Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0826(01)

    Kommissionens afgørelse af 4. august 2021 om nedsættelse af en ekspertgruppe med henblik på teknisk rådgivning om økologisk produktion (EGTOP) 2021/C 343/03

    C/2021/5722

    EUT C 343 af 26.8.2021, p. 15–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    26.8.2021   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 343/15


    KOMMISSIONENS AFGØRELSE

    af 4. august 2021

    om nedsættelse af en ekspertgruppe med henblik på teknisk rådgivning om økologisk produktion (EGTOP)

    (2021/C 343/03)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 (1) indeholder en definition af målsætningerne og principperne for økologisk produktion og fastsætter grundlæggende krav til produktion, mærkning og kontrol med økologiske produkter.

    (2)

    Kommissionen har behov for teknisk rådgivning med henblik på at kunne træffe beslutninger om godkendelse af produkter, stoffer og teknikker til anvendelse i økologisk landbrug og forarbejdning i overensstemmelse med forordning (EU) 2018/848. Kommissionen har også behov for teknisk rådgivning ved hensyntagen til udviklingen eller forbedringen af andre økologiske produktionsregler og mere generelt for andre tekniske områder af økologisk produktion. I forbindelse med sådan rådgivning har Kommissionen behov for at konsultere eksperter i et rådgivende organ.

    (3)

    Det er derfor nødvendigt at nedsætte en ekspertgruppe vedrørende økologisk produktion og at fastlægge dens opgaver og sammensætning i overensstemmelse med Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 final (2).

    (4)

    Gruppen bør bestå af forskere med ekspertise inden for de relevante produkter, stoffer og teknikker og af eksperter med kompetencer inden for økologisk produktion, der kan give uafhængig, højt kvalificeret og klar teknisk rådgivning til Kommissionen.

    (5)

    Ved Kommissionens afgørelse 2009/427/EF (3) blev der nedsat en ekspertgruppe med henblik på gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 (4). Denne gruppe afgav udtalelser om visse kategorier af stoffer og produkter, der anvendes i økologisk produktion. Afgørelserne om godkendelse af disse stoffer blev forsinket flere gange på grund af manglende disponible eksperter. I overensstemmelse med den nye retlige ramme i forordning (EU) 2018/848 skal flere kategorier af stoffer evalueres som f.eks. produkter til rengøring og desinficering og specialiserede og innovative teknikker og metoder inden forarbejdning af fødevarer. Derfor er antallet af de udtalelser, der er anmodet om, steget betydeligt, samtidig med at antallet af de disponible eksperter, der er villige til at deltage uden betaling i en ekspertgruppe for at bistå Kommissionen, er faldet.

    (6)

    Den nye ekspertgruppe skal afgive udtalelser til Kommissionen om tekniske dossierer med henblik på godkendelse af produkter, stoffer og teknikker til anvendelse i økologisk landbrug og forarbejdning og med hensyn til andre økologiske produktionsregler og andre tekniske områder i økologisk produktion. Disse udtalelser er afgørende for udviklingen og overvågningen af Unionens politik og lovgivning om økologisk produktion, især for Kommissionens vedtagelse af gennemførelsesretsakter som f.eks. dem, der henvises til i artikel 16, stk. 3, artikel 17, stk. 3, og artikel 24, stk. 9, i forordning (EU) 2018/848. Uden uafhængig rådgivning fra uafhængige eksperter ville den pågældende EU-politik ikke kunne nå sine målsætninger. Derfor bør medlemmerne af denne gruppe ud over refusion af udgifter modtage særlige godtgørelser, som skal stå i rimeligt forhold til de specifikke opgaver, de er blevet betroet, og er i overensstemmelse med internationale standarder.

    (7)

    I artikel 6, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 (5)fastsættes finansieringen af foranstaltninger for teknisk og administrativ bistand.

    (8)

    Der bør fastsættes regler for gruppemedlemmernes videregivelse af oplysninger.

    (9)

    Personoplysninger bør behandles i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 (6).

    (10)

    Afgørelse 2009/427/EF bør ophæves —

    BESTEMT FØLGENDE:

    Artikel 1

    Genstand

    Ekspertgruppen vedrørende Teknisk Rådgivning om Økologisk Produktion (i det følgende benævnt (»gruppen«) nedsættes.

    Artikel 2

    Opgaver

    Gruppens opgaver er:

    (a)

    at bistå Kommissionen med evaluering af tekniske spørgsmål i økologisk produktion, herunder produkter, stoffer, metoder og teknikker, som kan anvendes i økologisk produktion under hensyntagen til de i forordning (EU) 2018/848 fastlagte målsætninger og principper og supplerende politikmålsætninger for økologisk produktion

    (b)

    at bistå Kommissionen i at forbedre eksisterende regler og udarbejde nye regler for forordning (EU) 2018/848

    (c)

    at tilskynde til en erfaringsudveksling og god praksis inden for tekniske spørgsmål i forbindelse med økologisk produktion.

    Artikel 3

    Høring

    1.   Kommissionen kan høre gruppen om alle spørgsmål vedrørende økologisk produktion.

    2.   Gruppens formand kan råde Kommissionen til at konsultere gruppen om et specifikt spørgsmål.

    Artikel 4

    Medlemskab — udnævnelse

    1.   Gruppen består af op til 13 medlemmer.

    2.   Medlemmerne udnævnes i deres personlige egenskab og optræder uafhængigt og i offentlighedens interesse.

    3.   Medlemmer, som ikke længere er i stand til at bidrage effektivt til ekspertgruppens drøftelser, som efter Kommissionens Generaldirektorat for Landbrug og Udvikling af Landdistrikters (»GD AGRI«) opfattelse ikke opfylder de betingelser, der er fastsat i artikel 339 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, eller som træder tilbage, er ikke længere en del af gruppen og kan udskiftes for den resterende del af deres mandatperiode.

    Artikel 5

    Udvælgelsesprocedure

    1.   Udvælgelsen af gruppens medlemmer sker efter en offentlig indkaldelse af ansøgninger, som offentliggøres i Kommissionens register over ekspertgrupper og lignende enheder (»registret over ekspertgrupper«). Desuden kan indkaldelsen af ansøgninger offentliggøres på andre måder, herunder på særlige websteder. Indkaldelsen af ansøgninger skal klart beskrive udvælgelseskriterierne, herunder den nødvendige ekspertise i forbindelse med det arbejde, som skal udføres. Ansøgningsfristen skal være på mindst fire uger.

    2.   Enkeltpersoner, der ansøger om at blive udpeget som medlemmer af gruppen, skal oplyse om ethvert forhold, der ville kunne give anledning til interessekonflikter. Kommissionen skal navnlig pålægge disse personer at indgive en interesseerklæring (»interesseerklæringsformular«) på grundlag af den faste interesseerklæringsformular for ekspertgrupper (7) sammen med et opdateret CV som led i deres ansøgning. For at en person kan udnævnes som medlem i sin personlige egenskab, skal vedkommende indsende en behørigt udfyldt interesseerklæringsformular. Vurderingen af eventuelle interessekonflikter foretages af Kommissionen i overensstemmelse med Kommissionens horisontale regler om ekspertgrupper (»de horisontale regler«).

    3.   Gruppens medlemmer udpeges af generaldirektøren for GD AGRI blandt specialister, som har kompetence på de områder, der er omhandlet i artikel 2 og 3, stk. 1, og som har reageret på indkaldelsen af ansøgninger.

    4.   De andre egnede ansøgere, som har reageret på indkaldelsen af ansøgninger, og som ikke er udpeget som medlemmer af gruppen, skal anføres på en reserveliste. Kommissionen anmoder ansøgerne om deres samtykke, inden deres navne opføres på reservelisten.

    5.   Medlemmerne af gruppen udnævnes for en periode på fire år og kan genudnævnes, dog højst i tre på hinanden følgende perioder. De varetager deres hverv, indtil deres mandatperiode udløber, medmindre de afløses i overensstemmelse med artikel 4, stk. 3.

    Artikel 6

    Formand

    GD AGRI udpeger en formand og to næstformænd for gruppen.

    Artikel 7

    Virkemåde

    1.   Gruppen handler på opfordring af GD AGRI.

    2.   Gruppens møder afholdes i princippet i Kommissionens lokaler eller virtuelt, hvis omstændighederne taler derfor. Gruppen kan efter aftale med GD AGRI og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte, at individuelle møder optages i overensstemmelse med relevante databeskyttelsesregler.

    3.   Sekretariatsopgaverne varetages af GD AGRI. Tjenestemænd i Kommissionen fra andre tjenestegrene med interesse i gruppens og undergruppernes møder kan deltage i disse.

    4.   Gruppen kan efter aftale med GD AGRI og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte at give offentligheden adgang til sine drøftelser.

    5.   Referater af drøftelserne af hvert punkt på dagsordenen og af gruppens udtalelser skal være meningsfulde og fuldstændige. Referater udfærdiges af sekretariatet under formandens ansvar.

    6.   I princippet vedtager gruppen sine udtalelser, henstillinger og rapporter ved konsensus. Ved afstemning træffer medlemmerne beslutning med simpelt flertal. Medlemmer, som har stemt imod, har ret til at få knyttet et dokument, der sammenfatter begrundelserne for deres holdning, som bilag til udtalelser, anbefalinger og rapporter.

    Artikel 8

    Undergrupper

    1.   GD AGRI kan nedsætte undergrupper, der skal undersøge specifikke spørgsmål på grundlag af et mandat, som GD AGRI opstiller. Undergrupper fungerer i overensstemmelse med de horisontale regler og aflægger rapport til gruppen. Disse udvalg opløses, så snart deres arbejde er udført.

    2.   GD AGRI skal vælge medlemmer af undergrupperne fra medlemmerne af gruppen eller fra den reserveliste, der er omhandlet i artikel 5, stk. 4.

    Artikel 9

    Indbudte eksperter

    GD AGRI kan indbyde eksperter med særlig ekspertise inden for et emne på dagsordenen til at deltage i gruppens eller undergruppernes arbejde på ad hoc-basis.

    Artikel 10

    Observatører

    1.   Organisationer kan i overensstemmelse med de horisontale regler få observatørstatus via en direkte invitation fra formanden.

    2.   Organisationer, der er udpeget som observatører, udpeger selv deres repræsentanter.

    3.   Observatørernes repræsentanter kan få tilladelse af formanden til at deltage i drøftelserne i gruppen og bidrage med ekspertise. De har dog ikke stemmeret og må ikke deltage i udformningen af gruppens anbefalinger eller råd.

    Artikel 11

    Forretningsorden

    På forslag fra og efter aftale med GD AGRI fastsætter gruppen i overensstemmelse med de horisontale regler selv sin forretningsorden med simpelt flertal på grundlag af standardforretningsordenen for ekspertgrupper (8).

    Artikel 12

    Tavshedspligt og håndtering af klassificerede informationer

    Gruppens medlemmer og deres repræsentanter samt de indbudte eksperter og observatører er pålagt tavshedspligt, som i medfør af traktaterne og gennemførelsesbestemmelserne hertil finder anvendelse på alle medlemmer af institutionerne og deres personale, og er omfattet af Kommissionens sikkerhedsforskrifter vedrørende beskyttelse af EU’s klassificerede informationer som fastsat i Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 (9) og (EU, Euratom) 2015/444 (10). Hvis de tilsidesætter disse forpligtelser, kan Kommissionen træffe alle relevante foranstaltninger.

    Artikel 13

    Åbenhed

    1.   Gruppen og undergrupperne registreres i registret over ekspertgrupper.

    2.   For så vidt angår gruppens og undergruppernes sammensætning offentliggøres følgende data i registret over ekspertgrupper:

    (a)

    navnene på de enkeltpersoner, der er udnævnt i deres personlige egenskab

    (b)

    navnene på observatørerne.

    3.   Alle relevante dokumenter, herunder dagsordener, referater, udtalelser og deltagernes bidrag, stilles til rådighed enten i registret over ekspertgrupper eller via et link fra registret til et særligt websted, hvor disse oplysninger kan findes. Adgangen til de særlige websteder må ikke være betinget af brugerregistrering eller underlagt andre begrænsninger. Navnlig skal dagsordenen og andre relevante baggrundsdokumenter offentliggøres i god tid før mødet efterfulgt af rettidig offentliggørelse af referater og udtalelser. Undtagelser fra forpligtelsen til offentliggørelse kan kun forekomme i tilfælde, hvor det vurderes, at et dokuments udbredelse ville være til skade for beskyttelsen af en offentlig eller privat interesse, jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (11).

    Artikel 14

    Mødeudgifter

    Rejse- og opholdsudgifterne for gruppens medlemmer og indbudte eksperter som følge af deres deltagelse i gruppens eller undergruppernes møder godtgøres af Kommissionen i overensstemmelse med de i Kommissionen gældende bestemmelser inden for rammerne af de disponible midler, der afsættes som led i den årlige procedure for tildeling af ressourcer.

    Artikel 15

    Særlige godtgørelser

    Gruppens medlemmer og de indbudte eksperter er berettiget til en særlig godtgørelse for deres forberedende arbejde og/eller deltagelse i gruppens arbejde og relaterede møder som anført i bilaget.

    Artikel 16

    Ophævelse

    Afgørelse 2009/427/EF ophæves.

    Henvisninger til den ophævede beslutning skal forstås som henvisninger til denne afgørelse.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 4. august 2021.

    På Kommissionens vegne

    JanuszWOJCIECHOWSKI

    Medlem af Kommissionen


    (1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 af 30. maj 2018 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 (EUT L 150 af 14.6.2018, s. 1).

    (2)  Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 final af 30. maj 2016 om fastlæggelse af horisontale regler om oprettelse af Kommissionens ekspertgrupper og deres funktion.

    (3)  Kommissionens afgørelse 2009/427/EF af 3. juni 2009 om nedsættelse af en ekspertgruppe med henblik på teknisk rådgivning om økologisk produktion (EUT L 139 af 5.6.2009, s. 29).

    (4)  Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 af 28. juni 2007 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2092/91 (EUT L 189 af 20.7.2007, s. 1).

    (5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549).

    (6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

    (7)  Jf. artikel 11 i de horisontale regler og bilag 4.

    (8)  Jf. artikel 17 i de horisontale regler.

    (9)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).

    (10)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU’s klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

    (11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43). Disse undtagelser har til formål at beskytte den offentlige sikkerhed, militære anliggender, internationale forbindelser, finanspolitik, valutapolitik eller økonomisk politik, privatlivets fred og den enkeltes integritet, forretningsmæssige interesser, retslige procedurer og juridisk rådgivning, inspektioner/undersøgelser/revision samt institutionens beslutningsproces.


    BILAG

    Særlige godtgørelser

    1)   

    Medlemmerne af gruppen eller af undergruppen samt indbudte eksperter er berettiget til en særlig godtgørelse som kompensation for deres deltagelse, fysisk eller over afstand i gruppens eller undergruppens møder. Den særlige godtgørelse betales i form af daglige enhedsomkostninger for hver hele arbejdsdag, som anført i nedenstående tabel. Den samlede godtgørelse beregnes og rundes op til det beløb, der svarer til nærmeste halve arbejdsdag.

    Gruppemøder/Undergruppemøder

    EUR/hel dag  (1)

    Formand

    450

    Næstformand/Referent

    450

    Medlemmer

    300

    Indbudte eksperter

    300

    2)   

    Medlemmerne af gruppen eller undergruppen er berettiget til en særlig godtgørelse for at fungere som referent, så de får kompensation for arbejde udført uden for mødet, f.eks. i forbindelse med forberedelse og færdiggørelse af referatet vedrørende gruppens eller en undergruppes møde. Den særlige godtgørelse udbetales med et beløb på 450 EUR i form af daglige enhedsomkostninger for hver hele arbejdsdag.

    3)   

    Medlemmerne af gruppen og de indbudte eksperter er berettiget til en særlig godtgørelse for at fungere som referent, så de kan udarbejde videnskabelige rapporter (resuméer, forespørgsler og baggrundsoplysninger) som forberedelse til gruppens eller en undergruppes møder eller udfærdige referat efter gruppens eller en undergruppes møder.

    4)   

    Formanden er berettiget til en særlig godtgørelse for den videnskabelige ledelse og organisering af gruppens arbejde uden for gruppens møder.

    Når Kommissionen anmoder om forberedende arbejde, som navnlig består i at udarbejde gruppens eller en undergruppes rapporter eller udtalelser, analyser til støtte for konsekvensanalyser eller videnskabelig ledelse, specificerer Kommissionen de opgaver, der skal udføres, samt deres tidsramme. Beregningen af antallet af arbejdsdage afhænger især af arbejdsbyrden i forhold til sagens kompleksitet, hvor meget tid der kræves til at udføre opgaverne som følge af mængden og tilgængeligheden af data og videnskabelig litteratur samt de oplysninger, der skal indsamles og behandles. Der kan derfor kun fraviges fra det nedenfor anførte vejledende antal arbejdsdage i særlige, behørigt begrundede tilfælde:

    Vejledende antal arbejdsdage

    Type opgaver der skal udføres

    1-10 dage

    Forberedende arbejde (videnskabelige rapporter, undersøgelser, analyser til at underbygge konsekvensanalysen)

    4-6 dage

    Referat efter gruppens eller en undergruppes møde, udtalelse fra EGTOP

    10-30 dage

    Videnskabelig ledelse og organisering af gruppens arbejde uden for gruppens møder, navnlig rådgivning af Kommissionen om generel videnskabelig planlægning, om inddragelse af eksterne eksperter, om fastlæggelse af indholdet af de videnskabelige rapporter samt undergruppe- og gruppemøder, om sikring af tilgængelighed af eksisterende data og resultater af den videnskabelige forskning, om forberedelse og koordinering af oprettelsen og afholdelsen af undergruppers møder, og om at holde forbindelse med andre rådgivende organer og interesseparter og med Kommissionens tjenestegrene (både med Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter og andre generaldirektorater samt JRC)

    Eksperter, der fungerer som referent, så de kan udarbejde videnskabelige rapporter som forberedelse til gruppens eller en undergruppes møder eller udfærdige referat efter gruppens eller en undergruppes møder, og formanden, der er ansvarlig for den videnskabelige ledelse og organisering af gruppens arbejde uden for gruppemøderne, får udbetalt et beløb på 450 EUR i form af daglige enhedsomkostninger for hver hele arbejdsdag.


    (1)  For deltagelse i et formiddags- eller et eftermiddagsmøde er godtgørelsen 50 % af godtgørelsen for et heldagsmøde.


    Top