Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0804

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer

/* COM/2013/0804 final */

52013DC0804

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer /* COM/2013/0804 final */


RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer

(EØS-relevant tekst)

1.           Baggrund

I april 2013 kunne topdomænet .eu fejre sin syvårs fødselsdag. I løbet af disse første syv år er topdomænet .eu blevet det ellevtestørste topdomæne og den sjettestørste landekode i verden. .eu-topdomænet er en smule mindre populært i forhold til tidligere år på grund af to andre topdomæners aggressive markedsføringskampagner, nemlig .tk og .cn. Men med over 3,7 mio. registreringer er topdomænet .eu blevet en valgmulighed, som europæerne værdsætter, når de skal vælge et domænenavn til deres websted.

Denne rapport til Europa-Parlamentet og Rådet handler om implementeringen af topdomænet .eu og dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det har fungeret i de seneste to år. I overensstemmelse med artikel 8 i forordning (EF) nr. 733/2002 om implementering af topdomænet .eu skal Kommissionen forelægge en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet et år efter vedtagelsen af forordningen og derefter hvert andet år.

Denne rapport bygger på rapporterne fra 2007 [1], 2009[2] og 2011[3] og omfatter udviklingen af .eu-topdomænet fra den 1. april 2011 til den 31. marts 2013.

2.           De retlige rammer og det grundlæggende princip for .eu

. eu-topdomænet blev fastlagt ved følgende retsakter:

– Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 733/2002 af 22. april 2002 om implementering af topdomænet .eu (med senere ændringer)[4] (rammeforordningen)

– Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004 af 28. april 2004 om generelle retningslinjer for implementeringen af topdomænet .eu og dets funktioner samt principperne for registrering (som ændret)[5].

I rapporteringsperioden blev Kommissionens forordning (EF) nr. 560/2009, som ændrede Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004 med henblik på at indføre internationaliserede domænenavne (IDN) under topdomænet .eu., berigtiget for at korrigere åbenlyse fejl i listen over reserverede domænenavne i bilaget. Berigtigelsen blev vedtaget den 20. marts 2012.

Topdomæneadministratoren, der er udvalgt af Kommissionen[6], EURid (European Registry for Internet Domains), er ansvarlig for at organisere, administrere og forvalte topdomænet .eu. Det er en uafhængig organisation, som selvstændigt træffer alle nødvendige beslutninger i overensstemmelse med rammeforordningen [7].

På tidspunktet for udarbejdelsen af denne rapport vurderede Kommissionens tjenestegrene behovet for at ændre Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004 med henblik på at indarbejde bestemmelser om samling af homoglyffer, Kroatiens tiltrædelse af EU og den kendsgerning, at Serbien, Montenegro og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (fYRoM) nu er kandidater til EU-medlemskab, EFTA-landenes/EØS-medlemsstaternes adgang til at registrere navne under .eu og korrektioner af nogle reserverede navne indeholdende det særlige tyske dobbelt-s (ß) og det græske slutbogstav (ς).

3.           Registrering og brug af .eu-domænenavne

I rapporteringsperioden fortsatte topdomænet .eu med at vokse støt på linje med andre europæiske landekodetopdomæner. Topdomænet .eu er nået op på i alt 3,7 mio. registreringer, hvilket gør domænet til det ellevtestørste topdomæne i verden og det fjerdemest populære landekodetopdomæne i Europa. Dette udgør en stigning på 0,3 mio. registreringer, siden den seneste rapport blev forelagt for Europa-Parlamentet og Rådet.

I Europa er det kun .de (Tyskland), .uk (Det Forenede Kongerige) og .nl (Nederlandene), der har flere registreringer. Globalt er det kun .com, .net, .org og .info og to landekodetopdomæner (.tk for Tokelau og .cn for Kina), der har flere registreringer (se bilag 1). Det største marked for .eu-domænenavne er Tyskland (30,4 %), efterfulgt af Nederlandene (13 %), Frankrig (9,1 %), Det Forenede Kongerige (9 %) og Polen (6,5 %) (se bilag 4).

.eu-markedet har svinget i flere EU-lande. Til trods for den økonomiske og finansielle krise har .eu-topdomænenavnet konsolideret sin vækst og sågar oplevet bedre resultater i nogle lande.

Fornyelsesgraden for .eu-domænenavne ligger fortsat på gennemsnitligt 80 % i forhold til gennemsnittet for sektoren på 73 %.

Der har været en øget rivalisering i sektoren i de seneste fem år efter liberaliseringen af visse landekodetopdomæner og indførelsen eller rebrandingen af eksisterende topdomæner, bl.a. .co og .me. Desuden vil tilgangen af mere end 1 000 nye generiske topdomæner være et stort chok for markedet, hvilket sandsynligvis vil gribe forstyrrende ind i de eksisterende forretningsmodeller og øge rivaliseringen i sektoren yderligere.

Med udgangspunkt i den historiske tendens og den aktuelle markedssituation er EURid's mål at opretholde en stabil vækst i registreringerne på 5-8 % årligt. Administratoren opstiller en årlig markedsførings- og kommunikationsplan for at nå disse resultater.

4.           Internationaliserede domænenavne (IDN)

4.1.        .eu-IDN

Indførelsen af IDN på topniveauet, dvs. til højre for det sidste punktum i et domænenavn, er et spørgsmål, som henhører under ICANN's kompetence[8]. Den 16. november 2009 iværksatte ICANN den hurtige procedure for godkendelse af topdomæner[9] for at lette indførelsen af topdomæneendelser for landekoder (f.eks. .gr, .bg og .eu), der anvender ikke-latinske skrifttegn (f.eks. kyrilliske, græske, arabiske og kinesiske tegn). Denne procedure omfatter tre trin: i) et lands topdomæneadministrator indgiver en ansøgning om at måtte benytte en IDN-"streng" (den givne version af landets topdomænekode med andre skrifttegn) sammen med dokumentation for støtte hertil fra fællesskabet af internetbrugere på dets territorium ("støtte fra fællesskabet af internetbrugere") og en begrundelse for valget ("fornuftskriteriet"); ii) den ønskede streng evalueres derefter af ICANN, som overlader den til et uafhængigt udvalg, som kontrollerer eventuel modstrid med bestående topdomænestrenge ("fejltagelseskriteriet"); iii) når den er godkendt, allokeres den nye streng til topdomæneadministratoren ("delegering").

I maj 2010 indgav EURid en ansøgning til ICANN om at åbne for registreringen af den kyrilliske og græske version af topdomænet .eu. Ansøgningen bygger på anmodninger til Kommissionen fra Cypern, Grækenland og Bulgarien[10] om at få godkendt deres foretrukne versioner af .eu-endelsen (hhv. .ευ med græske og .ею med kyrilliske tegn).

ICANN anerkendte opfyldelsen af de første to kriterier (brugerstøtte og fornuft).

I februar 2012 informerede IANA/ICANN EURid om, at evalueringen af den kyrilliske streng (.ею) var blevet gennemført med succes, men at den græske streng ikke bestod procedurens tekniske evalueringstrin, da den "enten er visuelt identisk med eller visuelt kan forveksles med mindst tre ISO 646-BV-strenge, nemlig "eu", "ev" og "ev"". Kommissionen bad EURid om at sætte den mulige anmodning om delegering af den kyrilliske streng (.ею) i bero, indtil problemerne med den græske streng (.ευ) var løst, fordi dette kunne tolkes som en accept af ICANN-afgørelsen.

I august 2012 fremsendte EURid en undersøgelse vedrørende den visuelle repræsentation af den græske streng (.ευ) til ICANN. Baseret på kognitiv neurovidenskab konkluderede undersøgelsen, at risikoen for, at den græske streng (.ευ) forveksles med de strenge, som nævnes i ICANN-evalueringen, var meget begrænset, navnlig hvis det håndhæves, at tegnet på det andet niveau skal matche tegnet på topniveauet. I mellemtiden arbejdede ccNSO (Country Code Names Supporting Organisation) videre med processen til udvikling af politikker for den hurtige procedure for godkendelse af topdomæner med henblik på at indføre en klageprocedure for afviste strenge, således at de vil kunne blive reevalueret af et panel af sprogeksperter. På tidspunktet for udarbejdelsen af denne rapport befinder ccNSO's anbefaling om at gennemgå proceduren for godkendelse af topdomæner sig i ccNSO-rådets afstemningsfase og vil derefter blive forelagt for ccNSO-medlemmerne og ICANN's bestyrelse med henblik på den efterfølgende afstemningsprocedure.

5.           Topdomæneadministratorens funktion

5.1.        Topdomæneadministratoren

EURid blev udpeget af Kommissionen som topdomæneadministrator for .eu i 2003 efter en indkaldelse af interessetilkendegivelser [11].

Den 12. oktober 2004 indgik Kommissionen og EURid en entreprisekontrakt, som blev forlænget i 2009 indtil den 12. oktober 2014.

EURid er en europæisk ikke-kommerciel organisation med hovedsæde i Diegem (Belgien) og regionale kontorer i Stockholm, Prag og Pisa[12].

5.2.        Forbindelserne med registratorer

Topdomæneadministratoren for .eu fungerer ikke selv som registrator[13]. Topprioriteten for EURid er at fortsætte med at levere kvalitetsservice til sine 780 akkrediterede registratorer. Antallet af akkrediterede registratorer er faldet i de seneste to år efter konsolideringen af visse registratorkonti. EURid foretager regelmæssigt tilfredshedsundersøgelser blandt .eu-registratorerne. Ifølge den seneste tilfredshedsundersøgelse, der blev gennemført for .eu-domænet i fjerde kvartal 2012, gav 95 % af de adspurgte udtryk for, at de enten var tilfredse eller yderst tilfredse (2011: 93 %). 80 % gav en bedømmelse på mindst 8 ud af 10, da de blev spurgt, om de ville fortsætte med at bruge EURid frem for at skifte til en anden udbyder. Et .eu-domæne anses fortsat for at være en god investering, og denne opfattelse er også forbedret i den øvre ende (47 % af de adspurgte kunder bedømte dette aspekt til mindst 8 ud af 10, mens det i 2010 var 44 %).

Desuden er EURid begyndt at interagere med registratorfællesskabets sociale medier, herunder Facebook, Twitter og YouTube[14], hvor der kan ses over 100 klip med udtalelser om .eu-topdomænet.

I de seneste to år har topdomæneadministratoren arbejdet på at indføre ændringer i forbindelse med handels- og overførselsprocedurerne, som trådte i kraft den 21. november 2012: topdomæneadministratorens kode, som føjer et ekstra sikkerhedslag til .eu-domænenavne, lanceringen af flerårige registreringer den 7. april 2011 (i løbet af 1. kvartal 2013 blev der foretaget 6 466 nye registreringer med en registreringsperiode på over et år; disse udgjorde 3,1 % af alle nye registreringer i 1. kvartal, hvilket var i overensstemmelse med antallet af flerårige registreringer under andre topdomæner) og tilbuddet om nye tjenester til registratorerne. I de seneste to år har topdomæneadministratoren samarbejdet med registratorerne om at fremme topdomænet .eu via det samfinansierede markedsføringsprogram og andre incitamentsordninger. Programmet har haft stadig større succes blandt registratorerne og er også blevet indført af andre topdomæneadministratorer.

Endvidere har topdomæneadministratoren arbejdet på at øge kendskabet til .eu ved at iværksætte særlige opmærksomhedsskabende tiltag og ved at gennemføre en billboard-kampagne i fire europæiske lufthavne (Bruxelles, København, Milano (Linate) og München). Alle kampagner havner på topdomæneadministratorens særlige markedsføringswebsted (ambitionhasanaddress.eu), hvor internetbrugere kan se udtalelser fra virksomheder og enkeltpersoner, som har valgt et .eu-domænenavn til at præsentere sig selv og/eller deres produkter online.

5.3.        Finansiel situation

eu-topdomænets finansielle situation har været stabil i rapporteringsperioden.

Topdomæneadministratorens finansielle styrke er et nøgleelement, når det gælder om at sikre .eu-topdomænets troværdighed. Kommissionen følger nøje topdomæneadministratorens finansielle situation i overensstemmelse med bestemmelserne i de retlige rammer og entreprisekontrakten. Kommissionens tilsynsfunktion udøves ved hjælp af forskellige værktøjer, herunder gennemgang af revisorernes bemærkninger, finansielle kvartals- og årsrapporter, kvartalsvise statusrapporter, budgetforslag og strategi- og markedsføringsplaner. Finansielle spørgsmål drøftes regelmæssigt med topdomæneadministratoren på kvartalsvise møder og service-level-møder.

Ved indførelsen af .eu-topdomænet var indtægterne fra det store antal domæneregistreringer væsentligt højere end topdomæneadministratorens omkostninger. De deraf følgende årlige overskud blev overført til EU-budgettet. Topdomæneadministratoren har gradvis reduceret de forskellige gebyrer for EURid-registratorer. I februar 2012 blev gebyret for både reaktiveringer og overførsler fra karantæne fastsat til 4 EUR efter topdomæneadministratorens interne og eksterne høringer. Som et resultat af den voksende portefølje af domænenavne har indtægterne fra fornyelser af domænenavne været stigende. Med henblik på fortsat at kunne leve op til sin kontraktmæssige forpligtelse til omkostningsdækning har topdomæneadministratoren besluttet at ændre gebyret for fornyelse og periodeforlængelse af et domænenavn fra 4,00 EUR til 3,75 EUR pr. 1. januar 2013.

Topdomæneadministratorens vigtigste finansielle aspekter forblev stabile i 2011 og 2012. Både indtægterne og omkostningerne har ligget på ca. 13 mio. EUR i disse to år. Det finansielle nettoresultat er derfor mere afbalanceret end i de tidligere år, og overskuddet på 772 892 EUR for 2011 og 443 117 EUR for 2012 er overført til EU-budgettet.

Forskelle i topdomæneadministratorens budgetterede og faktiske omkostninger blev nøje gennemgået af Kommissionen, herunder navnlig omkostninger vedrørende markedsføring (2,8 mio. EUR i 2011 og 2,7 mio. EUR i 2012) og menneskelige ressourcer (4,0 mio. EUR i 2011 og 4,4 mio. EUR i 2012). De øgede omkostninger viste sig at være begrundet i behovet for forbedret servicekvalitet og øgede sikkerhedsniveauer.

Topdomæneadministratoren har fire typer finansielle reserver: afskrivninger, investeringer, sociale forpligtelser og retlige forpligtelser. I rapporteringsperioden forblev de samlede reserver stabile: 5,4 mio. EUR i 2011 og 5,0 mio. EUR i 2012. Ved udgangen af 2012 fordelte de samlede reserver sig således på afskrivningsreserve (1,0 mio. EUR), investeringsreserve (0,5 mio. EUR), reserve til sociale forpligtelser (2,7 mio. EUR) og reserve til retlige forpligtelser (0,8 mio. EUR). Desuden blev der allokeret 150 000 EUR til at fremme og opmuntre til alternativ konfliktløsning.

5.4.        Forretningskontinuitet, -robusthed og -kvalitet

5.4.1.     Forretningskontinuitet

Den 12. december 2012 gennemførte EURid en vellykket uanmeldt test af sin kontinuitetsplan for at teste sin krisestyringskapacitet. Testen fokuserede på at skifte tjenesterne EPP, Registrar Extranet, Registrar DAS og Registrar WHOIS fra et datacenter til et andet og tilbage igen. Virkningen på registratorinfrastrukturen var minimal – en midlertidig afbrydelse på ca. 15 minutter, såfremt registratorerne havde implementeret den bedste praksis, som EURid indførte i 2011 i forbindelse med testen af kontinuitetsplanen. Brugen af fuldt kvalificerede domænenavne (FQDNs) til registratortjenesterne sikrede en gennemsigtig omdirigering, mens skiftet var i gang.

Efter simulering af et problem i hoveddatacentret skiftede EURid over til at bruge det andet datacenter ved hjælp af en DNS-opdatering. Efter overførsel af denne ændring var de korrekte registratortjenester tilgængelige inden for 10 minutter under forudsætning af, at registratorerne anvendte fuldt kvalificerede domænenavne (hvis dette ikke var tilfældet, skulle der foretages en manuel opdatering). Efter to timer opdaterede EURid de fuldt kvalificerede domænenavne til igen at pege mod hoveddatacentret. Systemerne skiftede gradvist tilbage til hoveddatacentret, når de fuldt kvalificerede domænenavne blev samlet op af .eu-registratorernes DNS-servere. Hele testen blev auditeret af PricewaterhouseCoopers.

5.4.2.     Sikkerhed

EURid tilrettelagde uddannelsesseminarer[15] for .eu-registratorer med henblik på at opmuntre dem til at fremme brugen af DNSSEC (protokol, som har til formål at beskytte internetbrugere mod forfalskede DNS-data) blandt deres kunder, der så udbreder protokollen til internetaktørerne (tjenesteudbydere, webmastere osv.). I 2013 blev der indført en såkaldt DNSSEC-rabat (0,02 EUR i rabat på gebyret for hvert korrekt anmeldt domænenavn pr. måned) for yderligere at fremme implementeringen af DNSSEC på registratorniveau.

5.4.3.     Phishing og andre ondsindede handlinger

Topdomæneadministratoren har iværksat daglige foranstaltninger, som skal modvirke phishing og andre typer ondsindede handlinger[16]. For domænenavne kontrolleres navnlig, at de overholder registreringskriterierne[17], og nye registreringer screenes dagligt for mistænkelige mønstre og andre uregelmæssigheder.

Topdomæneadministratoren underrettes ligeledes dagligt om formodede eller påviste forseelser af private sikkerhedsorganisationer eller offentlige myndigheder[18].

Som følge heraf kan mistænkelige domænenavne blive trukket tilbage. I rapporteringsperioden var der takket være foranstaltninger truffet af topdomæneadministratoren et dramatisk fald i antallet af mistænkelige domænenavne, som blev trukket tilbage: fra 2 i januar 2011 (i forhold til 81 i januar 2010) til 0 i fjerde kvartal 2012[19].

Desuden har topdomæneadministratoren styrket dialogen med de retshåndhævende myndigheder for at forhindre og bekæmpe eventuelt misbrug i .eu-systemet. Dette har ført til indgåelsen af et aftalememorandum mellem Kommissionen, CERT-eu og EURid, som blev undertegnet i oktober 2012.

5.5.        En .eu-brugers profil

Forbrugerne registrerer topdomænet .eu til mange formål (erhverv, sociale aktiviteter, institutioner osv.). Den seneste rapport[20] om brugen af websteder med topdomænet .eu viser, at ca. 31,4 % af dem er erhvervsrelaterede.

For tredje år i træk har .eu vist, at det har en stærk erhvervsprofil, hvilket bekræfter dets unikke position som topdomæne for virksomheder og SMV'er med en grænseoverskridende dimension. Rapporten konkluderer, at de ældre generiske topdomæner stadig har klare profiler. Det bedste eksempel er .org, som har en meget høj procentdel af fælles websteder. I den sammenhæng adskiller de generiske topdomæner sig fra de nationale topdomæner, som alle bruges til lignende formål. .eu har meget til fælles med både de nationale topdomæner og med visse generiske topdomæner (primært .net, men også .biz og .com).

5.6.        Retssager og tvister om domænenavne

5.6.1.     Sager ved Retten og Domstolen

Retten: ingen

Domstolen: Én foreløbig afgørelse.

Appelretten i Bruxelles forelagde to spørgsmål for Domstolen i "lensworld.eu"-sagen – sag C-376/11 Pie Optiek vs. Bureau Gevers.

Den 19. juli 2012 fastslog Domstolen: "Artikel 12, stk. 2, tredje afsnit, i Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004 af 28. april om generelle retningslinjer for implementeringen af topdomænet .eu og dets funktioner samt principperne for registrering skal fortolkes således, at ordene "indehavere af ældre rettigheder" i en situation, hvor den pågældende ældre rettighed er en varemærkeret, ikke omfatter en person, der af indehaveren af det pågældende varemærke udelukkende er bemyndiget til i eget navn, men for varemærkeindehaverens regning, at registrere et domænenavn, der er identisk med eller ligner det pågældende varemærke, uden at denne person i øvrigt er bemyndiget til at bruge dette varemærke erhvervsmæssigt i overensstemmelse med dets egentlige funktioner".

Appelretten i Bruxelles forventes at træffe sin endelige afgørelse i løbet af efteråret 2013.

5.6.2.     Alternativ konfliktløsningsprocedure

Alle tvister mellem indehavere af .eu-domænenavne eller erstatningskrav mod .eu-topdomæneadministratorens afgørelser kan forelægges udbyderen af den alternative konfliktløsningsprocedure (ADR-udbyderen)[21], som er voldgiftsretten i Prag (den tjekkiske voldgiftsret (CAC))[22].

Det fleste klager indgives mod indehavere af .eu-domænenavne. Dette skyldes, at enhver kan indlede en ADR-procedure mod indehaveren af domænenavnet med påstand om, at registreringen er sket med henblik på spekulation eller misbrug i henhold til artikel 21 i Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004.

I løbet af de seneste to år er der gennemsnitligt kommet 12 sager i kvartalet [23](se bilag 3).

I 2011 traf CAC 52 afgørelser. 73 % af klagerne blev accepteret.

I 2012 traf CAC 44 afgørelser. 81 % af klagerne blev accepteret.

Gebyrets størrelse i forbindelse med ADR-proceduren er baseret på princippet om omkostningsdækning[24].

Den 27. juni 2012 bebudede den tjekkiske voldgiftsret og .eu-topdomæneadministratoren en særlig gebyrnedsættelse for at gøre ADR-proceduren for .eu-domænenavne endnu mere tilgængelig for den europæiske offentlighed. Omkostningerne ved en grundlæggende procedure blev reduceret med 50 % fra 1. juli 2012. Dette skridt var en reaktion på anbefalingerne i en ekstern audit af ADR-tjenesten ("ADR-proceduren fungerer godt, men ifølge denne audit vil en gebyrnedsættelse øge tjenestens synlighed yderligere og forbedre adgangen hertil"). Siden indførelsen af det reducerede gebyr i juli 2012 er det gennemsnitlige antal igangsatte ADR-sager pr. måned steget med 80 %.

5.6.3.     Retssager

I rapporteringsperioden har EURid været part i følgende retssager:

Zheng: Zheng appellerede en afgørelse fra Retten i Bruxelles. Påstanden blev afvist af Appelretten i Bruxelles i dennes afgørelse af 21. september 2010. Efter den retssagens afslutning i 2011 blev Zhengs domænenavne (mere end 9 000) frigivet til almindelig registrering den 24. oktober 2011. Sagen er afsluttet.

Ovidio: Parterne indgik et forlig i februar 2011, som er blevet officielt registreret af Retten i Bruxelles i forbindelse med afslutningen af alle verserende sager den 9. september 2011. Som en del af forliget har Ovidio betalt 45 000 EUR til EURid. Sagen er afsluttet.

Topeu (bl.a. sex.eu): Den afgørelse, som blev truffet af Appelretten i Bruxelles, blev meddelt den ungarske virksomhed Sex Bt den 4. august 2011. Klagefristen udløb den 4. december 2011, og den 6. december 2011 blev den afgørelse, som Appelretten i Bruxelles havde truffet, endelig. Den 12. december 2011 aktiverede EURid domænenavnet SEX.eu i navnet på den først godkendte sunrise-ansøger, Yellow Register On Line AB (hvis ansøgning oprindelig blev godkendt, men på grund af den verserende retssag var domænenavnet ikke blevet aktiveret før nu). Sagen er afsluttet.

6.           EMAS-registrering

I 2011 påbegyndte EURid processen med at blive den første EMAS-certificerede[25] topdomæneadministrator i Europa. Registreringsproceduren blev afsluttet den 23. maj 2012. Registreringsnummeret er BE-VL-000016.

EURid er begyndt at informere alle sine interessenter om dens forpligtelse til et grønnere internet via en række initiativer. Der blev afholdt et arrangement i Europa-Parlamentet i Strasbourg i perioden fra den 21.-23. maj 2012 for at lancere EURid's EMAS-registrering[26].

7.           Konklusioner

Implementeringen af .eu-topdomænemodellen har været vellykket, og modellen fungerer effektivt.

I de seneste to år har .eu-topdomænet styrket sin position blandt de største og mest populære topdomæner i Europa og resten af verden. Det er fortsat en succes til trods for den vedvarende, omend langsommere, vækst i de 27 nationale landekodetopdomæner i medlemsstaterne og adgangen til generiske topdomæner såsom .com og .org. Når denne beretning sendes til Europa-Parlamentet og Rådet, vil Kroatien være det 28. medlem af EU.

ICANN har endnu ikke gennemført ændringerne i evalueringsproceduren for IDN-strenge (nationale topdomænekoder), som vil gøre det muligt at foretage en revurdering af den afviste streng (.ευ på græsk på grund af påstanden om, at den ligner andre strenge til forveksling). Kommissionen har tilskyndet ICANN til at færdiggøre denne proces så hurtigt som muligt. Den har også gjort det klart, at fremtidige regler om indførelse af en "permanent" IDN-ansøgningsprocedure bør udformes, så man undgår unødige forsinkelser. Dette er et af de forvaltningspolitiske spørgsmål, som Kommissionen vil fortsætte med at tage op i det statslige rådgivende udvalg, der rådgiver ICANN.

Topdomæneadministratorens finansielle situation forblev stabil i 2011 og 2012.

Den alternative konfliktløsning (ADR), som udbydes af den tjekkiske voldgiftsret, giver mulighed for at beskytte registranternes rettigheder på alle officielle EU-sprog. Kommissionen fører tilsyn med brugen af ADR. Efter auditørernes anbefaling har EURid nedsat ADR-gebyret, som skal give lettere adgang til ADR for enkeltpersoner og SMV'er, som har grund til at formode, at deres .eu-navne er blevet uretmæssigt registreret af tredjeparter.

I de kommende år bør topdomæneadministratoren arbejde med at styrke og videreudvikle de forskellige målgruppers opfattelse af topdomænet .eu for i højere grad at udbrede det på det europæiske marked for domænenavne og styrke offentlighedens kendskab til det. Stabiliteten og sikkerheden af de tilknyttede topdomænetjenester må sikres i overensstemmelse med de bedste standarder på området. På baggrund af topdomænemiljøets dynamiske natur bør topdomæneadministratoren fortsætte og udvide dialogen og erfaringsudvekslingen med fællesskabet af internetbrugere i Europa og internationalt. Kommissionen vil fortsat arbejde tæt sammen med topdomæneadministratoren, som det er fastlagt i rammebestemmelserne.

BILAG

Bilag 1: Verdens ti største topdomæner pr. 31. marts 2013

Kilde: EURid's kvartalsvise statusrapporter, 1. kvartal 2013

BILAG 2: .eu-registreringer efter kvartal

BILAG 3: Oversigt over afgørelser truffet af den tjekkiske voldgiftsret i .eu-sager

ADR-afgørelser || 2011 || 2011

Afvist || Accepteret || Mangelfuld klage || Andet (klage trukket tilbage pga. forlig) || Afgørelser pr. måned

Januar || || 2 || || || 2

Februar || 1 || 7 || || || 8

Marts || || 3 || 1 || 2 || 6

April || || 3 || 2 || || 5

Maj || 1 || 3 || || || 4

Juni || 1 || 3 || || 1 || 5

Juli || || 5 || || || 5

August || || 1 || 1 || 1 || 3

September || || 2 || 1 || || 3

Oktober || 1 || 4 || || || 5

November || || 1 || || 1 || 2

December || || 4 || || || 4

I alt || 4 || 38 || 5 || 5 ||

Afgørelser i alt pr. år || 52

Klage accepteret || 73 %

ADR-afgørelser || 2012 || 2012

Afvist || Accepteret || Mangelfuld klage || Andet (klage trukket tilbage pga. forlig) || Afgørelser pr. måned

Januar || || 2 || 1 || 1 || 4

Februar || || 2 || 1 || || 3

Marts || || 8 || || || 8

April || || 3 || || 1 || 4

Maj || || 7 || || || 7

Juni || || 1 || 1 || || 2

Juli || || || || || 0

August || || || || || 0

September || || 3 || || || 3

Oktober || 2 || 3 || || || 5

November || || 3 || || || 3

December || 1 || 4 || || || 5

I alt || 3 || 36 || 3 || 2 ||

Afgørelser i alt pr. år || 44

Klage accepteret || 81 %

BILAG 4: Samlet antal .eu-domænenavne efter registrantland

Kilde: EURid's kvartalsvise statusrapporter, 1. kvartal 2013

BILAG 5: .eu-topdomæner pr. 1 000 indbyggere

Kilde: EURid's kvartalsvise statusrapporter, 1. kvartal 2013

BILAG 6: IDN-registreringer under .eu

Kvartal || IDN-navne || Andel

4. kvartal 2009 ||  56 036 || 1,8 %

1. kvartal 2010 ||  62 609 || 1,9 %

2. kvartal 2010 ||  65 109 || 2,0 %

3. kvartal 2010 ||  67 074 || 2,1 %

4. kvartal 2010 ||  57 826 || 1,7 %

1. kvartal 2011 ||  56 961 || 1,7 %

2. kvartal 2011 ||  58 424 || 1,7 %

3. kvartal 2011 ||  58 332 || 1,7 %

4. kvartal 2011 ||  56 699 || 1,6 %

1. kvartal 2012 ||  58 455 || 1,6 %

2. kvartal 2012 ||  60 681 || 1,7 %

3. kvartal 2012 ||  61 752 || 1,7 %

4. kvartal 2012 ||  58 211 || 1,6 %

1. kvartal 2013 ||  57 157 || 1,5 %

Kilde: EURid's kvartalsvise statusrapporter, 1. kvartal 2013

[1]               KOM(2007) 385 endelig, Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet – Rapport om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer (6. juli 2007).

[2]               KOM(2009) 303 endelig, Beretning fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet – Rapport om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer (26. juni 2009).

[3]               KOM(2011) 616 endelig, Beretning fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet – Rapport om implementeringen af topdomænet .eu, dets gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer (5. oktober 2011).

[4]               Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1137/2008 af 22. oktober 2008 om tilpasning til Rådets afgørelse 1999/468/EF af visse retsakter, der er omfattet af proceduren i traktatens artikel 251, for så vidt angår forskriftsproceduren med kontrol – Tilpasning til forskriftsproceduren med kontrol – Del 1 (EUT L 311 af 21.11.2008, s. 1).

[5]               Kommissionens forordning (EF) nr. 1654/2005 af 10. oktober 2005 (EUT L 266 af 11.10.2005, s. 35), Kommissionens forordning (EF) nr. 1255/2007 af 25. oktober 2007 (EUT L 282 af 26.10.2007, s. 16) og Kommissionens forordning nr. 560/2009 af 26. juni 2009 (EUT L 166 af 27.6.2009, s. 3).

[6]               Kommissionens beslutning af 21. maj 2003 om udpegelse af en administrator for topdomænet .eu.

[7]               Jf. betragtning 9 og 12 og artikel 2, litra a), artikel 3, stk. 1, litra c), og artikel 3, stk. 2, i forordning EF nr. 733/2002.

[8]               ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) er et ikke-kommercielt, privat selskab. Yderligere oplysninger findes på adressen: http://www.icann.org/.

[9]               Yderligere oplysninger om den hurtige procedure findes på adressen: http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/.

[10]             Cypern og Grækenland (oktober 2008); Bulgarien (februar 2009).

[11]             Artikel 3, stk. 1, litra b), i forordning (EF) nr. 733/2002.

[12]             Yderligere oplysninger om EURid-adgang findes på adressenhttp://www.eurid.eu/en/about-us

[13]             Artikel 3, stk. 4, i forordning (EF) nr. 733/2002.

[14]             Facebook (EUregistry), Twitter (@Euregistry), YouTube (Europeanregistry).

[15]             Der blev afholdt tre seminarer i 2012: 17. april (Bratislava), 11. maj (Milano) og 31. juli (Budapest).

[16]             Phishing er at tilegne sig personlige eller finansielle oplysninger (brugernavne, passwords osv.) vedhjælp af vildledning, f.eks. ved at fremsende falske e-mails eller kopiere lovlige websteder.         Warehousing er at "hamstre" domænenavne med henblik på at videresælge dem til en højere pris.

Cybersquatting er at registrere, sælge eller anvende andres varemærker i et domænenavn i ond tro med den hensigt at profitere af goodwill på et varemærke, som tilhører en anden. Cybersquattere sælger så domænenavnet tilbage til indehaveren af det pågældende varemærke til en opskruet pris. Spekulanter i domænenavne kaldes også domænehajer i daglig tale.

[17]             Registreringskriterierne findes i artikel 4, stk. 2, litra b), i forordning nr. 733/2002 Topdomæneadministratoren har ret til at kontrollere en registrerings gyldighed (artikel 3 i forordning nr. 874/2004). I forbindelse med registreringen kræves det, at registranten holder sine personlige oplysninger fuldstændige og nøjagtige og har en fungerende e-mail-adresse til kommunikation medtopdomæneadministratoren. Denne forbeholder sig retten til at tilbagekalde domænenavnet for en ikkefungerende adresse.

[18]             For eksempel Internet Identity, Arbor Network, MarkMonitor, Federal Computer Crime Unit (FCCU) i Belgien og Internal Revenue Service (IRS) under US Treasury Department.

[19]             Jf. 4. kvartalsrapport 2012 fra EURid, som findes på adressen: http://www.eurid.eu/files/publ/quarterly_2012_Q4.pdf.

[20]             "Website usage trends among top-level domains" fra november 2011 findes på adressen eurid.eu/insights.

[21]             Jf. artikel 4, stk. 2, litra d), i forordning (EF) nr. 733/2002 og betragtning 15 samt artikel 22 og 23 i forordning (EF) nr. 874/2004.

[22]             Aftalememorandum (2005) mellem EURid og den tjekkiske voldgiftsret, der er underlagt det tjekkiske handelskammer og det tjekkiske landbrugskammer.

[23]             Antallet af ADR-sager, som igangsættes hos CAC, er faldet væsentligt siden 2006, nemlig fra ca. 200 sager i kvartalet til det nuværende niveau.

[24]             Jf. artikel 4, stk. 2, litra d), i forordning (EF) nr. 733/2002.

[25]             EU-ordningen for miljøledelse og miljørevision (EMAS) er et ledelsesværktøj for virksomheder og andre organisationer til evaluering, rapportering og forbedring af deres miljøvenlighed.

[26]             Yderligere oplysninger om EURid's miljøforpligtelse findes på adressen http://www.eurid.eu/en/about-us/going-green.

Top