Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0288

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om bemyndigelse af Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) til at varetage visse opgaver i forbindelse med beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder samling af repræsentanter for den offentlige og den private sektor i Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering

/* KOM/2011/0288 endelig - 2011/0135 (COD) */

52011PC0288

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om bemyndigelse af Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) til at varetage visse opgaver i forbindelse med beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder samling af repræsentanter for den offentlige og den private sektor i Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering /* KOM/2011/0288 endelig - 2011/0135 (COD) */


BEGRUNDELSE

1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

Kreativitet, viden og innovation er drivkraften bag vores fremtidige vækst. I Europa 2020-strategien[1] udpeges intelligent vækst derfor som et af de tre prioriterede områder for Kommissionens fremtidige politik. Det understreges også, at der er behov for at sætte skub i EU's forskningsindsats, at fremme innovation og vidensoverførsel samt at sikre, at innovative idéer kan omsættes til nye produkter og tjenesteydelser, som skaber vækst og arbejdspladser af høj kvalitet.

Kommissionen har forpligtet sig til at støtte disse målsætninger ved at sikre en høj standard for intellektuel ejendomsret[2]. De seneste års stigning i antallet af krænkelser af de intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) udgør en trussel mod en vellykket IPR-politik og således også mod vækst og konkurrenceevne. OECD vurderede således i 2009, at den internationale handel med forfalskede og piratkopierede varer i 2007 havde beløbet sig til 250 mia. USD, hvilket er mere end de samlede bruttonationalprodukter i 150 økonomier[3]. De tal, der er blevet offentliggjort af EU's toldmyndigheder, viser ligeledes en klar stigning i toldaktiviteterne, idet antallet af registrerede sager steg fra 26 704 i 2005 til 43 572 i 2009, dvs. med omkring 60 % på fem år[4]. Hvad angår piratkopiering (eller krænkelser af ophavsretten til online-indhold) er de økonomiske virkninger ikke lige så tydelige på nuværende tidspunkt, da det drejer sig om et forholdsvist nyt fænomen. Det fremgår dog af den seneste brancheundersøgelse, der blev foretaget i 2010 af TERA Consultants fra Paris inden for rammerne af Det Internationale Handelskammers initiativ "Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy" (BASCAP), at 10 mia. EUR og mere end 185 000 arbejdspladser gik tabt på grund af piratkopiering inden for musik-, film-, tv- og softwareindustrierne i EU i 2008[5].

Forskellige undersøgelser, der er offentliggjort af erhvervslivet og internationale organisationer, bekræfter den fortsatte vækst i handelen med varemærkeforfalskede og piratkopierede varer og konkluderer, at denne handel:

- på betydelig vis reducerer investeringerne i innovation og medfører tab af arbejdspladser[6]

- udgør en trussel for de europæiske forbrugeres sundhed og sikkerhed[7]

- skaber betydelige problemer for de små og mellemstore virksomheder i EU[8]

- medfører et tab af skatteindtægter på grund af et fald i det salg, der angives[9]

- og er et oplagt mål for organiseret kriminalitet[10].

Et af de vigtigste initiativer, som Rådet[11] og Kommissionen[12] iværksatte i 2009 med henblik på at imødegå denne trussel, var oprettelsen af Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering, som skal forbedre kendskabet til IPR-krænkelser (herefter benævnt "observationscentret").

I overensstemmelse med Rådets anmodning fra 2008 er observationscentret i sin nuværende form et ekspertisecenter uden juridisk personstatus, som forvaltes af Kommissionens tjenestegrene. Det har to opgaver: nemlig i) at fungere som centralt organ til indsamling, overvågning og rapportering af oplysninger og data om alle former for IPR-krænkelser, og ii) at fungere som platform for samarbejdet mellem repræsentanter for de nationale myndigheder og berørte parter med henblik på udveksling af idéer og ekspertise om bedste praksis, udvikling af fælles håndhævelsesstrategier og udformning af anbefalinger til beslutningstagere. Forvaltningen af observationscentret omfatter en række opgaver og aktiviteter, som Kommissionens tjenestegrene har ansvaret for.

Observationscentrets daglige administration varetages af tre tjenestemænd fra Kommissionen (to administratorer og en assistent), der ligeledes udfører alle arbejdsopgaver i forbindelse med centrets politikområder.

I sin seneste resolution vedrørende observationscentret tilføjer Rådet yderligere ansvarsområder, idet centret opfordres til at undersøge behovet for at gennemføre uddannelsesprogrammer på EU-plan for de personer, der beskæftiger sig med bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering[13]. I en beslutning fra september 2010 opfordrer Europa-Parlamentet desuden observationscentret til at indsamle videnskabelige forskningsdata om varemærkeforfalskning og IPR-bestemmelser[14]. I en undersøgelse, der blev bestilt af Kommissionens Generaldirektorat for Handel, og som for nylig blev offentliggjort, anbefales det desuden, at observationscentret skal fungere som centralt kontaktpunkt i Kommissionen for alle henvendelser udefra og et internationalt omdrejningspunkt for udformning og udbredelse af bedste praksis[15].

De forhold, der i øjeblikket gør sig gældende for observationscentret, var især hensigtsmæssige i projektets lanceringsfase, idet dets institutionelle rammer blev fastlagt gennem høringer og møder, men der er nu i den efterfølgende fase ikke mulighed for at udvide centrets mandat og udvikle dets operationelle aktiviteter, idet begge disse elementer kræver en bæredygtig infrastruktur med hensyn til menneskelige ressourcer, finansiering og edb-udstyr samt adgang til den nødvendige ekspertise.

- Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål

Forslagets målsætninger er i overensstemmelse med de eksisterende EU-politikker og -strategier, herunder Europa-2020[16]. De er ligeledes i tråd med Kommissionens vigtigste prioriteter og forslag vedrørende dens IPR-strategi i Europa[17].

2. RESULTATER AF HØRINGERNE AF DE BERØRTE PARTER OG AF KONSEKVENSANALYSER

- Høring af interesserede parter

Observationscentrets struktur og finansiering har lige fra starten været genstand for regelmæssige drøftelser, både på centrets fire plenarmøder[18], der indtil videre har været afholdt, og i de specialiserede gruppemøder, der lige siden september 2009 har været afholdt for repræsentanter for en række organisationer fra den private sektor.

Europa-Parlamentets medlemmer bliver løbende holdt underrettet om observationscentrets arbejde og udvikling, og ved to forskellige lejligheder har Europa-Parlamentets forum om forfalskning, smugling og organiseret kriminalitet åbent drøftet observationscentrets fremtid, herunder muligheden for at overføre centrets aktiviteter til Kontoret for Harmonisering i Det Indre Marked (OHIM).

Også på det politiske plan og som svar på to meddelelser fra Kommissionen vedrørende observationscentret[19] vedtog Rådet to resolutioner[20], hvor det udtrykte tilfredshed med centrets oprettelse, og hvor Kommissionen anmodes om at arbejde videre med centrets rolle og opgaver. Hertil kommer, at Europa-Parlamentet den 22. september 2010 vedtog en betænkning om Kommissionens meddelelse fra 2009, hvor det slår til lyd for i højere grad at inddrage OHIM i de forskellige aspekter vedrørende håndhævelse[21].

Brugerne af den europæiske varemærkeordning, der blev hørt som led i en omfattende evaluering af den europæiske varemærkeordning, har taget godt imod idéen om give OHIM bemyndigelse til at varetage visse håndhævelsesrelaterede aktiviteter[22]. Idéen fik ligeledes fuld opbakning på en specifik workshop på det paneuropæiske IP-topmøde 2010, der blev afholdt i Bruxelles den 2. og 3. december 2010[23]. Forslaget blev desuden godt modtaget af OHIM's styrelsesorganer, nemlig administrationsrådet og budgetudvalget[24], på deres møder i november 2010.

Det blev på grundlag af denne specifikke, målrettede og fortløbende høringsproces besluttet, at der ikke var behov for at organisere en yderligere almindelig høring.

- Konsekvensanalyse

I konsekvensanalysen behandles tre løsningsmodeller, der hver havde en række delmodeller.

Løsningsmodel 1 består i, at Kommissionen fortsat varetager observationscentrets administration, men med betydeligt flere ressourcer. Ved delmodel 1a foretages alt eller en stor del af arbejdet internt, mens det under delmodel 1 b i stort omfang vil blive outsourcet. Den anden løsningsmodel, der blev undersøgt, består i at overføre observationscentrets aktiviteter til et initiativ inden for den private sektor, der skal finansieres enten fuldstændigt af den private sektor (delmodel 2a), gennem tilskud fra Kommissionen (delmodel 2 b) eller gennem et offentligt-privat partnerskab (OPP, delmodel 2c). Den tredje løsningsmodel, der blev undersøgt i forbindelse med konsekvensanalysen, gik ud på at overføre observationscentrets aktiviteter enten til et EU-agentur, der skulle oprettes (delmodel 3a), eller som allerede eksisterer, nemlig Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM) i Alicante.

Delmodel 1a (mere personale i DG MARKT) blev ikke anset for at kunne gennemføres på grund af Kommissionens nulvækstpolitik[25]. Delmodel 2a blev ligeledes ikke anset for realistisk, da der ikke er noget, der peger på, at den private sektor vil være parat til at påtage sig denne opgave. Både delmodel 1b (outsourcing på et kommercielt grundlag) og 2b (initiativ, der ledes af branchen) blev anset som gennemførlige, men ikke som passende løsninger, eftersom de sandsynligvis ikke ville give adgang til data, som medlemsstaternes myndigheder og de berørte parter fra den private sektor betragter som følsomme, og i forbindelse med delmodel 2b ville risikoen for ulige behandling (eller endog udelukkelse) af de forskellige berørte parter medføre betydelige problemer i forhold til observationscentrets grundliggende målsætninger. Disse ulemper kan delvis undgås i delmodel 2c (OPP), der imidlertid vil medføre årlige udgifter på EU-budgettet på mellem 2,41 mio. og 2,98 mio. EUR i de første to år, og på mellem 2,61 mio. og 3,07 mio. EUR fra og med det tredje år, afhængigt af udformningen af de it-systemer, der skal oprettes.

Delmodel 3a (oprettelse af et nyt EU-agentur) vil i henhold til konsekvensanalysen være en passende løsning med hensyn til at gøre observationscentret operationelt. Denne model vil dog medføre betydelige omkostninger for EU-budgettet – mellem 4,33 mio. og 5,33 mio. EUR de første to år, og mellem 5,5 mio. og 6,28 mio. EUR fra og med det tredje år – og en betydelig forsinkelse med hensyn til at få agenturet op at køre.

Delmodel 3b (overførsel af aktiviteter til et eksisterende EU-agentur, helst OHIM) vil give observationscentret adgang til ekspertise, ressourcer og finansiering samt mulighed for at blive hurtigt operationelt. I budgetmæssig henseende er dette en omkostningseffektiv løsning (med samlede omkostninger på mellem 3,3 mio. og 4,3 mio. EUR i de første to år og på mellem 4,74 mio. og 5,52 mio. EUR fra det tredje år), som gør det muligt at dække omkostningerne med finansielle ressourcer uden for EU-budgettet.

Det konkluderes således i konsekvensanalysen, at den foretrukne løsning ville være at overføre observationscentrets aktiviteter til OHIM, da sidstnævnte har en passende finansiering og passende strukturer samt vil være i stand til at opfylde observationscentrets målsætninger, når de nødvendige ændringer af dets grundforordning er foretaget.

3. FORSLAGETS JURIDISKE INDHOLD

- Resumé af forslaget

Det foreslås at give Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked bemyndigelse til at varetage alle opgaver og aktiviteter i forbindelse med forvaltningen af Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering, herunder vedrørende ophavsret, ophavsretsbeslægtede rettigheder og patenter.

Disse opgaver bør i fremtiden omfatte:

- levering af uafhængige data og vurderinger om arten og omfanget af varemærkeforfalskning og piratkopiering

- udveksling og fremme af bedste praksis i forhold til de offentlige myndigheder

- udbredelse af vellykkede strategier fra den private sektor

- gennemførelse af oplysningskampagner

- evaluering af behovet for og udformning af europæiske uddannelsesprogrammer for de myndigheder, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse, i samarbejde med andre internationale og europæiske institutioner og agenturer

- forskning vedrørende tekniske værktøjer til forebyggelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering

- fremme af internationalt samarbejde og levering af teknisk bistand til myndigheder i tredjelande.

Aktiviteterne i forbindelse med disse opgaver bør omfatte følgende:

- tilrettelæggelse af møder med repræsentanterne i observationscentret og dets arbejdsgrupper

- tilrettelæggelse af møder med andre eksperter

- katalogisering og tilrettelæggelse af seminarer og workshops om IPR-krænkelser og metoder til bekæmpelse heraf

- gennemførelse af studier om omfanget og konsekvenserne af varemærkeforfalskning og piratkopiering samt udarbejdelse af årsrapporter om udviklingen og tendenserne og af sektorrapporter med en analyse af situationen i de forskellige erhvervs- og produktsektorer

- forskning vedrørende tekniske værktøjer til forebyggelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering

- udvikling af databaser til lagring og analyse af data om omfanget og konsekvenserne af IPR-krænkelser, national retspraksis om sådanne krænkelser og eksisterende uddannelsesmuligheder og udvikling af systemer, der fremmer offentlige myndigheders og private berørte parters adgang til information og giver mulighed for hurtig udveksling af information mellem disse parter.

- Retsgrundlag

Artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) er det specifikke retsgrundlag for, hvorledes det indre marked skal etableres og fungere. De opgaver, som OHIM i henhold til denne forordning bemyndiges til at varetage, vedrører også håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, der gælder i henhold til medlemsstaternes nationale lovgivning og kan betragtes som ledsagende EU-lovgivning. Artikel 118, stk. 1, i TEUF giver beføjelse til at vedtage fællesskabsbestemmelser til indførelse af europæiske beskyttelsesbeviser for at sikre en ensartet IPR-beskyttelse i EU samt indførelse af centraliserede tilladelses-, koordinations- og kontrolordninger på EU-niveau. Artikel 114 og 118, stk. 1, udgør derfor tilsammen det korrekte retsgrundlag for dette forslag.

- Nærhedsprincippet

Mange af de aktiviteter, som Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering bemyndiges til at varetage, er af grænseoverskridende karakter og involverer alle 27 medlemsstater, hvorfor de ikke på effektiv vis kan udføres af de enkelte medlemsstater. Procedurerne kan i enkeltstående tilfælde forbedres på dette niveau, såfremt der er behov for bilateralt samarbejde mellem to medlemsstater. Da sådanne værktøjer og metoder, som er nødvendige i sådanne situationer, imidlertid vil være de samme for alle medlemsstater, er det mere effektivt at udvikle disse på EU-niveau. Dette vil sikre, at eventuelle løsninger ikke skræddersyes i forhold til enkelte medlemsstaters særlige behov, men er til fordel for alle medlemsstater. Hvad angår forholdet til tredjelande bør koordinationen mellem Kommissionens tjenestegrene indbyrdes og med andre EU-agenturer og internationale agenturer desuden finde sted på EU-niveau.

Som det fremgår af konsekvensanalysen vil overførslen af disse aktiviteter til et eksisterende EU-agentur, og mere konkret OHIM, sidst men ikke mindst give mulighed for en række synergier med igangværende aktiviteter. Det gør det ligeledes muligt at drage fordel af den ekspertise, der allerede findes i OHIM for så vidt angår varemærke- og mønsterrettigheder, og af de samarbejdsforbindelser, som OHIM har etableret med nationale myndigheder med ansvar for IPR-håndhævelse. Disse samarbejdsforbindelser vil give OHIM mulighed for at samle de eksperter, som er nødvendige for at udføre de nye opgaver på tilfredsstillende vis.

4. VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget medfører ingen omkostninger på EU-budgettet. Det vil tværtimod give en besparelse på omkring 40 000 EUR, da visse omkostninger, der i øjeblikket afholdes over EU-budgettet, i fremtiden vil blive afholdt over OHIM’s budget.

5. REDEGØRELSE FOR DE ENKELTE ARTIKLER

Artikel 1

I denne artikel beskrives forslagets formål, som er at udvide kompetenceområdet for Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM) ved at bemyndige det til at varetage driften af Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering som et ekspertisecenter i forbindelse med specifikke opgaver og aktiviteter.

Artikel 2

I denne artikel defineres de specifikke opgaver og aktiviteter, som harmoniseringskontoret skal udføre i relation til observationscentret, og som kan inddeles i seks hovedkategorier:

- At opnå større viden om omfanget og konsekvenserne af IPR-krænkelser og om IPR-værdien samt en større viden om bedste praksis i den offentlige og private sektor til at bekæmpe IPR-krænkelser

- at øge den offentlige bevågenhed om konsekvenserne af IPR-krænkelserne

- at forbedre ekspertisen hos de personer, der er ansvarlige for IPR-håndhævelsen

- at fremme viden om tekniske værktøjer til forebyggelse og bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering, herunder sporingssystemer

- at forbedre onlineudvekslingen mellem medlemsstaternes IPR-myndigheder af information vedrørende IPR-beskyttelse, samt fremme samarbejdet med og mellem medlemsstaternes centrale myndigheder for industriel ejendomsret, herunder Benelux-kontoret for intellektuel ejendomsret

- at fremme det internationale samarbejde.

Artikel 3

I denne artikel præciseres det, at harmoniseringskontoret skal udføre aktiviteterne for at opfylde de opgaver, der er fastsat i artikel 2, ved hjælp af egne budgetmidler.

Artikel 4

Denne artikel omhandler deltagelsen i og planlægningen af observationscentrets møder. Det bestemmes, at harmoniseringskontoret skal samle eksperter fra offentlige forvaltninger, organer og organisationer, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse, og fra den private sektor, Europa-Parlamentet og Kommissionen. Repræsentanterne for den private sektor bør dække de økonomiske sektorer, der er mest berørt af varemærkeforfalskning. De bør derfor omfatte repræsentanter for forskellige erhvervssektorer. Rettighedshavere, internetudbydere og teleselskaber bør også være repræsenteret. Hertil kommer repræsentanter for forbrugerne. Der gives i denne artikel desuden mulighed for at arrangere møder i observationscentrets arbejdsgrupper.

Artikel 5

I henhold til denne artikel skal medlemsstaternes og den private sektors repræsentanter inden for rammerne af den gældende lovgivning om databeskyttelse dele oplysninger af statistisk karakter og om retspraksis med harmoniseringskontoret i forbindelse med observationscentrets arbejde, jf. Rådets konklusioner af 1. marts 2010, og informere det om deres egen politik på dette område.

Artikel 6

I medfør af denne artikel skal harmoniseringskontoret vedtage observationscentrets interne administrative bestemmelser og offentliggøre de meddelelser, der er nødvendige for at varetage de opgaver, som harmoniseringskontoret i henhold til forordningen bemyndiges til at varetage.

Artikel 7

I medfør af denne artikel skal harmoniseringskontorets årlige aktivitetsrapport indeholde en rapport om dets aktiviteter i henhold til denne forordning. Det bestemmes, hvilke nøgleoplysninger der skal være omfattet af rapporten, særlig en gennemgang af de vigtigste aktiviteter i løbet af året, de resultater, der er opnået, en overordnet vurdering af harmoniseringskontorets arbejde i henhold til forordningen, anbefalinger for harmoniseringskontorets fremtidige arbejde og anbefalinger til Kommissionen om fremtidige politikker inden for IPR-beskyttelse.

Artikel 8

Denne artikel indeholder reglerne for evaluering af forordningen, idet Kommissionen skal foretage en evaluering af, hvorledes harmoniseringskontoret anvender forordningen i praksis, særlig dets opgaver som fastsat i artikel 2, og af indvirkningen af dette arbejde på IPR-beskyttelsen i EU. Kommissionen skal som led i evalueringsarbejdet høre observationscentret og fremsende den endelige evalueringsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Kommissionen skal herefter iværksætte en bred høring blandt berørte parter om evalueringsrapporten, som i givet fald kan give anledning til forslag om ændring af forordningen.

Artikel 9

Denne artikel omhandler den foreslåede forordnings ikrafttræden og anvendelse.

2011/0135 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om bemyndigelse af Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) til at varetage visse opgaver i forbindelse med beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder samling af repræsentanter for den offentlige og den private sektor i Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114 og 118, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[26],

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

1. Den økonomiske velfærd i den Europæiske Union (i det følgende benævnt "Unionen") kræver vedvarende kreativitet og innovation. For at sikre den fremtidige velfærd er det således nødvendigt med bestemmelser, der giver en effektiv beskyttelse af både kreativitet og innovation.

2. Intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) er en vigtig driftskapital, som bidrager til at sikre, at innovatorer og kreatører får et rimeligt afkast af deres arbejde, og at deres investering i forskning og nye idéer beskyttes.

3. Det er vigtigt med en sund, harmoniseret og progressiv tilgang til intellektuelle ejendomsrettigheder i bestræbelserne på at opfylde ambitionerne i Europa 2020-strategien[27].

4. Den fortsatte stigning i antallet af IPR-krænkelser udgør en reel trussel ikke bare for Unionens økonomi, men også for EU-borgernes sundhed og sikkerhed. Det er derfor nødvendigt med effektive, umiddelbare og koordinerede foranstaltninger på europæisk og globalt niveau, hvis det skal lykkes at bekæmpe dette fænomen.

5. I forbindelse med den overordnede IPR-strategi som fastsat i Rådets resolution af 25. september 2008 om en global europæisk plan for bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering[28] opfordrede Rådet Kommissionen til at oprette et Europæisk Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering (i det efterfølgende benævnt "observationscentret"). Kommissionen oprettede derfor et netværk af eksperter fra den offentlige og den private sektor og beskrev dets opgaver i sin meddelelse om bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked[29].

6. Det fremgår af meddelelsen, at observationscentret skal fungere som centralt organ til indsamling, overvågning og rapportering af oplysninger og data om alle former for IPR-krænkelser. Det bør blive en platform for samarbejdet mellem repræsentanter for nationale myndigheder og berørte parter med henblik på udveksling af idéer og ekspertise om bedste praksis, udvikling af fælles håndhævelsesstrategier og udformning af anbefalinger til beslutningstagere. Det præciseres i meddelelsen, at Kommissionens tjenestegrene skal huse og forvalte observationscentret.

7. I sin resolution om IPR-håndhævelse i det indre marked af 1. marts 2010[30] opfordrede Rådet Kommissionen, medlemsstaterne og industrien til at give observationscentret adgang til tilgængelige, pålidelige og sammenlignelige data om varemærkeforfalskning og piratkopiering, og til, for så vidt angår observationscentret, i fællesskab at udvikle og blive enige om planer for at indsamle yderligere oplysninger. Rådet opfordrede ligeledes observationscentret til hvert år at offentliggøre en samlet årsrapport, som omhandler varemærkeforfalskningens og piratkopieringens anvendelsesområde, omfang og vigtigste karakteristika samt deres indvirkning på det indre marked. Denne rapport vil inden for rammerne af databeskyttelseslovgivningen blive udarbejdet med de relevante oplysninger fra medlemsstaternes myndigheder, Kommissionen og den private sektor om varemærkeforfalskningens og piratkopieringens anvendelsesområde, omfang og vigtigste karakteristika samt deres indvirkning på det indre marked.

8. I sine konklusioner af 25. maj 2010[31] opfordrede Rådet Kommissionen til at indføre et klart retsgrundlag for, at Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (herefter benævnt "harmoniseringskontoret") kan indgå i aktiviteter i tilknytning til håndhævelse, herunder bekæmpelse af forfalskning, navnlig ved at fremme samarbejdet med de nationale varemærkekontorer og observationscentret.

9. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/48/EF af 29. april 2004 om håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder[32] indeholder bl.a. bestemmelser med henblik på at fremme samarbejdet, herunder udveksling af information, mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem disse og Kommissionen.

10. I sin beslutning af 22. september 2010 om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked[33] opfordrede Europa-Parlamentet medlemsstaterne og Kommissionen til at udvide samarbejdet mellem harmoniseringskontoret og de nationale IPR-kontorer til også at omfatte bekæmpelsen af IPR-krænkelser.

11. Observationscentret skal varetage en lang række forskellige opgaver, og det er derfor nødvendigt at sikre en passende og bæredygtig infrastruktur.

12. Rådets forordning (EF) nr. 207/2009 af 26. februar 2009 om EF-varemærker[34] indeholder bestemmelser om administrativt samarbejde mellem harmoniseringskontoret og medlemsstaternes domstole eller andre kompetente myndigheder samt om udveksling af publikationer mellem harmoniseringskontoret og medlemsstaternes centrale IPR-myndigheder. Harmoniseringskontoret har på dette grundlag etableret et samarbejde med de nationale kontorer, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse. Harmoniseringskontoret råder således allerede i et betydeligt omfang over den nødvendige erfaring og ekspertise til at levere en passende og bæredygtig infrastruktur til gennemførelse af observationscentrets opgaver.

13. Harmoniseringskontoret er således velegnet til at varetage disse opgaver.

14. Disse opgaver bør vedrøre alle intellektuelle ejendomsrettigheder, som er omfattet af EU-lovgivningen eller de berørte medlemsstaters nationale lovgivning på dette område, eftersom krænkelserne ofte berører en række forskellige intellektuelle ejendomsrettigheder. Det er desuden nødvendigt med data og udveksling af bedste praksis om hele spektret af intellektuelle ejendomsrettigheder for at kunne danne sig et fuldstændigt billede af situationen og gøre det muligt at udforme helhedsstrategier med henblik på at nedbringe antallet af IPR-krænkelser. Harmoniseringskontorets mandat bør i forbindelse med disse opgaver derfor udvides til også at omfatte beskyttelsen af patenter, ophavsret og beslægtede rettigheder samt geografiske betegnelser.

15. De opgaver, som harmoniseringskontoret skal udføre, hænger sammen med de håndhævelses- og rapporteringsbestemmelser, der er fastsat i direktiv 2004/48/EF. Harmoniseringskontoret bør således levere tjenester til nationale myndigheder eller operatører, der især påvirker direktivets homogene gennemførelse, og som formodes at fremme dets anvendelse. Harmoniseringskontorets opgaver bør således betragtes som tæt knyttet til formålet med retsakter om tilnærmelse af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser.

16. Observationscentret, der sammensættes af harmoniseringskontoret, bør drage fordel af harmoniseringskontorets ekspertise, erfaring og ressourcer samt blive et ekspertisecenter for oplysninger og data om IPR-krænkelser.

17. Harmoniseringskontoret bør fungere som et samlingspunkt for offentlige myndigheder og den private sektor og give mulighed for indsamling, analyse og spredning af relevante objektive, sammenlignelige og pålidelige data om værdien af intellektuelle ejendomsrettigheder og krænkelsen af disse, udviklingen af bedste praksis og af strategier for IPR-beskyttelse og for forbrugeroplysning om IPR-krænkelsernes konsekvenser. Desuden bør harmoniseringskontoret udføre supplerende opgaver, f.eks. opnå større viden om værdien af intellektuelle ejendomsrettigheder, forbedre ekspertisen hos personer, der beskæftiger sig med IPR-håndhævelse, gennem passende uddannelsesforanstaltninger, opnå større viden om teknikker til forebyggelse af varemærkeforfalskning og forbedre samarbejdet med tredjelande og internationale organisationer.

18. Hvad angår repræsentanter for den private sektor bør harmoniseringskontoret i forbindelse med observationscentrets sammensætning inden for rammerne af dets aktiviteter tage udgangspunkt i et repræsentativt udvalg af de økonomiske sektorer, der er mest berørt af og har størst erfaring med bekæmpelse af IPR-krænkelser, særlig repræsentanter for rettighedshavere og internetudbydere. Det bør ligeledes sikres, at der er en passende repræsentation af små og mellemstore virksomheder.

19. Harmoniseringskontoret bør gennemføre de opgaver og aktiviteter, der vedrører IPR-beskyttelse, ved at gøre brug af sine egne budgetmidler -

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1 Genstand

I medfør af denne forordning bemyndiges Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (herefter benævnt "harmoniseringskontoret") til at varetage visse opgaver vedrørende IPR-beskyttelse. I forbindelse med udførelsen af disse opgaver inviterer harmoniseringskontoret regelmæssigt eksperter, myndigheder og berørte parter, der samles under betegnelsen "Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering" (herefter benævnt "observationscentret").

Artikel 2Opgaver og aktiviteter

20. Harmoniseringskontoret har følgende opgaver:

a) at opnå større viden om omfanget og konsekvenserne af krænkelserne af intellektuelle ejendomsrettigheder, der beskyttes i henhold til EU-lovgivningen eller medlemsstaternes nationale lovgivning, herunder industrielle ejendomsrettigheder, ophavsrettigheder og ophavsretsbeslægtede rettigheder

b) at opnå større viden om værdien af intellektuel ejendomsret

c) at opnå større viden om bedste praksis i den offentlige og private sektor med hensyn til IPR-beskyttelse

d) at gøre borgerne mere bevidste om IPR-krænkelsernes konsekvenser

e) at forbedre ekspertisen hos de personer, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse

f) at fremme viden om tekniske værktøjer til forebyggelse og bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering, herunder sporingssystemer

g) at forbedre onlineudvekslingen mellem medlemsstaternes IPR-myndigheder af information vedrørende IPR-beskyttelse samt fremme samarbejdet med og mellem medlemsstaternes centrale IPR-myndigheder, herunder Benelux-kontoret for intellektuel ejendomsret

h) at fremme det internationale samarbejde med tredjelandes IPR-kontorer for at udforme strategier og teknikker til IPR-beskyttelse, kvalifikationer og værktøjer.

21. For at udføre de i stk. 1 anførte opgaver gennemfører harmoniseringskontoret følgende aktiviteter:

a) indkaldelse af observationscentret med jævne mellemrum, jf. artikel 4

b) etablering af en metode til indsamling, analyse og rapportering af uafhængige, objektive, sammenlignelige og pålidelige data om IPR-krænkelser

c) indsamling, analyse og udbredelse af objektive, sammenlignelige og pålidelige data om IPR-krænkelser

d) indsamling, analyse og udbredelse af relevante objektive, sammenlignelige og pålidelige data om den økonomiske værdi af intellektuelle ejendomsrettigheder og deres bidrag til økonomisk vækst, velfærd, innovation, kreativitet, kulturel mangfoldighed, skabelsen af kvalitetsjob og udviklingen af produkter og tjenesteydelser af høj kvalitet i Unionen

e) levering af regelmæssige vurderinger og specifikke rapporter for de enkelte økonomiske sektorer, geografiske områder og typer af intellektuelle ejendomsrettigheder, der krænkes, med en evaluering af bl.a. IPR-krænkelsernes konsekvenser for samfundet, økonomien, sundheden, miljøet, sikkerheden, og forbindelserne mellem sådanne krænkelser og organiseret kriminalitet og terrorisme

f) indsamling, analyse og formidling af oplysninger om bedste praksis mellem de repræsentanter, der mødes i observationscentret, og udvikling af strategier på grundlag af denne praksis

g) udarbejdelse af rapporter og publikationer til at gøre EU-borgerne mere bevidste om konsekvenserne af IPR-krænkelser og planlægning af konferencer, on- og offlinekampagner, begivenheder og møder på europæisk og internationalt niveau

h) udvikling og planlægning af onlineundervisning og andre former for uddannelse af nationale tjenestemænd, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse

i) planlægning af ad hoc-ekspertmøder til støtte for dets arbejde i henhold til denne forordning

j) forskning i, evaluering og fremme af tekniske redskaber for fagfolk benchmarkingteknikker, herunder sporingssystemer, der bidrager til at sondre mellem ægte og forfalskede produkter

k) samarbejde med de nationale myndigheder med henblik på at udvikle et online-netværk til udveksling af oplysninger om IPR-beskyttelse, herunder realtidsalarmer og oplysninger om IPR-krænkelser mellem de forvaltninger, organer og organisationer i medlemsstaterne, som beskæftiger sig med IPR-beskyttelse

l) udarbejdelse af strategier i samarbejde med medlemsstaternes centrale IPR-myndigheder, herunder Benelux-kontoret for intellektuel ejendomsret, og udvikling af teknikker, færdigheder og værktøj vedrørende IPR-beskyttelse, herunder uddannelsesprogrammer og oplysningskampagner

m) udvikling af programmer for teknisk bistand til tredjelande og udvikling og levering af specifikke uddannelsesprogrammer og -tilbud til tjenestemænd fra tredjelande, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse

n) fremlæggelse af anbefalinger til Kommissionen om aspekter, der er omfattet af denne forordning, herunder på anmodning fra Kommissionen

o) udarbejdelse af et årligt arbejdsprogram for de i litra a) anførte møder i overensstemmelse med Unionens politikker og prioriteter inden for IPR-beskyttelse

p) gennemførelse af lignende aktiviteter, som er nødvendige, for at observationscentret kan varetage sine opgaver som fastsat i stk. 1.

Artikel 3Finansiering

Harmoniseringskontoret gennemfører til enhver tid de aktiviteter, som det bemyndiges til at varetage i henhold til denne forordning, ved anvendelse af egne budgetmidler.

Artikel 4Observationscentrets møder

22. Harmoniseringskontoret skal til de i artikel 2, stk. 2, litra a), anførte møder indkalde repræsentanter for offentlige forvaltninger, organer og organisationer, der beskæftiger sig med IPR-beskyttelse, og repræsentanter for den private sektor.

23. Repræsentanter for den private sektor, der inviteres til at mødes i observationscentret, omfatter et bredt og repræsentativt udsnit af EU-organer og nationale organer, der repræsenterer de forskellige økonomiske sektorer, som er mest berørt af og har størst erfaring med bekæmpelse af IPR-krænkelser.

Forbrugerorganisationer og små og mellemstore virksomheder skal være passende repræsenteret.

24. Harmoniseringskontoret inviterer en national repræsentant for hver medlemsstat og fem repræsentanter for henholdsvis Europa-Parlamentet og Kommissionen.

25. Repræsentanternes navne, dagsordenen og mødereferatet offentliggøres på harmoniseringskontorets hjemmeside.

26. De i artikel 2, stk. 2, litra a), anførte møder kan ligeledes organiseres i form af arbejdsgrupper i observationscentret. Højst to repræsentanter for Europa-Parlamentet og højst to repræsentanter for Kommissionen inviteres til arbejdsgruppernes møder som observatører.

Artikel 5Oplysningspligt

Med forbehold for lovgivningen om behandling af personoplysninger skal repræsentanterne for medlemsstaterne og den private sektor, der mødes i observationscentret,

a) oplyse observationscentret om deres politikker og strategier for IPR-beskyttelse og om enhver ændring heraf

b) levere statistiske data om IPR-krænkelser

c) oplyse harmoniseringskontoret om enhver relevant retspraksis.

Artikel 6Interne administrative bestemmelser og bekendtgørelser

I medfør af sine beføjelser i henhold til artikel 124 i forordning (EF) nr. 207/2009 vedtager harmoniseringskontorets præsident de interne administrative bestemmelser og offentliggør de bekendtgørelser, der er nødvendige for at gennemføre de opgaver, der blevet tillagt harmoniseringskontoret i henhold til nærværende forordning.

Artikel 7Aktivitetsrapportens indhold

Den i artikel 124, stk. 2, litra d), i forordning (EF) nr. 207/2009 anførte aktivitetsrapport indeholder mindst nedenstående oplysninger om harmoniseringskontorets aktiviteter i henhold til denne forordning:

a) en gennemgang af de vigtigste aktiviteter i det foregående kalenderår

b) resultater opnået i løbet af det foregående kalenderår, i givet fald ledsaget af sektorspecifikke rapporter med en analyse af situationen i de forskellige erhvervs- og produktsektorer

c) en overordnet vurdering af gennemførelsen af harmoniseringskontorets opgaver som fastsat i forordningen

d) en gennemgang af de aktiviteter, som harmoniseringskontoret agter at iværksætte i fremtiden

e) anbefalinger om fremtidige politikker inden for IPR-beskyttelse, herunder til fremme af et effektivt samarbejde mellem medlemsstaterne.

Artikel 8Evaluering

27. Senest fem år efter denne forordnings ikrafttrædelse vedtager Kommissionen en rapport med en evaluering af denne forordning.

28. I evalueringsrapporten vurderes harmoniseringskontorets resultater i forbindelse med gennemførelsen af denne forordning, særlig med hensyn til indvirkningen på IPR-beskyttelsen i det indre marked.

29. Ved udarbejdelsen af evalueringsrapporten hører Kommissionen de repræsentanter, der mødes i observationscentret, om de i stk. 2 anførte aspekter.

30. Kommissionen fremsender evalueringsrapporten til Europa-Parlamentet og Rådet og foretager en bred høring af de berørte parter om evalueringsrapporten.

Artikel 9Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på [tyvende]dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende .

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne […] […]

Formand Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAG

1. FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1. Forslagets/initiativets betegnelse

1.2. Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen

1.3. Forslagets/initiativets art: lovgivningsforslag

1.4. Mål

1.5. Forslagets/initiativets begrundelse

1.6. Varighed og finansielle virkninger

1.7. Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2. FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1. Bestemmelser om kontrol og rapportering

2.2. Forvaltnings- og kontrolsystem

2.3. Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3. FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1. Berørt(e) udgiftspost(er) i budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

3.2. Anslåede virkninger for udgifterne

3.2.1. Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

3.2.2. Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

3.2.3. Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.4. Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

3.2.5. Tredjemands bidrag til finansieringen

3.3. Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAG

FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

Forslagets/initiativets betegnelse

Europa-Parlamentets og Rådets forordning om bemyndigelse af Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) til at varetage visse opgaver i forbindelse med beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder, herunder samling af repræsentanter for den offentlige og den private sektor i Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering.

Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen[35]

Det indre marked - videnbaseret økonomi – IPR-håndhævelse

Forslagets/initiativets art

( Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning

( Forslaget/initiativet drejer sig om en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning[36]

( Forslaget/initiativet drejer sig om forlængelse af en eksisterende foranstaltning

( Forslaget/initiativet drejer sig om omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning

Målsætninger

Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører

Den overordnede målsætning er at opnå en mere effektiv IPR-beskyttelse for at undgå, at varemærkeforfalskning og piratkopiering medfører for store skader for den europæiske økonomi og EU-borgernes sundhed og sikkerhed. Disse målsætninger er i overensstemmelse med eksisterende EU-politikker og -strategier, herunder Europa 2020[37]. De er ligeledes i tråd med Kommissionens vigtigste prioriteter og forslag vedrørende dens IPR-strategi i Europa[38].

Antallet af IPR-krænkelser er steget betydeligt i løbet af de seneste 10 år. OECD vurderede således i 2009, at den internationale handel med forfalskede og piratkopierede varer i 2007 havde beløbet sig til 250 mia. USD, hvilket er mere end de samlede bruttonationalprodukter i 150 økonomier[39]. Tal fra EU's toldmyndigheder viser ligeledes en klar stigning i toldaktiviteterne, idet antallet af registrerede sager steg fra 4 694 i 1999 til 43 572 i 2009, dvs. med omkring 920 % på 10 år. Det fremgår af den seneste brancheundersøgelse, der blev foretaget i 2010 af TERA Consultants fra Paris inden for rammerne af Det Internationale Handelskammers initiativ Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy (BASCAP), at 10 mia. EUR og mere end 185 000 arbejdspladser gik tabt på grund af piratkopiering inden for musik-, film-, tv- og softwareindustrierne i EU i 2008[40].

Det vigtigste initiativ på EU-niveau til bekæmpelse af dette problem er Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering (herefter benævnt "observationscentret"), der administreres af Kommissionens Generaldirektorat for det Indre Marked og Tjenesteydelser (DG MARKT).

Specifikke mål og berørte ABM/ABB-aktiviteter

Specifikt mål:

Observationscentrets institutionelle rammer er blevet fastsat i løbet af de seneste to år. Det kan efter observationscentrets etableringsfase konstateres, at det på grund af manglende finansiering, menneskelige ressourcer, it, mødekapacitet og nødvendig ekspertise og med sin nuværende infrastruktur ikke vil være i stand til at opfylde sine målsætninger i fremtiden, og at det under de nuværende forhold vil være udelukket at påtage sig yderligere opgaver.

Det specifikke mål er derfor at sikre, at observationscentret har den nødvendige infrastruktur til at udføre sine opgaver effektivt, hurtigst muligt og uden omkostninger for EU-budgettet. Disse opgaver omfatter fremme af viden blandt offentlige myndigheder og private berørte parter om omfanget og konsekvenserne af samt tendenserne inden for varemærkeforfalskning og piratkopiering og om effektive teknikker til bekæmpelse af problemet, forbedring af det daglige håndhævelsesrelaterede samarbejde, og information af forbrugerne om de økonomiske konsekvenser og farer ved varemærkeforfalskning og piratkopiering samt forbedring af koordinationen af foranstaltninger rettet mod tredjelande.

Inden for rammerne af dette initiativ vil observationscentrets drift blive varetaget af et eksisterende agentur, nemlig Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM). Dette vil give observationscentret mulighed for at drage fordel af eksisterende administrative strukturer (f.eks. menneskelige ressourcer og finansiering). OHIM er det EU-agentur, der er ansvarligt for registreringen af EF-varemærker og EF-design, som gælder i alle 27 EU-medlemsstater. Der er en tæt forbindelse mellem IPR-beskyttelse på den ene side og selve håndhævelsen på den anden side, hvorfor den ekspertise, der allerede findes i OHIM, er særlig relevant med henblik på at overtage observationscentrets opgaver.

Berørte ABM/ABB-aktiviteter

Politikken vedrørende det indre marked.

Forventede resultater og virkninger

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.

Medmindre der gøres en mere koordineret og vedvarende indsats for at bekæmpe IPR-krænkelser, står EU over for en meget skadelig tendens, der vil have betydelige konsekvenser for den økonomiske genopretning, velfærden og beskæftigelsen. Denne tendens omfatter en stigning i antallet af produkter, der udgør en potentiel sundhedsfare for forbrugerne, herunder forfalskede lægemidler, fødevarer, kosmetiske midler og husholdningsprodukter.

Observationscentret vil på betydelig vis højne håndhævelsesniveauet ved at levere pålidelige og objektive data med henblik på at identificere tendenser og trusler, fremme koordinationen og udvekslingen mellem ansvarlige myndigheder i medlemsstaterne om bedste praksis samt realtidsudveksling af oplysninger mellem berørte parter om specifikke kopivarer, udveksling om vellykkede strategier i den private eller offentlige sektor, uddannelse af håndhævelsesmyndigheder, bedre uddannelse af myndighederne i sårbare tredjelande om forbrugeroplysning med henblik på at bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering.

Ud over de omkostningsbesparelser, der som det fremgår af konsekvensanalysen vil kunne opnås i forhold til den nuværende situation, vil dette initiativ også gøre det muligt for observationscentret hurtigt at blive operationelt. Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM) er det eneste EU-agentur, der beskæftiger sig med varemærke- og designrettigheder, og det vil være velegnet til at huse observationscentret. Det har allerede oparbejdet et ekspertisegrundlag inden for håndhævelse af varemærker og design gennem diverse kurser og aktiviteter, og det planlægger at udvikle yderligere håndhævelsesprojekter, herunder et it-informationssystem om registrerede varemærker og mønstre. Synergien mellem observationscentrets opgaver og de opgaver, der allerede udføres af OHIM, vil desuden begrænse behovet for nye stillinger betydeligt.

Virknings- og resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.

Observationscentrets rettidige udarbejdelse og offentliggørelse af rapporter om varemærkeforfalskning og piratkopiering, forskning om bedste praksis, udvikling og levering af værktøjer til forbrugeroplysning samt udvikling, levering og vedligeholdelse af databaser. Kvaliteten af rapporter og af forskningen (nøjagtighed og nytteværdi), kvaliteten og resultaterne af de strategier, der vil blive udviklet inden for forbrugeroplysning, forskning og uddannelse, herunder antallet, resultaterne og indvirkningen af vellykkede informationskampagner, antallet af uddannede personer og adgangen til data.

Forslagets/initiativets begrundelse

Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt

Det er nødvendigt med en hurtig udvidelse af observationscentrets aktiviteter på kort sigt, og Kommissionen har derfor besluttet, at det skal fokusere på dataindsamling, foranstaltninger til forbrugeroplysning og uddannelse, identifikation og udveksling af bedste praksis i den offentlige og private sektor, forbedring af det daglige samarbejde, forskning vedrørende tekniske værktøjer til at forhindre varemærkeforfalskning og piratkopiering samt international teknisk assistance.

Merværdien ved en indsats fra EU's side

En lang række af de aktiviteter, der er nødvendige for at bekæmpe varemærkeforfalskning og piratkopiering, er af grænseoverskridende art og bygger på samarbejde og koordination. For at opnå fuld effektivitet kræver det både engagement og inddragelse af samtlige 27 medlemsstater. Det er således vigtigt at udvikle værktøjer og strukturer på EU-niveau, således at alle medlemsstater kan drage fordel af resultaterne.

Erfaringer fra lignende foranstaltninger

I 2009 pegede OECD og en række andre organisationer på de væsentligste årsager til, hvorfor det ikke var lykkedes at forhindre væksten inden for varemærkeforfalskning og piratkopiering. Dette fænomen har ført til et betydeligt fald i investeringer og tab af arbejdspladser [41] udgør en stigende trussel for de europæiske forbrugeres sundhed og sikkerhed [42] er et alvorligt problem for EU's små og mellemstore virksomheder [43], og medfører tab af skatteindtægter på grund af et fald i det salg, der angives, og organiseret kriminalitet.

Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

Forslaget bygger på Kommissionens meddelelse af 2009[44], der definerer de opgaver, som skal varetages af Det Europæiske Observationscenter for Varemærkeforfalskning og Piratkopiering. Forslagets målsætninger er i overensstemmelse med de eksisterende EU-politikker og -strategier, herunder Europa 2020[45]. De er ligeledes i tråd med Kommissionens vigtigste prioriteter og forslag vedrørende dens IPR-strategi i Europa[46].

Varighed og finansielle virkninger

( Forslag/initiativ af begrænset varighed

- ( Forslag/initiativ gældende fra [DD/MM]ÅÅÅÅ til [DD/MM]ÅÅÅÅ

- ( Finansielle virkninger fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

( Forslag/initiativ af ubegrænset varighed

- Gennemførelse med opstartsperiode fra 2012 til 2013 (såfremt forordningen træder i kraft i 2012)

- derefter gennemførelse i fuldt omfang.

Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r) [47]

( Direkte central forvaltning ved Kommissionen

( Indirekte central forvaltning ved uddelegering af gennemførelsesopgaver til:

- ( gennemførelsesorganer

- ( organer oprettet af Fællesskaberne[48]

- ( nationale offentligretlige organer/organer med offentlige tjenesteydelsesopgaver

- ( personer, som har fået pålagt at gennemføre specifikke aktioner i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er identificeret i den relevante basisretsakt, jf. artikel 49 i finansforordningen

( Delt forvaltning sammen med medlemsstaterne

( Decentral forvaltning sammen med tredjelande

( Fælles forvaltning sammen med internationale organisationer ( angives nærmere )

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

Bemærkninger

Det foreslås at uddelegere opgaverne til et eksisterende organ, nemlig Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM).

FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

Bestemmelser om kontrol og rapportering

Hyppighed og betingelser angives.

Ifølge den foreslåede forordning skal Kommissionen senest fem år efter ikrafttrædelsen evaluere observationskontorets gennemførelse af forordningen, særlig med hensyn til IPR-beskyttelse. Kommissionens evalueringsrapport om observationscentrets aktiviteter inden for rammerne af den forslåede forordning omfatter: en evaluering af de resultater, som vil blive offentliggjort af observationscentret i kvartalsvise "highlight"-rapporter og den årlige rapport, der bygger på omfattende og objektive data enhver revisionsrapport, der udarbejdes af OHIM om observationscentrets arbejde en undersøgelse af de berørte offentlige og private parters opfattelse af observationscentrets arbejde for så vidt angår resultaternes omfang, pålidelighed, nøjagtighed, nytte, objektivitet og uvildighed. Evalueringen af effekten og resultaterne af foranstaltningen vil blandt andet bygge på følgende kriterier: udviklingen i observationscentrets aktiviteter hvorvidt observationscentret har succes med sin strategi en effektiv anvendelse af ressourcer indvirkning og konsekvenser for berørte offentlige og private parter. De væsentligste overvågningskriterier er følgende: Observationscentrets rettidige udarbejdelse og offentliggørelse af rapporter, forskning om bedste praksis, udvikling og levering af værktøjer til forbrugeroplysning samt udvikling, levering og vedligeholdelse af databaser. Kvaliteten af rapporter og af forskningen (nøjagtighed og nytteværdi), kvaliteten og resultaterne af de strategier, der vil blive udviklet inden for forbrugeroplysning, forskning og uddannelse, herunder antallet, resultaterne og indvirkningen af vellykkede informationskampagner, antallet af uddannede personer og adgangen til data. |

Forvaltnings- og kontrolsystem

Konstaterede risici

- - Observationscentrets nye opgaver bør ligeledes have til formål at undersøge - på kommissionsplan – om det er nødvendigt med yderligere aktiviteter på EU-niveau og i givet fald hvilke. Det skal derfor sikres, at det arbejdsprogram og de prioriteter, der fastsættes af observationscentret, er i overensstemmelse med Kommissionens informationsbehov. Ved uddelegering til agenturet opstår der en risiko for, at denne overensstemmelse ikke overholdes i praksis.

- Den nuværende situation, hvor observationscentrets arbejde er fokuseret på varemærker og design, skaber en risiko for, at ophavsret og andre intellektuelle ejendomsrettigheder ikke prioriteres lige så højt.

Der vil på grundlag af ovennævnte kriterier blive foretaget en fuld risikovurdering.

Påtænkt(e) kontrolmetode(r)

Der foretages regelmæssige risikovurderinger og udarbejdes vurderingsrapporter på grundlag af observationscentrets årsrapporter og den evaluering, der foretages af Kommissionen.

Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

Angiv eksisterende og påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger.

OHIM har allerede strenge politikker og procedurer på dette område.

FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

Berørt(e) udgiftspost(er) i budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

- Eksisterende udgiftsposter i budgettet

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme: | Budgetpost | Udgiftens art | Bidrag |

Nummer [Betegnelse………………………...……….] | OB/IOB([49]) | fra EFTA-lande[50] | fra kandidat-lande[51] | fra tredje-lande | i.h.t. artikel 18, stk. 1, litra aa), i finansforordningen |

12 01 01 Udgifter til tjenestegørende personale inden for politikområdet det indre marked | IOB | NEJ | NEJ | NEJ | NEJ |

12 01 03 Udgifter til udstyr, møbler og tjenesteydelser inden for politikområdet det indre marked | IOB | NEJ | NEJ | NEJ | NEJ |

- Det foreslåede initiativ vil medføre besparelser på disse budgetposter.

- Nye budgetposter, som der er søgt om.

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts-område i den flerårige finansielle ramme: | Budgetpost | Udgiftens art | Bidrag |

Nummer [Betegnelse……………………………..….] | OB/IOB | fra EFTA-lande | fra kandidat-lande | fra tredje-lande | i.h.t. artikel 18, stk. 1, litra aa), i finansforordningen |

[XX.YY.YY.YY] | JA/NEJ | JA/NEJ | JA/NEJ | JA/NEJ |

Anslåede virkninger for udgifterne

Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme: | Nummer | Politikkerne vedrørende det indre marked |

i mio. EUR (tre decimaler)

Andre administrationsudgifter

- (i mio. EUR)

Udgiftens art | Andre administrationsudgifter |

fra 2013 |

12 01 02 11 02 – konferencer og møder | 0.040 |

Administrative udgifter, der frigøres, I ALT | 0.040 |

Observationscentrets mødeudgifter vil ikke længere blive afholdt over EU-budgettet, da disse udgifter vil blive finansieret over OHIM's særskilte budget.

Der vil i forhold til udgifterne for 2010 blive frigjort 40 000 EUR.

Anslået behov for menneskelige ressourcer

- ( Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

- ( Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i hele tal (eller med højst en decimal)

År N | År N+1 | År N+2 | År N+3 | Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6) |

( Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte) |

XX 01 01 01 (hovedsædet og Kommissionens repræsentationskontorer) |

XX 01 01 02 (delegationer) |

XX 01 05 01 (indirekte forskning) |

10 01 05 01 (direkte forskning) |

( Eksternt personale (i fuldtidsækvivalenter)[59] |

XX 01 02 01 (KA, V, UNE under den samlede bevillingsramme) |

XX 01 02 02 (KA, V, UED, LA og UNE i delegationerne) |

10 01 05 02 (KA, V, UNE – direkte forskning) |

Andre budgetposter (skal angives) |

I ALT |

XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som GD'et allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i GD'et, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige GD i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte |

Eksternt personale |

Antal og type menneskelige ressourcer, der frigøres

Udgiftens art | Frigjorte menneskelige ressourcer, der tildeles andre prioriteter (ved genfordeling til andre af Kommissionens tjenestegrene) |

2013 |

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte | AD | 0 |

AST | 0 |

Stillinger i alt | 0 |

Eksternt personale | Kontrakt-ansatte | 0 |

Udstationerede nationale eksperter |

Eksternt personale i alt | 0 |

Fuldtidsækvivalenter (FTE) I ALT | 0 |

En nuværende AST-ansat, der i øjeblikket er beskæftiget med observationscentrets organisation, er udstationeret fra OHIM. Kommissionen vil i fremtiden ikke have behov for assistance fra denne person, og stillingen vil blive overført til observationscentret.

Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

- ( Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme.

- ( Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme.

Der redegøres for omlægningen med angivelse af de berørte budgetposter og beløbenes størrelse.

- ( Forslaget/initiativet kræver, at fleksibilitetsinstrumentet anvendes, eller at den flerårige finansielle ramme revideres[62].

Der redegøres for behovet med angivelse af de berørte udgiftsområder og budgetposter og beløbenes størrelse.

Tredjemands bidrag til finansieringen

- Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand.

- Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:

i mio. EUR (tre decimaler)

År N | År N+1 | År N+2 | År N+3 | Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6) | I alt |

År N | År N+1 | År N+2 | År N+3 | Indsæt så mange kolonner som nødvendigt for at vise varigheden af virkningerne (jf. punkt 1.6) |

Artikel …………. | | | | | | | | | |For diverse indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

Det oplyses, hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne.

[1] Meddelelse fra Kommissionen: "Europa 2020: En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst" af 3. marts 2010, KOM(2010) 2020.

[2] Jf. navnlig Kommissionens meddelelse af 16. juli 2008: "En europæisk strategi for industriel ejendomsret", KOM(2008) 465.

[3] OECD, Magnitude of counterfeiting and piracy of tangible products – November 2009 update, http://www.oecd.org/document/23/0,3343.

[4] Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Beskatning og Toldunion, "Rapport om toldvæsenets håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i EU – 2009", http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm .

[5] http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[6] TERA Consultants , ' Building a Digital Economy: March 2010, http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[7] Rapport om toldvæsenets håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i EU – 2009, jf. fodnote 4.

[8] Technopolis (2007), "Effects of counterfeiting on EU SMEs", http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/Counterfeiting_Main%20Report_Final.pdf.

[9] Frontier Economics (maj 2009), "The impact of counterfeiting on Governments and Consumers": http://www.iccwbo.org/uploadedFiles/BASCAP/Pages/Impact%20of%20Counterfeiting%20on%20Governments%20and%20Consumers%20-%0Final%20doc.pdf.

[10] UNICRI, "Counterfeiting: a global spread", 2008, http://counterfeiting.unicri.it/report2008.php.

[11] Rådets resolution af 25.9.2008, EUT C 253 af 4.10.2008, s. 1.

[12] Meddelelse fra Kommissionen af 11. september 2009: "En bedre håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked", KOM(2009) 467.

[13] Rådets resolution af 1. marts 2010 om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked, EUT C 56 af 6.3.2010, s. 1.

[14] Europa-Parlamentets beslutning af 22. september 2010 (2009/2178(INI)).

[15] ADE, "Evaluation of the Intellectual Property Rights Enforcement Strategy in Third Countries", November 2010, http://trade.ec.europa.eu/doclib/cfm/doclib_section.cfm?sec=180&langId=en .

[16] KOM(2010) 2020.

[17] KOM(2008) 465, se ligeledes Kommissionens meddelelse af 27. oktober 2010: "På vej mod en akt for det indre marked - For en social markedsøkonomi med høj konkurrenceevne", KOM(2010) 608.

[18] Disse møder fandt sted den 4. september 2009, den 14. december 2009, den 16. februar 2010 og den 10. juni 2010.

[19] Meddelelse fra Kommissionen af 16. juli 2008: "En europæisk strategi for industriel ejendomsret", KOM(2008) 465 og KOM(2009) 467.

[20] Rådets resolutioner af 25. september 2008 og 1. marts 2010.

[21] Europa-Parlamentets beslutning af 22. september 2010 om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked (2010/2178(INI)), A7-0175/2010.

[22] For yderligere oplysninger henvises til undersøgelsen foretaget af Max Planck Institute for Intellectual Property, Competition and Tax Law, der er tilgængelig på: http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/tm/index_en.htm.

[23] http://www.premiercercle.com/sites/ip2010/overview.php.

[24] Begge organer består af repræsentanter for medlemsstaterne og Kommissionen.

[25] Se dokument SEK(2007) 530.

[26] EUT C af […], s. […].

[27] Kommissionens meddelelse af 3. marts 2010: "Europa 2020: En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst" (KOM(2010) 2020).

[28] EUT C 253 af 4.10.2008, s. 1.

[29] KOM(2009) 467 endelig af 14.9.2009.

[30] Rådets resolution af 1. marts 2010 om håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i det indre marked, EUT C 56 af 6.3.2010, s. 1.

[31] Rådet konklusioner af 25. maj 2010 vedrørende den kommende revision af varemærkeordningen i Den Europæiske Union, EUT C 140 af 29.5.2010, s. 22.

[32] EUT L 195 af 2.6.2004, s. 16

[33] Europa-Parlamentets beslutning af 22. september 2010 (2009/2178(INI)).

[34] EUT L 78 af 24.3.2009, s. 1

[35] ABM: Activity Based Management (aktivitetsbaseret ledelse). ABB: Activity Based Budgeting (aktivitetsbaseret budgetlægning).

[36] Jf. artikel 49, stk. 6, litra a) eller b), i finansforordningen.

[37] KOM(2010) 2020.

[38] KOM(2008) 465.

[39] OECD, Magnitude of counterfeiting and piracy of tangible products – November 2009 update, http://www.oecd.org/document/23/0,3343.

[40] http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[41] TERA Consultants , " Building a Digital Economy", marts 2010, http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[42] Europa-Kommissionen, Generaldirektorat for Beskatning og Toldunion, "Rapport om toldvæsenets håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder i EU – 2009", http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm .

[43] Technopolis (2007), "Effects of counterfeiting on EU SMEs", http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/Counterfeiting_Main%20Report_Final.pdf.

[44] KOM(2009) 467

[45] KOM(2010) 2020.

[46] KOM(2008) 465, se ligeledes Kommissionens meddelelse af 27. oktober 2010: "På vej mod en akt for det indre marked - For en social markedsøkonomi med høj konkurrenceevne", KOM(2010) 608.

[47] Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: {0><}0{>http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[48] Organer omhandlet i finansforordningens artikel 185.

[49] OB = opdelte bevillinger / IOB = ikke-opdelte bevillinger.

[50] EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.

[51] Kandidatlande og, efter omstændighederne , potentielle kandidatlande på Vestbalkan .

[52] År n er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[53] Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[54] År n er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[55] Resultater er de produkter og tjenesteydelser, der skal leveres (f.eks. antal finansierede studenterudvekslinger, antal km bygget vej osv.).

[56] Som beskrevet i del 1.4.2. "Specifikke mål ...".

[57] År n er det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[58] Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[59] KA: kontraktansatte, INT= agneturpersonale (interrim), UED: unge eksperter ved delegationerne, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter.

[60] Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).

[61] Angår især strukturfonde, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Fiskerifond (EFF).

[62] Jf. punkt 19 og 24 i den interinstitutionelle aftale.

[63] Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told, sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløbene, hvorfra opkrævningsomkostningerne på 25 % er fratrukket.

Top