden for områder af stor offentlig interesse: i) med henblik på uddannelse ved f.eks. at tillade lærere at bruge undervisningsmaterialer i både trykt og digitalt format; ii) med henblik på adgang til indhold for personer med synshandicap ved at styrke ratificeringen af Marrakeshtraktaten (8) i medlemsstaterne;

21.

accepterer med forbehold Kommissionens synspunkter om yderligere undtagelser, som skal fremlægges i 2016, og foreslår især en gennemgang af følgende: i) tekst- og dataudvinding (»text-and-data mining«): på trods af de utvivlsomme fordele, der ville være for universiteter og lokale og nationale forskningsinstitutter, hersker der stadig tvivl om, hvilke data det er tilladt at indsamle, hvilke konsekvenser uhensigtsmæssig genbrug af de undersøgte data kan have, hvilke risici der findes for integritet og privatlivets fred; ii) fjernkonsultation: uanset hvor ønskelig bibliotekers og universiteters tilpasning til den digitale infrastruktur er gennem at kunne stille elektronisk ophavsretligt beskyttet materiale til rådighed, så findes der en risiko for direkte konkurrence med de respektive salgskanaler. For at afbøde de negative virkninger af et sådant indgreb foreslås det f.eks., at der indføres en form for kompensation til dem, som er berettiget til beskyttelse af den kulturelle værdi, som værkerne repræsenterer;

22.

bakker op om foranstaltninger på EU-niveau for en mere effektiv fordeling af afgifterne mellem rettighedshaverne med det specifikke formål at overvinde de nuværende forskelle i, hvordan afgifterne opkræves, og understøtte teknologiske løsninger, der fremmer en gennemsigtig fordeling af de opkrævede indtægter mellem de respektive rettighedshavere (9).

Sikring af et velfungerende marked for ophavsret

23.

Det Europæiske Regionsudvalget deler den voksende bekymring for, hvorvidt de nuværende EU-regler om ophavsret er tilstrækkelige til at sikre en rimelig fordeling af den værdi, der genereres af nogle af de nye former for distribution af indhold, især når rettighedshaverne ikke kan fastsætte betingelserne for meddelelse af licens eller forhandle på lige fod med potentielle brugere, hovedsageligt på grund af ubalance i de involverede parters markedsstyrke;

24.

ser et behov for afklaring af den rolle, som onlineplatforme, der gør brug af beskyttet indhold som en væsentlig del af deres økonomiske model, spiller (10);

25.

erkender også behovet for at styrke den kulturelle arv, som værkerne repræsenterer, og deres ophavsmænds betydelige rolle, uden hvilken disse onlineplatforme ikke ville have materiale, som de kan grundlægge deres forretning på;

26.

støtter en forhandling, der sikrer den rette balance mellem ophavsmænds, forbrugeres og mellemmænds legitime interesser;

27.

opfordrer Kommissionen til at tage hensyn til de lokale og regionale myndigheders kompetencer, når de søger efter løsninger, der skal styrke retssikkerheden for, gennemsigtigheden af og balancen i godtgørelsen af forfatterne og de udøvende kunstnere i EU.

Indførelse af et effektivt og afbalanceret system til at sikre overholdelsen af rettigheder

28.

Det Europæiske Regionsudvalg støtter Kommissionens tilsagn om i) at opnå en bedre retlig ramme til at sikre håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder ved at styrke anvendelsen af foreløbige og sikrende retsmidler, ii) at fremme adfærdskodekser på EU-plan, iii) at gribe ind i mekanismerne for »varsel og handling« og i princippet om »permanent fjernelse« i den samlede vurdering af kommercielle platforme (11);

29.

foreslår endvidere, at der indføres foranstaltninger, som, hvor det er muligt, sigter mod at konvertere anmodninger om fjernelse til betalinger for anvendelse med det formål at skabe et incitament for rettighedshaverne til at acceptere de tilfælde, der ikke repræsenterer en alvorlig undergravning af de pågældende værkers natur.

Fremme af en langsigtet vision

30.

Det Europæiske Regionsudvalg er enigt i Kommissionens synspunkt om, at ophavsretten fortsat vil være vigtig for økonomien, samfundet og kulturen på lang sigt;

31.

bakker op om, at EU er nødt til at reagere på behovet for større konvergens mellem de nationale ophavsretslige systemer, i takt med at markederne for indhold vokser mere sammen, og forbrugeradfærden udvikler sig som følge af de hurtige teknologiske fremskridt;

32.

mener, at det på længere sigt også er ønskeligt med en harmonisering af regelsættet for godtgørelse af forfattere, skabere og kunstnere.

Maksimering af potentialet for e-handel

33.

Det Europæiske Regionsudvalg glæder sig over meddelelsen om »kontrakter i den digitale industri for Europa — udnyttelse af det fulde potentiale for e-handel« (12), som har til formål at sikre et af de tre vigtigste mål for det digitale indre marked. De lokale og regionale myndigheder støtter initiativet til fremme af bedre adgang for forbrugere og virksomheder til onlinevarer og -tjenesteydelser i Europa og opfordrer til effektiv integration af alle de igangværende initiativer, herunder modernisering af EU-lovgivningen om beskyttelse af ophavsrettigheder.

Bruxelles, den 8. april 2016.

Markku MARKKULA

Formand for Det Europæiske Regionsudvalg


(1)  CdR 5960/2013.

(2)  COR 2646/2015.

(3)  I overensstemmelse med FN-konventionen om rettigheder for personer med handicap, som EU har tilsluttet sig.

(4)  Se fodnote 2.

(5)  Direktivet om radio- og tv-udsendelse via satellit og viderespredning pr. kabel (93/83/EØF).

(6)  http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/docs/copyright-infso/20110920-mou_en.pdf.

(7)  COR 1690/2015.

(8)  Marrakeshtraktaten om fremme af adgang til offentliggjorte værker for personer, der er blinde, synshæmmede eller på anden måde læsehandicappede, underskrevet på Den Europæiske Unions vegne den 30. april 2014.

(9)  Se fodnote 2.

(10)  Direktiv 2000/31/EF.

(11)  https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Platforms.

(12)  COM(2015) 633 final.


Top