Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002DC0483

    Beretning fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om resultaterne af de flerårige udviklingsprogrammer for fiskerflåden pr. 30. juni 2002

    /* KOM/2002/0483 endelig udg. */

    52002DC0483

    Beretning fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om resultaterne af de flerårige udviklingsprogrammer for fiskerflåden pr. 30. juni 2002 /* KOM/2002/0483 endelig udg. */


    BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET om resultaterne af de flerårige udviklingsprogrammer for fiskerflåden pr. 30. juni 2002

    Indholdsfortegnelse

    Resumé

    Indledning

    Fastlæggelse af mellemfristede mål

    Ommåling af tonnage

    Fartøjsfortegnelse

    Samlede resultater

    Resultater i de enkelte medlemsstater

    Belgien

    Tyskland

    Danmark

    Spanien

    Finland

    Frankrig

    Det Forenede Kongerige

    Grækenland

    Irland

    Italien

    Nederlandene

    Portuga

    Sverige

    Konklusion

    Resumé

    Hensigten med denne rapport [1] er at give et overblik pr. 30. juni 2002 over de forskellige fartøjskategorier i medlemsstaternes fiskerflåder, som er underlagt fjerde generation af de flerårige udviklingsprogrammer (FUP IV), og at foretage en sammenligning med de mellemfristede mål, som var fastsat for disse fartøjskategorier pr. samme dato.

    [1] Under anvendelse af artikel 6a og 6b i beslutning 2002/652/EF, som forlænger fjerde generations udviklingsprogrammer med et år frem til den 31. december 2002.

    Oplysningerne muliggør korrekt og transparent gennemførelse af offentlige støtteordninger for fiskerflåden. Fra 1. juli 2002 kan der ikke længere gives støtte til bygning af fiskefartøjer inden for de FUP IV-kategorier, som ikke opfyldte deres mål pr. denne dato.

    I denne rapport forklarer Kommissionen, hvordan de mellemfristede mål pr. 30 juni 2002 er beregnet pr. fartøjskategori i flåden, og derefter sammenlignes de med oplysningerne i EU's fartøjsfortegnelse for samme kategorier pr. samme dato. Beregningerne er kun foretaget for kapacitetsmålene (BT og kW), da volumenmålene for fiskeriindsatsen (BT x dage og kW x dage) kun kan angives for hele år på grund af fiskeriets sæsonbestemte karakter.

    Resultat:

    * Alle lande havde pr. 30. juin 2002 nået deres overordnede mellemfristede mål i kW [2].

    [2] Vurderingen af overholdelsen af FUP IV for så vidt angår BT er ikke pålidelig, da den ommåling af flåden, som skal være afsluttet i 2003, endnu ikke er færdig. Det er grunden til, at kW er den eneste mulige referenceværdi.

    * Kun Danmark, Spanien, Portugal, Irland og Finland havde nået deres kW-mål for alle fartøjskategorier i deres flåde.

    Heraf følger, at Belgien, Tyskland, Frankrig, Det Forenede Kongerige, Grækenland, Italien, Nederlandene og Sverige fra 1. juli 2002 skulle indstille støtten til nybygning eller modernisering af flåden for én eller flere fartøjskategorier.

    Indledning

    I de flerårige udviklingsprogrammer (FUP'er) er der for hver medlemsstat fastsat en række mål for reduktion af fiskerflådens størrelse for at få bragt fiskeriindsatsen i overensstemmelse med de disponible ressourcer. I fjerde generation af FUP'erne, der blev vedtaget i december 1997 [3], blev der fastsat mål for perioden 1997-2001. Denne periode blev af Rådet [4] forlænget til udgangen af 2002.

    [3] Kommissionens beslutninger 98/119/EF til 98/131/EF (EFT L 39 af 12.2.1998, s. 1-84).

    [4] EFT L 31 af 1.2.2002, s. 77.

    Fastlæggelse af mellemfristede mål

    >REFERENCE TIL EN GRAFIK>

    Artikel 6a i Kommissionens beslutning 2002/652/EF [5] om forlængelse af FUP'erne til 31. december 2002 fastsætter: "Kommissionen udarbejder på basis af oplysningerne pr. 30. juni 2002 i EF's fiskerfartøjsfortegnelse et dokument, der for hver fartøjskategori i hver medlemsstats flåde angiver afvigelsen mellem kapacitet i BT og kW pr. denne dato og delmålene beregnet pr. fartøjskategori som det aritmetiske gennemsnit af målene for programmernes femte og sjette år". Den følgende figur viser den udførte beregning for hver af flådens fartøjskategorier samt for det overordnede mål:

    [5] EFT L 215 af 10.08.2002, s. 23.

    I overensstemmelse med artikel 6b i Kommissionens beslutning 2002/652/EF begrænses beregningen til at omfatte de faktiske tal og målene for flåderne målt i kapacitet.

    I forbindelse med FUP'erne defineres et fartøjs kapacitet som dets tonnage i bruttotons (BT) og maskineffekt i kW.

    Ommåling af tonnage

    Tonnagemålene blev i FUP III (1992-1996) udtrykt i bruttoregistertons (BRT), selv om næsten alle medlemsstaterne anvendte flere forskellige måder at måle tonnagen på, idet nogle fartøjer måltes i BRT, andre i BT og atter andre i nationalt definerede tonnageenheder.

    For at harmonisere målingen af tonnage udstedtes Rådets forordning (EF) nr. 3259/94 [6] og Kommissionens beslutning 95/84/EF [7], hvori det fastsættes, at alle fiskerfartøjer skal måles i BT. De forenkler også definitionen af BT for fartøjer med en længde overalt på under 15 m, og der opstilles en formel til skønsmæssig ansættelse af BT for fartøjer af en længde på mellem 15 og 24 m, indtil hele flåden er ommålt.

    [6] EFT L 339 af 29.12.1994, s. 11.

    [7] EFT L 67 af 25.3.1995, s. 33.

    Tonnagemålene skulle efter aftale med medlemsstaterne omregnes til BT, da FUP IV blev vedtaget. Men nogle medlemsstater var ikke nået ret langt med at ommåle deres flåde på vedtagelsesdatoen, så selv om målene egentlig skulle opgøres i BT, blev de fortsat opgjort i en blanding af BT, anslået BT, BRT og nationale enheder.

    Medlemsstaterne skal senest ved udgangen af 2003 have afsluttet ommålingen af deres flåder i BT. Efterhånden som ommålingen skrider frem, erstattes den anslåede BT af faktiske værdier i flådefortegnelsen. Dette kan ikke undgå at ændre sammenligneligheden mellem status og de opstillede tonnagemål. I princippet skulle tonnagemålene beregnes på ny hver gang et fartøj ommåles. Men af praktiske grunde, nyberegnes målene kun en gang imellem. Indtil da vil der være en vis grad af usikkerhed, når flådesituationen sammenholdes med tonnagemålene.

    I denne rapport er der allerede taget endeligt hensyn til ommålingens virkning for alle fartøjskategorier for Belgien og Finland.

    Fartøjsfortegnelse

    De flerårige udviklingsprogrammer overvåges ved hjælp af indberetninger til EU's fortegnelse over fiskerfartøjer. Fortegnelsen er et register over EU's i alt ca. 100 000 erhvervshavfiskerfartøjers fysiske data, hvoraf det også fremgår, hvilken FUP-kategori fartøjet falder ind under. Fortegnelsen skal fungere som referenceregister med data for flåden vedrørende alle aspekter af den fælles fiskeripolitik.

    I tidligere beretninger om FUP-resultaterne kunne der undertiden være stor forskel på oplysningerne i fartøjsfortegnelsen og de oplysninger, medlemsstaterne indsendte i deres årlige rapporter. Disse uoverensstemmelser skyldtes bl.a., at medlemsstaternes indberetninger blev kontrolleret for fejl, inden de blev indlæst i databasen. Afviste eller mistænkelige indberetninger blev returneret, så medlemsstaten kunne rette eller kontrollere dem. Det var tanken hermed at sikre, at fortegnelsen var pålidelig, men det medførte i praksis ofte uoverensstemmelse mellem oplysningerne i medlemsstaternes og EU's fartøjsfortegnelser.

    Denne fremgangsmåde er nu blevet ændret. Medlemsstaterne har nu direkte adgang til deres egne data i EU's fartøjsfortegnelse via internettet ved hjælp af programmet FRONT ("Fleet Register on the Net"). Dermed kan de nationale myndigheder straks foretage de fornødne rettelser, hvis dataene i EU's fartøjsfortegnelse begynder at afvige fra dataene i medlemsstatens egen database. Det er grunden til, at kapacitetstallene i denne beretning er baseret på oplysningerne i EU's fartøjsfortegnelse. Der er dog fortsat flere steder i fartøjsfortegnelsen, hvor der er manglende konsistens i oplysningerne. Det vigtigste eksempel herpå er, at der er nogle fartøjer, der ikke har en gyldig FUP-fartøjskategorikode. I skemaerne nedenfor er disse fartøjer medtaget som "uklassificerede fartøjer". Kommissionens tjenestegrene søger sammen med de pågældende medlemsstater at få dette forhold bragt i orden.

    Samlede resultater

    Skemaet Sammenligning mellem faktisk resultat og overordnet mellemfristet mål pr. 30. juni 2002 for hver medlemsstat viser den procentvise ændring i tonnage og effekt i perioden 1. januar 1997 - 30. juni 2002.

    Asterisken i tonnageoverskriften (BT*) indikerer, at de samlede tal er en blanding af BT- og BRT-værdier. Ved beregningen af det samlede tal har man taget BT-værdien først, hvad enten der en tale om en målt værdi eller en anslået værdi. Hvor der ikke findes nogen BT, har man anvendt BRT-værdien.

    Overholdelse af kapacitetsmålsætningerne

    Nedenstående skema giver en oversigt over udviklingen i den samlede EU-flåde siden starten af FUP IV ud fra oplysningerne i EF's fortegnelse over fiskerfartøjer. De grå kolonner viser de medlemsstater, som ikke havde nået deres fastsatte mål pr. 30. juni 2002.

    Siden den 1. januar 1997 er flåden blevet reduceret med ca. 7,6 % i effekt. I tonnage er forskellen sandsynligvis 3,5%, men dette tal er behæftet med usikkerhed, da ommålingen af flåden ikke er afsluttet.

    Sammenligning mellem faktisk resultat og overordnet mellemfristet mål pr. 30. juni 2002 for hver medlemsstat

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed skrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for virkningerne af ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre, undtagen for Belgien og Finland, hvor ommålingen allerede er medtaget.

    Lande, hvor feltet er grå, er lande der ikke har nået målene.

    (*) I status for Frankrig pr. 1. januar 1997 er fartøjer hjemmehørende i de franske oversøiske departementer (svarende til ca. 17 000 BT et 100 000 kW) ikke medregnet, da man ikke på nuværende tidspunkt har de præcise tal.

    Fartøjkategorier, hvor de mellemfristed mål pr. 30. juni 2002 er nået

    >TABELPOSITION>

    Resultater i de enkelte medlemsstater

    Nedenstående skemaer giver en oversigt over de foreløbige resultater af FUP IV pr. 30. juni 2002 i de enkelte medlemsstater.

    De viser kapacitetsmålene pr. 30. juni 2002 sammenholdt med status for fiskerflåden ifølge fartøjsfortegnelsen på samme tidspunkt.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået.

    Målene for tonnage udtrykt i BT for kategori 4A1 og 4A2 er endelige. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    For kategorierne 4C4, 4C6 og 4C7 er tonnagemålene udtrykt i BT endelige. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    Tonnagemålet for kategori 4B4 udtrykt i BT er endeligt. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    Tonnagemålet for kategori 4E7 udtrykt i BT er endeligt. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    For kategorierne 4L1, 4L2, 4L3 og 4L4 er tonnagemålene udtrykt i BT endelige. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    For kategorierne 4F5 og 4F6 er tonnagemålene udtrykt i BT og endelige. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    Tonnagemålet for kategori 4N8 udtrykt i BT er endeligt. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    Tonnagemålet for kategori 4D4 udtrykt i BT er endeligt. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    >TABELPOSITION>

    Tal med fed kursivskrift angiver, at målene ikke er nået. Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    For kategorierne 4J2, 4J3 og 4J4 er tonnagemålene udtrykt i BT og endelige. Der vil ikke ske senere justeringer for at tage højde for flådens ommåling.

    >TABELPOSITION>

    Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    >TABELPOSITION>

    Det bør bemærkes, at tonnagemålene ikke er blevet revideret, dvs. der er ikke taget højde for ommålingen til BT, og derfor er sammenligninger mellem status og de opstillede mål usikre.

    Konklusion

    I perioden 1. januar 1997 til 30. juni 2002 blev EU-flåden reduceret med 71.141 BT og 599.634 kW, hvilket svarer til en reduktion af flådekapaciteten på omkring henholdsvis 3,5 % og 7,6 %. Målingen af tonnagen er behæftet med usikkerhed på grund af ommålingen af flåden. Pr. 30. juni 2002 var EU-flåden allerede omkring 19 % under tonnageslutmålene i FUP IV og 13 % under effektslutmålene.

    Der er stadig adskillige medlemsstater, som ikke har nået deres mål inden for visse fartøjskategorier.

    Denne rapport har til formål at opfordre medlemsstaterne til at træffe foranstaltninger med henblik på at afhjælpe situationen, hvor det er nødvendigt, samt at standse de offentlige støtteordninger for de fartøjskategorier, som ikke har nået målene, i overensstemmelse med artikel 9 og 10 i forordning (EF) 2792/99 [8] og artikel 6b i Kommissionens beslutning 2002/652/EF [9] om forlængelse af fjerde generation af de flerårige udviklingsprogrammer for medlemsstaternes fiskerflåder til 31. december 2002.

    [8] EFT L 337 af 30.12.1999, s. 14.

    [9] EFT L 215 af 10.08.2002, s. 23.

    Top