This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52013XG0517(01)
Fourteenth progress report on the implementation of the EU Strategy to combat illicit accumulation and trafficking of SALW and their ammunition (2012/II)
Fjortende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (2012/II)
Fjortende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (2012/II)
EUT C 138 af 17.5.2013, p. 7–12
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
17.5.2013 |
DA |
Den Europæiske Unions Tidende |
C 138/7 |
Fjortende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (2012/II)
2013/C 138/03
I. INDLEDNING
Fjortende situationsrapport om gennemførelsen af SALW-strategien omfatter EU's aktiviteter i anden halvdel af 2012 (fra den 1. juli 2012 til den 31. december 2012). Rapporten er udarbejdet af EU-Udenrigstjenestens afdeling for ikke-spredning og nedrustning i samarbejde med andre relevante tjenestegrene i EU-Udenrigstjenesten og Europa-Kommissionen. I rapporteringsperioden arbejdede EU videre med at fremme spørgsmålet om håndvåben og lette våben (SALW) i alle multilaterale fora og i sin politiske dialog med tredjelande som led i de relevante internationale instrumenter såsom FN's handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter. EU deltog navnlig aktivt i FN-forhandlingerne i juli 2012 om en traktat om våbenhandel og i anden revisionskonference i august 2012 om FN's handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter. I den periode har EU desuden fortsat gennemførelsen af flere projekter vedrørende forebyggelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og påbegyndt udarbejdelsen af nye initiativer, som skal videreudvikles i løbet af de kommende måneder.
II. GENNEMFØRELSE AF HANDLINGSPLANEN I EU's SALW-STRATEGI
II.1. Reel multilateralisme for at udvikle universelle, regionale og nationale mekanismer til imødegåelse af levering og destabiliserende spredning af SALW og ammunition hertil
a) Gennemførelse af FN's 2001-handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter
EU deltog aktivt i FN's konference til evaluering af gennemførelsen af handlingsprogrammet vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter (PoA), som blev afholdt fra den 27. august til den 7. september 2012 i New York.
På grundlag af et EU-arbejdsdokument, som blev vedtaget i Rådet og sendt til revisionskonferencen (findes på http://www.poa-iss.org/RevCon2/documents/), tog EU aktivt del i forhandlingerne om en erklæring om planerne for gennemførelsen af PoA og det internationale mærknings- og sporingsinstrument samt om planen for PoA-møderne i de næste seks år. EU hilste det velkommen, at revi-sionskonferencen var i stand til at nå til enighed om disse slutdokumenter, og er overbevist om, at resultaterne af konferencen vil hjælpe alle relevante aktører med at styrke den fuldstændige og effektive gennemførelse af PoA i fremtiden.
Inden for rammerne af Rådets afgørelse til støtte for FN's Kontor for Nedrustningsanliggenders indsats med henblik på gennemførelse af PoA (Rådets afgørelse 2011/428/FUSP af 18 juli 2011) fortsatte arbejdet med at forbedre onlinegennemførelsesstøttesystemet (http://www.poa-iss.org), navnlig med hensyn til værktøjet til at »matche behov med ressourcer« for at hjælpe med at koordinere de internationale bestræbelser på en effektiv gennemførelse af PoA. Den 14.-15. august 2012 blev der afholdt et regionalt seminar i Nairobi om gennemførelsen af PoA for subregioner i Afrika for at fremme gennemførelsen af PoA på regionalt plan og bistå med forberedelserne til anden revisionskonference om PoA. På seminaret blev et slutdokument vedtaget på grundlag af indgående drøftelser om temaerne i udkastene til slutdokumenter fra revisionskonferencen.
De subregionale grupperinger bestående af medlemsstater i Ecowas, RECSA, SADC og ECCAS udarbejdede også deres eget slutdokument vedrørende subregionale prioriteter, som blev vedlagt hoveddokumentet. Der er igangværende planer om et regionalt møde med Den Arabiske Liga om den regionale gennemførelse af PoA og resultaterne af anden revisionskonference.
b) Traktat om våbenhandel (ATT)
EU tillagde fortsat ATT-processen høj prioritet i andet halvår af 2012. ATT-processen nåede et afgørende stadium med indkaldelsen af FN-konferencen i juli 2012, som havde mandat til at forhandle traktaten.
I hele 2011 og 2012 har Den Europæiske Union og dens medlemsstater kraftigt støttet og deltaget i den FN-ledede proces hen imod en traktat om våbenhandel. Som forberedelse til FN-konferencen i juli 2012 har en særlig undergruppe af COARM- og CODUN-grupperne mødtes regelmæssigt for at udveksle synspunkter og koordinere holdninger, således at EU fortsat kan være en meget aktiv og synlig aktør i ATT-processen. På grundlag af EU-koordinerede holdninger tog EU og dets medlemsstater aktivt del i forhandlingerne i juli 2012 og havde omfattende konsultationer med tredjelande, især større våbenproducerende, eksporterende og importerende lande, og med formanden for FN-konferencen.
EU erkender, at der blev gjort betydelige fremskridt på FN-konferencen, men beklager, at der ikke kunne opnås enighed om en endelig traktattekst. Der vil fortsat blive gjort en stor indsats for at afslutte forhandlingerne med et positivt resultat på den endelige FN-konference i marts 2013, som vil afslutte forhandlingerne på grundlag af traktatudkastet af 26. juli 2012.
Efter færdiggørelsen af Rådets afgørelse 2010/336/FUSP af 14. juni 2010, der fremmer ATT-processen gennem afholdelse af en række verdensomspændende regionale seminarer, indledte EU arbejdet med udarbejdelse af en ny rådsafgørelse, der skal vedtages i begyndelsen af 2013, og som tager sigte på at lette forberedelsen blandt FN's medlemsstater til konferencen i marts 2013 og fremme gennemførelse og universalisering af ATT, når den er blevet vedtaget.
c) Gennemførelse af protokollen om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben til De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet (UNTOC)
Gennem den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet (IfS) fortsatte i andet halvår af 2012 et treårigt (marts 2011-februar 2014) projekt til at forebygge og bekæmpe grænseoverskridende ulovlig handel med skydevåben ved at fremme ratifikationen og gennemførelsen af protokollen om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben og dele, komponenter samt ammunition hertil, til De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet. Projektets geografiske anvendelsesområde omfatter Vestafrika (Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Mali, Mauretanien, Senegal, Togo), Sydamerika (Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay, Uruguay) og Caribien (Jamaica). Der blev ydet teknisk bistand til harmonisering af lovgivningen og kapacitetsopbygning vedrørende SALW-forvaltning i overensstemmelse med målet om at fremme ratificering og gennemførelse af våbenprotokollen i Latinamerika, Caribien og Vestafrika. Projektet øger også bevidstheden om SALW-spørgsmål for at øge civilsamfundets deltagelse og overvågning på dette område. De planlagte aktiviteter omfatter gennemførelsen af en undersøgelse om tværregional handel med skydevåben, som vil give partnerlandene dokumentation til støtte for deres politiske beslutningstagning. Projektet gennemføres af FN's Kontor for Bekæmpelse af Narkotika og Kriminalitet (UNODC).
EU yder også inden for rammerne af den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet finansiel bistand til Interpol til udvikling og oprettelse af en database med henblik på sporing af data om forsvundne/stjålne våben (iARMS) via Interpol I24/7-systemet.
Pilotprojektet (2011-2012) fokuserede på samme regioner som UNODC-projektet og omfattede også andre europæiske lande (Den Tjekkiske Republik, Kroatien, Portugal, Spanien). Projektet har til formål at bidrage til bekæmpelse af handel med skydevåben ved at forbedre den regionale og tværregionale udveksling af oplysninger om ulovlige våben. En kontrakt for en anden fase af stabilitetsinstrumentets langsigtede støtte til Interpols iARMS-system blev vedtaget i december 2012 med virkning fra januar 2013 (2013-2014), da den første fase af støtten ophørte. Den anden fase tager sigte på at øge systemets funktionalitet og gøre iARMS tilgængeligt for alle Interpols 190 medlemmer. Projektet omfatter også beslægtet kapacitetsopbygning, uddannelse og politiefterretningstjenester om bekæmpelse af våbenrelateret kriminalitet.
d) Eksportkontrol
Efter afslutningen af gennemførelsen af Rådets afgørelse 2009/1012/FUSP i første halvdel af 2012 blev der foretaget en grundig vurdering af Rådets afgørelse og dens indvirkning med henblik på udvikling af en række nye opsøgende aktiviteter og bistandsaktiviteter. Denne proces førte til vedtagelsen af Rådets afgørelse 2012/711/FUSP, der fastsætter en ny række aktiviteter til støtte for tredjelande, herunder regionale seminarer, studiebesøg, udveksling af personale og individuel bistand. Gennemførelsen af denne rådsafgørelse vil blive indledt i begyndelsen af 2013.
e) Ulovlig handel med SALW ad luftvejen
Inden for rammerne af Rådets afgørelse 2010/765/FUSP om EU's indsats for bekæmpelse af ulovlig handel med SALW ad luftvejen, som har til formål at forbedre de redskaber og teknikker, der er til rådighed for internationale og nationale aktører til effektivt at undersøge og indkredse mistænkelige luftfartøjer, der formodes at være involveret i ulovlig handel med SALW, fortsatte Det Internationale Fredsforskningsinstitut i Stockholm (SIPRI) gennemførelsen af projektet indtil den 30. december 2012.
Et ekspertseminar med fokus på FN-sanktioner og handel ad luftvejen fandt sted i FN i New York den 28.-29. august 2012. Seminaret samlede omkring 100 eksperter inden for områderne sanktionsovervågning, civil luftfart, fredsbevaring, krisestyring, nedrustning, luftfartsefterretninger, spredning, eksportkontrol, forsvar, retshåndhævelse, toldanliggender og sikkerhed. Et andet ekspertseminar med fokus på handel ad luftvejen og fredsbevaring fandt sted i Addis Abeba, Etiopien den 30.-31. oktober 2012 med deltagelse af internationale, regionale og nationale eksperter samt repræsentanter fra Den Afrikanske Union (AU), andre regionale organisationer og medlemsstater fra de berørte områder. Begge seminarer bidrog til at fastlægge bedste praksis på området for effektiv informationsdeling, værktøjer og teknikker til bedre overvågning og afsløring af luftfragtaktører, som er involveret i destabiliserende råvarestrømme samt efterforskningsmetoder vedrørende sanktionsovervågning og ulovlig handel inden for fredsbevarende miljøer. Ekspertseminarernes anbefalinger indbefattede at give de ekspertgrupper eller ekspertpaneler, der støtter arbejdet i FN's sanktionskomitéer, mere permanente værktøjer og ressourcer.
Softwaren og databaserne til vurderingssystemet til flyovervågning blev ajourført med henblik på at afspejle trusselsbilledet, da det vedrører det stigende konfliktniveau i Sahel og Syrien i slutningen af projekternes gennemførelsesperiode. Endelig blev en manual for afsløring af ulovlig våbenhandel ad luftvejen offentliggjort og distribueret på informationsmøder og arrangementer, der afholdtes i andet halvår af 2012.
II.2. SALW som led i politisk dialog med tredjelande og regionale organisationer samt SALW-klausuler
SALW var på dagsordenen for en række af EU's regelmæssige politiske dialoger med tredjelande og i samarbejdet med regionale organisationer. Inden for rammerne af den politiske dialog afholdtes på rådsgruppeplan møder om ikkespredning, nedrustning og våbenkontrolspørgsmål med Republikken Korea (den 18. september 2012 i Wien) og Ukraine (den 6. november 2012 i Bruxelles), og der blev regelmæssigt ført uformelle konsultationer med bl.a. Indien, Japan, Sydafrika og andre lande. En dialog mellem EU27 og USA, som dækkede alle vigtige emner vedrørende ikkespredning, nedrustning og våbenkontroldagsordenen, fandt sted den 17. december 2012 i Bruxelles.
I overensstemmelse med Rådets konklusioner om medtagelse af et SALW-element i aftaler mellem EU og tredjelande, der blev vedtaget i december 2008, bliver der i øjeblikket ført forhandlinger med Afghanistan, Australien, Brunei, Canada, Kasakhstan, Malaysia, Mercosur, New Zealand og Singapore om medtagelse af sådanne elementer i deres respektive aftaler med EU.
II.3. Specifik EU-projektbistand til tredjelande og regionale organisationer
a) Det vestlige Balkan
I. |
EU fortsatte med at finansiere afmilitariseringsbestræbelser på SALW-området, navnlig ved gennemførelse af Rådets afgørelse 2010/179/FUSP (af 11. marts 2010) til støtte for SEESAC's aktiviteter på det vestlige Balkan. Gennemførelsen af Rådets afgørelse blev bragt til en vellykket afslutning gennem færdiggørelse af de udestående aktiviteter vedrørende bedre lagerforvaltning og destruktion af overskud i Bosnien-Hercegovina, Kroatien og Serbien. I Bosnien-Hercegovina blev udskiftning af døre på fire lagringsanlæg til SALW og ammunition afsluttet med succes i december 2012. I alt blev 41 døre ændret, hvilket sikrede adgangen til lagrene. Sammen med forbedringer af sikkerhedsbestemmelserne i det kroatiske indenrigsministeriums (Murat) centrale SALW- og ammunitionsdepot og opgraderinger af den sikkerhedsmæssige infrastruktur på Montenegros forsvarsministeriums ammunitionslager i Taras førte opgraderingerne til en betydelig forøgelse af sikkerheden for lagre på det vestlige Balkan. Infrastrukturopgraderinger blev suppleret med udvikling af kapacitet til lagerforvaltning gennem udformning og levering af et omfattende kursus i tre moduler. I alt 58 personer fra det operative personale i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Montenegro, Serbien og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien blev trænet i planlægning og forvaltning af lagringssteder, lagerstyring og regnskabsmæssige procedurer, samt de tekniske vilkår for lagerfaciliteter og transport af SALW og tilhørende ammuni-tion. Overskydende lagre af SALW, der opbevares af indenrigsministerierne i Kroatien og Serbien, blev væsentligt reduceret med en destruktion af 78 205 våben. I Kroatien bragte ødelæggelsen af 4 620 SALW i perioden juli-december 2012 det samlede antal destruerede våben i henhold til Rådets afgørelse op på 32 920, hvilket oversteg måltallet med 2 982 våben. I Serbien bragte ødelæggelsen af 17 000 SALW i december 2012 det samlede antal destruerede våben i henhold til Rådets afgørelse op på 45 285. I Kroatien resulterede den opmærksomhedsskabende kampagne, der sluttede i december 2011, i indsamlingen af yderligere 186 stykker ulovlige automatiske våben; 1 539 stykker ulovlige fragmenteringsvåben; 201 stykker lovlige våben; 679 463 stykker ammunition og 96,79 kg sprængstoffer i de første måneder af 2012. Hvad angår mærkning og sporing styrkede opgraderinger af software det nationale våbenregistrerings- og –identifikationssystem i Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, hvilket gør det fuldt funktionsdygtigt. Et nyt elektronisk våbenregistreringssystem blev udformet og indført i Montenegro. Generelt førte aktiviteterne i henhold til Rådets afgørelse til betydelige fremskridt i gennemførelsen af EU's SALW-strategi på det vestlige Balkan. |
II. |
Gennem den kortfristede komponent i stabilitetsinstrumentet overvejer EU også et opfølgningsprogram med henblik på fortsat at forbedre sikkerheds- og udviklingsperspektiverne for borgere og lokalsamfund, der ville blive berørt af utilsigtede eksplosioner på ammunitionslagringsanlæg i Bosnien-Hercegovina. Det af UNDP gennemførte projekt vil bestå af en kombination af ødelæggelse af ustabil og meget farlig ammunition og forbedring af sikkerhedsstandarderne for ammunitionslagrene. Programmet vil også yde bistand til at forbedre inspektion af ammunition og kontrolmekanismer i Bosnien-Hercegovinas regering og til at styrke den retlige og administrative ekspertise samt god praksis hos myndighederne. |
b) OSCE-regionen
I oktober 2012 vedtog EU en ny rådsafgørelse om støtte til aktiviteter med henblik på at mindske risikoen for ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW i OSCE-regionen (Rådets afgørelse 2012/662/FUSP). Rådsafgørelsen vil bl.a. medføre opgraderinger af sikkerheden på SALW-oplagringssteder i Hviderusland og Kirgisistan, destruktion af overskuddet af SALW i disse to lande for at forhindre, at de afledes til ulovlig handel, og indførelse af en applikation til forvaltning af lageropgørelsen for SALW for at forbedre lagringen, registreringen og sporingen af SALW i flere OSCE-stater.
c) Afrika
I. |
I andet halvår af 2012 indledtes gennemførelsen af Rådets afgørelse 2012/121/FUSP om støtte til aktiviteter til fremme af EU-Kina-Afrika-dialogen og samarbejdet om kontrol med konventionelle våben. Det første møde i Afrika-EU-Kina-ekspertgruppen blev afholdt den 13. november 2012 i Bruxelles og blev efterfulgt af et ATT-seminar med deltagelse af medlemmer af ekspertgruppen, tjenestemænd, forskere og eksperter fra tænketanke fra Afrika, Kina og EU-medlemsstater og EU-institutioner den 14. november 2012. Begge begivenheder gav mulighed for at øge den gensidige forståelse mellem afrikanske, europæiske og kinesiske samtalepartnere om respektive holdninger i ATT-processen og om konventionelle våben i almindelighed. Det første møde i ekspertgruppen vedtog også en arbejdsplan for de næste seks måneder, som vil omfatte yderligere opsøgende aktiviteter vedrørende ATT i Kina og Afrika samt oprettelsen af et fælles afrikansk-EU-kinesisk forskningscenter vedrørende konventionelle våben. |
II. |
Inden for rammerne af den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet fortsatte EU gennemførelsen af et projekt til støtte for bekæmpelsen af ulovlig ophobning af og handel med skydevåben og ammunition hertil i Afrika gennem det regionale center for håndvåben og lette våben (RECSA), der er beliggende i Nairobi. Dette projekt bidrager til gennemførelsen af freds- og sikkerhedskomponenten i den fælles Afrika-EU-strategi. Hovedaktiviteterne omfatter institutionel styrkelse af mållande og RECSA, fremme af effektiv SALW-forvaltning (mærkning af våben, registrering, lagerstyring og destruktion) og frembringelse af information om SALW. Den nuværende støtte til RECSA ophører i juni 2013 efter afslutningen af en undersøgelse af niveauet for gennemførelsen af de regionale og internationale SALW-forpligtelser, som lande syd for Sahara har påtaget sig. En anden fase af EU-støtte til RECSA blev vedtaget i december 2012 og vil begynde i juli 2013 efter afslutningen af det nuværende projekt. |
III. |
Desuden blev spørgsmålet om den ulovlige spredning af SALW i og fra Libyen drøftet på en række møder på forskellige niveauer, og EU er ved at udarbejde en rådsafgørelse til at støtte bestræbelserne i denne henseende. Et fælles projekt for Folkekirkens Nødhjælp (DCA) og Dansk Flygtningehjælp (DRC), finansieret af den kortsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet, indledtes allerede i september 2012 med at give civilbefolkningen i Libyen undervisning i risikoen ved SALW for at medvirke til reducere antallet af ulykker med og den synlige tilstedeværelse af SALW. Folkekirkens Nødhjælp vil også sammen med lokale myndigheder anbefale politikker for sikker forvaltning af SALW for at hjælpe med at forhindre væbnet vold. |
IV. |
To yderligere projekter i afrikanske stater, begge finansieret af den kortsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet, støtter bistand 1) til regeringen i Sydsudan med hensyn til våbenkontrol, især gennem kapacitetsopbyggende foranstaltninger med henblik på en fredelig reduktion af antallet af ukontrollerede SALW hos civilbefolkningen i Sydsudan, og 2) til regeringen i Niger til effektiv gennemførelse af dens forpligtelser i henhold til Ecowaskonventionen om SALW og FN's handlingsprogram. Begge projekter gennemføres af UNDP. |
d) Mellemamerika
EU fortsatte gennemførelsen af et projekt, der støtter det mellemamerikanske program for kontrol med håndvåben og lette våben (CASAC). Gennem den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet gik projektet, som tidligere blev gennemført af UNDP, ind i sin anden støttefase i september 2012 med det mellemamerikanske integrationssystems (SICA) sikkerhedskommission som dets gennemførelsespartner. EU-projektets bidrag til CASAC-initiativet tager sigte på etablering af grundlaget for en regional struktur og en langsigtet strategi til bekæmpelse af ulovlig våbenhandel i Mellemamerika, både på nationalt og regionalt niveau.
Projektet gennemføres i Mellemamerika og nabolandene, herunder den caribiske region (med særlig vægt på Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama). Hovedaktiviteterne omfatter regionale og nationale oplysningskampagner og konferencer, styrkelse af nationale koordineringsmekanismer og registreringssystemer og grænseoverskridende projekter samt uddannelse på forskellige områder.
Desuden støtter den kortsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet også Instituto de Enseñanza para el Desarrollo Sostenible med gennemførelsen af de SALW-relaterede dele af sikkerhedsstrategien for Mellemamerika.