Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0674

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om at underkaste det nye psykoaktive stof 1-phenyl-2-(1-pyrrolidin-1-yl) pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerophenon, α-PVP) kontrolforanstaltninger

    COM/2015/0674 final - 2015/0309 (CNS)

    Bruxelles, den 18.12.2015

    COM(2015) 674 final

    2015/0309(CNS)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om at underkaste det nye psykoaktive stof 1-phenyl-2-(1-pyrrolidin-1-yl) pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerophenon, α-PVP) kontrolforanstaltninger


    BEGRUNDELSE

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Rådets afgørelse 2005/387/RIA om udveksling af oplysninger om, risikovurdering af og kontrol med nye psykoaktive stoffer 1 fastsætter en tretrinsprocedure, som kan munde ud i, at et nyt psykoaktivt stof underkastes kontrol i Unionen.

    Den 3. august 2015 afgav Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDAA) og Europol en fælles rapport, som er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 5 i Rådets afgørelse 2005/387/RIA. På opfordring af Kommissionen og sytten medlemsstater anmodede Rådet den 15. september 2015 i henhold til artikel 6, stk. 1, i ovennævnte rådsafgørelse om en vurdering af de risici, der er forbundet med brug og fremstilling af samt ulovlig handel med det nye psykoaktive stof α-PVP, involveringen af organiserede kriminelle grupper og mulige følger af kontrolforanstaltninger vedrørende dette stof.

    EMCDDA's videnskabelige udvalg vurderede risiciene ved α-PVP i overensstemmelse med artikel 6, stk. 2, 3 og 4, i Rådets afgørelse. Formanden for det videnskabelige udvalg forelagde risikovurderingsrapporten for Kommissionen og Rådet den 27. november 2015. De vigtigste resultater af risikovurderingen er følgende:

    α-PVP har særdeles kraftige psykostimulerende egenskaber. Stoffet, der er påvist i alle 28 medlemsstater samt i Tyrkiet og Norge, importeres til Unionens narkotikamarked primært fra Kina og distribueres efterfølgende til resten af Europa.

    I alt 115 dødsfald og 191 akutte forgiftninger er registreret i otte rapporterende medlemsstater, hvor α-PVP blev påvist.

    Der findes ingen tilgængelige oplysninger eller offentliggjorte undersøgelser, hvori der foretages en fyldestgørende vurdering af de sundhedsrisici, der er forbundet med α-PVP, det vil sige kronisk og akut toksicitet, men dyreforsøg tyder på virkninger i lighed med, hvad der observeres ved indtagelse af andre stimulerende stoffer.

    I henhold til artikel 8, stk. 1, i Rådets afgørelse 2005/387/RIA skal Kommissionen senest seks uger efter datoen for modtagelsen af risikovurderingsrapporten fremlægge enten et initiativ for Rådet med henblik på at få indført kontrolforanstaltninger over for de nye psykoaktive stoffer eller en rapport, hvori den redegør for, hvorfor den ikke anser et sådant initiativ for nødvendigt. I henhold til Domstolens dom af 16. april 2015 i de forenede sager C-317/13 og C-679/13 skal Europa-Parlamentet høres forud for vedtagelsen af en retsakt baseret på artikel 8, stk. 1, i Rådets afgørelse 2005/387/RIA.

    Ud fra anmærkningerne i risikovurderingsrapporten finder Kommissionen det berettiget, at stoffet underkastes kontrolforanstaltninger i hele Unionen. Ifølge risikovurderingsrapporten er α-PVP's akutte toksicitet så høj, at stoffet kan skade enkeltpersoners sundhed alvorligt.

    2.FORSLAGETS FORMÅL

    Formålet med dette forslag til Rådets afgørelse er at få medlemsstaterne til at underkaste α-PVP kontrolforanstaltninger og strafferetlige sanktioner efter national lovgivning i overensstemmelse med deres forpligtelser i henhold til FN-konventionen af 1971 om psykotrope stoffer.

    2015/0309 (CNS)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om at underkaste det nye psykoaktive stof 1-phenyl-2-(1-pyrrolidin-1-yl) pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerophenon, α-PVP) kontrolforanstaltninger

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets afgørelse 2005/387/RIA af 10. maj 2005 om udveksling af oplysninger om, risikovurdering af og kontrol med nye psykoaktive stoffer 2 , særlig artikel 8, stk. 3,

    under henvisning til initiativ fra Europa-Kommissionen,

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet 3 ,

    efter en særlig lovgivningsprocedure, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)I medfør af artikel 6 i afgørelse 2005/387/RIA udarbejdede det udvidede videnskabelige udvalg under Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug på et særligt møde en risikovurderingsrapport om det nye psykoaktive stof α-PVP, og rapporten blev efterfølgende forelagt Kommissionen og Rådet den 27. november 2015.

    (2)α-PVP har særdeles kraftige psykostimulerende egenskaber og er beslægtet med cathinon, pyrovaleron og methylendioxypyrovaleron (MDPV), som er underkastet kontrol i henhold til De Forenede Nationers konvention af 1971 om psykotrope stoffer. Stoffet er påvist i alle 28 medlemsstater samt Tyrkiet og Norge, og oplysninger hidrørende fra beslaglæggelser og indsamling af prøver antyder, at det primært findes i pulver- eller i tabletform. De foreliggende oplysninger tyder på, at α-PVP importeres i mængder på flere kilogram ad gangen til narkotikamarkedet i Unionen fra Kina og derefter distribueres til hele Unionen. Kapacitet til at fremstille α-PVP findes også inden for Unionen, idet to ulovlige produktionsanlæg er beslaglagt i én medlemsstat.

    (3)I alt 115 dødsfald og 191 akutte forgiftninger er registreret i otte rapporterende medlemsstater, hvor α-PVP blev påvist. I de fleste tilfælde blev anvendelsen af α-PVP kombineret med andre farmakologiske aktivstoffer – forsætligt eller uforsætligt. Skulle α-PVP blive mere bredt tilgængeligt og få mere udbredt anvendelse, kan det få betydelige følger for enkeltpersoners sundhed og folkesundheden.

    (4)Ifølge de foreliggende data anvendes α-PVP af misbrugere af stimulanser i fritidsmiljøer samt af narkotikamisbrugere i højrisikogruppen, herunder dem som indsprøjter stimulanser og opioider, og blandingsmisbrug kan være udbredt blandt dem. Der foreligger kun begrænsede data om udbredelsen af narkotikamisbruget, de langsigtede konsekvenser og de sociale risici, der er forbundet med stoffet.

    (5)Der findes ingen tilgængelige oplysninger eller offentliggjorte undersøgelser, hvori der foretages en fyldestgørende vurdering af de sundhedsrisici, der er forbundet med α-PVP, det vil sige kronisk og akut toksicitet, men dyreforsøg tyder på virkninger i lighed med, hvad der observeres ved indtagelse af andre stimulerende stoffer. De negative symptomer, der observeres i mennesker, er beskrevet som takycardi, hypertermi, diaforese, ophidselse, krampetrækninger eller krampeanfald, forvirring og aggressiv adfærd. Data fra ikke-kliniske undersøgelser tyder på, at α-PVP kan have et misbrugspotentiale og muligvis et afhængighedsskabende potentiale for mennesker.

    (6)α-PVP har ingen dokumenterede eller anerkendte human- eller veterinærmedicinske anvendelser. Bortset fra dette stofs anvendelse som referencemateriale ved analyse og til videnskabelig forskning i dets kemi, farmakologi og toksikologi som følge af dets opdukken på narkotikamarkedet har det så vidt vides ingen andre anvendelser.

    (7)α-PVP har ikke været taget op til vurdering og er for øjeblikket ikke genstand for en vurdering i FN-regi, og der er heller ingen planer om en sådan vurdering.

    (8)Trods det, at der kun foreligger begrænset videnskabelig dokumentation om α-PVP, udgør dokumentationen og oplysningerne om de helbredsrisici, stoffet frembyder, et tilstrækkeligt grundlag til at underkaste α-PVP kontrolforanstaltninger i hele Unionen, idet det er påvist i forbindelse med flere dødsfald og akutte forgiftninger.

    (9)Eftersom seksten medlemsstater fører kontrol med α-PVP efter national lovgivning i overensstemmelse med deres forpligtelser i henhold til FN's konvention af 1971 om psykotrope stoffer, og fem medlemsstater benytter andre lovgivningsforanstaltninger til at føre kontrol med det, vil det bidrage til at undgå problemer med grænseoverskridende lovhåndhævelse og retligt samarbejde og give beskyttelse mod de farer, som stoffets tilgængelighed og brug af stoffet kan indebære, hvis stoffet underkastes kontrolforanstaltninger i hele Unionen —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Det nye psykoaktive stof 1-phenyl-2-(1-pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerophenon, α-PVP) underkastes kontrolforanstaltninger i hele Unionen.

    Artikel 2

    Senest [et år efter offentliggørelsen af afgørelsen] træffer medlemsstaterne i overensstemmelse med deres nationale lovgivning de foranstaltninger, der er nødvendige for at underkaste α-PVP kontrolforanstaltninger og strafferetlige foranstaltninger med hjemmel i deres lovgivning i overensstemmelse med deres forpligtelser i henhold til FN's konvention af 1971 om psykotrope stoffer.

    Artikel 3

    Denne afgørelse træder i kraft på […]dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Bruxelles, den .

       På Rådets vegne

       Formand

    (1) EUT L 127 af 20.5.2005, s. 32.
    (2) EUT L 127 af 20.5.2005, s. 32.
    (3) EUT C , , s. .
    Top