Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31980L0766

    Kommissionens direktiv 80/766/EØF af 8. juli 1980 om fastsættelse af den fællesskabsanalysemetode, der skal anvendes ved officiel kontrol af indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande, som er bestemt til at komme i berøring med levnedsmidler

    EFT L 213 af 16.8.1980, p. 42–46 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2011; ophævet ved 32011R0010

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1980/766/oj

    31980L0766

    Kommissionens direktiv 80/766/EØF af 8. juli 1980 om fastsættelse af den fællesskabsanalysemetode, der skal anvendes ved officiel kontrol af indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande, som er bestemt til at komme i berøring med levnedsmidler

    EF-Tidende nr. L 213 af 16/08/1980 s. 0042 - 0046
    den finske specialudgave: kapitel 13 bind 10 s. 0221
    den græske specialudgave: Kapitel 15 bind 1 s. 0250
    den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 10 s. 0221
    den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 11 s. 0042
    den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 11 s. 0042


    ++++

    KOMMISSIONENS DIREKTIV

    af 8 . juli 1980

    om fastsaettelse af den faellesskabsanalysemetode , der skal anvendes ved officiel kontrol af indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande , som er bestemt til at komme i beroering med levnedsmidler

    ( 80/766/EOEF )

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab ,

    under henvisning til Raadets direktiv 78/142/EOEF af 30 . januar 1978 om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende materialer og genstande , som indeholder monomert vinylchlorid , og som er bestemt til at komme i beroering med levnedsmidler ( 1 ) , saerlig artikel 3 , og

    ud fra foelgende betragtninger :

    Ved artikel 2 i direktiv 78/142/EOEF er det fastsat , at saadanne materialer og genstande ikke maa indeholde monomert vinylchlorid i maengder , der overstiger 1 mg/kg i den faerdige vare , og ved artikel 3 i naevnte direktiv , at denne graense skal kontrolleres ved hjaelp af en faellesskabsanalysemetode ;

    den i bilaget angivne metode har paa grundlag af faelles afproevninger paa forskellige laboratorier vist sig tilstraekkelig noejagtig og reproducerbar til at kunne vedtages som faellesskabsanalysemetode ;

    de i dette direktiv fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Den staaende Levnedsmiddelkomite -

    UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

    Artikel 1

    Medlemsstaterne fastsaetter , at de analyser , der er noedvendige for en officiel kontrol med indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande , som er bestemt til at komme i beroering med levnedsmidler - i bilaget benaevnt " materialer og genstande " - foretages efter den metode , der er beskrevet i bilaget .

    Artikel 2

    Medlemsstaterne saetter de noedvendige administrative eller ved lov fastsatte bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden atten maaneder efter dets meddelelse . De underretter straks Kommissionen herom .

    Artikel 3

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

    Udfaerdiget i Bruxelles , den 8 . juli 1980 .

    Paa Kommissionens vegne

    Etienne DAVIGNON

    Medlem af Kommissionen

    ( 1 ) EFT nr . L 44 af 15 . 2 . 1978 , s . 15 .

    BILAG

    BESTEMMELSE AF INDHOLDET AF MONOMERT VINYLCHLORID I MATERIALER OG GENSTANDE

    1 . ANVENDELSESFORMAAL OG -OMRAADE

    Med denne metode er det muligt at bestemme indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande .

    2 . PRINCIP

    Indholdet af monomert vinylchlorid i materialer og genstande bestemmes ved gaskromatografi under anvendelse af " head-space " - teknik efter oploesning eller suspension af proeven i N,N-dimethylacetamid .

    3 . REAGENSER

    3.1 Vinylchlorid ( VC ) , over 99,5 % ( v/v ) rent .

    3.2 N,N-dimethylacetamid ( DMA ) , fri for urenheder med samme retentionstid som VC eller som den interne standard ( 3.3 ) under proevebetingelserne .

    3.3 Diethylether eller cis-2-buten oploest i DMA ( 3.2 ) som intern standardoploesning . Disse interne standarder skal vaere fri for urenheder med samme retentionstid som VC under proevebetingelserne .

    4 . APPARATUR

    N.B . Kun specielle instrumenter og apparater , der kraever saerlige specifikationer , er naevnt ; saedvanligt laboratorieudstyr forudsaettes at vaere til stede .

    4.1 Gaskromatograf enten med automatisk headspace-proeveudtagning eller med udstyr til manuel proeveindsproejtning .

    4.2 Flammeionisationsdetektor eller andre under punkt 7 naevnte detektorer .

    4.3 Gaskromatografikolonne .

    Kolonnen skal vaere i stand til at adskille toppene fra luft , VC og den interne standard , hvis en saadan benyttes .

    I oevrigt skal det kombinerede system 4.2 og 4.3 have en saadan foelsomhed , at det signal , som opnaas med en oploesning indeholdene 0,02 mg VC/1 DMA eller 0,02 mg VC/kg DMA , er mindst fem gange saa kraftig som baggrundsstoejen .

    4.4 Glas eller kolber med silicone - eller butylgummimembra . Naar der anvendes manuel proeveindsproejtning , kan udtagelse af headspaceproeven med sproejten bevirke et delvist vakuum i glasset eller kolben . Ved manuel fremgangsmaade anbefales det derfor at anvende et stoerre glas , dersom glasset ikke saettes under tryk foer udtagelsen af proeven .

    4.5 Mikrosproejter .

    4.6 Gastaette sproejter til manuel headspace-proeveudtagning .

    4.7 Analysevaegt , praecision 0,1 mg .

    5 . FREMGANGSMAADE

    ADVARSEL : VC er et farligt stof og er i gasform ved stuetemperatur . Tilberedningen af oploesninger boer derfor udfoeres i et stinkskab med god udluftning .

    N.B .

    - Der maa traeffes fornoedne foranstaltninger for at undgaa tab af VC eller DMA ;

    - Naar der benyttes manuel proeveudtagning , boer der anvendes en intern standard ( 3.3 ) ;

    - Hvis der anvendes en intern standard , skal den samme oploesning anvendes under hele proceduren .

    5.1 Fremstilling af koncentreret VC-standardoploesning paa ca . 2 000 mg/kg

    En egnet glasbeholder afvejes med en noejagtighed paa 0,1 mg . Derefter anbringes en vis maengde ( f.eks . 50 ml ) DMA ( 3.2 ) i beholderen , og der vejes paa ny . Der tilsaettes en vis maengde ( f.eks . 0,1 g ) VC ( 3.1 ) i flydende form eller som gas til DMA ved langsomt at sproejte det ind . VC kan ogsaa tilsaettes ved at blaese det gennem DMA paa betingelse af , at der benyttes en indretning , hvorved man undgaar tab af DMA . Der vejes igen med en noejagtighed paa 0,1 mg og ventes to timer for at opnaa ligevaegt . Standardoploesningen opbevares i koeleskab .

    5.2 Fremstilling af fortyndet VC-standardoploesning

    Der udtages en afvejet maengde koncentreret VC-standardoploesning ( 5.1 ) , som fortyndes med DMA ( 3.2 ) eller med intern standardoploesning ( 3.3 ) til et kendt rumfang eller en kendt vaegt . Den fremkomne fortyndede standardoploesnings koncentration udtrykkes i henholdsvis mg/l eller mg/kg .

    5.3 Udarbejdelse af standardkurve

    N.B .

    - kurven skal omfatte mindst syv dobbeltpunkter ;

    - repeterbarheden af svarene ( 1 ) skal vaere mindre end 0,02 mg VC/l eller kg DMA ;

    - kurven skal beregnes fra disse punkter ved hjaelp af de mindste kvadraters metode , dvs . standardkurven skal beregnes efter foelgende ligning

    y = a1x + a0

    hvor : a1 = nSxy - ( Sx ) * ( Sy ) / ( nSx2 - ( Sx)2 )

    og : a0 = ( Sy ) * ( Sx2 ) - ( Sx ) * ( Sxy ) / ( nSx2 - ( Sx)2 )

    hvor :

    y = hoejde eller areal af toppene i den enkelte bestemmelse

    x = den tilsvarende koncentration paa standardkurven

    n = * 14 .

    - kurven skal vaere lineaer , dvs . standardafgivelsen ( s ) af differencerne mellem det maalte udslag ( y i ) og den tilsvarende beregnede vaerdi fra standardkurven ( z i ) divideret med det gennemsnitlige udslag ( y ) af alle udslagene maa ikke vaere stoerre end 0,07 .

    Beregningen udfoeres saaledes : s/v * 0,07

    hvor : s = * S(n,i = 1 ) ( y i - z i)2 / ( n - 1 )

    y = 1/n S(n,i = 1 ) y i

    y i = det enkelte maalte udslag ,

    z i = den til y i svarende vaerdi paa standardkurven ,

    n * 14 .

    Der fremstilles to serier hver paa mindst 7 glas ( 4.4 ) . Til hvert glas saettes en saadan maengde fortyndet VC-standardoploesning ( 5.2 ) og DMA ( 3.2 ) eller intern standardoploesning i DMA ( 3.3 ) , at den endelige VC-koncentration i paralleloploesningerne vil vaere paa ca . 0 ; 0,050 ; 0,075 ; 0,100 ; 0,125 ; 0,150 ; 0,200 osv . mg/l eller mg/kg DMA , og at alle glas indeholder samme maengde DMA , som skal anvendes under 5.5 . Glassene forsegles , og der fortsaettes som beskrevet under punkt 5.6 . Der konstrueres en kurve med arealerne ( eller hoejderne ) af VC-toppene fra de to serier eller forholdene mellem disse arealer ( eller hoejderne ) og arealerne af toppene for den interne standard som ordinat og koncentrationerne af de to serier af oploesninger som abcisse .

    5.4 Kontrol af fremstilling af standardoploesningerne under punkterne 5.1 og 5.2

    Den under punkterne 5.1 og 5.2 beskrevne fremgangsmaade gentages for at opnaa endnu en fortyndet standardoploesning med en koncentration svarende til 0,1 mg VC/l eller kg DMA eller intern standardoploesning . Gennemsnittet af to gaskromatografiske bestemmelser maa ikke afvige mere end 5 % fra det tilsvarende punkt paa standardkurven . Er forskellen stoerre end 5 % , bortkastes alle oploesninger fremkommet under punkterne 5.1 , 5.2 , 5.3 og 5.4 , og fremgangsmaaden gentages helt fra begyndelsen .

    5.5 Fremstilling af proever af materialer eller genstande

    To glas ( 4.4 ) goeres klar , og med en noejagtighed paa 0,1 mg afvejes i hvert glas ikke under 200 mg af proeven fra et enkelt proeveemne , der skal undersoeges , og som er blevet findelt . Man maa forsoege at sikre , at der kommer en lige stor maengde i hvert glas . Glasset lukkes straks . Hvert glas tilsaettes for hvert gram proeve 10 ml eller 10 g DMA ( 3.2 ) eller 10 ml eller 10 g af den interne standardoploesning ( 3.3 ) . Glassene forsegles , og der fortsaettes som beskrevet under punkt 5.6 .

    5.6 Gaskromatografisk bestemmelse

    5.6.1 Glassene rystes paa en saadan maade , at man undgaar kontakt mellem vaesken i glasset og membranen ( 4.4 ) for at opnaa en oploesning eller suspension af materialeproeverne ( 5.5 ) , der er saa homogen som muligt .

    5.6.2 Alle de forseglede glas ( 5.3 , 5.4 og 5.5 ) anbringes i to timer i et vandbad ved 60 * mere eller mindre 1 * C for at opnaa temperaturligevaegt . Om noedvendigt rystes glassene igen .

    5.6.3 Der udtages en headspaceproeve i glasset . Naar der anvendes manuel proeveindsproejtning , maa der anvendes stor omhu for at opnaa en reproducerbar proeve ( se punkt 4.4 ) . Det er navnlig vigtigt , at sproejten paa forhaand opvarmes til proevens temperatur . Man maaler arealet ( eller hoejden ) af toppene , der svarer til VC og den interne standard , hvis en saadan anvendes .

    5.6.4 Fjern overskydende DMA fra soejlen ( 4.3 ) med en egnet metode , saa snart der viser sig toppe fra DMA paa kromatogrammet .

    6 . BEREGNING AF RESULTATER

    6.1 Ved interpolation paa kurven findes den ukendte koncentration af hver af de to proeveoploesninger under hensyntagen til den interne standard , hvis en saadan anvendes . Derefter beregnes det undersoegte materiales indhold af VC i hver af de to proever ved anvendelse af foelgende formel :

    X = C gange V/M 1 000

    hvor :

    X = VC-koncentrationen i proeven af materialet eller genstanden udtrykt i mg/kg .

    C = VC-koncentrationen i glasset med proeven af materialet eller genstanden ( se under punkt 5.5 ) udtrykt i mg/l eller mg/kg

    V = DMA-rumfanget eller vaegten i glasset indeholdende proeven af materialet eller genstanden ( se under punkt 5.5 ) undtrykt i liter eller kg .

    M = proevemaengden af materialet eller genstanden , udtrykt i gram .

    6.2 VC-koncentrationer i det undersoegte materiale eller den undersoegte genstand udtrykt i mg/kg skal vaere gennemsnittet af de to under punkt 6.1 beregnede VC-koncentrationer under forudsaetning af at kriteriet for repeterbarhed i punkt 8 er opfyldt .

    7 . BEKRAEFTELSE AF VC-INDHOLDET

    I tilfaelde af , at indholdet af VC i materialer og genstande som beregnet under punkt 6.2 overstiger den maksimalt tilladte maengde , skal de ved analyse af hver af de to proever ( 5.6 og 6.1 ) opnaaede resultater bekraeftes paa en af foelgende tre maader :

    - ved anvendelse af mindst en anden kolonne ( 4.3 ) med en stationaer fase med en anden polaritet . Denne fremgangsmaade fortsaettes , indtil der fremkommer et kromatogram uden tegn paa overlapning af VC - og/eller interne standardtoppe med bestanddele af proeven af materialet eller genstanden .

    - ved anvendelse af andre detektorer som f.eks . den mikroelektrolytiske ledningsevnedetektor ( 2 ) .

    - ved anvendelse af massespektrometri . I dette tilfaelde kan tilstedevaerelsen af molekylioner med masse ( m/e ) 62 og 64 i forholdet 3 : 1 betragtes som en bekraeftelse paa tilstedevaerelsen af VC . I tvivlstilfaelde skal hele massespektret kontrolleres .

    8 . REPETERBARHED

    Forskellen mellem resultaterne af to bestemmelser ( 6.1 ) udfoert samtidig eller hurtigt efter hinanden af samme person paa samme proeve fra samme materiale eller genstand under samme betingelser maa ikke overstige 0,2 mg VC/kg materiale eller genstand .

    ( 1 ) Se ISO rekommandationen DIS 5725 i 1977 .

    ( 2 ) Se Journal af Chromatographic Science , bind 12 , marts 1974 , side 152 .

    Top