EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1216(02)

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet Artemis for regnskabsåret 2013 med fællesforetagendets svar

EUT C 452 af 16.12.2014, p. 8–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 452/8


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet Artemis for regnskabsåret 2013 med fællesforetagendets svar

(2014/C 452/02)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1 - 5

9

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

6

9

Revisionserklæring

7 - 18

9

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12

10

Grundlag for en erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13 - 16

11

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

17

11

Bemærkninger til den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

19 - 22

11

Budgetgennemførelse

19 - 21

11

Indkaldelser af forslag

22

12

Andre forhold

22 - 33

12

Retsgrundlag

23

12

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

24 - 27

12

Tilsyn med og rapportering af forskningsresultater

28

12

Interessekonflikter

29 - 30

13

Kommissionens anden foreløbige evaluering

31 - 32

13

Opfølgning af tidligere bemærkninger

33

13

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet Artemis, der ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode på 10 år og har fungeret som et uafhængigt organ siden 2009.

2.

Det vigtigste formål med fællesforetagendet er at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og bæredygtighed og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål (2).

3.

De stiftende medlemmer af fællesforetagendet Artemis var Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, en række EU-medlemsstater (Belgien, Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Ungarn, Nederlandene, Østrig, Portugal, Rumænien, Slovenien, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige) samt Artemis-IA, der er en sammenslutning, som repræsenterer virksomheder og andre forskningsorganisationer, der beskæftiger sig med indlejrede computersystemer i Europa. I 2009 blev også Den Tjekkiske Republik, Cypern, Letland og Norge medlem af fællesforetagendet, og Polen fulgte efter i 2012.

4.

Det maksimale EU-bidrag til fællesforetagendet Artemis' løbende udgifter og forskningsaktiviteter udgør 420 millioner euro, der skal betales over bevillingen til syvende rammeprogram (3). Endvidere skal Artemis IA betale et maksimumbidrag på 30 millioner euro til de løbende udgifter, mens Artemismedlemsstaterne yder bidrag i naturalier til de løbende udgifter (ved at lette gennemførelsen af projekterne) og finansielle bidrag, som mindst udgør 1,8 gange EU's bidrag. De forskningsorganisationer, der deltager i projekterne, yder også bidrag i naturalier.

5.

Fællesforetagenderne Artemis og ENIAC (4) er blevet lagt sammen med henblik på at oprette et fælles teknologiinitiativ vedrørende elektronikkomponenter og -systemer for Europæisk lederskab (FTI ECSEL). Udover at kombinere Artemis-initiativet vedrørende indlejrede systemer og ENIAC-initiativet vedrørende nanoelektronik skal FTI ECSEL omfatte forskning i og innovation i forbindelse med intelligente systemer. FTI ECSEL (5) startede sin virksomhed i juni 2014 og vil fungere i 10 år. Denne beretning er imidlertid udarbejdet på grundlag af princippet om going concern.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

6.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

7.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet Artemis' årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (6) og beretningen om budgetgennemførelsen (7) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2013, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

8.

Ifølge artikel 33 og 43 i Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 (8) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, som ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (9), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, når fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

9.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (10) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

10.

En revision omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder vurderingen af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

11.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2013 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Grundlag for en erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13.

Fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision (11), som blev vedtaget ved en afgørelse truffet af bestyrelsen den 25. november 2010 og ændret den 20. februar 2013, er et centralt værktøj (12) til vurdering af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. I 2013 beløb de afholdte betalinger i relation til attester for godkendte omkostninger udstedt af medlemsstaternes finansieringsmyndigheder sig til 11,7 millioner euro, eller 57 % af de samlede operationelle betalinger.

14.

Selv om kontrollen af projekternes omkostningsanmeldelser er blevet uddelegeret til medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, indeholder de administrative aftaler, der er undertegnet med disse, ingen praktiske bestemmelser med henblik på efterfølgende revision.

15.

De revisionsrapporter, fællesforetagendet modtog fra de nationale finansieringsmyndigheder, dækkede ca. 46 % af omkostningerne vedrørende de afsluttede projekter. Fællesforetagendet vurderede imidlertid ikke revisionernes kvalitet. Endvidere havde fællesforetagendet ved udgangen af marts 2014 ikke modtaget oplysninger om revisionsstrategien fra syv af de 23 nationale finansieringsmyndigheder. Det var derfor ikke i stand til at vurdere, om de efterfølgende revisioner giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige (13).

16.

Der foreligger ikke tilstrækkelige oplysninger om gennemførelsen af fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision til, at Retten kan konkludere, om denne centrale kontrol fungerer effektivt.

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

17.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2013, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra de mulige virkninger af det forhold, der er beskrevet i grundlaget for en erklæring med forbehold i punkt 13-16.

18.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER TIL DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelse

19.

Det oprindelige budget for 2013 omfattede 68,9 millioner euro i forpligtelsesbevillinger. Ved årets udgang vedtog bestyrelsen et ændringsbudget, hvorved forpligtelsesbevillingerne blev nedsat til 32,6 millioner euro. Udnyttelsesgraden for de operationelle forpligtelsesbevillinger var 99,4 % (efter nedsættelsen), mens den kun var 69 % for betalingsbevillingerne.

20.

Programlederens overslag over budgetgennemførelsen ved udgangen af 2013 og de faktiske betalinger i forbindelse med de forskellige indkaldelser af forslag var som følger (i procent):

 

Årlige indkaldelser af forslag

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Fællesforetagendets overslag over budgetgennemførelsen ved udgangen af 2013

100 %

100 %

82,5 %

49,6 %

14,6 %

Nul

Faktiske betalinger afholdt ved udgangen af 2013

79 %

63 %

49 %

34 %

10 %

Nul

21.

Den lave udnyttelsesgrad skyldes hovedsagelig den omstændelige og komplekse procedure, der skal følges, når projekterne afsluttes finansielt.

Indkaldelser af forslag

22.

I Rådets forordning om oprettelse af fællesforetagendet Artemis var der afsat et maksimumbudget på i alt 410 millioner euro til dækning af aktionsudgifter. Der er for øjeblikket indgået forpligtelser til forslagsindkaldelserne for 201 million euro, eller 49 % af det samlede budget.

ANDRE FORHOLD

Retsgrundlag

23.

Den nye finansforordning vedrørende Unionens almindelige budget (14) blev vedtaget den 25. oktober 2012 og trådte i kraft den 1. januar 2013 (15). Finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer, jf. den nye finansforordnings artikel 209, trådte imidlertid først i kraft den 8. februar 2014 (16). På grund af dets integration i ECSEL er fællesforetagendets finansielle bestemmelser er ikke blevet ændret, så de afspejler disse ændringer.

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

24.

Artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning om oprettelse af Artemis fastsætter, at fællesforetagendet opretter sin egen interne revisionskapacitet. Men ved udgangen af 2013 var denne funktion ikke blevet oprettet.

25.

Bestyrelsen vedtog beskrivelsen af Kommissionens Interne Revisionstjenestes (IAS) opgaver den 25. november 2010. Men rammeforordningens bestemmelse om Kommissionens interne revisors beføjelser er ikke blevet indføjet i fællesforetagendets finansielle bestemmelser.

26.

I 2013 undersøgte IAS, om Artemis' interne kontrolsystem var tilstrækkeligt og effektivt med hensyn til ledelse af eksperter. Konklusionen var, at det nuværende interne kontrolsystem giver rimelig sikkerhed for, at de forretningsmål, Artemis har opstillet for ledelse af eksperter, opfyldes. Der blev også fremsat flere vigtige anbefalinger med hensyn til vedtagelse af en samlet fortrolighedspolitik, den følsomme karakter af stillingen som programmedarbejder og reglerne for fordeling af fjernbedømmernes arbejdsbyrde.

27.

IAS har udført en IT-risikovurdering af de fælles IT-infrastrukturer for fællesforetagenderne Artemis, Clean Sky, ENIAC, BCB og IMI (17).

Tilsyn med og rapportering af forskningsresultater

28.

Afgørelsen om syvende rammeprogram (RP7) (18) indfører et tilsyns- og rapporteringssystem vedrørende beskyttelse, formidling og overførsel af forskningsresultater. Fællesforetagendet har udarbejdet procedurer med henblik på at føre tilsyn med beskyttelsen og formidlingen af forskningsresultater på forskellige stadier i projekterne, men hvis bestemmelserne i afgørelsen skal overholdes fuldt ud, skal dette tilsyn udbygges yderligere (19).

Interessekonflikter

29.

Fællesforetagendet har ingen samlet nedskrevet procedure for håndtering af interessekonflikter.

30.

Der er behov for en klar definition af, hvad der skal betragtes som en interessekonflikt, en database, som regelmæssigt ajourføres, og som indeholder alle oplysninger om interessekonflikter, en procedure til håndtering af dem og en mekanisme til behandling af brud på denne procedure.

Kommissionens anden foreløbige evaluering  (20)

31.

Kommissionens anden foreløbige evaluering blev udført fra september 2012 til februar 2013 og vurderede fællesforetagenderne Artemis og ENIAC med hensyn til relevans, effektivitet, produktivitet og forskningskvalitet.

32.

Rapporten blev udsendt i maj 2013 og indeholdt flere anbefalinger til fællesforetagendet Artemis, særlig med hensyn til projektevalueringens kvalitet, de foranstaltninger, der skal træffes for at forbedre projektporteføljens overensstemmelse med EU's strategiske mål, og udvikling af en egnet model til at måle Artemis-projekternes indvirkning og succes.

Opfølgning af tidligere bemærkninger

33.

Katastrofeberedskabsplanen for fællesforetagendernes fælles IT-infrastruktur er endnu ikke blevet godkendt. I mellemtiden har fællesforetagendet Artemis vedtaget foranstaltninger til håndtering af nødsituationer på sit eget niveau.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 21. oktober 2014.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis til gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ vedrørende indlejrede computersystemer (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 52).

(2)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser og aktiviteter vises i bilaget til orientering.

(3)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(4)  Fællesforetagendet ENIAC blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 (EUT L 30 af 4.2. 2008, s. 21) med henblik på at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige kompetenceområder vedrørende nanoelektronik.

(5)  Fællesforetagendet ECSEL blev oprettet ved Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 (EUT L 169 af 7.6 2014, s. 152).

(6)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(7)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen, en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(8)  EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72.

(9)  De regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(10)  Artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1).

(11)  I den generelle finansieringsaftale mellem Europa-Kommissionen og fællesforetagendet er det fastsat, at den beslutningsdygtige bestyrelse vedtager fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision med henblik på at give rimelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige, og at strategien for efterfølgende revision er baseret på en undersøgelse af procedurerne og en undersøgelse af en stikprøve af de transaktioner, som alle eller en stikprøve af modtagerne har gennemført, og som navnlig i tilstrækkelig grad skal afspejle de involverede risici.

(12)  I artikel 12 i forordning (EF) nr. 74/2008 hedder det »Fællesforetagendet Artemis sikrer, at dets medlemmers finansielle interesser er tilstrækkeligt beskyttet ved at udføre eller foranledige egnede interne og eksterne kontroller«, og »Fællesforetagendet Artemis foretager kontrol på stedet og finansiel audit blandt modtagerne af fællesforetagendet Artemis' offentlige midler. Sådan kontrol og audit gennemføres enten direkte af fællesforetagendet Artemis eller på dettes vegne af Artemismedlemsstaterne. Artemismedlemsstaterne kan foretage enhver anden kontrol og audit blandt modtagerne af deres nationale midler, som de finder nødvendig, og meddeler resultaterne heraf til fællesforetagendet Artemis.«

(13)  Ifølge den strategi for efterfølgende revision, som Artemis' bestyrelse har vedtaget, skal fællesforetagendet mindst én gang om året vurdere, om de oplysninger, Artemismedlemsstaterne har indsendt, giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de gennemførte transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(15)  Artikel 214 i forordning nr. 966/2012 med de omhandlede undtagelser.

(16)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 af 30. september 2013 om en finansforordningsmodel for offentlig-private partnerskabsorganer, jf. artikel 209 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2).

(17)  I den endelige rapport dateret den 22. november 2013 bemærkes det, at IT-sikkerhedspolitikken bør formaliseres, og at de fremtidige kontrakter med udbydere af IT-tjenester bør omfatte detaljerede procedurer/kontroller.

(18)  Ifølge artikel 7 i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (2007-2013) skal Kommissionen føre løbende og systematisk tilsyn med gennemførelsen af syvende rammeprogram og de tilhørende særprogrammer og regelmæssigt aflægge rapport og formidle resultaterne af dette tilsyn.

(19)  Jf. bemærkningen om integration af forskningsprojekters resultater i Kommissionens kommunikations- og formidlingssystem i årsrapporten fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om de fremskridt, der er opnået af de fælles teknologiinitiativers fællesforetagender i 2012 (SWD (2013) 539 final).

(20)  Anden foreløbige evaluering af de fælles teknologiinitiativer Artemis og ENIAC fra maj 2013.


BILAG

Fællesforetagendet Artemis (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om syvende rammeprogram kan der ydes fællesskabsbistand til etablering af længerevarende offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. traktatens artikel 187.

Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis til gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 74/2008)

Mål

Fællesforetagendet Artemis bidrager til gennemførelsen af syvende rammeprogram ved at fastlægge og gennemføre væsentlige dele af Artemis' strategiske forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer, ved at skabe et bæredygtigt offentligt-privat partnerskab og ved at fungere som løftestang for og øge private og offentlige investeringer i sektoren for indlejrede computersystemer i Europa.

Fællesforetagendet Artemis sigter på at opnå effektiv koordinering og ressourcesynergi samt finansiering fra erhvervslivet, rammeprogrammet, nationale FoU-programmer og mellemstatslige FoU-ordninger og dermed bidrage til at styrke Europas fremtidige vækst, konkurrenceevne og bæredygtige udvikling.

Artemis søger at opdyrke samarbejde mellem alle interessenter, såsom erhvervslivet, herunder små og mellemstore virksomheder (SMV), nationale eller regionale myndigheder, universiteter og forskningscentre, så forskningsindsatsen samles og gøres mere fokuseret.

Fællesforetagendet opstiller en forskningsdagsorden efter fælles overenskomst, der nøje følger anbefalingerne i den strategiske forskningsdagsorden, som er opstillet af Artemis-teknologiplatformen. Forskningsdagsordenen kortlægger og reviderer regelmæssigt prioriteringerne for udviklingen og indførelsen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål.

Fællesforetagendet vil støtte FoU-aktiviteter, gennem åbne og konkurrencedygtige indkaldelser af forslag, der offentliggøres hvert år for at tiltrække de bedste europæiske forskningsidéer og -kapaciteter på området indlejrede computersystemer. Forslag forelagt i forbindelse med fællesforetagendet Artemis' indkaldelser underkastes en teknisk evaluerings- og udvælgelsesproces, der gennemføres med bistand fra uafhængige eksperter. Denne proces skal sikre, at tildeling af offentlige midler fra fællesforetagendet sker på grundlag af principperne om ligebehandling, høj kvalitet og konkurrence.

Ledelse

Bestyrelsen er fællesforetagendets ledelsesorgan. Den administrerende direktør er ansvarlig for den daglige ledelse, mens erhvervslivet (der omfatter store og små virksomheder og universiteter og forskningsinstitutioner) er repræsenteret ved industrisammenslutningen Artemis (Artemis IA). Artemis IA leverer formanden for bestyrelsen og medlemmerne af erhvervs- og forskningsudvalget, der er ansvarligt for det tekniske arbejdsprogram. Den offentlige sektor (de deltagende medlemsstater og Europa-Kommissionen) er repræsenteret i bestyrelsen og i repræsentantskabet for de offentlige myndigheder, der er ansvarligt for finansielle anliggender.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2013

Budget

3 0 3 43  708 euro til forpligtelser.

3 0 0 00  000 euro til betalinger (operationelle).

Ansatte pr. 31. december 2013

15 stillinger i stillingsfortegnelsen (8 midlertidigt ansatte og 7 kontraktansatte medarbejdere), 13 stillinger var besat og fordelt som følger: operationelle aktiviteter (8), administrative opgaver (5) blandede opgaver (0).

Resultater og tjenesteydelser leveret i 2013

Jf. fællesforetagendet Artemis' årlige aktivitetsrapport for 2013 på http://www.artemis-ju.eu/reference_documents

Kilde: Fællesforetagendet Artemis.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

14. 15. 16.

Artemis forelægger sammen med ENIAC en fælles handlingsplan for at imødekomme bemærkningerne i denne kvalificerede udtalelse:

1.

Besøg af finansieringsmyndigheder: Der er allerede aflagt besøg i Tyskland, Belgien og Frankrig og efterfølgende fremlagt yderligere dokumentation. Revisionsrapporterne er under udarbejdelse. Resultaterne indtil videre er:

Tyskland (15,9 % af EU-tilskuddene under Artemis): Et veldokumenteret system med skarp ansvarsopdeling og flere kontrolniveauer. Tyskland opnår sikkerhed ved at anvende en efterfølgende »grundig kontrolprocedure« ved afslutningen af hver indirekte aktion. Ifølge vores foreløbige vurdering er den efterfølgende »grundige kontrolprocedure« i overensstemmelse med de internationale standarder. I 2013 blev denne procedure anvendt på en stikprøve med 120 transaktioner ud af de i alt 424 transaktioner (28,3 %), hvilket viste en fejlforekomst på under 1 %. Igangværende aktiviteter: Vi er i færd med at afklare enkelte spørgsmål i forbindelse med proceduren, inden der drages en endelig konklusion om vurderingen. Vi har indledt drøftelser omkring udvekslingen af oplysninger fra stikprøven, så resultaterne kan konsolideres med lignende resultater fra andre lande. Dette afsluttes inden udgangen af 2014.

Belgien (3,25 % af EU-tilskuddene under Artemis): En veldokumenteret procedure med klar ansvarsopdeling og flere kontrolniveauer. Belgien opnår sikkerhed ved at anvende en »grundig kontrolprocedure« ved afslutningen af hver indirekte aktion. Efter vores vurdering vil denne procedure give et sikkerhedsniveau svarende til de revisioner, der foretages i henhold til de gældende internationale standarder. Belgien gennemfører en forudgående »grundig kontrol« af alle Artemis- og ENIAC-projekter (100 %), inden de endelige betalinger foretages. Belgien foretager kun efterfølgende revisioner med hensyn til procedurer for at forbedre systemet. Sikringssystemet giver derfor ikke nogen restfejlforekomst (eller den kan betragtes som nul).

Frankrig (9,93 % af EU-tilskuddene under Artemis): Systemet var baseret på 100 % verificeringer af alle aktioner, som blev indledt inden 2011, da Frankrig indførte et mere ressourceeffektivt system med en klar ansvarsopdeling og flere kontrolniveauer baseret på statistiske efterfølgende revisioner. Ifølge vores foreløbige vurdering er den efterfølgende »grundige kontrolprocedure« i overensstemmelse med de internationale standarder. Frankrig opnår sikkerhed ved at anvende en efterfølgende revisionsprocedure ved afslutningen af hver indirekte aktion. De første aktioner, som blev indledt under det nye system, nærmer sig deres afslutning i 2015, og Frankrig kunne derfor endnu ikke forelægge statistiske oplysninger.

Der er planlagt yderligere udvekslinger med Nederlandene (13,86 % af EU-tilskuddene under Artemis) og Østrig (8,11 % af EU-tilskuddene under Artemis).

2.

Den reviderede indbød revisionsmyndighederne i Artemis/ENIAC-medlemsstaterne og Europa-Kommissionens og Revisionsrettens revisorer til en workshop, som afholdtes den 1. oktober 2014, hvor de kunne præsentere deres sikringssystemer og udveksle bedste praksis med henblik på at stimulere konvergens og fastlægge procedurer, som er kompatible med de nationale systemer.

29.

og 30. Vi takker Revisionsretten for at have rejst dette spørgsmål og vil behandle det under procedurerne for fællesforetagendet ECSEL.


Top