Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0028

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Meddelelse om gennemførelsen af det flerårige fællesskabsprogram med sigte på at gøre digitalt indhold i Europa mere tilgængeligt, mere anvendeligt og nemmere at udnytte (eContentplus)

    52007DC0028




    [pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

    Bruxelles, den 29.1.2007

    KOM(2007) 28 endelig

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Meddelelse om gennemførelsen af det flerårige fællesskabsprogram med sigte på at gøre digitalt indhold i Europa mere tilgængeligt, mere anvendeligt og nemmere at udnytte (eContentplus)

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Meddelelse om gennemførelsen af det flerårige fællesskabsprogram med sigte på at gøre digitalt indhold i Europa mere tilgængeligt, mere anvendeligt og nemmere at udnytte (eContentplus) (EØS–relevant tekst)

    1. INDLEDNING

    Denne meddelelse er foranlediget af kravet i artikel 5, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 456/2005/EF af 9. marts 2005 om et flerårigt fællesskabsprogram med sigte på at gøre digitalt indhold i Europa mere tilgængeligt, mere anvendeligt og nemmere at udnytte (eContentplus), som fastsætter følgende: “Kommissionen forelægger senest medio 2006 en rapport om gennemførelsen af aktionslinjerne i artikel 1, stk. 2, for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget. Kommissionen redegør i den forbindelse for overensstemmelsen mellem beløbet for 2007-2008 og de finansielle overslag.”

    I afgørelsen fastlægges finansieringsrammen for programmet som følger (artikel 6):

    - Finansieringsrammen for perioden 1. januar 2005 til 31. december 2008 fastsættes til 149 mio. EUR,

    - heraf 55,6 mio. EUR for perioden indtil den 31. december 2006 (stk. 1).

    - For perioden efter den 31. december 2006 anses beløbet for at være bekræftet, hvis det for denne fase er i overensstemmelse med de finansielle overslag, der gælder for den periode, der begynder i 2007 (stk. 2).

    2. PROGRAMMETS FORMÅL

    Europas indholdssektor spiller en vigtig rolle i udviklingen mod et informations- og videnbaseret samfund. Det allerede eksisterende digitale indhold i Europa rummer et stort potentiale, og eContentplus-programmet skal gøre dette indhold mere tilgængeligt, mere anvendeligt og nemmere at udnytte. Programmet skal desuden lette produktion og formidling af information på fællesskabsplan. Derved bidrager det til målene for Kommissionens politik som beskrevet i “i2010 – Et europæisk informationssamfund som middel til vækst og beskæftigelse”, navnlig målet om “bredbåndsforbindelser til overkommelige priser og et rigt og varieret udbud af indhold og digitale tjenester”.

    Til dette formål er der udvalgt tre specifikke områder af offentlig interesse, hvor der er særlig store mængder data til rådighed, generelt i den offentlige sektor. Det drejer sig om geografisk information, indhold til uddannelsesformål og kulturelt, videnskabeligt og akademisk indhold.

    Geografisk eller rumlig information kan indgå i mange anvendelser, der har betydning i hverdagen. Sådanne data danner f.eks. grundlag for navigationssystemer, gør det lettere at styre offentlige transportsystemer og muliggør en bedre fysisk planlægning. Situationen omkring rumlig information i Europa er kendetegnet ved opsplitning af datasæt og kilder, huller i tilgængeligheden, manglende harmonisering og kompatibilitet mellem datasæt på forskellige geografiske skalaer og overlappende dataindsamling. eContentplus spiller en grundlæggende rolle i denne forbindelse, da programmet vil skabe bedre vilkår for adgang til, videreanvendelse og kommerciel udnyttelse af digitalt materiale, der kan danne grundlag for udvikling af merværdiprodukter og –tjenesteydelser i hele Europa.

    Der findes allerede masser af digitalt indhold til uddannelsesformål på internettet og i datasamlinger (repositories). Imidlertid er der flere barrierer for en effektiv videre udnyttelse af dette indhold til avancerede uddannelsesformål. For eksempel er usammenhængende brug af teknologiske løsninger et problem, og de organisatoriske og pædagogiske rammer er ofte utilstrækkelige til at støtte flersproget og multikulturel adgang til og brug af digitalt indhold til uddannelse. eContentplus finansierer aktiviteter, der gør det lettere for skoler, universiteter, studerende, lærere og andre aktører i uddannelsesprocessen at få adgang til og bruge uddannelsesindhold, der passer til deres behov, sprog og kultur. Programmet stræber mod at skabe de nødvendige rammer og vilkår for europadækkende uddannelsestjenester, der er baseret på flersproget adgang og kan bruges i forskellige undervisnings- og uddannelsessammenhænge.

    På området kulturelt, videnskabeligt og akademisk indhold kan eContentplus yde et betydeligt bidrag til i2010-initiativet vedrørende digitale biblioteker, der drejer sig om digitalisering og bevaring af Europas kulturelle og videnskabelig arv, samt onlineadgang hertil. Kommissionen har bekendtgjort, at mindst 6 millioner digitale objekter vil blive gjort tilgængelige og søgbare via en fælles europæisk portal inden 2010. eContentplus vil medfinansiere projekter, der passer ind i initiativet vedrørende digitale biblioteker, med henblik på at skabe integreret adgang til kulrurelt og videnskabeligt indhold og gøre det lettere at bruge dette i et onlinemiljø. Projekterne skal have en betydelig europæisk merværdi og rækkevidde og vedrøre spørgsmål som interoperabilitet mellem digitaliserede samlinger i europæiske kulturarvsinstitutioner og flersproget adgang til disse samlinger.

    Programmets aktiviteter gennemføres i to faser i overensstemmelse med den finansieringsramme, der er fastlagt i afgørelsen om programmet. I den første toårsperiode vil der blive etableret et sæt sammenlagte og berigede datasamlinger på tværs af grænserne. I den anden toårsperiode skal dette grundlag udvides og systematiseres, hvilke vil kræve et større budget.

    3. STATUS OVER GENNEMFØRELSEN AF PROGRAMMET

    eContentplus gennemføres af Europa-Kommissionen. Medlemsstaterne er repræsenteret via programmets forvaltningsudvalg. Støtten ydes i form af tilskud og offentlige kontrakter.

    3.1. Resultatet af forslagsindkaldelsen i 2005

    Der blev offentliggjort en forslagsindkaldelse den 10. september 2005, som resulterede i et stort antal forslag: i alt 238 (se bilaget). Det samlede støttebeløb, der blev ansøgt om, var på 370 mio. EUR.

    Evalueringseksperterne bedømte 28 forslag som fremragende eller særdeles gode. Disse 28 forslag tegnede sig for ansøgninger om støtte på i alt 49.131.000 EUR. Det disponible budget var på 27.900.000 EUR. Det var derfor kun muligt at støtte 19 af disse forslag.

    Forslagene blev evalueret ud fra følgende kriterier: "Bidrag til målene for foranstaltningen under det specifikke indsatsområde", "metode og tilrettelæggelse af arbejdet, "kvaliteten af ressourcerne" og "flersproglige og multikulturelle aspekter".

    På området geografisk information blev der udvalgt 3 projekter. Et af disse er EuroGeoNames (EGN). Formålet med dette projekt er at udvikle en interoperabel tjeneste, der knytter officielle geografiske navneoplysninger sammen i en integreret, flersproget europæisk applikation. Forslaget er i fuld overensstemmelse med målene for arbejdsprogrammet, da det går ud på at samle geografiske oplysninger, der findes i nationale databaser, på tværs af grænserne. Et stærkt konsortium med anerkendt ekspertise og erfaring har bevist, at det er i stand til at opretholde et samarbejde af høj kvalitet i et flersproget og multikulturelt miljø.

    Reaktionerne på forslagsindkaldelsen viser, at der er stor efterspørgsel på området indhold til uddannelsesformål. 3 projekter er blevet udvalgt til at modtage støtte. Disse forslag har potentiale for at bidrage til udviklingen af europadækkende indlæringstjenester, der giver mulighed for flersproget og multikulturel brug og videreanvendelse af det efterhånden lettere tilgængelige digitale indhold til indlæringsformål. For eksempel sigter CITER-projektet (Creation of a European History Textbook Repository) mod at oprette en database over digitale europæiske historielærebøger, først og fremmest rettet mod de gymnasiale uddannelser. Forslaget udviser en meget stærk europæisk dimension og kan få stor betydning for historieforståelsen og for hvordan der undervises i historie. Det kan være med til at løfte undervisningen ud over opfattelser, der er baseret på en national synsvinkel, og vil kunne fremme den europæiske dimension i undervisningen gennem fælles oplevelser. Arbejdsplanen er velstruktureret og viser en klar forståelse af, hvilke opgaver der skal løses. Partnerskabet bygger på ekspertise og ressourcer af højeste klasse. Flersprogede og multikulturelle aspekter spiller en central rolle i forslaget.

    Der er modtaget flest forslag inden for området kulturelt og videnskabeligt/akademisk indhold . Her er der udvalgt 8 forslag til at modtage støtte. Et af dem, projektet "European Digital Library" (EDL), er rygraden i udviklingen af i2010-initiativet vedrørende digitale biblioteker, idet det går ud på at udbygge infrastrukturen for samarbejde mellem europæiske nationale biblioteker ved at tilføje nye partnere og samle flere biblioteksressourcer i den eksisterende webportal ("Det Europæiske Bibliotek"). Projektet vil få stor betydning i hele Europa, da det vil føre til øget udnyttelse af de nationale bibliotekers værker på tværs af grænserne. Et fremragende konsortium rummer den nødvendige ekspertise.

    Endnu et eksempel er DISMARC-projektet (DIScovering Music ARChives), hvis mål er at sætte brugerne i stand til at finde frem til lydoptagelser hos de større europæiske radio- og tv-selskaber, arkiver og institutter, der ligger inde med store mængder europæisk musikarv. Oplysninger om disse optagelser er i dag stort set ikke offentligt tilgængelige. Konsortiet rummer en meget velafbalanceret sammensætning af kompetencer. Ledelsesprocesserne og tilrettelæggelsen af arbejdet er klart beskrevet. Forslaget har en meget stærk multikulturel dimension.

    Der er også udvalgt 5 tematiske net til at modtage støtte. Disse net kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen for at øge bevidstheden om fordelene ved at bruge allerede eksisterende standarder, idet de vil være med til at fremme bedste praksis. Nettene fører centrale eksperter inden for de respektive områder sammen (indhold til uddannelseformål og kulturelt indhold og information i den offentlige sektor).

    eContentplus-programmet er overalt i Europa blevet mødt med stor opmærksomhed fra de forskellige parter, der har interesse i digitalt indhold – offentlige administrationer, kulturinstitutioner såsom museer og biblioteker, universiteter og skoler, private virksomheder, forlag, ikt-leverandører, sammenslutninger og netværk af organisationer.

    Denne interesse og parternes engagement vil vokse, efterhånden som gennemførelsen af programmet skrider frem, i kraft af kontakter mellem Kommissionen og interesseparterne, de finansierede projekters aktiviteter og oprettelsen af tematiske net, der fører forskellige interesseparter sammen.

    3.2. Udnyttelse af erfaringerne fra forslagsindkaldelsen i 2005

    Forslagsindkaldelsen i 2006 bygger på de erfaringer, der er høstet i 2005. I betragtning af det disponible budget er det målet at tiltrække langt færre forslag, som til gengæld skal være af meget høj kvalitet.

    Kravene til forslagene er udformet med dette mål for øje. Det er blevet yderligere præciseret, hvad der skal til for at skabe et projekt af høj kvalitet: konsortiet skal omfatte indholdsudbydere, det skal sikres, at der er en kritisk masse af indhold, brugernes behov skal kortlægges, og projektresultaterne skal gøres brugbare i større skala.

    Udvalget af foranstaltninger er også blevet fastlagt under hensyntagen til de særlige indsatsområder, der blev udpeget efter den første evalueringsrunde. Hvad angår indhold til uddannelsesformål, lægges der særlig vægt på indhold til direkte undervisning og fjernundervisning i det formelle uddannelsessystem. Hvad angår kulturelt og videnskabeligt/akademisk indhold, målrettes indsatsen mod udvikling af interoperable digitale biblioteker med henblik på at knytte forskellige typer indhold i biblioteker, museer og arkiver sammen.

    4. 5. FINANSIELLE OVERSLAG

    Efter den interinstitutionelle aftale om den nye finansielle ramme, der blev underskrevet den 17. maj 2006, forelagde Kommissionen en revideret pakke vedrørende EU’s programmer om ændring af eksisterende og foreslået lovgivning, hvor det er nødvendigt for at gennemføre aftalen. Ifølge denne pakke er der afsat 149 mio. EUR til eContentplus for perioden 2005-2008, hvilket svarer nøjagtigt til det beløb, der er fastsat i afgørelsen om programmet.

    5. KONKLUSION

    Reaktionerne på forslagsindkaldelsen i 2005 har, både i kvantitativ og kvalitativ henseende, gjort det klart, at der er en betydelig uopfyldt efterspørgsel blandt de parter, der har interesse i digitalt indhold.

    Det beløb, der ifølge afgørelsen om programmet er afsat for perioden 2007 – 2008, er nødvendigt for at bygge videre på de foranstaltninger, der blev iværksat i 2005 og opnå det fulde udbytte af programmet (især på området digitale biblioteker).

    Det beløb, der er fastsat i afgørelsen om programmet for perioden fra den 1. januar 2007 til den 31. december 2008 – 93,4 mio. EUR – er for denne fase i overensstemmelse med de gældende finansielle overslag for den periode, der begynder i 2007.

    Bilag : Oversigt over evaluerede forslag

    Indsatsområde/foranstaltning | Antal evaluerede forslag[1] |

    Geografisk information |

    3.1.1 Styrkelse af bærerinfrastrukturen – målrettede projekter | 29 |

    3.2.2 Berigelse af geografisk indhold - et tematisk net | 4 |

    Indhold til uddannelsesformål |

    4.2.1 Berigelse af indhold til uddannelsesformål – projekter vedrørende indholdsberigelse | 56 |

    4.2.2 Berigelse af indhold til uddannelsesformål - tematiske net | 8 |

    Kulturelt og videnskabeligt/akademisk indhold |

    5.1.1 Styrkelse af bærerinfrastrukturen – målrettede projekter | 58 |

    5.2.1 Berigelse af kulturelt og videnskabeligt/akademisk indhold - projekter vedrørende indholdsberigelse | 61 |

    5.2.2 Berigelse af kulturelt og videnskabeligt/akademisk indhold - tematiske net | 16 |

    Styrkelse af samarbejdet mellem interesseparterne på området digitalt indhold |

    6.1.1 Den offentlige sektors informationer – et tematisk net | 3 |

    I ALT | 235 |

    [1] 3 forslag opfyldte ikke de formelle krav og indgik derfor ikke i evalueringen.

    Top