Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0360

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET Tredje rapport om omfordeling og genbosætning

    COM/2016/0360 final

    Bruxelles, den 18.5.2016

    COM(2016) 360 final

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET
    EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    Tredje rapport om omfordeling og genbosætning


    1Indledning

    Den tredje rapport om omfordeling og genbosætning indeholder en status, der er ajourført i forhold til den seneste rapport af 12. april 1 , og en vurdering af de foranstaltninger, der er truffet af alle relevante interessenter fra den 12. april 2016 til den 13. maj (rapporteringsperioden) for at efterleve de henstillinger, der blev fremsat med henblik på at fremskynde gennemførelsen af omfordelings- og genbosætningsordningen.

    Siden den 12. april 2016 er der ankommet 2 581 mennesker 2 til Grækenland. Dette er et klart fald (75 % færre end i den foregående rapporteringsperiode), mens situationen på fastlandet stort set er uændret. Efter lukningen af grænsen mellem Grækenland og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien befinder ca. 46 000 mennesker sig stadig på det græske fastland 3 , og ifølge skøn fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) 4 har 65 % af disse en af de nationaliteter, som kan komme i betragtning til omfordeling. Siden 12. april er der ankommet 10 242 mennesker 5 til Italien, og det er den samme tendens som i den tilsvarende periode i 2015. De seneste uger er der blevet rapporteret om et stigende antal eritreiske ankomster, herunder uledsagede mindreårige.

    Overordnet set er der ikke sket tilfredsstillende fremskridt med omfordelingen siden den anden rapport om omfordeling og genbosætning. Kommissionen fastsatte i sin første rapport om omfordeling og genbosætning et mål om at omfordele mindst 20 000 mennesker inden medio maj. Der er langt til dette mål i virkeligheden. Kun yderligere 355 personer er blevet omfordelt i rapporteringsperioden, hvormed det samlede antal omfordelte personer hidtil er 1 500 (909 fra Grækenland og 591 fra Italien). Det er stort set de samme medlemsstater som i foregående rapport, der fortsat øger deres omfordelingsindsats, især Grækenland, mens antallet af overførsler fra Italien fortsat er lavt.

    Hvad angår genbosætning, er der hidtil genbosat 6 321 mennesker ud af de 22 504, der blev aftalt i juli-ordningen, primært fra Tyrkiet, Jordan og Libanon. Da de foranstaltninger, der er aftalt i erklæringen fra EU og Tyrkiet, først begyndte at blive iværksat fra 4. april 6 , er der kun genbosat 177 personer fra Tyrkiet i EU i henhold til 1:1-mekanismen, heraf 98 siden foregående rapport.

    2Omfordeling

    2.1Tiltag i tilflytningsmedlemsstaterne

    Fra den 12. april til den 13. maj blev kun yderligere 355 personer omfordelt; 294 fra Grækenland (til Frankrig, Nederlandene, Letland, Rumænien, Finland, Bulgarien, Malta, Den Tjekkiske Republik, Estland og Slovenien) 7 og 61 fra Italien (til Finland, Letland, Portugal, Rumænien og Schweiz) 8 . I denne periode fandt de første overførsler sted til Schweiz og Slovenien. Yderligere 307 overførsler er planlagt i resten af maj måned fra Grækenland 9 og 137 fra Italien 10 .

    Tiltag, der skal afhjælpe det begrænsede antal tilsagn: Elleve medlemsstater (Belgien, Kroatien – det første tilsagn 11 , Den Tjekkiske Republik, Estland, Finland, Frankrig, Irland, Letland, Litauen, Nederlandene og Slovenien) 12 har givet 1 220 nye tilsagn om villighed til hurtigt at omfordele ansøgere om international beskyttelse (de "formelle tilsagn"). Det samlede antal formelle tilsagn fra tilflytningsmedlemsstaterne, ligger på 5 736 (1 658 til Italien og 4 078 til Grækenland).

    Østrig 13 , Ungarn og Slovakiet har stadig ikke givet tilsagn. Endvidere overholder en række medlemsstater (Tyskland og Polen) endnu ikke deres pligt i henhold til Rådets afgørelse til hver tredje måned at angive det antal ansøgere, der hurtigt kan omfordeles til deres område. Endelig har de fleste medlemsstater indtil videre ikke givet tilsagn i en størrelsesorden, der svarer til deres tildelinger for hele den periode, som afgørelserne dækker (f.eks. har Kroatien, Den Tjekkiske Republik, Tyskland, Nederlandene, Polen og Spanien kun givet tilsagn om højst 5 % af deres tildeling).

    Tiltag, der skal nedsætte svartiden i forbindelse med omfordelingsanmodninger: Visse medlemsstater (Finland, Luxembourg, Malta og Slovenien) har gjort en ekstra indsats for at forkorte svartiden på omfordelingsanmodninger og opfylde målet om to uger.

    Modsat fortsætter Den Tjekkiske Republik, Bulgarien og Estland med at afvise omfordelingsanmodninger, enten uden at give en behørig begrundelse eller med andre begrundelser end dem, der er specificeret i Rådets afgørelser om omfordeling. Desuden fortsætter Polen med de facto at suspendere omfordelingsproceduren 14 .

    Tiltag, der skal imødegå udfordringer vedrørende omfordeling af sårbare ansøgere, bl.a. uledsagede mindreårige: Ifølge de seneste data fra Eurostat søgte næsten 90 000 uledsagede mindreårige asyl i EU i 2015. Afghanistan (51 % af det samlede antal uledsagede mindreårige), Syrien (16 %) og Eritrea (6 %) var de lande, hvorfra flest uledsagede mindreårige kom for at søge asyl i EU i 2015.  15 Tendensen er fortsat i 2016. Fra den 1. til 30. april ankom 1 824 uledsagede mindreårige til Italien 16 . Selv om det ikke er muligt at kende antallet af ankomster til Grækenland i samme periode, rapporterer det nationale center for social solidaritet (EKKA), at 1 609 uledsagede mindreårige siden begyndelsen af 2016 er blevet henvist til EKKA med henblik på indkvartering. I overensstemmelse med Rådets afgørelser om omfordeling bør medlemsstaterne prioritere omfordelingen af uledsagede mindreårige, der kommer til EU. Siden 12. april er ingen uledsagede mindreårige blevet omfordelt. Imidlertid forventes otte uledsagede mindreårige at blive omfordelt fra Grækenland til Finland, én til Portugal og to til Luxembourg i de kommende uger 17 . I rapporteringsperioden har Malta og Belgien fulgt Kommissionens opfordring til at øge antallet af pladser til uledsagede mindreårige. Som led i sit nye tilsagn til Grækenland og Italien har Malta tilbudt 12 pladser i denne kategori til sårbare ansøgere (seks fra Italien og seks fra Grækenland). Som led i sit nye tilsagn til Grækenland har Belgien tilbudt 10 pladser i denne kategori til sårbare ansøgere.

    Tiltag, der skal øge migranters accept af og tillid til ordningen og forebygge tilbagetrækning af ansøgninger: Rumænien er det første land, der har givet information forud for afrejse baseret på den skabelon og vejledning, som tidligere er udarbejdet af Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO), og som indeholder de primære elementer til den information forud for afrejse, som medlemsstaterne skal give.

    Tiltag, der skal styrke EASO's kapacitet til at støtte Italien og Grækenland: EASO's seneste indkaldelse af eksperter til indsættelse i Italien androg 42 eksperter til perioden fra den 15. april til den 17. juni 2016. Hidtil er der kun tilbudt 27 eksperter (fra Østrig, Bulgarien, Estland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Letland, Malta, Nederlandene, Norge, Slovakiet, Schweiz, Sverige, Rumænien og Det Forenede Kongerige) (ud over endnu seks forventede indsættelser). Der er brug for flere eksperter til at dække det aktuelle driftsbehov i Italien, og en yderligere stigning i behovet må forventes i lyset af den sandsynlige stigning i antal ankomster i sommerperioden.

    Den 21. april iværksatte EASO den femte indkaldelse af eksperter til støtte for omfordelingsordningen i Grækenland og anmodede om mindst 62 eksperter. Hidtil er kun 26 eksperter udpeget af medlemsstaterne til indsættelse (Finland, Frankrig, Litauen, Nederlandene, Rumænien og Sverige). EASO forbereder en væsentlig stigning i støtten til registreringsprocessen, herunder eksperter fra medlemsstaterne, for at befordre den forhåndsregistreringsproces, der skal udføres af Grækenland.

    2.2Grækenlands og Italiens tiltag, herunder væsentlige forhold fra køreplanerne

    Grækenland

    Tiltag, der skal gøre hotspottene fuldt operationelle: Alle hotspottene er nu operationelle undtagen Kos.

    Tiltag, der skal fremskynde registreringen af migranter: Den græske asyltjeneste planlægger i tæt samarbejde med UNHCR og EASO at udføre en forhåndsregistreringsproces i tre faser i de kommende måneder. Den første fase er rettet mod ca. 35 000 mennesker, der befinder sig i officielle modtagecentre på det græske fastland. Processen skal bidrage til den græske asyltjenestes indsats for at forbedre identificeringen af størstedelen af de irregulære indvandrere, som kan have behov for international beskyttelse på fastlandet (herunder oplysninger om nationalitet, alder og sårbarhed). Processen forventes at befordre og fremskynde den fulde registrering af ansøgninger om international beskyttelse.

    Tiltag, der skal forbedre den græske asyltjenestes registreringskapacitet: Den græske asyltjenestes kapacitet til at behandle omfordelingsanmodninger er steget mærkbart i den seneste måned med oprettelsen af blandede teams bestående af registreringspersonale fra den græske asyltjeneste og registreringseksperter fra EASO i Athen, Thessaloniki og Alexandroupoli. Denne kapacitet forventes yderligere styrket i de kommende uger. Den græske asyltjeneste har for nylig ansat yderligere 21 medarbejdere til behandling af omfordelingsanmodninger. Denne stigning vil blive suppleret med et tilsvarende antal ekstra eksperter indsat af EASO. EASO har købt og leveret en ny server til asyltjenestens Dublinkontor, hvilket bevirker en væsentlig forøgelse af tempoet i afsendelsen af omfordelingsanmodninger til medlemsstaterne, idet den nye server kan understøtte flere brugere samtidig.

    Samlet set, som vist i diagrammet, er den græske asyltjenestes kapacitet til at registrere og fremsende omfordelingsanmodninger løbende blevet øget. Selv om stigningen i antal registreringer er blevet modsvaret af en tilsvarende stigning i antal tilsagn, stiger kapaciteten til at fremsende omfordelingsanmodninger meget hurtigere end svarene fra tilflytningsmedlemsstaterne. Denne forskel i tempoet kan blive en væsentlig flaskehals i opfølgningen på forhåndsregistreringsprocessen.

    Tiltag, der skal forbedre koordineringen og forkorte svartiden på omfordelingsanmodninger: Standardprocedurerne for hotspottene mangler endnu at blive vedtaget, så der kan tages hensyn til erklæringen fra EU og Tyrkiet. Kommissionen, den græske asyltjeneste, UNHCR, EASO og IOM har i fællesskab udarbejdet en protokol for omfordeling med det formål at sikre en hurtig gennemførelse af omfordelingsproceduren. Protokollen beskriver hver aktørs opgave og fastsætter specifikke tidsfrister for hvert skridt i arbejdsgangen vedrørende omfordeling, herunder svartider fra tilflytningsmedlemsstaterne, for at fremskynde omfordelingen. Protokollen blev drøftet med medlemsstaternes forbindelsesofficerer i Athen den 26. april. Den skal nu godkendes hurtigst muligt og senest på det næste møde for forbindelsesofficerer i Athen primo juni.

    Tiltag, der skal forbedre modtagelseskapaciteten i Grækenland: Pr. 13. maj er den samlede modtagelseskapacitet i Grækenland 47 400 pladser. Af de 20 000 pladser, som UNHCR har forpligtet sig til i henhold til lejeordningen i december 2015, var der pr. 11. maj 5 368 ledige pladser, herunder 2 514 pladser i hoteller/hele bygninger, 1 789 pladser i lejligheder, 875 pladser i Lagadikia-centret, 120 pladser i værtsfamilier og 70 pladser i særlige faciliteter for uledsagede mindreårige. I henhold til denne ordning planlægger UNHCR at stille i alt 6 000 pladser til rådighed i omfordelingscentre, som skal huse alle fuldt registrerede omfordelingsansøgere. Pr. 13. maj var der allerede 875 ledige pladser i Lagadikia-centret, og 723 migranter var allerede indkvarteret. Det drøftes løbende mellem UNHCR og de græske myndigheder, hvordan der skaffes mere plads til opførelse af særlige omfordelingscentre, især i Attica-regionen.

    UNHCR har forpligtet sig til at transportere alle, der ansøger om international beskyttelse, hvis omfordelingsanmodninger er blevet accepteret af tilflytningsmedlemsstaterne, til faciliteter, der drives med støtte fra UNHCR i Athen i fasen forud for afrejse. Denne udvikling forventes at gøre arbejdsgangen vedrørende omfordeling væsentlig mere effektiv.

    Italien

    Tiltag, der skal gøre hotspottene fuldt operationelle: På nuværende tidspunkt er hotspottene i Pozzallo, Lampedusa, Trapani og Taranto operationelle. I Pozzallo er der brug for mere anlægsarbejde for at forbedre funktionaliteten og arbejdsvilkårene på hotspottet yderligere. I Taranto bør hegnet rundt om faciliteten forhøjes, og der bør installeres airconditioning for at sikre ordentlig forvaltning af migrationsstrømme på hotspottet. Med de rekordmange ankomster de seneste dage står det klart, at den tilgængelige kapacitet i de operationelle hotspots ikke ville være tilstrækkelig til sommermånederne. Som følge heraf har Italien identificeret flere hotspotplaceringer, der bør blive åbnet i løbet af sommeren.

    Da et stort antal ilandsætninger foregår uden for de aktuelle hotspotområder, bør de italienske myndigheder fremskynde oprettelsen af mobile hotspots. I den forbindelse er de italienske myndigheder ved at lægge sidste hånd på oprettelse af mobile hotspots, som bør kunne sættes i drift inden sommeren. De italienske myndigheder drøfter i øjeblikket indkøb og idriftsættelse af en række faciliteter i de berørte havne med Frontex. Desuden er standardprocedurerne for hotspottene blevet færdigudarbejdet og skal snart rundsendes til de relevante lokale myndigheder og interessenter.

    Tiltag, der skal forbedre koordineringen: EU's Taskforce for Regionale Strategiers (EURTF's) nye lokaliteter i Catania har været operationelle siden 27. april 2016. I samarbejde med det italienske indenrigsministerium forbereder EASO et kapacitetsopbygningsseminar om omfordeling, der skal tilbydes lokale aktører (questure og prefetture) for at bidrage til effektiv og konsekvent behandling af omfordelingssager. Generelt anbefales det endvidere at udpege et fokuspunkt for hvert hotspot, der kan fungere som modpart for de agenturer, der er involveret i operationerne, og forberede beredskabsplaner på hvert hotspot for yderligere skift og kapacitet til at registrere migranter i sommermånederne.

    Tiltag, der skal forbedre modtagelses- og behandlingskapaciteten i Italien: Som led i indsatsen for at strømline omfordelingen og sikre, at der er yderligere pladser til rådighed i de særlige regionale centre, flytter indenrigsministeriet migranter fra sådanne centre og indretter yderligere centre. Ledig modtagelseskapacitet i anden linje til både omfordelingsansøgere og normale asylansøgere kunne være en udfordring i sommermånederne og kan blive en hindring for hurtigt fungerende hotspots. Forarbejdet til at iværksætte en udbudsprocedure for indkøb af flyvninger til at transportere migranter på italiensk område væk fra ankomststederne bør afsluttes så hurtigt som muligt.

    Tiltag, der skal imødegå udfordringer vedrørende omfordeling af sårbare ansøgere og uledsagede mindreårige: Der er afholdt yderligere møder med indenrigsministeriet om fastlæggelse af procedurer for omfordeling af uledsagede mindreårige, men de er endnu ikke afsluttet. I de kommende uger bør der igangsættes særlige pilotprojekter for at sikre aldersvurderingskompetencer på udvalgte hotspots. Det anbefales også at sikre yderligere kapacitet til behandling af ofre for tortur og menneskehandel for at sikre hensigtsmæssig indkvartering.

    Tiltag, der skal øge migranters accept af og tillid til ordningen og forebygge tilbagetrækning af ansøgninger: For at forebygge tilbagetrækning og opbygge et positivt image vedrørende omfordeling blandt målgrupperne indsamler EASO på anmodning fra de italienske myndigheder og i samarbejde med tilflytningsmedlemsstaterne, vidneudsagn fra personer, der med held er blevet omfordelt fra Italien, så deres gode erfaringer kan formidles til andre omfordelingsansøgere. Der er allerede kommet videomateriale fra Letland og Rumænien, som vil blive brugt som led i informationen forud for afrejse. Flere interessenter har under nylige besøg på stedet bekræftet en mere åben indstilling til omfordeling blandt migranter med de nationaliteter, der kan komme i betragtning til omfordeling.

    2.3Kommissionens og EU-agenturernes tiltag 

    Europa-Kommissionen

    Kommissionen har fortsat sin støtte til Italien og Grækenland på stedet. Der er bl.a. tale om støtte til udarbejdelse af protokollen for omfordeling i Grækenland og afholdelse af møder for forbindelsesofficerer i begge lande. Kommissionen planlægger specifikke møder om afhjælpning af flaskehalse i omfordelingen af uledsagede mindreårige.

    Kommissionen arbejder også sammen med det nederlandske EU-formandskab og de italienske og græske myndigheder om at lette gennemførelsen af henstillingerne i den første rapport om omfordeling og genbosætning og de to formandskabspapirer 18 , herunder udarbejdelse af et spørgeskema for at identificere medlemsstaternes bekymringer om sikkerhed og måder at afhjælpe dem på.

    For at støtte de græske myndigheder og de internationale organisationer og NGO'er, der opererer i Grækenland, i deres arbejde med at håndtere flygtningekrisen har Kommissionen ydet over 56 mio. EUR i nødhjælp i rapporteringsperioden. Hermed beløber den samlede nødhjælp til Grækenland sig til 237 mio. EUR siden begyndelsen af 2015.

    Endelig har Kommissionen som led i sin overvågning af gennemførelsen af Rådets afgørelse om omfordeling udtrykt bekymring, og vil fortsat gøre det, over for de medlemsstater, der hidtil ikke har overholdt deres forpligtelser.

    EASO

    Tiltag, der skal fremskynde omfordelingsprocessen og øge registreringskapaciteten i den græske asyltjeneste: EASO har i øjeblikket 33 eksperter, otte tolke og tre EASO-medarbejdere udstationeret til at støtte omfordelingsproceduren i Grækenland. EASO har gennemført en pilotregistrering i Grækenland. Pilotprojektet har været en succes, idet det har fordoblet registreringskapaciteten i nogle af de regionale kontorer under den græske asyltjeneste (f.eks. i Thessaloniki steg registreringskapaciteten fra 25 til 50 sager om dagen).

    Erfaringer fra EASO's pilotprojekt

    1.Omorganiseringen af opgaverne inden for registreringsprocessen kan give en væsentlig forøget effektivitet.

    2.Blandede teams (medarbejdere fra den græske asyltjeneste, EASO-eksperter og tolke) forbedrer effektiviteten i processen. Af hensyn til stabiliteten i teamet skal EASO-eksperter og tolke være indsat mindst seks uger for at maksimere ressourcerne (forkorte oplæringstiden).

    3.Koordinatorerne fra EASO og den græske asyltjeneste befordrer fordelingen/tilrettelæggelsen af opgaverne.

    4.Der er brug for backupekspertise fra EASO til at følge op på mere følsomme sager.

    EASO vil også støtte forhåndsregistreringsprocessen i Grækenland gennem indsættelse af fire eksperter til hvert team og deltage i masseinformationskampagner forud for forhåndsregistreringsprocessen. EASO vil også øge sin støtte til den græske asyltjenestes registrering, til op til 70 eksperter efter gennemførelsen af forhåndsregistreringsprocessen. Kapaciteten i de efterfølgende trin i omfordelingsproceduren skal udbygges på samme måde for at undgå flaskehalse længere fremme i proceduren.

    I Italien fortsætter EASO's asylstøtteteams med at anvende en fleksibel strategi takket være indsættelsen af mobile teams, der kan sendes til forskellige ilandsætningssteder. Desuden tilpasses andre indsættelser hurtigt alt efter de konstant skiftende behov. Siden begyndelsen af maj har en EASO-ekspert og en kulturformidler været indsat i det nye registreringscenter i Crotone for at sikre rettidig registrering af nye migranter af nationaliteter, der kan komme i betragtning til omfordeling. Samtidig blev indsættelserne i Milano indstillet på grund af ændrede behov.

    3Genbosætning

    På grundlag af information fra de deltagende stater er 6 321 personer blevet genbosat i perioden frem til 13. maj 2016 inden for rammerne af genbosætningsordningen af 20. juli 2015 i 16 stater, der deltager i genbosætningsordningen (Østrig, Belgien, Den Tjekkiske Republik, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Island, Irland, Italien, Liechtenstein, Litauen, Nederlandene, Norge, Schweiz og Det Forenede Kongerige). Et flertal af de deltagende stater meddelte, at deres genbosætningsindsats primært, men ikke udelukkende var rettet mod syrere, der opholdt sig i Jordan, Libanon og Tyrkiet.

    Antallet af genbosætninger fra Tyrkiet stiger fortsat, mens medlemsstaterne færdiggør vurderingen af de sager, som Tyrkiet har sendt til dem via UNHCR. Siden 4. april 2016 er 177 syrere blevet genbosat fra Tyrkiet i henhold til genbosætningsdelen af 1:1-ordningen. Sverige har modtaget flest med 55, fulgt af Tyskland med 54, Nederlandene med 52, Finland med 11 og Litauen med 5. Endnu 723 personer er allerede blevet godkendt og venter på overførsel til syv forskellige EU-medlemsstater.

    I alt 19 medlemsstater og et associeret land har oplyst, at de i øjeblikket har øremærket næsten 12 200 pladser til genbosætninger fra Tyrkiet. Heraf forventes næsten 1 900 pladser på nuværende tidspunkt at blive fyldt op fra maj til juli 2016 afhængigt af antal syrere, der sendes tilbage fra Grækenland.

    Parallelt hermed har Europa-Kommissionen befordret drøftelser mellem EU-medlemsstater og associerede stater, Tyrkiet, UNHCR og EASO for at færdiggøre hurtige standardprocedurer, hvor ansvarsfordelingen mellem de forskellige involverede aktører defineres. Standardprocedurerne blev endeligt godkendt ved en brevveksling mellem EU-medlemsstaterne, associerede stater og Tyrkiet den 12. maj 2016.

    I Ankara, Bruxelles og Geneve er man også i tæt samråd om, hvordan man yderligere koordinerer operationerne, strømliner procedurerne og optimerer ressourcerne for at sikre en tilstrækkelig hurtig og effektiv genbosætningsproces for at opfylde kravene i 1:1-ordningen og samtidig tager hensyn til de individuelle kandidater. Til det formål har Kommissionen nedsat et EU-team for genbosætning i EU's delegation i Ankara. Der holdes ugentlige møder med EU-medlemsstater og associerede stater. Det er også blevet aftalt, at der skulle holdes ugentlige tekniske møder mellem EU-teamet for genbosætning og det tyrkiske generaldirektorat for migrationsforvaltning. Dette gør det muligt at indsamle information og sammenligne notater om særlige udfordringer. Det bidrager også til at yde specifik støtte til medlemsstater med ingen eller ringe erfaring i genbosætning. Der sikres endvidere koordinering med repræsentanter for UNHCR og Den Internationale Organisation for Migration (IOM). Navnlig er der fortsat blevet arbejdet med en aftale om et harmoniseret sæt oplysninger om genbosætningskandidater, der skal forelægges af UNHCR for de enkelte medlemsstater, om et sæt standardiserede genbosætningstjenester, som IOM tilbyder, og om mulighederne for at indrette fælles faciliteter, som medlemsstaterne kan bruge til deres udvælgelsesrejser til Ankara (samtalelokaler osv.).

    Rådet har i Coreper-regi godkendt det forslag, som Kommissionen fremsatte den 21. marts 2016 om at stille yderligere pladser til rådighed for genbosætning eller andre former for lovlig indrejse fra Tyrkiet ved at ændre Rådets afgørelse (EU) 2015/1601 af 22. september med henblik på at omfordele ansøgere til international beskyttelse fra Italien og Grækenland 19 . Europa-Parlamentet har endnu ikke afgivet sin udtalelse om afgørelsen.

    4Det videre forløb

    Grækenland står over for en humanitær krise, som kræver hurtig og fuld gennemførelse af de forpligtelser, som medlemsstaterne påtager sig ifølge Rådets afgørelse om omfordeling. Hvad angår Italien, tyder de faste sæsonbestemte migrationsmønstre på en stor sandsynlighed for en stigning i ankomsttallet, om end antallet af personer, der kan omfordeles, endnu ikke er steget hurtigt.

    Det Europæiske Råd 20 erkendte i sine konklusioner situationens alvor og opfordrede til at fremskynde omfordelingen. Opfordringerne fra stats- og regeringschefer skal imødekommes med en målrettet indsats fra de kompetente nationale tjenester på stedet.

    De hidtidige resultater har ikke levet op til disse opfordringer. Kommissionen vurderede i sin første rapport om omfordeling og genbosætning, at mindst 6 000 omfordelinger burde gennemføres inden den 16. april og 20 000 inden den 16. maj. Kommissionen mener fortsat, at et sådant mål kan nås, hvis alle interessenter, navnlig tilflytningsmedlemsstaterne, viser vilje til at få omfordelingen til at fungere og gør en hurtig fælles indsats.

    Der er tiltag på vej til at fremskynde processen. Italien tager positive skridt til at styrke den nødvendige kapacitet til at håndtere den sandsynlige stigning i antallet af ankomster. Grækenland planlægger en hurtig forhåndsregistreringsproces, som vil fremskynde identifikation og fuld registrering af ansøgere om omfordeling. Efter denne forhåndsregistreringsproces vil et stort antal asylansøgere være klar til at blive omfordelt inden for de følgende måneder. Alle partnere på stedet, herunder IOM, EASO, UNHCR og Kommissionen, øger deres indsats og finansielle støtte for at sikre en vellykket forhåndsregistreringsproces og opfølgning herpå.

    Medlemsstaterne bør planlægge derefter og levere en tilstrækkelig reaktion ved at øge antallet af tilsagn og forkorte svartiden på omfordelingsanmodninger (herunder begrænse yderligere sikkerhedskontroller til specifikke og behørigt begrundede tilfælde). Grækenland og Italien får også brug for ekstra støtte fra medlemsstaterne til at indsætte EASO-eksperter for at øge registreringskapaciteten de kommende måneder. Kommissionen tilskynder medlemsstaterne til fuldt ud at overholde deres forpligtelser i henhold til Rådets afgørelser om genbosætning og opfordrer især medlemsstater med store tildelinger til at engagere sig mere aktivt i omfordelingen og give tilsagn i overensstemmelse med omfanget af deres tildeling.

    Grækenland bør for sin del investere fuldt ud i at sikre en vellykket forhåndsregistreringsproces og sørge for, at alle planlagte omfordelingscentre er åbne og operationelle. Indtil videre er kun Lagadikia-omfordelingscentret nær Thessaloniki åbnet. De to resterende omfordelingscentre, især Athen, bør færdiggøres så snart som muligt og i det mindste inden næste måneds rapport.

    Italien bør fortsætte med at optrappe sin hotspotkapacitet for at kunne håndtere den forventede spidsbelastning i sommermånederne. Italien bør også fastlægge specifikke procedurer, der gør det muligt at omfordele uledsagede mindreårige.

    Mere generelt er der også brug for en yderligere indsats fra alle aktørers side for at sætte mere fart i omfordelingen af uledsagede mindreårige, især give børnevenlig information om omfordelingsproceduren og tilbyde yderligere pladser til uledsagede mindreårige i de formelle tilsagn.

    Kommissionen vil fortsat overvåge gennemførelsen af de henstillinger og mål, der nævnes i den første rapport om omfordeling og genbosætning, og forbeholder sig retten til at skride ind, i tilfælde hvor medlemsstaterne ikke opfylder deres forpligtelser.

    Samtidig skal medlemsstaterne opfylde deres genbosætningsforpligtelser, herunder som led i gennemførelsen af erklæringen fra EU og Tyrkiet. I juni vil Kommissionen aflægge rapport om gennemførelsen af erklæringen, herunder den genbosætningsindsats, der er gjort i denne forbindelse.

    (1)

    COM(2016) 222 final.

    (2)

    Irregulære indvandrere. Kilde: Frontex, som indberettet af Grækenland i forbindelse med den daglige rapport fra det vestlige Balkan.

    (3)

    Kilde: de græske myndigheder og UNHCR.

    (4)

      http://data.unhcr.org/mediterranean/country.php?id=83

    (5)

    Antallet af irregulære ankomster til Italien over søgrænserne; som indberettet i JORA (Joint Operations Reporting Applications) som led i fællesoperationen Triton 2016. Data om irregulære ankomster mellem den 1. og 13. maj (3 550 mennesker) kan blive ændret efter validering.

    (6)

    SN 38/16, 18.3.2016.

    (7)

    120 til Frankrig, 94 til Nederlandene, 15 til Letland, 14 til Rumænien, 34 til Finland, 2 til Bulgarien, 5 til Malta, 4 til Den Tjekkiske Republik, 12 til Estland og 28 til Slovenien.

    (8)

    13 til Finland, 2 til Letland, 30 til Portugal, 6 til Rumænien og 10 til Schweiz.

    (9)

    38 til Finland (forventet den 16. maj), 166 til Portugal (inklusive 26 den 17. maj), 6 til Malta, 77 til Luxembourg og 20 til Belgien.

    (10)

    8 til Cypern, 10 til Slovenien, 34 til Portugal, 24 til Spanien, 32 til Finland, 5 til Belgien og 24 til Schweiz.

    (11)

    I rapporteringsperioden angav Kroatien sin villighed til at indlede omfordeling i juli af 20 personer (10 fra Italien og 10 fra Grækenland). Selv om der er tale om et formelt tilsagn, vil det derfor først gælde fra juli og fremad.

    (12)

    Estland 20 fra Grækenland, Finland 270 fra Grækenland og 30 fra Italien, Frankrig 400 fra Grækenland, Irland 40 fra Grækenland, Letland 15 fra Grækenland, Litauen 140 fra Grækenland, Nederlandene 100 fra Grækenland og 25 fra Italien og Slovenien 30 fra Grækenland.

    (13)

    Østrig har ret til en midlertidig suspension af omfordelingen af op til 30 % af de ansøgere, som er tildelt Østrig, i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2015/1601. Østrig har derfor ret til en suspension i et år af omfordelingen af 1 065 personer. Østrig er imidlertid underlagt de normale lovbestemte krav med hensyn til omfordeling af de resterende tildelinger, så det forventes, at Østrig giver tilsagn og gennemfører omfordelinger.

    (14)

     Primo april suspenderede Polen behandlingen af 73 omfordelingsanmodninger, som den græske asyltjeneste sendte til Polen på baggrund af et tilsagn, som Polen gav den 16. december 2015, hvilket er en de facto-suspension af omfordelingsproceduren tre en halv måned efter afgivelsen af tilsagnet. Det samme gælder anmodninger fra Italien.

    (15)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-press-releases/-/3-02052016-AP

    (16)

    Kilde: Italiens indenrigsministerium.

    (17)

    I alt er 21 uledsagede mindreårige blevet omfordelt hidtil (20 til Finland og én til Nederlandene) fra Grækenland og ingen fra Italien.

    (18)

     For at støtte medlemsstaterne i at optrappe deres omfordelingsindsats har det nederlandske EU-formandskab udarbejdet to papirer med henstillinger om henholdsvis hotspots og omfordeling og om sikkerhedskontrol. Henstillingerne er i store træk i tråd med dem, som Kommissionen afgav i sin første rapport om omfordeling og genbosætning.

    (19)

    COM(2016) 171 final.

    (20)

    Det Europæiske Råds konklusioner, den 7. marts 2016. http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/03/07-eu-turkey-meeting-statement/

    Top

    Bruxelles, den 18.5.2016

    COM(2016) 360 final

    BILAG

    til

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET
    EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    Tredje rapport om omfordeling og genbosætning


    Bilag 1: Omfordelinger fra Grækenland pr. 13. maj 2016

    Medlemsstat

    Formelt tilsagn 1

    Faktisk omfordelt

    Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser

    Østrig 2

    1 491

    Belgien

    200

    2 415

    Bulgarien

    160

    4

    831

    Kroatien

    10

    594

    Cypern

    65

    6

    181

    Den Tjekkiske Republik

    30

    4

    1 655

    Estland

    58

    19

    204

    Finland

    440

    111

    1 299

    Frankrig

    1 370

    362

    12 599

    Tyskland

    40

    37

    17 209

    Ungarn

    988

    Island

    Irland

    80

    10

    240

    Letland

    71

    21

    295

    Liechtenstein

    Litauen

    220

    6

    420

    Luxembourg

    70

    30

    309

    Malta

    24

    11

    78

    Nederlandene

    250

    142

    3 797

    Norge

    Polen

    65

    4 321

    Portugal

    330

    89

    1 778

    Rumænien

    385

    29

    2 572

    Slovakiet

    652

    Slovenien

    60

    28

    349

    Spanien

    150

    6 647

    Sverige 3

    2 378

    Schweiz

    TOTAL

    4 078

    909

    63 302

    (1)

         Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

    (2)

         Council Implementing Decision (EU) 2016/408 of 10 March 2016 on the temporary suspension of the relocation of 30 % of applicants allocated to Austria under Decision (EU) 2015/1601 establishing provisional measures in the area of international protection for the benefit of Italy and Greece [endnu ikke oversat].

    (3)

         Kommissionens forslag til en fuldstændig, etårig suspendering af Sveriges forpligtelser i henhold til omfordelingsafgørelserne (COM(2015) 677 final), som stadig drøftes i Rådet og Europa-Parlamentet.

    Top

    Bruxelles, den 18.5.2016

    COM(2016) 360 final

    BILAG

    til

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET
    EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    Tredje rapport om omfordeling og genbosætning


    Bilag 2: Omfordelinger fra Italien pr. 13. maj 2016

    Medlemsstat

    Formelt tilsagn 1

    Faktisk omfordelt

    Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser

    Østrig 2

    462

    Belgien

    30

    24

    1 397

    Bulgarien

    90

    471

    Kroatien

    10

    374

    Cypern

    15

    139

    Den Tjekkiske Republik

    20

    1 036

    Estland

    8

    125

    Finland

    180

    148

    779

    Frankrig

    200

    137

    7 115

    Tyskland

    10

    20

    10 327

    Ungarn

    306

    Island

    Irland

    20

    360

    Letland

    30

    2

    186

    Liechtenstein

    Litauen

    30

    251

    Luxembourg

    30

    248

    Malta

    17

    15

    53

    Nederlandene

    75

    50

    2 150

    Norge

    Polen

    35

    1 861

    Portugal

    388

    122

    1 173

    Rumænien

    330

    6

    1 608

    Slovakiet

    250

    Slovenien

    10

    218

    Spanien

    50

    18

    2 676

    Sverige 3

    50

    39

    1 388

    Schweiz

    30

    10

    TOTAL

    1 658

    591

    34 953

    (1)

    Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

    (2)

         Council Implementing Decision (EU) 2016/408 of 10 March 2016 on the temporary suspension of the relocation of 30 % of applicants allocated to Austria under Decision (EU) 2015/1601 establishing provisional measures in the area of international protection for the benefit of Italy and Greece [endnu ikke oversat].

    (3)

         Kommissionens forslag til en fuldstændig, etårig suspendering af Sveriges forpligtelser i henhold til omfordelingsafgørelserne (COM(2015) 677 final), der stadig drøftes i Rådet og Europa-Parlamentet.

    Top

    Bruxelles, den 18.5.2016

    COM(2016) 360 final

    BILAG

    til

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET
    EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    Tredje rapport om omfordeling og genbosætning


    Bilag 3: Genbosætningsstatus pr. 13. maj 2016 i henhold til Rådets konklusioner af 20. juli 2015 og 1:1-mekanismen med Tyrkiet (i kraft siden 4. april 2016)

    Medlemsstat/stat, der har tilsluttet sig Dublinforordningen

    Tilsagn inden for rammerne af ordningen af 20. juli 2015

    I alt genbosat i henhold til ordningen af 20. juli 2015, herunder 1:1-mekanismen med Tyrkiet

    Tredjeland, hvorfra genbosætning har fundet sted

    Østrig

    1 900

    1 443 1

    Libanon: 827; Jordan: 442; Tyrkiet: 173; Irak: 1

    Belgien

    1 100

    321

    Libanon: 313; Jordan: 4; Tyrkiet: 4

    Bulgarien

    50

    0

    Kroatien

    150

    0

    Cypern

    69

    0

    Den Tjekkiske Republik

    400

    52

    Libanon: 32; Jordan: 20

    Danmark

    1 000

    481

    Libanon, Uganda

    Estland

    20

    0

    Finland

    293 2

    139 3

    Libanon; Tyrkiet: 11 i henhold til 1:1-mekanismen (national ordning)

    Frankrig

    2 375 4

    221 5

    65 Jordan, 156 Libanon

    Tyskland

    1 600

    54

    Tyrkiet: 54 i henhold til 1:1-mekanismen

    Grækenland

    354

    0

    Ungarn

    0

    0

    Island

    50

    48

    Libanon

    Irland

    520

    263

    Libanon

    Italien

    1 989

    266

    Libanon

    Letland

    50

    0

    Liechtenstein

    20

    20

    Tyrkiet

    Litauen

    70

    5

    Tyrkiet: 5 i henhold til 1:1-mekanismen

    Luxembourg

    30

    0 6

    Μalta

    14

    0

    Nederlandene

    1 000

    353

    Libanon: 216; Jordan: 2; Tyrkiet: 57 (heraf 52 i henhold til 1:1-mekanismen); Marokko: 1; Etiopien: 8; Kenya 69

    Norge

    3 500

    323

    Jordan, Libanon, Tyrkiet

    Polen

    900

    0

    Portugal

    191

    0 7

    Rumænien

    80

    0

    Slovakiet

    100 8

    0

    Slovenien

    20

    0

    Spanien

    1 449

    0

    Sverige

    491

    55 9

    Tyrkiet: 55 i henhold til 1:1-mekanismen

    Schweiz

    519

    413

    Libanon: 349

    Syrien: 64

    Det Forenede Kongerige

    2 200

    1 864 10

    Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten, Irak og andre lande baseret på humanitære hensyn.

    TOTAL

    22 504

    6 321

     

    I alt 177 personer blev genbosat fra Tyrkiet i henhold til 1:1-mekanismen; 166 heraf via ordningen af 20. juli 2015

    (1)

         Omfatter alle familiesammenførings- og genbosætningssager under det østrigske program vedrørende indrejse af humanitære årsager.

    (2)

      Dette antal er en del af den finske nationale kvote for 2016 på 750, der skal genbosættes.

    (3)

         Dette antal indeholder ikke 11 syrere, som er genbosat fra Tyrkiet i henhold til 1:1-mekanismen via den finske nationale ordning.

    (4)

         Dette antal skal lægges oven i Frankrigs nationale kvote og tidligere tilsagn.

    (5)

         Dette antal skal lægges oven i det antal, der er genbosat i henhold til Frankrigs tidligere nationale genbosætningsordninger og forpligtelser i samme periode. Desuden gav Frankrig ifølge sin nationale visum- og asylordning visum til 81 sårbare syriske flygtninge fra Tyrkiet i april 2016.

    (6)

    Selv om der ikke har fundet genbosætning sted i henhold til Rådets konklusioner af 20. juli 2015, er 46 syrere blevet genbosat i Luxembourg fra Tyrkiet i 2015 ifølge det nationale genbosætningsprogram.

    (7)

         Portugal genbosatte i 2015 27 syrere fra Egypten i henhold til det nationale program ud over ordningen af 20. juli 2015.

    (8)

         Slovakiet har genbosat 149 assyrere ud over ordningen af 20. juli 2015.

    (9)

         Sverige genbosatte i 2015 1 900 personer inden for rammerne af sit nationale program og ud over ordningen af 20. juli 2015.

    (10)

         Inden for rammerne af Det Forenede Kongeriges eksisterende, nationale genbosætningsordninger i 2015.

    Top