Kies de experimentele functies die u wilt uitproberen

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 52001AE0055

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Rådets forordning om sjette ændring af forordning (EF) nr. 850/98 om bevarelse af fiskeressourcerne gennem tekniske foranstaltninger til beskyttelse af unge marine organismer"

    EFT C 123 af 25.4.2001, blz. 74–75 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001AE0055

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Rådets forordning om sjette ændring af forordning (EF) nr. 850/98 om bevarelse af fiskeressourcerne gennem tekniske foranstaltninger til beskyttelse af unge marine organismer"

    EF-Tidende nr. C 123 af 25/04/2001 s. 0074 - 0075


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Rådets forordning om sjette ændring af forordning (EF) nr. 850/98 om bevarelse af fiskeressourcerne gennem tekniske foranstaltninger til beskyttelse af unge marine organismer"

    (2001/C 123/18)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 26. september 2000 under henvisning til EF-traktatens artikel 37 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede Eduardo Chagas til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 20. december 2000.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 378. plenarforsamling, mødet den 25. januar 2001, enstemmigt følgende udtalelse.

    1. Indledning

    1.1. Rådet vedtog ved forordning (EF) nr. 850/98 tekniske foranstaltninger til beskyttelse af unge marine organismer.

    1.2. Formålet med det foreliggende forslag til forordning, som er den sjette ændring af forordning (EF) nr. 850/98, er at præcisere eller korrigere nogle af de opstillede betingelser.

    1.3. De foranstaltninger, Kommissionen foreslår, vedrører således:

    a) beregning af andelen af marine organismer om bord udtrykt i levende vægt efter sortering eller ved landing for fangster, der er taget med redskaber med maskestørrelser på under 16 mm,

    b) montering af kvadratmaskede paneler i trukne fiskeredskaber med maskestørrelser på mellem 70 og 79 mm og montering af sorteringsriste i trukne fiskeredskaber med maskestørrelser på mellem 32 og 54 mm,

    c) fiskeri med skrabere,

    d) landing af dele af krabber eller beskadigede krabber,

    e) sikring af, at områdespecifikke mindstemål på krabber respekteres behørigt,

    f) meddelelse til de kompetente kontrolmyndigheder af de krævede oplysninger om fiskeri i et område, der er oprettet til beskyttelse af makrel,

    g) indførelse af områder og perioder, hvor bestemte fangstmetoder er forbudt af hensyn til beskyttelsen af kulmule,

    h) maskestørrelsen i faststående redskaber, som skal anvendes ved fiskeri efter forskellige arter i Nordsøen og tilstødende geografiske områder,

    i) anvendelse af kombinationer af fiskeredskaber med maskestørrelser på mellem 16 og 31 mm og 100 mm eller derover eller på mellem 80 og 99 mm og 100 mm eller derover i region 1 og 2, undtagen Skagerrak og Kattegat,

    j) mindstemål på languster, rødspætte, musling og en art hestemakrel,

    k) måling af størrelsen på languster.

    2. Generelle bemærkninger

    2.1. ØSU godkender det foreliggende forslag, forudsat at der tages hensyn til nedenstående bemærkninger.

    2.2. Skal foranstaltningerne være praktisk gennemførlige og effektive, bør der så vidt muligt findes frem til et godt kompromis mellem det tilsigtede mål og fiskeriaktiviteten.

    2.3. ØSU henstiller desuden, at de tekniske bevarelsesforanstaltninger baseres på den videnskabelige og teknologiske udvikling samt på en dialog med erhvervet.

    2.4. Den foreslåede nye ordlyd af artikel 18, stk. 4, vil gribe forstyrrende ind i fiskeriet af målarten, krabber, eftersom det fastsættes, at de kun må beholdes om bord og landes hele.

    2.5. Da forordningen ikke definerer, hvad der skal forstås ved "hele krabber", kan denne foranstaltning ikke gennemføres i praksis. Skal en krabbe, som mangler en lille klo, betragtes som en hel krabbe?

    2.6. ØSU tvivler på, at fiskerne under deres arbejde kan anvende de bestemmelser, som nu foreslås. Der sættes også spørgsmålstegn ved, om der i praksis kan føres kontrol med overholdelse af de pågældende bestemmelser. Forslag af denne art bidrager ikke til at gøre forvaltningsforanstaltningerne under den fælles fiskeripolitik troværdige i sektoren.

    2.7. Baggrunden for dette spørgsmål er, at der for dette produkt er forskellige vaner og kulturelle forskelle i EU, og at markedet og forbruget følgelig opfører sig forskelligt.

    2.8. Spørgsmålet må løses under anvendelse af subsidiaritetsprincippet, hvor de enkelte medlemsstater tager udgangspunkt i de lokale traditioner og metoder.

    2.9. ØSU understreger endnu en gang, at de tekniske foranstaltninger må være enkle, praktisk gennemførlige og nemme at kontrollere, hvis de skal være effektive og nå det opstillede mål.

    2.9.1. Medmindre der er en reel grund hertil bør grundforordningen ikke tilføres ændringer, som kun vil gøre fiskerierhvervet endnu mere indviklet og påføre såvel sektoren som forbrugerne øgede omkostninger.

    2.10. Det konstateres, at forordning 850/98 med de tilpasninger, præciseringer og ændringer, der nu foreslås, allerede har været genstand for fyrre ændringer.

    2.11. ØSU henstiller derfor, at der ved næste ændring foretages en kodificering af teksten.

    3. Særlige bemærkninger

    3.1. Den ændring, der foreslås i pkt. 4, bør udgå.

    3.2. Forslaget i pkt. 6 bør indgå i et Bilag over de kompetente kontrolmyndigheder i medlemsstaterne.

    3.3. Der ser ud til at være en fejl i Bilag I. Maskestørrelseskombinationen 90-99 gælder ikke kun for ICES-afsnit VIId og IIIa i Nordsøen som angivet, men også for ICES VIIe.

    Bruxelles, den 25. januar 2001.

    Göke Frerichs

    Formand for

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    Naar boven