Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999AC0072

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/388/EØF om det fælles merværdiafgiftssystem, med hensyn til standardsatsen«

    EFT C 101 af 12.4.1999, p. 87 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    51999AC0072

    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/388/EØF om det fælles merværdiafgiftssystem, med hensyn til standardsatsen«

    EF-Tidende nr. C 101 af 12/04/1999 s. 0087


    Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Kommissionens forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/388/EØF om det fælles merværdiafgiftssystem, med hensyn til standardsatsen« (1999/C 101/18)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 22. december 1998 under henvisning til EF-traktatens artikel 99 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg besluttede at overdrage det forberedende arbejde til Kenneth Walker som hovedordfører.

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 360. plenarforsamling af 27.-28. januar 1999, mødet den 28. januar 1999, med 83 stemmer for, 3 imod og 2 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

    1. Indledning

    1.1. Formålet med dette forslag er at sætte Rådet i stand til at træffe afgørelse om minimumssatsen for normalsatsen som krævet i Fællesskabets momslovgivning.

    1.1.1. Afgørelsen er nødvendig for at sikre et fiskalt set velfungerende indre marked, både under de nugældende momsovergangsordninger og med sigte på forberedelsen af det endelige fælles momssystem.

    1.2. Kommissionen har i sit arbejdsprogram for indførelsen af en ny fælles momsordning for det indre marked og i sin rapport om satserne understreget, at en tilnærmelse af momssatserne inden for en harmoniseret struktur er en forudsætning for indførelsen af en ny fælles momsordning.

    1.2.1. Hvilken grad af harmonisering der bør vælges, bør såvel nu som i fremtiden vurderes ud fra, hvad der skønnes nødvendigt for at hindre konkurrenceforvridninger, der ville skade Fællesskabet som helhed.

    1.2.2. Et vigtigt karakteristikum ved momsen er, at den principielt er konkurrenceneutral. Fastholdes medlemsstaternes mulighed for at operere med vidt forskellige momssatser, kan det imidlertid ødelægge neutraliteten og påvirke virksomhedernes lokaliseringsmønster; det vil være i strid med principperne for det indre marked.

    1.2.3. Kommissionens forslag sigter derfor på at forberede den nødvendige satsharmonisering inden for det gældende momssystem og samtidig bane vejen for de næste etaper i den gradvise satstilnærmelse, som indførelsen af det fælles momssystem stiller krav om. Forslaget drejer sig udelukkende om normalsatsens niveau.

    1.3. På nuværende tidspunkt indeholder overgangsforanstaltningerne i Fællesskabets momslovgivning bestemmelser om en harmonisering af momssatsernes antal og niveau. Dette er udtryk for den harmoniseringsgrad, som medlemsstaterne har fundet nødvendig af hensyn til en velfungerende overgangsordning.

    1.3.1. Som led i disse overgangsforanstaltninger skal medlemsstaterne fastsætte en normalsats for momsen på mindst 15 %.

    1.4. I artikel 12, stk. 3, litra a), i sjette direktiv hedder det, at Rådet på Kommissionens forslag og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg med enstemmighed træffer afgørelse om størrelsen af den normalsats, der skal anvendes efter den 31. december 1998.

    1.5. Nærværende forslag følger samme ræsonnement som Kommissionens forslag om samme spørgsmål fra 1995 (). Forholdene har ikke ændret sig grundlæggende siden da.

    1.6. I praksis ligger medlemsstaternes normalsatser i intervallet 15-25 %.

    1.7. Kommissionen forudser, at euroens indførelse vil skærpe de eksisterende problemer med hensyn til strukturelle skævheder og konkurrenceforvridninger. Der vil opstå større prisgennemsigtighed i Euroland, og det vil blive lettere at vurdere størrelsen af de anvendte momssatser. Det gør behovet for en satsharmonisering i det indre marked større end nogensinde.

    1.8. Der vil derfor være behov for et forslag om niveauerne for såvel normalsatsen som de reducerede satser. Af tekniske grunde kan et sådant forslag imidlertid først lægges frem i slutningen af 1999.

    2. Kommissionens forslag

    2.1. Merværdiafgiftens normalsats skal af hver enkelt medlemsstat fastsættes som en procentsats af beskatningsgrundlaget og skal være ens for levering af goder og for levering af tjenesteydelser. Fra 1. januar til 31. december 1999 må denne procentsats ikke være mindre end 15 % og ikke højere end 25 %.

    2.2. På forslag af Kommissionen og efter høring af Europa-Parlamentet skal Rådet med enstemmighed træffe afgørelse om størrelsen af den normalsats, der skal anvendes efter den 31. december 1999.

    3. Bemærkninger

    3.1. Kommissionens aktuelle forslag er i virkeligheden en gentagelse af det forslag, der blev fremlagt i 1995.

    3.2. I ØSU's udtalelse om det oprindelige forslag () hed det: »Uden at der dermed tilstræbes en fuldstændig harmonisering af satserne (...), bør der arbejdes hen imod, at momssatserne ligger inden for et smallere bånd (...).« Og konklusionen i udtalelsen var, at »ØSU godkender Kommissionens forslag om (...) at indføre et interval med en nedre sats på 15 % og en øvre sats på 25 % for momsens normalsats i medlemsstaterne«. ØSU ser ingen grund til at fjerne sig fra den holdning, det indtog i nævnte udtalelse.

    3.3. ØSU er enig med Kommissionen i, at forbrugerne og andre uden momsfradragsret vil finde det lettere at sammenligne priserne inklusive moms i euroområdets forskellige medlemsstater, ligesom momspligtige erhvervsdrivende vil have lettere ved at sammenligne priserne eksklusive moms.

    3.4. Da det i artikel 12, stk. 3, litra a), i sjette direktiv hedder, at Rådet på forslag af Kommissionen »og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg« med enstemmighed skal træffe afgørelse om størrelsen af normalsatsen, der skal anvendes efter den 31. december 1998, ser ØSU gerne, at ordlyden i artikel 1, litra a) i forslaget til direktiv ændres til: »Rådet træffer (...) og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg afgørelse om (...)«.

    3.4.1. Dette svarer til den ændring, ØSU anmodede om i udtalelsen om det foregående direktivforslag, og som Kommissionen imødekom. Dette fremgår af Kommissionens rapport om dens hensyntagen til ØSU's udtalelser fra plenarforsamlingen i april og maj 1996.

    Bruxelles, den 28. januar 1999.

    Beatrice RANGONI MACHIAVELLI

    Formand for

    Det Økonomiske og Sociale Udvalg

    () EFT C 204 af 15.7.1996.

    () KOM(95) 731 endelig udg.

    Top