EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2920

Rådets forordning (EU) 2023/2920 af 21. december 2023 om ændring af forordning (EU) 2022/2578 for så vidt angår forlængelse af dens anvendelsesperiode

ST/16273/2023/INIT

EUT L, 2023/2920, 29.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj

European flag

Tidende
Den Europæiske Unions

DA

Serie L


2023/2920

29.12.2023

RÅDETS FORORDNING (EU) 2023/2920

af 21. december 2023

om ændring af forordning (EU) 2022/2578 for så vidt angår forlængelse af dens anvendelsesperiode

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 122, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Rådets forordning (EU) 2022/2578 (1) blev der indført en midlertidig markedskorrektionsmekanisme (»markedskorrektionsmekanismen«) for ordrer afgivet med henblik på handel med derivater, der er knyttet til Unionens virtuelle handelspunkter med løbetider mellem month-ahead og year-ahead. Markedskorrektionsmekanismen finder derfor anvendelse på ethvert råvarederivat, der handles på et reguleret marked, og hvis underliggende instrument er en transaktion i et virtuelt handelspunkt for gas i Unionen.

(2)

Markedskorrektionsmekanismen aktiveres, når en markedskorrektionsbegivenhed indtræffer, dvs. når afregningsprisen for TTF-front-month-derivater (Title Transfer Facility, »TTF«) som offentliggjort af ICE Endex B.V. (Nederlandene) overstiger 180 EUR/MWh og er 35 EUR højere end referenceprisen over tre arbejdsdage. Forordning (EU) 2022/2578 fastsætter en dynamisk budgrænse, i henhold til hvilken markedsoperatører, når der indtræffer en markedskorrrektionsbegivenhed, ikke må acceptere, og markedsdeltagere ikke må afgive, ordrer på derivater til 35 EUR/MWh over den referencepris, der blev offentliggjort af Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (»ACER«) den foregående dag.

(3)

Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (»ESMA«) og ACER analyserede i deres rapporter om vurdering af virkningerne, som blev offentliggjort den 1. marts 2023 i overensstemmelse med artikel 8 i forordning (EU) 2022/2578, en række indikatorer for at vurdere virkningen af markedskorrektionsmekanismen siden nævnte forordnings ikrafttræden. ESMA og ACER konkluderede, at markedskorrektionsmekanismen ikke var blevet aktiveret, og at der ikke var opstået negative virkninger for forsyningssikkerheden, gasstrømmene inden for Unionen eller den finansielle stabilitet i tiden før offentliggørelsen af deres respektive rapporter.

(4)

På grundlag af de indikatorer, som ESMA og ACER analyserede i deres rapporter af 1. marts 2023, udvidede Kommissionen analysen til også at omfatte en vurdering af markedsudviklingen efter det tidsrum, der analyseres i disse rapporter. Der er ikke konstateret nogen negative virkninger, siden forordning (EU) 2022/2578 trådte i kraft, og markedskorrektionsmekanismen er aldrig blevet aktiveret.

(5)

Der er dog fortsat alvorlige udfordringer med hensyn til Unionens energiforsyningssikkerhed. Den globale situation på gasmarkedet er fortsat meget stram. Gaspriserne er stadig betydeligt højere end før begyndelsen af krisen i Europa som følge af Ruslands anvendelse af energi som våben og Ruslands angrebskrig mod Ukraine, hvilket uundgåeligt har konsekvenser for EU-borgernes købekraft og EU-virksomhedernes konkurrenceevne.

(6)

Volatilitet på gasmarkedet er også en konsekvens af et marked, der er stramt som følge af geopolitiske risici, og udgør en yderligere risiko for Unionens økonomi. Episoderne med markante prisudsving i sommeren og begyndelsen af efteråret 2023, hvor priserne steg med mere end 50 % på nogle få uger, viser, at markederne stadig er skrøbelige og sårbare over for selv relativt små chok i udbud og efterspørgsel, hvilket fremgår af prisudviklingen under de seneste begivenheder såsom strejken på de australske faciliteter for flydende naturgas (LNG) eller afbrydelsen af Balticconnector. Den igangværende krise i Mellemøsten udgør en yderligere signifikant geopolitisk risiko med en potentiel indvirkning på gaspriser og -forsyning.

(7)

De globale gasmarkeder er i øjeblikket meget stramme og de forventes at forblive stramme i en vis periode. Det globale LNG-udbud er kun steget i beskedent omfang i de seneste to år på grund af en begrænset forøgelse af kapaciteten til flydendegørelse, afbrydelser på større eksportfaciliteter og faldende forsyning af råprodukter til LNG-anlæg. En betydelig ny kapacitet til LNG-flydendegørelse forventes først at blive operationel i løbet af 2025. Således forventes balancen på markederne fortsat at være usikker i den nærmeste fremtid.

(8)

På grund af det betydelige fald i importen af russisk rørledningsgas i det seneste år er tilgængeligheden af gasforsyninger til Unionen desuden betydeligt lavere i forhold til situationen før krisen. Med det nuværende gasimportniveau forventes Unionen at modtage omkring 20 mia. kubikmeter (mia. m3) gas fra russiske rørledninger i 2023, hvilket er omkring 110 mia. m3 mindre end i 2021. Der er derfor fortsat en alvorlig risiko for, at der vil opstå gasmangel i Unionen på kort sigt. I lyset af de nuværende stramme markedsvilkår kan priserne stige igen som følge af uforudsigelige begivenheder og pludselige chok såsom: en stigning i den asiatiske LNG-efterspørgsel, hvilket kan reducere tilgængeligheden af gas på det globale gasmarked, ekstreme vejrforhold, der potentielt kan påvirke vandkraftlagring og atomkraftproduktion, så der vil kræves større mængder gas til elproduktion, samt yderligere mulige afbrydelser af gasforsyningen, herunder en fuldstændig standsning af gasimporten fra Rusland, og yderligere afbrydelser af kritisk infrastruktur såsom sabotagehandlingerne mod Nord Stream 1 i september 2022 eller afbrydelsen af Balticconnector i oktober 2023.

(9)

Vedvarende alvorlige vanskeligheder udsætter hele Unionen for risici for energimangel og høje energipriser. Prisniveauet på gas kan have en negativ indvirkning på Unionens økonomiske situation og dens industris konkurrenceevne samt på EU-borgernes købekraft.

(10)

Under disse omstændigheder, navnlig i en situation med flere geopolitiske risici, der har potentiel indvirkning på gaspriserne, kan frygten for knaphed udløse betydelige reaktioner, som kan have alvorlige konsekvenser for gaspriserne. I betragtning af den nuværende, stramme balance mellem udbud og efterspørgsel kan selv moderate afbrydelser af gasforsyningen have dramatiske konsekvenser for gaspriserne og påføre økonomien og EU-borgerne alvorlig og varig skade.

(11)

Da krisen var på sit højeste, vedtog Unionen en fast og koordineret reaktion for at beskytte sine borgere og sin økonomi mod uforholdsmæssigt høje priser og for at sikre, at alle forbrugere med behov herfor forsynes med gas på tværs af grænserne, herunder i situationer med gasknaphed. Unionens reaktion i henhold til »REPowerEU-planen«, som Kommissionen lancerede i dens meddelelse af 18. maj 2022, og efterfølgende initiativer, herunder de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) 2022/2578, har medvirket til at forbedre situationen. Hvis disse foranstaltninger ophører med at finde anvendelse, vil den stabiliserede, men skrøbelige situation, som Unionen har opnået, være i fare, og modstandsdygtigheden over for eventuelle fremtidige begivenheder og pludselige chok vil blive forringet.

(12)

Eftersom Unionen er et indre marked, og TTF i Nederlandene almindeligvis anses for at være »standardprisindikatoren« på de europæiske gasmarkeder, vil høje gaspriser for de derivater, der er knyttet til TTF, have alvorlige konsekvenser i alle medlemsstater, om end alvorsgraden muligvis ville variere fra medlemsstat til medlemsstat. Derivater, der er knyttet til alle andre virtuelle handelspunkter i Unionen, bør også fortsat være omfattet af forlængelsen af anvendelsesperioden for forordning (EU) 2022/2578 for at undgå eventuelle forskydninger til handel med derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, hvilket kan føre til forvridninger på Unionens energi- eller finansmarkeder. Markedskorrektionsmekanismen styrker solidariteten i Unionen ved at forebygge uforholdsmæssigt høje priser, som ville være uholdbare for mange medlemsstater selv i korte perioder. Markedskorrektionsmekanismen kan bidrage til at sikre, at gasforsyningsselskaber i alle medlemsstater i en ånd af solidaritet mellem medlemsstaterne kan købe gas til rimelige priser.

(13)

I betragtning af at forordning (EU) 2022/2578 ophører med at finde anvendelse den 31. januar 2024, udgør forlængelsen af dens anvendelsesperiode en nødforanstaltning i en ånd af solidaritet mellem medlemsstaterne som reaktion på vedvarende alvorlige vanskeligheder i energiforsyningen, som indebærer en risiko for en nært forestående krise og uforholdsmæssigt høje priser.

(14)

Endvidere er en forlængelse af anvendelsesperioden for forordning (EU) 2022/2578 i overensstemmelse med REPowerEU-planen, som har til formål at beskytte Unionens borgere og økonomi mod uforholdsmæssigt høje priser og energiforsyningsknaphed.

(15)

Denne forordning bør træde i kraft den 1. februar 2024 for at sikre en ubrudt beskyttelse mod uforholdsmæssigt høje priser i hele vintersæsonen 2023/2024.

(16)

Forlængelsen bør være midlertidig og bør forblive i kraft indtil den 31. januar 2025. Den er nødvendig og forholdsmæssig på grund af den vedvarende karakter af de alvorlige vanskeligheder og risici for Unionens gasforsyningssikkerhed og gaspriser samt på grund af usikkerheden omkring den nuværende situation.

(17)

Målet for denne forordning kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(18)

Forordning (EU) 2022/2578 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EU) 2022/2578

Artikel 12, stk. 1, andet punktum, i forordning (EU) 2022/2578 affattes således:

»Den finder anvendelse indtil den 31. januar 2025.«

Artikel 2

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft den 1. februar 2024.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. december 2023.

På Rådets vegne

P. NAVARRO RÍOS

Formand


(1)  Rådets forordning (EU) 2022/2578 af 22. december 2022 om indførelse af en markedskorrektionsmekanisme til beskyttelse af unionsborgere og økonomien mod uforholdsmæssigt høje priser (EUT L 335 af 29.12.2022, s. 45, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2578/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2920/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)


Top