Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0779

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    /* KOM/2011/0779 endelig - 2011/0359 (COD) */

    52011PC0779

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden /* KOM/2011/0779 endelig - 2011/0359 (COD) */


    BEGRUNDELSE

    1.           BAGGRUND FOR FORSLAGET

    De foranstaltninger, der blev vedtaget både i Europa og andre steder umiddelbart efter finanskrisen, har primært været koncentreret om det påtrængende behov for at stabilisere finanssystemet. Den rolle, som banker, hedgefonde, vurderingsbureauer, tilsynsmyndigheder og centralbanker har spillet, er blevet anfægtet og analyseret grundigt i mange sammenhænge, mens spørgsmålet om revisorernes rolle i krisen – eller den rolle, de burde have spillet – kun har fået begrænset eller slet ingen opmærksomhed. I lyset af at adskillige banker havde store tab i perioden 2007-2009 både på de balanceførte poster og ikke-balanceførte poster, er det svært for mange borgere og investorer at forstå, hvordan revisorerne har kunnet fremlægge rene revisionspåtegninger for deres kunder (især bankerne) for disse perioder.

    Det er vigtigt at bemærke, at i en krise, hvor 4 588,9 mia. EUR af skatteydernes penge blev brugt til at støtte banker i perioden oktober 2008 til oktober 2009, og hvor denne støtte beløb sig til 39 % af BNP i EU-27 i 2009[1], skal alle dele af det finansielle system forbedres.

    Grundig revision er nøglen til at genoprette tilliden på markedet. Det bidrager til investorbeskyttelsen ved at tilvejebringe lettilgængelige, omkostningseffektive og pålidelige oplysninger om virksomheders årsregnskaber. Revision kan også mindske de reviderede virksomheders kapitalomkostninger ved at sikre, at årsregnskaberne bliver mere gennemsigtige og pålidelige.

    Det er også vigtigt at understrege, at revisorerne har fået overdraget udførelsen af lovpligtig revision af årsregnskaber for virksomheder, der er aktieselskaber, og/eller som er bemyndiget til at levere tjenesteydelser i finanssektoren. Denne overdragelse giver revisorerne en samfundsrolle, eftersom de afgiver erklæring om, at regnskaberne for disse virksomheder giver et retvisende billede.

    EU's regler har siden 1984 delvist reguleret lovpligtig revision i medfør af et direktiv (direktiv 1984/253/EØF), som harmoniserede procedurerne for godkendelse af revisorer. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/43/EF af 17. maj 2006 om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber, om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF og om ophævelse af Rådets direktiv 84/253/EØF (i det følgende benævnt direktiv 2006/43/EF) blev vedtaget i 2006 og udvidede i vid udstrækning anvendelsesområdet for det foregående direktiv.

    Finanskrisen har fremhævet svaghederne i den lovpligtige revision, navnlig med hensyn til virksomheder af interesse for offentligheden, som er virksomheder, der er af væsentlig interesse for offentligheden, fordi deres virksomhed, størrelse, antal medarbejdere eller status betyder, at de har en lang række interessenter. Derfor fastsætter dette forslag betingelser for udførelse af den lovpligtige revision af årsregnskaberne for virksomheder af interesse for offentligheden.

    2.           RESULTAT AF HØRINGER AF BERØRTE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Kommissionen gennemførte en høring fra den 13. oktober til den 8. december 2010[2].

    Kommissionen modtog i alt næsten 700 svar fra forskellige interessenter, bl.a. revisorer, tilsynsmyndigheder, investorer, akademikere, virksomheder, offentlige myndigheder, erhvervsorganisationer og enkeltpersoner.

    Høringen har vist, at der både er støtte til og modstand mod forandring, hvor det især er de veletablerede interessenter, der er imod ændringerne. På den anden side konkluderede især små og mellemstore revisionsfirmaer samt investorer, at den nylige finanskrise har afsløret nogle alvorlige mangler. En sammenfatning af svarene fra offentligheden findes på:

    http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/docs/2010/audit/summary_responses_en.pdf

    Desuden blev der afholdt en konference på højt plan om revision den 10. februar 2011[3], som gav mulighed for yderligere drøftelser.

    Europa-Parlamentet vedtog den 13. september 2011 en initiativbetænkning om dette spørgsmål som reaktion på Kommissionens grønbog og opfordrer indtrængende Kommissionen til at sikre mere gennemsigtighed og konkurrence på revisionsmarkedet.[4] Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) vedtog en tilsvarende udtalelse den 16. juni 2011.[5]

    Medlemsstaterne blev også gjort opmærksom på disse spørgsmål på mødet i Udvalget for Finansielle Tjenesteydelser den 16. maj 2011 og mødet i revisionsreguleringsudvalget den 24. juni 2011.

    I overensstemmelse med principperne om "Bedre regulering" identificerer konsekvensanalysen de forskellige problemområder, som kan kræve lovgivningsforanstaltninger:

    · Der er forskelle med hensyn til interessenternes forventninger til en revision og det, revisorerne faktisk udfører.

    · Uafhængigheden hverken sikres eller kan påvises i et paradigme, hvor revision i praksis er blevet en ud af en uendelig række af kommercielle tjenesteydelser. Fraværet af regelmæssige udbud af revisionsydelser og periodisk udskiftning af revisionsfirmaer har betydet, at revisionen er gået væk fra sin grundsætning: professionel skepsis.

    · Markedskoncentration og manglende udbud: Markedet er så polariseret, at det er sjældent, at en revisor for en virksomhed af interesse for offentligheden ikke er en af de "fire store". I størstedelen af medlemsstaterne reviderer de fire store firmaer flere end 85 % af de større børsnoterede virksomheder.

    Konsekvensanalysen resulterede i følgende foretrukne løsningsmodeller:

    · Omfanget af den lovpligtige revision bør præciseres og specificeres, og de oplysninger, som revisoren giver brugerne, de reviderede virksomheder, revisionsudvalg og tilsynsmyndigheder, skal forbedres.

    · Forbuddet mod levering af ikke-revisionsydelser til de reviderede virksomheder og selv forbuddet mod levering af ikke-revisionsydelser generelt vil reelt imødekomme behovet for at styrke uafhængigheden og den professionelle skepsis. Endvidere vil strengere regler for proceduren for udnævnelse af revisorer og indførelse af obligatorisk rotation af revisionsfirmaer bidrage til at øge kvaliteten af revisionen.

    · For at muliggøre et objektivt valg af revisionsudbyder bør aftaler, der begrænser valget af revisionsfirma, forbydes, gennemsigtigheden med hensyn til revisionskvalitet og revisionsfirmaer bør øges, og der bør indføres en kvalitetscertificering for revisionsfirmaer.

    · For at øge udbuddet af revisionsudbydere bør begrænsningerne i ejerskab fjernes.

    · De nationale revisionstilsynsmyndigheder bør styrkes, og der bør etableres et EU-samarbejde under Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).

    Konsekvensanalyserapporten for dette forslag findes på:

    http://ec.europa.eu/internal_market/auditing/index_en.htm

    3.           FORSLAGETS JURIDISKE INDHOLD

    3.1         Retsgrundlag

    Det eksisterende direktiv 2006/43/EF er baseret på artikel 50 TEUF. De etableringsrelaterede krav (f.eks. kravene om godkendelse/registrering af revisorer) og ændringer dertil ligger stadig inden for direktivets anvendelsesområde[6].

    Denne forordning indeholder specifikke supplerende krav om udførelse af lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden i overensstemmelse med artikel 114 TEUF.

    3.2.        Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

    Hidtil har EU-reglerne givet medlemsstaterne vide skønsbeføjelser, og disse er primært blevet udøvet gennem selvregulering i branchen. Krisen har vist, at selvregulering ikke er hensigtsmæssigt, når vi ser fremad. Endvidere kan de problemer, som konsekvensanalysen har vist, ikke løses på nationalt plan, fordi det ville resultere i store forskelle i retsgrundlagene, hvilket dermed i udbredt grad ville underminere det indre marked.

    I lyset af at værdipapirmarkederne og de finansielle aktører er gensidigt forbundne, bør revisioner udføres på tværs af Unionen inden for en harmoniseret ramme. Det er afgørende, at rollen, revisorernes uafhængighed og markedsstrukturen håndteres på EU-plan, fordi de europæiske virksomheder af interesse for offentligheden ofte har grænseoverskridende aktiviteter. Det er værd at bemærke, at lovgivningen om investorbeskyttelse samt finansielle institutioner allerede vedtages i EU-regi.

    Endvidere vil en koordineret indsats i Unionen, suppleret af international støtte, også reducere risikoen for tilsynsarbitrage.

    Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, da det ikke går videre end, hvad der er nødvendigt for at nå målene.

    3.3.        Nærmere beskrivelse af forslaget

    Artikel 39-43 i direktiv 2006/43/EF omhandler allerede visse krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Disse krav vil ikke længere være omfattet af direktivet, men vil blive integreret (og videreudviklet) i denne forordning.

    En forordning er et passende og rimeligt retligt instrument til at sikre en høj kvalitet i revisionen af virksomheder af interesse for offentligheden. Det, at en forordning finder direkte anvendelse, skaber større retssikkerhed. Lovgivningen vil endvidere træde i kraft på samme dato i hele Unionen, hvilket forhindrer problemerne med forsinket gennemførelse af lovgivningen i medlemsstaterne[7]. Endvidere giver en forordning den højeste grad af harmonisering: De lovpligtige revisioner vil blive udført i henhold til stort set identiske regler i alle medlemsstater.

    3.3.1.     Afsnit I (genstand, anvendelsesområde og definitioner)

    Forordningen finder anvendelse på revisorer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, samt på de reviderede virksomheder af interesse for offentligheden, bl.a. regler om det revisionsudvalg, en sådan virksomhed skal have.

    De definitioner, der finder anvendelse i det ændrede direktiv 2006/43/EF, finder også anvendelse i forordningen. Efterhånden som den finansielle sektor udvikler sig, fremkommer der nye kategorier af finansielle institutioner i EU-lovgivningen, og det er derfor hensigtsmæssigt, at definitionen af virksomheder af interesse for offentligheden også omfatter investeringsselskaber, betalingsinstitutter, institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter), e-pengeinstitutter og alternative investeringsfonde.

    3.3.2.     Afsnit II (betingelser for udførelse af lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden)

    Kapitel I (uafhængighed og forebyggelse af interessekonflikter)

    En revisor skal udstikke passende politikker og procedurer for at sikre opfyldelse af forpligtelserne i forordningen med hensyn til uafhængighed, interne kvalitetskontrolsystemer og tilsyn med medarbejderne.

    Tidligere revisorer, ledende revisionspartnere eller deres medarbejdere må ikke påtage sig en ledende stilling i den reviderede virksomhed, blive medlem af den reviderede virksomheds revisionsudvalg, være bestyrelsesmedlem, der ikke indgår i direktionen, eller blive medlem af den reviderede virksomheds tilsynsorgan før to år efter afslutningen af revisionsopgaven.

    Honoraret for udførelse af relaterede finansielle revisionsydelser for den reviderede virksomhed bør højst være 10 % af det revisionshonorar, virksomheden betaler. Tilsvarende bør der, hvis det samlede honorar, for revisionsydelser og relaterede finansielle revisionsydelser, som en revisor modtager fra en virksomhed af interesse for offentligheden, overstiger en stor procentdel af dennes samlede årlige honorar, træffes passende sikkerhedsforanstaltninger.

    Revisoren, revisionsfirmaet eller et medlem af revisionsfirmaets netværk må ikke, for de virksomheder, de reviderer, udføre bestemte ikke-revisionsydelser, der i alle tilfælde er grundlæggende uforenelige med udførelse af en revision i offentlighedens interesse; med hensyn til andre ikke-revisionsydelser, der ikke er grundlæggende uforenelige med udførelse af en revision i offentlighedens interesse, vil revisionsudvalget eller den kompetente myndighed være beføjet til i den konkrete situation at vurdere, om de pågældende ydelser kan udføres for den reviderede virksomhed. Dette gælder imidlertid ikke for relaterede finansielle revisionsydelser. Kommissionen har beføjelse til at ændre i listerne over autoriserede ydelser og forbudte ydelser i overensstemmelse med betingelserne i afsnit VI. Endvidere skal revisionsfirmaer af en vis størrelse fokusere deres virksomhed på at udføre lovpligtig revision og bør ikke have tilladelse til at udføre andre ikke-revisionsydelser.

    Før en revisor påtager sig eller fortsætter en opgave, skal denne vurdere alle potentielle trusler mod sin uafhængighed og bekræfte sin uafhængighed over for revisionsudvalget.

    Kapitel II (fortrolighed og tavshedspligt)

    Revisorer må ikke lade reglerne om tavshedspligt forhindre, at bestemmelserne i dette forslag anvendes.

    Artikel 13 sikrer, at de nødvendige oplysninger kan udveksles i forbindelse med udførelsen af revisionen. Disse regler vil imidlertid ikke give en revisor mulighed for at samarbejde med myndigheder i tredjelande uden for de samarbejdskanaler, der er fastsat i kapitel XI i direktiv 2006/43/EF.

    Kapitel III (udførelse af den lovpligtige revision)

    I forordningen fastlægges det, at revisoren skal træffe de nødvendige foranstaltninger til at kunne tage stilling til, om årsregnskabet giver et retvisende billede og er udarbejdet i overensstemmelse med de gældende regler for regnskabsaflæggelse. Dette omfatter ikke en erklæring om den reviderede virksomheds fremtidige rentabilitet eller om effektiviteten af direktionens eller bestyrelsens nuværende eller fremtidige ledelse af virksomheden. Denne undtagelse bør imidlertid ikke underminere de opgaver, en revisor skal udføre for at kunne udføre revisionen korrekt, eller eventuelle rapporteringskrav.

    Den professionelle skepsis styrkes. Revisoren bør altid være opmærksom på muligheden for væsentlig fejlinformation som følge af svig eller fejl, uanset revisorens tidligere erfaringer med virksomheden.

    Der fastlægges grundlæggende krav til udførelse af den lovpligtige revision. Revisionsfirmaet skal udpege mindst en ledende revisionspartner, som skal være aktivt involveret i udførelsen af den lovpligtige revision. Der skal endvidere afsættes tilstrækkelige ressourcer. Der skal oprettes et stamkort for hver kunde samt en revisionsfil. Endvidere bør revisoren sikre, at alle organisatoriske krav er opfyldt.

    I tilfælde af en hændelse, som har fået eller kan få alvorlige konsekvenser for de lovpligtige revisionsaktiviteters integritet, skal revisoren træffe passende foranstaltninger til at håndtere følgerne af hændelsen og forhindre, at det sker igen.

    I forbindelse med revision af et konsolideret regnskab, hvor koncernrevisoren ikke er i stand til at dokumentere det revisionsarbejde, der er udført af tredjelandsrevisorer, skal han træffe passende foranstaltninger, herunder udføre supplerende revisionsarbejde og oplyse den kompetente myndighed.

    En revisor/et revisionsfirma skal udføre sin egen vurdering af den interne kvalitetssikringskontrol, før revisionspåtegningen indgives. Kontrollen skal gennemføres af en revisor, der ikke har medvirket ved den lovpligtige revision, som den interne kvalitetssikringskontrol omhandler.

    Kapitel IV (revisionspåtegning)

    Indholdet i revisionspåtegningen, som offentliggøres, udvides, således at den forklarer den anvendte metode, navnlig hvor stor en del af balancen der er blevet kontrolleret direkte, og hvor meget der er baseret på systemrevision, den anvendte væsentlighedstærskel i revisionen, de vigtigste risikoområder med hensyn til væsentlig fejlinformation i årsregnskabet, hvorvidt den lovpligtige revision er udformet til at sikre, at svig opdages, og i tilfælde af en udtalelse med forbehold eller en afkræftende konklusion eller ikke-afgivelse af revisionspåtegning også årsagerne til denne beslutning. Den skal også forklare forskellen i vægtningen af substansrevision og systemrevision i forhold til det foregående år.

    Endvidere skal revisoren også udarbejde et længere og et mere detaljeret revisionsprotokollat til revisionsudvalget. Dette protokollat indeholder mere detaljerede oplysninger om den udførte revision, om virksomhedens situation som sådan (f.eks. going concern) og resultaterne af revisionen kombineret med de nødvendige forklaringer. Dette revisionsprotokollat skal også beskrive (og begrunde) det udførte revisionsarbejde over for revisionsudvalget. Dette protokollat forelægges revisionsudvalget og ledelsen i den reviderede virksomhed, men offentliggøres ikke (i lyset af at indholdet indeholder forretningshemmeligheder og potentielt kursfølsomme oplysninger). Revisoren skal imidlertid fremsende protokollatet til den kompetente myndighed på anmodning.

    I de fleste af direktiverne om finansielle tjenesteydelser er revisoren allerede forpligtet til at meddele den kompetente myndighed, der fører tilsyn med virksomheden af interesse for offentligheden, enhver oplysning eller beslutning vedrørende virksomheden. Denne forpligtelse udvides nu til at omfatte alle virksomheder af interesse for offentligheden. Endvidere skal de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med kreditinstitutter og forsikringsselskaber, etablere en regelmæssig dialog med revisorerne.

    Kapitel V (beretning om gennemsigtighed fra revisorer og revisionsfirmaer og registrering)

    Revisorer skal offentliggøre finansielle oplysninger, herunder især om deres samlede omsætning opdelt i revisionshonorar betalt af virksomheder af interesse for offentligheden, revisionshonorar betalt af andre virksomheder og honorar for andre ydelser. De skal også offentliggøre finansielle oplysninger om det netværk, de tilhører.

    Revisorers beretninger om gennemsigtighed for virksomheder af interesse for offentligheden skal suppleres af en redegørelse for firmaernes egen virksomhedsledelse. Der skal fremsendes yderligere supplerende oplysninger om revisionshonorar til de kompetente myndigheder til støtte for deres tilsynsopgaver.

    Revisoren skal opbevare visse dokumenter og oplysninger i en periode på fem år.

    3.3.3.     Afsnit III (virksomheder af interesse for offentlighedens udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer)

    For at styrke revisionsudvalgets uafhængighed og kapacitet skal det bestå af medlemmer, der ikke indgår i direktionen, mindst ét medlem skal have erfaring og viden inden for revision og et andet inden for regnskab og/eller revision.

    Forslaget til udnævnelse af revisor til generalforsamlingen skal baseres på en indstilling fra revisionsudvalget. Indstillingen bør altid indeholde en begrundelse for den foreslåede beslutning. Medmindre den vedrører fornyelse af en revisionsopgave, skal indstillingen desuden indeholde navnene på mindst to personer (ikke den siddende revisor), og revisionsudvalget skal angive, hvilken en af disse personer det foretrækker, med en behørig begrundelse. Revisionsudvalget skal fremsætte sin indstilling efter en udbudsprocedure. I forbindelse med kreditinstitutter eller forsikringsselskaber skal revisionsudvalget fremsende sin indstilling til tilsynsmyndigheden, som har vetoret over indstillingen.

    Aftaler med tredjeparter, som begrænser den reviderede virksomheds valg af revisor, skal forbydes.

    For at forhindre risikoen i forbindelse med fortrolighed, som skyldes, at den reviderede virksomhed ofte udnævner og genudnævner det samme revisionsfirma i årtier, indfører forordningen en forpligtelse til at udskifte revisionsfirmaet efter højst seks år eller otte år i exceptionelle tilfælde. Når en virksomhed af interesse for offentligheden har udpeget to eller flere revisorer eller revisionsselskaber, må revisionsopgaven maksimalt vare ni år. Denne tidsbegrænsning kan i særlige tilfælde forlænges til tolv år. Ligeledes bestemmes det, at der skal gå et vist tidsrum, før revisionsfirmaet må udføre den lovpligtige revision af den samme virksomhed igen. For at sikre en gnidningsfri overgang skal den tidligere revisor overdrage en sagsmappe med relevante oplysninger til den nye revisor.

    Revisionsudvalget, en eller flere aktionærer, de kompetente myndigheder og de kompetente myndigheder for tilsynet med virksomheder af interesse for offentligheden har beføjelser til at anlægge sag ved en national domstol om afskedigelse af revisoren, hvis der er en gyldig grund dertil.

    3.3.4.     Afsnit IV (overvågning af revisorers og revisionsfirmaers aktiviteter i forbindelse med lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden)

    Kapitel I (kompetente myndigheder)

    Hver enkelt medlemsstat skal udpege en kompetent myndighed med ansvar for tilsynet med revisorer og revisionsfirmaer, der reviderer virksomheder af interesse for offentligheden. Disse myndigheder skal have det fornødne personale og være uafhængige af revisorer. De kompetente myndigheders medarbejdere er underlagt tavshedspligt.

    De kompetente myndigheder skal have alle nødvendige tilsyns- og undersøgelsesbeføjelser til at udøve deres funktion, men må ikke øve indflydelse på indholdet i en revisionspåtegning.

    De kompetente myndigheder skal samarbejde på nationalt plan med den myndighed, der er ansvarlig for godkendelse og registrering af revisorer og revisionsfirmaer (direktiv 2006/43/EF), samt med andre myndigheder, der fører tilsyn med virksomheder af interesse for offentligheden, f.eks. bank- eller forsikringstilsyn.

    Kapitel II (kvalitetssikring, undersøgelse, markedsovervågning, beredskabsplanlægning og gennemsigtighed i de kompetente myndigheder)

    De kompetente myndigheders opgaver omfatter:

    · Udførelse af kvalitetssikringskontrol af de udførte lovpligtige revisioner. Disse kontroller skal stå i et rimeligt forhold til omfanget og størrelsen af den kontrollerede revisors aktiviteter.

    · Gennemførelse af en undersøgelse for at konstatere, korrigere og forhindre utilstrækkelig gennemførelse af lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden.

    · Overvågning af udviklingen på markedet for udførelse af lovpligtige revisionsydelser for virksomheder af interesse for offentligheden.

    · Regelmæssig overvågning af de mulige trusler mod kontinuiteten i de store revisionsfirmaers virksomhed, herunder risiciene ved høj koncentration og krav om, at de store revisionsfirmaer skal udarbejde beredskabsplaner for sådanne trusler.

    · Sikring af gennemsigtighed i aktiviteterne, herunder offentliggørelse af de enkelte kvalitetssikringskontrolrapporter.

    Kapitel III (samarbejde mellem kompetente myndigheder og forbindelser til de europæiske tilsynsmyndigheder)

    Forordningen kræver, at samarbejdet mellem de kompetente myndigheder i hele EU finder sted inden for ESMA i stedet for den nuværende EU-samarbejdsmekanisme under Den Europæiske Gruppe af Revisionstilsynsorganer (EGAOB), som er en ekspertgruppe med Europa-Kommissionen som formand. ESMA arbejder allerede på området revision (og regnskab) for virksomheder af interesse for offentligheden, og den retlige ramme omfatter samarbejde mellem ESMA, Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) og Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA) inden for deres fælles udvalg på revisionsområdet. ESMA skal nedsætte et permanent internt udvalg, som mindst skal bestå af de nationale kompetente myndigheder.

    ESMA skal udstede vejledninger om flere emner, f.eks. om indholdet i og fremstillingen af revisionspåtegningen og revisionsprotokollatet til revisionsudvalget, om revisionsudvalgets tilsynsaktivitet og om udførelse af kvalitetssikringskontroller.

    En "frivillig" tværeuropæisk revisionskvalitetscertificering indføres for at øge synligheden og anerkendelsen af samt omdømmet for alle revisionsfirmaer med kapacitet til at udføre revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden af høj kvalitet. ESMA skal offentliggøre certificeringskravene sammen med eventuelle administrative og honorarrelaterede konsekvenser. De nationale kompetente myndigheder skal deltage i behandlingen af ansøgninger om certificering. Hvad angår undersøgelser og kontrolbesøg på stedet, skal de kompetente myndigheder underrette den kompetente myndighed i den anden medlemsstat, hvis de konkluderer, at der bliver eller er blevet udført aktiviteter i modstrid med forordningens bestemmelser. Desuden kan en medlemsstats kompetente myndighed anmode om, at en anden medlemsstats kompetente myndighed foretager en undersøgelse på sidstnævnte medlemsstats område.

    Endvidere kan ESMA oprette kollegier af kompetente myndigheder på anmodning af en eller flere kompetente myndigheder for at lette udførelsen af visse opgaver.

    Kapitel IV (samarbejde med tredjelandsrevisorer og med internationale organisationer og organer)

    De kompetente myndigheder og ESMA må kun indgå samarbejdsaftaler om udveksling af oplysninger med de kompetente myndigheder i tredjelande, hvis der gives garanti for tavshedspligt i forhold til de meddelte oplysninger, og hvis reglerne om beskyttelse af personoplysninger er opfyldt.

    3.3.5.     Afsnit V (tilsynsforanstaltninger og sanktioner)

    For at fremme opfyldelsen af kravene i denne forordning og i henhold til Kommissionens meddelelse af 9. december 2010 med titlen "Udvidelse af sanktionsordningerne i sektoren for finansielle tjenesteydelser"[8] styrkes de kompetente myndigheders beføjelser til at træffe tilsynsforanstaltninger og sanktionsbeføjelser. Der indføres administrative økonomiske sanktioner for revisorer og virksomheder af interesse for offentligheden for identificerede overtrædelser. Myndighederne skal sikre gennemsigtighed i de sanktioner og foranstaltninger, de anvender.

    3.3.6.     Afsnit VI (rapportering, overgangsbestemmelser og afsluttende bestemmelser)

    Der indføres en overgangsordning for ikrafttrædelsen af en obligatorisk rotationsordning for revisionsfirmaer, en forpligtelse til at tilrettelægge en udvælgelsesprocedure i forbindelse med valg af revisionsfirma og etablering af revisionsfirmaer, der kun tilbyder revisionsydelser.

    3.3.7.     Reguleringsmæssige tekniske standarder og overholdelse af artikel 290 TEUF

    For at følge udviklingen inden for revision og på revisionsmarkedet anmodes ESMA om at fremsende reguleringsmæssige tekniske standarder til Kommissionen for at specificere de tekniske krav til indholdet i den sagsmappe, den nye revisor skal modtage, og indførelse af et europæisk kvalitetscertifikat for revisorer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Kommissionen har beføjelse til at vedtage disse tekniske standarder som delegerede retsakter.

    Den 23. september 2009 vedtog Kommissionen forslag til forordninger om oprettelse af EBA, EIOPA (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger) og ESMA (Den Europæiske Værdipapir og Markedstilsynsmyndighed)[9]. Kommissionen vil i denne henseende minde om sine erklæringer vedrørende artikel 290 og 291 TEUF i forbindelse med vedtagelsen af forordningerne om oprettelse af de europæiske tilsynsmyndigheder: "For så vidt angår proceduren for vedtagelse af reguleringsstandarder understreger Kommissionen den unikke karakter af sektoren for finansielle tjenesteydelser som følge af Lamfalussystrukturen, hvilket er udtrykkeligt anerkendt i erklæring 39 til TEUF. Kommissionen er imidlertid i alvorlig tvivl om, hvorvidt begrænsningerne i dens funktion i forbindelse med vedtagelsen af delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter er i overensstemmelse med artikel 290 og 291 i TEUF."

    4.           BUDGETMÆSSIGE KONSEKVENSER

    Kommissionens forslag har ingen direkte eller indirekte konsekvenser for EU's budget. Det skal især bemærkes, at opgaver, der vil blive varetaget af EU's tilsynsorganer, som nævnt i forslaget, ikke vil kræve yderligere EU-finansiering.

    2011/0359 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af forslaget til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[10],

    efter høring af Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse[11],

    efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

    og ud fra følgende betragtninger:

    (1) Revisorer og revisionsfirmaer har fået overdraget udførelsen af lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden med henblik på at styrke befolkningens tillid til disse virksomheders årsregnskaber og konsoliderede regnskaber. At en lovpligtig revision udøver en funktion i offentlighedens interesse, betyder, at en stor gruppe mennesker og institutioner stoler på kvaliteten af en revisors arbejde. En god revisionskvalitet bidrager til, at markederne fungerer korrekt, ved at øge regnskabernes integritet og effektivitet. Dermed spiller revisorerne en særligt vigtig samfundsrolle.

    (2) EU-lovgivningen kræver, at årsregnskaber, omfattende virksomheders årsregnskaber eller konsoliderede regnskaber, for kreditinstitutter, forsikringsselskaber, udstedere af værdipapirer, der er optaget til handel på et reguleret marked, betalingsinstitutter, investeringsinstitutter, e-pengeinstitutter og alternative investeringsfonde revideres af en eller flere personer med bemyndigelse til at udføre en sådan revision i henhold til EU-lovgivningen, nemlig: artikel 1, stk. 1, i Rådets direktiv 86/635/EØF af 8. december 1986 om bankers og andre penge- og finansieringsinstitutters årsregnskaber og konsoliderede regnskaber[12], artikel 1, stk. 1, i Rådets direktiv 91/674/EØF af 19. december 1991 om forsikringsselskabers årsregnskaber og konsoliderede regnskaber[13], artikel 4, stk. 4, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/109/EF af 15. december 2004 om harmonisering af gennemsigtighedskrav i forbindelse med oplysninger om udstedere, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked, og om ændring af direktiv 2001/34/EF[14], artikel 15, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/64/EF af 13. november 2007 om betalingstjenester i det indre marked og om ændring af direktiv 97/7/EF, 2002/65/EF, 2005/60/EF og 2006/48/EF og om ophævelse af direktiv 97/5/EF[15], artikel 73 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF af 13. juli 2009 om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter)[16], artikel 3, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/110/EF af 16. september 2009 om adgang til at optage og udøve virksomhed som udsteder af elektroniske penge og tilsyn med en sådan virksomhed, ændring af direktiv 2005/60/EF og 2006/48/EF og ophævelse af direktiv 2000/46/EF[17] og artikel 22, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/61/EF af 8. juni 2011 om forvaltere af alternative investeringsfonde og om ændring af direktiv 2003/41/EF og 2009/65/EF samt forordning (EF) nr. 1060/2009 og (EU) nr. 1095/2010[18]. Endvidere kræves det også i artikel 4, stk. 1, nr. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/39/EF af 21. april 2004 om markeder for finansielle instrumenter, om ændring af Rådets direktiv 85/611/EØF og 93/6/EØF samt Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/12/EF og om ophævelse af Rådets direktiv 93/22/EØF[19], at investeringsselskabers årsregnskaber revideres, når Rådets fjerde direktiv 78/660/EØF af 25. juli 1978 om årsregnskaberne for visse selskabsformer[20] eller Rådets syvende direktiv 83/349/EØF af 13. juni 1983 om konsoliderede regnskaber[21] ikke finder anvendelse.

    (3) Betingelserne for godkendelse af personer med ansvar for udførelse af den lovpligtige revision samt mindstekravene for udførelsen af sådan lovpligtig revision er fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/43/EF af 17. maj 2006 om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber, om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF og om ophævelse af Rådets direktiv 84/253/EØF[22].

    (4) I forbindelse med finanskrisen havde adskillige banker store tab i perioden 2007-2009 både på de balanceførte poster og ikke-balanceførte poster. Dette rejste ikke blot spørgsmålet om, hvordan revisorerne har kunnet fremlægge rene revisionspåtegninger for deres kunder for disse perioder, men også om, hvorvidt de gældende lovrammer er hensigtsmæssige og tilstrækkelige. Kommissionen offentliggjorde den 13. oktober 2010 en grønbog med titlen "Revisionspolitik: Læren af krisen"[23], som lancerede en bred offentlig høring inden for rammerne af reformen af tilsynet med de finansielle markeder om revisionens rolle og dens omfang, og hvordan revisionsfunktionen kan styrkes for at skabe øget finansiel stabilitet. Den offentlige høring viste, at reglerne i direktiv 2006/43/EF om udførelse af den lovpligtige revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber for virksomheder af interesse for offentligheden kunne forbedres betydeligt. Europa-Parlamentet udsendte en initiativbetænkning om grønbogen den 13. september 2011. Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog også en udtalelse om grønbogen den 16. juni 2011.

    (5) Det er vigtigt at fastlægge detaljerede regler for at sikre, at den lovpligtige revision af virksomheder af interesse for offentligheden har en passende kvalitet og udføres af revisorer og revisionsfirmaer, der er underlagt strenge krav. En fælles reguleringsstrategi bør øge integriteten, uafhængigheden, objektiviteten, ansvarligheden, gennemsigtigheden og pålideligheden for de revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, der bidrager til kvaliteten af den lovpligtige revision i Unionen, hvilket bidrager til at sikre et velfungerende indre marked samt et højt niveau af forbruger- og investorbeskyttelse. Udarbejdelsen af en særskilt retsakt for virksomheder af interesse for offentligheden bør også sikre en konsekvent harmonisering og ensartet anvendelse og dermed bidrage til et mere effektivt fungerende indre marked.

    (6) Den finansielle sektor er under udvikling, og der fremkommer nye kategorier af finansielle institutioner i EU-lovgivningen. Nye virksomheder og aktiviteter uden for det almindelige banksystem bliver stadig vigtigere, og deres indflydelse på den finansielle stabilitet er blevet større. Derfor er det hensigtsmæssigt, at definitionen af virksomheder af interesse for offentligheden også omfatter andre finansielle institutioner og virksomheder som f.eks. investeringsselskaber, betalingsinstitutter, institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter), e-pengeinstitutter og alternative investeringsfonde.

    (7) Revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber skal tjene som en retsbeskyttende foranstaltning for investorer, långivere og forretningsmodparter, der har del i eller forretningsmæssig interesse i virksomheder af interesse for offentligheden. Derfor bør revisorer og revisionsfirmaer være fuldstændigt uafhængige, når de udfører lovpligtig revision af sådanne virksomheder, og interessekonflikter bør undgås. For at vurdere, om revisorer og revisionsfirmaer er uafhængige, skal der også tages højde for begrebet "netværk", som revisorer og firmaer arbejder inden for.

    (8) Revisorer og revisionsfirmaers interne organisation skal bidrage til at forhindre eventuelle trusler mod deres uafhængighed. Derfor må ejerne af eller aktionærerne i et revisionsfirma, samt ledelsen, ikke gribe ind i udførelsen af en lovpligtig revision på en måde, som skaber tvivl om uafhængigheden og objektiviteten for den revisor, der udfører den lovpligtige revision for revisionsfirmaet. Desuden bør revisorer og revisionsfirmaer indføre passende interne politikker og procedurer i forhold til de ansatte og andre personer, der beskæftiger sig med lovpligtig revision i deres organisationer, for således at sikre opfyldelse af deres forpligtelser ifølge lovgivningen. Disse politikker skal navnlig søge at forebygge og styre trusler mod uafhængigheden og sikre den lovpligtige revisions kvalitet, integritet og grundighed. Disse politikker og procedurer skal stå i et rimeligt forhold til omfanget og kompleksiteten af revisorens eller revisionsfirmaets virksomhed.

    (9) Revisorer, revisionsfirmaer og deres ansatte bør navnlig afholde sig fra at udføre lovpligtig revision for en virksomhed, hvis de har en forretningsmæssig eller finansiel interesse i den, samt fra at handle med andre finansielle instrumenter, som udstedes, garanteres eller på anden måde understøttes af en revideret virksomhed, end kapitalinteresser i diversificerede kollektive investeringsordninger. Revisoren eller revisionsfirmaet bør holde sig ude af den reviderede virksomheds interne beslutningsprocesser. Revisorer og deres ansatte bør først kunne påtage sig opgaver i den reviderede virksomhed på ledelses- eller bestyrelsesniveau efter, at der er gået et passende tidsrum siden revisionsopgavens afslutning.

    (10) Størrelsen af honoraret fra én revideret virksomhed og honorarets sammensætning kan true en revisors eller et revisionsfirmas uafhængighed. Derfor er det vigtigt at sikre, at revisionshonorar ikke på nogen måde gøres betinget, og at der indføres en specifik procedure for at sikre revisionens kvalitet, hvis der modtages et stort revisionshonorar fra en enkelt kunde. Hvis revisoren eller revisionsfirmaet er for afhængig af en enkelt kunde, bør revisoren eller revisionsfirmaet ikke udføre den pågældende lovpligtige revision.

    (11) Revisorers, revisionsfirmaers eller medlemmer af deres netværks udførelse af andre ydelser end lovpligtig revision for reviderede virksomheder kan være til skade for deres uafhængighed. Derfor er det hensigtsmæssigt at kræve, at revisoren, revisionsfirmaet og medlemmerne af deres netværk ikke udfører ikke-revisionsydelser for deres reviderede virksomheder. Et revisionsfirmas udførelse af ikke-revisionsydelser for en virksomhed vil betyde, at det pågældende revisionsfirma ikke kan udføre lovpligtig revision af den virksomhed, hvilket fører til en reduktion i antallet af revisionsfirmaer, der kan udføre lovpligtig revision, navnlig med hensyn til revision af store virksomheder af interesse for offentligheden, hvor markedet er koncentreret. Derfor er det for at sikre, at der findes et minimum af revisionsfirmaer, der kan udføre revisionsydelser for store virksomheder af interesse for offentligheden, hensigtsmæssigt at kræve, at revisionsfirmaer af en vis størrelse fokuserer deres virksomhed på at udføre lovpligtig revision og ikke har tilladelse til at udføre andre ydelser, som ikke har tilknytning til deres lovpligtige revisionsfunktion, såsom konsulent- eller rådgivningsaktiviteter.

    (12) For at undgå interessekonflikter er det vigtigt, at revisoren eller revisionsfirmaet, før de påtager sig eller fortsætter en lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, vurderer, hvorvidt uafhængighedskravene er opfyldt, og især hvorvidt der opstår trusler mod uafhængigheden som følge af forbindelserne til den pågældende virksomhed. For at opretholde denne uafhængighed er det også vigtigt at sikre, at de fører registre over alle trusler mod deres uafhængighed og uafhængigheden af de ansatte og andre personer, der beskæftiger sig med den lovpligtige revisionsproces, sammen med de sikkerhedsforanstaltninger, der træffes for at imødegå disse trusler. Hvis truslerne mod deres uafhængighed er for alvorlige, selv efter at der er truffet sikkerhedsforanstaltninger, bør de fratræde eller afholde sig fra revisionsopgaven. Revisoren eller revisionsfirmaet bør hvert år bekræfte over for den reviderede virksomheds revisionsudvalg, at de er uafhængige, og drøfte enhver trussel mod uafhængigheden samt de sikkerhedsforanstaltninger, der er truffet for at imødegå disse trusler, med udvalget.

    (13) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger[24] regulerer behandlingen af personoplysninger i medlemsstaterne inden for rammerne af denne forordning og under medlemsstaternes kompetente myndigheders tilsyn, navnlig de offentlige uafhængige myndigheder, som medlemsstaterne udpeger. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger[25] regulerer behandlingen af personoplysninger i ESMA inden for rammerne af denne forordning og under tilsyn af den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse. Kompetente myndigheders udveksling eller videregivelse af oplysninger bør være i overensstemmelse med reglerne om videregivelse af personoplysninger som fastsat i direktiv 95/46/EF, og ESMA's udveksling eller videregivelse af oplysninger bør være i overensstemmelse med reglerne om videregivelse af personoplysninger som fastsat i forordning (EF) nr. 45/2001.

    (14) Det er vigtigt, at revisorer og revisionsfirmaer respekterer deres kunders ret til privatliv og beskyttelse af personoplysninger. De bør derfor underlægges strenge regler om fortrolighed og faglig tavshedspligt, dog uden at dette forhindrer korrekt håndhævelse af denne forordning eller samarbejde med koncernrevisoren i forbindelse med udførelsen af revisionen af konsoliderede regnskaber, når modervirksomheden er i et tredjeland, forudsat at direktiv 95/46/EF overholdes. Disse regler vil imidlertid ikke give en revisor eller et revisionsfirma mulighed for at samarbejde med myndigheder i tredjelande uden for de samarbejdskanaler, der er fastsat i kapitel XI i direktiv 2006/43/EF. Disse regler om fortrolighed bør også gælde for revisorer og revisionsfirmaer, der ikke længere er involveret i en bestemt revisionsopgave.

    (15) Den lovpligtige revision resulterer i en erklæring om, at regnskaberne for de reviderede virksomheder giver et retvisende billede. Interessenter kan imidlertid være uvidende om begrænsningerne i en revision (relevans, stikprøveteknik, revisorens rolle, når det gælder opsporing af svig, og ledelsens ansvar), hvilket kan føre til forskellige forventninger. For at afstemme disse forventninger er det vigtigt at præcisere omfanget af den lovpligtige revision.

    (16) Hovedansvaret for at formidle finansielle data bør påhvile de reviderede enheders ledelse, men revisorerne spiller en vigtig rolle ved at sætte spørgsmålstegn ved ledelsens oplysninger ud fra et brugersynspunkt. For at forbedre revisionskvaliteten er det derfor vigtigt, at den professionelle skepsis, som revisorer udviser over for den reviderede virksomhed, styrkes. Revisorer bør være opmærksom på muligheden for væsentlig fejlinformation som følge af svig eller fejl, uanset revisorens tidligere erfaringer med den reviderede virksomheds ledelses ærlighed og integritet. Sikring af revisionskvaliteten bør være det primære kriterium i tilrettelæggelsen af revisionsarbejdet og fordelingen af de nødvendige ressourcer til opgaverne. Revisorens, revisionsfirmaets og deres ansattes integritet er afgørende for at sikre offentlighedens tillid til lovpligtig revision og de finansielle markeder. Derfor bør enhver hændelse, som kan få alvorlige konsekvenser for de lovpligtige revisionsaktiviteters integritet, håndteres korrekt. Revisoren eller revisionsfirmaet skal dokumentere revisionsarbejdet.

    (17) For konsoliderede regnskabers vedkommende er det vigtigt, at der findes en klar ansvarsdefinition mellem de revisorer, der reviderer de forskellige virksomheder i en koncern. Med henblik herpå bør det være koncernrevisoren, der bærer det fulde ansvar for revisionspåtegningen.

    (18) En intern kvalitetssikringskontrol af det arbejde, der er udført i hver enkelt lovpligtig revisionsopgave, bør bidrage til at sikre en høj revisionskvalitet. Derfor bør revisoren eller revisionsfirmaet ikke udstede sin revisionspåtegning, før en sådan intern kvalitetssikringskontrol er udført.

    (19) Resultaterne af den lovpligtige revision skal forelægges interessenterne i revisionspåtegningen. For at styrke interessenternes tillid til den reviderede virksomheds regnskab er det særligt vigtigt, at revisionspåtegningen er velbegrundet og solidt underbygget, og at indholdet udvides til at omfatte yderligere oplysninger specifikt om den udførte revision. Revisionspåtegningen bør især indeholde tilstrækkelige oplysninger om den anvendte metode, navnlig hvor stor en del af balancen der er blevet kontrolleret direkte, og hvor meget der er baseret på systemrevision, om den anvendte væsentlighedstærskel i revisionen, om de vigtigste risikoområder med hensyn til væsentlig fejlinformation i årsregnskabet, om hvorvidt den lovpligtige revision er udformet til at sikre, at svig opdages, og i tilfælde af en udtalelse med forbehold eller en afkræftende konklusion eller ikke-afgivelse af revisionspåtegning om årsagerne til denne beslutning.

    (20) Værdien af lovpligtig revision for den reviderede virksomhed ville blive meget større, hvis kommunikationen mellem revisoren eller revisionsfirmaet på den ene side og revisionsudvalget på den anden blev styrket. I forlængelse af den regelmæssige dialog i forbindelse med udførelsen af den lovpligtige revision er det vigtigt, at revisoren eller revisionsfirmaet sender et supplerende og mere detaljeret revisionsprotokollat med resultaterne af den lovpligtige revision til revisionsudvalget. Det bør være muligt at gøre sådanne revisionsprotokollater tilgængelige for tilsynsmyndighederne for virksomheder af interesse for offentligheden, men ikke for offentligheden.

    (21) Revisorer eller revisionsfirmaer giver allerede tilsynsmyndighederne for virksomheder af interesse for offentligheden oplysninger om forhold eller beslutninger, som kunne udgøre en overtrædelse af reglerne om den reviderede virksomheds aktiviteter eller en svækkelse af den reviderede virksomheds fortsatte drift. Tilsynsopgaverne vil også blive lettere, hvis tilsynsmyndighederne for kreditinstitutter og finansielle institutioner skulle etablere en regelmæssig dialog med deres revisorer og revisionsfirmaer.

    (22) For at øge tilliden til revisorerne og revisionsfirmaerne, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden samt deres hæftelse er det vigtigt, at revisorerne og revisionsfirmaerne i større grad rapporterer om gennemsigtighed. Derfor skal revisorer og revisionsfirmaer offentliggøre reviderede finansielle oplysninger, herunder især om deres samlede omsætning opdelt i revisionshonorar betalt af virksomheder af interesse for offentligheden, revisionshonorar betalt af andre virksomheder og honorar for andre ydelser. De skal også offentliggøre finansielle oplysninger om det netværk, de tilhører. Revisionsfirmaernes beretninger om gennemsigtighed skal suppleres af en redegørelse for virksomhedsledelse for at dokumentere, at revisionsfirmaet har etableret ordninger for god virksomhedsledelse. Der skal fremsendes yderligere supplerende oplysninger om revisionshonorar til de kompetente myndigheder til støtte for deres tilsynsopgaver.

    (23) Revisionsudvalg eller organer, der varetager en tilsvarende funktion i den reviderede virksomhed, spiller en afgørende rolle i udførelsen af lovpligtig revision af høj kvalitet. Det er særligt vigtigt at styrke revisionsudvalgets uafhængighed og tekniske kompetencer ved at kræve, at hovedparten af medlemmerne er uafhængige, og at mindst ét medlem af udvalget har kompetencer inden for revision og et andet inden for revision og/eller regnskab. I Kommissionens henstilling af 15. februar 2005 om den rolle, der spilles af menige bestyrelsesmedlemmer og medlemmer af tilsynsorganer i børsnoterede selskaber og om udvalg nedsat i bestyrelsen/ledelsesorganet[26] fastsættes det, hvorledes revisionsudvalg bør oprettes og fungere. I betragtning af bestyrelsernes størrelse i selskaber med ringe markedsværdi og i små og mellemstore virksomheder af interesse for offentligheden vil det være hensigtsmæssigt, hvis de funktioner, der påhviler revisionsudvalget for disse virksomheder eller et organ med tilsvarende funktioner i den reviderede virksomhed, kan udføres af hele bestyrelsen eller hele tilsynsorganet. Virksomheder af interesse for offentligheden, som er investeringsinstitutter eller alternative investeringsfonde, bør også fritages for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg. Med denne fritagelse tages det i betragtning, at inddragelse af et revisionsudvalg ikke altid er hensigtsmæssigt, når disse institutters eller fondes formål udelukkende er sammenlægning af aktiver. Investeringsinstitutter og alternative investeringsfonde samt deres administrationsselskaber arbejder i et nøje defineret regelmiljø og er underlagt specifikke ledelsesmekanismer, såsom deres depositarers kontrol.

    (24) Det er også vigtigt, at revisionsudvalgets rolle i forbindelse med udpegelse af en ny revisor eller et nyt revisionsfirma styrkes med henblik på at sikre, at den reviderede virksomheds aktionær- eller medlemsgeneralforsamling kan træffe en mere velovervejet beslutning. Derfor bør bestyrelsen, når den stiller et forslag for generalforsamlingen, forklare, hvorvidt det følger revisionsudvalgets henstillinger, og i modsat fald begrundelsen derfor. Revisionsudvalgets henstilling skal mindst indeholde to valgmuligheder for revisionsopgaven samt en behørigt begrundet angivelse af, hvilken af dem udvalget foretrækker, således at generalforsamlingen kan træffe et reelt valg. For at give en rimelig og behørig begrundelse i sin henstilling skal revisionsudvalget bruge resultaterne af den obligatoriske udvælgelsesprocedure, som den reviderede virksomhed har tilrettelagt, under revisionsudvalgets ansvar. I denne udvælgelsesprocedure skal den reviderede virksomhed opfordre revisorer eller revisionsfirmaer, herunder mindre firmaer, til at afgive bud på revisionsopgaven. Udbudsmaterialet skal indeholde gennemsigtige og ikke-diskriminerende udvælgelseskriterier til bedømmelse af buddene. I lyset af at denne udvælgelsesprocedure imidlertid kan medføre uforholdsmæssigt store udgifter for virksomheder med en begrænset børsværdi eller små og mellemstore virksomheder af interesse for offentligheden i betragtning af deres størrelse, er det passende at fritage disse virksomheder for denne forpligtelse.

    (25) Den reviderede virksomheds aktionær- eller medlemsgeneralforsamlings ret til at vælge revisor eller revisionsfirma ville ikke have nogen betydning, hvis den reviderede virksomhed indgik en aftale med en tredjepart, i medfør af hvilken denne ret blev begrænset. Derfor vil enhver aftale mellem en revideret virksomhed og en tredjepart vedrørende udnævnelse eller begrænsning af valget af en bestemt revisor eller et bestemt revisionsfirma blive anset for at være ugyldig.

    (26) Det styrker udøvelsen af professionel skepsis og bidrager til at højne revisionskvaliteten, når virksomheder af interesse for offentligheden udpeger mere end en revisor eller mere end et revisionsfirma. Denne foranstaltning kombineret med inddragelsen af mindre revisionsfirmaer fremmer desuden udviklingen af disse firmaers kapacitet og bidrager dermed til at øge udvalget af revisorer og revisionsfirmaer for virksomheder af interesse for offentligheden. Derfor bør virksomheder af interesse for offentligheden opmuntres og tilskyndes til at udnævne flere end én revisor eller ét revisionsfirma til at udføre den lovpligtige revision.

    (27) For at forhindre risikoen i forbindelse med fortrolighed og dermed styrke revisorers og revisionsfirmaers uafhængighed er det vigtigt at bestemme, at en revisor eller et revisionsfirma kun må varetage revisionsopgaven for en bestemt revideret virksomhed i en vis periode. Der bør også etableres en passende gradvis rotationsordning med hensyn til de øverste medarbejdere, der beskæftiger sig med den lovpligtige revision, herunder de ledende revisionspartnere, der udfører den lovpligtige revision på vegne af revisionsfirmaet. Det er også vigtigt, at der defineres en passende periode, hvor en sådan revisor eller et sådant revisionsfirma ikke må udføre den lovpligtige revision for den samme virksomhed. For at sikre en glidende overgang skal den tidligere revisor overdrage en sagsmappe med relevante oplysninger til den nye revisor.

    (28) For at beskytte revisorens uafhængighed er det vigtigt, at revisoren kun kan afskediges med en gyldig grund, og at denne grund meddeles den eller de myndigheder, der har ansvar for tilsynet. Hvis der er en gyldig grund, men den reviderede virksomhed ikke handler, skal revisionsudvalget, aktionærerne, de kompetente myndigheder med ansvar for tilsynet med revisorer og revisionsfirmaer eller de kompetente myndigheder med ansvar for tilsynet med virksomheden af interesse for offentligheden have beføjelse til at anlægge sag ved en national domstol om afskedigelse af revisoren.

    (29) For at sikre en høj grad af investor- og forbrugertillid i det indre marked ved at undgå interessekonflikter, skal revisorer og revisionsfirmaer være underlagt et passende tilsyn ved kompetente myndigheder, som er uafhængige af revisorerhvervet, og som har den nødvendige kapacitet og ekspertise og tilstrækkelige ressourcer. De nationale kompetente myndigheder bør have de nødvendige beføjelser til at udføre deres tilsynsopgaver, herunder retten til at få adgang til dokumenter, afkræve oplysninger fra en hvilket som helst person og udføre kontroller. De skal være specialiseret i tilsyn med finansielle markeder, opfyldelse af forpligtelser med hensyn til regnskabsaflæggelse eller tilsyn med lovpligtig revision. Det bør imidlertid være muligt, at tilsynet med opfyldelse af forpligtelserne for virksomheder af interesse for offentligheden udføres af de kompetente myndigheder med ansvar for tilsynet med sådanne virksomheder. De kompetente myndigheders finansiering skal være fri for nogen som helst form for ubehørig påvirkning fra en revisors eller et revisionsfirmas side.

    (30) Tilsynets kvalitet kan højnes med et effektivt samarbejde mellem myndigheder med ansvar for forskellige opgaver på nationalt plan. Derfor bør de myndigheder, der har beføjelse til at føre tilsyn med opfyldelsen af forpligtelserne om lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, samarbejde med myndigheder med ansvar for godkendelse og registrering af revisorer og revisionsfirmaer med myndigheder med ansvar for tilsynet med virksomheder af interesse for offentligheden og med de finansielle efterretningsenheder, der er beskrevet i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/60/EF af 26. oktober 2006 om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme[27].

    (31) Ekstern kvalitetssikring af den lovpligtige revision er afgørende for at sikre en revision af høj kvalitet. Den styrker troværdigheden af offentliggjorte finansielle oplysninger og sikrer en bedre beskyttelse af aktionærer, investorer, kreditorer og andre berørte parter. Revisorer og revisionsfirmaer bør derfor indgå i et system med kvalitetssikring, som de kompetente myndigheder har ansvaret for, hvilket sikrer objektivitet og uafhængighed af revisorerhvervet. Der skal udføres kvalitetssikringskontrol mindst hvert tredje år for hver enkelt revisor eller hvert enkelt revisionsfirma, der udfører revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden. Kommissionens henstilling af 6. maj 2008 om ekstern kvalitetssikring i forbindelse med revisorer og revisionsfirmaer, der reviderer virksomheder af interesse for offentligheden[28], indeholder oplysninger om, hvordan kontroller skal udføres. Kvalitetssikringskontroller skal stå i et rimeligt forhold til omfanget og kompleksiteten af den reviderede revisors eller det reviderede revisionsfirmas virksomhed.

    (32) Undersøgelser bidrager til at konstatere, forhindre og korrigere utilstrækkelig gennemførelse af den lovpligtige revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Derfor bør de kompetente myndigheder have beføjelse til at foretage undersøgelser af revisorer og revisionsfirmaer.

    (33) Markedet for lovpligtige revisionsydelser for virksomheder af interesse for offentligheden udvikler sig med tiden. Det er derfor nødvendigt, at de kompetente myndigheder overvåger udviklingen på markedet, navnlig med hensyn til det mulige begrænsede udvalg af revisorer og risikoen ved en høj markedskoncentration.

    (34) Hvis store revisionsfirmaer lukker, kan det skabe afbrydelser i leveringen af revisionsydelser på markedet og resultere i yderligere risikoakkumulering på markedet. Derfor bør de kompetente myndigheder som en forebyggende foranstaltning anmode de største revisionsfirmaer i de enkelte medlemsstater om at udarbejde beredskabsplaner, som tager højde for alle mulige hændelser, der kan true kontinuiteten i det pågældende firmas virksomhed. Sådanne planer kan indeholde foranstaltninger til at sikre en velordnet afvikling af det pågældende firma.

    (35) Hvis de kompetente myndigheders aktiviteter er gennemsigtige, vil det bidrage til at øge investor- og forbrugertilliden i det indre marked. Derfor bør de kompetente myndigheder være underlagt et krav om regelmæssig rapportering om deres aktiviteter og offentliggørelse af individuelle kontrolrapporter.

    (36) Samarbejdet mellem de kompetente myndigheder i medlemsstaterne kan yde et vigtigt bidrag til at sikre en konsekvent høj kvalitet i lovpligtige revisioner i Unionen. Derfor bør de kompetente myndigheder i medlemsstaterne samarbejde med hinanden, hvor det er nødvendigt for at udføre deres tilsynsopgaver for lovpligtige revisioner. De skal overholde princippet om, at regulering udføres i hjemlandet, og at tilsyn udføres af den medlemsstat, hvor en revisor eller et revisionsfirma er godkendt, og den virksomhed, der revideres, har hjemsted. Samarbejdet mellem de kompetente myndigheder vil blive meget stærkere, hvis det tilrettelægges inden for rammerne af Det Fælles Udvalg af Europæiske Tilsynsmyndigheder (ESA'er) under ledelse af Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA), der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed)[29]. ESMA kan bidrage til dette samarbejde med råd og retningslinjer til de nationale kompetente myndigheder med hjælp fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed)[30] og Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA), der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning 1094/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger)[31].

    (37) Samarbejdet mellem medlemsstaternes kompetente myndigheder bør omfatte udveksling af oplysninger, samarbejde om kvalitetssikringskontroller, assistance til undersøgelser af gennemførelsen af lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden, herunder i tilfælde hvor den adfærd, der undersøges, ikke udgør en overtrædelse af nogen gældende lov- eller administrativ bestemmelse i den berørte medlemsstat, samt beredskabsplanlægning. Samarbejdet mellem medlemsstaternes kompetente myndigheder kan tage form af kollegier af kompetente myndigheder og uddelegering af opgaver blandt myndighederne. De netværk, som revisorer og revisionsfirmaer arbejder inden for, bør også inddrages i et sådant samarbejde. De kompetente myndigheder og De Europæiske Tilsynsmyndigheder skal overholde reglerne om fortrolighed og tavshedspligt.

    (38) Anerkendelse af revisorers og revisionsfirmaers egnethed til at udføre lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden vil fremme revisorernes og revisionsfirmaernes adgang til andre kunder. Derfor er det vigtigt at indføre et europæisk kvalitetscertifikat, som skal udvikles af ESMA. De nationale kompetente myndigheder skal deltage i behandlingen af ansøgninger om certificering.

    (39) Kapitalmarkedernes forbundenhed kræver, at de nationale kompetente myndigheder og de europæiske tilsynsmyndigheder får beføjelse til at samarbejde med tilsynsmyndigheder og organer i tredjelande med hensyn til udveksling af oplysninger eller kvalitetssikringskontroller. Hvis samarbejdet med myndigheder i tredjelande vedrører revisionsarbejdspapirer eller andre dokumenter, der indehaves af en revisor eller et revisionsfirma, finder procedurerne i direktiv 2006/43/EF anvendelse.

    (40) For at sikre velfungerende kapitalmarkeder er der behov for en holdbar revisionskapacitet og et konkurrencepræget marked for revisionsydelser med et tilstrækkeligt udbud af revisionsfirmaer, der kan udføre lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden. ESMA bør rapportere om de forandringer på revisionsmarkedet, som denne forordning medfører. I forbindelse med en sådan analyse bør ESMA tage hensyn til de virkninger, som nationale bestemmelser om lovpligtige revisorers civilretlige ansvar har for strukturen på revisionsmarkedet. På grundlag af en sådan rapport og andet egnet materiale bør Kommissionen udarbejde en rapport om konsekvenserne af nationale bestemmelser om lovpligtige revisorers civilretlige ansvar for strukturen på revisionsmarkedet og træffe de foranstaltninger, den finder nødvendige med henvisning til de resultater, den når frem til.

    (41) For at fremme opfyldelsen af kravene i denne forordning og i henhold til Kommissionens meddelelse af 9. december 2010 med titlen "Udvidelse af sanktionsordningerne i sektoren for finansielle tjenesteydelser"[32] styrkes de kompetente myndigheders beføjelser til at træffe tilsynsforanstaltninger og anvende sanktionsbeføjelser. Der indføres administrative økonomiske sanktioner for revisorer, revisionsfirmaer og virksomheder af interesse for offentligheden for identificerede overtrædelser. De kompetente myndigheder skal sikre gennemsigtighed i de sanktioner og foranstaltninger, de anvender. Vedtagelsen og offentliggørelsen af sanktioner bør overholde de grundlæggende rettigheder i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, herunder især retten til respekt for privatliv og familieliv (artikel 7), retten til beskyttelse af personoplysninger (artikel 8) og retten til adgang til effektive retsmidler og til en upartisk domstol (artikel 47).

    (42) Anmeldere kan gøre de kompetente myndigheder opmærksomme på nye oplysninger, som hjælper dem til at konstatere og straffe uregelmæssigheder, herunder svig. Anmeldere kan imidlertid blive afskrækket fra dette af frygt for gengældelse, eller de kan mangle incitament dertil. Medlemsstaterne bør derfor sikre, at der er truffet passende foranstaltninger til at tilskynde anmeldere til at oplyse dem om mulige overtrædelser af denne forordning og beskytte anmelderne mod gengældelse. Medlemsstaterne kan også give dem incitament til at hjælpe. Anmelderne bør imidlertid kun kunne nyde fordel af sådanne incitamenter, hvis de har nye oplysninger, som de ikke allerede er retligt forpligtet til at videregive, og hvis disse oplysninger resulterer i en sanktion for overtrædelse af denne forordning. Medlemsstaterne bør også sikre, at de anmeldelsesordninger, de indfører, omfatter mekanismer til at sikre passende beskyttelse af en anmeldt person, navnlig med hensyn til retten til beskyttelse af denne persons personoplysninger og procedurer til at sikre den anmeldte persons ret til forsvar og til at blive hørt, før der træffes en afgørelse, samt retten til adgang til effektive retsmidler ved en domstol i forbindelse med en afgørelse truffet mod ham.

    (43) For at følge udviklingen inden for revision og på revisionsmarkedet bør Kommissionen have beføjelse til at specificere tekniske krav til indholdet i den sagsmappe, den nye revisor eller det nye revisionsfirma skal modtage, og indførelse af et europæisk kvalitetscertifikat for revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    (44) For at følge den tekniske udvikling på de finansielle markeder, inden for revision og revisorerhvervet og for at kunne specificere kravene i denne forordning bør Kommissionen have beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Anvendelsen af delegerede retsakter er især nødvendig for at ændre listen over relaterede revisionsydelser og over ikke-revisionsydelser samt for at fastsætte niveauet for det gebyr, ESMA kan opkræve for udstedelse af det europæiske kvalitetscertifikat til revisorer og revisionsfirmaer. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau. Kommissionen bør i forbindelse med forberedelsen og udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for samtidig, rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af relevante dokumenter til Europa-Parlamentet og Rådet.

    (45) For at skabe retssikkerhed og sikre en gnidningsfri overgang til den ordning, der indføres med denne forordning, er det vigtigt at indføre en overgangsordning for ikrafttrædelsen af forpligtelsen til at skifte revisionsfirma, forpligtelsen til at tilrettelægge en udvælgelsesprocedure i forbindelse med valg af revisionsfirma og omdannelse af revisionsfirmaer til firmaer, der kun udfører revisionsydelser.

    (46) Eftersom formålene med denne forordning, nemlig præcisering og en mere klar definition af den lovpligtige revisions funktion i forbindelse med virksomheder af interesse for offentligheden, forbedring af de oplysninger, som revisoren eller revisionsfirmaet afgiver til den reviderede virksomhed, investorer og andre interessenter, forbedring af kommunikationskanalerne mellem revisorer og tilsynsmyndigheder for virksomheder af interesse for offentligheden, forebyggelse af interessekonflikter i udførelsen af ikke-revisionsydelser for virksomheder af interesse for offentligheden, reduktion af risikoen for en potentiel interessekonflikt som følge af det eksisterende system, hvor den reviderede virksomhed vælger og betaler revisoren, som følge af risikoen i forbindelse med fortrolighed, lettelse af udskiftningen af revisor eller revisionsfirma og valget af revisionsudbyder for virksomheder af interesse for offentligheden, udvidelse af udbuddet af revisionsudbydere for virksomheder af interesse for offentligheden og styrkelse af effektiviteten, uafhængigheden og konsekvensen i reguleringen af og tilsynet med revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, herunder med hensyn til samarbejde på EU-plan, ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne og derfor på grund af deres omfang bedre kan nås på EU-plan, kan Unionen træffe foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. samme artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

    (47) Denne forordning overholder de grundlæggende rettigheder og de principper, som navnlig er nedfældet i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, særlig retten til respekt for privatliv og familieliv (artikel 7), retten til beskyttelse af personoplysninger (artikel 8), friheden til at oprette og drive egen virksomhed (artikel 16), retten til adgang til effektive retsmidler og til en upartisk domstol (artikel 47), uskyldsformodningen og forsvarets rettigheder (artikel 48), legalitetsprincippet og princippet om proportionalitet mellem lovovertrædelse og straf (artikel 49), retten til ikke at blive retsforfulgt eller straffet to gange for samme lovovertrædelse (artikel 50), og skal anvendes i overensstemmelse med disse rettigheder og principper —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Afsnit I

    Genstand, anvendelsesområde og definitioner

    Artikel 1

    Genstand

    Denne forordning fastsætter krav til udførelsen af lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber for virksomheder af interesse for offentligheden, regler om revisorers og revisionsfirmaers organisation og virksomheder af interesse for offentlighedens udvælgelse af revisorer og revisionsfirmaer for at fremme deres uafhængighed og forhindre interessekonflikter samt regler om tilsyn med revisorers og revisionsfirmaers opfyldelse af disse krav.

    Artikel 2

    Anvendelsesområde

    1.           Denne forordning finder anvendelse på:

    a)      revisorer og revisionsfirmaer, som udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    b)      virksomheder af interesse for offentligheden.

    2.           Denne forordning finder anvendelse med forbehold af direktiv 2006/43/EF.

    Artikel 3

    Definitioner

    I denne forordning finder definitionerne i artikel 2 i direktiv 2006/43/EF anvendelse, med undtagelse af definitionerne af "revisionspåtegning" og "kompetent myndighed".

    Artikel 4

    Store virksomheder af interesse for offentligheden

    I denne forordning omfatter "store virksomheder af interesse for offentligheden" følgende:

    a)           i relation til de virksomheder, der er defineret i punkt 13, litra a), i direktiv 2006/43/EF, de 10 største udstedere af aktier i hver enkelt medlemsstat målt i markedsværdi baseret på kursværdien ved årets udgang og i alle tilfælde alle udstedere af aktier, der havde en gennemsnitlig markedsværdi på mere end 1 000 000 000 EUR baseret på kursværdien ved årets udgang i de foregående tre kalenderår

    b)           i relation til de virksomheder, der er defineret i punkt 13, litra b) til f), i artikel 2 i direktiv 2006/43/EF, enhver virksomhed, der på balancedatoen har en balancesum på over 1 000 000 000 EUR

    c)           i relation til de virksomheder, der er defineret i punkt 13, litra g) og h), i artikel 2 i direktiv 2006/43/EF, enhver virksomhed, der på balancedatoen har samlede aktiver under forvaltning på over 1 000 000 000 EUR.

    Afsnit II

    Betingelser for udførelse af lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    KAPITEL I

    UAFHÆNGIGHED OG FOREBYGGELSE AF INTERESSEKONFLIKTER

    Artikel 5

    Uafhængighed og objektivitet

    En revisor eller et revisionsfirma træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at udførelsen af en lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden ikke påvirkes af eventuelle eksisterende eller potentielle interessekonflikter eller forretningsrelationer eller andre relationer, der berører den revisor eller det revisionsfirma, der udfører den lovpligtige revision, og, hvor det er relevant, deres netværk, ledere, revisorer, ansatte, enhver anden fysisk person, hvis tjenester stilles til rådighed for eller kontrolleres af revisoren eller revisionsfirmaet, eller enhver anden person, der er direkte eller indirekte forbundet med revisoren eller revisionsfirmaet ved et kontrolforhold.

    Artikel 6

    Revisorers og revisionsfirmaers interne organisation

    1. En revisor eller et revisionsfirma skal opfylde følgende organisatoriske krav:

    a)      Et revisionsfirma fastsætter fyldestgørende politikker og procedurer for at sikre, at ejerne eller aktionærerne samt medlemmerne af firmaets eller et tilknyttet firmas bestyrelse, direktion eller tilsynsorgan ikke griber ind i en lovpligtig revision på nogen måde, der kan skabe tvivl om, hvorvidt den revisor, der udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne er uafhængig og objektiv.

    b)      En revisor eller et revisionsfirma skal have en sund administrativ og regnskabsmæssig praksis, interne kontrolmekanismer, effektive procedurer til risikovurdering og effektive kontrol- og sikkerhedsforanstaltninger for informationsbehandlingssystemer.

    Disse interne kontrolmekanismer skal udarbejdes for at sikre, at afgørelser og procedurer på alle niveauer i revisionsfirmaet eller i revisorens arbejdsstruktur overholdes.

    En revisor eller et revisionsfirma skal gennemføre og til enhver tid have beslutningsprocedurer og organisatoriske strukturer, der klart og på en dokumenteret måde angiver rapporteringsvejene og fordeler funktioner og ansvarsområder.

    c)      En revisor eller et revisionsfirma fastsætter fyldestgørende politikker og procedurer for at sikre, at deres ansatte samt enhver anden fysisk person, hvis tjenester stilles til rådighed for eller er under deres kontrol, og som er direkte involveret i lovpligtige revisionsaktiviteter, besidder en passende viden og erfaring i forhold til de opgaver, de udfører.

    d)      En revisor eller et revisionsfirma fastsætter fyldestgørende politikker og procedurer for at sikre, at vigtige revisionsfunktioner ikke overlades til tredjemand på en sådan måde, at kvaliteten af revisorens eller revisionsfirmaets interne kontrol og de kompetente myndigheders mulighed for at føre tilsyn med, om revisoren eller revisionsfirmaet opfylder alle deres forpligtelser i henhold til denne forordning, forringes.

    e)      En revisor eller et revisionsfirma fastsætter fyldestgørende og effektive organisatoriske og administrative foranstaltninger til at forebygge, identificere, eliminere eller håndtere og offentliggøre de i artikel 11, stk. 2, omhandlede trusler mod uafhængigheden.

    f)       En revisor eller et revisionsfirma fastsætter fyldestgørende procedurer og standarder for udførelse af lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, coaching, tilsyn og kontrol med de ansattes aktiviteter og opbygning af den i artikel 15, stk. 5, omhandlede revisionsfil.

    g)      En revisor eller et revisionsfirma fastsætter et internt kvalitetskontrolsystem for at sikre kvaliteten af den lovpligtige revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Kvalitetskontrolsystemet skal mindst omfatte de procedurer og standarder, der er beskrevet i litra f). For et revisionsfirmas vedkommende ligger ansvaret for det interne kvalitetskontrolsystem hos en person, som er revisor.

    h)      En revisor eller et revisionsfirma anvender passende systemer, ressourcer og procedurer for at sikre kontinuiteten og regelmæssigheden i gennemførelsen af sine lovpligtige revisionsaktiviteter.

    i)       En revisor eller et revisionsfirma fastsætter en politik for at forhindre, at de eller nogen af de ansatte involveres i en strafbar handling eller lovovertrædelse i udførelsen af deres arbejde. Revisoren eller revisionsfirmaet træffer også passende og effektive organisatoriske og administrative foranstaltninger til at håndtere og registrere hændelser, som har eller kan få alvorlige konsekvenser for deres lovpligtige revisionsaktiviteters integritet.

    j)       En revisor eller et revisionsfirma fastsætter en passende aflønningspolitik, der omfatter tilstrækkelige konkurrenceincitamenter til at sikre revisionskvaliteten. Især gælder det, at aflønningen og præstationsevalueringen af de ansatte ikke må være afhængig af den indtægt, som revisoren eller revisionsfirmaet får fra den reviderede virksomhed.

    k)      En revisor eller et revisionsfirma overvåger og evaluerer hensigtsmæssigheden og effektiviteten af deres systemer, interne kontrol- og interne kvalitetskontrolmekanismer og ordninger, der etableres i overensstemmelse med denne forordning, samt træffer passende foranstaltninger til at afhjælpe eventuelle mangler. En revisor eller et revisionsfirma udfører navnlig en årlig evaluering af det interne kvalitetskontrolsystem, der er omtalt i litra g). En revisor eller et revisionsfirma fører fortegnelser over resultaterne af evalueringen samt eventuelle foreslåede foranstaltninger til ændring af det interne kvalitetskontrolsystem.

    De i første afsnit omhandlede politikker og procedurer dokumenteres og formidles til revisorens eller revisionsfirmaets ansatte.

    Hvis revisionsfunktioner overlades til tredjemand, som omtalt i litra d), berører dette ikke revisorens eller revisionsfirmaets ansvar over for den reviderede virksomhed.

    2. Revisoren eller revisionsfirmaet tager højde for deres størrelse og kompleksiteten af deres aktiviteter i forbindelse med opfyldelsen af kravene i stk. 1 i denne artikel.

    Revisoren eller revisionsfirmaet skal kunne dokumentere over for den kompetente myndighed, der er omtalt i artikel 35, stk. 1, at opfyldelsen står i et rimeligt forhold til kompleksiteten af revisorens eller revisionsfirmaets aktiviteter.

    Artikel 7

    Uafhængighed af den reviderede virksomhed

    1.           En revisor eller et revisionsfirma samt enhver stemmeberettiget i et revisionsfirma skal være uafhængig af den reviderede virksomhed og må ikke være involveret i den reviderede virksomheds beslutningstagning.

    2.           En revisor, et revisionsfirma, deres ledende revisionspartnere, deres ansatte samt enhver anden fysisk person, hvis tjenester stilles til rådighed for eller under kontrol af revisoren eller revisionsfirmaet, og som er direkte involveret i lovpligtige revisionsaktiviteter, og personer med tæt tilknytning til disse som defineret i artikel 1, stk. 2, i Kommissionens direktiv 2004/72/EF[33], må ikke købe eller sælge eller deltage i andre former for transaktioner vedrørende et finansielt instrument, der udstedes, garanteres eller på anden måde understøttes af en revideret virksomhed inden for deres primære lovpligtige revisionsaktiviteter, end kapitalrettigheder i diversificerede kollektive investeringsordninger, herunder forvaltede midler såsom pensionskasser og livsforsikring.

    3.           De personer eller firmaer, der er omhandlet i stk. 2, må ikke deltage i eller på anden måde påvirke fastsættelsen af en lovpligtig revision af en bestemt revideret virksomhed, hvis de:

    a)      ejer andre finansielle instrumenter i den reviderede virksomhed end kapitalinteresser i diversificerede kollektive investeringsordninger

    b)      besidder andre finansielle instrumenter i enhver virksomhed, der er tilknyttet en revideret virksomhed, end kapitalrettigheder i diversificerede kollektive investeringsordninger, hvis dette ejerskab kan medføre eller generelt opfattes som en årsag til interessekonflikter

    c)      for nylig har haft et ansættelses-, forretnings- eller andet forhold til den reviderede virksomhed, der kan medføre eller generelt opfattes som en årsag til interessekonflikter.

    4.           De personer eller firmaer, der er omhandlet i stk. 2, må ikke anmode om eller modtage penge, gaver eller fordele fra en person, der indgår i et kontraktforhold med revisoren eller revisionsfirmaet.

    5.           Nationale foranstaltninger om faglig etik, der vedtages i overensstemmelse med artikel 21, stk. 1, i direktiv 2006/43/EF, som ikke er forenelige med stk. 2, 3 og 4, finder ikke anvendelse.

    Artikel 8

    Virksomheder af interesse for offentlighedens ansættelse af tidligere revisorer eller revisorers eller revisionsfirmaers ansatte

    1            Den revisor eller ledende revisionspartner, som udfører den lovpligtige revision af en virksomhed af interesse for offentligheden på revisionsfirmaets vegne, må ikke før to år efter fratrædelsen som revisor eller ledende revisionspartner i forbindelse med revisionsopgaven påtage sig nogen af følgende opgaver:

    a)      påtage sig en ledende stilling i den reviderede virksomhed

    b)      blive medlem af revisionsudvalget i den reviderede virksomhed eller, hvis der ikke findes et sådant udvalg, et organ, der varetager de samme funktioner som et revisionsudvalg

    c)      blive bestyrelsesmedlem, der ikke indgår i direktionen, eller medlem af tilsynsorganet i den reviderede virksomhed.

    2.           Ansatte hos en revisor eller et revisionsfirma, som udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, samt enhver anden person, hvis tjenester stilles til rådighed for eller under kontrol af revisoren eller revisionsfirmaet, må ikke, hvis sådanne ansatte eller andre fysiske personer er personligt godkendt som revisorer, påtage sig nogen af de opgaver, der er omhandlet i litra a), b) og c) i stk. 1, før mindst et år efter, at vedkommende var direkte involveret i de lovpligtige revisionsaktiviteter.

    Artikel 9

    Revisionshonorarer

    1.           Honoraret for udførelse af lovpligtig revision for virksomheder af interesse for offentligheden må ikke være et betinget honorar.

    I første afsnit betyder "betinget honorar" et honorar for revisionsopgaver, der beregnes på et på forhånd fastlagt grundlag relateret til udfaldet eller resultatet af en transaktion eller resultatet af det udførte arbejde. Et honorar betragtes ikke som betinget, hvis en domstol eller en kompetent myndighed har fastsat det.

    2.           Når en revisor eller et revisionsfirma udfører relaterede finansielle revisionsydelser, jf. artikel 10, stk. 2, begrænses honoraret for sådanne ydelser til højst 10 % af det honorar, som den reviderede virksomhed betaler for den lovpligtige revision.

    3.           Når det samlede honorar, der modtages fra en virksomhed af interesse for offentligheden, der har fået udført den lovpligtige revision, enten overstiger 20 % eller, i to på hinanden følgende år, 15 % af det samlede årlige honorar, som den revisor eller det revisionsfirma, der udfører den lovpligtige revision, modtager, underretter revisoren eller revisionsfirmaet revisionsudvalget om, at det samlede honorar udgør mere end enten 20 % eller 15 % af det samlede honorar, revisoren eller firmaet modtager, og de i artikel 11, stk. 4, litra d), omhandlede drøftelser afholdes. Revisionsudvalget tager stilling til, om revisionsopgaven skal underkastes en kvalitetssikringskontrol udført af en anden revisor eller et andet revisionsfirma, før revisionspåtegningen udstedes.

    Hvis det samlede honorar, der modtages fra den virksomhed af interesse for offentligheden, der har fået udført den lovpligtige revision, i to på hinanden følgende år overstiger 15 % af det samlede årlige honorar, som den revisor eller det revisionsfirma, der udfører den lovpligtige revision, modtager, underretter revisoren eller revisionsfirmaet den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed herom. Den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed beslutter på basis af objektive oplysninger fra revisor eller revisionsfirmaet, om revisoren eller revisionsfirmaet for den pågældende virksomhed kan fortsætte med at udføre lovpligtige revisioner i en ny periode, der dog ikke må være længere end to år.

    Hvis den reviderede virksomhed er fritaget for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg, beslutter den reviderede virksomhed, hvilket organ i virksomheden der skal samarbejde med revisoren eller revisionsfirmaet med hensyn til forpligtelserne i dette stykke.

    Artikel 10

    Forbud mod udførelse af ikke-revisionsydelser

    1.           En revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, må udføre lovpligtige revisionsydelser og relaterede finansielle revisionsydelser for den reviderede virksomhed, dennes modervirksomhed eller de af denne kontrollerede virksomheder.

    Hvis revisoren indgår i et netværk, må et medlem af dette netværk udføre lovpligtige revisionsydelser eller relaterede finansielle revisionsydelser for den reviderede virksomhed, dennes modervirksomhed eller de af denne kontrollerede virksomheder.

    2.           I denne artikel betyder relaterede finansielle revisionsydelser:

    a)      revision eller gennemgang af delårsregnskaber

    b)      erklæring om redegørelser for virksomledelse

    c)      erklæring om spørgsmål om socialt ansvar

    d)      erklæring om eller påtegning af rapporteringen til tilsynsmyndighederne for finansielle institutioner, som ligger ud over den lovpligtige revision, og som har til formål at bistå tilsynsmyndighederne i deres rolle, såsom om kapitalkrav eller en bestemt soliditetsgrad, der udtrykker, hvor stor sandsynlighed der er for, at en virksomhed fortsat kan indfri sine gældsforpligtelser

    e)      erklæring om, at skattebestemmelserne er overholdt, hvis der stilles krav herom i henhold til national lovgivning

    f)       enhver anden lovpligtig opgave relateret til revisionsarbejde, som EU-lovgivningen pålægger revisoren eller revisionsfirmaet.

    3.           En revisor eller et revisionsfirma, der udører lovpligtig revision for virksomheder af interesse for offentligheden, må ikke direkte eller indirekte udføre ikke-revisionsydelser for den reviderede virksomhed, dens moderselskab eller de virksomheder, den kontrollerer.

    Hvis den revisor tilhører et netværk, må intet medlem af dette netværk udføre ikke-revisionsydelser for den reviderede virksomhed, dens moderselskab eller de virksomheder, den kontrollerer i Unionen.

    I denne artikel forstås ved ikke-revisionsydelser følgende:

    a)       alle ydelser, der medfører interessekonflikter:

    i)        ekspertydelser, der ikke har relation til revision, skatterådgivning, generel forvaltning og andre rådgivningsydelser

    ii)       bogføring og udarbejdelse af bogholderi og regnskaber

    iii)      udvikling og gennemførelse af en intern kontrol- eller risikostyringsprocedure relateret til udarbejdelsen af og/eller kontrollen med finansieringsoplysninger i regnskaberne samt risikorådgivning

    iv)      vurderingsydelser, udarbejdelse af ekspertvurderinger og rapporter om apportindskud

    v)       aktuarydelser og juridiske ydelser, herunder tvistløsning

    vi)      udformning og indførelse af finansielle informationsteknologisystemer for virksomheder af interesse for offentligheden som omhandlet i artikel 2, nr. 13, litra b)-j), i direktiv 2006/43/EF

    vii)     deltagelse i revisionskundens interne revision og udførelse af ydelser relateret til den interne revisionsfunktion

    b)      ydelser, der kan medføre interessekonflikter:

    i)        ydelser relateret til menneskelige ressourcer, herunder ansættelse af den øverste ledelse

    ii)       afgivelse af støtteerklæringer til investorer i forbindelse med udstedelse af en virksomheds værdipapirer

    iii)      udformning og indførelse af finansielle informationsteknologisystemer for virksomheder af interesse for offentligheden som omhandlet i artikel 2, nr. 13, litra a), i direktiv 2006/43/EF

    iv)      due diligence-ydelser til sælger eller køber i potentielle fusioner og overtagelser og erklæring om den reviderede virksomhed til andre parter i en økonomisk eller forretningsmæssig transaktion.

    Uanset første og andet afsnit kan de ydelser, der er nævnt i litra b), nr. iii) og iv), udføres af revisoren eller revisionsfirmaet efter forudgående godkendelse fra den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed.

    Uanset første og andet afsnit kan de ydelser, der er nævnt i litra b), nr. i) og ii), udføres af revisoren eller revisionsfirmaet efter forudgående godkendelse fra det i artikel 31, nævnte revisionsudvalg.

    4.           Når et medlem af det netværk, som den revisor eller det revisionsfirma, der udfører en lovpligtig revision for en virksomhed af interesse for offentligheden, tilhører, udfører ikke-revisionsydelser for en virksomhed med hjemsted i et tredjeland, der er kontrolleret af den reviderede virksomhed af interesse for offentligheden, vurderer revisoren eller revisionsfirmaet, hvorvidt deres uafhængighed vil være truet, hvis medlemmet af netværket udfører sådanne ydelser.

    Hvis revisoren eller revisionsfirmaets afhængighed påvirkes, træffer revisoren eller revisionsfirmaet sikkerhedsforanstaltninger for at imødegå disse trusler ved udførelsen af ydelser i et tredjeland. Revisoren eller revisionsfirmaet må kun fortsætte med at udføre den lovpligtige revision af virksomheden af interesse for offentligheden, hvis de i overensstemmelse med artikel 11 kan påvise, at disse ydelser ikke vil påvirke deres faglige vurdering og revisionspåtegningen.

    Deltagelse i den reviderede virksomheds beslutningstagning og udførelse af de i stk. 3, litra a), nr. ii) og iii), omhandlede ydelser vil altid blive anset for at påvirke uafhængigheden.

    Udførelse af de i stk. 3, litra a), nr. iv)-viii), omhandlede ydelser samt enhver outsourcingaktivitet relateret til disse ydelser vil antages at påvirke uafhængigheden.

    Revisoren eller revisionsfirmaet kan anmode den kompetente myndighed om en udtalelse om dette spørgsmål.

    5.           Hvis et revisionsfirma har mere end en tredjedel af sine årlige revisionsindtægter fra store virksomheder af interesse for offentligheden og indgår i et netværk, hvis medlemmer tilsammen har årlige revisionsindtægter på over 1 500 mio. EUR i Den Europæiske Union, skal det opfylde følgende betingelser:

    a)      det må ikke direkte eller indirekte ikke-revisionsydelser for virksomheder af interesse for offentligheden

    b)      det må ikke tilhøre et netværk, der udfører ikke-revisionsydelser i Unionen

    c)      enhver virksomhed, der udfører de ydelser, der er anført i stk. 3, må ikke direkte eller indirekte besidde mere end 5 % af kapitalen eller stemmerettighederne i revisionsfirmaet

    d)      virksomheder, der udfører de ydelser, der er anført i stk. 3, må ikke direkte eller indirekte sammenlagt besidde mere end 10 % af kapitalen eller stemmerettighederne i revisionsfirmaet

    e)      et sådant revisionsfirma må ikke direkte eller indirekte besidde mere end 5 % af kapitalen eller stemmerettighederne i enhver virksomhed, der udfører de ydelser, der er anført i stk. 3.

    6.           Kommissionen har beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 68 med henblik på at udarbejde listen over de relaterede finansielle revisionsydelser, der er anført i stk. 2, og listen over de ikke-revisionsydelser, der er anført i stk. 3 i denne artikel. Når Kommissionen anvender sådanne beføjelser, tager den højde for udviklingen inden for revision og revisorerhvervet.

    Artikel 11

    Forberedelser til lovpligtig revision og vurdering af truslerne mod uafhængigheden

    1.           Før en revisor eller et revisionsfirma påtager sig eller fortsætter en lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, skal de vurdere og dokumentere følgende:

    – hvorvidt de opfylder de interne organisatoriske krav i artikel 6

    – hvorvidt de opfylder kravene i artikel 7, 9 og 10

    – hvorvidt de har kompetente ansatte, tiden og ressourcerne til at udføre revisionen korrekt

    – for et revisionsfirmas vedkommende, hvorvidt den ledende revisionspartner er godkendt som revisor i den medlemsstat, som kræver den lovpligtige revision

    – hvorvidt kravene i artikel 33 er opfyldt

    – med forbehold af direktiv 2005/60/EF, virksomheden af interesse for offentlighedens integritet.

    2.           Revisoren eller revisionsfirmaet vurderer også, hvorvidt der er trusler mod deres uafhængighed.

    Revisoren eller revisionsfirmaet må ikke udføre en lovpligtig revision, hvis der foreligger et direkte eller indirekte økonomisk, forretnings- eller ansættelsesmæssigt eller andet forhold mellem revisor, revisionsfirma eller netværk og den reviderede virksomhed, som ville få en objektiv, fornuftig og velinformeret tredjepart til at konkludere, at revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed er bragt i fare.

    I tilfælde af trusler mod revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed, såsom selvrevision eller egeninteresse, må revisoren eller revisionsfirmaet ikke udføre den lovpligtige revision.

    I tilfælde af trusler mod revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed, såsom partiskhed, fortrolighed, tillid eller intimidering, skal revisoren eller revisionsfirmaet træffe sikkerhedsforanstaltninger for at imødegå disse trusler. Er truslen af en sådan art i forhold til de trufne sikkerhedsforanstaltninger, at deres uafhængighed er bragt i fare, må revisoren eller revisionsfirmaet ikke udføre den lovpligtige revision.

    3.           En revisor eller et revisionsfirma fører registre over de i stk. 1 og 2 omhandlede vurderinger og dokumenterer i revisionsarbejdspapirerne alle alvorlige trusler mod deres uafhængighed samt de sikkerhedsforanstaltninger, der træffes for at imødegå disse trusler.

    4.           En revisor eller et revisionsfirma:

    a)      bekræfter hvert år skriftligt deres uafhængighed af den reviderede virksomhed over for revisionsudvalget

    b)      bekræfter hvert år skriftligt navnene på revisionspartnerne, den øverste leder og lederen af den centrale gruppe, der udfører den lovpligtige revision, og attesterer, at der ikke foreligger nogen interessekonflikter, over for revisionsudvalget

    c)      anmoder om tilladelse fra revisionsudvalget til at udføre de ikke-revisionsydelser, der er omhandlet i artikel 10, stk. 3, litra b), nr. i) og ii), for den reviderede virksomhed

    d)      anmoder om tilladelse fra den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed til at udføre de ikke-revisionsydelser, der er omhandlet i artikel 10, stk. 3, litra b), nr. iii) og iv), for den reviderede virksomhed

    e)      diskuterer med revisionsudvalget eventuelle trusler mod deres uafhængighed og de foranstaltninger, der er iværksat for at imødegå disse trusler, som dokumenteret af revisoren eller revisionsfirmaet, jf. stk. 3.

    Hvis den reviderede virksomhed er fritaget for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg, beslutter den reviderede virksomhed, hvilket organ i virksomheden der skal udføre de funktioner, revisionsudvalget har fået overdraget i dette stykke.

    KAPITEL II

    FORTROLIGHED OG TAVSHEDSPLIGT

    Artikel 12

    Fortrolighed og tavshedspligt

    Revisorer eller revisionsfirmaer, herunder de, der ikke længere er involveret i en bestemt revisionsopgave, og tidligere revisorer eller revisionsfirmaer må ikke lade reglerne om fortrolighed og tavshedspligt i artikel 23, stk. 1, i direktiv 2006/43/EF forhindre, at bestemmelserne i denne forordning anvendes.

    Artikel 13

    Udlevering af oplysninger til tredjelandsrevisorer og tredjelandsmyndigheder

    1.           Hvis en revisor eller et revisionsfirma udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, som indgår i en koncern, hvis modervirksomhed har hjemsted i et tredjeland, må reglerne om fortrolighed og tavshedspligt i artikel 23, stk. 1, i direktiv 2006/43/EF ikke forhindre, at revisoren eller revisionsfirmaet udleverer relevant dokumentation for det udførte revisionsarbejde til koncernrevisoren i et tredjeland, hvis sådan dokumentation er nødvendig for forberedelserne til revisionen af modervirksomhedens konsoliderede regnskaber.

    Udleveringen af oplysninger til koncernrevisoren i et tredjeland sker i overensstemmelse med kapitel IV i direktiv 95/46/EF og de gældende nationale regler om beskyttelse af personoplysninger.

    2.           En revisor eller et revisionsfirma, som udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, der har udstedt værdipapirer i et tredjeland, eller som indgår i en koncern, der udarbejder lovpligtige konsoliderede regnskaber i et tredjeland, må kun udlevere revisionsarbejdspapirer eller andre dokumenter vedrørende revisionen af den pågældende virksomhed, der indehaves af dem, til de kompetente myndigheder i de relevante tredjelande på de betingelser, der er fastsat i artikel 47 i direktiv 2006/43/EF.

    KAPITEL III

    UDFØRELSE AF LOVPLIGTIG REVISION

    Artikel 14

    Den lovpligtige revisions omfang

    1.           Når revisoren eller revisionsfirmaet udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, træffer de de nødvendige foranstaltninger til at kunne tage stilling til, om årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab for virksomheden af interesse for offentligheden giver et retvisende billede i henhold til de gældende regler for regnskabsaflæggelse og, hvor det er relevant, om sådant årsregnskab eller konsolideret regnskab opfylder de lovkrav, der henvises til i artikel 22.

    Sådanne foranstaltninger omfatter mindst kravene i artikel 15 til 20.

    Revisorens eller revisionsfirmaets erklæring skal afgives i overensstemmelse med artikel 21 til 25.

    2.           Med forbehold af rapporteringskravene i artikel 22 og 23 omfatter den lovpligtige revision ikke en erklæring om den reviderede virksomheds fremtidige rentabilitet eller om effektiviteten af direktionens eller bestyrelsens nuværende eller fremtidige ledelse af virksomheden.

    Artikel 15

    Professionel skepsis

    Når revisoren eller revisionsfirmaet udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, skal de udvise professionel skepsis under hele revisionen og anerkende muligheden for, at der forekommer væsentlig fejlinformation som følge af forhold eller adfærd, der vidner om uregelmæssigheder, herunder svig eller fejl, uanset revisorens eller revisionsfirmaets tidligere erfaringer med den reviderede virksomheds ledelses og de ledende medarbejderes ærlighed og integritet.

    Revisoren eller revisionsfirmaet skal især udvise professionel skepsis i gennemgangen af ledelsens overslag vedrørende dagsværdier og nedskrivning af goodwill og andre immaterielle anlægsaktiver og fremtidige pengestrømme af relevans for vurderingen af going concern.

    I denne artikel betyde "professionel skepsis" en holdning, der indbefatter en problematiserende tilgang, og at revisor skal være opmærksom på, at der kan forekomme omstændigheder, som kan medføre, at regnskabet indeholder fejlinformation som følge af fejl eller svig, samt en kritisk vurdering af revisionsbeviset.

    Artikel 16

    Tilrettelæggelse af arbejdet

    1.           Hvis den lovpligtige revision af en virksomhed af interesse for offentligheden udføres af et revisionsfirma, udpeger revisionsfirmaet mindst én ledende revisionspartner. Revisionsfirmaet giver den eller de udpegede revisionspartnere tilstrækkelige ressourcer til at udføre deres opgaver korrekt.

    Sikring af revisionskvalitet, uafhængighed og kompetence er de vigtigste kriterier for revisionsfirmaets udpegelse af ledende revisionspartner.

    Den eller de udpegede revisionspartnere involveres aktivt i udførelsen af den lovpligtige revision.

    2.           Hvis den lovpligtige revision af en virksomhed af interesse for offentligheden udføres af en revisor, skal denne afsætte tilstrækkelig tid til opgaven samt afsætte tilstrækkelige ressourcer i form af medarbejdere til at udføre opgaven korrekt.

    3.           Revisoren eller revisionsfirmaet fører registre over de tilfælde, hvor deres ansatte ikke overholder denne forordning. De fører også registre over eventuelle konsekvenser deraf, herunder de foranstaltninger, der er truffet over for sådanne ansatte, og de foranstaltninger, der er truffet til at ændre det interne kvalitetskontrolsystem. Revisoren eller revisionsfirmaet udarbejder en årsberetning med en oversigt over sådanne foranstaltninger og udleverer den til de ansatte.

    Hvis revisoren eller revisionsfirmaet anmoder om rådgivning fra eksterne eksperter, skal de dokumentere anmodningen og den modtagne rådgivning.

    4.           En revisor eller et revisionsfirma opretter et stamkort for hver kunde. Stamkortet omfatter følgende oplysninger for hver enkelt kunde:

    a)      navn, adresse og hjemsted

    b)      for et revisionsfirmas vedkommende, den eller de ledende revisionspartnere

    c)      honoraret for den lovpligtige revision og honoraret for andre ydelser i et givent regnskabsår.

    5.           En revisor eller et revisionsfirma opretter en revisionsfil for hver enkelt lovpligtig revision, der er udført. Revisionsfilen indeholder mindst følgende oplysninger og dokumenter, enten på papir eller elektronisk:

    a)      aftalen mellem revisoren eller revisionsfirmaet og den reviderede virksomhed samt eventuelle ændringer dertil

    b)      korrespondancen med den reviderede virksomhed vedrørende den lovpligtige revision

    c)      en revisionsplan med den lovpligtige revisions sandsynlige omfang og metode

    d)      en beskrivelse af de udførte revisionsaktiviteters art og omfang

    e)      start- og slutdatoerne for de enkelte faser i revisionsprocedurerne i revisionsplanen

    f)       de vigtigste resultater af de udførte revisionsprocedurer

    g)      konklusionerne af resultaterne i litra f)

    h)      revisorens eller den ledende revisionspartners erklæring i udkastene til revisionspåtegningen og -protokollatet, jf. artikel 22 og 23

    i)       de oplysninger, der er registreret i henhold til artikel 11, stk. 3, artikel 16, stk. 3, artikel 17 og 18 og artikel 19, stk. 6

    j)       andre relevante oplysninger og dokumenter af betydning for revisionspåtegningen og -protokollatet, jf. artikel 22 og 23, samt for overvågningen af overholdelsen af denne forordning og andre gældende lovkrav.

    Revisionsfilen lukkes senest to måneder efter underskrivelsen af den i artikel 22 omhandlede revisionspåtegning.

    6.           Revisoren eller revisionsfirmaet fører registre over eventuelle klager over udførelsen af lovpligtige revisioner.

    Artikel 17

    Markedsintegritet

    1.           I tilfælde af en hændelse, som har eller kan få alvorlige konsekvenser for en revisors eller et revisionsfirmas lovpligtige revisions integritet, skal revisoren eller revisionsfirmaet:

    a)      registrere hændelsen

    b)      træffe passende foranstaltninger til at håndtere følgerne fa hændelsen og forhindre, at det sker igen

    c)      underrette den kompetente myndighed, jf. artikel 35, stk. 1, om hændelsen.

    Registret i litra a) i første afsnit skal indeholde omstændighederne omkring og nærmere oplysninger om hændelsen, oplysninger om den eller de involverede personer og nærmere oplysninger om de foranstaltninger, der er truffet i henhold til første afsnit, litra b).

    2.           Med forbehold af direktiv 2005/60/EF skal en revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, hvis de har mistanke om eller har rimelig grund til at mene, at oplysninger eller adfærd, der vidner om uregelmæssigheder, herunder at der er eller bliver begået eller gøres forsøg på at begå svig med hensyn til den reviderede virksomheds regnskaber, underrette den reviderede virksomhed og opfordre den til at undersøge sagen og træffe passende foranstaltninger til at håndtere sådanne uregelmæssigheder samt forhindre, at det sker igen.

    Hvis den reviderede virksomhed ikke undersøger sagen eller træffer foranstaltninger, eller hvis revisoren eller revisionsfirmaet mener, at de foranstaltninger, som den reviderede virksomhed har truffet, ikke er tilstrækkelige til at håndtere sådanne uregelmæssigheder, underretter revisoren eller revisionsfirmaet de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med virksomheder af interesse for offentligheden, om sådanne uregelmæssigheder.

    Hvis revisoren eller revisionsfirmaet i god tro meddeler eventuelle forhold som omhandlet i første afsnit til de kompetente myndigheder, udgør dette ikke en tilsidesættelse af nogen kontraktlig eller lovmæssig begrænsning af retten til at videregive oplysninger, ligesom videregivelsen ikke på nogen måde vil være ansvarspådragende for de pågældende personer.

    Artikel 18

    Revision af konsoliderede regnskaber

    1            I forbindelse med en lovpligtig revision af de konsoliderede regnskaber for en koncern, hvor modervirksomheden er en virksomhed af interesse for offentligheden, skal koncernrevisoren:

    a)      påtage sig hele ansvaret for revisionspåtegningen, jf. artikel 22, og revisionsprotokollatet til revisionsudvalget, jf. artikel 23, med hensyn til de konsoliderede regnskaber

    b)      dokumentere, hvilket revisionsarbejde der er udført af tredjelandsrevisorer, revisorer, tredjelandsrevisionsfirmaer eller revisionsfirma med henblik på koncernrevisionen

    c)      foretage en gennemgang og føre dokumentation for sin gennemgang af det revisionsarbejde, der er udført af tredjelandsrevisorer, revisorer, tredjelandsrevisionsfirmaer eller revisionsfirmaer med henblik på koncernrevisionen. Den dokumentation, koncernrevisoren fører, skal gøre det muligt for den relevante kompetente myndighed at foretage en fyldestgørende gennemgang af koncernrevisorens arbejde.

    Med henblik på første afsnit, litra c), fremskaffer koncernrevisoren samtykke fra tredjelandsrevisorer, revisorer, tredjelandsrevisionsfirmaer eller revisionsfirmaer til videregivelse af relevant dokumentation under udførelsen af revisionen af konsoliderede regnskaber som betingelse for, at koncernrevisoren kan anvende de pågældende tredjelandsrevisorers, revisorers, tredjelandsrevisionsfirmaers eller revisionsfirmaers arbejde.

    2.           Hvis koncernrevisoren ikke er i stand til at opfylde stk. 1, litra c), skal denne træffe passende foranstaltninger og underrette den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed derom.

    Sådanne foranstaltninger kan omfatte, at koncernrevisoren selv udfører eller lader udføre yderligere lovpligtigt revisionsarbejde i den relevante dattervirksomhed i virksomheden af interesse for offentligheden.

    3.           Hvis koncernrevisoren underkastes en kvalitetsstyringskontrol eller en undersøgelse vedrørende den lovpligtige revision af en koncerns konsoliderede regnskaber, hvor modervirksomheden er en virksomhed af interesse for offentligheden, skal koncernrevisoren på anmodning stille den relevante dokumentation om det revisionsarbejde, der er udført af tredjelandsrevisorer, revisorer, tredjelandsrevisionsfirmaer eller revisionsfirmaer i forbindelse med koncernrevisionen, til rådighed for den kompetente myndighed, herunder arbejdspapirer, der har relevans for koncernrevisionen.

    Den kompetente myndighed anmoder om supplerende dokumentation om det revisionsarbejde, der er udført af revisorer eller revisionsfirmaer i forbindelse med koncernrevisionen, til de kompetente myndigheder i overensstemmelse med kapitel III i afsnit IV i denne forordning.

    Hvis en del af en koncern revideres af en eller flere revisorer eller revisionsfirmaer fra et tredjeland, anmoder den kompetente myndighed om supplerende dokumentation om det revisionsarbejde, der er udført af tredjelandsrevisorer eller tredjelandsrevisionsfirmaer, fra de relevante kompetente myndigheder fra tredjelande gennem de samarbejdsaftaler, der henvises til i artikel 47 i direktiv 2006/43/EF.

    Uanset tredje afsnit gælder det, at når en del af en koncern revideres af en eller flere revisorer eller revisionsfirmaer fra et tredjeland, der ikke har nogen samarbejdsaftale som omhandlet i artikel 47 i direktiv 2006/43/EF, er koncernrevisor også ansvarlig for at sikre modtagelse af fyldestgørende supplerende dokumentation for det revisionsarbejde, der er udført af tredjelandsrevisorer eller revisionsfirmaer, herunder arbejdspapirer, der har relevans for koncernrevisionen. For at sikre dette beholder koncernrevisoren et eksemplar af dokumentationen eller træffer som et alternativ aftale med tredjelandsrevisorerne eller tredjelandsrevisionsfirmaerne om fyldestgørende og ubegrænset adgang til dokumentationen efter anmodning eller træffer andre passende foranstaltninger. Kan revisionsarbejdspapirer af juridiske eller andre årsager ikke sendes fra et tredjeland til koncernrevisoren, skal den dokumentation, koncernrevisor er i besiddelse af, omfatte dokumentation for, at denne har truffet de relevante foranstaltninger til at få adgang til revisionsdokumentationen, samt, når der er tale om andre end juridiske hindringer som følge af lovgivningen i tredjelandet, dokumentation for sådanne hindringer.

    Artikel 19

    Intern kvalitetsstyringskontrol

    1.           Før revisionspåtegningen og -protokollatet, jf. artikel 22 og 23, udstedes, udføres der en intern kvalitetsstyringskontrol for at vurdere, om revisorens eller den ledende revisionspartners erklæring i udkastene er rimelig.

    2.           Den interne kvalitetsstyringskontrol udføres af en intern kvalitetsstyringskontrollant. Kontrollanten skal være en revisor, som ikke er involveret i udførelsen af den lovpligtige revision, som den interne kvalitetskontrol vedrører.

    3.           Kontrollanten skal i forbindelse med kontrollen af den interne kvalitetskontrol mindst registrere følgende:

    a)      de mundtlige og skriftlige oplysninger, som revisoren eller den ledende revisionspartner har afgivet til støtte for de vigtigste resultater af de udførte revisionsprocedurer samt konklusionerne af disse resultater, uanset om dette er sket på anmodning fra den interne kvalitetsstyringskontrollant

    b)      det reviderede årsregnskab

    c)      de vigtigste resultater af de udførte revisionsprocedurer og konklusionerne af disse resultater

    d)      revisorens eller den ledende revisionspartners erklæring i udkastene til revisionspåtegningen og -protokollatet, jf. artikel 22 og 23.

    4.           Den interne kvalitetsstyringskontrol skal mindst vurdere følgende:

    a)      revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed af den reviderede virksomhed

    b)      de væsentlige risici, som revisoren eller den ledende revisionspartner har identificeret i forbindelse med udførelsen af den lovpligtige revision, og de foranstaltninger, disse har truffet for at styre disse risici

    c)      revisorens eller den ledende revisionspartners begrundelser, herunder især med hensyn til væsentlighed og de væsentlige risici, der er omtalt i litra b)

    d)      enhver anmodning om rådgivning til eksterne eksperter og anvendelsen af denne rådgivning

    e)      arten og omfanget af korrigeret og ikke-korrigeret fejlinformation i regnskabet, der blev identificeret i revisionen

    f)       de spørgsmål, der er blevet drøftet med revisionsudvalget og direktionen og/eller tilsynsorganerne i den reviderede virksomhed

    g)      de spørgsmål, der er blevet drøftet med kompetente myndigheder og, hvis det er relevant, andre tredjeparter

    h)      hvorvidt de dokumenter og oplysninger, der er udvalgt fra filen, på tilfredsstillende vis afspejler de i revisionen involverede ansattes holdninger, og hvorvidt sådanne dokumenter og oplysninger understøtter revisorens eller den ledende revisionspartners erklæring i udkastene til revisionspåtegningen og -protokollatet, jf. artikel 22 og 23.

    5.           Den interne kvalitetsstyringskontrollant drøfter resultaterne af den interne kvalitetsstyringskontrol med revisoren eller den ledende revisionspartner. Revisoren eller revisionsfirmaet udarbejder proceduren for de tilfælde, hvor kontrollanten og revisoren eller den ledende revisionspartner ikke er enige om resultaterne af kontrollen.

    6.           Revisoren eller revisionsfirmaet fører register over resultaterne af den interne kvalitetsstyringskontrol samt overvejelserne bag disse resultater.

    Artikel 20

    Anvendelse af internationale revisionsstandarder

    Revisoren eller revisionsfirmaet overholder de internationale revisionsstandarder, der henvises til i artikel 26 i direktiv 2006/43/EF, i forbindelse med udførelsen af lovpligtig revision for virksomheder af interesse for offentligheden, forudsat at disse standarder er forenelige med kravene i denne forordning.

    KAPITEL IV

    REVISIONSRAPPORTERING

    Artikel 21

    Resultat af den lovpligtige revision

    Revisoren eller revisionsfirmaet fremlægger resultaterne af den lovpligtige revision i følgende:

    – en revisionspåtegning i henhold til artikel 22

    – et revisionsprotokollat til revisionsudvalget i henhold til artikel 23.

    Revisoren eller revisionsfirmaet fremlægger resultaterne af den lovpligtige revision for revisionsudvalget i den reviderede virksomhed i overensstemmelse med artikel 24 samt for tilsynsmyndighederne for virksomheder af interesse for offentligheden i overensstemmelse med artikel 25.

    Artikel 22

    Revisionspåtegning

    1.           Revisoren eller revisionsfirmaet fremlægger resultaterne af den lovpligtige revision af virksomheden af interesse for offentligheden i en revisionspåtegning.

    2.           Revisionspåtegningen skal være skriftlig. Den skal som minimum:

    a)      identificere den virksomhed, hvis årsregnskab eller konsoliderede regnskab er blevet revideret

    b)      specificere årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab og den dato og periode, de dækker over

    c)      forklare omfanget af en eventuel vurdering af andre rapporter

    d)      identificere, hvilket organ i den reviderede virksomhed der har udnævnt revisor eller revisionsfirma

    e)      angive datoen for udnævnelsen og det tidsrum, hvor revisoren eller revisionsfirmaet uden afbrydelse har varetaget opgaven, herunder tidligere forlængelser og genudnævnelser

    f)       angive, at den lovpligtige revision er udført i overensstemmelse med de i artikel 20 nævnte internationale revisionsstandarder

    g)      identificere de regler for regnskabsaflæggelse, der er anvendt i udarbejdelsen af regnskabet

    h)      beskrive den anvendte metode, herunder hvor stor en del af balancen, der er blevet kontrolleret direkte, og hvor meget der er baseret på systemrevision

    i)       forklare en eventuel forskel i vægtningen af substansrevision og systemrevision i forhold til det foregående år, selv om det foregående års lovpligtige revision blev udført af en anden revisor eller et andet revisionsfirma

    j)       beskrive den væsentlighedstærskel, der er anvendt i den lovpligtige revision

    k)      identificere de vigtigste risikoområder med hensyn til væsentlig fejlinformation i årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab, herunder kritiske regnskabsmæssige skøn eller områder med usikkerhed ved måling

    l)       afgive en erklæring om den reviderede virksomheds situation eller ved lovpligtig revision af konsoliderede regnskaber om modervirksomhedens og koncernens situation, herunder især en vurdering af virksomhedens eller modervirksomhedens og koncernens evne til at opfylde deres forpligtelser i den nærmeste fremtid og dermed fortsætte som going concern

    m)     vurdere virksomhedens eller for konsoliderede regnskaber modervirksomhedens interne kontrolsystem, herunder væsentlige mangler i den interne kontrol, der er afdækket i forbindelse med den lovpligtige revision, samt bogførings- og regnskabssystemet

    n)      forklare, i hvilket omfang den lovpligtige revision er udformet til at sikre, at uregelmæssigheder, herunder svig, opdages

    o)      angive og forklare en eventuel overtrædelse af regnskabsreglerne eller overtrædelse af lovgivningen eller stiftelsesoverenskomsten, beslutninger om anvendt regnskabspraksis og andre spørgsmål af betydning for virksomhedens ledelse

    p)      bekræfte, at revisorerklæringen er forenelig med revisionsprotokollatet, jf. artikel 23

    q)      erklære, at der ikke er udført ikke-revisionsydelser, jf. artikel 10, stk. 3, og at revisoren eller revisionsfirmaet har været helt uafhængig i udførelsen af den lovpligtige revision. Hvis den lovpligtige revision er udført af et revisionsfirma, skal hver enkelt medarbejder på revisionsopgaven angives, og det skal anføres, at alle medarbejdere har været fuldt ud uafhængige og ikke har haft nogen direkte eller indirekte interesse i den reviderede virksomhed

    r)       angive de i artikel 10, stk. 3, litra b), nr. i) og ii), nævnte ikke-revisionsydelser, som revisionsudvalget har givet revisoren eller revisionsfirmaet tilladelse til at udføre for den reviderede virksomhed

    s)       angive de i artikel 10, stk. 3, litra b), nr. iii) og iv), nævnte ikke-revisionsydelser, som den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed har givet revisoren eller revisionsfirmaet tilladelse til at udføre for den reviderede virksomhed

    t)       afgive en erklæring, som klart tilkendegiver revisorens eller revisionsfirmaets holdning til, hvorvidt årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab giver et retvisende billede og er udarbejdet i overensstemmelse med gældende regler for regnskabsaflæggelse, og, hvor det er relevant, hvorvidt årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab opfylder lovkravene. Revisorerklæringen kan enten være uden forbehold, med forbehold eller en afkræftende konklusion eller, hvis revisoren eller revisionsfirmaet ikke er i stand til at afgive en erklæring, have form af ikke-afgivelse af revisionspåtegning. I tilfælde af en erklæring med forbehold eller ikke-afgivelse af revisionspåtegning forklares årsagerne til denne beslutning

    u)      henvise til eventuelle anliggender, som revisoren eller revisionsfirmaet gør opmærksom på ved fremhævelse uden at afgive en erklæring med forbehold

    v)      afgive en erklæring om, hvorvidt årsrapporten er eller ikke er i overensstemmelse med årsregnskabet for samme regnskabsår

    w)     angive, hvor revisoren eller revisionsfirmaet har hjemsted.

    3.           Hvis der er udnævnt flere end én revisor eller ét revisionsfirma til at udføre den lovpligtige revision af virksomheden af interesse for offentligheden, skal de nå til enighed om resultaterne af den lovpligtige revision og afgive en fælles revisionspåtegning og revisorerklæring. I tilfælde af uenighed indgiver hver enkelt revisor eller hvert enkelt revisionsfirma en separat revisorerklæring. Hvis én revisor eller ét revisionsfirma afgiver en erklæring med forbehold, en afkræftende konklusion eller ikke-afgivelse af revisionspåtegning, betragtes den overordnede erklæring som værende med forbehold, en afkræftende konklusion eller ikke-afgivelse af revisionspåtegning. Hver enkelt revisor eller hvert enkelt revisionsfirma skal i et separat afsnit angive årsagerne til uenigheden.

    4.           Revisionspåtegningen må højst være på fire sider eller 10 000 tegn (uden mellemrum). Den må ikke indeholde krydshenvisninger til revisionsprotokollatet til revisionsudvalget, jf. artikel 23.

    5.           Revisionspåtegningen underskrives og dateres af revisoren eller revisionsfirmaet. Når et revisionsfirma udfører lovpligtig revision, underskrives revisionspåtegningen som minimum af den eller de revisorer, der udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne.

    6.           Artikel 35 i direktiv [XXX] om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende rapporter for visse virksomhedsformer finder ikke anvendelse på revisionspåtegninger for virksomheder af interesse for offentligheden.

    7.           I oplysningerne må revisoren eller revisionsfirmaet ikke anvende en kompetent myndigheds navn på en sådan måde, at det antydes, at denne myndighed anbefaler eller godkender revisionspåtegningen.

    Artikel 23

    Revisionsprotokollat til revisionsudvalget

    1.           Revisoren eller revisionsfirmaet, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, forelægger et revisionsprotokollat for revisionsudvalget i den reviderede virksomhed.

    Hvis den reviderede virksomhed ikke har et revisionsudvalg, forelægges revisionsprotokollatet for et organ, der varetager tilsvarende funktioner i den reviderede virksomhed.

    Revisionsudvalget eller det organ, der varetager tilsvarende funktioner, er berettiget til at fremsende revisionsprotokollatet til den reviderede virksomheds ledelse, bestyrelse eller tilsynsorgan.

    Revisionsprotokollatet fremlægges for den reviderede virksomheds generalforsamling, hvis direktionen eller bestyrelsen i den reviderede virksomhed træffer afgørelse herom.

    2.           Revisionsprotokollatet til revisionsudvalget skal være skriftligt. Det skal indeholde en detaljeret og udtrykkelig redegørelse for den udførte lovpligtige revision og skal som minimum:

    a)      indeholde en erklæring om uafhængighed, jf. artikel 22, stk. 2, litra q)

    b)      identificere datoerne for møderne med revisionsudvalget eller det organ, der varetager tilsvarende funktioner i den reviderede virksomhed

    c)      identificere datoerne for eventuelle møder med direktionen, bestyrelsen eller tilsynsorganet i den reviderede virksomhed

    d)      beskrive udnævnelsesproceduren

    e)      beskrive opgavefordelingen mellem revisoren/revisorerne og/eller revisionsfirmaet/revisionsfirmaerne

    f)       angive og forklare skøn vedrørende væsentlig usikkerhed, der kan så tvivl om virksomhedens evne til at fortsætte som going concern

    g)      give en detaljeret vurdering af, hvorvidt bogføringen, regnskabsførelsen, alle reviderede dokumenter, årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab og eventuelle andre rapporter er hensigtsmæssige

    h)      angive og i detaljer forklare alle tilfælde af manglende overholdelse, herunder ikke-væsentlige tilfælde i det omfang, det betragtes som værende vigtigt for revisionsudvalgets udførelse af dets opgaver

    i)       bedømme de vurderingsmetoder, der er anvendt for de forskellige poster i årsregnskabet eller det konsoliderede regnskab, herunder eventuelle konsekvenser af ændringer

    j)       fremlægge alle oplysninger om alle garantier, støtteerklæringer, tilsagn om offentlig intervention og andre støtteforanstaltninger, der er taget i betragtning ved vurderingen af going concern

    k)      bekræfte tilstedeværelsen ved lageropgørelse samt anden fysisk kontrol, hvis sådanne har fundet sted

    l)       angive og forklare konsolideringsprincipper i forbindelse med lovpligtig revision af konsoliderede regnskaber

    m)     angive, hvilket revisionsarbejde der er udført af tredjelandsrevisorer, revisorer, tredjelandsrevisionsfirmaer eller revisionsfirmaer i forbindelse med lovpligtig revision af konsoliderede regnskaber

    n)      angive, hvorvidt alle anmodninger om forklaringer og dokumenter blev imødekommet af den reviderede virksomhed.

    3.           I tilfælde af uenighed mellem de udnævnte revisorer eller revisionsfirmaer om revisionsprocedurer, regler for regnskabsaflæggelse eller ethvert andet spørgsmål vedrørende udførelsen af den lovpligtige revision forklares årsagerne til denne uenighed i revisionsprotokollatet til revisionsudvalget.

    4.           Revisionsprotokollatet til revisionsudvalget underskrives og dateres af revisoren eller revisionsfirmaet. Når et revisionsfirma udfører lovpligtig revision, underskrives revisionsprotokollatet til revisionsudvalget som minimum af den eller de revisorer, der udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne.

    5.           Revisoren eller revisionsfirmaet stiller straks revisionsprotokollatet til rådighed for de kompetente myndigheder på anmodning.

    Artikel 24

    Revisionsudvalgets tilsyn med den lovpligtige revision

    Revisionsudvalget i virksomheden af interesse for offentligheden overvåger det, arbejde den revisor eller det revisionsfirma, der udfører den lovpligtige revision, udfører.

    Revisoren eller revisionsfirmaet underretter revisionsudvalget om væsentlige spørgsmål vedrørende den lovpligtige revision, især om væsentlige mangler i den interne kontrol vedrørende regnskabsaflæggelsen. Revisoren eller revisionsfirmaet drøfter på anmodning disse spørgsmål med revisionsudvalget.

    Revisionsudvalget underretter bestyrelsen eller tilsynsorganet i den reviderede virksomhed om resultatet af den lovpligtige revision. Revisionsudvalget forklarer, hvordan den lovpligtige revision bidrog til regnskabsaflæggelsens integritet, og hvad dets rolle var i processen.

    Hvis den reviderede virksomhed er fritaget for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg, beslutter den reviderede virksomhed, hvilket organ i virksomheden, der skal samarbejde med revisoren eller revisionsfirmaet med hensyn til forpligtelserne i denne artikel.

    Artikel 25

    Indberetning til tilsynsmyndighederne for virksomheder af interesse for offentligheden

    1.           Med forbehold af artikel 55 i direktiv 2004/39/EF, artikel 53 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/48/EF[34], artikel 15, stk. 4, i direktiv 2007/64/EF, artikel 106 i direktiv 2009/65/EF, artikel 3, stk. 1, i direktiv 2009/110/EF og artikel 72 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF[35] har den revisor eller det revisionsfirma, der udfører den lovpligtige revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, pligt til straks at foretage indberetning til de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med virksomheder af interesse for offentligheden, om ethvert forhold eller enhver beslutning vedrørende denne virksomhed, som vedkommende har fået kendskab til under udførelsen af den lovpligtige revision, og som kan resultere i et af følgende:

    a)      en væsentlig overtrædelse af de love eller administrative bestemmelser, der, hvor det er relevant, omhandler betingelserne for meddelelse af tilladelse, eller som specielt omhandler udøvelse af virksomhed i virksomheder af interesse for offentligheden

    b)      svækkelse af den fortsatte drift af virksomheden af interesse for offentligheden

    c)      nægtelse af revisionspåtegning eller fremsættelse af forbehold.

    Revisoren eller revisionsfirmaet har også pligt til at indberette ethvert forhold og enhver beslutning, som vedkommende har fået kendskab til under udførelse af den lovpligtige revision af en virksomhed af interesse for offentligheden, som har snævre forbindelser med virksomheden af interesse for offentligheden, som denne også udfører den lovpligtige revision for.

    2.           De kompetente myndigheder, der fører tilsyn med kreditinstitutter og forsikringsselskaber, skal etablere en regelmæssig dialog med de revisorer og revisionsfirmaer, der udfører den lovpligtige revision af disse institutter og selskaber.

    For at fremme udførelsen af de opgaver, der henvises til i første afsnit, udsteder EBA og EIOPA retningslinjer rettet til de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med kreditinstitutter og forsikringsselskaber, i overensstemmelse med henholdsvis artikel 16 i forordning (EU) nr. 1093/2010 og forordning (EU) nr. 1094/2010.

    3.           Hvis revisoren eller revisionsfirmaet i god tro meddeler ethvert forhold eller enhver beslutning som omhandlet i stk. 1 til de kompetente myndigheder, eller om ethvert forhold under den i stk. 2 omhandlede dialog, udgør dette ikke en tilsidesættelse af nogen kontraktlig eller lovmæssig begrænsning af retten til at videregive oplysninger, ligesom videregivelsen ikke på nogen måde vil være ansvarspådragende for de pågældende personer.

    KAPITEL V

    BERETNING OM GENNEMSIGTIGHED FRA REVISORER OG REVISIONSFIRMAER OG REGISTRERING

    Artikel 26

    Offentliggørelse af finansielle oplysninger

    1.           Et revisionsfirma, der udfører lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden, offentliggør sin årsrapport i den i artikel 4, stk. 2, i direktiv 2004/109/EF angivne forstand senest fire måneder efter udgangen af hvert regnskabsår.

    Revisorer, der udfører lovpligtige revisioner af virksomheder af interesse for offentligheden, offentliggør deres årlige resultatopgørelse.

    2.           Årsrapporten og den årlige resultatopgørelse viser den samlede omsætning fordelt på honorarer for lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber for virksomheder af interesse for offentligheden og virksomheder, der indgår i en koncern, hvis modervirksomhed er en virksomhed af interesse for offentligheden, honorarer for lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber for andre virksomheder og honorarer for relaterede finansielle revisionsydelser som defineret i artikel 10, stk. 2.

    Årsrapporten eller den årlige resultatopgørelse revideres i overensstemmelse med bestemmelserne i denne forordning.

    3.           Hvis revisoren eller revisionsfirmaet indgår i et netværk, afgiver revisoren eller revisionsfirmaet følgende supplerende oplysninger i årsrapporten eller som bilag til den årlige resultatopgørelse:

    a)      navnet på hver enkelt revisor eller hvert enkelt revisionsfirma i netværket

    b)      det eller de lande, hvor hver enkelt revisor eller hvert enkelt revisionsfirma i netværket er kvalificeret som revisor, eller har sit hjemsted, sit hovedkontor eller sin hovedvirksomhed

    c)      den samlede omsætning for revisorer og revisionsfirmaer i netværket fra lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

    d)      det reviderede konsoliderede regnskab for netværket og, hvis en juridisk enhed leder netværket, det reviderede regnskab for en sådan juridisk enhed udarbejdet i overensstemmelse med artikel 4, stk. 3, i direktiv 2004/109/EF

    Uanset første afsnit må revisoren eller revisionsfirmaet ikke afgive de supplerende oplysninger, hvis de offentliggøres af den juridiske enhed, der leder netværket, eller en anden repræsentant for netværket. I dette tilfælde angiver revisoren eller revisionsfirmaet i bilaget til den årlige resultatopgørelse eller årsrapporten, hvor disse oplysninger er tilgængelige.

    4.           Årsrapporten eller den årlige resultatopgørelse offentliggøres på revisorens eller revisionsfirmaets websted, hvor den skal være tilgængelig i mindst fem år.

                  Revisorer og revisionsfirmaer underretter de kompetente myndigheder om, at den årlige resultatopgørelse eller årsrapporten er blevet offentliggjort på revisorens eller revisionsfirmaets websted.

    Artikel 27

    Beretning om gennemsigtighed

    1.           En revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, offentliggør årligt en beretning om gennemsigtighed senest tre måneder efter udgangen af hvert regnskabsår. Den årlige beretning om gennemsigtighed offentliggøres på revisorens eller revisionsfirmaets websted, hvor den skal være tilgængelig i mindst fem år.

    En revisor eller et revisionsfirma er berettiget til at opdatere den offentliggjorte årlige beretning om gennemsigtighed. I et sådant tilfælde angiver revisoren eller revisionsfirmaet, at det er en opdateret version af beretningen, og den originale version af beretningen skal fortsat være tilgængelig på webstedet.

    Revisorer og revisionsfirmaer underretter ESMA og de kompetente myndigheder om, at beretningen om gennemsigtighed er blevet offentliggjort på revisorens eller revisionsfirmaets websted, eller om at den er blevet opdateret.

    2.           Den årlige beretning om gennemsigtighed skal mindst omfatte følgende:

    a)      en beskrivelse af revisionsfirmaets juridiske struktur og ejerskab

    b)      hvis revisoren eller revisionsfirmaet tilhører et netværk, en beskrivelse af netværket og de retlige og strukturelle aftaler i netværket

    c)      en beskrivelse af revisionsfirmaets ledelsesstruktur

    d)      en beskrivelse af revisionsfirmaets interne kvalitetskontrolsystem og en erklæring fra bestyrelse eller direktion om, at dette system fungerer effektivt

    e)      en angivelse af, hvornår den seneste kvalitetssikringskontrol, jf. artikel 40, fandt sted

    f)       en liste over virksomheder af interesse for offentligheden, for hvilke revisoren eller revisionsfirmaet i det foregående regnskabsår har udført lovpligtig revision, og en liste over de virksomheder, fra hvilke revisoren eller revisionsfirmaet modtager mere end 5 % af de årlige indtægter

    g)      en erklæring om revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighedspolitik, hvori det tillige bekræftes, at der er gennemført en undersøgelse af, hvorvidt den overholdes

    h)      en erklæring om revisorens eller revisionsfirmaets politik for revisorers efteruddannelse, jf. artikel 13 i direktiv 2006/43/EF

    i)       oplysninger om grundlaget for partnernes vederlag i revisionsfirmaer

    j)       en beskrivelse af politikken vedrørende rotation af ledende revisionspartnere og ansatte i overensstemmelse med artikel 33, stk. 5

    k)      en erklæring om virksomhedsledelse, hvor det er relevant.

    Revisoren eller revisionsfirmaet kan i særlige tilfælde beslutte ikke at offentliggøre de oplysninger, der kræves i litra f), første afsnit, i det omfang det er nødvendigt for at imødegå en overhængende og væsentlig trussel mod en persons personlige sikkerhed. Revisoren eller revisionsfirmaet skal kunne dokumentere over for den kompetente myndighed, at en sådan trussel eksisterer.

    3.           Beretningen om gennemsigtighed underskrives af revisoren eller revisionsfirmaet.

    Artikel 28

    Erklæring om virksomhedsledelse

    1.           Hvis et revisionsfirma har mere end en tredjedel af sine årlige revisionsindtægter fra store virksomheder af interesse for offentligheden, skal det offentliggøre en erklæring om virksomhedsledelse. Erklæringen skal indgå som et selvstændigt afsnit i beretningen om gennemsigtighed.

    2.           Erklæringen om virksomhedsledelse skal mindst indeholde følgende oplysninger:

    a)      en henvisning til mindst én af følgende:

    i)        den kodeks for virksomhedsledelse, som revisionsfirmaet er omfattet af

    ii)       den kodeks for virksomhedsledelse, som revisionsfirmaet frivilligt har besluttet at anvende

    iii)      alle relevante oplysninger om de virksomhedsledelsesmetoder, der anvendes i tillæg til kravene i den nationale lovgivning.

    Hvis oplysningerne i nr. i) og ii) er omfattet, angiver revisionsfirmaet også, hvor de relevante dokumenter kan findes. Hvis oplysningerne i nr. iii) er omfattet, offentliggør revisionsfirmaet sine virksomhedsledelsesmetoder.

    Hvis revisionsfirmaet ikke er omfattet af nogen kodeks for virksomhedsledelse og ikke anvender en frivilligt, skal dette angives.

    b)      for så vidt et revisionsfirma i overensstemmelse med den nationale lovgivning fraviger en kodeks for virksomhedsledelse omhandlet i litra a), nr. i) eller ii), en forklaring fra revisionsfirmaet om, hvilke dele af kodeksen for virksomhedsledelse det fraviger, og om grundene hertil. Hvis revisionsfirmaet har besluttet ikke at anvende nogen af bestemmelserne i en kodeks for virksomhedsledelse omhandlet i litra a), nr. i) eller ii), skal det forklare årsagerne til denne beslutning

    c)      en beskrivelse af hovedelementerne i firmaets interne kontrol- og risikostyringssystemer i forbindelse med dets regnskabsaflæggelsesprocedure

    d)      følgende oplysninger:

    i)        betydelige direkte og indirekte besiddelser af stemmerettigheder, som svarer til eller overstiger 5 % af de samlede stemmerettigheder i revisionsfirmaet, herunder indirekte besiddelser af stemmerettigheder gennem pyramidestrukturer og krydsbesiddelse af stemmerettigheder

    ii)       identiteten af indehavere af særlige kontrolrettigheder og en beskrivelse af disse rettigheder, uanset om sådanne rettigheder indehaves som følge af aktiebesiddelse, i medfør af kontrakt eller andet

    iii)      eventuelle restriktioner på stemmerettigheder, herunder begrænsninger på stemmerettigheder for indehavere af en vis procentdel eller et vist antal af stemmer, frister for udøvelse af stemmerettigheder

    iv)      gældende regler for udpegelse og udskiftning af medlemmer af selskabets ledelse samt ændring af dets vedtægter

    v)       bestyrelsesmedlemmernes beføjelser

    e)      medmindre disse oplysninger allerede er omfattet fuldt ud af de nationale love eller bestemmelser, generalforsamlingen for aktionærers eller for stemmeberettigedes funktion og de centrale beføjelser samt en beskrivelse af aktionærers eller stemmeberettigedes rettigheder og af, hvordan de kan udøves

    f)       sammensætningen af bestyrelsen, direktionen og tilsynsorganerne og deres udvalg samt disses funktion.

    Artikel 29

    Oplysninger til de kompetente myndigheder

    En revisor eller et revisionsfirma giver hvert år de kompetente myndigheder en liste over de reviderede virksomheder af interesse for offentligheden opdelt i indtægter fra de enkelte virksomheder.

    Artikel 30

    Registrering

    Revisorer og revisionsfirmaer opbevarer de dokumenter og oplysninger, der henvises til i artikel 6, stk. 1, artikel 9, stk. 3, artikel 11, stk. 3 og 4, artikel 16, stk. 2 til 6, artikel 17, stk. 1 og 2, artikel 18, stk. 1 og 3, artikel 19, stk. 3 til 6, artikel 22, 23 og 24, artikel 25, stk. 1 og 2, artikel 29, artikel 32, stk. 2, 3, 5 og 6, artikel 33, stk. 6, og artikel 43, stk. 4, i en periode på fem år efter udarbejdelsen af sådanne dokumenter eller oplysninger.

    Medlemsstaterne kan kræve, at revisorer og revisionsfirmaer opbevarer de i første afsnit omhandlede dokumenter og oplysninger i en længere periode i overensstemmelse med deres regler om beskyttelse af personoplysninger og administrative eller retlige procedurer.

    Afsnit III

    Virksomheder af interesse for offentlighedens udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer

    Artikel 31

    Revisionsudvalg

    1.           Virksomheder af interesse for offentligheden skal have et revisionsudvalg. Revisionsudvalget skal bestå af bestyrelsesmedlemmer, der ikke indgår i direktionen, og/eller medlemmer af den reviderede virksomheds tilsynsorgan og/eller medlemmer valgt på den reviderede virksomheds generalforsamling eller et tilsvarende organ for virksomheder uden aktionærer.

    Mindst ét medlem af revisionsudvalget skal have kompetencer inden for revision og et andet inden for regnskab og/eller revision. Udvalgsmedlemmerne skal i det hele taget have kompetencer af relevans for den reviderede virksomheds sektor.

    Et flertal af medlemmerne af revisionsudvalget skal være uafhængige. Formanden for revisionsudvalget udpeges af medlemmerne og skal være uafhængig.

    2.           Uanset stk. 1 kan revisionsudvalgets funktioner i virksomheder af interesse for offentligheden, som opfylder kriterierne i artikel 2, stk. 1, litra f) og t), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/71/EF[36], udøves af hele bestyrelsen eller hele tilsynsorganet, forudsat i det mindste, at formanden for dette organ, når vedkommende er direktionsmedlem, ikke samtidig er formand for revisionsudvalget.

    3.           Uanset stk. 1 kan følgende virksomheder af interesse for offentligheden beslutte ikke at have et revisionsudvalg:

    a)      virksomheder af interesse for offentligheden, der er dattervirksomheder som defineret i artikel 1 i direktiv 83/349/EØF, såfremt virksomheden på koncernniveau opfylder kravene i stk. 1-4 i den artikel

    b)      virksomheder af interesse for offentligheden, der er investeringsinstitutter som defineret i artikel 1, stk. 2, i direktiv 2009/65/EF eller en alternativ investeringsfond som defineret i artikel 4, stk. 1, litra a), i direktiv 2011/61/EU

    c)      virksomheder af interesse for offentligheden, hvis eneste formål er at udstede værdipapirer med sikkerhedsstillelse i aktiver som defineret i artikel 2, nr. 5, i Kommissionens forordning (EF) nr. 809/2004[37]

    d)      kreditinstitutter, som defineret i artikel 1, stk. 1, i direktiv 2006/48/EF, hvis aktier ikke er optaget til handel på nogen medlemsstats regulerede marked, jf. artikel 4, stk. 1, nr. 14, i direktiv 2004/39/EF, og som løbende eller gentagne gange kun har udstedt obligationer, der er optaget på handel på et reguleret marked, forudsat at den samlede nominelle værdi af sådanne obligationer er på under 100 000 000 EUR, og de ikke har offentliggjort noget prospekt i henhold til direktiv 2003/71/EF.

    De i litra b) og c) omhandlede virksomheder af interesse for offentligheden skal offentligt redegøre for årsagerne til, at de ikke finder det hensigtsmæssigt hverken at have et revisionsudvalg eller en bestyrelse eller et tilsynsorgan med ansvar for at udøve et revisionsudvalgs funktioner

    4.           Uanset stk. 1 kan en virksomhed af interesse for offentligheden, som har et organ med funktioner svarende til et revisionsudvalg, der er nedsat og arbejder i henhold til gældende bestemmelser i den medlemsstat, hvor den virksomhed, der skal revideres er registreret, beslutte ikke have et revisionsudvalg. I så tilfælde oplyser den pågældende virksomhed, hvilket organ der udøver de pågældende funktioner, og hvorledes det er sammensat.

    5.           Uden at det berører det ansvar, der påhviler medlemmerne af bestyrelsen, direktionen eller tilsynsorganet eller andre medlemmer udnævnt af den reviderede virksomheds generalforsamling, indgår det blandt revisionsudvalgets opgaver:

    a)      at overvåge regnskabsaflæggelsesproceduren og fremsætte henstillinger eller forslag til at sikre integriteten

    b)      at overvåge, om virksomhedens interne kontrolsystem, i givet fald interne revision og risikostyringssystemer fungerer effektivt

    c)      at overvåge den lovpligtige revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og sikre fuldstændigheden og integriteten af udkastene til revisionspåtegning og ‑protokollat, jf. artikel 22 og 23

    d)      at kontrollere og overvåge revisorers eller revisionsfirmaers afhængighed, jf. artikel 5 til 11, og navnlig udførelsen af supplerende ydelser for den reviderede virksomhed, jf. artikel 10

    e)      at være ansvarlig for proceduren for udvælgelse af revisorer eller revisionsfirmaer og indstille revisorer eller revisionsfirmaer til udnævnelse, jf. artikel 32

    f)       fra sag til sag at give revisoren eller revisionsfirmaet tilladelse til at udføre de i artikel 10, stk. 3, litra b), nr. i) og ii), nævnte ydelser for den reviderede virksomhed.

    Artikel 32

    Udnævnelse af revisorer og revisionsfirmaer

    1.           Med henblik på anvendelse af artikel 37 i direktiv 2006/43/EF finder bestemmelserne i denne artikels stk. 2 til 5 anvendelse på virksomheder af interesse for offentlighedens udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer.

    Hvis artikel 37, stk. 2, i direktiv 2006/43/EF finder anvendelse, underretter virksomheden af interesse for offentligheden den kompetente myndighed om anvendelsen af de alternative systemer eller fremgangsmåder, der henvises til i den artikel.

    2.           Revisionsudvalget indgiver en indstilling til bestyrelsen eller tilsynsorganet for den reviderede virksomhed om udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer. Revisionsudvalgets indstilling skal være begrundet.

    Medmindre det drejer sig om forlængelse af revisionsopgaven, jf. artikel 33, stk. 1, skal indstillingen mindst indeholde to personer til revisionsopgaven, og revisionsudvalget skal angive, hvilken en af disse personer det foretrækker, med en behørig begrundelse.

    I forbindelse med forlængelse af en revisionsopgave, jf. artikel 33, stk. 1, andet afsnit, tager revisionsudvalget i sin indstilling højde for eventuelle undersøgelsesresultater og konklusioner om den indstillede revisor eller det indstillede revisionsfirma, jf. artikel 40, stk. 6, som er offentliggjort af den kompetente myndighed, jf. artikel 44, litra d).

    Revisionsudvalget angiver i indstillingen, at det ikke er blevet påvirket af tredjeparter, og at det ikke har været underlagt nogen aftaler, jf. stk. 7.

    3.           Medmindre det drejer sig om forlængelse af en revisionsopgave, jf. artikel 33, stk. 1, andet afsnit, skal den i stk. 2 i denne artikel omhandlede indstilling fra revisionsudvalget udarbejdes efter en udvælgelsesprocedure tilrettelagt af den reviderede virksomhed i overensstemmelse med følgende kriterier:

    a)      Den reviderede virksomhed er berettiget til at opfordre enhver revisor eller ethvert revisionsfirma til at indgive forslag til udførelse af den lovpligtige revision, forudsat at artikel 33, stk. 2, overholdes, og at mindst én af de pågældende revisorer eller et af de pågældende revisionsfirmaer ikke har modtaget mere end 15 % af det samlede revisionshonorar fra virksomheder af interesse for offentligheden i den pågældende medlemsstat i det foregående kalenderår.

    b)      Den reviderede virksomhed er berettiget til at vælge, hvordan de pågældende revisorer eller revisionsfirmaer skal kontaktes, og er ikke underlagt noget krav om at offentliggøre et udbud i Den Europæiske Unions Tidende og/eller i nationale lovtidender eller aviser.

    c)      Den reviderede virksomhed udarbejder udbudsmateriale til de pågældende revisorer eller revisionsfirmaer. Udbudsmaterialet skal tydeligt beskrive den reviderede virksomheds forretning og den type lovpligtig revision, der skal udføres. Udbudsmaterialet skal indeholde gennemsigtige og ikke-diskriminerende udvælgelseskriterier, som den reviderede virksomhed skal bruge til at evaluere revisorernes eller revisionsfirmaernes forslag.

    d)      Den reviderede virksomhed er berettiget til at definere proceduren og kan forhandle direkte med interesserede bydende i forbindelse med proceduren.

    e)      Hvis de i artikel 35 omhandlede kompetente myndigheder i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen kræver, at revisorer og revisionsfirmaer opfylder visse kvalitetsstandarder, skal disse standarder fremgå af udbudsmaterialet.

    f)       Den reviderede virksomhed vurderer forslagene fra revisorer eller revisionsfirmaer i overensstemmelse med de udvælgelseskriterier, der er fastsat i udbudsmaterialet. Den reviderede virksomhed udarbejder en rapport om resultatet af udvælgelsesproceduren, som skal valideres af revisionsudvalget. Den reviderede virksomhed og revisionsudvalget tager højde for en eventuel kontrolrapport om en revisor eller et revisionsfirma, der ansøger, jf. artikel 40, stk. 6, som den kompetente myndighed har offentliggjort, jf. artikel 44, litra d).

    g)      Den reviderede virksomhed skal kunne dokumentere over for den i artikel 36 omhandlede kompetente myndighed, at udvælgelsesproceduren blev udført på en rimelig måde.

    Revisionsudvalget er ansvarligt for den i første afsnit omhandlede udvælgelsesprocedure.

    Med henblik på første afsnit, litra a), offentliggør den i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndighed en liste over de pågældende revisorer og revisionsfirmaer, hvilken liste skal ajourføres én gang om året. Den kompetente myndighed anvender de oplysninger, revisorer og revisionsfirmaer har afgivet i henhold til artikel 28, til at foretage de relevante beregninger.

    4.           Virksomheder af interesse for offentligheden, som opfylder kriterierne i artikel 2, stk. 1, litra f) og t), i direktiv 2003/71/EF, skal ikke anvende den i stk. 4 omhandlede udvælgelsesprocedure.

    5.           Bestyrelsens eller tilsynsorganets forslag til den reviderede virksomheds aktionær- eller medlemsgeneralforsamling til udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer skal omfatte revisionsudvalgets indstilling.

    Hvis bestyrelsens eller tilsynsorganets forslag afviger fra revisionsudvalgets indstilling, skal begrundelsen for, at revisionsudvalgets indstilling ikke er fulgt, angives.

    6.           For et kreditinstituts eller et forsikringsselskabs vedkommende skal bestyrelsen eller tilsynsorganet fremsende sit udkast til forslag til den i artikel 35, stk. 2, omhandlede kompetente myndighed. Den i artikel 35, stk. 2, omhandlede kompetente myndighed har vetoret med hensyn til indstillingen. Enhver anvendelse af denne vetoret skal begrundes.

    Hvis den kompetente myndighed ikke svarer inden for den fastlagte frist efter fremsendelse af revisionsudvalgets indstilling, betragtes dette som stiltiende samtykke til indstillingen.

    7.           Enhver aftale, der indgås mellem en virksomhed af interesse for offentligheden og en tredjepart, og som begrænser virksomhedens aktionær- eller medlemsgeneralforsamlings valg, jf. artikel 37 i direktiv 2006/43/EF, til visse kategorier af eller lister over revisorer eller revisionsfirmaer til udførelse af den lovpligtige revision er ugyldig.

    Virksomheden af interesse for offentligheden underretter de i artikel 35 omhandlede kompetente myndigheder om tredjeparters eventuelle forsøg på at gøre en sådan aftale gældende eller på anden måde påvirke generalforsamlingens beslutning om valg af revisor eller revisionsfirma.

    8.           Hvis den reviderede virksomhed er fritaget for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg, beslutter den reviderede virksomhed, hvilket organ i virksomheden der skal udføre funktionerne med henblik på de forpligtelser, der er fastsat i denne artikel.

    9.           Medlemsstaterne kan beslutte, at et bestemt antal revisorer eller revisionsfirmaer skal udnævnes af virksomheder af interesse for offentligheden under visse omstændigheder, og fastsætte betingelser for forholdet mellem de udnævnte revisorer eller revisionsfirmaer.

    Hvis en medlemsstat indfører et sådant krav, underretter den Kommissionen og ESMA derom.

    10.         For at fremme udøvelsen af den reviderede virksomheds opgave med tilrettelæggelse af en udvælgelsesprocedure for udnævnelse af en revisor eller et revisionsfirma, udsteder EBA, EIOPA og ESMA retningslinjer rettet til virksomhederne af interesse for offentligheden om kriterierne for den i stk. 3 omhandlede udvælgelsesprocedure, jf. artikel 16 i henholdsvis forordning (EU) nr. 1093/2010, forordning (EU) nr. 1094/2010 og forordning (EU) nr. 1095/2010.

    Artikel 33

    Revisionsopgavens varighed

    1.           Virksomheden af interesse for offentligheden udnævner en revisor eller et revisionsfirma til en indledende opgave, som ikke må være kortere end to år.

    Virksomheden af interesse for offentligheden må kun forlænge denne én gang.

    De to revisionsopgaver må til sammen højst vare i seks år.

    Hvis to revisorer eller revisionsfirmaer er blevet udpeget i en sammenhængende periode på seks år, må den maksimale varighed af hver revisors eller hvert revisionsfirmas revisionsopgave ikke overskride ni år.   

    2.           Efter afslutningen af den i stk. 1 nævnte maksimalt tilladte varighed må revisoren eller revisionsfirmaet eller eventuelt andre medlemmer af netværket inden for Unionen ikke udføre lovpligtig revision for den pågældende virksomhed af interesse for offentligheden inden for en periode på fire år.

    3.           Uanset stk. 1 og 2 kan virksomheden af interesse for offentligheden undtagelsesvist anmode den i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndighed om en forlængelse med henblik på at genudnævne revisoren eller revisionsfirmaet til endnu en opgave. Ved udnævnelse af to revisorer eller revisionsfirmaer må denne tredje opgave højst vare tre år. Ved udnævnelse af en revisor eller et revisionsfirma må denne tredje opgave højst vare i to år.

    4.           De ledende revisionspartnere med ansvar for udførelse af den lovpligtige revision ophører med at deltage i den lovpligtige revision af den reviderede virksomhed senest syv år efter udnævnelsen. De kan igen deltage i lovpligtig revision af den reviderede virksomhed efter mindst tre år.

    Revisoren eller revisionsfirmaet etablerer en passende gradvis rotationsordning med hensyn til de øverste medarbejdere, der beskæftiger sig med den lovpligtige revision, herunder mindst de personer, der er registreret som revisorer. Denne gradvise rotationsordning skal gennemføres i stadier på grundlag af individer snarere end hele hold. Den skal stå i et rimeligt forhold til omfanget og størrelsen af revisorens eller revisionsfirmaets aktiviteter.

    Revisoren eller revisionsfirmaet skal kunne dokumentere over for den kompetente myndighed, at en sådan ordning anvendes effektivt og tilpasses omfanget og størrelsen af revisorens eller revisionsfirmaets aktiviteter.

    5.           Erstattes en revisor eller et revisionsfirma af en anden revisor eller et andet revisionsfirma, skal den tidligere revisor eller det tidligere revisionsfirma give den nye revisor eller det nye revisionsfirma en sagsmappe. Denne sagsmappe skal indeholde alle relevante oplysninger om den reviderede virksomhed, der med rimelighed kan betragtes som nødvendige for at forstå den reviderede virksomheds forretning og interne organisation samt for at sikre kontinuiteten i den lovpligtige revision samt sammenligneligheden med de i de foregående år udførte revisioner.

    Den tidligere revisor eller det tidligere revisionsfirma giver også den nye revisor eller det nye revisionsfirma adgang til revisionsprotokollaterne til revisionsudvalget, jf. artikel 23, fra de foregående år samt til eventuelle andre oplysninger, der er afgivet til de kompetente myndigheder i henhold til artikel 25 og 27.

    Den tidligere revisor eller det tidligere revisionsfirma skal kunne dokumentere over for den kompetente myndighed, at sådanne oplysninger er givet til den nye revisor eller det nye revisionsfirma.

    6.           ESMA udarbejder udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder med henblik på at præcisere de tekniske krav til indholdet af den i stk. 6 omhandlede sagsmappe.

    Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i stk. 6 omhandlede reguleringsmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

    Artikel 34

    Revisorers og revisionsfirmaers afskedigelse og fratræden

    1.           Med forbehold af artikel 38, stk. 1, i direktiv 2006/43/EF underretter den reviderede virksomhed og revisoren eller revisionsfirmaet den kompetente myndighed om revisorens eller revisionsfirmaets afskedigelse eller fratræden inden for udnævnelsesperioden og giver en fyldestgørende forklaring på årsagen hertil.

    Hvis en medlemsstat har udnævnt andre kompetente myndigheder med henblik på afsnit III i denne forordning i overensstemmelse med artikel 35, stk. 2, fremsender sådan kompetent myndighed disse oplysninger til den i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndighed.

    2.           Revisionsudvalget, en eller flere aktionærer eller de i artikel 35, stk. 1 eller 2, omhandlede kompetente myndigheder skal kunne anlægge sag ved en national domstol om afskedigelse af revisorerne eller revisionsfirmaerne, hvis der er en gyldig grund hertil.

    Hvis betingelsen i artikel 6, stk. 2, i direktiv 2007/36/EF finder anvendelse, finder den også anvendelse på aktionærer, der udøver den beføjelse, der er beskrevet i første afsnit.

    Hvis den reviderede virksomhed er fritaget for forpligtelsen til at have et revisionsudvalg, beslutter den reviderede virksomhed, hvilket organ i virksomheden der skal udføre funktionerne med henblik på dette stykke

    Afsnit IV

    Overvågning af revisorers og revisionsfirmaers aktiviteter i forbindelse med lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    KAPITEL I

    KOMPETENTE MYNDIGHEDER

    Artikel 35

    Udpegelse af kompetente myndigheder

    1.           Hver medlemsstat udpeger en kompetent myndighed, som er ansvarlig for udførelse af de opgaver, der er fastsat i denne forordning, samt for sikring af, at bestemmelserne i denne forordning anvendes.

    Den kompetente myndighed skal være en af følgende:

    a)      den kompetente myndighed, der henvises til i artikel 24, stk. 1, i direktiv 2004/109/EF

    b)      den kompetente myndighed, der henvises til i artikel 24, stk. 4, litra h), i direktiv 2004/109/EF

    c)      den kompetente myndighed, der henvises til i artikel 32 i direktiv 2006/43/EF.

    2.           Uanset stk. 1 kan medlemsstaterne beslutte, at ansvaret for at sikre, at alle eller nogle af bestemmelserne i afsnit III i denne forordning anvendes, skal overlades til de relevante kompetente myndigheder, der henvises til i:

    a)      artikel 24, stk. 1, i direktiv 2004/109/EF

    b)      artikel 24, stk. 4, litra h), i direktiv 2004/109/EF

    c)      artikel 40 i direktiv 2006/48/EF

    d)      artikel 30 i direktiv 2009/138/EF

    e)      artikel 20 i direktiv 2007/64/EF

    f)       artikel 3, stk. 1, i direktiv 2009/110/EF

    g)      artikel 48 i direktiv 2004/39/EF

    h)      artikel 97 i direktiv 2009/110/EF

    i)       artikel 44 i direktiv 2011/61/EU.

    3.           Hvis der er udpeget flere end én kompetent myndighed i henhold til stk. 1 og 2, skal disse myndigheder sammensættes på en sådan måde, at deres opgaver er klart fordelt.

    4.           Stk. 1, 2 og 3 berører ikke en medlemsstats mulighed for at indføre særskilte retlige og administrative ordninger for oversøiske europæiske områder, for hvis forbindelser udadtil den pågældende medlemsstat er ansvarlig.

    5.           De kompetente myndigheder skal have personale med tilstrækkelig kapacitet og ekspertise og skal have tilstrækkelige ressourcer til at kunne opfylde opgaverne i denne forordning.

    6.           Medlemsstaterne underretter hinanden, EBA, EIPA og ESMA i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i forordning (EU) nr. 1093/2010, (EU) nr. 1094/2010 og (EU) nr. 1095/2010 og underretter Kommissionen om udpegelsen af kompetente myndigheder med henblik på denne forordning.

    ESMA samler disse oplysninger og offentliggør dem.

    Artikel 36

    Betingelser for uafhængighed

    De kompetente myndigheder og enhver myndighed, som den i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndighed har overdraget opgaver til, skal være uafhængige af revisorer og revisionsfirmaer.

    En person må ikke deltage i styringen af disse myndigheder, hvis denne i løbet af de seneste tre år har:

    a)           udført lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden

    b)           haft stemmerettigheder i et revisionsfirma

    c)           været medlem af en virksomheds bestyrelse, direktion eller tilsynsorgan

    d)           været ansat i eller på anden måde haft forbindelse til et revisionsfirma.

    Disse myndigheders finansiering skal være sikret og fri for nogen som helst form for ubehørig påvirkning fra en revisors eller et revisionsfirmas side.

    Artikel 37

    Tavshedspligt

    Tavshedspligten gælder for alle personer, der arbejder eller har arbejdet for kompetente myndigheder eller enhver myndighed, som den i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndighed har overdraget opgaver til, herunder eksperter, der har indgået kontrakt med sådanne myndigheder. Oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt, må ikke gives til nogen person eller myndighed, medmindre dette kræves i henhold til forpligtelserne i denne forordning eller en medlemsstats love og administrativt fastsatte bestemmelser eller procedurer.

    Artikel 38

    De kompetente myndigheders beføjelser

    1.           Med forbehold af artikel 40 og 41 må de kompetente myndigheder eller andre offentlige myndigheder i en medlemsstat i udførelsen af deres opgaver i henhold til denne forordning ikke forsøge at øve indflydelse på indholdet i revisionspåtegninger.

    2.           De kompetente myndigheder tillægges i overensstemmelse med national ret alle de tilsyns- og undersøgelsesbeføjelser, der er nødvendige for, at de kan udføre deres opgaver i henhold til denne forordning. De udøver deres beføjelser på enhver af følgende måder:

    a)      direkte

    b)      i samarbejde med andre myndigheder

    c)      under myndighedernes ansvar ved uddelegering til foretagender, som har fået tildelt opgaver efter bestemmelserne i artikel 35, stk. 1

    d)      ved anmodning til de kompetente retslige myndigheder.

    3.           For at de kompetente myndigheder kan udføre deres opgaver i henhold til denne forordning, har de, i overensstemmelse med national ret, beføjelse til i forbindelse med deres tilsynsopgave:

    a)      at få adgang til ethvert dokument i enhver form af relevans for udførelsen af deres opgaver og at modtage eller tage en kopi deraf

    b)      at kræve oplysninger af enhver person og om nødvendigt indkalde og afhøre en person for at indhente oplysninger

    c)      at gennemføre varslede eller uvarslede kontrolbesøg på stedet

    d)      at kræve oplysninger om telefonsamtaler og datatrafik behandlet af revisorer og revisionsfirmaer

    e)      at henvise sager til strafferetlig forfølgelse

    f)       at begære, at eksperter foretager kontrol eller undersøgelser

    g)      at træffe de administrative foranstaltninger og sanktioner, der henvises til i artikel 62.

    De kompetente myndigheder må kun bruge de beføjelser, der henvises til i første afsnit, i relation til revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, personer, der er involveret i aktiviteter for revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision, reviderede virksomheder, deres indbyrdes forbundne virksomheder og relaterede tredjeparter, tredjeparter, som de revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, har overdraget visse funktioner eller aktiviteter til, samt personer, der på anden vis har forbindelse til eller er forbundet med revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    4.           En anmodning om oplysninger om telefonsamtaler og datatrafik, jf. stk. 3, litra d), kræver en dommerkendelse fra en domstol.

    5.           Når et andelsselskab som omhandlet i artikel 2, nr. 14, i direktiv 2006/43/EF eller en tilsvarende virksomhed som omhandlet i artikel 45 i direktiv 86/635/EØF i henhold til national lovgivning har pligt eller tilladelse til at være medlem af en almennyttig revisionsenhed, kan den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed beslutte, at visse bestemmelser i denne forordning ikke finder anvendelse på lovpligtig revision af en sådan virksomhed, forudsat at de principper om uafhængighed, der er fastsat i kapitel I i denne forordning, overholdes af den revisor, der udfører den lovpligtige revision, og af personer, som har mulighed for at påvirke den lovpligtige revision. Når den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed beslutter, at bestemte bestemmelser i denne forordning undtagelsesvist ikke finder anvendelse, rådfører den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed sig i givet fald med den myndighed, der fører tilsyn med andelsselskabet eller den tilsvarende virksomhed.

                  Den i artikel 35, stk. 1, nævnte kompetente myndighed underretter ESMA om sådanne undtagelsestilfælde, hvor visse bestemmelser i denne forordning ikke har fundet anvendelse. Den tilsender ESMA en liste over de bestemmelser i denne forordning, der ikke er blevet anvendt i forbindelse med den lovpligtige revision af de virksomheder, der omhandlet i stk. 5, sammen med begrundelserne for ikke at anvende bestemmelserne.

    6.           Behandling af personoplysninger, der sker under udøvelse af tilsyns- og undersøgelsesbeføjelser i henhold til denne artikel, sker i overensstemmelse med direktiv 95/46/EF.

    Artikel 39

    Samarbejde med andre kompetente myndigheder på nationalt plan

    Den kompetente myndighed, der er udpeget i henhold til artikel 35, stk. 1, og, hvor det er relevant, enhver myndighed, som den kompetente myndighed har overdraget opgaver til, samarbejder på nationalt plan med:

    a)           de kompetente myndigheder med ansvar for godkendelse og registrering af revisorer og revisionsfirmaer i henhold til direktiv 2006/43/EF

    b)           de i artikel 35, stk. 2, omhandlede myndigheder, uanset om de er blevet udpeget til kompetente myndigheder med henblik på denne forordning

    c)           de finansielle efterretningsenheder og kompetente myndigheder, der henvises til i artikel 21 og 37 i direktiv 2005/60/EF.

    KAPITEL II

    KVALITETSSIKRING, UNDERSØGELSE, MARKEDSOVERVÅGNING, BEREDSKABSPLANLÆGNING OG GENNEMSIGTIGHED I DE KOMPETENTE MYNDIGHEDERS OPGAVER

    Artikel 40

    Kvalitetssikring

    1.           Ved anvendelsen af denne artikel forstås ved:

    a)      "kontrol": kvalitetssikringskontrol af revisorer og revisionsfirmaer, der udføres af en inspektør, og som ikke udgør en undersøgelse i henhold til artikel 41

    b)      "inspektør": en kontrollant, der opfylder kravene i denne artikels stk. 3, litra a), og som er ansat af en kompetent myndighed

    c)      "ekspert": en fysisk person med særlig sagkundskab inden for finansielle markeder, regnskabsaflæggelse, revision eller andre områder, der er relevante for kontrollen, herunder praktiserende revisorer.

    2.           De i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndigheder etablerer et effektivt system til revisionskvalitetssikring.

    Den kompetente myndighed udfører mindst hvert tredje år kvalitetssikringskontrol af revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    3.           Den kompetente myndighed er ansvarlig for kvalitetssikringssystemet og organiserer det på en sådan måde, at det er uafhængigt af de revisorer og revisionsfirmaer, der kontrolleres.

    Den kompetente myndighed har følgende ansvar, som ikke kan overdrages til en sammenslutning eller et organ, der er tilknyttet regnskabs- eller revisorerhvervet:

    a)      godkendelse og ændring af kontrolmetoderne, herunder kontrol- og opfølgningshåndbøger, indberetningsmetoder og periodiske kontrolprogrammer

    b)      godkendelse og ændring af kontrolrapporter og opfølgende rapporter

    c)      godkendelse og udpegning af inspektører til den enkelte kontrol.

    Den kompetente myndighed afsætter tilstrækkelige ressourcer til kvalitetssikringssystemet.

    4.           Den kompetente myndighed sikrer, at der indføres passende politikker og procedurer i relation til personalets uafhængighed og objektivitet, herunder inspektørerne, og forvaltningen af kontrolsystemet.

    Den kompetente myndighed skal opfylde følgende kriterier i udpegningen af inspektører:

    a)      Inspektører skal have tilstrækkelig faglig uddannelse og relevant erfaring inden for lovpligtig revision og regnskabsaflæggelse kombineret med specifik træning i kvalitetssikringskontrol.

    b)      En person, som er praktiserende revisor eller er ansat hos eller på anden måde tilknyttet en revisor eller et revisionsfirma, må ikke fungere som inspektør.

    c)      En person må ikke fungere som inspektør i forbindelse med kontrol af en revisor eller et revisionsfirma, før der er gået mindst to år, efter at denne person ophørte med at være partner med, ansat hos eller på anden måde knyttet til denne revisor eller dette revisionsfirma.

    d)      Inspektørerne erklærer, at der ikke er nogen interessekonflikter mellem dem og den revisor og det revisionsfirma, der skal kontrolleres.

    Den kompetente myndighed kan antage eksperter til udførelse af specifikke kontroller, hvis der ikke er et tilstrækkeligt antal inspektører inden for myndigheden. Den kompetente myndighed kan også bistås af eksperter, når dette er nødvendigt for at udføre en kontrol korrekt. I sådanne tilfælde skal de kompetente myndigheder og eksperterne opfylde kravene i denne bestemmelse. Eksperter skal være uafhængige af faglige sammenslutninger og organer.

    5.           Kontrollen skal omfatte følgende områder:

    a)      en vurdering af udformningen af revisionsfirmaets eller revisorens interne kvalitetskontrolsystem

    b)      tilstrækkelig overensstemmelsesprøvning af procedurerne og en kontrol af revisionsfiler i virksomheder af interesse for offentligheden med henblik på at kontrollere effektiviteten af det interne kvalitetskontrolsystem

    c)      på baggrund af resultaterne af kontrollen i henhold til litra a) og b), en vurdering af indholdet af den seneste årlige beretning om gennemsigtigheden, som er offentliggjort af en revisor eller et revisionsfirma i overensstemmelse med artikel 27.

    Mindst følgende interne kontrolpolitikker og -procedurer hos revisoren eller revisionsfirmaet skal kontrolleres:

    a)      revisorens eller revisionsfirmaets opfyldelse af gældende revisions- og kvalitetskontrolstandarder samt krav til etik og uafhængighed, herunder kravene i relation til kapitel IV i direktiv 2006/43/EF og artikel 5-10 i denne forordning, foruden relevante love, forskrifter og administrative bestemmelser i den pågældende medlemsstat

    b)      omfanget og kvaliteten af de anvendte ressourcer, herunder opfyldelse af kravene til efteruddannelse som anført i artikel 13 i direktiv 2006/43/EF

    c)      opfyldelse af kravene i artikel 9 til revisionshonorarer.

    Med henblik på afprøvning af overensstemmelsen skal der mindst udvælges en signifikant andel af revisionsfiler på grundlag af en analyse af risikoen for en utilstrækkelig udførelse af den lovpligtige revision.

    De kompetente myndigheder undersøger også periodisk de metoder, der anvendes af revisorer og revisionsfirmaer til at udføre lovpligtig revision.

    Kontroller skal være passende og stå i et rimeligt forhold til omfanget og kompleksiteten af den reviderede revisors eller det reviderede revisionsfirmas virksomhed.

    6.           De kontrolresultater og -konklusioner, som henstillingerne er baseret på, herunder resultater og konklusioner i relation til en gennemsigtighedsberetning, skal meddeles til og drøftes med den kontrollerede revisor eller det kontrollerede revisionsfirma, før der udarbejdes en endelig kontrolrapport.

    Henstillinger fra kontroller skal følges op af den kontrollerede revisor eller det kontrollerede revisionsfirma inden for en rimelig tid som fastsat af den kompetente myndighed. En sådan periode må ikke overstige 12 måneder i forbindelse med henstillinger om revisionsfirmaets interne kvalitetskontrolsystem.

    7.           Der skal udarbejdes en rapport om kontrollen, som skal indeholde de primære konklusioner fra kvalitetssikringskontrollen.

    Artikel 41

    Undersøgelser

    De i artikel 35, 1, omhandlede kompetente myndigheder etablerer effektive undersøgelsessystemer med henblik på at konstatere, korrigere og forhindre utilstrækkelig gennemførelse af den lovpligtige revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    Hvis en kompetent myndighed antager eksperter til udførelse af visse opgaver, sikrer myndigheden, at der ikke er nogen interessekonflikter mellem disse eksperter og den revisor eller det revisionsfirma, der undersøges.

    Artikel 42

    Markedsovervågning

    1.           De i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndigheder overvåger regelmæssigt udviklingen på markedet for lovpligtige revisionsydelser til virksomheder af interesse for offentligheden.

    De kompetente myndigheder vurderer bl.a. følgende:

    a)      markedsrisiciene ved en høj koncentration, herunder lukning af revisionsfirmaer med store markedsandele, afbrydelser i leveringen af lovpligtige revisionsydelser i en bestemt sektor eller på tværs af sektorer, yderligere risikoakkumulering på markedet og indvirkningen på den generelle stabilitet i finanssektoren

    b)      behovet for at træffe foranstaltninger til at reducere disse risici.

    2.           Den kompetente myndighed udarbejder senest den X. X 20XX [to år efter forordningens ikrafttræden] og mindst hvert andet år derefter en rapport om dette og fremsender den til ESMA, EBA og EIOPA.

    ESMA, EBA og EIOPA anvender disse rapporter til at udarbejde en fælles rapport om situationen i EU. Rapporten fremsendes til Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici.

    Artikel 43

    Beredskabsplaner

    1.           Med forbehold af artikel 52 kræver de kompetente myndigheder, der er udpeget i henhold til artikel 35, stk. 1, at mindst de seks største revisionsfirmaer i forhold til lovpligtig revision af store virksomheder af interesse for offentligheden i hver enkelt medlemsstat udarbejder en beredskabsplan, som tager højde for alle mulige hændelser, der kan true kontinuiteten i det pågældende firma.

    Den kompetente myndighed offentliggør en liste over de pågældende firmaer og opdaterer den hvert år. Den kompetente myndighed anvender de oplysninger, revisorer og revisionsfirmaer har afgivet i henhold til artikel 28, til at beregne, hvem de seks største revisionsfirmaer er.

    2.           Beredskabsplanerne skal indeholde foranstaltninger til at forhindre afbrydelser i leveringen af lovpligtige revisionsydelser til virksomheder af interesse for offentligheden, forhindre overførsel til andre revisionsfirmaer, uanset om de tilhører samme netværk, som følge af enten risiko for erstatningsansvar eller omdømmerisiko, og forhindre yderligere risikoakkumulering på markedet.

    Beredskabsplanerne indeholder en nærmere beskrivelse af:

    a)      hvor meget de enkelte partnere hæfter for i revisionsfirmaet

    b)      i hvilket omfang juridisk hæftelse kan sprede sig til andre revisionsfirmaer i samme netværk, både på nationalt, europæisk og internationalt plan.

    3.           Med forbehold af de gældende nationale konkurslove kan de kompetente myndigheder specifikt kræve, at beredskabsplanerne indeholder foranstaltninger til at sikre en velordnet afvikling af det pågældende firma.

    4.           De pågældende revisionsfirmaer fremsender deres respektive beredskabsplaner til de kompetente myndigheder inden for en frist fastsat af de kompetente myndigheder. Beredskabsplanerne opdateres, når det er nødvendigt.

    De kompetente myndigheder skal ikke formelt godkende eller bekræfte beredskabsplanerne. De kan imidlertid afgive en udtalelse om beredskabsplanerne eller om udkast til beredskabsplaner, hvis revisionsfirmaerne anmoder dem derom på forhånd.

    Artikel 44

    De kompetente myndigheders gennemsigtighed

    De kompetente myndigheder skal være gennemsigtige og skal mindst offentliggøre:

    a)           årlige aktivitetsrapporter vedrørende de opgaver, der er fastlagt i denne forordning

    b)           årlige arbejdsprogrammer vedrørende de opgaver, der er fastlagt i denne forordning

    c)           en rapport om de overordnede resultater af kvalitetssikringssystemet for et år, som skal omfatte oplysninger om henstillinger, opfølgning på henstillinger, tilsynsforanstaltninger og sanktioner samt kvantitative oplysninger og andre centrale resultatmæssige oplysninger om finansielle ressourcer og personale samt om effektiviteten og virkningen af kvalitetssikringssystemet

    d)           kontrolresultater og -konklusioner, jf. artikel 40, stk. 6.

    KAPITEL III

    SAMARBEJDE MELLEM KOMPETENTE MYNDIGHEDER OG FORBINDELSER TIL DE EUROPÆISKE TILSYNSMYNDIGHEDER

    Artikel 45

    Pligt til at samarbejde

    De kompetente myndigheder i medlemsstaterne samarbejder med hinanden i det omfang, det er nødvendigt med henblik på denne forordning, herunder i tilfælde hvor den adfærd, der undersøges, ikke udgør en overtrædelse af en gældende lov eller administrativ bestemmelse i den berørte medlemsstat.

    Artikel 46

    ESMA

    1.           Samarbejdet mellem de kompetente myndigheder tilrettelægges inden for rammerne af ESMA.

    ESMA nedsætter til dette formål et permanent internt udvalg i overensstemmelse med artikel 41 i forordning (EU) nr. 1095/2010. Dette interne udvalg skal mindst omfatte de kompetente myndigheder, der henvises til i artikel 35, stk. 1, i denne forordning. De kompetente myndigheder, der henvises til i artikel 32 i direktiv 2006/43/EF, indbydes til at deltage i møderne i dette interne udvalg i forbindelse med spørgsmål vedrørende godkendelse og registrering af revisorer og revisionsfirmaer samt forbindelser med tredjelande, for så vidt det er relevant for den lovpligtige revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    ESMA samarbejder med EBA og EIOPA inden for rammerne af Det Fælles Udvalg af Europæiske Tilsynsmyndigheder, som er nedsat ved artikel 54 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

    ESMA overtager, hvor det relevant, eksisterende og løbende opgaver fra Den Europæiske Gruppe af Revisionstilsynsorganer (EGAOB), som er nedsat ved beslutning 2005/909/EF.

    2.           ESMA rådgiver de kompetente myndigheder i anliggender, der er omfattet af denne forordning. De kompetente myndigheder tager denne rådgivning i betragtning, inden de træffer endelig afgørelse i henhold til denne forordning.

    3.           For at fremme udøvelsen af de opgaver, der er fastlagt i denne forordning, udsteder ESMA, hvor det er relevant, retningslinjer i overensstemmelse med artikel 16 i forordning (EU) nr. 1095/2010 om:

    a)      fælles standarder for indholdet og fremstillingen af revisionspåtegningen, jf. artikel 22

    b)      fælles standarder for indholdet og fremstillingen af revisionsprotokollatet, jf. artikel 23

    c)      fælles standarder for revisionsudvalgets tilsynsaktivitet, jf. artikel 24

    d)      fælles standarder og bedste praksis for indholdet og fremstillingen af beretningen om gennemsigtighed, jf. artikel 27, herunder erklæringen i artikel 28

    e)      fælles standarder og bedste praksis for den gradvise rotationsmekanisme, jf. artikel 33

    f)       fælles standarder og bedste praksis for afskedigelse af revisorer, navnlig om kravet om gyldig grund, jf. artikel 34

    g)      den håndhævelsespraksis og de håndhævelsesaktiviteter, som de kompetente myndigheder skal anvende/udføre i henhold til denne forordning

    h)      fælles standarder og bedste praksis for udførelse af kvalitetssikringskontroller, jf. artikel 40, navnlig under hensyntagen til:

    i)        revisorers og revisionsfirmaers aktiviteters forskellige omfang og størrelse samt politikker

    ii)       fællestrækkene i kvalitetsstandarder, politikker og procedurer, som medlemmerne af revisorers og revisionsfirmaers netværk anvender

    i)       fælles standarder og bedste praksis for udførelse af undersøgelser, jf. artikel 41

    j)       procedurer for udveksling af oplysninger, jf. artikel 48

    k)      procedurer og fremgangsmåder for samarbejde om kvalitetssikringskontroller, jf. artikel 49

    l)       procedurer og fremgangsmåder for fælles undersøgelser og kontroller, jf. artikel 51

    m)     den operationelle funktion af de kollegier, der er fastsat i artikel 53, herunder reglerne for fastlæggelse af medlemskabet af disse kollegier, udvælgelse af koordinatoren, skriftlige aftaler om kollegiernes drift og koordinationsordningerne mellem kollegierne.

    ESMA rådfører sig med EBA og EIOPA før udstedelsen af de retningslinjer, der henvises til i første afsnit.

    4.           ESMA udarbejder senest den X.X.20XX [fire år efter forordningens ikrafttræden] og mindst hvert andet år derefter en rapport om anvendelsen af denne forordning.

    ESMA rådfører sig med EBA og EIOPA, før rapporten offentliggøres.

    I den rapport, som skal udarbejdes senest den X.X.20XX [to år efter forordningens ikrafttræden], foretager ESMA en evaluering af strukturen på revisionsmarkedet.

    Med henblik på denne rapport undersøger ESMA, hvilken indflydelse medlemsstaternes ordninger for civilretligt ansvar for revisorer har på strukturen på revisionsmarkedet.

    I den rapport, som ESMA skal udarbejde senest den X.X.20XX [fire år efter forordningens ikrafttræden], undersøger ESMA, om de i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndigheder har de nødvendige beføjelser og tilstrækkelige ressourcer til at udføre deres opgaver.

    Den anden ESMA-rapport, som skal udarbejdes senest den X.X.20XX [seks år efter udløbet af overgangsperioden], skal undersøge følgende spørgsmål:

    a)      ændringerne i revisionsmarkedets struktur

    b)      ændringerne i strukturen i de grænseoverskridende aktiviteter, herunder som følge af ændringerne i kapitel II i direktiv 2006/43/EF i medfør af direktiv xxxx/xx/EU

    c)      en foreløbig vurdering af forbedringen af revisionskvaliteten og konsekvenserne af denne forordning for små og mellemstore virksomheder, som er virksomheder af interesse for offentligheden.

    I en rapport, som skal udarbejdes senest den X.X.20XX [tolv år efter forordningens ikrafttræden], udfører ESMA en konsekvensanalyse af denne forordning.

    5.           Senest de X.X.20XX [tre år efter forordningens ikrafttræden] fremlægger Kommissionen en rapport baseret på ESMA's rapporter og andre relevante oplysninger om, hvilken indflydelse medlemsstaternes ordninger for civilretligt ansvar for revisorer har på strukturen på revisionsmarkedet. På grundlag af denne rapport træffe Kommissionen de foranstaltninger, den finder nødvendige med henvisning til de resultater, den når frem til.

    Artikel 47

    Princippet om hjemlandskontrol

    1.           Medlemsstaterne skal overholde princippet om, at regulering udføres i hjemlandet, og at tilsyn føres af den medlemsstat, hvor en revisor eller et revisionsfirma er godkendt, og hvor den virksomhed, der revideres, har hjemsted.

    2.           Ved lovpligtig revision af konsoliderede regnskaber kan den medlemsstat, der kræver lovpligtig revision af konsoliderede regnskaber, ikke stille yderligere krav til den lovpligtige revision for så vidt angår registrering, kvalitetssikringskontrol, revisionsstandarder, faglig etik og uafhængighed over for en revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision af en dattervirksomhed, der er etableret i en anden medlemsstat.

    3.           Hvad angår en virksomhed, hvis værdipapirer er optaget til handel på et reguleret marked i en anden medlemsstat end den, hvor virksomheden har hjemsted, kan den medlemsstat, hvor værdipapirerne noteres, ikke stille yderligere krav til den lovpligtige revision for så vidt angår registrering, kvalitetssikringskontrol, revisionsstandarder, faglig etik og uafhængighed over for en revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision af virksomhedens årsregnskab eller konsoliderede regnskab.

    Artikel 48

    Udveksling af oplysninger

    1.           De i artikel 35 omhandlede kompetente myndigheder meddeler uden ugrundet ophold hinanden og de relevante europæiske tilsynsmyndigheder de oplysninger, der er nødvendige for, at de kan udføre deres opgaver i henhold til denne forordning.

    2.           De kompetente myndigheder eller en europæisk tilsynsmyndighed, der modtager en anmodning om oplysninger, tager i nødvendigt omfang og uden ugrundet ophold alle nødvendige foranstaltninger til at indsamle de krævede oplysninger. Hvis den kompetente myndighed, der modtager anmodningen, ikke uden ugrundet ophold kan give de krævede oplysninger, skal den meddele den ansøgende kompetente myndighed årsagen hertil.

    3.           De kompetente myndigheder kan nægte at imødekomme en anmodning om oplysninger hvis:

    a)      afgivelse af oplysninger kan skade de anmodede medlemsstaters suverænitet, sikkerhed eller offentlige orden eller kan krænke nationale sikkerhedsregler

    b)      der allerede er indledt retsforfølgning vedrørende samme handlinger og over for samme revisorer og revisionsfirmaer ved myndighederne i den anmodede medlemsstat

    c)      de kompetente myndigheder i den anmodede medlemsstat allerede har afsagt en endelig afgørelse vedrørende de samme revisorer eller revisionsfirmaer for de samme handlinger.

    Med forbehold af de forpligtelser, de er underlagt under retssager, må de kompetente myndigheder eller de europæiske tilsynsmyndigheder, der modtager oplysninger efter stk. 1, kun anvende disse til at udøve deres opgaver inden for denne forordning og i forbindelse med administrative eller retlige procedurer, der specifikt står i forbindelse med udøvelsen af disse opgaver.

    4.           De kompetente myndigheder kan til de kompetente myndigheder, der er ansvarlige for tilsynet med virksomheder af interesse for offentligheden, centralbanker, Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank i deres egenskab af pengepolitiske myndigheder og Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici, videregive de fortrolige oplysninger, der er nødvendige for, at de kan udføre deres opgaver. Sådanne myndigheder eller organer må ikke forhindres i at videregive oplysninger til de kompetente myndigheder, som de kompetente myndigheder har brug for til at varetage deres forpligtelser i henhold til denne forordning.

    Artikel 49

    Samarbejde om kvalitetssikringskontrol

    1.           De kompetente myndigheder træffer foranstaltninger til at sikre et effektivt samarbejde på EU-plan om kvalitetssikringskontrol.

    2.           Den kompetente myndighed i en medlemsstat kan anmode om assistance fra den kompetente myndighed i en anden medlemsstat med henblik på kvalitetssikringskontrol af revisorer eller revisionsfirmaer, der tilhører et netværk, som udfører væsentlige aktiviteter i den pågældende medlemsstat.

    Den kompetente myndighed, der indgiver en sådan anmodning, underretter ESMA derom. De kompetente myndigheder kan i tilfælde af et kontrolbesøg eller en undersøgelse med grænseoverskridende konsekvenser anmode ESMA om at varetage koordinationen i forbindelse hermed.

    3.           Hvis en kompetent myndighed modtager en anmodning fra en kompetent myndighed i en anden medlemsstat om deltagelse i kvalitetssikringskontrol af en revisor eller et revisionsfirma, der tilhører et netværk, som udfører væsentlige aktiviteter i den pågældende medlemsstat, giver den den anmodende myndighed tilladelse til at deltage i en sådan kvalitetssikringskontrol.

    Den anmodende kompetente myndighed er ikke berettiget til at få adgang til oplysninger, som kan skade den anmodede medlemsstats suverænitet, sikkerhed eller offentlige orden eller kan krænke nationale sikkerhedsregler.

    Artikel 50

    Europæisk kvalitetscertifikat

    1.           ESMA etablerer et europæisk kvalitetscertifikat for revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden.

    Det europæiske kvalitetscertifikat skal opfylde følgende betingelser:

    a)      Det europæiske kvalitetscertifikat skal udstedes af ESMA og være gyldigt i hele Unionen.

    b)      Revisorer og revisionsfirmaer i Unionen, som opfylder de relevante krav, er berettiget til at ansøge om et europæisk kvalitetscertifikat.

    c)      ESMA offentliggør kravene for erhvervelse af det europæiske kvalitetscertifikat. Disse krav skal være baseret på revisionskvaliteten og erfaringerne fra kvalitetssikringssystemerne, jf. artikel 30 i direktiv 2006/43/EF og artikel 40 i denne forordning.

    d)      ESMA opkræver et gebyr fra de ansøgende revisorer og revisionsfirmaer for udstedelse af det europæiske kvalitetscertifikat i overensstemmelse med den i stk. 4 omhandlede delegerede retsakt. Dette gebyr dækker fuldt ud ESMA's nødvendige udgifter til udstedelse af certifikatet samt godtgørelse af de kompetente myndigheders eventuelle omkostninger ved udførelsen af arbejde i henhold til denne artikel.

    e)      ESMA angiver årsagerne til udstedelse af certifikatet eller afvisning af ansøgningen.

    f)       En revisor eller et revisionsfirma skal til enhver tid opfylde betingelserne for den indledende udstedelse af certifikatet.

    g)      ESMA er berettiget til at revurdere ethvert certifikat, der udstedes til en revisor eller et revisionsfirma, enten på anmodning fra en kompetent myndighed eller på eget initiativ. Der tages højde for resultaterne af kvalitetssikringskontroller.

    h)      ESMA er berettiget til at inddrage det europæiske kvalitetscertifikat, hvis revisoren eller revisionsfirmaet ikke længere opfylder betingelserne for certifikatet.

    i)       ESMA fører et register over revisorer og revisionsfirmaer, der har fået udstedt certifikatet.

    j)       Det er frivilligt, om revisorer eller revisionsfirmaer vil anmode om et europæisk kvalitetscertifikat, og det er ikke en betingelse for, at de kan udføre lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden, blive godkendt i en anden medlemsstat, jf. artikel 14 i direktiv 2006/43/EF, eller blive anerkendt i en anden medlemsstat, jf. artikel 3a i ovennævnte direktiv.

    2.           ESMA udarbejder udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som beskriver proceduren for erhvervelse af et europæisk kvalitetscertifikat for revisorer og revisionsfirmaer, der udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Disse tekniske standarder skal være i overensstemmelse med følgende principper:

    a)      Ansøgningerne skal indgives til ESMA på et sprog, der accepteres i den medlemsstat, hvor revisoren eller revisionsfirmaet er godkendt, eller på et sprog, der sædvanligvis anvendes i internationale finansielle kredse.

    Indgives en ansøgning om et europæisk kvalitetscertifikat af en gruppe af revisionsfirmaer, giver gruppens medlemmer bemyndigelse til et af dens medlemmer til at indgive en ansøgning på gruppens vegne.

    b)      ESMA sender en kopi af ansøgningen til de kompetente myndigheder i de kompetente medlemsstater.

    c)      De kompetente myndigheder i de relevante medlemsstater behandler i fællesskab ansøgningen om certifikatet i kollegiet af kompetente myndigheder, jf. artikel 53, herunder hvorvidt ansøgningen er fuldstændig og opfylder betingelserne for udstedelse af certifikatet. Oplysninger, der er fremkommet ved kvalitetssikringskontroller af en ansøger, anvendes ved behandlingen.

    d)      De kompetente myndigheder i de relevante medlemsstater rådgiver ESMA om, hvorvidt ansøgeren er berettiget til at få udstedt certifikatet.

    e)      ESMA træffer afgørelse om ansøgningen.

    f)       ESMA fastsætter de nærmere procedurer og frister.

    Med henblik på stk. 2 er de relevante medlemsstater som minimum:

    – hvis ansøgeren er revisor, den eller de medlemsstater, hvor revisoren er godkendt i overensstemmelse med artikel 3 i direktiv 2006/43/EF, og, hvor det er relevant, den eller de medlemsstater hvor revisoren er godkendt i overensstemmelse med direktivets artikel 14, og/eller de medlemsstater, hvor revisoren gennemgår en prøvetid i henhold til artikel 14 i direktiv 2006/43/EF

    – hvis ansøgeren er revisionsfirma, den eller de medlemsstater, hvor revisionsfirmaet er godkendt i overensstemmelse med artikel 3 i direktiv 2006/43/EF, og, hvor det er relevant, den eller de medlemsstater hvor revisionsfirmaet er godkendt i overensstemmelse med direktivets artikel 3a, og/eller de medlemsstater, hvor revisionsfirmaet har kontrollerede firmaer, tilknyttede firmaer eller en modervirksomhed.

    3.           ESMA fremsender udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, jf. stk. 2, til Kommissionen senest [tre år efter denne forordnings ikrafttræden].

    Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage de i stk. 2 omhandlede reguleringsmæssige tekniske standarder i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EU) nr. 1095/2010.

    4.           Kommissionen bemyndiges til at vedtage delegerede retsakter efter artikel 68 om fastsættelse af det gebyr, der er omhandlet i stk. 1, litra d).

    De delegerede retsakter indeholder især bestemmelser om gebyrtyper, og hvilke opgaver der skal opkræves gebyr for, betalingsmåden og ESMA's godtgørelse af de kompetente myndigheder for omkostninger ved udførelse af arbejde i henhold til denne artikel.

    Det gebyr, der opkræves fra en revisor eller et revisionsfirma, skal dække alle administrative omkostninger.

    Artikel 51

    Samarbejde om undersøgelser eller kontrolbesøg

    1.           Hvis en kompetent myndighed konkluderer, at der på en anden medlemsstats territorium begås eller er begået handlinger i strid med denne forordnings bestemmelser, underretter den den kompetente myndighed i den anden medlemsstat herom på en så specifik måde som muligt. Sidstnævnte myndighed træffer de nødvendige foranstaltninger. Den underretter den kompetente myndighed, der har foretaget indberetningen, om resultatet og i videst muligt omfang om væsentlige forhold i sagsforløbet.

    2.           En medlemsstats kompetente myndighed kan anmode om, at en anden medlemsstats kompetente myndighed foretager en undersøgelse på sidstnævnte medlemsstats område.

    Den kan ligeledes anmode om, at dele af dens eget personale får mulighed for at ledsage personalet fra den anden medlemsstats kompetente myndighed under undersøgelsen, herunder ved kontrolbesøg.

    Den kompetente myndighed, der fremkommer med en sådan anmodning, informerer ESMA om enhver anmodning som omhandlet i første og andet afsnit.

    Undersøgelsen eller kontrolbesøget er underlagt overordnet kontrol af den medlemsstat, på hvis territorium den gennemføres. De kompetente myndigheder kan i tilfælde af et kontrolbesøg eller en undersøgelse med grænseoverskridende konsekvenser imidlertid anmode ESMA om at varetage koordinationen i forbindelse hermed.

    3.           Den anmodede kompetente myndighed kan afvise en anmodning om at udføre en undersøgelse som omtalt i stk. 2, første afsnit, eller om at lade sit personale ledsage af personalet fra en anden medlemsstats kompetente myndighed som omtalt i stk. 2, andet afsnit, hvis

    a)      en sådan undersøgelse eller et sådant kontrolbesøg kan skade den anmodede medlemsstats suverænitet, sikkerhed eller offentlige orden

    b)      der allerede er indledt retsforfølgning vedrørende samme handlinger og over for de samme personer ved myndighederne i den anmodede medlemsstat

    c)      de kompetente myndigheder i den anmodede medlemsstat allerede har afsagt en endelig afgørelse vedrørende disse personer for de samme handlinger.

    Artikel 52

    Samarbejde om beredskabsplanlægning

    Hvis de revisionsfirmaer, der er underlagt kravet i artikel 43, tilhører netværk, som mindst dækker hele Unionen, samarbejder de kompetente myndigheder med ESMA med henblik på at sikre, at der i de forskellige nationale krav tages hensyn til netværksdimensionen.

    De kompetente myndigheder stiller de beredskabsplaner, der er modtaget i henhold til artikel 43, stk. 4, til rådighed for ESMA og de andre kompetente myndigheder.

    ESMA skal ikke formelt godkende eller bekræfte beredskabsplanerne, men kan afgive en udtalelse om dem.

    Artikel 53

    Kollegier af kompetente myndigheder

    1.           Der kan etableres kollegier af kompetente myndigheder for at lette udførelsen af de opgaver, der henvises til i artikel 40, 41, 50, 51, 52 og 61, med hensyn til specifikke revisorer, revisionsfirmaer eller deres netværk.

    2.           Med hensyn til specifikke revisorer eller revisionsfirmaer etableres kollegier af kompetente myndigheder af den kompetente myndighed i hjemlandet.

    Kollegiet omfatter den kompetente myndighed i hjemlandet og enhver anden kompetente myndighed i andre medlemsstater, hvis:

    a)      revisoren eller revisionsfirmaet udfører lovpligtige revisionsydelser for virksomheder af interesse for offentligheden inden for dets jurisdiktion eller

    b)      en afdeling i revisionsfirmaet etableres inden for dets jurisdiktion.

    Den kompetente myndighed i hjemlandet fungerer som koordinator.

    3.           Med hensyn til specifikke netværk etableres kollegier af kompetente myndigheder af ESMA på anmodning fra en eller flere kompetente myndigheder.

    Kollegiet omfatter de kompetente myndigheder i de medlemsstater, hvor netværket udøver væsentlige aktiviteter.

    4.           Senest 15 arbejdsdage efter etableringen af kollegiet af kompetente myndigheder med hensyn til et specifikt netværk vælger medlemmerne en koordinator. Hvis medlemmerne ikke kan nå til enighed, udnævner ESMA en koordinator.

    Kollegiets medlemmer vurderer mindst hvert femte år valget af koordinator for at sikre, at den valgte koordinator stadig er den bedst egnede.

    5.           Koordinatoren leder møderne i kollegiet, koordinerer kollegiets aktiviteter og sikrer effektiv udveksling af oplysninger mellem kollegiets medlemmer.

    6.           Koordinatoren udarbejder senest 10 arbejdsdage efter sit valg skriftlige retningslinjer for koordinering inden for kollegiets rammer med hensyn til følgende:

    a)      oplysninger, der skal udveksles mellem kompetente myndigheder

    b)      de tilfælde, hvor de kompetente myndigheder skal høre hinanden

    c)      de tilfælde, hvor de kompetente myndigheder kan delegere tilsynsopgaver i overensstemmelse med artikel 54.

    7.           Er der ikke enighed om de skriftlige retningslinjer for koordinering, jf. stk. 6, kan ethvert medlem af kollegiet henvise sagen til ESMA. Koordinatoren skal tage behørigt hensyn til rådgivning fra ESMA om de skriftlige retningslinjer for koordinering før godkendelse af den endelige tekst. De skriftlige retningslinjer anføres i et enkelt dokument, der indeholder en fuldt begrundet redegørelse for eventuelle væsentlige afvigelser fra rådgivning fra ESMA vedrørende de skriftlige retningslinjer. Koordinatoren fremsender de skriftlige retningslinjer til medlemmerne af kollegiet og til ESMA.

    Artikel 54

    Uddelegering af opgaver

    Den kompetente myndighed i hjemlandet kan uddelegere enhver af sine opgaver til den kompetente myndighed i en anden medlemsstat, forudsat at denne myndighed er indforstået hermed. Uddelegeringen af opgaver berører ikke den uddelegerende kompetente myndigheds ansvar.

    Artikel 55

    Fortrolighed og tavshedspligt i forbindelse med ESMA

    1.           Tavshedspligten gælder for alle personer, der arbejder eller har arbejdet for ESMA, eller for enhver anden person, som ESMA har uddelegeret opgaver til, herunder revisorer og eksperter, der har indgået en kontrakt med ESMA. Oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt, må ikke videregives til en anden person eller myndighed, medmindre sådan videregivelse er nødvendig i forbindelse med en retssag.

    2.           Stk. 1 i denne artikel og artikel 37 forhindrer ikke ESMA og de kompetente myndigheder i at udveksle fortrolige oplysninger. Således udvekslede oplysninger omfattes af den tavshedspligt, der gælder for personer, der er eller tidligere har været beskæftiget hos de kompetente myndigheder.

    3.           Alle oplysninger, der udveksles mellem ESMA, de kompetente myndigheder og andre myndigheder og organer i henhold til denne forordning, betragtes som fortrolige, undtagen når ESMA eller den kompetente myndighed eller en anden myndighed eller et andet organ på det tidspunkt, hvor oplysningerne blev meddelt, har erklæret, at disse oplysninger kan videregives, eller når sådan videregivelse er nødvendig i forbindelse med en retssag.

    Artikel 56

    Beskyttelse af personoplysninger

    1.           Medlemsstaterne anvender direktiv 95/46/EF på behandlingen af personoplysninger i medlemsstaterne i medfør af denne forordning.

    2.           Forordning (EF) nr. 45/2001 finder anvendelse på behandling af personoplysninger i ESMA, EBA og EIOPA i medfør af denne forordning.

    KAPITEL IV

    SAMARBEJDE MED TREDJELANDES MYNDIGHEDER OG MED INTERNATIONALE ORGANISATIONER OG ORGANER

    Artikel 57

    Aftale om udveksling af oplysninger

    1.           De kompetente myndigheder og ESMA kan kun indgå samarbejdsaftaler om udveksling af oplysninger med kompetente myndigheder i tredjelande, når de videregivne oplysninger i de pågældende tredjelande er omfattet af regler om tavshedspligt, som mindst svarer til dem, der er omhandlet i artikel 37 og 55.

    Sådan udveksling af oplysninger skal have til formål at give disse kompetente myndigheder mulighed for at udføre deres opgaver.

    Hvis sådan udveksling af oplysninger omfatter videregivelse af personoplysninger til et tredjeland, skal medlemsstaterne opfylde direktiv 95/46/EF, og ESMA skal opfylde forordning (EF) nr. 45/2001.

    2.           De kompetente myndigheder skal samarbejde med de kompetente myndigheder eller andre relevante organer i tredjelande om kvalitetssikringskontroller og undersøgelser af revisorer og revisionsfirmaer. ESMA bidrager til dette samarbejde.

    ESMA bidrager til etableringen af tilsynskonvergens med tredjelande.

    3.           Hvis samarbejdet eller udvekslingen af oplysninger med myndigheder i tredjelande vedrører revisionsarbejdspapirer eller andre dokumenter, der indehaves af en revisor eller et revisionsfirma, finder artikel 47 i direktiv 2006/43/EF anvendelse.

    Artikel 58

    Videregivelse af oplysninger modtaget fra tredjelande

    Den kompetente myndighed i en medlemsstat og ESMA må kun videregive oplysninger, der er modtaget fra kompetente myndigheder i tredjelande, hvis den kompetente myndighed i den berørte medlemsstat har fået en udtrykkelig tilladelse fra den kompetente myndighed, der har overført oplysningerne, og må i givet fald kun videregive oplysningerne til de formål, for hvilke denne kompetente myndighed har givet sin tilladelse, eller når sådan videregivelse er nødvendig i forbindelse med en retssag.

    Artikel 59

    Videregivelse af oplysninger udleveret til tredjelande

    Den kompetente myndighed i en medlemsstat og ESMA skal kræve, at oplysninger, de har udleveret til en kompetent myndighed i et tredjeland, kun må videregives af den kompetente myndighed til tredjeparter eller myndigheder med forudgående udtrykkelig tilladelse fra den kompetente myndighed, der har overført oplysningerne, i overensstemmelse med den nationale lovgivning og kun til de formål, for hvilke den kompetente myndighed i medlemsstaten eller ESMA har givet sin tilladelse, eller når sådan videregivelse er nødvendig i forbindelse med en retssag.

    Artikel 60

    Samarbejde med internationale organisationer og organer

    ESMA samarbejder med internationale organisationer og organer, der udarbejder internationale revisionsstandarder.

    Afsnit V

    Administrative sanktioner og foranstaltninger

    Artikel 61

    Administrative sanktioner og foranstaltninger

    1.           Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om administrative sanktioner og foranstaltninger ved overtrædelser af denne forordning som beskrevet i bilaget mod de personer, som er ansvarlige for de pågældende overtrædelser, og de træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre gennemførelsen heraf. Sanktionerne og foranstaltning skal være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have en afskrækkende virkning.

    2.           Medlemsstaterne giver senest [24 måneder efter forordningens ikrafttræden] Kommissionen og ESMA meddelelse om bestemmelserne i stk. 1. De giver straks Kommissionen og ESMA meddelelse om eventuelle senere ændringer af disse.

    3.           Denne artikel samt artikel 62-66 indskrænker ikke bestemmelserne i den nationale strafferet.

    Artikel 62

    Sanktionsbeføjelser

    1.           Denne artikel finder anvendelse på overtrædelser af denne forordnings bestemmelser som beskrevet i bilaget.

    2.           Uden at dette berører de kompetente myndigheders tilsynsbeføjelser, jf. artikel 38, har de kompetente myndigheder i tilfælde af de i stk. 1 omhandlede overtrædelser beføjelse til at anvende mindst følgende sanktioner og foranstaltninger i overensstemmelse med national lovgivning:

    a)      en retsafgørelse, hvorefter det pålægges den person, der er ansvarlig for overtrædelsen, at bringe den udviste handlemåde til ophør og at afholde sig fra at gentage en sådan handlemåde

    b)      en offentlig meddelelse, hvori nævnes den ansvarlige person og overtrædelsens art, som offentliggøres på de kompetente myndigheders websted

    c)      et midlertidigt forbud mod, at revisoren, revisionsfirmaet eller den ledende revisionspartner udfører lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden og/eller underskriver revisionspåtegninger, jf. artikel 22, med virkning i hele Unionen, indtil overtrædelsen er bragt til ophør

    d)      erklæring om, at revisionspåtegningen ikke opfylder kravene i artikel 22, før overtrædelsen er bragt til ophør

    e)      et midlertidigt forbud mod, at et medlem af bestyrelsen eller direktionen i et revisionsfirma eller en virksomhed af interesse for offentligheden udøver funktioner i revisionsfirmaer eller virksomheder af interesse for offentligheden

    f)       administrative bøder på op til det dobbelte af den fortjeneste, der er opnået, eller af det tab, der er undgået som følge af overtrædelsen, såfremt fortjenesten kan beregnes

    g)      for fysiske personer, administrative bøder på op til 5 000 000 EUR eller i medlemsstater, hvor euroen ikke er den officielle valuta, den tilsvarende værdi i national valuta på datoen for denne forordnings ikrafttræden

    h)      for juridiske personer, administrative bøder på op til 10 % af den samlede årsomsætning i det foregående forretningsår. Er virksomheden en dattervirksomhed af en modervirksomhed, jf. artikel 1 og 2 i direktiv 89/319/EØF, er den relevante samlede årsomsætning den samlede årsomsætning, som fremgår af den øverste modervirksomheds konsoliderede regnskab for det foregående forretningsår.

    3.           Medlemsstaterne kan give de kompetente myndigheder andre sanktionsbeføjelser ud over de i stk. 2 angivne, og kan pålægge større administrative bøder end de i stk. 2 fastlagte.

    Artikel 63

    Effektiv anvendelse af sanktioner

    1.           De kompetente myndigheder tager ved valget af administrative sanktioner og foranstaltninger højde for alle relevante omstændigheder, bl.a.:

    a)      overtrædelsens grovhed og varighed

    b)      den ansvarlige persons grad af ansvar

    c)      den ansvarlige persons finansielle styrke med udgangspunkt i den ansvarlige virksomheds samlede omsætning eller den ansvarlige fysiske persons årsindkomst

    d)      den ansvarlige persons fortjeneste eller undgåede tab, såfremt disse beløb kan beregnes

    e)      den ansvarlige persons samarbejde med den kompetente myndighed, med forbehold af behovet for at sikre denne persons tilbagebetaling af fortjeneste eller undgåede tab

    f)       den ansvarlige persons tidligere overtrædelser.

    De kompetente myndigheder kan tage højde for andre faktorer, hvis dette er fastlagt i national lovgivning.

    2.           EBA, EIOPA og ESMA udsteder i fællesskab retningslinjer rettet til de kompetente myndigheder i overensstemmelse med artikel 16 i forordning (EU) nr. 1093/2010, forordning (EU) nr. 1094/2010 og forordning (EU) nr. 1095/2010 om typer af administrative foranstaltninger og sanktioner samt størrelsen af administrative bøder, der skal anvendes i de enkelte sager inden for de nationale retlige rammer.

    Artikel 64

    Offentliggørelse af sanktioner og foranstaltninger

    Enhver administrativ foranstaltning eller sanktion, som pålægges for overtrædelse af denne forordning, offentliggøres uden ugrundet ophold, herunder mindst oplysninger om overtrædelsens art og identiteten på de personer, som er ansvarlige for overtrædelsen, medmindre offentliggørelsen vil være en alvorlig trussel mod de finansielle markeders stabilitet. Såfremt offentliggørelse ville forvolde de involverede parter uforholdsmæssig stor skade, offentliggør de kompetente myndigheder foranstaltningerne og sanktionerne anonymt.

    De kompetente myndigheder underretter uden ugrundet ophold ESMA om enhver sanktion eller foranstaltning, som pålægges for overtrædelse af denne forordning.

    Offentliggørelsen af sanktioner skal overholde de grundlæggende rettigheder i EU's charter om grundlæggende rettigheder, herunder især retten til respekt for privatliv og familieliv og retten til beskyttelse af personoplysninger.

    Artikel 65

    Klageadgang

    Medlemsstaterne sikrer, at afgørelser truffet af den kompetente myndighed i overensstemmelse med denne forordning, kan appelleres.

    Artikel 66

    Indberetning af overtrædelser

    1.           Medlemsstaterne indfører effektive mekanismer, som tilskynder til at indberette overtrædelser af denne forordning til de kompetente myndigheder.

    2.           De mekanismer, som er omhandlet i stk. 1, skal som minimum omfatte:

    a)      særlige procedurer for modtagelse af indberetninger om overtrædelser og opfølgningen heraf

    b)      passende beskyttelse af personer, som indberetter potentielle eller faktiske overtrædelser

    c)      beskyttelse af personoplysninger både hvad angår den person, som indberetter de potentielle eller faktiske overtrædelser, og den person, som er under anklage, i overensstemmelse med principperne i direktiv 95/46/EF

    d)      passende procedurer til at sikre den anklagede persons ret til forsvar og til at blive hørt, før der træffes en afgørelse, samt retten til effektive retsmidler ved en domstol i forbindelse med en afgørelse truffet herom.

    3.           Revisionsfirmaer og virksomheder af interesse for offentligheden etablerer passende procedurer for deres ansatte, således at de kan indberette potentielle eller faktiske overtrædelser af denne forordning via en særlig kanal.

    Artikel 67

    Udveksling af oplysninger med ESMA

    1.           De kompetente og retlige myndigheder giver årligt ESMA sammenfattede oplysninger vedrørende alle administrative foranstaltninger, sanktioner og bøder, der er truffet eller pålagt i henhold til artikel 61, 62, 63, 64, 65 og 66. ESMA offentliggør disse oplysninger i en årlig rapport.

    2.           Har den kompetente myndighed offentliggjort administrative foranstaltninger, sanktioner og bøder, underretter den samtidig ESMA herom.

    Afsnit VI

    Delegerede retsakter, rapportering, overgangsbestemmelser og afsluttende bestemmelser

    Artikel 68

    Udøvelse af delegerede beføjelser

    1.           Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter på de i denne artikel fastsatte betingelser.

    2.           Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 10, stk. 6, og artikel 50, stk. 4, for en ubestemt periode fra [forordningens ikrafttrædelsesdato].

    3.           Den i artikel 10, stk. 6, og artikel 50, stk. 4, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af de delegerede retsakter, der allerede er trådt i kraft.

    4.           Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidig Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

    5.           En delegeret retsakt, der vedtages efter artikel 10, stk. 6, og artikel 50, stk. 4, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse herimod inden [to måneder] fra meddelelsen af retsakten til Europa-Parlamentet eller Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke vil gøre indsigelse. Fristen forlænges med [to måneder] på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    Artikel 69

    Rapport

    Kommissionen udarbejder senest den X.X.20XX [fem år efter udløbet af overgangsperioden] en rapport om anvendelsen af denne forordning. Denne rapport tager hensyn til den af ESMA udarbejdede rapport, jf. artikel 46, stk. 4, fjerde afsnit.

    Artikel 70

    Overgangsbestemmelse

    1.           Uanset artikel 32 og 33 finder følgende krav anvendelse på kontrakter om udførelse af lovpligtig revision for virksomheder af interesse for offentligheden, som er gældende den [forordningens ikrafttrædelsesdato]:

    a)      Enhver revisionskontrakt indgået før den XX/XX/XXXX [datoen for vedtagelse af Kommissionens forslag], som stadig er gældende den [forordningens ikrafttrædelsesdato], løber i højst fire regnskabsår efter den [forordningens ikrafttrædelsesdato].

    b)      Enhver revisionskontrakt indgået efter den XX/XX/XXXX [datoen for vedtagelse af Kommissionens forslag], men før den XX/XX/XXXX [forordningens ikrafttrædelsesdato], og som stadig er gældende, løber i højst fem regnskabsår efter den XX/XX/XXXX [forordningens ikrafttrædelsesdato].

    c)      Hvis en af de i litra a) og b) omhandlede revisionskontrakter udløber eller ophæves, kan virksomheden af interesse for offentligheden forlænge den én gang med samme revisor eller revisionsfirma, uden at bestemmelserne i artikel 31, stk. 3, finder anvendelse. Sådanne forlængede kontrakter har følgende maksimale løbetider:

    i)        1 år: Hvis revisoren har udført ydelser for den reviderede virksomhed i en sammenhængende periode på over 100 år.

    ii)       2 år: Hvis revisoren har udført ydelser for den reviderede virksomhed i en sammenhængende periode på mellem 51 og 100 år.

    iv)      3 år: Hvis revisoren har udført ydelser for den reviderede virksomhed i en sammenhængende periode på mellem 21 og 50 år.

    v)       4 år: Hvis revisoren har udført ydelser for den reviderede virksomhed i en sammenhængende periode på mellem 11 og 20 år.

    vi)      5 år: Hvis revisoren har udført ydelser for den reviderede virksomhed i en sammenhængende periode på over 10 år.

    Uanset kriterierne i litra c) kan revisionskontrakten løbe frem til udgangen af det første regnskabsår, der slutter efter [to år efter forordningens ikrafttræden].

    Uanset litra a) til c) gælder det, at når national lovgivning fastsætter en maksimal løbetid for en kontrakt mellem revisoren eller revisionsfirmaet og den reviderede virksomhed, som ikke overstiger ni år og kræver, at den reviderede virksomhed vælger en anden revisor eller et andet revisionsfirma, når denne maksimale løbetid er udløbet, kan revisionskontrakten løbe frem til udgangen af den fastsatte maksimale løbetid.

    2.           Artikel 33 finder anvendelse på alle revisionskontrakter indgået efter den […] [forordningens ikrafttrædelsesdato], men før den […] [to år efter forordningens ikrafttræden].

    Artikel 32, stk. 3, finder kun anvendelse på en sådan kontrakt efter udløbet eller ophævelsen af den første forlængelse af den pågældende kontrakt.

    Artikel 71

    Nationale bestemmelser

    Medlemsstaterne træffer alle passende foranstaltninger for at sikre, at denne forordning anvendes effektivt.

    Artikel 72

    Ikrafttrædelse

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den [to måneder efter ikrafttrædelsen].

    Artikel 32, stk. 7, finder imidlertid anvendelse fra den […] [forordningens ikrafttrædelsesdato], og artikel 10, stk. 5, finder anvendelse fra den […] [tre år efter forordningens ikrafttræden].

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den [...].

    På Europa-Parlamentets vegne                    På Rådets vegne

    Formand                                                        Formand

    BILAG

    I.          Overtrædelser begået af revisorer, revisionsfirmaer eller ledende revisionspartnere

    A. Overtrædelser i forbindelse med interessekonflikter samt organisatoriske krav eller driftskrav

    1.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 6, stk. 1, hvis de ikke fastsætter passende politikker og procedurer til at sikre opfyldelse af de organisatoriske minimumskrav, jf. stk. 1, litra a) til k).

    2.           Den revisor eller ledende revisionspartner, som udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne, overtræder artikel 8, stk. 1, litra a), hvis de påtager sig en ledende stilling i den reviderede virksomhed før to år efter fratrædelsen som revisor eller ledende revisionspartner i forbindelse med revisionsopgaven.

    3.           Den revisor eller ledende revisionspartner, som udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne, overtræder artikel 8, stk. 1, litra b), hvis de bliver medlem af den reviderede virksomheds revisionsudvalg eller et tilsvarende organ før to år efter fratrædelsen som revisor eller ledende revisionspartner i forbindelse med revisionsopgaven.

    4.           Den revisor eller ledende revisionspartner, som udfører den lovpligtige revision på revisionsfirmaets vegne, overtræder artikel 8, stk. 1, litra c), hvis de bliver bestyrelsesmedlem, der ikke indgår i direktionen, eller medlem af tilsynsorganet i den reviderede virksomhed før to år efter fratrædelsen som revisor eller ledende revisionspartner i forbindelse med revisionsopgaven.

    5.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 9, stk. 2, hvis de ikke sikrer, at relaterede finansielle revisionsydelser, der udføres for den reviderede virksomhed, ikke overstiger 10 % af det honorar, den reviderede virksomhed betaler for den lovpligtige revision.

    6.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 10, hvis de udfører andre ydelser end lovpligtige revisionsydelser eller relaterede finansielle revisionsydelser for den reviderede virksomhed.

    B. Overtrædelser i forbindelse med udførelsen af den lovpligtige revision

    7.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 16, stk. 3, hvis de ikke fører registre over de tilfælde, hvor deres ansatte ikke overholder bestemmelserne i denne forordning, eller hvis de ikke udarbejder en årsberetning om de foranstaltninger, der er truffet for at sikre overholdelse af bestemmelserne.

    8.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 16, stk. 4, hvis de ikke opretter et stamkort for hver kunde, der indeholder de oplysninger, der er angivet i litra a), b) og c).

    9.           Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 16, stk. 5, hvis de ikke opretter en revisionsfil for hver enkelt lovpligtig revision, der er udført, med de oplysninger, der er angivet i litra a) til j).

    10.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 17, stk. 1, litra c), hvis de ikke underretter den i artikel 36 omhandlede kompetente myndighed om en hændelse, som har eller kan få alvorlige konsekvenser for den lovpligtige aktivitets integritet.

    11.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 17, stk. 2, hvis de ikke underretter den kompetente myndighed, der fører tilsyn med virksomheder af interesse for offentligheden, om at der bliver begået eller gøres forsøg på at begå svig med hensyn til den reviderede virksomheds regnskaber.

    12.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 19, hvis de ikke sikrer, at der udføres en intern kvalitetsstyringskontrol i overensstemmelse med kravene i stk. 2 til 6.

    C. Overtrædelser i forbindelse med revisionspåtegninger og revisionsprotokollater

    13.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 22, hvis de ikke udsteder en revisionspåtegning, som er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i stk. 2, 3, 4, 5 og 7.

    14.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 23, hvis de ikke udleverer et revisionsprotokollat til den reviderede virksomheds revisionsudvalg, som er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i stk. 2 til 5.

    15.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 25, hvis de ikke straks underretter de kompetente myndigheder, der fører tilsyn med virksomheder af interesse for offentligheden, om ethvert forhold eller enhver beslutning vedrørende virksomheden af interesse for offentligheden, som vedkommende har fået kendskab til under udførelsen af den lovpligtige revision, og som kan være relateret til nogen af de overtrædelser, der er angivet i stk. 1, litra a) til c).

    D. Overtrædelser i forbindelse med bestemmelserne om offentliggørelse af oplysninger

    16.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 26, stk. 1, første afsnit, sammenholdt med artikel 26, stk. 4, hvis de ikke på deres websted offentliggør den i artikel 4, stk. 2, i direktiv 2004/109/EF omhandlede årsrapport senest fire måneder efter udløbet af hvert regnskabsår og sikrer, at den er tilgængelig der i mindst fem år.

    17.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 28, stk. 2, andet afsnit, sammenholdt med artikel 27, stk. 1, hvis de ikke på deres websted offentliggør den årlige resultatopgørelse og sikrer, at den er tilgængelig der i mindst fem år.

    18.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 26, stk. 2, hvis de ikke i den årlige resultatopgørelse eller i årsrapporten angiver det honorar, de modtager for den lovpligtige revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber for virksomheder af interesse for offentligheden og virksomheder, der indgår i en koncern, hvis modervirksomhed er en virksomhed af interesse for offentligheden, udskilt fra honorar modtaget for lovpligtig revision af andre virksomheders årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og honorar for relaterede finansielle revisionsydelser som defineret i artikel 10.

    19.         En revisor eller et revisionsfirma, der tilhører et netværk, overtræder artikel 26, stk. 3, hvis de ikke i et bilag til resultatopgørelsen eller årsrapporten afgiver de oplysninger, der er angivet i artikel 26, stk. 3, litra a) til d), medmindre undtagelsen i andet afsnit finder anvendelse.

    20.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 27, hvis de ikke rettidigt offentliggør en beretning om gennemsigtighed med de oplysninger, der er angivet i stk. 2, og, hvor det relevant, i artikel 28.

    21.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 29, hvis de ikke hvert år giver de i artikel 35, stk. 1, omhandlede kompetente myndigheder en liste over de reviderede virksomheder af interesse for offentligheden opdelt i indtægter fra de enkelte virksomheder.

    22.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 30, stk. 1, hvis de ikke fører de dokumenter og oplysninger, der henvises til i artikel 30, stk. 1.

    E. Overtrædelser i forbindelse med virksomheder af interesse for offentlighedens udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer

    23.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 33, stk. 2, hvis de udfører lovpligtig revision af virksomheden af interesse for offentligheden efter afslutningen af to på hinanden følgende revisionsopgaver, jf. artikel 33, stk. 1, inden for en periode på fire år.

    24.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel 33, stk. 6, hvis de ikke overdrager en fuldstændig sagsmappe ved afslutningen af revisionsopgaven til den nye revisor eller det nye revisionsfirma.

    F. Overtrædelser i forbindelse med kvalitetssikring

    25.         Revisoren eller revisionsfirmaet overtræder artikel overtræder artikel 41, stk. 6, hvis de ikke følger op på henstillingerne fra kontrolbesøg inden for den frist, den kompetente myndighed har fastsat.

    II.        Overtrædelser begået af virksomheder af interesse for offentligheden

    A.        Overtrædelser i forbindelse med udnævnelse af revisorer eller revisionsfirmaer

    1.           Med forbehold af artikel 31, stk. 2, 3 og 4, overtræder en virksomhed af interesse for offentligheden artikel 31, stk. 1, hvis den ikke nedsætter et revisionsudvalg og/eller udpeger det påkrævede antal uafhængige medlemmer og/eller udpeger det påkrævede antal medlemmer med særlige kompetencer inden for regnskab og/eller revision.

    2.           En virksomhed af interesse for offentligheden overtræder artikel 32, stk. 1, hvis den ikke udnævner revisoren eller revisionsfirmaet i overensstemmelse med betingelserne i artikel 32, stk. 2-6.

    3.           En virksomhed af interesse for offentligheden overtræder artikel 33, hvis den ansætter den samme revisor eller det samme revisionsfirma i en længere periode end den, der er angivet i artikel 33.

    4.           En virksomhed af interesse for offentligheden overtræder artikel 34, hvis den opsiger en revisor eller et revisionsfirma uden gyldig grund.

    [1]               De store støttebeløb i forbindelse med støtteordninger, der blev godkendt, hænger i vid udstrækning sammen med, at nogle medlemsstater indførte blankogarantiordninger, der dækkede gælden i alle deres banker. Medlemsstaterne anvendte primært garantiforanstaltninger. 546,08 mia. EUR (4,5 % af BNP) blev godkendt som rekapitaliseringsforanstaltninger, hvoraf medlemsstaterne brugte omkring 141,5 mia. EUR i 2009. I perioden mellem oktober 2008 og oktober 2010 godkendte Kommissionen finanskriseforanstaltninger på statsstøtteområdet i 22 medlemsstater, nemlig alle medlemsstaterne bortset fra Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Estland, Malta og Rumænien.

    [2]               Europa-Kommissionens grønbog om revisionspolitik: Læren af krisen, KOM(2010) 561, 13.10.2010.

    [3]               http://ec.europa.eu/internal_market/accounting/conferenc_20110209_en.htm.

    [4]               http://www.europarl.europa.eu/oeil/FindByProcnum.do?lang=en&procnum=INI/2011/2037.

    [5]               KOM(2010) 561 endelig. EUT C 248 af 25.8.2011, s. 92

    [6]               Se afsnit 4.3 i begrundelsen til forslaget om ændring af direktiv 2006/43/EF, som indeholder flere oplysninger om anvendelsesområdet for de enkelte forslag.

    [7]               Der indføres passende overgangsordninger, hvor det er relevant.

    [8]               KOM(2010) 716 endelig.

    [9]               KOM(2009) 501 endelig, KOM(2009) 502 endelig, KOM(2009) 503 endelig.

    [10]             EUT C , , s. .

    [11]             Dato for EDPS' udtalelse.

    [12]             EFT L 372 af 31.12.1986, s. 1.

    [13]             EFT L 374 af 31.12.1991, s. 7.

    [14]             EUT L 390 af 31.12.2004, s. 38.

    [15]             EUT L 319 af 5.12.2007, s. 1.

    [16]             EUT L 302 af 17.11.2009, s. 32.

    [17]             EUT L 267 af 10.10.2009, s. 7.

    [18]             EUT L 174 af 1.7.2011, s. 1.

    [19]             EUT L 145 af 30.4.2004, s. 1.

    [20]             EFT L 222 af 14.8.1978, s. 11.

    [21]             EFT L 193 af 18.7.1983, s. 1.

    [22]             EUT L 157 af 9.6.2006, s. 87.

    [23]             KOM(2010) 561 endelig.

    [24]             EFT L 281 af 23.11.1995, s. 31.

    [25]             EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1.

    [26]             EUT L 52 af 25.2.2005, s. 51.

    [27]             EUT L 309 af 25.11.2005, s. 15.

    [28]             EUT L 120 af 7.5.2008, s. 20.

    [29]             EUT L 331 af 15.12.2010, s.84.

    [30]             EUT L 331 af 15.12.2010, s.12.

    [31]             EUT L 331 af 15.12.2010, s.48.

    [32]             KOM(2010) 716 endelig.

    [33]             EUT L 162 af 30.4.2004, s. 70.

    [34]             EUT L 177 af 30.6.2006, s. 1.

    [35]             EUT L 335 af 17.12.2009, s. 1.

    [36]             EUT L 345 af 31.12.2003, s. 64.

    [37]             EUT L 149 af 30.4.2004, s. 1.

    Top