EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51998PC0305(06)

Forslag til Rådets beslutning om et særprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration inden for "fremme af innovation og tilskyndelse til små og mellemstore virksomheders deltagelse" (1998-2002)

/* KOM/98/0305 endelig udg. - Bind II - CNS 98/0182 */

EFT C 260 af 18.8.1998, p. 75 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51998PC0305(06)

Forslag til Rådets beslutning om et særprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration inden for "fremme af innovation og tilskyndelse til små og mellemstore virksomheders deltagelse" (1998-2002) /* KOM/98/0305 endelig udg. - Bind II - CNS 98/0182 */

EF-Tidende nr. C 260 af 18/08/1998 s. 0075


Forslag til Rådets beslutning om et særprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration inden for »fremme af innovation og tilskyndelse til små og mellemstore virksomheders deltagelse« 1998-2002) (98/C 260/06) (EØS-relevant tekst) KOM(98) 305 endelig udg. - 98/0182(CNS)

(Forelagt af Kommissionen den 10. juni 1998)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 130 I, stk. 4,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet,

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg, og

ud fra følgende betragtninger:

Europa-Parlamentet og Rådet vedtog ved afgørelse nr. . . ./98/EF (1) det femte rammeprogram for Det Europæiske Fællesskabs indsats inden for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (i det følgende benævnt »FTU«) for perioden 1998-2002 (i det følgende benævnt »femte rammeprogram«, som bl. a. fastsætter, hvilke aktiviteter der skal gennemføres vedrørende fremme af innovation og tilskyndelse til små og mellemstore virksomheders deltagelse;

ifølge traktatens artikel 130 I, stk. 3, skal rammeprogrammet iværksættes ved hjælp af særprogrammer, der udarbejdes inden for hver enkelt af de aktioner, som det består af, i hvert særprogram fastlægges de nærmere regler for programmets gennemførelse, programmets varighed og de midler, der skønnes nødvendige hertil;

i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1110/94/EF af 26. april 1994 om det fjerde rammeprogram for Det Europæiske Fællesskabs indsats inden for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (1994-1998) (2) og artikel 4, stk. 2, i Rådets beslutninger om særprogrammer til gennemførelse af det fjerde rammeprogram, har Kommissionen ladet foretage en ekstern evaluering, som den sammen med sine konklusioner og bemærkninger har fremsendt til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget;

Udvalget for Videnskabelig og Teknisk Forskning (CREST) er blevet hørt med hensyn til særprogrammernes videnskabelige og teknologiske indhold, som beskrevet i det arbejdsdokument, som Kommissionen vedtog den 5. november 1997 (3);

i overensstemmelse med traktatens artikel 130 J finder Rådets afgørelse 98/. . ./EF af . . . om reglerne for virksomheders, forskningscentres og universiteters deltagelse i forskningen samt reglerne for formidling af forskningsresultaterne (4) (i det følgende benævnt »regler for deltagelse og formidling«) anvendelse på dette særprogram og indebærer, at Det Fælles Forskningscenter kan deltage i indirekte aktioner omfattet af dette program;

ved gennemførelsen af dette program kan internationalt samarbejde med tredjelande eller internationale organisationer ud over det samarbejde, der er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde eller af en associeringsaftale, vise sig hensigtsmæssigt, særlig på grundlag af traktatens artikel 130 M;

gennemførelsen af dette program omfatter også aktiviteter og ordninger, som går ud på at stimulere, formidle og udnytte FTU-resultater, navnlig over for små og mellemstore virksomheder, samt tilskyndelse til forskeres uddannelse og mobilitet;

ifølge målsætningerne i den første handlingsplan for innovation bør forskningen under det femte rammeprogram i højere grad rettes mod innovation;

det bør på den ene side undersøges, hvor langt gennemførelsen af dette program er nået for om nødvendigt at tilpasse det til den videnskabelige og teknologiske udvikling; på den anden side bør uafhængige eksperter til sin tid foretage en evaluering af programmets gennemførelse og resultater -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

I medfør af artikel 3, stk. 1, i femte rammeprogram vedtages et særprogram for temaet »fremme af innovation og tilskyndelse til små og mellemstore virksomheders deltagelse« (i det følgende benævnt »særprogram«) for perioden fra [datoen for vedtagelsen af dette program] til den 31. december 2002.

Artikel 2

1. I henhold til bilag III til femte rammeprogram beløber de midler, der skønnes nødvendige til gennemførelsen af særprogrammet (i det følgende benævnt »midler«), sig til 350 mio. ECU, hvoraf højst 7,70 % til Kommissionens administrative udgifter.

2. En vejledende fordeling af midlerne er anført i bilag I.

3. Af disse midler er

- 73,8 mio. ECU bestemt til perioden 1998-1999

- 276,2 mio. ECU bestemt til perioden 2000-2002.

Sidstnævnte beløb skal i givet fald tilpasses på de betingelser, der er fastsat i artikel 3, stk. 3, i femte rammeprogram.

4. Budgetmyndigheden fastsætter, under hensyntagen til de videnskabelige og teknologiske mål og prioriteter, der er fastlagt i denne beslutning, bevillingerne for hvert regnskabsår under hensyn til de midler, der er til rådighed inden for de flerårige finansielle overslag.

Artikel 3

1. Særprogrammets hovedlinjer, videnskabelige og teknologiske mål samt prioriteter er anført i bilag I. De er fastlagt i overensstemmelse med de grundlæggende principper og de tre kategorier af udvælgelseskriterier, der er anført i bilag I til femte rammeprogram.

2. I overensstemmelse med disse principper og kriterier finder de udvælgelseskriterier, der er omhandlet i artikel 10 i reglerne for deltagelse og formidling, anvendelse på udvælgelsen af de FTU-aktioner, der skal gennemføres.

Der anvendes endvidere et særligt udvælgelseskriterium i dette program: virksomheders deltagelse i aktioner med omkostningsdeling skal være tilpasset aktivitetens art.

Ved gennemførelsen af programmet, herunder i det arbejdsprogram, der er nævnt i artikel 5, stk. 1, skal disse kriterier overholdes, om end de kan tildeles forskellig vægt.

3. Reglerne for deltagelse og formidling finder anvendelse på særprogrammet.

4. Bestemmelserne om Fællesskabets finansielle deltagelse i særprogrammet er fastsat i artikel 4 i femte rammeprogram.

5. Særprogrammets indirekte FTU-aktioner er fastlagt i bilag II og IV til femte rammeprogram.

De særlige bestemmelser for særprogrammets gennemførelse er præciseret i bilag II.

Artikel 4

Under hensyntagen til de kriterier, der er fastsat i artikel 3, de videnskabelige og teknologiske mål samt de prioriteter, der er anført i bilag I, skal Kommissionen:

a) undersøge, hvor langt gennemførelsen af særprogrammet er nået, og i givet fald forelægge forslag til at tilpasse det, i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1, i femte rammeprogram.

b) lade den eksterne evaluering foretage, der er nævnt i artikel 5, stk. 2, i femte rammeprogram, for så vidt angår de aktioner, der er omfattet af særprogrammet.

Artikel 5

1. Kommissionen udarbejder et arbejdsprogram med nærmere beskrivelse af:

a) indholdet i bilag I

b) den vejledende tidsplan for gennemførelsen af særprogrammet

c) koordineringsbestemmelserne som anført i bilag II

d) og, efter behov, udvælgelseskriterierne samt reglerne for deres anvendelse for hver indirekte FTU-aktion.

Arbejdsprogrammet kan om nødvendigt ajourføres.

2. Med henblik på at gennemføre de indirekte FTU-aktioner, iværksætter Kommissionen, på grundlag af arbejdsprogrammet, de procedurer, der er omhandlet i reglerne for deltagelse og formidling, først og fremmest indkaldelse af forslag.

Artikel 6

1. Kommissionen er ansvarlig for programmets gennemførelse.

2. Den bistås af programudvalget, der består af repræsentanter for medlemsstaterne, og som har Kommissionens repræsentant som formand.

3. Kommissionens repræsentant forelægger programudvalget udkastene til foranstaltninger vedrørende:

- udarbejdelse og ajourføring af det arbejdsprogram, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1

- udarbejdelse af mandatet for den eksterne evaluering, der er nævnt i artikel 5, stk. 2, i femte rammeprogram.

Artikel 7

1. Programudvalget afgiver udtalelse om de udkast til foranstaltninger, der er nævnt i artikel 6, stk. 3, inden for en frist, som formanden kan fastsætte under hensyn til, hvor meget der pågældende spørgsmål haster. Det udtaler sig med det flertal, der er fastsat i traktatens artikel 148, stk. 2, for vedtagelse af de afgørelser, som Rådet skal træffe på forslag af Kommissionen. Ved afstemninger i udvalget tillægges de stemmer, der afgives af repræsentanterne for medlemsstaterne, den vægt, der er fastlagt i nævnte artikel. Formanden deltager ikke i afstemningen.

Kommissionen vedtager de påtænkte foranstaltninger, når de er i overensstemmelse med udvalgets udtalelse.

Er de påtænkte foranstaltninger ikke i overensstemmelse med udvalgets udtalelse, eller er der ikke afgivet nogen udtalelse, forelægger Kommissionen straks Rådet et forslag til de foranstaltninger, der skal træffes. Rådet træffer afgørelse med kvalificeret flertal.

Har Rådet ved udløbet af en frist på seks uger regnet fra forslagets forelæggelse for Rådet ikke truffet nogen afgørelse, vedtages de foreslåede foranstaltninger af Kommissionen.

2. Kommissionen underretter regelmæssigt programudvalget om udviklingen med hensyn til særprogrammets gennemførelse, herunder navnlig om resultaterne fra bedømmelsen og udvælgelsen af indirekte FTU-aktioner.

Artikel 8

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

(1) Fælles holdning (EF) nr. 31/98, vedtaget af Rådet den 23. marts 1998 (EFT C 178 af 10.6.1998, s. 49).

(2) EFT L 126 af 18.5.1994, s. 1. Denne afgørelse er senest ændret ved afgørelse nr. 2535/97/EF (EFT L 347 af 18.12.1997, s. 1).

(3) KOM(97) 553 endelig udg.

(4) KOM(97) 587 endelig udg. (EFT C 40 af 7.2.1998, s. 14).

BILAG I

HOVEDLINJER, VIDENSKABELIGE OG TEKNOLOGISKE MÅL SAMT PRIORITETER

INDLEDNING

Innovation er en vigtig faktor for industriens konkurrenceevne, en bæredygtig økonomisk og social udvikling og jobskabelse. Innovation er et komplekst fænomen, der involverer mange forskellige aktører (virksomheder, universiteter, forskningscentre, finansielle operatører osv.) og udgør et vigtigt element i samfundets adfærdsmæssige og dynamiske udvikling. Virksomhedernes konkurrenceevne er i høj grad baseret på deres innovationskapacitet: gennem udviklingen af nye produkter og tjenesteydelser gør denne kapacitet det muligt at erobre nye markeder, gennem udviklingen af nye produktionsprocesser leverer den midlerne til at holde omkostningerne under kontrol og konkurrere på markedet. Således stammer 78 % af indtægterne i edb-sektoren fra produkter, som højst har været på markedet i to år. Det er derfor vigtigt at fremme innoverende aktiviteter, herunder oprettelse af innoverende virksomheder, og at lette videreformidling og udnyttelse af forskningsresultaterne samt at støtte teknologioverførsel. Europa skal bedre kunne udnytte sine forskningsresultater og store viden- og knowhowpotentiale, for at økonomien og samfundet kan få fuldt udbytte heraf. Det er vigtigt, at forskningsindsatsen ledsages af og udformes efter en ambitiøs europæisk innovationspolitik.

De små og mellemstore virksomheder (SMV'er) er vigtige formidlere og aktører inden for innovation. De spiller en væsentlig rolle i den europæiske økonomi, og deres udvikling er af stor betydning for skabelsen af nye aktiviteter, den europæiske industris konkurrenceevne, den økonomiske vækst og beskæftigelsen. Disse virksomheder er ligeledes præget af særlige kendetegn, som kræver egnede foranstaltninger, der kan stimulere udviklingen og sikre den nødvendige opfølgning. Som supplement til aktioner, der iværksættes af medlemsstaterne, er det nødvendigt med en indsats på europæisk plan for at bistå små og mellemstore virksomheder med at internationalisere deres aktiviteter og få adgang til ny teknologi, hvad enten det drejer sig om højteknologiske SMV'er eller om SMV'er med blot en lille eller ingen forskningskapacitet, som skal integrere teknologi udviklet af tredjeparter.

Fremme af innovation og SMV'ers deltagelse er tæt forbundne, men ikke sammenfaldende områder. Dette program medvirker til at optimere indsatsen på disse to områder.

Programmets strategiske mål

Det strategiske mål er at forbedre den økonomiske og sociale virkning af navnlig rammeprogrammets forskningsaktiviteter ved at sikre bedre formidling og udnyttelse af resultaterne heraf samt forbedre overførslen og formidlingen af teknologi fra forskellige kilder, idet der tages hensyn til kundernes og brugernes behov.

Dette mål forfølges ved at indføre en sammenhængende innovationspolitik, der kan bidrage til gennemførelsen af den »første handlingsplan inden for innovation«, og som retter en særlig opmærksomhed mod SMV'er og deres deltagelse i det femte rammeprogram for forskning og udvikling.

Aktiviteterne i nærværende program supplerer medlemsstaternes aktiviteter og har til formål at tjene som retningslinje for, supplere og støtte de aktioner, der udføres under de andre særprogrammer eller i givet fald som led i andre fællesskabsaktioner, med henblik på at nå dette mål.

Tilknytning til de andre programmer og fællesskabsaktioner

De andre programmer bidrager aktivt og i tæt samordning og samspil med nærværende program til gennemførelsen af det strategiske mål og forfølger i den hensigt de generelle mål, som er beskrevet i bilag II (tredje aktion) til det femte rammeprogram.

Nærværende program spiller en tilskyndende og samordnende rolle under det femte rammeprogram for aktiviteter inden for områderne innovation og SMV'er, særligt i sammenhæng med politikken for små og mellemstore virksomheder.

Aktionen baseres på de foranstaltninger, instrumenter og den kompetence, der udvikles i forbindelse med programmets særlige aktiviteter, og vedrører navnlig udvikling af mekanismer, der skal lette udnyttelsen og overførslen af resultater samt SMV'ers deltagelse, evaluering af resultaterne og senere opfølgning af deres udnyttelse med henblik på at vurdere den økonomiske og sociale virkning. Aktionen er navnlig baseret på de aktiviteter, som udføres af »innovationsenhederne«, hvis aktiviteter programmet samordner, for at innovationsdimensionen integreres i gennemførelsen af programmerne.

SAMORDNENDE AKTIVITETER INDEN FOR INNOVATION OG SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDERS DELTAGELSE

Mål

Målene er at samordne og støtte de tematiske programmers indsats for at integrere »innovations- og SMV-dimensionen« i fastlæggelsen af deres prioriteter og arbejdsprogrammer samt i gennemførelsen af aktionerne, sikre den indbyrdes sammenhæng mellem aktiviteterne til fordel for innovation og SMV'er og deres harmonisering inden for de tematiske programmer og bedst muligt anvende den kompetence og erfaring og de infrastrukturer, der findes på horisontalt plan eller inden for andre programmer.

Aktiviteter inden for innovation

For at opfylde programmets strategiske mål ydes den største indsats inden for de tematiske programmer på foranledning af »innovationsenhederne«, således at der kan tages hensyn til forskningsemnernes specifikke karakter og sikres den bedst mulige overensstemmelse mellem udnyttelsen af resultaterne og den sammenhæng, de anvendes i.

Først og fremmest skal programmet sikre synergien mellem »innovationsenhederne« og indgå i et samspil med de tematiske programmer om at fastlægge og gennemføre deres specifikke opgaver. Disse opgaver kan bl. a. bestå i:

- støtte til innovationsaktioner som f. eks. opfølgning af teknologioverførsel og lancering af projekter med demonstrationsværdi

- udnyttelse af tematiske netværk, aktioner og mekanismer til fremme af anvendelse og overførsel af resultater eller oprettelse af innoverende virksomheder, navnlig ved at lette adgangen til privat finansiering

- tilrettelæggelse af evaluering af projekterne og deres resultater med henblik på at fremme udnyttelsen heraf, navnlig ved hjælp af den teknologiske gennemførelsesplan.

Dernæst bidrager programmet sammen med de tematiske programmer til fastlæggelsen af metoder og mekanismer, der medvirker til at øge udnyttelsesgraden af resultaterne af forskningsprojekterne under disse programmer samt til at sørge for en sammenhængende og effektiv informationsformidling om projekterne og forsknings- og udviklingsresultaterne gennem de horisontale infrastrukturnet og -tjenester (Cordis, IRC).

Aktiviteter med henblik på at styrke SMV'ers deltagelse

Programmets strategiske mål indebærer en samordning af støtteforanstaltningerne for SMV'ers deltagelse i de FTU-aktioner og demonstrationsaktioner, der udføres inden for rammerne af disse programmer:

- aktioner inden for »kooperativ forskning«, der giver mindst tre af hinanden uafhængige SMV'er fra mindst to medlemsstater mulighed for at løse fælles teknologiske problemer internt eller ved at overdrage dem til udenforstående retlige enheder, herunder også industrielle enheder, som har egnet kapacitet til forskning og teknologivalidering

- aktioner, der sigter på at støtte og fremme SMV'ers deltagelse i fælles og kooperative forskningsprojekter (f. eks. ved hjælp af tilskud til den forberedende fase, de såkaldte »sonderingspræmier«), idet der tages hensyn til, at SMV'er har behov for en fleksibel og let tilgængelig støtteordning.

Disse aktioner, der har til formål at fremme og lette SMV'ers deltagelse i FTU-aktiviteter, vedrører alle særprogrammernes mål og prioriteter.

Derudover støtter programmet tilrettelæggelsen og forbedringen af formidlingen og udnyttelsen af resultaterne under de tematiske programmer, blandt andet med henblik på at lette SMV'er deltagelse i validerings- og demonstrationsprojekter inden for nøgleaktionerne.

AKTIVITETER, DER ER SPECIFIKKE FOR DET HORISONTALE PROGRAM

FREMME AF INNOVATION

De specifikke aktiviteter, som supplerer aktionerne under de tematiske programmer, bidrager til at fremme et gunstigt miljø for innovation i Europa og fastlæggelsen af en ramme, der giver et stort antal virksomheder mulighed for at drage fordel heraf.

i) Bedre anvendelse af EF-forskningsresultaterne

Mål

Målet er at øge anvendelsesgraden af forskningsresultaterne og således bidrage til det overordnede mål, der går ud på at forbedre den økonomiske og sociale virkning af rammeprogrammets aktiviteter.

Aktiviteter

- Identificering og udvikling af mekanismer, som i projekternes livscyklus kan lette beskyttelsen af den erhvervede viden, udnyttelsen eller overførslen af teknologi og de opnåede resultater samt adgangen til private finansieringsformer, der gør det muligt at sikre anvendelsen af resultaterne. Der tilskyndes ligeledes til organisatoriske ændringer, som kan styrke innovationstiltag.

- Tilrettelæggelse af udveksling af informationer og god praksis mellem programmerne.

- Fremme af anvendelsen af disse mekanismer i de andre programmer, navnlig med »innovationsenhedernes« hjælp.

ii) Nye strategier for teknologioverførsel

Mål

EU's utilstrækkelige resultater inden for innovation skyldes for en stor del den ulige udvikling af »innovationskulturen« i Europa. En sådan kultur kan udvikles ved at fremme forsøg med teknologioverførsel på internationalt plan.

Målet er i sammenhæng med aktiviteterne under de tematiske programmer at udvikle, validere og iværksætte metoder i forbindelse med teknologioverførselsaktioner i form af pilot- eller demonstrationsaktioner, idet der tages hensyn til de enkelte erhvervssektorers særlige kendetegn.

Aktiviteter

- Fremme integrering af ny teknologi og analysere de teknologiske, økonomiske, organisatoriske og sociale aspekter, der konstateres i dette forløb.

- Bidrage til den transnationale formidling og udnyttelse af resultater, der ikke stammer fra de tematiske programmer.

Disse aktiviteter kan indeholde en international dimension (forsøg med teknologioverførsel på internationalt plan i samarbejde med andre fællesskabsinitiativer) og tilstræbe at udforske nye former for teknologioverførsel.

iii) Undersøgelser og god praksis

Mål

For at afhjælpe den manglende innovation skal Fællesskabet identificere, analysere og fremme gennemførelsen af god praksis inden for innovation.

Målene er inden for en fælles referenceramme at analysere og bedømme innovationsresultaterne og -politikkerne samt at fremme forståelse, udveksling, formidling og gennemførelse af god praksis.

Aktiviteter

- Udarbejdelse og regelmæssig offentliggørelse af en situationsoversigt i overensstemmelse med handlingsplanen for innovation i Europa.

- Tilrettelæggelse af foranstaltninger til fremme af god praksis inden for innovation (navnlig i forbindelse med finansiering, oprettelse og udvikling af innoverende virksomheder samt beskyttelse og overførsel af teknologi).

- Oprettelse og regelmæssig opdatering af en »videnbase« om innovationspolitikker, -praksis og -resultater (navnlig i forbindelse med finansiering, oprettelse og udvikling af innoverende virksomheder samt beskyttelse og overførsel af teknologi).

TILSKYNDELSE TIL SMV'ERS DELTAGELSE

i) En one-stop shop

Mål

Det er målet at lette SMV'ers deltagelse i fællesskabsprogrammerne ved at tilbyde dem en supplerende adgang, et enkelt ekstra indgangssted, der er fælles for alle programmerne, og som støtter sig på de støttenetværk, der findes i medlemsstaterne.

Aktiviteter

Etablering af en infrastruktur, der giver SMV'er mulighed for:

- at blive gjort opmærksom på vigtigheden og virkningen af Fællesskabets FTU-aktiviteter samt at give udtryk for deres behov

- at modtage oplysninger om programmerne og få adgang til bistand til udarbejdelse af forslag (herunder hjælp til oprettelse af konsortier)

- at lette deres deltagelse i fællesskabsprogrammerne

- inden for rammerne af en åben indkaldelse løbende at kunne indgive deres forslag med henblik på at drage fordel af de foranstaltninger, der er specielt henvendt til dem, som f. eks. sonderingspræmier eller aktioner inden for »kooperativ forskning« (Craft).

ii) Fælles støtteinstrumenter

Mål

Det er målet at forenkle og harmonisere betingelserne for SMV'ers deltagelse for således at supplere og forstærke virkningen af »one-stop shoppen«, fortrinsvis ved størst mulig anvendelse af de mest egnede elektroniske midler (informationspakker og indgivelse af forslag i elektronisk form, »help line«, specialiserede intranet osv.).

Aktiviteter

- Udarbejdelse af støtteværktøjer, navnlig til forvaltning af kontrakter og til information.

- Bistand til SMV'er som supplement til den, der ydes direkte af de lokale netværk og af de tematiske programmer.

- Bistand til SMV'er under gennemførelsen af projekter: denne bistand kan tage form af »uddannelsesworkshops« for projektkoordinatorer eller formidlere, der vedrører forvaltning af forskningskontrakterne, samordning af projekterne eller andre emner af generel interesse for små og mellemstore virksomheder.

iii) Økonomisk information

Mål

Målet er at hjælpe SMV'erne med at identificere deres behov, foregribe de teknologiske tendenser og lede dem på sporet af de instrumenter, herunder EF-instrumenter, som giver dem mulighed for at realisere dette.

Aktiviteter (i forbindelse med IPTS)

- Identificering af relevante oplysninger i de eksisterende kilder om markedstendenserne og det aktuelle tekniske niveau (f. eks. ved hjælp af fælles workshops for leverandører, brugere, SMV'er og store virksomheder).

- Tilrådighedsstillelse af disse oplysninger for SMV'er på basis af de eksisterende informationsnet og -tjenester.

FÆLLES AKTIONER VEDRØRENDE INNOVATION/SMV'ER

i) Europæisk net til fremme af forskning og innovation

Programmet skal rationalisere og samordne informations- og bistandsnettene vedrørende Fællesskabets aktiviteter inden for forskning og innovation for således at opbygge en effektiv infrastruktur for information, bistand, samarbejde og fremme af innovation, i særlig grad henvendt til SMV'er, bl. a. gennem bred udnyttelse af rådgivningscentrenes og Craft-kontaktpunkternes eksisterende net.

Mål

Målene er at øge virksomhedernes modtagelighed for teknologi, der kan hjælpe dem med at forbedre deres innovationskapacitet, tilskynde til transnationale teknologioverførsler, uanset deres oprindelse, fremme formidling og udnyttelse af EF-forskningsresultaterne samt oplyse og bistå potentielle deltagere i disse forskningsaktiviteter.

Aktiviteter

- Fremme af teknologioverførsel til opfyldelse af den lokale økonomiske, industrielle og sociale strukturs behov.

- Iværksættelse af samarbejdsinstrumenter og transnationale partnerskaber mellem virksomheder.

- Støtte til formidling og udnyttelse af resultaterne af EF-forskningsaktiviterne, f. eks. gennem indførelse af »teknologistipendier«.

- Fremme af innovation via forsøgsnet og -tjenester.

- Bistand til virksomheder for at tilskynde dem til at deltage i programmerne og hjælpe dem med fastlæggelsen af transnationale projekter.

ii) Elektroniske informationstjenester og andre formidlingsmedier

Mål

Målene er inden for rammerne af en fælles informationstjeneste at samle og fremme formidlingen af alle de data, der giver mulighed for bedre at udbrede kendskabet til forsknings- og innovationsaktiviteterne, deres gennemførelsesbestemmelser og resultater, samt at informere et bredt publikum om den socioøkonomiske virkning af innovationspolitikkerne og at bidrage til debatten om disse politikkers udfordringer under hensyntagen til borgerens behov.

Aktiviteter

- Styrkelse af fællesskabsinformationstjenesten Cordis ved en gennemgribende ændring af mekanismerne for indsamling og formidling af informationer, en mere brugervenlig adgang (flersprogethed, brugergrænseflade), tilpasning af indholdet til SMV'ers og deres støttenetværks behov samt udvikling af skræddersyede værktøjer

- Udvidelse af pilotforsøget Ergo (European research gateway on line) ved at etablere en forbindelse mellem Cordis og nationale videnskabelige og tekniske informationskilder.

iii) Intellektuel ejendomsret

Mål

Målene er ved hjælp af informationsvirksomhed og i givet fald pilotaktioner først og fremmest at fremme anvendelsen af systemer til videnbeskyttelse - enten med henblik på en egentlig beskyttelse eller med henblik på indsamling af informationer (forskningsresultater, markedstendenser, etablering af industrialliancer osv.) - samt adgangen til diverse informationskilder om intellektuel og industriel ejendomsret. Det er ligeledes målet at beskytte den viden, som Fællesskabet (Det Fælles Forskningscenter, FFC) ligger inde med og yde bistand til deltagerne i rammeprogrammet.

Aktiviteter

- Bidrage til oprettelsen af et informationssystem, der giver adgang til diverse informationskilder om patenter og andre former for intellektuel ejendomsret samt gældende lovgivning og fortolkningen heraf.

- Oprette en »help desk« for deltagerne i fællesskabsprogrammerne.

- Aktiviteter til beskyttelse og validering af Fællesskabets forskningsresultater i samarbejde med FFC.

- Iværksættelse af pilotaktioner som f. eks. vurdering af projektforslagenes nyskabende aspekter (»quick scan«) og aktioner i samarbejde med Den Europæiske Patentmyndighed og de nationale myndigheder.

iv) Adgang til privat finansiering af innovation

Mål

Målene er at sikre SMV'erne, og navnlig de, som deltager i EF-forskningsaktiviteterne eller udnyttelsen af resultaterne, oplysninger og rådgivning om betingelserne for adgang til private instrumenter til finansiering af innovation (finansielle markeder, risikokapital) samt gennem pilotaktioner at fremme samarbejdet mellem finans-, forsknings- og industrikredse.

Aktiviteter

- Udvikling af en bistands- og informationstjeneste for at lette adgangen til private finansieringskilder.

- Iværksættelse af oplysnings- tilskyndelses- og uddannelsesaktioner på ad hoc-basis inden for rammerne af de tematiske programmer eller med hjælp fra innovationsfremmenetværket samt organisering af transnationale investeringsfora, der omfatter iværksættere, forskere og finansielle operatører, herunder navnlig opfølgning af Lift-aktionerne (Links to innovation financing for technology).

- Udveksling af erfaringer med de berørte aktører i medlemsstaterne og oprettelse af transnationale netværk, der samler private og offentlige finansielle operatører om konkrete projekter, samt gennemførelse af pilotaktioner med henblik på at udføre forsøg med nye metoder (f. eks. teknologievaluering, mobilisering af lokal kapitel, benchmarking).

- Lette etableringen af kontakter til finanskredse med henblik på udnyttelsen af EF-forskningsresultaterne.

v) Mekanismer, som letter oprettelsen og udviklingen af innoverende virksomheder

Mål

Målene i henhold til retningslinjerne fra Det Europæiske Råd i Amsterdam er via pilotaktioner at analysere, identificere og validere nye strategier for støtte til oprettelse og udvikling af innoverende virksomheder samt at opmuntre til private investeringer (navnlig risikokapitel (1) i disse virksomheder.

Aktiviteter

- Undersøgelse og analyse af hindringerne for privat innovationsfinansiering samt af foranstaltninger, der vil kunne skabe et gunstigt miljø for oprettelse og udvikling af innoverende virksomheder.

- Kanalisering af privat finansiering til de tidlige faser i innoverende projekter inden for højteknologi og til virksomheder med stort vækstpotentiale, navnlig ved hjælp af initiativer baseret på erfaringen med pilotprojektet I-TEC (Innovation and equity capital) i samarbejde med Den Europæiske Investeringsfond (EIF), Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og andre finansielle aktører

- Bistand til kapitaladministratorer (navnlig af risikokapital) til opnåelse af en vedvarende kapacitet til at vurdere og forvalte denne type projekter.

(1) Kommissionens meddelelse »Risk capital, a key to job creation in the European Union« (SEK(98) 552 endelig udg.).

BILAG II

SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR SÆRPROGRAMMETS GENNEMFØRELSE

Særprogrammet gennemføres ved hjælp af de indirekte FTU-aktioner, der er fastlagt i bilag II og IV til femte rammeprogram. Endvidere finder følgende særlige bestemmelser for særprogrammet anvendelse:

1. Ledsageforanstaltninger

Ledsageforanstaltningerne består navnlig i:

- undersøgelser til støtte for særprogrammet, herunder forberedelse af fremtidige aktiviteter, og af en situationsoversigt for innovation

- udveksling af oplysninger, konferencer, seminarer, workshopper eller sammenkomster vedrørende emner, der har tilknytning til programmernes aktiviteter

- ordninger, der letter beskyttelse af viden, samt adgang til private finansieringsformer

- brug af ekstern ekspertviden, herunder adgang til videnskabelige databaser, navnlig med henblik på at foretage den undersøgelse af særprogrammet, der er nævnt i artikel 5, stk. 1, i femte rammeprogram, den eksterne evaluering, der er nævnt i artikel 5, stk. 2, i femte rammeprogram, evalueringen af de indirekte FTU-aktioner eller opfølgningen af deres gennemførelse

- formidling, oplysning og kommunikation, herunder videnskabelige publikationer, udnyttelse af resultater og teknologioverførsel

- uddannelse i forbindelse med FTU relevant for særprogrammet, bortset fra Marie Curie-stipendier

- støtte til oplysnings- og støtteaktiviteter til fordel for forskningsaktører, herunder SMV

- brug af ekstern ekspertviden til indførelse af og adgang til tjenester og net med henblik på information om, bistand til eller fremme af forskning og innovation.

2. Pilotaktioner

Der gennemføres pilotaktioner på de områder, der er fastlagt i bilag I til denne beslutning. De går ud på at prøve nye foranstaltninger, som på grund af deres karakter, deres indhold og de implicerede aktørkategorier kræver særlige gennemførelsesbestemmelser. Disse bestemmelser kan i overensstemmelse med artikel 9, stk. 3, i reglerne for deltagelse og formidling afvige fra de procedurer, der normalt gælder for indirekte FTU-aktioner, såfremt de indeholder evaluerings- og udvælgelsesprocedurer, der overholder principperne om ligebehandling og åbenhed.

Satsen for den finansielle deltagelse kan for pilotaktionerne ligestilles med ledsageforanstaltninger.

3. Koordineringsbestemmelser

Kommissionen sørger - inden for programmet - for, at de indirekte FTU-aktioner indbyrdes supplerer hinanden, navnlig ved at gruppere dem omkring en fælles målsætning og ved at undgå dobbeltarbejde, under hensyntagen til legitime interesser hos forslagsstillerne til indirekte FTU-aktioner.

Der sørges også for koordinering mellem aktionerne under særprogrammet og aktioner, der gennemføres under:

- andre særprogrammer, der gennemføres under femte rammeprogram

- programmerne for forskning og uddannelse til gennemførelse af Rådets afgørelse 98/. . ./Euratom om et rammeprogram for Det Europæiske Atomenergifællesskabs (Euratom) indsats inden for forskning og uddannelse (1998 2002)

- andre europæiske forskningsrammer som Eureka og Cost

- andre fællesskabsinstrumenter, som er af interesse for forskningen, som Phare, Tacis, Meda, EIF, strukturfondene og EIB.

Samordningen består i:

i) indkredsning af fælles emner eller prioriteringer, som navnlig munder ud i:

- udveksling af oplysninger

- udførelse af arbejde, der er vedtaget i fællesskab, og som blandt andet indebærer fælles gennemførelse af en af de procedurer, der er omhandlet i artikel 9 i reglerne for deltagelse og formidling

- undersøgelse af, hvilke konklusioner der kan drages fra gennemførelsen af dette arbejde, samt evaluering af dets økonomiske og sociale virkninger

ii) omfordeling af forslag til indirekte FTU-aktioner mellem særprogrammer eller mellem et særprogram og et program for forskning og uddannelse.

Top