Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0610

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Kommissionens arbejdsprogram 2016 Tiden er ikke til "business as usual"

COM/2015/0610 final

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


For et år siden indledte denne Kommission noget nyt. På baggrund af de politiske retningslinjer 1 fastlagde vi prioriteterne for Kommissionen og forpligtede os til at fokusere på de store ting, hvor borgerne forventer, at Europa kan gøre en forskel. Vi besluttede, at vi ville ændre den måde, vi arbejder på, og at vi ville være åbne og ansvarlige med hensyn til vores indsatser. Og vi opfordrede Europa-Parlamentet og Rådet til at arbejde sammen med os om at gennemføre denne ændring, fordi det kun er, når vi står samlet om at opnå resultater i sager, som virkeligt tæller, at vi kan genvinde europæernes tiltro til, at vores Union er til for deres skyld.

Borgerne vil bedømme EU på, om den er i stand til at håndtere de store udfordringer, som vores samfund står over for i dag. Beskæftigelse, vækst og mangel på investering. Flygtninge, der flygter fra ustabile forhold og krig og søger et sikkert sted at være. Klimaforandring og pres på naturressourcer. Ulighed, intolerance og en følelse af usikkerhed visse steder i vores samfund. Den globale indbyrdes afhængighed og vores mangel på tiltro til, at Europa kan spille en rolle i en helt ny verdensorden.

De ti prioriteter, der er opstillet på dagsordenen for job, vækst, retfærdighed og demokratisk forandring - som både er Juncker-Kommissionens opgavebeskrivelse og det grundlag, som vi blev valgt på - tager fat om disse udfordringer. De afgørende begivenheder, der er sket i sidste år – lige fra den lavere end forventede genopretning af vores økonomier og behovet for at få genetableret stabiliteten i den græske økonomi, til migrationspresset på vores ydre grænser, som yderligere næres af usikkerheden i vores naboskab, til terrorangrebene på Charlie Hebdo og andre steder på europæisk grund – har kun styrket os i vores beslutning om fortsat at have fokus på disse prioriteter, at gøre andre ting og at gøre tingene anderledes.

At gøre andre ting

Sidste år sagde vi, at vi ville gøre andre ting og koncentrere os om de store ting. Siden da har vi forelagt vores vision og anført, hvilke konkrete foranstaltninger der skal træffes i investeringsplanen, det digitale indre marked, Energiunionen, den europæiske sikkerhedsdagsorden, den europæiske migrationsdagsorden, Kapitalmarkedsunionen, handlingsplanen for et fair og effektivt system for selskabsbeskatning, den nye handelsstrategi og vores allerseneste forslag om at uddybe og styrke vores Økonomiske og Monetære Union. I denne uge præsenterer vi vores strategi for det indre marked for varer og tjenesteydelser 2 , og vi vil færdiggøre billedet med vores planer for en bæredygtig cirkulær økonomi, arbejdskraftmobilitet og bedre forvaltning af vores ydre grænser inden udgangen af året. Alle disse tiltag bliver understøttet af Kommissionens nye dagsorden for bedre regulering.

Der har siden formandens tale om Unionens tilstand den 9. september 3 været en dialog i gang med Europa-Parlamentet og Rådet, og på baggrund heraf er der i dette arbejdsprogram fastlagt, hvilke nøgleinitiativer vi vil tage i de næste tolv måneder for at leve op til disse tilsagn 4 . Ikke alt kan nås på et år, men vi har sat os for at forelægge en omfattende lovgivningsdagsorden og en ramme for videre tiltag, som vil skulle indgå i kommende arbejdsprogrammer. Det forberedende arbejde hermed, herunder evaluering, høringer og konsekvensanalyser, vil blive påbegyndt i 2016.

Vi har prioriteret lovgivningsmæssige ændringer, som – hvis de bliver vedtaget hurtigt – vil kunne få direkte indvirkning på beskæftigelse og vækst, på vores miljø og sociale velfærd, på vores sikkerhed og på den måde, som vi engagerer os på med en indbyrdes forbundet verden.

Det direkte valgte Europa-Parlament og Rådet for ministre fra hver af de nationale regeringer, som er EU's medlovgivere, har været hurtigere end nogensinde før om at blive enige om Kommissionens forslag til Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI), om ændring af EU-budgettet for 2015 for at styrke den finansielle støtte i forbindelse med flygtningekrisen, om en pakke på 35 mia. EUR til beskæftigelse og vækst i Grækenland og om hastebeslutningerne om omfordeling inden for EU af flygtninge, der har brug for international beskyttelse. Denne fælles bestræbelse på hurtigt at opnå et resultat, hvor der er allermest brug for hurtige beslutninger, bør ikke længere være undtagelsen, men reglen.

Så inden dette arbejdsprogram blev udformet, havde Kommissionen intensive og konstruktive drøftelser med vores institutionelle partnere for at nå frem til en fælles opfattelse af, hvad der bør fokuseres på. Selv de bedste forslag vil ikke ændre noget som helst, hvis de ligger på forhandlingsbordet i årevis, uden at der bliver opnået enighed om dem. Det er også derfor, at vi har fremdraget nogle eksisterende forslag, som bør vedtages snarest af medlovgiverne 5 , og at vi har til hensigt at tilbagetrække en række af Kommissionens tidligere forslag, som ikke længere er relevante, er blevet blokeret eller ikke længere lever op til det fornødne ambitionsniveau, således at der bliver mere plads til at fokusere på de prioriterede forslag, som der er gode chancer for vil blive vedtaget 6 .

At gøre tingene anderledes

Nye udfordringer kræver nye og ambitiøse svar, men vi må være ligeså ambitiøse med at leve op til de nuværende udfordringer og frem for alt se på, hvor det er berettiget med et europæisk svar, og at dette er så effektivt som muligt i forhold til vores fælles mål. Det er resultater, der tæller, ikke gode intentioner. Kommissionen har givet tilsagn om at ville arbejde for bedre regulering, og det betyder, at den vil se, hvordan forholdene er, og sikre sig, at når EU griber ind, så sker det på en måde, som rent faktisk vil gøre en positiv forskel. Så vi må hele tiden være opmærksomme på at sikre os, at vores lovgivning og udgiftsprogrammer fungerer effektivt og er egnet til formålet.

På mange områder er der brug for en fælles tilgang på europæisk plan, hvis vi skal nå vores ambitiøse politikmål - et højt miljøbeskyttelsesniveau, høje sociale standarder og beskæftigelsesstandarder, energisikkerhed, en blomstrende økonomi, som er til gavn for alle, en migrationspolitik, som afspejler vores fælles værdier. Men hvis reglerne er forældede eller alt for svære og komplicerede at anvende i praksis, vil målene med dem ikke kunne nås.

Vi skal ikke være bange for at kontrollere, om vores regler faktisk lever op til vores ambitioner på disse områder, men se det som en lejlighed til at forbedre dem - en chance for at sikre os, at reglerne på områder som sundhed og sikkerhed fungerer og vil blive forbedrede, således at de høje standarder, som vi har sat, rent faktisk bliver anvendt på arbejdspladser overalt og er til gavn for arbejdstagere i hele Unionen.

Vi har derfor besluttet, at dette arbejdsprogram også skal indeholde vores planer om at revidere centrale aspekter i eksisterende lovgivning og at sikre os, at de kan gøre en reel forskel i praksis 7 . Og vi foreslår ophævelse af nogle love, som ikke længere er relevante 8 . Ligeledes vil vi informere borgere og virksomheder om ny EU-lovgivning, som vil skulle anvendes for første gang i løbet af næste år 9 .

Overvågning og, hvor det er nødvendigt, håndhævelse af anvendelsen af europæisk lovgivning hører til blandt Kommissionens vigtigste opgaver, men har ikke altid haft den politiske opmærksomhed, som burde have været tilfældet. Det vil vi have ændret og optrapper derfor håndhævelsesaktiviteterne på de områder, hvor behovet er størst, for eksempel vores fælles asylregler, som skal fungere ordentligt, hvis befolkningen skal have tillid til Schengenområdet uden indre grænser. At anvende vores fælles europæiske regler i praksis indebærer, at vi arbejder nært sammen med aktører på alle niveauer, såvel på nationalt, regionalt som lokalt niveau.

Vi er fast besluttede på at benytte alle de midler, som vi har til rådighed, for at realisere vores mål. Vores ressourcer er under større pres end nogensinde før, og EU-budgettet må gøres mere resultatorienteret. Ved midtvejsrevisionen af den flerårige finansielle ramme vil der blive set på, hvordan vi bedre kan koncentrere midlerne om de prioriteter, som vi har sat os, for eksempel den interne og eksterne dimension af flygtningekrisen. Endvidere vil Kommissionen foreslå en strategi om "Et resultatorienteret EU-budget", som skal sikre, at der ved fremtidig finansiering bliver fokuseret mere på at opnå resultater. Der kan gøres mere for at gøre det lettere at bruge innovative finansielle instrumenter, og der er meget, der kan forenkles (navnlig inden for landbrug, de europæiske struktur- og investeringsfonde og også inden for forskning), resultater kan forbedres, og foranstaltninger kan iværksættes for at opnå en samlet virkning af midler og solid økonomisk styring.

I denne Kommissions andet valgår er fokus stadigvæk helt klart: vi skal være ambitiøse om de store ting og være bedre til at opnå resultater 10 ; og vi skal blive ved med at være tilbageholdende og beskedne om de små ting, som ikke kræver en fælles EU-indsats. Med dette arbejdsprogram, som er bygget op om de ti prioriteter, som vores formand Jean-Claude Juncker satte i begyndelsen af vores valgperiode, viser vi vores vilje til at arbejde sammen med vores partnere i Europa-Parlamentet og Rådet for at opnå de resultater, som europæerne venter af os. Set ud fra de udfordringer, som Europa står over for i dag, er tiden ikke til "business as usual".

***

1.    Nyt skub i beskæftigelse, vækst og investeringer

Historien har vist, at europæerne har en evne til at arbejde hårdt, til at innovere og til at skabe og sælge deres ideer til hele verden. Vi har ikke råd til at tabe en generation med disse evner og dette potentiale. Kommissionen vil fortsætte med at hjælpe medlemsstaterne i deres bestræbelser på at få folk i arbejde igen. Vi har afsat 1 mia. EUR til at fremskynde implementeringen af ungdomsbeskæftigelsesinitiativet, der skal hjælpe 650 000 unge med at finde arbejde, lærlingepladser, praktikantpladser eller videreuddannelse i hele Europa. Vi har foreslået medlemsstaterne, hvordan de bedre kan hjælpe langtidsledige med at komme tilbage på arbejde.

Vi bliver nødt til at udruste europæerne, så de kan tilpasse sig de krav, der stilles af en verden i hastig forandring og af nye arbejdsmarkeder. Med vores dagsorden for nye færdigheder vil vi fremme livslang investering i mennesker, lige fra erhvervsuddannelse og højere uddannelse til digital og højteknologisk ekspertise, ligesom de livsfærdigheder, som er nødvendige, for at borgerne kan engagere sig aktivt i arbejdspladser og samfund, som er under stadig forandring. Der vil blive lagt særlig vægt på balance mellem arbejds- og familieliv for arbejdende familier, for at få flere kvinder på arbejdsmarkedet. Direktivet om kvinder i bestyrelser vil sikkert blive vedtaget i 2016, og Kommissionen vil fortsætte sit arbejde med at fremme ligestilling blandt mænd og kvinder.

Vi vil også gerne se, at europæiske virksomheder udnytter mulighederne i det indre marked optimalt, så de kan vokse og konkurrere på globalt plan. For at kunne gøre det må de have en stabil finansiering, et sundt erhvervsmiljø og moderne infrastruktur. Investeringsplanen for Europa er nu i fuld gang. Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI) er sat i værk og tilbyder investeringer af høj kvalitet, som kan fremme den europæiske økonomi, herunder forskning. Vi vil nu fokusere på at få forbedret investeringsmiljøet og uddybet det indre marked, så det bliver til større gavn for europæerne, at der bliver færre barrierer for virksomhederne, og at vi får det rette miljø for innovation.

Vi bliver nødt til at begynde arbejdet nu, hvis vi skal sikre Europas bæredygtighed fremover. Vi vil præsentere en ny tilgang, som kan sikre økonomisk vækst og social og miljømæssig bæredygtighed også efter 2020, og hvor der tages hensyn til Europa 2020-revisionen og den interne og eksterne gennemførelse af FN's mål om en bæredygtig udvikling.

Det er vigtigt at udnytte ressourcerne mest muligt for at sikre, at væksten bliver grøn og inklusiv. Vi vil begynde næste år med at implementere en handlingsplan om den cirkulære økonomi, så vi kan skabe et indre marked for genbrug af materialer og ressourcer og dermed støtte bevægelsen væk fra en lineær økonomi. Det vil kræve en indsats fra alle parter i den økonomiske cyklus, fra udvinding til produktion, forbrug, affald og genanvendelse og innovation, for at vi kan få mest muligt ud af økonomisk og miljømæssigt effektive erhvervsmuligheder.

En bæredygtig fremtid kræver også, at vi kan forudse og afværge, hvad der kan være en trussel mod et sundt miljø. Kommissionen vil fortsætte sit arbejde med at hjælpe medlemsstaterne til at håndtere problemet med antimikrobiel resistens og bidrage til den globale indsats for at afværge denne trussel. Vi vil også gå i gang med det forberedende arbejde med vurdering af sundhedsteknologi (Health Technology Assessment) og foretage høringer i den forbindelse for at forbedre den måde, som det indre marked for sundhedsprodukter fungerer på. Vi vil afslutte det komplekse, forberedende arbejde, der allerede er sat i gang for at beskytte europæerne mod farerne fra hormonforstyrrende stoffer 11 , og følge op herpå. Ved at få revideret eksisterende lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, blandt andet om kræftfremkaldende stoffer og mutagener, vil en EU-ramme for beskyttelse af arbejdstagere kunne blive mere effektiv og virkningsfuld.

2.    Et forbundet digitalt indre marked

Med en blomstrende økonomi kan markeder ekspandere, og der kan skabes nye kilder til beskæftigelse. Europa kan være førende her, hvis vi kan overvinde fragmenteringen, forbedre tilbuddet til europæiske forbrugere og åbne op for nye muligheder for virksomhederne. Det var grunden til, at Kommissionen i maj 2015 foreslog strategien for det digitale indre marked. Vores mål er, at vi inden udgangen af 2016 får forelagt alle relevante forslag, således at Unionen kan få et fuldt ud funktionelt digitalt indre marked i denne Kommissions valgperiode.

I december vil vi præsentere vores vision for en mere moderne, mere europæisk tilgang til ophavsret, hvor der er taget hensyn til den digitale revolution. Vi vil også forelægge forslag om digitale aftalerettigheder. Det vil i løbet af 2016 blive fulgt op af yderligere initiativer om ophavsret, geografisk blokering, fri datastrøm, cloud og moms ved elektronisk handel.

Efter at have opnået enighed om forslagene til et netforbundet europæisk område, herunder afskaffelse af roaming-gebyrer inden 2017, arbejder vi nu på en gennemgribende revision af reguleringsrammen for telekommunikation. Ud over de respektive REFIT-revisioner vil vi revidere direktivet om audiovisuelle medietjenester, satellit- og kabeldirektivet og forordningen om forbrugerbeskyttelsessamarbejde for at sikre, at systemet reelt er til gavn for borgerne. Vi vil arbejde sammen med medlovgiverne for inden udgangen af året at nå til enighed om reformen af databeskyttelse og direktivet om net- og informationssikkerhed – to væsentlige elementer, hvis der skal opnås tillid og sikkerhed i det voksende digitale indre marked.

Vores ambitiøse mål er og vil fortsat være 12 at få nedbrudt national enegang hvad angår regulering inden for telekommunikation, lovgivning vedrørende ophavsret og databeskyttelse, forvaltning af frekvenser og anvendelse af konkurrenceret, alt under hensyntagen til kulturel mangfoldighed. Ved at skabe et forbundet digitalt indre marked vil vi i denne Kommissions valgperiode kunne generere yderligere vækst i Europa i størrelsesordenen op til 250 mia. EUR og derved skabe hundredtusindvis af nye job, især for unge jobsøgende, og et dynamisk videnbaseret samfund.

3.    En modstandsdygtig Energiunion med en fremadskuende politik for klimaforandringer

I Kommissionens strategi for Energiunionen er det fastlagt, hvilke væsentlige aktioner der er nødvendige for at sikre energiforsyningen i Europa og mindske afhængigheden af import af energi, at integrere energimarkeder, at give forrang til energieffektivitet, at reducere CO2-emissioner og at fremme forskning, innovation og konkurrenceevne. I 2016 vil vi forelægge hovedparten af de elementer, der er tale om i køreplanen for Energiunionen. I forbindelse med en regelmæssigt tilbagevendende rapport om Energiunionens tilstand vil vi rapportere om de fremskridt, der er gjort, og om, hvad der stadig mangler at blive gjort.

Da EU er en af de ledende aktører i klimakonferencen i Paris, vil gennemførelsen af energi- og klimapakken for 2030 være en hovedprioritet næste år og sikre, at målene bliver nået. I 2016 vil Kommissionen forelægge et forslag om byrdefordeling for sektorer uden for emissionshandelssystemet (ETS), for eksempel bygninger, landbrug og reduktion af CO2-emissionen for transport. Vi vil fremme brugen af ikkediskriminerende vejafgiftsordninger, der er baseret på "forureneren betaler-princippet" og "brugeren betaler-princippet", og øge vores indsats for at skabe et fælles europæisk transportområde, som kan give en mere effektiv udnyttelse af den eksisterende vejinfrastruktur og en mere fleksibel brug af bilparken. For at fremskynde energiomstillingen vil Kommissionen også foreslå initiativer om en ny udformning af energimarkedet, om at nå målet om sammenkobling af 15 % af elnettet inden 2030, om energiforsyningssikkerhed, om vedvarende energi og energieffektivitet. Og endelig vil vi udvikle en integreret strategi for forskning, innovation og konkurrenceevne for Energiunionen for at kunne udnytte beskæftigelses- og vækstpotentialet i en lavemissionsøkonomi.

4.    Et mere uddybet og mere fair indre marked med et styrket industrigrundlag

Det indre marked er et enestående aktiv for Europa og også dets største aktiv. Takket være det kan folk, varer, tjenesteydelser og kapital bevæge sig mere frit. Det giver forbrugerne flere valg og lavere priser. Det gør, at folk kan leve, arbejde og studere, hvor de måtte ønske. Det giver fagfolk og virksomheder bedre muligheder og mindsker det bureaukrati, som de ellers ville være konfronteret med, når de arbejder på tværs af grænserne. Det er fundamentet for konkurrenceevnen hos vores virksomheder i Europa.

Med vedtagelsen i denne uge af strategien for det indre marked har vi understreget, hvor nødvendigt det er at bygge videre herpå og frigøre det indre markeds potentiale endnu mere ved hele tiden at tilpasse os til ændrede økonomiske forhold og ved at gøre det til et springbræt for vores virksomheder og vores industri, så de kan blomstre i den globale økonomi. Nu vil vi fokusere på konkrete foranstaltninger: at hjælpe nyetablerede virksomheder til vækst; at frigøre potentialet hos nye forretningsmodeller, som dukker op i forbindelse med samarbejdsøkonomi; at lette grænseoverskridende levering af tjenesteydelser; at opgradere vores standardsystem; og at sikre, at lovgivningen for det indre marked bliver anvendt og håndhævet i praksis, som den skal. Vi vil arbejde på at få fjernet retlige og tekniske adgangsbarrierer for vejtransportmarkedet og få styrket håndhævelsen af gældende sociallovgivning. Vi vil især hjælpe SMV'er og nyetablerede virksomheder med at vokse ved at fjerne hindringer af retlig art og lette adgangen til finansiering. Vi vil forelægge et nyt initiativ om forebyggende omstruktureringsprocedurer og give virksomheder, der er gået fallit, en ny chance.

Implementeringen af Kapitalmarkedsunionen er en væsentlig del af dette arbejde, eftersom et indre marked for kapital, finansiering og opsparing vil have en afgørende rolle at spille med hensyn til at fjerne investeringsflaskehalse og at hjælpe virksomheder med at vokse i hele det indre marked. Det er vigtigt, at medlovgiverne hurtigt når til enighed om Kommissionens forslag om securitisering. Senere på året vil Kommissionen også forelægge et forslag om revision af prospektdirektivet, der skal gøre det lettere for små firmaer at blive børsnoteret og få adgang til markedsfinansiering, og ligeledes andre foranstaltninger, der kan gøre det lettere at skabe venturekapitalfonde og udvikle en ny venturekapitalkultur, der kan skabe muligheder for iværksættere.

For at hjælpe europæerne med at få mest muligt ud af jobmulighederne i det indre marked har vi allerede foreslået foranstaltninger, der skal styrke den europæiske portal for jobmobilitet (EURES) og samarbejdet mellem jobcentre. De forslag vedrørende arbejdsmobilitet, som vi vil forelægge senere på året, vil omfatte foranstaltninger til bekæmpelse af misbrug ved hjælp af bedre håndhævelse og koordinering af socialsikringssystemer, og vi vil forelægge en målrettet revision af direktivet om udstationering af arbejdstagere for at forhindre unfair praksis, som fører til social dumping og hjerneflugt, ved at sikre samme løn for samme arbejde på samme sted.

Vi vil også lægge særlig vægt på at få forbedret adgangen til udvalgte varer og tjenesteydelser for folk med handicap.

I 2016 vil vi også se nærmere på et mindre antal udvalgte sektorer enten på grund af deres vækstpotentiale, eller på grund af at de står over for særlige udfordringer. Vi vil forelægge en strategi for at opnå det fulde udbytte af de europæiske rumprogrammer som Galileo og Copernicus for europæisk økonomi og europæiske borgere. Vi vil udvikle og implementere en europæisk handlingsplan, der skal sikre, at vores forsvarsmarked er klar til at møde fremtidige sikkerhedsbehov. Vi vil følge op på luftfartsstrategien, som vil blive forelagt senere på året. I betragtning af udviklingen inden for landbrugssektoren vil vi allerede næste år forelægge vores rapport om, hvordan mælkemarkedet fungerer.

Kommissionen vil forelægge en handlingsplan vedrørende moms med angivelse af yderligere skridt til at nå en effektiv og svigsikret endelig ordning og initiativer vedrørende momssatser og e-handel i forbindelse med det digitale indre marked. Vi har også til hensigt at tilbagetrække en række momsforslag, hvor der kun er gjort beskedne fremskridt i forhandlingerne i Rådet, eller hvor deres betydelige forenklingspotentiale er blevet fuldstændigt udvandet, sådan som det er tilfældet med standardmomsangivelsen.

Vi ønsker også, at der gøres mere fremskridt hen imod en fair, effektiv og vækstfremmende selskabsbeskatning, som er baseret på princippet om, at virksomhederne skal betale skat i det land, hvor deres fortjeneste genereres. Vi vil forelægge en række foranstaltninger, der skal øge gennemskueligheden af selskabsskattesystemet og bekæmpe skatteundgåelse, blandt andet ved at implementere internationale standarder om udhuling af skattegrundlaget og flytning af overskud. Vi har til hensigt at tilbagetrække det blokerede forslag vedrørende et fælles konsolideret selskabsbeskatningsgrundlag og erstatte det med forslag om en trinvis tilgang, hvor det første er, at der skal opnås enighed om et obligatorisk beskatningsgrundlag. Det vil kunne forbedre det indre marked for virksomheder og samtidig lukke huller og sikre, at alle virksomheder betaler deres rimelige del af skatten.

5.    En mere uddybet og mere fair Økonomisk og Monetær Union

Kommissionen har netop forelagt hovedelementerne i det første trin i processen, der skal fuldføre Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU), som det fremgår af de fem formænds rapport 13 . Vi har foreslået en ny tilgang til det europæiske semester og en bedre værktøjskasse til økonomisk styring, herunder indførelse af nationale konkurrenceevneråd og et rådgivende europæisk finanspolitisk råd. Vi foreslår, at der opbygges en bedre dialog mellem Kommissionen og Europa-Parlamentet for at få forbedret vores økonomiske styringssystems demokratiske ansvarlighed. Vi opfordrer også til en mere samlet repræsentation for euroområdet i internationale organisationer (navnlig i IMF). Inden udgangen af i år vil vi forelægge en europæisk garantiordning for bankindskud eller en genforsikringsmekanisme og foreslå, hvordan risikoen kan begrænses yderligere, og der kan sikres en manøvremargen i banksektoren.

Disse foranstaltninger er et vigtigt skridt fremad i retning af en mere robust og fremgangsrig ØMU. I den forbindelse vil der i det europæiske semester 2016 også blive fokuseret mere på den økonomiske og finanspolitiske situation i euroområdet som helhed. Der vil blive lagt yderligere vægt på medlemsstaternes resultater på beskæftigelsesområdet og det sociale område, og konvergensen vil blive øget, blandt andet ved at fjerne nationale barrierer for investering.

Indførelsen af en europæisk søjle af sociale rettigheder vil kunne bidrage hertil. Kommissionen vil følge to aktionslinjer, der supplerer hinanden: for det første en modernisering af eksisterende lovgivning om socialpolitik og udfyldning af huller heri, så der bliver taget hensyn til arbejdsmiljøet, som det ser ud i dag, og det sikres, at der i nye arbejdsmodeller opretholdes en passende balance i forholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagerer; og for det andet identifikation af sociale kriterier, især vedrørende begrebet "flexicurity", som bygger på bedste praksis i medlemsstaterne, således at vi får en bedre konvergens, navnlig i euroområdet, hvad angår arbejdsmarkedets funktion, færdigheder og social beskyttelse.

Dette arbejde skal foregå inden for rammerne af en udbygget dialog med Europa-Parlamentet, medlemsstaterne, de nationale parlamenter og arbejdsmarkedets parter. For at forberede overgangen fra trin 1 til trin 2 i fuldførelsen af ØMU'en og Kommissionens hvidbog, som efter planen skal forelægges i foråret 2017, vil Kommissionen iværksætte en omfattende høring og debat i hele EU. Vi vil også trække på analytiske input fra en højniveauekspertgruppe, som vil blive oprettet i sommeren 2016. Europa-Parlamentet vil blive tæt inddraget i alle disse forberedende trin.

6.     En fornuftig og afbalanceret frihandelsaftale med USA

International handel og investering er blandt de vigtigste drivkræfter for den europæiske økonomiske genopretning. EU er overordentligt velplaceret til at sikre, at mulighederne i globaliseringen bliver til gavn for borgerne i Europa på en gennemskuelig og socialt og miljømæssigt ansvarlig måde. Med en aktiv handelspolitik vil vi kunne sikre forbindelsen med nye centre for global vækst og deltagelsen i nye digitale og globale værdikæder. Det vil give vores virksomheder nye muligheder og skabe arbejdspladser af høj kvalitet, uden at det går ud over vores europæiske værdier eller standarder.

Den transatlantiske handels- og investeringspartnerskabsaftale (TTIP) med USA er fortsat en topprioritet for 2016. Vi vil arbejde på at få en fair og afbalanceret aftale med USA med en ny tilgang til investeringsbeskyttelse. Vi har planer om at optrappe samarbejdet med Asien-Stillehavsregionen, for eksempel gennem forhandlingerne om frihandelsaftalen mellem EU og Japan (FTA) og en investeringsaftale mellem EU og Kina, og vil anmode om bemyndigelse til at forhandle FTA'er med Australien og New Zealand, og ligeledes at indlede forhandlinger om frihandel med Filippinerne og med Indonesien, når betingelserne herfor er til stede. Denne ambitiøse, bilaterale handelsdagsorden, som allerede omfatter 27 forhandlingspartnere, er et supplement til Verdenshandelsorganisationens multilaterale system, der som før vil være kernen for EU's tilgang.

I 2016 vil Kommissionen forsøge at opnå en foreløbig anvendelse af en række nye aftaler, blandt andet aftalerne med Canada og med flere regioner i Afrika, Caribien og Stillehavsområdet. Vi vil nøje overvåge de eksisterende aftaler, for eksempel aftalerne med vores østlige naboskab. Vi vil begynde arbejdet med en modernisering af nogle af vores eksisterende aftaler i lyset af nye økonomiske realiteter, herunder med lande som Tyrkiet, Mexico og Chile.

Med den nye handels- og investeringsstrategi, som vi forelagde tidligere på måneden, vil vi ajourføre de værktøjer, som vi råder over til handelspolitik, og i højere grad rette den mod tjenesteydelser, digital handel, mobilitet, adgang til naturressourcer, innovation og andre drivkræfter for beskæftigelse og vækst. Vi vil arbejde mere med implementering og håndhævelse for at sikre, at de muligheder, som handelsaftalerne skaber, fører til reelle resultater, idet vi især vil lægge vægt på SMV'er og på at hjælpe arbejdstagere med at tilpasse sig forandring. Vi vil også arbejde på at gøre det mere gennemskueligt for interessenter og borgere, hvad vores handelsforhandlinger egentligt indebærer.

7.    Et område med retfærdighed og grundlæggende rettigheder baseret på gensidig tillid

Terrorisme og radikalisering, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet er en trussel mod europæernes sikkerhed og er grundlæggende et transnationalt problem, som kræver en reaktion fra EU. Kommissionen vil fokusere på implementeringen af den europæiske sikkerhedsdagsorden og foreslå blandt andet en revision af rammeafgørelsen om terrorisme for at tage fat om fænomenet med udenlandske terrorkrigere samt et forslag om bekæmpelse af svig og forfalskning i forbindelse med andre betalingsmidler end kontanter. Vi vil fortsætte arbejdet med gennemgangen af lovgivningsrammen for kontrollen med skydevåben. Vi vil være ekstra opmærksomme på udvikling af det operationelle samarbejde og af værktøjer, som understøtter den gensidige tillid, som er af væsentlig betydning for en effektiv, grænseoverskridende retshåndhævelse under fuld respekt for grundlæggende rettigheder.

Databeskyttelsesreformen (forordning og direktiv) og forslaget om passagerlisteoplysninger bør vedtages af medlovgiverne inden udgangen af året. Kommissionen sigter mod at få indgået en solid aftale med USA om overførsel af personoplysninger i håndhævelsesøjemed, og den skal give de nødvendige garantier, herunder domstolsprøvelse for fysiske personer. I lyset af seneste retspraksis vil vi arbejde på at få en ny ramme, der kan sikre reel beskyttelse af personoplysninger, som er lagret af virksomheder i USA.

I 2016 vil det være vigtigt, at medlovgiverne kommer videre i arbejdet med den europæiske anklagemyndighed og reformen af Europol. Kommissionen vil også fremskynde arbejdet med at klarlægge adgang til retssystemet i miljøsager.

Kommissionen vil også fortsætte sit arbejde med henblik på EU's tiltrædelse til den europæiske menneskerettighedskonvention under fuld hensyntagen til Domstolens udtalelse 14 .

8.    Hen imod en ny migrationspolitik

Den mest presserende prioritet for Unionen i dag er at kunne forvalte flygtningekrisen og migrationspresset på vores eksterne grænser. Og den ustabile situation, krig og fattigdom i vores naboskab betyder, at dette punkt også i de kommende år vil komme til at stå øverst på den politiske dagsorden.

Den europæiske migrationsdagsorden, som vi forelagde i maj 2015, har en alsidig tilgang til forvaltning af migrationen og er baseret på principperne om solidaritet og ansvarlighed. Der er allerede to nødordninger i gang om omfordeling af 160 000 mennesker, der har brug for international beskyttelse fra medlemsstaterne, fra de medlemsstater, som er mest berørt, til de øvrige EU-medlemsstater. Frontex’ fælles operationer Triton og Poseidon redder hver dag skibbrudne flygtninge i Middelhavet. Der er nu migrationsstyringsenheder i "hotspot"-områder, som hjælper de nationale myndigheder i Grækenland og Italien med at identificere, registrere og sagsbehandle nyankomne. Der er sket en optrapning af bestræbelserne på at få stoppet menneskesmugling og få optrævlet grupper af menneskehandlere. Og der bliver truffet foranstaltninger for at få sendt flere mennesker tilbage, som ikke har behov for international beskyttelse.

EU har allerede afsat 4 mia. EUR til humanitærhjælp, udviklingsbistand, økonomisk bistand og stabiliseringshjælp til syrere, som befinder sig i deres eget land og i værtslande som Libanon, Jordan, Irak, Tyrkiet og Egypten. Derudover vil der blive anvendt 1,8 mia. EUR til oprettelse af en "Nødtrustfond for Stabilitet og Håndtering af de Grundlæggende Årsager til Irregulær Migration og til Fordrivelse af Personer i Afrika". Det er af afgørende betydning, at der er et stærkere og mere indgående samarbejde med oprindelses- og transitlande, hvis migrationen skal kunne styres bedre, blandt andet en enig indsats om at støtte det voksende antal flygtninge og internt fordrevne personer i tredjelande.

Krisen har vist, at vi ud over disse hastende skridt, også helt grundlæggende må genoverveje, hvordan vi kan forvalte vores fælles ydre grænse og vores europæiske asylramme. Senere på året vil Kommissionen fremlægge forslag til en europæisk grænse- og kystvagt, som bygger på en markant styrkelse af Frontex.

Vi vil se nærmere på vores fælles asylsystem og korrigere huller og svagheder i Dublinsystemet samt styrke Det Europæiske Asylstøttekontors rolle. Vi vil presse på, for at handlingsplanen om tilbagesendelse bliver hurtigt og fuldt ud operationel, og for at der bliver opnået enighed om de foreliggende forslag til gennemførelse af den europæiske migrationsdagsorden. Vi vil også fremlægge forslag til et struktureret system om genbosætning, således at de, der har behov for beskyttelse, kan komme sikkert ind i EU uden at sætte deres liv på spil på grund af smuglere, og til bedre beskyttelsesforhold i naboregionerne.

Og for at imødekomme Europas fremtidige demografiske og arbejdsmæssige behov vil vi forelægge en ny tilgang til lovlig migration, blandt andet foranstaltninger til forbedring af direktivet om "blå kort".

9.     En stærkere global aktør

I en i stigende grad sammenkoblet, omstridt og kompleks verden, hvor der foregår dynamiske ændringer, bliver det vigtigere end nogensinde før at opnå sammenhæng i EU's optræden udadtil og i vores evne til at udnytte alle tilgængelige instrumenter på samme måde, således at vi kan nå vores mål og styrke vores interne politikker. Udfordringer som migration, adgang til energi og andre ressourcer samt klimaforandring viser, at der er behov for en effektiv ekstern dimension, hvis vi skal kunne realisere vores vigtige interne politikmål, og EU skal kunne udnytte mulighederne for at fremme sine værdier som demokrati, menneskerettigheder, lighed og solidaritet såvel som Europas historie og kultur i resten af verden. Kommissionen vil derfor give et væsentligt bidrag til at støtte den høje repræsentants og næstformandens arbejde med en ny global strategi om udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Over for akutte kriser som konflikterne i Syrien, Libyen og Ukraine vil Kommissionen fortsat være proaktiv og støtte internationale aktører som FN og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa og vil inddrage samtlige politikker, finansieringsmuligheder og andre værktøjer, som den har til rådighed. Vi vil revidere og videreudvikle vores instrumenter for at fremme sikkerheden og udviklingen i partnerlande, og vi vil foreslå foranstaltninger, som kan hjælpe dem til at forbedre styring og kapacitetsopbygning i sikkerhedssektoren.

Efter de igangværende høringer vil vi forelægge en efterfølger for Cotonou-politikrammen for forbindelserne med lande og regioner i Afrika, Caribien og Stillehavsområdet. Kommissionen vil med sin udviklingspolitik samt den nye handels- og investeringsstrategi også fremme økonomisk udvikling, støtte socialbeskyttelse og miljøbeskyttelse, forsvare menneskerettigheder, bekæmpe korruption og forbedre forvaltningen af migrationsstrømme samt tage fat om de grundlæggende årsager hertil.

Kommissionen vil fortsat arbejde på at få konkretiseret tiltrædelsesperspektivet for kandidatlandene. I den forbindelse vil vi styrke partnerskabet med Tyrkiet, blandt andet ved at implementere handlingsplanen om migration og ved at modernisere toldunionen. Den nye europæiske naboskabspolitik vil være en mere fokuseret og skræddersyet ramme for støtten til stabilisering og demokratisk udvikling i landene i det østlige og sydlige naboskab.

Vi vil også støtte den høje repræsentant og næstformanden med at uddybe forbindelserne med EU's vigtigste partnere. De skræddersyede, strategiske tilgange vil regelmæssigt skulle ajourføres, og EU's Kinapolitik er det første, der skal tages fat på. Efter den vellykkede indgåelse af atomforhandlingerne med Iran vil der kunne blive tale om en ny ramme for EU's forbindelser med landet, under forudsætning af en fuldstændig implementering af aftalen.

10. En Union i demokratisk forandring

Kommissionen vil sammen med Europa-Parlamentet og Rådet abejde på at sikre, at forhandlingerne om en ny interinstitutionel aftale om bedre regulering bliver afsluttet inden udgangen af året, således at vi kan styrke vores fælles indsats med henblik på bedre regulering som et værktøj til at opnå bedre resultater med, øge gennemsigtigheden af, hvordan beslutninger træffes på europæisk plan, og udruste de tre institutioner, så de kan arbejde bedre sammen i fremtiden.

Vi vil i 2016 fremlægge vores forslag til en interinstitutionel aftale om et obligatorisk åbenhedsregister over interesserepræsentanter, der søger at få indflydelse på den politiske beslutningstagning i Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen.

I det forgangne år har vi optrappet Kommissionens forbindelser og dialog med de nationale parlamenter, både hvad angår møder og udveksling af synspunkter med parlamentsudvalg og med et nyt tilsagn om politisk dialog om udkast til forslag. Vi har planer om at bygge videre herpå i 2016 for at sikre, at de nationale parlamenter får mere at sige i den europæiske beslutningstagning.

Endelig vil vi fortsætte med at udbygge vores "dialoger med borgerne", idet det giver Kommissionens medlemmer mulighed for at lytte til borgerne dér, hvor de bor, og kan svare på de spørgsmål, som betyder mest for borgerne.

***

Dette er et skelsættende øjeblik for Den Europæiske Union. Vi står over for adskillige ikke hidtil sete udfordringer: flygtningekrisen, arbejdsløshed og problemer med arbejdspladser og vækst, behovet for at uddybe vores Økonomiske og Monetære Union, klimaforandring, ustabile forhold i vores østlige og sydlige naboskab og en fair del for UK inden for en Europæisk Union, som er baseret på de fire friheder i det indre marked og de værdier, som alle 28 medlemsstater deler.

Tiden er derfor ikke inde til "business as usual", og derfor forpligter Kommissionen sig i dette arbejdsprogram til at handle både dristigt, målrettet og pragmatisk for dermed at overvinde disse udfordringer og blive stærkere, alt sammen med tanke på europæisk solidaritet og ansvarlighed. Vi regner med vores partnere i Europa-Parlamentet og i Rådet, og at de sammen med os vil arbejde på hurtigt at nå frem til de resultater, som europæerne forventer, at deres Union kan bringe dem.

(1)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_da.pdf.

(2)

COM (2015) 550 af 28.10.2015.

(3)

  http://ec.europa.eu/priorities/soteu .

Se også hensigtserklæringen, som er undertegnet af formanden og førstenæstformanden og rettet til formanden for Europa-Parlamentet og formanden for Rådet. På grundlag heraf holdt formanden og Coreper et møde den 10. september, førstenæstformanden havde drøftelser med Rådet for Almindelige Anliggender den 13. oktober, Kommissionen mødtes med Udvalgsformandskonferencen den 6. oktober, og formanden og førstenæstformanden mødtes med udvalgsformændene den 20. oktober.

(4)

Bilag I.

(5)

Bilag III.

(6)

Bilag IV.

(7)

Bilag II.

(8)

Bilag V.

(9)

Bilag VI.

(10)

Derfor vil Kommissionen koncentrere sin kommunikation i 2016 om sine prioriteter på grundlag af formidlingstiltaget i 2016 under den flerårige finansielle ramme 2014-2020 (C(2015) 7346 a 27.10.2015).

(11)

 Hormonforstyrrende stoffer er kemikalier, som i bestemte doser kan gribe ind i hormonsystemet hos pattedyr.

(12)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_da.pdf.

(13)

http://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_da.pdf

(14)

EUT C 65 af 23.2.2015, s. 2.

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag I: Nye initiativer

Nr.

Titel

Initiativtype

Beskrivelse og målsætninger

Nyt skub i beskæftigelse, vækst og investering

1.

En dagsorden for nye færdigheder i Europa

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Dagsordenen sigter mod at fremme udvikling af færdigheder, herunder gensidig anerkendelse af kvalifikationer, at støtte erhvervsuddannelse og højere uddannelse og at udnytte det fulde potentiale af digitale arbejdspladser.

2.

Ny start for forældre, der arbejder

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Et sæt lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige foranstaltninger til at håndtere de udfordringer for balance mellem arbejde og privatliv, som forældre, der arbejder, er konfronteret med, og til støtte for kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet.

3.

Pakke om cirkulær økonomi

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Sigtet er at tage fat om økonomiske og miljømæssige problemer ved at gøre brugen af ressourcer så effektiv som muligt, at dække hele værdikæden (herunder bæredygtigt forbrug, produktion, affaldshåndtering) og gennem innovation, hvorved der kan udvikles nye markeder og forretningsmodeller. Pakken vil omfatte en bred handlingsplan med blandt andet foranstaltninger, der kan overvåge, hvilke fremskridt der reelt gøres, og et forslag om affald med langfristede mål.

4.

Revision af den flerårige finansielle ramme (FFR) for 2014-2020

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Ved den mellemfristede revision af FFR vil der blive set på, hvordan finansieringen af de prioriteter, som EU står over for, bedre kan målrettes. Der vil også blive set på, hvordan EU-budgettet kan gøres mere resultatorienteret, og hvordan gældende regler kan forenkles (REFIT), f.eks. for de europæiske struktur- og investeringsfonde (ESIF) og den fælles landbrugspolitik, og hvorvidt det er muligt yderligere at opnå forenkling under finansieringen for Horisont 2020. 

5.

Næste skridt til en bæredygtig europæisk fremtid

Ikkelovgivningsmæssigt

I dette initiativ vil der blive lagt en ny strategi, som skal sikre økonomisk vækst og social og miljømæssig bæredygtighed i Europa efter 2020-tidsrammen, under hensyntagen til Europa 2020-revisionen og den interne og eksterne gennemførelse af De Forenede Nationers mål for bæredygtig udvikling.

Et forbundet digitalt indre marked

6.

Implementering af strategien for det digitale indre marked.

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Strategien for det digitale indre marked, der blev skitseret i maj 2015, vil blive realiseret med følgende tre former for tiltag: 1) en meddelelse om ophavsret og et lovgivningsforslag om portabilitet, efterfulgt af et lovgivningsforslag om ophavsret og revision af satellit- og kabeldirektivet (REFIT), lovgivningsforslag om digitale aftalerettigheder, geografisk blokering, og moms ved elektronisk handel (REFIT), og revision af forordningen om forbrugerbeskyttelsessamarbejde (REFIT); 2) revision af reguleringsrammen for telekommunikation (REFIT) og direktivet om audiovisuelle medietjenester (REFIT); og 3) et lovgivningsforslag om frie datastrømme.

En modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende politik for klimaforandringer

7.

Energiunionpakke

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Som opfølgning på rammestrategien består pakken af følgende: lovgivningsforslag om elektricitetsmarkedet og reguleringsrammen, herunder revision af Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) og revision af forordningen om elforsyningssikkerhed; revision af forordningen om gasforsyningssikkerhed og revision af afgørelsen om mellemstatslige aftaler; afgørelsen om indsatsfordeling samt integration af sektoren for arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug (LULUCF) i 2030-klimarammen; en pakke om vedvarende energi (REFIT), herunder bæredygtighedskriterier for biomasse, og en pakke om energieffektivitet, herunder energieffektivitet for bygninger (REFIT).

Et stærkere og mere fair indre marked med et styrket industrigrundlag

8.

Mobilitetspakke

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Dette initiativ består at en meddelelse om arbejdskraftmobilitet, en målrettet revision af direktivet om udstationering af arbejdstagere og revision af forordninger om koordinering af social sikring.

9.

Opfølgning på strategien for det indre marked

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Strategien for det indre marked vil blive realiseret med vejledning i, hvordan EU-retten gælder for forretningsmodeller for samarbejdsøkonomi; tiltag til hjælp for SMV'er og nystartede virksomheder; initiativer til regulering af erhverv; et lovgivningsinitiativ med en ny tilgang til konkurs og insolvens; lovgivningsinitiativer, der kan fremme grænseoverskridende levering af tjenesteydelser, håndtere reguleringsmæssige barrierer for vigtige forretningsydelser og bygge- og anlægsydelser samt bekæmpe forskelsbehandling baseret på nationalitet eller opholdssted; revision af EU-rammen for håndhævelse af intellektuel ejendomsret (REFIT); tiltag vedrørende standardisering, blandt andet inden for tjenesteydelser; forslag til markedsinformationsværktøjer og en bedre meddelelsesprocedure i tjenesteydelsesdirektivet; og en handlingsplan, der kan skabe øget bevidsthed om principper for gensidig anerkendelse inden for varesektoren.

10.

Europæisk handlingsplan for forsvarsområdet

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Formålet her er at få en retlig og politisk ramme, der kan sikre, at markedet, industrien og færdighederne i Europa vil kunne leve op til de prioriteter for militær kapacitet, som medlemsstaterne vil kunne få brug for for at imødekomme sikkerhedsbehov i fremtiden.

11.

Handlingsplan vedrørende moms

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Formålet med handlingsplanen er er nå frem til effektive momsordninger, hvor der ikke kan begås svig, og det vil omfatte initiativer vedrørende momssatser (REFIT), et forslag om moms på elektronisk handel (REFIT) i forbindelse med strategien for det digitale indre marked og en meddelelse med angivelse af den endelige momsordning (REFIT).

12.

Selskabsskattepakken

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Opfølgning på meddelelsen "Et fair og effektivt system for selskabsbeskatning i Den Europæiske Union: 5 centrale indsatsområder, hvor pakken indeholder en række foranstaltninger, der skal gøre selskabsskattesystemet mere gennemskueligt og bekæmpe skatteunddragelse, blandt andet ved at implementere internationale standarder om udhuling af skattegrundlaget og overførsel af overskud, og en trinvis fremgangsmåde, som starter med et obligatorisk skattegrundlag (REFIT) samt tilbagetrækning af det foreliggende forslag om et fælles konsolideret selskabsskattegrundlag.

13.

En rumstrategi for Europa

Ikkelovgivningsmæssigt

Strategien vil samordne de forskellige former for EU-rumaktiviteter, herunder en køreplan for konkrete tiltag, der giver mulighed for særlige sektorrettede applikationer og yderligere udvikling af EU-rumprogrammer, som kan være til gavn for økonomien, offentlige myndigheder og samfundet som helhed.

En stærkere og mere fair Økonomisk og Monetær Union

14.

Søjle af sociale rettigheder

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

I initiativet vil der blive taget fat om de huller, der er i eksisterende lovgivning, og der vil blive fastlagt fælles principper og referencer for at opnå større konvergens for beskæftigelse og social sikring over tid.

15.

Europæisk garantiordning for bankindskud/Gennemførelse af Bankunionen

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Som opfølgning på de fem formænds rapport vil forslaget angive, hvilke skridt der skal gøres hen imod en europæisk garantiordning for bankindskud baseret på en genforsikringsmekanisme. I en meddelelse vil der blive angivet yderligere foranstaltninger til fuldførelse af Bankunionen.

Handel: En fornuftig og afbalanceret frihandelsaftale med USA

16.

Opfølgning på handels- og investeringsstrategien

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

På baggrund af strategien "samhandel for alle" for at nå en mere effektiv og gennemsigtig handels- og investeringspolitik baseret på værdier vil Kommissionen fortsætte med TTIP-forhandlingerne med USA og ligeledes gå videre med bestræbelserne i WTO, indgå strategiske forbindelser med Asien og sørge for, at økonomiske partnerskabsaftaler bliver ordentligt implementeret.

Et område med retfærdighed og grundlæggende rettigheder baseret på gensidig tillid

17.

Implementering af en europæisk sikkerhedsdagsorden

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Foranstaltninger til gennemførelse af den europæiske sikkerhedsdagsorden, blandt andet et forslag til ændring af rammeafgørelsen om terrorisme, forbedrede regler om skydevåben og et forslag om bekæmpelse af svig med kontantløse betalinger.

Hen imod en ny migrationspolitik

18.

Bedre forvaltning af migration

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Der er to dimensioner i initiativet: 1) lovlig migration: en meddelelse og yderligere lovgivningsforanstaltninger, herunder udbygning af fremgangsmåden med blå kort 2) asyl og flygtninge: et forslag til et struktureret system til genbosætning af flygtninge og revision af Dublinasylsystemet.

19.

Grænseforvaltningspakke

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Sigtet er at arbejde hen imod en europæisk grænse- og kystvagt, der bygger på en styrket Frontex.

En stærkere global aktør

20.

Post-Cotonou-rammen

Ikkelovgivningsmæssigt

Ny politikramme, der skal styre forbindelserne med AVS-lande og -regioner.

21.

Kapacitetsopbygning i sikkerhedssektoren

Lovgivningsmæssigt/ Ikkelovgivningsmæssigt

Pakken omfatter reform af sikkerhedssektoren og et muligt nyt, særligt instrument til kapacitetsopbygning, der skal støtte sikkerhed og udvikling i tredjelande.

22.

Kommissionens bidrag til den globale strategi

Ikkelovgivningsmæssigt

Kommissionen vil aktivt bidrage til den globale strategi om udenrigs- og sikkerhedspolitik under den høje repræsentants/næstformandens ansvar med henblik på at give en bedre kurs for EU's optræden udadtil.



En Union i demokratisk forandring

23.

Forslag til en interinstitutionel aftale om et obligatorisk åbenhedsregister

Ikkelovgivningsmæssigt

Forslaget til en interinstitutionel aftale med Europa-Parlamentet og Rådet sigter mod at skabe større åbenhed og ansvarlighed ved at gøre åbenhedsregistret obligatorisk for alle interesserepræsentanter, der søger at påvirke beslutningsprocessen i hver af de tre institutioner.

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag II: Refit-initiativer 1  

Refit er Europa-Kommissionens program for målrettet og effektiv regulering, der skal forenkle EU-lovgivningen og nedbringe omkostningerne uden at gå på kompromis med de politiske målsætninger. Dermed bidrager Refit til et klart, stabilt og forudsigeligt regelsæt, som understøtter vækst og beskæftigelse.

Nr.

Titel

Initiativtype 2

Anvendelsesområde og målsætninger

Nyt skub i beskæftigelse, vækst og investeringer

1.

REACH

Lovgivning/evaluering

Foranstaltningerne omfatter Kommissionens gennemførelsesforordning om forenkling af godkendelsesproceduren under REACH, Kommissionens gennemførelsesforordning om gennemsigtighed og fordeling af omkostninger i forummet for informationsudveksling om stoffer (SIEF) under REACH samt iværksættelse af en evaluering, der skal være færdig i 2017, henset til Kommissionens forpligtelse til, i henhold til artikel 117, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1907/2006, senest den 1. juni 2017 at rapportere om gennemførelsen af REACH.

2.

Standardudbudsdokument og standardformularer ved offentlige udbud

Lovgivning

Kommissionens gennemførelsesforordning om EU-standardudbudsdokumentet (som blev indført ved de nye direktiver om offentlige udbud for at undgå gentagen indgivelse af oplysninger i forbindelse med afgivelse af tilbud). Kommissionens gennemførelsesforordning – ajourføring af standardformulerer i forbindelse med udbudsbekendtgørelser om offentlige udbud.

3.

Elevatorer (direktiv 95/16/EF)

Evaluering

Evalueringen vil omfatte anvendelsesområdet, de væsentligste sundheds- og sikkerhedskrav og deres forbindelse med den relaterede procedure for overensstemmelsesvurdering.

4.

Statsstøtte: Meddelelse fra Kommissionen om en forenklet procedure for behandling af visse former for statsstøtte ("meddelelse om en forenklet procedure") (EUT C 136 af 16.6.2009, s. 3)

Evaluering

Formålet med evalueringen er at tage højde for udviklingen i statsstøttereglerne, beslutningspraksis og erfaringerne med anvendelsen af den forenklede procedure. Evalueringen skal også afklare, hvor der kan ske yderligere administrativ/proceduremæssig forenkling.

En modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende politik for klimaforandringer

5.

Målrettet revision af Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 639/2014 (miljømæssige fokusområder)

Lovgivning

Revideret delegeret retsakt/gennemførelsesretsakt som opfølgning af Kommissionens løfte om at evaluere erfaringerne med gennemførelsen af de miljømæssige fokusområder i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 639/2014 efter det første anvendelsesår. Led i forenklingen af den fælles landbrugspolitik

6.

EU's naturlovgivning

Opfølgning af evaluering

Opfølgning af kvalitetskontrol af direktiv 2009/147/EØF om beskyttelse af vilde fugle og Rådets direktiv 92/43/EØF om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter.

7.

Det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (europæisk PRTR)

Opfølgning af evaluering

Med initiativet følges der op på en evaluering under Kommissionens Refit-program og en rapport om gennemførelsen af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer for perioden 2010-2013.

8.

Direktivet om brændstofkvalitet

Opfølgning af evaluering

Med initiativet følges der op på resultatet af en Refit-evaluering.

9.

Initiativet vedrørende rapportering på miljøområdet

Evaluering

Kvalitetskontrol for at finde frem til muligheder for at forenkle og lette de rapporteringsforpligtelser, der følger af EU's miljølovgivning, således at der skabes et mere moderne, effektivt og virkningsfuldt system for kontrol med overholdelsen af lovgivningen.

10.

Initiativet vedrørende rapportering på området energiunion

Evaluering

Kvalitetskontrol/evalueringer på det klima- og energipolitiske område for at vurdere ensartetheden i rapporteringsforpligtelserne og den administrative byde, de medfører.

Et stærkere og mere fair indre marked med et styrket industrigrundlag

11.

Revision af prospektdirektivet

Lovgivning

Del af kapitalmarkedsunionen som opfølgning af Refit-evalueringen af prospektdirektivet.

12.

Revision af forordningerne om europæiske venturekapitalfonde (EuVECA) og europæiske sociale iværksætterfonde (EuSEF)

Lovgivning

Lovgivningsmæssig revision af f orordning (EU) nr. 345/2013 om europæiske venturekapitalfonde og forordning (EU) nr. 346/2013 om europæiske sociale iværksætterfonde med henblik på at forbedre anvendelsen af fondene som led i kapitalmarkedsunionen uden at slække på beskyttelsen af investorer. Det har været muligt at etablere disse specialiserede venturekapitalinvesteringsfonde siden 2013, men til dato er der kun oprettet et fåtal EuVECA og EuSEF-fonde.

13.

Told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif (Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987) – omarbejdning

Lovgivning

Formålet med omarbejdningen er at tilpasse den gældende lovgivning til Lissabontraktaten. Kommissionen vil også forenkle og lette regelbyrden ved at gøre forordningen mere gennemsigtig og læsbar.

14.

Punktafgifter på tobak (Rådets direktiv 2011/64/EU) – revision

Lovgivning

Skal efter planen tage højde for resultatet af en Refit-evaluering af Rådets direktiv 2011/64/EU af 21. juni 2011 om punktafgiftsstrukturen og -satserne for forarbejdet tobak

15.

Modtagefaciliteter i havne (direktiv 2000/59/EF) – revision

Lovgivning

Initiativets sigte er at tilpasse direktivet til væsentlige ændringer af Marpolkonventionen. Derved vil revisionen også udgøre en opfølgning af den Refit-evaluering, der i 2015 blev foretaget af direktivet.

16.

Lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen

Opfølgning af evaluering/lovgivning

Opfølgning af Refit-evalueringen af Rådets direktiv 89/391/EØF af 12. juni 1989 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet, samt 23 hermed forbundne direktiver, for at øge direktivets virkning og effektivitet.

17.

Fødevarelovgivning

Opfølgning af evaluering

Opfølgning af kvalitetskontrol af den generelle fødevarelovgivning.

18.

Opfølgning af rapporten om revisionen af den finansielle lovgivning

Opfølgning

Kommissionen søger at indkredse eventuelle uoverensstemmelser, manglende sammenhæng og mangler i de finansielle bestemmelser samt unødvendige lovgivningsmæssige byrder og faktorer, som påvirker de langsigtede investeringer og væksten negativt. Kommissionens tjenestegrene opfordrer til at indsende dokumentation og vil rapportere om hovedresultaterne og de næste skridt senest medio 2016.

19.

Direktivet om finansielle konglomerater

Evaluering

Direktivet om finansielle konglomerater (2011/89/EF, om ændring af 2002/87/EF) tager sigte på supplerende tilsyn med regulerede enheder, der er del af et finansielt konglomerat (dvs. koncerner med licenser i både bank- og forsikringssektoren), ved at fokusere på de
potentielle risici for dobbeltgearing (anvendelse af samme kapital flere gange) og de såkaldte koncernrisici, dvs. risici for afsmitning, forvaltningskompleksitet, risikokoncentration og interessekonflikter). Evalueringen skal indeholde en vurdering af, hvorvidt direktivet kan anses for 'formålstjenligt'.

20.

Ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer

Evaluering/lovgivning

Formålet med evalueringen er at vurdere, om de nuværende krav til ernæringsprofiler og anprisninger af planteprodukter er formålstjenlige.

21.

Kvalitetskontrol af lovgivningen om søtransport

Evaluering

Kvalitetskontrollen vil omfatte lovgivningen om flagstaters ansvar, havnestatskontrol, trafikovervågnings- og trafikinformationssystemet for skibsfarten og direktivet om meldeformaliteter.

22.

Søfartserhverv (direktiv 2008/106/EF og direktiv 2005/45/EF)

Evaluering

I direktiv 2008/106/EF er der fastsat minimumskrav til uddannelse, udstedelse af beviser og vagthold for søfarende, der gør tjeneste om bord på EF-fartøjer. Direktiv 2005/45/EF om gensidig anerkendelse af sønæringsbeviser, som er udstedt af medlemsstaterne (og om ændring af direktiv 2001/25/EF).

23.

Direktivet om den skriftlige erklæring (91/533/EØF)

Evaluering

Rådets direktiv 91/533/EØF af 14. oktober 1991 om arbejdsgiverens pligt til at underrette arbejdstageren om vilkårene for arbejdskontrakten eller ansættelsesforholdet.

24.

Pesticider: lovgivning om fastsættelse af maksimalgrænseværdier og markedsføring af plantebeskyttelsesmidler

Evaluering

Formålet er at iværksætte en evaluering af forordning (EF) nr. 1107/2009 og forordning (EF) nr. 396/2005 samt at opfylde Kommissionens forpligtelse efter forordning (EF) nr. 1107/2009 (artikel 82 og 62, stk. 5), og forordning (EF) nr. 396/2005 (artikel 47), herunder udarbejde rapporter til Europa-Parlamentet og Rådet.

25.

Motorkøretøjsforsikringsdirektivet

Evaluering

Evaluering af direktiv 2009/103/EF, der har til formål at hjælpe personer bosiddende i EU, der er involveret i et færdselsuheld i et andet EU-land. I henhold til direktivet dækker den lovpligtige forsikring for motorkøretøjer bilkørsel i hele EU, uanset i hvilket EU-land forsikringstageren tegner den.

En mere udbygget og mere fair økonomisk og monetær union

26.

Statistikpakken

Lovgivning/ Ikkelovgivning

Pakken omfatter integrering af socialstatistik, integrering af virksomhedsstatistik (FRIBS) og rammeforordningen vedrørende landbrugsstatistik.

Et område med retfærdighed og grundlæggende rettigheder baseret på gensidig tillid

27.

Retsafgørelser i ægteskabssager og i sager vedrørende forældreansvar (Bruxelles IIa)

Lovgivning

Dette initiativ følger op på en vurdering af anvendelsen af forordning (EF) nr. 2201/2003 om kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser i ægteskabssager og i sager vedrørende forældreansvar.

(1)

Dette bilag indeholder en fortegnelse over nye initiativer, som skal iværksættes i 2016, men som ikke er nævnt i bilag I. Alle punkterne er nye i forhold til den seneste udgave af Refit-resultattavlen: http://ec.europa.eu/smart-regulation/better_regulation/key_docs_en.htm .

(2)

Initiativtypen er kun vejledende og vil kunne ændres, navnlig i lyset af resultatet af konsekvensanalyserne. Hvor der i skemaet er angivet "opfølgning af evaluering", er Refit-evalueringen endnu ikke afsluttet; efter planen skal der i 2016 ske en eller anden form for opfølgning, men omfanget og arten er på nuværende tidspunkt endnu ikke afklaret. I 2016 offentliggøres køreplaner/indledende konsekvensanalyser for at oplyse offentligheden om, hvilken opfølgning der overvejes, og dermed muliggøre feedback fra berørte parter http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/index_da.htm.

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram for 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag III: Prioriterede lovgivningsforslag under behandling

Emne

Fuld titel

Reference

Nyt skub i beskæftigelse, vækst og investeringer

1.

Integration af langtidsledige

Forslag til Rådets henstilling om integration af langtidsledige på arbejdsmarkedet

2015/0219/NLE

2.

Eures

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et europæisk arbejdsformidlingsnet, arbejdstageres adgang til mobilitetstjenester og øget integrering af arbejdsmarkederne

2014/0002/COD

3.

Kvinder i bestyrelsen

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en mere ligelig kønsfordeling blandt menige bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber og tilhørende foranstaltninger

2012/0299/COD

Et forbundet digitalt indre marked

4.

Net- og informationssikkerhed

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles niveau for net- og informationssikkerhed i hele EU

2013/0027/COD

En modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende politik for klimaforandringer

5.

Nedbringelse af nationale emissioner

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om nedbringelse af nationale emissioner af visse luftforurenende stoffer og om ændring af direktiv 2003/35/EF

2013/0443/COD

Et stærkere og mere fair indre marked med et styrket industrigrundlag

6.

Afgift på finansielle transaktioner – forstærket samarbejde

Forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner

2013/0045/CNS

7.

EU-securitiseringsramme

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler for securitisering og om oprettelse af en europæisk ramme for simpel, transparent og standardiseret securitisering og om ændring af direktiv 2009/65/EF, 2009/138/EF og 2011/61/EU og forordning (EF) nr. 1060/2009 og (EU) nr. 648/2012

2015/0226/COD

8.

Havnetjenester

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om opstilling af rammer for adgang til markedet for havnetjenester og finansiel gennemsigtighed for havne

2013/0157/COD

En mere uddybet og mere fair økonomisk og monetær union

9.

Europæisk platform om sort arbejde

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om en europæisk platform for forbedring af samarbejdet i forbindelse med forebyggelse af og afskrækkelse fra sort arbejde

2014/0124/COD

Et område med retfærdighed og grundlæggende rettigheder baseret på gensidig tillid

10.

Databeskyttelsesreformen

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger (generel forordning om databeskyttelse)

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med de kompetente myndigheders behandling af personoplysninger med henblik på at forebygge, efterforske, opdage eller retsforfølge straffelovsovertrædelser eller fuldbyrde strafferetlige sanktioner og om fri udveksling af sådanne oplysninger

2012/0011/COD, 2012/0010/COD

11.

Den Europæiske Anklagemyndighed

Forslag til Rådets forordning om oprettelse af en europæisk anklagemyndighed

2013/0255/APP

12.

EU-agenturet for samarbejde og uddannelse inden for retshåndhævelse (Europol)

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om EU-agenturet for samarbejde og uddannelse inden for retshåndhævelse (Europol) samt om ophævelse af afgørelse 2009/371/RIA og 2005/681/RIA

2013/0091/COD

13.

EU's passagerlisteoplysninger (PNR-oplysninger)

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om anvendelse af passagerlisteoplysninger til at forebygge, opdage, efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kriminalitet

2011/0023/COD

14.

Bekæmpelse af forskelsbehandling

Forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering

2008/0140/CNS

Hen imod en ny migrationspolitik

15.

Permanent flytningsordning

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en flytningsordning i krisesituationer og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 604/2013 af 26. juni 2013 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en ansøgning om international beskyttelse, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs i en af medlemsstaterne

2015/0208/COD

16.

EU-liste over sikre oprindelseslande

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om etablering af en fælles EU-liste over sikre oprindelseslande med henblik på Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/32/EU om fælles procedurer for tildeling og fratagelse af international beskyttelse og om ændring af direktiv 2013/32/EU

2015/0211/COD

En Union i demokratisk forandring

17.

Genetisk modificerede organismer (GMO'er)

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1829/2003 for så vidt angår medlemsstaternes mulighed for at begrænse eller forbyde anvendelse af genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer på deres område

2015/0093/COD

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram for 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag IV: Liste over forslag under behandling, der trækkes tilbage eller ændres

Kommissionen agter at trække de nedenstående forslag tilbage inden for seks måneder (senest i april 2016).

Tilbagetrækning af andre årsager end forældelse samt ændringer er markeret med fed skrift.

Nr.

KOM eller COM/interinstitutionel reference

Titel

Årsag til tilbagetrækning/ændring

Økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told

1.

KOM/2007/0746

Forslag til Rådets forordning om gennemførelsesbestemmelser til direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem med hensyn til behandlingen af forsikringstjenester og finansielle tjenester

Forslaget stammer fra 2007, og der er ikke udsigt til en aftale (intet rådsformandskab har indledt drøftelser for nylig).

2.

KOM/2007/0747

2007/0267/CNS

Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem med hensyn til behandlingen af forsikringstjenester og finansielle tjenester

Forslaget stammer fra 2007, og der er ikke udsigt til en aftale (intet rådsformandskab har indledt drøftelser for nylig).

3.

COM/2013/0721

2013/0343/CNS

Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår en standardmomsangivelse

Forhandlingerne har ført til et udkast til kompromistekst, der fuldstændig har udvandet indholdet i Kommissionens forslag. Navnlig den seneste udvikling er i modstrid med forslagets mål om forenkling, harmonisering og en væsentlig reduktion af byrderne.

4.

KOM/2011/0594

2011/0261/CNS

Forslag til Rådets direktiv om en fælles ordning for beskatning af finansielle transaktioner og om ændring af direktiv 2008/7/EF

Forslaget er blevet overflødiggjort af et tilsvarende forslag fra 2013 efter proceduren for forstærket samarbejde.

5.

KOM/2011/0738

2011/0334/CNS

Forslag til Rådets forordning om metoderne og proceduren for overdragelse af den egne indtægt fra afgiften på finansielle transaktioner

Da Det Europæiske Råd i februar 2013 traf afgørelse om pakken for 2014-2020, opfordrede det de deltagende medlemsstater til at undersøge, om afgiften på finansielle transaktioner kunne danne grundlag for en ny egen indtægt. Det bør bemærkes, at Gruppen på Højt Plan vedrørende Egne Indtægter har fået til opgave at foretage "en generel gennemgang af ordningen for egne indtægter styret af de overordnede mål om forenkling, gennemsigtighed, lighed og demokratisk ansvarlighed". Eftersom overdragelsesforordningen var baseret på Kommissionens forslag af juni 2011 til en ny afgørelse om egne indtægter, der i denne henseende ikke blev vedtaget, er den foreslåede overdragelsesforordning ikke længere relevant, og Kommissionen agter derfor at trække forslaget tilbage. Et eventuelt fremtidigt forslag fra Kommissionen om en egen indtægt fra afgiften på finansielle transaktioner skal på ny ledsages af en tilsvarende overdragelsesforordning.

6.

KOM/2011/0121

2011/0058/CNS

Forslag til Rådets direktiv om et fælles konsolideret selskabsskattegrundlag

Som Kommissionen bebudede i meddelelsen "Et fair og effektivt system for selskabsbeskatning i Den Europæiske Union: 5 centrale indsatsområder" (COM(2015)302), genoptager den arbejdet med en ny trinvis tilgang. Sideløbende hermed vil det nuværende forslag blive trukket tilbage.

7.

KOM/1998/0637

Forslag til Rådets afgørelse om repræsentation af Fællesskabet og fastlæggelse af dets holdning på internationalt plan i forbindelse med Den Økonomiske og Monetære Union

Forslaget blev trukket tilbage (C(2015)8001) og erstattet af et nyt forslag den 21. oktober 2015 (COM(2015)603).

Udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik

8.

KOM/2007/0141

2007/0049/APP

Forslag til Rådets og Kommissionens afgørelse om indgåelse af protokollen til partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Turkmenistan på den anden side for at tage hensyn til Republikken Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse af Den Europæiske Union

Forældet. Denne protokol om tilpasning havde til formål at afspejle tiltrædelsen af Bulgarien og Rumænien, men den blev aldrig afsluttet, og det blev efterfølgende besluttet at stille forslag om en afgørelse, der dækker tiltrædelsen af alle medlemsstater siden 2004.

9.

KOM/2007/0144

Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af protokollen til partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Republikken Turkmenistan på den anden side for at tage hensyn til Republikken Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse af Den Europæiske Union

Forældet. Denne protokol om tilpasning havde til formål at afspejle tiltrædelsen af Bulgarien og Rumænien, men den blev aldrig afsluttet, og det blev efterfølgende besluttet at stille forslag om en afgørelse, der dækker tiltrædelsen af alle medlemsstater siden 2004.

10.

KOM/2004/0808

Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne og midlertidig anvendelse af visse af bestemmelserne i en Euro-Middelhavsassocieringsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og Den Syriske Arabiske Republik på den anden side

Denne aftale vil ikke blive afsluttet, og retsakterne fra 2004 og 2008 er i mellemtiden blevet forældede.

11.

KOM/2008/0853

Forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne og midlertidig anvendelse af visse af bestemmelserne i en Euro-Middelhavsassocieringsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og Den Syriske Arabiske Republik på den anden side

Denne aftale vil ikke blive afsluttet, og retsakterne fra 2004 og 2008 er i mellemtiden blevet forældede.

Handel

12.

KOM/2008/0522

2008/0169/APP

Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af aftalen om fastlæggelse af en ramme for en økonomisk partnerskabsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og partnerlandene i Det Østafrikanske Fællesskab på den anden side

Denne aftale vil ikke blive afsluttet, da den er blevet overhalet af en mere omfattende aftale, der blev forhandlet efter 2007 og paraferet i 2014.

13.

KOM/2008/0565

2008/0177/APP

Forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af den foreløbige økonomiske partnerskabsaftale mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og SADC-ØPA-landene på den anden side

Denne aftale vil ikke blive afsluttet, da den er blevet overhalet af en mere omfattende aftale, der blev forhandlet efter 2007 og paraferet i 2014.

14.

COM/2012/0593

2012/0287/NLE

Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i Samarbejdsudvalget, der er nedsat ved partnerskabs- og samarbejdsaftalen mellem De Europæiske Fællesskaber og deres medlemsstater på den ene side og Den Russiske Føderation på den anden side, af 24. juni 1994 om udarbejdelse af en liste over voldgiftsmænd

Forældet. Den 13. december 2012 afviste Rusland officielt at udarbejde en liste over voldgiftsmænd til implementering af tvistbilæggelsesordningen i partnerskabs- og samarbejdsaftalen. EU kan anvende WTO's generelle bestemmelser.

Transport

15.

COM/2014/0083

2014/0042/NLE

Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union, i den Internationale Søfartsorganisation på den 66. samling i Komitéen til Beskyttelse af Havmiljøet i forbindelse med vedtagelsen af ændringerne af MARPOL-konventionens bilag VI om udsættelsen af niveau III af NOx-emissionsstandarder

Selv om Kommissionens holdning, som den fremgår af forslaget til afgørelse, stadig er gyldig, er forslaget forældet, da den 66. samling i Komitéen til Beskyttelse af Havmiljøet allerede har fundet sted (31. marts – 4. april 2014).

16.

COM/2013/0484

2013/0226/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1365/2006 om statistik over godstransport ad indre vandveje for så vidt angår tillæggelse af delegerede beføjelser og gennemførelsesbeføjelser til Kommissionen for vedtagelsen af visse foranstaltninger

Hvis parterne ikke er nået til enighed om seks måneder, bør forslaget trækkes tilbage.

17.

COM/2013/0611

2013/0297/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 91/2003 om statistik over jernbanetransport for så vidt angår indsamling af data om gods, passagerer og ulykker

Hvis parterne ikke er nået til enighed om seks måneder, bør forslaget trækkes tilbage.

Migration, indre anliggender og medborgerskab

18.

COM/2013/0095

2013/0057/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af et ind- og udrejsesystem til registrering af ind- og udrejseoplysninger om tredjelandsstatsborgere, der passerer Den Europæiske Unions medlemsstaters ydre grænser (pakken om intelligente grænser)

Kommissionen har meddelt i sin europæiske dagsorden for migration (COM(2015)240), at den agter at fremlægge et ændret forslag i 2016.

19.

COM/2013/0097

2013/0059/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af et program for registrerede rejsende (pakken om intelligente grænser)

Kommissionen har meddelt i sin europæiske dagsorden for migration (COM(2015)240), at den agter at fremlægge et ændret forslag i 2016.

20.

COM/2013/0096

2013/0060/COD

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 562/2006 for så vidt angår brugen af ind- og udrejsesystemet og programmet for registrerede rejsende (pakken om intelligente grænser)

Kommissionen har meddelt i sin europæiske dagsorden for migration (COM(2015)240), at den agter at fremlægge et ændret forslag i 2016.

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram for 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag V: Liste over forventede ophævelser

Nr.

Politikområde

Titel

Begrundelse for ophævelsen

1.

Landbrug

En horisontal foranstaltning, hvorved en række retsakter vedrørende den fælles landbrugspolitik erklæres forældede

Formålet med denne foranstaltning er formelt at erklære retsakter, som ikke længere har retsvirkning, men som ikke kan ophæves, fordi retsgrundlaget mangler, for forældede.

2.

Miljø

Rådets direktiv af 23. december 1991 om standardisering og rationalisering af rapporterne om gennemførelse af en række miljødirektiver (91/692/EØF)

I 2016 agter Kommissionen at udarbejde en meddelelse, der fastlægger strategien og ambitionsniveauet for kvalitetskontrollen af overvågnings- og rapporteringsforpligtelser inden for miljøpolitik og dokumenterer nogle tidlige foranstaltninger på området, bl.a. den aktuelle status for direktivet om standardiseret rapportering og de tilhørende spørgeskemaer, herunder et eventuelt forslag om direktivets ophævelse.

3.

Miljø

"Spørgeskema om vand" (Kommissionens beslutning 95/337/EF)

Denne beslutning er en gennemførelsesbeslutning, der er baseret på direktivet om standardiseret rapportering, som muligvis vil blive ophævet i 2016. I 2016 agter Kommissionen at udarbejde en meddelelse, der fastlægger strategien og ambitionsniveauet for kvalitetskontrollen af overvågnings- og rapporteringsforpligtelser inden for miljøpolitik og dokumenterer nogle tidlige foranstaltninger på området, bl.a. den aktuelle status for direktivet om standardiseret rapportering og de tilhørende spørgeskemaer, herunder et eventuelt forslag om direktivets ophævelse.

4.

Indre anliggender

Kommissionens beslutning (2008/602/EF) af 17. juni 2008 om fastlæggelse af den fysiske arkitektur for og kravene til de nationale grænseflader og kommunikationsinfrastrukturen mellem det centrale VIS og de nationale grænseflader i udviklingsfasen (meddelt under nummer K(2008) 2693) (EUT L 194 af 23.7.2008, s. 3)

Retsakten er forældet, idet VIS er udviklet og har været operationelt siden oktober 2011.

5.

Indre anliggender

Kommissionens beslutning (2006/752/EF) af 3. november 2006 om placeringen af visuminformationssystemet i udviklingsfasen (EUT L 305 af 4.11.2006, s. 13)

Retsakten er forældet, idet VIS er udviklet og har været operationelt siden oktober 2011.

6.

Indre anliggender

Rådets forordning (EF) nr. 189/2008 af 18. februar 2008 om testning af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 57 af 1.3.2008, s. 1)

Forordningen vedrører testning af det centrale SIS II-system forud for idriftsættelsen af systemet. Forordningens indhold er forældet, for så vidt angår testning af det operationelle system.

7.

Indre anliggender

Rådets afgørelse (2008/173/EF) af 18. februar 2008 om testning af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 57 af 1.3.2008, s. 14, berigtigelse: EUT L 24 af 28.1 2009, s. 34)

Forordningen vedrører testning af det centrale SIS II-system forud for idriftsættelsen af systemet. Forordningens indhold er forældet, for så vidt angår testning af det operationelle system.

8.

Indre anliggender

Rådets forordning (EF) nr. 1295/2003 af 15. juli 2003 om foranstaltninger med henblik på at lette procedurerne for ansøgning om og udstedelse af visum til medlemmer af den olympiske familie, der deltager i De Olympiske eller De Paralympiske Lege i Athen i 2004 (Schengen)

Retsakten er forældet, idet dens anvendelse var tidsbegrænset til De Olympiske Lege i Athen.

9.

Indre anliggender

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2046/2005 af 14. december 2005 om foranstaltninger med henblik på at lette procedurerne for ansøgning om og udstedelse af visum til medlemmer af den olympiske familie, der deltager i De Olympiske og/eller De Paralympiske Vinterlege 2006 i Torino (Schengen)

Retsakten er forældet, idet dens anvendelse var tidsbegrænset til De Olympiske Lege i Torino.

10.

Indre anliggender

Schengen-reglerne – Eksekutivkomitéens afgørelse af 7. oktober 1997 om Norges og Islands andel i udgifterne til oprettelse og drift af C.SIS (SCH/Com-ex (97) 18)

De associerede landes finansiering af det centrale SIS II-system og bidrag til eu-LISA er baseret på associeringsaftalen og forordningen om oprettelse af eu-LISA.

11.

Indre anliggender

Schengen-reglerne – Eksekutivkomitéens afgørelse af 7. oktober 1997 om udvikling af SIS (SCH/Com-ex (97) 24)

Retsakten er forældet, idet SIS II er udviklet og blev sat i drift den 9. april 2013.

12.

Indre anliggender

Schengen-reglerne – Eksekutivkomitéens afgørelse af 16. september 1998 om videregivelse af den fælles håndbog til ansøgerlandene (SCH/Com-ex (98) 35 rev. 2)

Retsakten er forældet, idet den fælles håndbog (der var "fortrolig") blev afskaffet ved vedtagelsen af Schengengrænsekodeksen, der er en forordning, som er offentliggjort i EUT.

13.

Indre anliggender

Schengen-reglerne – Eksekutivkomitéens afgørelse af 16. september 1998 om nedsættelse af et ad hoc-udvalg vedrørende Grækenland (SCH/Com-ex (98) 43 rev.)

Retsakten er forældet fra og med det tidspunkt, hvor Grækenland blev medlem af Schengenområdet.

14.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EU) nr. 1242/2012 af 18. december 2012 om fastsættelse for fangståret 2013 af orienteringspriser og EU-producentpriser for visse fiskevarer i henhold til forordning (EF) nr. 104/2000

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger.

15.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EF) nr. 645/2008 af 8. juli 2008 om åbning og forvaltning af autonome kontingenter i den fælles toldtarif ved indførsel af visse fiskevarer til De Kanariske Øer

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger. Retsakten er erstattet af Rådets forordning (EU) nr. 1412/2013 af 17. december 2013 om åbning og forvaltning af autonome EU-toldkontingenter for import af visse fiskevarer til De Kanariske Øer i perioden 2014-2020.

16.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EU) nr. 1388/2011 af 16. december 2011 om fastsættelse for fangståret 2012 af orienteringspriser og EU-producentpriser for visse fiskevarer i henhold til forordning (EF) nr. 104/2000

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger.

17.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EØF) nr. 110/76 af 19. januar 1976 om fastsættelse af almindelige regler for ydelse af eksportrestitutioner for fiskerivarer og kriterierne for fastsættelse af disses størrelse

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger.

18.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EF) nr. 1299/2008 af 9. december 2008 om fastsættelse for fangståret 2009 af orienteringspriser og EF-producentpriser for visse fiskevarer i henhold til forordning (EF) nr. 104/2000

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger.

19.

Maritime anliggender og fiskeri

Rådets forordning (EF) nr. 2326/2003 af 19. december 2003 om fastsættelse for fangståret 2004 af orienteringspriserne og af EF-producentpriserne for visse fiskerivarer i henhold til forordning (EF) nr. 104/2000

Retsakten indeholder ikke en udløbsklausul, men er de facto ikke længere gældende, idet den vedrører tidligere foranstaltninger.

20.

Statistik

Forordning (EF) nr. 48/2004 af 5. december 2003 om udarbejdelse af årlige EF-statistikker om stålindustrien for referenceårene 2003-2009

Forordningen er forældet, idet de pågældende data ikke længere indsamles. Som en del af forslaget til en forordning om virksomhedsstatistikker, som Kommissionen planlægger at vedtage i 4. kvartal 2016, vil det formelt blive foreslået at ophæve forordningen om stålstatistikker.

21.

Transport

Rådets forordning (EØF) nr. 1101/89 om strukturel sanering inden for indlandsskibsfarten

Forordningen udløb den 28. april 1999 (jf. betragtning nr. 1 i Rådets forordning (EF) nr. 718/1999).

22.

Transport

Kommissionens forordning (EF) nr. 2812/94 for så vidt angår betingelserne for ibrugtagning af ny kapacitet inden for indlandsskibsfarten

Forordningen ændrer forordning (EØF) nr. 1101/89, der udløb den 28. april 1999.

23.

Transport

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 685/2001 om fordeling mellem medlemsstaterne af de tilladelser, der modtages i henhold til aftalerne mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Bulgarien og mellem Det Europæiske Fællesskab og Republikken Ungarn om bestemte betingelser for vejgodstransport og om fremme af kombineret transport

Forordningen er ikke længere nødvendig, idet Bulgarien og Ungarn er EU-medlemsstater (de er ikke længere underlagt en tilladelsesordning, for så vidt angår adgangen til markedet for godstransport).

24.

Transport

Kommissionens forordning (EØF) nr. 2158/93 om anvendelse af ændringer til den internationale konvention af 1974 om sikkerhed for menneskeliv på søen og anvendelse af ændringer til den internationale konvention af 1973 om forebyggelse af forurening fra skibe med henblik på gennemførelse af Rådets forordning (EØF) nr. 613/91

Kommissionens forordning finder ikke længere anvendelse, da den henviser til et instrument (Rådets forordning nr. 613/91), der er blevet ophævet ved forordning (EF) nr. 789/2004 om overflytning af last- og passagerskibe mellem registrene).

25.

Transport

Kommissionens forordning (EF) nr. 3298/94 om de nærmere bestemmelser i forbindelse med ordningen om transitrettigheder (økopointsystemet) angående lastbilers transitkørsel gennem østrigsk territorium

Økopointsystemet, der havde til formål at reducere de miljømæssige konsekvenser af transittrafik med lastbiler, blev forældet med indførelsen af lastbilafgiften ("LKW-Maut") på de østrigske motorveje og motortrafikveje den 1. januar 2004 og finder ikke længere anvendelse i Østrig. Retsgrundlaget for økopoint er derfor også forældet og kan derfor ophæves.

26.

Transport

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2888/2000 om fordeling af tilladelserne til lastbilkørsel i Schweiz

Denne forordning om fordeling blandt EU-medlemsstaterne af de tilladelser, som Fællesskabet modtog fra Schweiz for perioden 2001-2004, finder ikke længere anvendelse. Adgangen til markedet for godstransport er nu reguleret ved aftalen mellem EU og Schweiz.

27.

Transport

Kommissionens forordning (EF) nr. 103/2007 om forlængelse af den overgangsperiode, der er omhandlet i artikel 53, stk. 4, i forordning (EF) nr. 1592/2002

Overgangsperioden blev forlænget indtil den 31. december 2007, og denne forordning er derfor forældet.

28.

Beskatning

Kommissionens forordning (EF) nr. 2579/98 af 30. november 1998 om opstilling af en liste over tekstilprodukter, for hvilke der ikke kræves noget oprindelsesbevis, når de overgår til fri omsætning i Fællesskabet

Forordningen er en gennemførelsesretsakt til Rådets forordning (EF) nr. 1541/98, der blev ophævet i 2011.

Top

Strasbourg, den 27.10.2015

COM(2015) 610 final

BILAG

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET


Kommissionens arbejdsprogram 2016

Tiden er ikke til "business as usual"


Bilag VI: Lovgivning, der tages i anvendelse i 2016

Yderligere oplysninger om delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter, der tages i anvendelse i 2016, vil blive lagt ud på: http://ec.europa.eu/atwork/key-documents/index_en.htm.

En stjerne (*) markerer, at der ud over retsaktens angivne anvendelsesdato også kan gælde andre anvendelsesdatoer for andre dele af retsakten.

Nr.

Titel

Politikområde

Anvendelsesdato

1.

Rådets direktiv 2014/48/EU af 24. marts 2014 om ændring af direktiv 2003/48/EF om beskatning af indtægter fra opsparing i form af rentebetalinger

Beskatning

1. januar 2016

2.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF af 25. november 2009 om adgang til og udøvelse af forsikrings- og genforsikringsvirksomhed (Solvens II) (EØS-relevant tekst)

Finansielle tjenesteydelser

1. januar 2016*

3.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/61/EU af 15. maj 2014 om foranstaltninger for at reducere omkostningerne ved etablering af højhastighedsnet til elektronisk kommunikation

Den digitale økonomi og det digitale samfund

1. januar 2016

4.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 806/2014 af 15. juli 2014 om ensartede regler og en ensartet procedure for afvikling af kreditinstitutter og visse investeringsselskaber inden for rammerne af en fælles afviklingsmekanisme og en fælles afviklingsfond og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010

Finansiel stabilitet

1. januar 2016*

5.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007

Landbrug og udvikling af landdistrikter

1. januar 2016*

6.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 167/2013 af 5. februar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugstraktorer

Det indre marked

1. januar 2016*

7.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013 af 15. januar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af to- og trehjulede køretøjer samt quadricykler

Det indre marked

1. januar 2016*

8.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012

Finansielle tjenesteydelser

1. januar 2016*

9.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 660/2014 af 15. maj 2014 om ændring af forordning (EF) nr. 1013/2006 om overførsel af affald

Miljø

1. januar 2016*

10.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1141/2014 af 22. oktober 2014 om statut for og finansiering af europæiske politiske partier og europæiske politiske fonde

Institutionelle anliggender

1. januar 2016*

11.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer

Landbrug og udvikling af landdistrikter

4. januar 2016*

12.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 524/2013 af 21. maj 2013 om onlinetvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet og om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 og direktiv 2009/22/EF (forordning om OTB på forbrugerområdet)

Forbrugere

9. januar 2016*

13.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/53/EU af 20. november 2013 om fritidsfartøjer og personlige fartøjer og om ophævelse af direktiv 94/25/EF

Det indre marked

18. januar 2016

14.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU af 20. november 2013 om ændring af direktiv 2005/36/EF om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer og forordning (EU) nr. 1024/2012 om det administrative samarbejde ved hjælp af informationssystemet for det indre marked ( "IMI-forordningen")

Det indre marked

18. januar 2016

15.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/64/EU af 15. maj 2014 om ændring af Rådets direktiv 64/432/EØF for så vidt angår EDB-databaser, som udgør en del af overvågningsnetværket i medlemsstaterne

Fødevaresikkerhed

18. januar 2016

16.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/254 af 11. februar 2015 om ophævelse af Rådets direktiv 93/5/EØF om bistand til Kommissionen og samarbejde fra medlemsstaternes side ved den videnskabelige gennemgang af spørgsmål vedrørende levnedsmidler

Fødevaresikkerhed

29. februar 2016

17.

Rådets afgørelse (EU) 2015/137 af 26. januar 2015 om forlængelse af embedsperioden for vicepræsidenten for Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) og for to formænd for appelkamrene for Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design)

Det indre marked

1. marts 2016*

18.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 165/2014 af 4. februar 2014 om takografer inden for vejtransport, om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 om harmonisering af visse sociale bestemmelser inden for vejtransport

Transport

2. marts 2016*

19.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/91/EU af 23. juli 2014 om ændring af direktiv 2009/65/EF om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) for så vidt angår depositarfunktioner, aflønningspolitik og sanktioner

Finansielle tjenesteydelser

18. marts 2016

20.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/17/ЕU af 4. februar 2014 om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2013/36/EU og forordning (EU) nr. 1093/2010

Finansielle tjenesteydelser

21. marts 2016

21.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/26/EU af 26. februar 2014 om kollektiv forvaltning af ophavsret og beslægtede rettigheder samt multiterritoriale licenser for rettigheder til musikværker med henblik på onlineanvendelse i det indre marked

Den digitale økonomi og det digitale samfund

10. april 2016

22.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/23/EU af 26. februar 2014 om tildeling af koncessionskontrakter

Det indre marked

18. april 2016

23.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/24/EU af 26. februar 2014 om offentlige udbud og om ophævelse af direktiv 2004/18/EF

Det indre marked

18. april 2016

24.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/25/EU af 26. februar 2014 om fremgangsmåderne ved indgåelse af kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester og om ophævelse af direktiv 2004/17/EF

Det indre marked

18. april 2016

25.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/33/EU af. 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om elevatorer og sikkerhedskomponenter til elevatorer

Det indre marked

19. april 2016

26.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/28/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse på markedet af og kontrol med eksplosivstoffer til civil brug (omarbejdning)

Det indre marked

20. april 2016

27.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/29/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af simple trykbeholdere på markedet

Det indre marked

20. april 2016

28.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet (omarbejdning)

Det indre marked

20. april 2016

29.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/31/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning vedrørende tilgængeliggørelse på markedet af ikke-automatiske vægte

Det indre marked

20. april 2016

30.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/32/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter (omarbejdning)

Det indre marked

20. april 2016

31.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/34/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om materiel og sikringssystemer til anvendelse i en potentielt eksplosiv atmosfære (omarbejdning)

Det indre marked

20. april 2016

32.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/35/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse på markedet af elektrisk materiel bestemt til anvendelse inden for visse spændingsgrænser

Det indre marked

20. april 2016

33.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen

Beskatning

1. maj 2016*

34.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/40/EU af 3. april 2014 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser om fremstilling, præsentation og salg af tobak og relaterede produkter og om ophævelse af direktiv 2001/37/EF

Sundhed

20. maj 2016

35.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/54/EU af 16. april 2014 om foranstaltninger til fremme af arbejdstagernes udøvelse af deres ret til fri bevægelighed

Beskæftigelse

21. maj 2016

36.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/62/EU af 15. maj 2014 om strafferetlig beskyttelse af euroen og andre valutaer mod falskmøntneri og om erstatning af Rådets rammeafgørelse 2000/383/RIA

Bekæmpelse af svig

23. maj 2016

37.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/751 af 29. april 2015 om interbankgebyrer for kortbaserede betalingstransaktioner

Finansielle tjenesteydelser

9. juni 2016*

38.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/53/EU af 16. april 2014 om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet og om ophævelse af direktiv 1999/5/EF

Det indre marked

13. juni 2016

39.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 598/2014 af 16. april 2014 om fastsættelse af bestemmelser og procedurer for indførelse af støjrelaterede driftsrestriktioner i Unionens lufthavne inden for en afbalanceret strategi og om ophævelse af direktiv 2002/30/EF

Miljø

13. juni 2016

40.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/56/EU af 16. april 2014 om ændring af direktiv 2006/43/EF om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Det indre marked

17. juni 2016

41.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 537/2014 af 16. april 2014 om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2005/909/EF

Det indre marked

17. juni 2016*

42.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/67/EU af 15. maj 2014 om håndhævelse af direktiv 96/71/EF om udstationering af arbejdstagere som led i udveksling af tjenesteydelser og om ændring af forordning (EU) nr. 1024/2012 om administrativt samarbejde via informationssystemet for det indre marked ("IMI-forordningen")

Beskæftigelse

18. juni 2016

43.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/848 af 20. maj 2015 om insolvensbehandling

Retlige anliggender

26. juni 2016*

44.

Rådets direktiv 2013/64/EU af 17. december 2013 om ændring af Rådets direktiv 91/271/EØF og 1999/74/EF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF, 2006/7/EF, 2006/25/EF og 2011/24/EU som følge af ændringen af Mayottes status i forhold til Den Europæiske Union

Regionalpolitik

30. juni 2016*

45.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/35/EU af 26. juni 2013 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdstagernes eksponering for risici på grund af fysiske agenser (elektromagnetiske felter) (20. særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF) og om ophævelse af direktiv 2004/40/EF

Beskæftigelse

1. juli 2016

46.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 540/2014 af 16. april 2014 om motorkøretøjers og udskiftningslyddæmpningssystemers støjniveau og om ændring af direktiv 2007/46/EF og om ophævelse af direktiv 70/157/EØF

Det indre marked

1. juli 2016*

47.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 af 23. juli 2014 om elektronisk identifikation og tillidstjenester til brug for elektroniske transaktioner på det indre marked og om ophævelse af direktiv 1999/93/EF

Det indre marked

1. juli 2016*

48.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/57/EU af 16. april 2014 om strafferetlige sanktioner for markedsmisbrug (direktivet om markedsmisbrug)

Det indre marked

3. juli 2016

49.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU

Finansielle tjenesteydelser

3. juli 2016

50.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 af 16. april 2014 om markedsmisbrug (forordningen om markedsmisbrug) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/6/EF og Kommissionens direktiv 2003/124/EF, 2003/125/EF og 2004/72/EF

Det indre marked

3. juli 2016*

51.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 655/2014 af 15. maj 2014 om indførelse af en procedure for en europæisk kendelse til sikring af bankindeståender med henblik på at lette grænseoverskridende gældsinddrivelse på det civil- og handelsretlige område

Retlige anliggender

18. juli 2016 (udelukkende artikel 50; resten af forordningen: 18. januar 2016)

52.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/68/EU af 15. maj 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om tilgængeliggørelse på markedet af trykbærende udstyr

Det indre marked

19. juli 2016*

53.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 609/2013 af 12. juni 2013 om fødevarer bestemt til spædbørn og småbørn, fødevarer til særlige medicinske formål og kosterstatning til vægtkontrol og om ophævelse af Rådets direktiv 92/52/EØF, Kommissionens direktiv 96/8/EF, 1999/21/EF, 2006/125/EF og 2006/141/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/39/EF og Kommissionens forordning (EF) nr. 41/2009 og (EF) nr. 953/2009

Fødevaresikkerhed

20. juli 2016*

54.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/89/EU af 23. juli 2014 om rammerne for maritim fysisk planlægning

Maritime anliggender

18. september 2016

55.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/90/EU af 23. juli 2014 om skibsudstyr og om ophævelse af Rådets direktiv 96/98/EF.

Transport

18. september 2016

56.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/92/EU af 23. juli 2014 om sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, flytning af betalingskonti og adgang til betalingskonti med basale funktioner

Finansielle tjenesteydelser

18. september 2016

57.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/36/EU af 26. februar 2014 om betingelserne for tredjelandsstatsborgeres indrejse og ophold med henblik på arbejde som sæsonarbejdere

Indre anliggender

30. september 2016

58.

Rådets afgørelse (FUSP) 2015/1763 af 1. oktober 2015 om restriktive foranstaltninger i lyset af situationen i Burundi

Udenrigsanliggender

3. oktober 2016

59.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/42/EU af 3. april 2014 om indefrysning og konfiskation af redskaber og udbytte fra strafbart forhold i Den Europæiske Union

Retlige anliggender

4. oktober 2016

60.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/94/EU af 22. oktober 2014 om etablering af infrastruktur for alternative brændstoffer.

Energi

18. november 2016

61.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/720 af 29. april 2015 om ændring af direktiv 94/62/EF med henblik på at mindske forbruget af letvægtsplastbæreposer

Miljø

27. november 2016

62.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/48/EU af 22. oktober 2013 om ret til adgang til advokatbistand i straffesager og i sager angående europæiske arrestordrer og om ret til at få en tredjemand underrettet ved frihedsberøvelse og til at kommunikere med tredjemand og med konsulære myndigheder under frihedsberøvelsen

Retlige anliggender

27. november 2016

63.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/66/EU af 15. maj 2014 om indrejse- og opholdsbetingelser for virksomhedsinternt udstationerede tredjelandsstatsborgere

Indre anliggender

29. november 2016

64.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/95/EU af 22. oktober 2014 om ændring af direktiv 2013/34/EU for så vidt angår offentliggørelse af ikke-finansielle oplysninger og oplysninger om mangfoldighed for visse store virksomheder og koncerner

Det indre marked

6. december 2016

65.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 og (EF) nr. 1925/2006 og om ophævelse af Kommissionens direktiv 87/250/EØF, Rådets direktiv 90/496/EØF, Kommissionens direktiv 1999/10/EF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF, Kommissionens direktiv 2002/67/EF og 2008/5/EF og Kommissionens forordning (EF) nr. 608/2004

Forbrugere

13. december 2016*

66.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/104/EU af 26. november 2014 om visse regler for søgsmål i henhold til national ret angående erstatning for overtrædelser af bestemmelser i medlemsstaternes og Den Europæiske Unions konkurrenceret

Konkurrence

27. december 2016

67.

Rådets direktiv 2014/112/EU af 19. december 2014 om iværksættelse af den europæiske aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden inden for transport ad indre vandveje, indgået af European Barge Union (EBU), European Skippers Organisation (ESO) og European Transport Workers' Federation (ETF)

Beskæftigelse

31. december 2016

68.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 af 26. november 2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er)

Finansielle tjenesteydelser

31. december 2016*

Top