Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0598

    2009/598/EF: Kommissionens beslutning af 9. juli 2009 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU's miljømærke til madrasser (meddelt under nummer K(2009) 4597) (EØS-relevant tekst)

    EUT L 203 af 5.8.2009, p. 65–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/06/2014; ophævet ved 32014D0391

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/598/oj

    5.8.2009   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 203/65


    KOMMISSIONENS BESLUTNING

    af 9. juli 2009

    om opstilling af miljøkriterier for tildeling af EU's miljømærke til madrasser

    (meddelt under nummer K(2009) 4597)

    (EØS-relevant tekst)

    (2009/598/EF)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1980/2000 af 17. juli 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke (1), særlig artikel 6, stk. 1, andet afsnit,

    efter høring af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    EU's miljømærke kan i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 tildeles et produkt, som besidder egenskaber, der giver det mulighed for i væsentlig grad at bidrage til forbedringer i forbindelse med vigtige miljøforhold.

    (2)

    Forordning (EF) nr. 1980/2000 foreskriver, at der for hver produktgruppe fastsættes specifikke miljømærkekriterier på grundlag af kriterier udarbejdet af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn.

    (3)

    Den foreskriver endvidere, at miljømærkekriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til kriterierne, skal gennemgås i god tid inden udløbet af gyldighedsperioden for de kriterier, der er specificeret for hver produktgruppe.

    (4)

    Der er i henhold til forordning (EF) nr. 1980/2000 foretaget en gennemgang af miljøkriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er fastsat i Kommissionens beslutning 2002/740/EF af 3. september 2002 om opstilling af reviderede miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til madrasser (2). Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation gælder til den 31. marts 2010.

    (5)

    Gennemgangen har vist, at den videnskabelige og markedsmæssige udvikling gør det hensigtsmæssigt at ændre definitionen af produktgruppen og fastsætte nye miljøkriterier.

    (6)

    Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation bør gælde i fire år efter vedtagelsen af denne beslutning.

    (7)

    Beslutning 2002/740/EF bør derfor erstattes.

    (8)

    Producenter, hvis produkter har fået tildelt miljømærket for madrasser på grundlag af kriterierne i beslutning 2002/740/EF, bør indrømmes en overgangsperiode, der giver dem tid nok til at tilpasse deres ydelser, så de opfylder de reviderede kriterier og krav. Producenterne bør også have mulighed for at indgive ansøgninger efter kriterierne i beslutning 2002/740/EF eller efter kriterierne i nærværende beslutning, indtil gyldighedsperioden for beslutning 2002/740/EF udløber.

    (9)

    Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 17 i forordning (EF) nr. 1980/2000 —

    VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

    Artikel 1

    1.   Ved produktgruppen »madrasser« forstås:

    a)

    madrasser, der defineres som produkter, der frembyder en flade til at sove eller hvile på indendørs. Produkterne består af et stofbetræk, hvori der er fyldt madrasfyld, og som kan placeres i en eksisterende sengeramme

    b)

    madrassens fyldmateriale, der kan bestå af: latexskum, polyuretanskum og fjedre

    c)

    trærammer, som støtter madrasserne.

    2.   Produktgruppen omfatter dels madrasbunde, der defineres som en polstret sengebund bestående af fjedre, dækket af fyldmaterialer, dels madrasser med aftageligt og/eller vaskbart betræk.

    3.   Produktgruppen omfatter ikke luft- og vandmadrasser og ej heller madrasser, som er klassificeret i henhold til Rådets direktiv 93/42/EØF (3).

    Artikel 2

    For at få tildelt EU’s miljømærke til produkter, der henhører under produktgruppen madrasser i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000, skal madrasser opfylde kriterierne i bilaget til denne beslutning.

    Artikel 3

    Miljøkriterierne for produktgruppen »madrasser« og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til disse kriterier, gælder i fire år efter datoen for vedtagelse af denne beslutning.

    Artikel 4

    Til administrative formål er kodenummeret for produktgruppen »madrasser«»014«.

    Artikel 5

    Beslutning 2002/740/EF ophæves.

    Artikel 6

    1.   Miljømærkeansøgninger vedrørende produkter inden for produktgruppen »madrasser«, der er indgivet inden datoen for vedtagelse af denne beslutning, bedømmes på de vilkår, der fastlagt i beslutning 2002/740/EF.

    2.   Miljømærkeansøgninger vedrørende produkter inden for produktgruppen madrasser, der indgives efter datoen for vedtagelse af denne beslutning, men senest den 31. marts 2010, kan enten bygge på kriterierne i beslutning 2002/740/EF eller på kriterierne i nærværende beslutning.

    Sådanne ansøgninger bedømmes ud fra de kriterier, som de bygger på.

    3.   Når miljømærket tildeles på grundlag af en ansøgning, der er bedømt efter kriterierne i beslutning 2002/740/EF, kan det anvendes i 12 måneder fra datoen for vedtagelse af denne beslutning.

    Artikel 7

    Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 9. juli 2009.

    På Kommissionens vegne

    Stavros DIMAS

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EFT L 237 af 21.9.2000, s. 1.

    (2)  EFT L 236 af 4.9.2002, s. 10.

    (3)  EFT L 169 af 12.7.1993, s. 1.


    BILAG

    GENERELLE FORHOLD

    Sigtet med kriterierne

    Disse kriterier tager især sigte på at:

    anvende materialer, der er produceret på en mere bæredygtig måde (set ud fra en livscyklusanalyse)

    mindske brugen af miljøgifte

    begrænse indholdet af toksiske reststoffer

    begrænse madrassers bidrag til indeklimaproblemer

    fremme et mere bæredygtigt produkt, som efterlever de seks RE-principper (UNEP 2007):

    RE-think, dvs. en reevaluering af produktet og dets funktioner. Eksempelvis kan produktet udnyttes mere effektivt

    RE-duce, dvs. reduktion af energi- og materialeforbruget samt de socioøkonomiske konsekvenser i produktets livscyklus

    RE-use. Produktet designes til at kunne demonteres, så dele kan genbruges

    RE-cycle. Der vælges materialer, som kan genvindes

    RE-pair. Det gøres lettere at reparere produktet, f.eks. med moduler, som let kan udskiftes

    RE-place, dvs. skadelige stoffer erstattes med mindre farlige alternativer.

    Kriterierne er fastsat på niveauer, der fremmer mærkning af madrasser, hvis produktion kun medfører en lav miljøbelastning.

    Vurderings- og verifikationskrav

    Der er ved hvert kriterium anført specifikke vurderings- og verifikationskrav.

    Når ansøgeren skal fremlægge dokumentation, analyse- og testresultater eller andet belæg for, at kriterierne opfyldes, er det underforstået, at dette kan stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) og/eller deres leverandør(er) osv. alt efter omstændighederne.

    Overensstemmelsesvurdering udføres så vidt muligt af behørigt akkrediterede laboratorier, som opfylder de generelle krav i EN ISO 17025.

    De ansvarlige organer kan om nødvendigt kræve underbyggende dokumentation og foretage uafhængig verifikation.

    Det anbefales de ansvarlige organer at tage hensyn til, om der anvendes anerkendte miljøledelsesordninger, f.eks. EMAS eller ISO 14001 og miljøvaredeklarationer, når de bedømmer ansøgningerne og kontrollerer, om kriterierne overholdes (NB: Der er ikke krav om anvendelse af sådanne varedeklarationer og ledelsesordninger).

    MILJØKRITERIER

    Bemærk: Der fastsættes specifikke kriterier for følgende materialer: latex- og polyurethanskum, tråd og fjedre, kokosfibre samt træ, tekstilfibre og metervarer. Andre materialer, som der ikke er fastsat specifikke materialekriterier for, er tilladt. Kriterierne for latexskum, polyurethanskum og kokosfibre behøver kun at være opfyldt, hvis det pågældende materiale udgør mere end 5 % af madrassens samlede vægt.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal give detaljerede oplysninger om madrassens materialesammensætning.

    1.   Latexskum

    Bemærk: De følgende kriterier behøver kun at være opfyldt, hvis mere end 5 % af madrassens samlede vægt består af latex.

    1.1.   Ekstraherbare tungmetaller

    Koncentrationen af følgende metaller må ikke overstige følgende værdier:

    Antimon

    0,5 ppm

    Arsen

    0,5 ppm

    Bly

    0,5 ppm

    Cadmium

    0,1 ppm

    Chrom (i alt)

    1,0 ppm

    Cobalt

    0,5 ppm

    Kobber

    2,0 ppm

    Nikkel

    1,0 ppm

    Kviksølv

    0,02 ppm

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: Formalet prøve ekstraheres efter DIN 38414-S4, L/S = 10. Filtrering på 0,45 μm membranfilter. Analyse ved atomemissionsspektroskopi med induktivt koblet plasma (ICP-AES) eller med hydrid- eller kolddampteknik.

    1.2.   Formaldehyd

    Formaldehydkoncentrationen må ikke overstige 20 ppm målt efter EN ISO 14184-1. Alternativt må den ikke overstige 0,005 mg/m3 målt efter klimakammermetoden (chamber test).

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: EN ISO 14184-1. Prøve på 1 g opvarmes med 100 g vand til 40 °C i 1 time. Formaldehyd i ekstraktet analyseres fotometrisk med acetylacetone.

    Alternativt kan klimakammermålinger af emissionerne anvendes: ENV 13419-1, sammen med EN ISO 16000-3 eller VDI 3484-1 med henblik på udtagning og analyse af luftprøver. Prøven skal udtages inden en uge efter, at skummet er fremstillet. Emballering af prøver: De skal emballeres individuelt i alufolie og vakuumpakkes i polyethylen. Konditionering: Den indpakkede prøve skal opbevares ved stuetemperatur i mindst 24 timer, hvorefter prøven pakkes ud og øjeblikkeligt placeres i klimakammeret. Testbetingelser: Prøven placeres i en holder til prøveemnet, der giver kontakt med luften på alle sider; klimaforhold jf. ENV 13419-1; af hensyn til sammenligningen af testresultaterne skal den arealspecifikke ventilationsrate (q = n/l) være 1; ventilationsraten skal ligge i intervallet 0,5-1; udtagningen af luftprøver indledes 24 timer efter, og afsluttes senest 30 timer efter, at kammeret er fyldt.

    1.3.   Flygtige organiske forbindelser (VOC)

    Koncentrationen af VOC må ikke overstige 0,5 mg/m3. Ved VOC forstås i den sammenhæng organiske forbindelser med et damptryk på 0,01 kPa eller derover ved 293,15 K eller en tilsvarende flygtighed under anvendelsesbetingelserne.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: klimakammermetoden (chamber test) (på samme betingelser som i kriteriet i punkt 1.2 om formaldehyd) med DIN ISO 16000-6 til udtagning og analyse af luftprøver.

    1.4.   Farvestoffer, pigmenter, flammehæmmere og diverse kemikalier

    Anvendte farvestoffer, pigmenter, flammehæmmere og diverse kemikalier skal opfylde de tilknyttede kriterier (se nedenfor):

    a)   Urenheder i farvestoffer: farvestof med fiberaffinitet (opløseligt eller uopløseligt)

    Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i farvestofferne må ikke overstige følgende værdier: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm og Zn 1 500 ppm.

    Der ses bort fra metaller, som er en integreret del af farvestofmolekylet (f.eks. metalkompleksfarvestoffer og visse reaktive farvestoffer), ved vurdering af, om disse værdier er opfyldt, idet de kun vedrører urenheder.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

    b)   Urenheder i pigmenter: uopløseligt farvestof uden fiberaffinitet

    Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i pigmenter må ikke overstige følgende værdier: As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 50 ppm; Cr 100 ppm; Hg 25 ppm; Pb 100 ppm; Se 100 ppm; Sb 250 ppm; Zn 1 000 ppm.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

    c)   Chrombejdsefarvning

    Chrombejdsefarvning er ikke tilladt.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse kemikalier ikke anvendes.

    d)   Azofarvestoffer

    Der må ikke benyttes azofarvestoffer, der kan spaltes til nogen af følgende aromatiske aminer:

    4-aminodiphenyl

    (92-67-1)

    benzidin

    (92-87-5)

    4-chlor-o-toluidin

    (95-69-2)

    2-naphtylamin

    (91-59-8)

    o-amino-azotoluen

    (97-56-3)

    2-amino-4-nitrotoluen

    (99-55-8)

    p-chloranilin

    (106-47-8)

    2,4-diaminoanisol

    (615-05-4)

    4,4’-diaminodiphenylmethan

    (101-77-9)

    3,3’-dichlorbenzidin

    (91-94-1)

    3,3’-dimethoxybenzidin

    (119-90-4)

    3,3’-dimethylbenzidin

    (119-93-7)

    3,3’-dimethyl-4,4’-diaminodiphenylmethan

    (838-88-0)

    p-cresidin

    (120-71-8)

    4,4’-oxydianilin

    (101-80-4)

    4,4’-thiodianilin

    (139-65-1)

    o-toluidin

    (95-53-4)

    2,4-diaminotoluen

    (95-80-7)

    2,4,5-trimethylanilin

    (137-17-7)

    4-aminoazobenzol

    (60-09-3)

    o-anisidin

    (90-04-0)

    2,4-xylidin

     

    2,6-xylidin

     

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse farvestoffer ikke anvendes. Hvis denne erklæring skal verificeres, anvendes følgende standard = EN 14 362-1 og 2. (Bemærk: Der er risiko for falske positive resultater for 4-aminoazobenzen, og derfor anbefales bekræftelse).

    e)   Kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske farvestoffer

    Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

    C.I. Basic Red 9

    C.I. Disperse Blue 1

    C.I. Acid Red 26

    C.I. Basic Violet 14

    C.I. Disperse Orange 11

    C.I. Direct Black 38

    C.I. Direct Blue 6

    C.I. Direct Red 28

    C.I. Disperse Yellow 3

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

    Der er forbud mod alle farvestoffer eller -blandinger, som indeholder mere end 0,1 vægtprocent stoffer, som på ansøgningstidspunktet opfylder kriterierne for klassificering med en af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf):

    R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

    R45 (kan fremkalde kræft)

    R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

    R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

    R60 (kan skade forplantningsevnen)

    R61 (kan skade barnet under graviditeten)

    R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

    R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

    R68 (mulighed for varig skade på helbred)

    som fastsat i Rådets direktiv 67/548/EØF (1).

    Alternativt kan klassificeringen foretages i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 af 16. december 2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring og ophævelse af direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF og om ændring af forordning (EF) nr. 1907/2006 (2). I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles nogen af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df og H341.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

    f)   Potentielt sensibiliserende farvestoffer

    Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

    C.I. Disperse Blue 3

    C.I. 61 505

    C.I. Disperse Blue 7

    C.I. 62 500

    C.I. Disperse Blue 26

    C.I. 63 305

    C.I. Disperse Blue 35

     

    C.I. Disperse Blue 102

     

    C.I. Disperse Blue 106

     

    C.I. Disperse Blue 124

     

    C.I. Disperse Brown 1

     

    C.I. Disperse Orange 1

    C.I. 11 080

    C.I. Disperse Orange 3

    C.I. 11 005

    C.I. Disperse Orange 37

     

    C.I. Disperse Orange 76

    (tidligere benævnt Orange 37)

     

    C.I. Disperse Red 1

    C.I. 11 110

    C.I. Disperse Red 11

    C.I. 62 015

    C.I. Disperse Red 17

    C.I. 11 210

    C.I. Disperse Yellow 1

    C.I. 10 345

    C.I. Disperse Yellow 9

    C.I. 10 375

    C.I. Disperse Yellow 39

     

    C.I. Disperse Yellow 49

     

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse farvestoffer ikke anvendes.

    1.5.   Metalkompleksfarvestoffer

    Metalkompleksfarvestoffer, der er baseret på kobber, bly, chrom eller nikkel, må ikke anvendes.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse kemikalier ikke anvendes.

    1.6.   Chlorphenoler

    Chlorphenoler (og salte og estere heraf) må ikke findes i koncentrationer over 0,1 ppm — bortset fra mono- og di-chlorerede phenoler (og salte og estere heraf), der ikke må overstige 1 ppm.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: formaling af en prøve på 5 g, ekstraktion af chlorphenolet eller dets natriumsalt. Analyse ved gaskromatografi (GC), påvisning ved massespektrometri eller ECD.

    1.7.   Butadien

    Butadienkoncentrationen må ikke overstige 1 ppm.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: formaling og afvejning af prøve. Prøveudtagning af head space. Analyse ved gaskromatografi og flammeioniseringsdetektor.

    1.8.   Nitrosaminer

    Koncentrationen af N-nitrosaminer må ikke overstige 0,0005 mg/m3 målt efter klimakammermetoden (chamber test).

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, som anvender følgende testmetode: klimakammermetoden (chamber test) (på samme betingelser som i kriterium 1.2 om formaldehyd) med udtagning og analyse af luftprøver ifølge Hauptverband der gewerblichen Berufsgenossenschaften ZH ISO 1/120.23 (eller tilsvarende).

    2.   PUR-skum

    Bemærk: De følgende kriterier behøver kun at være opfyldt, hvis mere end 5 % af madrassens samlede vægt består af PUR-skum.

    2.1.   Ekstraherbare tungmetaller

    Koncentrationen af følgende metaller skal opfylde de tilsvarende krav, der er stillet til latexskum i det i punkt 1.1 fastsatte kriterium.

    Vurdering og verifikation: samme krav som det i punkt 1.1 fastsatte kriterium.

    2.2.   Formaldehyd

    Koncentrationen af formaldehyd skal opfylde de tilsvarende krav, der er stillet til latexskum i det i punkt 1.2 fastsatte kriterium.

    Vurdering og verifikation: samme krav som det i punkt 1.2 fastsatte kriterium.

    2.3.   Flygtige organiske forbindelser (VOC)

    PUR-skum skal opfylde de tilsvarende krav, der er stillet til latexskum i det i punkt 1.3 fastsatte kriterium.

    Vurdering og verifikation: samme krav som det i punkt 1.3 fastsatte kriterium.

    2.4.   Farvestoffer, pigmenter, flammehæmmere og diverse kemikalier

    PUR-skum skal opfylde de tilsvarende krav, der er stillet til latexskum i det i punkt 1.4 fastsatte kriterium.

    Vurdering og verifikation: samme krav som det i punkt 1.4 fastsatte kriterium.

    2.5.   Metalkompleksfarvestoffer

    PUR-skum skal opfylde de tilsvarende krav, der er stillet til latexskum i det i punkt 1.5 fastsatte kriterium.

    Vurdering og verifikation: samme krav som det i punkt 1.5 fastsatte kriterium.

    2.6.   Organisk tin

    Mono- og diorganiske samt triorganiske tinforbindelser må ikke anvendes.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at de ikke anvendes. Der kræves ingen test. Hvis der (f.eks. med henblik på verifikation eller overvågning) udføres en test, skal følgende metode anvendes: enhver metode, som specifikt måler organiske tinforbindelser uden at måle tilstedeværelsen af uorganiske tinforbindelser som f.eks. tinoktoat.

    2.7.   Blæsemidler

    Halogenerede organiske forbindelser må ikke anvendes som blæsemiddel eller hjælpeblæsemiddel.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse blæsemidler ikke er anvendt.

    3.   Tråd og fjedre

    Bemærk: De følgende kriterier behøver kun at være opfyldt, hvis mere end 5 % af madrassens samlede vægt består af PUR-skum.

    3.1.   Affedtning

    Hvis tråd og/eller fjedre affedtes og/eller renses med organiske opløsningsmidler, skal det finde sted i lukket system.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette krav er overholdt.

    3.2.   Galvanisering

    Fjedrene må ikke være overfladegalvaniseret.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette krav er overholdt.

    4.   Kokosfibre

    Hvis kokosfibermaterialet er gummieret, skal kriterierne for latexskum være opfyldt.

    Bemærk: Dette kriterium behøver kun at være opfyldt, hvis mere end 5 % af madrassens samlede vægt består af kokosfibre.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge enten en erklæring om, at der ikke er anvendt gummierede kokosfibre, eller testrapporter som krævet i punkt 1 for latexskum.

    5.   Træbaserede materialer

    5.1.   Bæredygtig skovforvaltning

    Hvis tråd og/eller fjedre affedtes og/eller renses med organiske opløsningsmidler, skal det finde sted i lukket system.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at dette krav er overholdt.

    a)

    Alt massivt træ fra skove skal have oprindelse i skove, hvor driften foregår efter principper og foranstaltninger, som sigter mod bæredygtigt skovbrug. I Europa skal ovennævnte principper og foranstaltninger mindst modsvare definitionen af bæredygtig skovforvaltning, som blev godkendt i resolution 1 på den anden ministerkonference om beskyttelse af skovene i Europa (Helsingfors, den 16.-17. juni 1993), de fælleseuropæiske retningslinjer for bæredygtig skovforvaltning (Pan-European Operational Level Guidelines for Sustainable Forest Management), der er godkendt på den tredje ministerkonference om beskyttelse af skovene i Europa (Lissabon den 2.-4. juni 1998) og de forbedrede fælleseuropæiske indikatorer for bæredygtig skovforvaltning (Improved Pan-European Indicators for SFM), der blev vedtaget på ekspertgruppemødet inden for rammerne af ministerkonferencen om beskyttelse af skovene i Europa den 7.-8. oktober 2002 og godkendt på den fjerde ministerkonference om beskyttelse af skovene i Europa (Wien, den 28.-30. april 2003). Uden for Europa skal de som minimum opfylde UNCED Forest Principles, der er vedtaget på De Forenede Nationers Konference om Miljø og Udvikling (Rio de Janeiro 1992) og, hvis relevant, de kriterier eller retningslinjer for bæredygtig skovforvaltning, der er vedtaget som led i internationale og regionale initiativer (ITTO, Montreal Process, Tarapoto Process, UNEP/FAO Dry-Zone Africa Initiative).

    b)

    Mindst 60 % af massivt træ fra skove som specificeret under litra a) skal komme fra bæredygtigt forvaltede skove certificeret af uafhængige tredjeparter med skovcertificeringsordninger, som bygger på kriterierne i punkt 15 i Rådets resolution af 15. december 1998 om en skovbrugsstrategi for Den Europæiske Union med senere ændringer heraf.

    c)

    Træ fra skove, der ikke er certificeret som værende bæredygtigt forvaltede skove, må ikke komme fra:

    områder, hvor der er tvist om ejerforhold og brugsrettigheder eller urskove

    ulovlig skovhugst: træ, som skoves, handles eller transporteres på en måde, der strider mod gældende nationale bestemmelser og internationale traktater (sådanne bestemmelser kan f.eks. vedrøre CITES-arter, hvidvaskning af penge, korruption og bestikkelse (3) samt andre relevante nationale bestemmelser)

    ucertificerede skove med høj bevaringsværdi: skove, som er udlagt til naturbeskyttelsesformål, hvor skovbrugsaktiviteter ikke er tilladt, dvs. skove, hvor en beskyttelsesordning hindrer driften af skovbrug.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal anføre typer, mængder og oprindelsessteder for det træ, som anvendes i det miljømærkede produkt. Oprindelsen af massivt træ anføres tilstrækkeligt præcist til, at denne i givet fald kan verificeres.

    For massivt træ fra bæredygtigt forvaltede skove kræves der kontrol af leverandørkæden som bevis for, at leverancen kommer fra bæredygtigt forvaltede skove. Producenten skal forelægge dokumentation for, at der er truffet foranstaltninger for at tilvejebringe et pålideligt certifikat for leverandørkæden, dvs. en procedure til sporing, en ansøgning om optagelse i en ordning, eller en anmodning om en tredjeparts kontrol af leverandørkæden.

    For massivt træ fra ucertificerede, bæredygtigt forvaltede skove skal ansøgeren og/eller dennes leverandør angive art, mængde og oprindelse for det benyttede tømmer. Oprindelsen skal angives med tilstrækkelig præcision til at verificere, at tømmeret stammer fra korrekt forvaltede skove. Der forelægges relevante erklæringer, et charter, en adfærdskodeks eller anden tilkendegivelse, som bekræfter, at kravene i litra a) og c) er opfyldt. Der forelægges referencer fra eksisterende skovcertificeringsordninger, der bekræfter efterlevelsen af krav, som har til hensigt at undgå, at der benyttes råvarer fra kontroversielle kilder.

    5.2.   Formaldehydemissioner fra ubehandlede, råtræbaserede materialer

    Træbaserede materialer må benyttes i madrasser, hvis de opfylder følgende krav:

    Spånplade: Formaldehydemissioner fra spånplader i rå tilstand, dvs. før maskinbearbejdning eller overfladebehandling, må ikke overstige 50 % af emissionsgrænsen, der gælder for klasse E1 i henhold til standard EN 312-1.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren og/eller dennes leverandør skal forelægge dokumentation for, at de træbaserede materialer opfylder dette krav i henhold til den europæiske standard EN 312-1.

    Fiberplade: Formaldehyd-indholdet, der måles i de anvendte fiberplader, må ikke overstige 50 % af den grænseværdi, der gælder for klasse A-produkter i henhold til EN 622-1. Men fiberplader i klasse A accepteres, hvis de ikke udgør mere end 50 % af produktets samlede indhold af træ og træbaserede materialer.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren og/eller dennes leverandør forelægger dokumentation for, at de træbaserede materialer opfylder dette krav i henhold til den europæiske standard EN 13986 (april 2005).

    6.   Tekstiler (fibre og metervarer)

    Tekstiler, der benyttes som madrasbetræk, skal opfylde følgende krav med hensyn til farvestoffer og andre kemikalier samt brugsegnethed (tekstiler, som er tildelt EU's miljømærke, opfylder disse kriterier):

    6.1.   Biocider

    Chlorphenoler (og salte og estere heraf), PCB og organiske tinforbindelser må ikke anvendes i forbindelse med transport eller oplagring af madrasser og halvfabrikata.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse stoffer eller forbindelser ikke er anvendt i garnet, metervaren og slutproduktet. Hvis denne erklæring skal verificeres, anvendes følgende testmetode og grænseværdi: ekstraktion, derivatisering med eddikesyreanhydrid, bestemmelse med kapillar gas-væskekromatografi med elektronindfangningsdetektion; grænseværdien er 0,05 ppm.

    6.2.   Diverse kemikalier

    Alkylphenolethoxylater (APEO), lineære alkylbenzensulfonater (LAS), bis(hydrogeneret talgalkyl)dimethylammoniumchlorid (DTDMAC), distearyldimethylammoniumchlorid (DSDMAC), di(hærdet talg)dimethylammoniumchlorid (DHTDMAC), ethylendiamintetraacetat (EDTA) og diethylentriaminpentaacetat (DTPA) må ikke anvendes og må ikke indgå som en bestanddel af de anvendte præparater eller blandinger.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at de ikke anvendes.

    6.3.   Detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere

    Ved hvert vådbehandlingsanlæg skal mindst 95 vægtprocent af de anvendte blødgøringsmidler, kompleksdannere og detergenter være tilstrækkeligt bionedbrydelige eller kunne fjernes i spildevandsrensningsanlæg.

    Dette gælder med undtagelse af overfladeaktive stoffer i detergenter ved hvert vådbehandlingsanlæg, der skal være fuldstændig aerobt bionedbrydeligt.

    Vurdering og verifikation:»Tilstrækkeligt bionedbrydelige eller kunne fjernes i spildevandsrensningsanlæg« er defineret ovenfor i forbindelse med kriteriet for diverse kemikalier og efterbehandlingsmidler til fibre og garn. Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal eftervises for alle anvendte detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere.

    »Fuldstændig aerobt bionedbrydelig« skal fortolkes som fastsat i bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 (4). Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal eftervises for alle anvendte detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere.

    6.4.   Blegemidler

    Chlorholdige stoffer må ikke anvendes som blegemiddel til garn, metervarer og færdigvarer.

    Dette krav gælder ikke fremstillingen af regenererede cellulosefibre.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes chlorholdige blegemidler.

    6.5.   Urenheder i farvestoffer

    Farvestof med fiberaffinitet (opløseligt eller uopløseligt)

    Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i farvestoffer må ikke overstige følgende værdier: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2 500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1 000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm og Zn 1 500 ppm.

    Der ses bort fra metaller, som er en integreret del af farvestofmolekylet (f.eks. metalkompleksfarvestoffer og visse reaktive farvestoffer), ved vurdering af, om disse værdier er opfyldt, idet de kun vedrører urenheder.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

    6.6.   Urenheder i pigmenter

    Uopløseligt farvestof uden fiberaffinitet

    Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i pigmenter må ikke overstige følgende værdier: As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 50 ppm; Cr 100 ppm; Hg 25 ppm; Pb 100 ppm; Se 100 ppm; Zn 1 000 ppm.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

    6.7.   Chrombejdsefarvning

    Chrombejdsefarvning er ikke tilladt.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at de ikke anvendes.

    6.8.   Metalkompleksfarvestoffer

    Hvis metalkompleksfarvestoffet er baseret på kobber, chrom eller nikkel, gælder følgende:

    Ved cellulosefarvning, hvor metalkompleksfarvestoffer indgår som en del af farvningsrecepten, må mindre end 20 % af hvert af de anvendte metalkompleksfarvestoffer (procesinput) udledes til spildevandsrensning (uanset om det renses på eller uden for anlægget).

    Ved alle øvrige farvningsprocesser, hvor metalkompleksfarvestoffer indgår som en del af farvningsrecepten, må mindre end 7 % af hvert af de anvendte metalkompleksfarvestoffer (procesinput) udledes til spildevandsrensning (uanset om det renses på eller uden for anlægget).

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge enten en erklæring om, at metalkompleksfarvestoffer ikke benyttes, eller dokumentation og testrapport, på baggrund af følgende testmetoder: ISO 8288 for Cu, Ni; EN 1233 for Cr.

    Udledningen til vand efter behandling må ikke overstige: Cu 75 mg/kg (fibre, garn eller metervare); Cr 50 mg/kg; Ni 75 mg/kg.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge enten en erklæring om, at metalkompleksfarvestoffer ikke benyttes, eller dokumentation og testrapport, på baggrund af følgende testmetoder: ISO 8288 for Cu, Ni; EN 1233 for Cr.

    6.9.   Azofarvestoffer

    Der må ikke benyttes azofarvestoffer, der kan spaltes til nogen af følgende aromatiske aminer:

    4-aminodiphenyl

    (92-67-1)

    benzidin

    (92-87-5)

    4-chlor-o-toluidin

    (95-69-2)

    2-naphtylamin

    (91-59-8)

    o-amino-azotoluen

    (97-56-3)

    2-amino-4-nitrotoluen

    (99-55-8)

    p-chloranilin

    (106-47-8)

    2,4-diaminoanisol

    (615-05-4)

    4,4’-diaminodiphenylmethan

    (101-77-9)

    3,3’-dichlorbenzidin

    (91-94-1)

    3,3’-dimethoxybenzidin

    (119-90-4)

    3,3’-dimethylbenzidin

    (119-93-7)

    3,3’-dimethyl-4,4’-diaminodiphenylmethan

    (838-88-0)

    p-cresidin

    (120-71-8)

    4,4’-oxydianilin

    (101-80-4)

    4,4’-thiodianilin

    (139-65-1)

    o-toluidin

    (95-53-4)

    2,4-diaminotoluen

    (95-80-7)

    2,4,5-trimethylanilin

    (137-17-7)

    4-aminoazobenzol

    (60-09-3)

    o-anisidin

    (90-04-0)

    2,4-xylidin

     

    2,6-xylidin

     

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse farvestoffer ikke anvendes. Hvis denne erklæring skal verificeres, anvendes følgende standard = EN 14 362-1 og 2. (Bemærk: der er risiko for falske positive resultater for 4-aminoazobenzen, og derfor anbefales bekræftelse).

    6.10.   Kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske farvestoffer

    a)

    Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

    C.I. Basic Red 9

    C.I. Disperse Blue 1

    C.I. Acid Red 26

    C.I. Basic Violet 14

    C.I. Disperse Orange 11

    C.I. Direct Black 38

    C.I. Direct Blue 6

    C.I. Direct Red 28

    C.I. Disperse Yellow 3

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

    b)

    Der er forbud mod alle farvestoffer eller -blandinger, som indeholder mere end 0,1 vægtprocent stoffer, som på ansøgningstidspunktet opfylder kriterierne for klassificering med en af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf):

    R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

    R45 (kan fremkalde kræft)

    R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

    R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

    R60 (kan skade forplantningsevnen)

    R61 (kan skade barnet under graviditeten)

    R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

    R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

    R68 (mulighed for varig skade på helbred)

    jf. direktiv 67/548/EØF.

    Alternativt kan klassificeringen foretages i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles nogen af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df og H341.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

    6.11.   Potentielt sensibiliserende farvestoffer

    Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

    C.I. Disperse Blue 3

    C.I. 61 505

    C.I. Disperse Blue 7

    C.I. 62 500

    C.I. Disperse Blue 26

    C.I. 63 305

    C.I. Disperse Blue 35

     

    C.I. Disperse Blue 102

     

    C.I. Disperse Blue 106

     

    C.I. Disperse Blue 124

     

    C.I. Disperse Brown 1

     

    C.I. Disperse Orange 1

    C.I. 11 080

    C.I. Disperse Orange 3

    C.I. 11 005

    C.I. Disperse Orange 37

     

    C.I. Disperse Orange 76

    (tidligere benævnt Orange 37)

     

    C.I. Disperse Red 1

    C.I. 11 110

    C.I. Disperse Red 11

    C.I. 62 015

    C.I. Disperse Red 17

    C.I. 11 210

    C.I. Disperse Yellow 1

    C.I. 10 345

    C.I. Disperse Yellow 9

    C.I. 10 375

    C.I. Disperse Yellow 39

     

    C.I. Disperse Yellow 49

     

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

    6.12.   Svedægthed (sur og basisk)

    Svedægtheden (sur og basisk) skal være mindst note 3-4 (farveændring og afsmitning).

    Note 3 er dog tilladt, når stoffet både er mørkt farvet (standarddybde > 1/1) og fremstillet af genvundet uld eller mere end 20 % silke.

    Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter eller for produkter, der hverken er farvede eller trykte.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende EN-standard er anvendt: ISO 105 E04 (sur og basisk, sammenligning med multi-fiber stof).

    6.13.   Våd gnideægthed

    Våd gnideægthed skal mindst være note 2-3. Note 2 tillades dog for indigofarvet denim.

    Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter eller for produkter, der hverken er farvede eller trykte.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende EN-standard er anvendt: ISO 105 X12.

    6.14.   Tør gnideægthed

    Tør gnideægthed skal mindst være note 4.

    Note 3-4 tillades dog for indigofarvet denim.

    Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter eller for produkter, der hverken er farvede eller trykte.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende EN-standard er anvendt: ISO 105 X12.

    7.   Klæbestoffer

    Klæbestoffer, der indeholder organiske opløsningsmidler, må ikke anvendes. (Dette kriterium gælder ikke for klæbestoffer, der benyttes til småreparationer). Ved VOC forstås i den sammenhæng organiske forbindelser med et damptryk på 0,01 kPa eller derover ved 293,15 K eller en tilsvarende flygtighed under anvendelsesbetingelserne.

    Der må ikke anvendes klæbestoffer, som på ansøgningstidspunktet opfylder kriterierne for klassificering med en af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf):

    Kræftfremkaldende (R45, R49, R40)

    Reproduktionstoksiske (R46, R40)

    Mutagene (R60-R63)

    Giftige (R23-R28)

    i overensstemmelse med bestemmelserne vedrørende klassificering og mærkning af farlige kemikalier i EU's klassifikationssystem (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/45/EF (5).

    Alternativt kan klassificeringen foretages i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles nogen af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf): H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H331, H330, H311, H301, H310, H300, H370 og H372.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at de anvendte klæbestoffer opfylder dette kriterium, sammen med supplerende dokumentation.

    8.   Madrassens samlede indhold af VOC og SVOC

    Madrassens samlede VOC-emission må ikke overstige følgende emissionsværdier i klimakammermetoden (chamber test) i lighed med processen til vurdering af sundhedsrisici i forbindelse med emissioner af flygtige organiske forbindelser (VOC) fra byggematerialer, som er udviklet i 2005 af AgBB. (findes på adressen: www.umweltbundesamt.de/building-products/agbb.htm).

    Stof

    Slutværdi 7. dag

    Slutværdi 28. dag

    Formaldehyd

    < 60 μg/m3

    (< 0,05 ppm)

    < 60 μg/m3

    (< 0,05 ppm)

    Andre aldehyder

    < 60 μg/m3

    (< 0,05 ppm)

    < 60 μg/m3

    (< 0,05 ppm)

    Organiske forbindelser i alt (C6-C16)

    < 500 μg/m3

    < 200 μg/m3

    Organiske forbindelser i alt (> C16)

    < 100 μg/m3

    < 40 μg/m3

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge resultater fra en klimakammeranalyse på grundlag af standard EN 13419-1 og EN 13419-2. Analysen af VOC skal være i overensstemmelse med ISO 16000-6.

    9.   Madrassens samlede indhold af flammehæmmere

    I produktet må der kun benyttes flammehæmmere, som er kemisk bundet i madrasmaterialerne eller til materialernes overflade (reaktive flammehæmmere). Hvis de anvendte flammehæmmere har fået tildelt en eller flere af nedenstående fareangivelser, bør disse flammehæmmere ved anvendelsen ændre deres kemiske struktur, så de ikke mere bør klassificeres med nogen af disse fareangivelser. (Mindre end 0,1 % af flammehæmmeren må bibeholde de egenskaber, den havde før anvendelsen).

    R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

    R45 (kan fremkalde kræft)

    R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

    R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

    R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand)

    R51 (giftig for organismer, der lever i vand)

    R52 (skadelig for organismer, der lever i vand)

    R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

    R60 (kan skade forplantningsevnen)

    R61 (kan skade barnet under graviditeten)

    R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

    R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

    R68 (mulighed for varig skade på helbred)

    som fastsat i direktiv 67/548/EØF.

    Flammehæmmere, som alene fysisk blandes i madrasmaterialer eller overfladebelægninger, udelukkes (additive flammehæmmere).

    Alternativt kan klassificeringen foretages i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles nogen af følgende risikosætninger (eller kombinationer heraf): H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df og H341.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt additive flammehæmmere, og anføre de eventuelle, anvendte reaktive flammehæmmere og dokumentere (f.eks. med sikkerhedsdatablade) og/eller afgive erklæringer om, at de anvendte flammehæmmere opfylder ovennævnte kriterium.

    10.   Biocider i færdigvaren

    Der må kun benyttes biocidholdige produkter, der indeholder de aktive stoffer i bilag I, IA og IB til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/8/EF af 16. februar 1998 om markedsføring af biocidholdige produkter (6), og hvis aktive stof er godkendt til brug i madrasser i henhold til bilag V til direktiv 98/8/EF.

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes biocidholdige produkter, eller en liste over de anvendte biocidholdige produkter.

    11.   Holdbarhed

    Madrassers holdbarhedstid forventes at være 10 år. Dog vil den forventede holdbarhedstid for madrasser variere for madrasser, som anvendes i andre sammenhænge, dvs. fængsler og hoteller.

    Madrasser til voksne:

    aftagende madrastykkelse: < 15 %

    aftagende madrasfasthed: < 20 %

    Madrasser til babyer:

    aftagende madrastykkelse: < 15 %

    aftagende madrasfasthed: < 20 %

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende testmetode er anvendt: EN 1957. Faldet i tykkelse og fasthed bestemmes som forskellen mellem startmålingen (efter 100 gentagelser) og målingen efter afslutning (30 000 gentagelser) af holdbarhedstesten.

    12.   Emballeringskrav

    Den anvendte emballage skal være:

    lavet af materialer, som kan genvindes

    mærket med henblik på identifikation af plasttyper efter ISO 11469.

    Følgende oplysninger skal være anført på emballagen:

    »De kan finde yderligere oplysninger om, hvorfor dette produkt har fået tildelt Blomsten, på internetstedet: http://www.ecolabel.eu

    Forhør Dem venligst hos Deres lokale myndigheder om, hvordan De mest hensigtsmæssigt bortskaffer Deres gamle madras.«

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen og de oplysninger, der gives sammen med produktet, samt en erklæring om, at produktet opfylder disse krav.

    13.   Oplysninger på miljømærket

    Miljømærkets boks 2 skal indeholde følgende tekst:

    »Minimerer indeklimaproblemer«

    »Restriktioner for brug af farlige stoffer«

    »God holdbarhed og kvalitet«

    Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen, hvor mærket er vist, samt en erklæring om, at produktet opfylder dette krav.


    (1)  EFT 196 af 16.8.1967, s. 1.

    (2)  EUT L 353 af 31.12.2008, s. 1.

    (3)  Disse emner er behandlet i Kommissionens meddelelse om EU-handlingsplanen for retshåndhævelse, god forvaltningspraksis og handel på skovbrugsområdet (FLEGT).

    (4)  EUT L 104 af 8.4.2004, s. 1.

    (5)  EFT L 200 af 30.7.1999, s. 1.

    (6)  EFT L 123 af 24.4.1998, s. 1.


    Top