Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01992L0023-20060101

    Consolidated text: Rådets direktiv 92/23/eøf af 31. marts 1992 om dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer samt om montering heraf

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1992/23/2006-01-01

    1992L0023 — DA — 01.01.2006 — 003.001


    Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver af de relevante retsakter, inklusive deres betragtninger, er offentliggjort i den Europæiske Unions Tidende og kan findes i EUR-Lex. Disse officielle tekster er tilgængelige direkte via linkene i dette dokument

    ►B

    RÅDETS DIREKTIV 92/23/EØF

    af 31. marts 1992

    om dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer samt om montering heraf

    (EUT L 129 af 14.5.1992, s. 95)

    Ændret ved:

     

     

    Tidende

      nr.

    side

    dato

    ►M1

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2001/43/EF af 27. juni 2001

      L 211

    25

    4.8.2001

    ►M2

    KOMMISSIONENS DIREKTIV 2005/11/EF EØS-relevant tekst af 16. februar 2005

      L 46

    42

    17.2.2005


    Ændret ved:

     A1

    AKT vedrørende vilkårene for Kongeriget Norges, Republikken Østrigs, Republikken Finlands og Kongeriget Sveriges tiltrædelse og tilpasningerne af de traktater, der danner grundlag for Den Europæiske Union

      C 241

    21

    29.8.1994

     

    (tilpasset ved Rådets beslutning 95/1EF, Euratom, EKSF)

      L 001

    1

    ..




    ▼B

    RÅDETS DIREKTIV 92/23/EØF

    af 31. marts 1992

    om dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer samt om montering heraf



    Artikel 1

    I dette direktiv forstås ved:

    ▼M1

     »dæk«: ethvert nyt dæk, herunder vinterdæk med huller til pigge, uanset om det er originalmonteret eller er en reservedel, beregnet til montering på køretøjer, der er omfattet af direktiv 70/156/EØF. Denne definition omfatter ikke pigdæk

    ▼B

     »køretøj«: ethvert køretøj, der er omfattet af direktiv 70/156/EØF

     »fabrikant«: indehaveren af varemærket på køretøjer eller dæk.

    ▼M1

    Artikel 1a

    1.  Bestemmelserne i bilag V gælder for dæk, som er beregnet til montering på køretøjer, der er taget i brug første gang den 1. oktober 1980 eller derefter.

    2.  Bestemmelserne i bilag V gælder ikke for:

    a) dæk, som kun er beregnet til hastigheder under 80 km/h

    b) dæk med en nominal fælgdiameter på højst 254 mm (eller kode 10) eller på mindst 635 mm (kode 25)

    c) dæk af T-typen til reservehjul til midlertidig brug som defineret i punkt 2.3.6 i bilag II

    d) dæk, som kun er beregnet til montering på køretøjer, der er registreret første gang før den 1. oktober 1980.

    ▼M1

    Artikel 2

    1.  Medlemsstaterne meddeler EF-typegodkendelse i henhold til bestemmelserne i bilag I for alle typer dæk, som opfylder forskrifterne i bilag II, og tildeler dem et EF-typegodkendelsesnummer som angivet i bilag I.

    2.  Medlemsstaterne meddeler EF-typegodkendelse i henhold til bestemmelserne i bilag I til alle typer dæk, som opfylder forskrifterne i bilag V, og tildeler dem et EF-typegodkendelsesnummer som angivet i bilag I.

    3.  Medlemsstaterne meddeler EF-typegodkendelse for ethvert køretøj for så vidt angår dæk i henhold til bestemmelserne i bilag III, hvis alle køretøjets dæk (herunder i givet fald reservehjul) opfylder forskrifterne i bilag II samt forskrifterne i bilag IV vedrørende køretøjer, og tildeler disse køretøjer et EF-typegodkendelsesnummer i henhold til bilag III.

    ▼B

    Artikel 3

    Senest en måned efter at have meddelt eller nægtet ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et køretøj eller ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et dæk, fremsender den godkendende myndighed i den pågældende medlemsstat kopi af den pågældende attest, jf. modellerne i tillæggene til bilag I og bilag III, til de andre medlemsstater, og på forlangende desuden prøverapport for enhver godkendt dæktype.

    Artikel 4

    Ingen medlemsstat kan forbyde eller begrænse markedsføringen af dæk, der er forsynet med ►M1  EF-typegodkendelsesmærke ◄ .

    Artikel 5

    Medlemsstaterne kan ikke afslå ►M1  EF-typegodkendelse ◄ eller national ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et køretøj af grunde, der vedrører dets dæk, såfremt disse er forsynet med ►M1  EF-typegodkendelsesmærke ◄ og er monteret efter bestemmelserne i bilag IV.

    Artikel 6

    Medlemsstaterne kan ikke nægte eller forbyde salg, indregistrering, ibrugtagning eller brug af et køretøj af grunde, der vedrører dets dæk, såfremt disse er forsynet med ►M1  EF-typegodkendelsesmærke ◄ og er monteret efter bestemmelserne i bilag IV.

    Artikel 7

    1.  Har en medlemsstat dokumenteret grundlag for at anse en dæk- eller køretøjstype for at udgøre en fare for sikkerheden, uanset at dæktypen opfylder kravene efter dette direktiv, kan medlemsstaten midlertidigt forbyde markedsføring af den pågældende dæktype på sit område, eller fastsætte særlige vilkår derfor. Den skal straks underrette de øvrige medlemsstater og Kommissionen herom med angivelse af baggrunden for sin beslutning.

    2.  Kommissionen skal inden seks uger høre de berørte medlemsstater og derefter omgående afgive udtalelse og træffe de nødvendige foranstaltninger.

    3.  Er Kommissionen af den opfattelse, at tekniske ændringer af dette direktiv er nødvendige, skal sådanne ændringer vedtages enten af Kommissionen eller af Rådet efter fremgangsmåden i artikel 10. I så fald kan den medlemsstat, der har indført beskyttelsesforanstaltninger, opretholde disse, indtil ændringerne træder i kraft.

    Artikel 8

    1.  Den medlemsstat, som har meddelt ►M1  EF-typegodkendelse ◄ for køretøjet eller ►M1  EF-typegodkendelse ◄ for komponenten (dækket), træffer de nødvendige foranstaltninger til kontrol af, at de producerede enheder svarer til den godkendte type; dette kan om nødvendigt og i fornødent omfang ske i samarbejde med de godkendende myndigheder i de andre medlemsstater. Til dette formål kan den pågældende medlemsstat til enhver tid kontrollere, om dæk eller køretøjer er i overensstemmelse med kravene i dette direktiv. Sådan kontrol skal være begrænset til stikprøvekontrol.

    (2)  Konstaterer den pågældende medlemsstat, at et antal dæk eller køretøjer med samme godkendelsesmærke ikke er i overensstemmelse med den godkendte type, træffer den de nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de producerede enheder er i overensstemmelse hermed. I tilfælde af vedholdende uoverensstemmelse kan disse foranstaltninger omfatte inddragelse af ►M1  EF-typegodkendelsen ◄ . Samme foranstaltninger skal træffes, hvis vedkommende myndigheder modtager underretning om sådan uoverensstemmelse fra de godkendende myndigheder i en anden medlemsstat.

    3.  De godkendende myndigheder i medlemsstaterne skal inden en måned underrette hinanden om enhver inddragelse af en ►M1  EF-typegodkendelse ◄ og om grunden dertil under anvendelse af den pågældende formular, som gengives i tillæggene til bilag I og bilag III.

    Artikel 9

    Enhver afgørelse om nægtelse eller inddragelse af ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et dæk eller ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et køretøj, for så vidt angår dets dæk, der indebærer et forbud mod markedsføring eller brug, truffet efter bestemmelser, der er vedtaget til gennemførelse af dette direktiv, skal begrundes udførligt. Afgørelsen meddeles den berørte part med oplysning om de retsmidler, denne har til rådighed ifølge medlemsstaternes lovgivning, og om hvilke frister der gælder for deres anvendelse.

    Artikel 10

    Ændringer, som er nødvendige for at tilpasse kravene i bilagene til den tekniske udvikling, vedtages efter fremgangsmåden i artikel 13 i direktiv 70/156/EØF.

    ▼M1

    Artikel 10a

    1.  Fra den 4. februar 2003 må medlemsstaterne ikke længere af grunde, der vedrører dækkene eller deres montering på fabriksnye køretøjer:

    a) for så vidt angår en køretøjstype eller dæktype nægte at udstede EF-typegodkendelse eller national typegodkendelse, eller

    b) forbyde registrering, salg eller ibrugtagning af køretøjer eller salg eller ibrugtagning eller anvendelse af dæk

    hvis køretøjerne eller dækkene opfylder forskrifterne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF. ( 9 )

    2.  Fra den 4. august 2003 må medlemsstaterne ikke længere udstede EF-typegodkendelse eller national typegodkendelse for dæktyper, der er omfattet af anvendelsesområdet for dette direktiv, hvis dækkene ikke overholder forskrifterne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF.

    3.  Fra den 4. februar 2004 må medlemsstaterne ikke længere udstede EF-typegodkendelse eller national typegodkendelse for en køretøjstype af grunde, der vedrører dækkene eller deres montering, hvis forskrifterne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF, ikke er overholdt.

    4.  Fra den 4. februar 2005 skal medlemsstaterne:

    a) anse typeattester, der ledsager fabriksnye køretøjer som omhandlet i direktiv 70/156/EØF, for ugyldige til det i samme direktivs artikel 7, stk. 1, nævnte formål, hvis forskrifterne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF, ikke er overholdt, og

    b) nægte registrering eller forbyde salg eller ibrugtagning af fabriksnye køretøjer, som ikke overholder forskrifterne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF.

    5.  Fra den 1. oktober 2009 finder bestemmelserne i dette direktiv, som ændret ved direktiv 2001/43/EF, for så vidt angår det i artikel 7, stk. 2, i direktiv 70/156/EØF nævnte formål anvendelse på alle dæk, der er omfattet af anvendelsesområdet for dette direktiv, undtagen dæk i kategori C1d og kategori C1e, som bestemmelserne finder anvendelse på fra henholdsvis den 1. oktober 2010 og den 1. oktober 2011.

    ▼B

    Artikel 11

    1.  Medlemsstaterne vedtager og offentliggør de nødvendige bestemmelser for at efterkomme dette direktiv inden den 1. juli 1992. De underretter straks Kommissionen herom.

    Når medlemsstaterne vedtager disse bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne.

    De anvender disse bestemmelser fra den 1. januar 1993.

    2.  Medlemsstaterne meddeler Kommissionen de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

    Artikel 12

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.




    BILAGSFORTEGNELSE

    ▼M1



    BILAG I

    Administrative bestemmelser vedrørende EF-typegodkendelse af dæk

    Tillæg 1

    Oplysningsskema vedrørende EF-typegodkendelse af en dæktype

    Tillæg 2

    EF-typegodkendelsesattest (dæk)

    Tillæg 3

    Oplysningsskema vedrørende EF-typegodkendelse af en dæktype for så vidt angår rullestøj

    Tillæg 4

    EF-typegodkendelsesattest (rullestøj)

    BILAG II (1)

    Krav til dæk

    Tillæg 1

    Forklarende tegning

    Tillæg 2

    Belastningstal

    Tillæg 3

    Placering af dækpåskrifter

    Tillæg 4

    Sammenhæng medlem trykindeks (PST) og enheder for tryk

    Tillæg 5

    Målefælg, udvendig diameter og dækbredder for dæk med visse dimensionsbetegnelser

    Tillæg 6

    Metode til måling af dækdimensioner

    Tillæg 7

    Fremgangsmåde ved belastnings-/hastighedsprøvning

    Tillæg 8

    Belastningsevnens afhængighed af hastigheden — last- og varevognsdæk — radial og diagonal opbygning

    BILAG III

    Administrative bestemmelser vedrørende standardtypegodkendelse af køretøjer hvad angår montering af dækkene

    Tillæg 1

    Oplysningsskema

    Tillæg 2

    EF-standardtypegodkendelsesattest

    BILAG IV

    Krav til køretøjer med hensyn til dæk

    BILAG V

    Rullestøj

    Tillæg 1

    Procedure for måling af rullestøj, friløbsmetoden

    Tillæg 2

    Prøvningsrapport

    BILAG VI

    Specifikationer for prøvebanen

    (1)   De tekniske krav til dækkene svarer til kravene i regulativ nr. 30 og 54 fra FN's Økonomiske Kommission for Europa (FN/ECE).




    BILAG I

    ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER VEDRØRENDE EF-TYPEGODKENDELSE AF DÆK

    1.   ANSØGNING OM EF-TYPEGODKENDELSE AF EN DÆKTYPE

    1.1.

    Ansøgning om EF-typegodkendelse af en dæktype i henhold til artikel 3, stk. 4, i direktiv 70/156/EØF indgives af dækfabrikanten.

    1.1.1.

    Ansøgning om EF-typegodkendelse i henhold til bilag II skal ledsages af en beskrivelse af dæktypen, som anført i oplysningsskemaet i tillæg 1. Beskrivelsen vedlægges i tre eksemplarer.

    1.1.1.1.

    Ansøgningen skal for hver dæktype ledsages af tegninger eller fotografier (i tre eksemplarer), som viser dækkets slidbanemønster, samt en tegning af det luftfyldte dæk monteret på målefælgen, som viser de relevante mål (jf. punkt 6.1.1 og 6.1.2 i bilag II).

    1.1.1.2.

    Ansøgningen skal ledsages enten af prøvningsrapporten fra vedkommende tekniske tjeneste eller af en række eksemplarer efter den godkendende myndigheds nærmere anvisninger.

    1.1.2.

    Ansøgning om EF-typegodkendelse i henhold til bilag V skal ledsages af en beskrivelse af dæktypen, som anført i oplysningsskemaet i tillæg 3. Beskrivelsen vedlægges i tre eksemplarer.

    1.1.2.1.

    Ansøgningen skal for hver dæktype ledsages af tegninger eller fotografier (i tre eksemplarer), som viser det eller de slidbanemønstre, der er repræsentative for dæktypen.

    1.1.2.2.

    Ansøgningen skal endvidere ledsages enten af prøvningsrapporten fra vedkommende tekniske tjeneste eller af en række prøveeksemplarer efter den godkendende myndigheds nærmere anvisninger.

    1.2.

    Fabrikanten kan ansøge om, at EF-typegodkendelsen udvides:

    1.2.1. til at omfatte ændrede dæktyper med henblik på EF-typegodkendelse i henhold til bilag II, og/eller

    1.2.2. til at omfatte yderligere dækdimensionsbetegnelser og/eller ændrede mærkenavne eller handelsbetegnelser og/eller slidbanemønstre ændret af fabrikanten med henblik på EF-typegodkendelse i henhold til bilag V.

    ▼M2

    1.3.

    Den godkendende myndighed kan acceptere dækfabrikanternes laboratorier som godkendte prøvningslaboratorier i henhold til artikel 14, stk. 1, i direktiv 70/156/EØF.

    ▼M1

    2.   PÅSKRIFTER

    2.1. Prøveeksemplarer af en dæktype, for hvilken der ansøges om EF-typegodkendelse, skal klart synligt og uudsletteligt være påført ansøgerens varemærke eller navn, idet der dog skal være tilstrækkelig plads til at anbringe EF-typegodkendelsesmærket, jf. punkt 4 i dette bilag.

    3.   EF-TYPEGODKENDELSE

    3.1.

    EF-typegodkendelse i henhold til artikel 4 i direktiv 70/156/EØF meddeles, og EF-typegodkendelse tildeles enhver dæktype, som søges godkendt efter punkt 1.1.1, hvis kravene i bilag II er opfyldt.

    3.1.1.

    Meddelelse af EF-typegodkendelse, udvidelse af EF-typegodkendelse eller afslag på ansøgning om eller inddragelse af EF-typegodkendelse eller om endeligt ophør af produktionen i forbindelse med en dæktype efter bilag II meddeles medlemsstaterne i overensstemmelse med artikel 4, stk. 6, i direktiv 70/156/EØF.

    3.1.2.

    EF-typegodkendelse i henhold til artikel 4 i direktiv 70/156/EØF meddeles, og EF-typegodkendelse tildeles enhver dæktype, som søges godkendt efter punkt 1.1.2, hvis kravene i bilag V er opfyldt.

    3.2.1.

    Meddelelse af EF-typegodkendelse, udvidelse af EF-typegodkendelse eller afslag på ansøgning om eller inddragelse af EF-typegodkendelse eller om endeligt ophør af produktionen i forbindelse med en dæktype efter bilag V meddeles medlemsstaterne i overensstemmelse med artikel 4, stk. 6, i direktiv 70/156/EØF.

    3.3.

    Hver EF-typegodkendt dæktype tildeles et EF-typegodkendelsesnummer. Samme medlemsstat må ikke tildele en anden dæktype det samme nummer. Navnlig skal EF-typegodkendelsesnumre tildelt i henhold til bilag II og EF-typegodkendelsesnumre tildelt i henhold til bilag V være forskellige.

    4.   EF-TYPEGODKENDELSESMÆRKNING

    4.1.

    Ethvert dæk, som er i overensstemmelse med en dæktype, der er EF-typegodkendt efter dette direktiv, forsynes med EF-typegodkendelsesmærke.

    4.2.

    EF-typegodkendelsesmærket består af en firkant indeholdende bogstavet lille »e«, efterfulgt af kendingsnummeret på den medlemsstat, der har meddelt typegodkendelsen i overensstemmelse med bilag VII til direktiv 70/156/EØF. EF-typegodkendelsesnummeret består af typegodkendelsesnummeret på godkendelsesattesten, med to cifre foran: »00« for last- og varevognsdæk og »02« for personvognsdæk.

    4.2.1.

    Firkanten med EF-typegodkendelsesmærket skal være mindst 12 mm lang og mindst 8 mm høj. Bogstaver og tal skal være mindst 4 mm høje.

    4.3.

    EF-typegodkendelsesmærke og -nummer samt yderligere mærkning, som efter bilag II, punkt 3, kræves til EF-typegodkendelse i henhold til kravene i bilag II, påføres som foreskrevet i nævnte punkt.

    4.4.

    Godkendelsesnumre, som er tildelt efter bilag V, skal følges af bogstavet lille »s«, hvor »s« er en forkortelse for »støj«.

    4.5.

    Nedenfor er gengivet et eksempel på EF-typegodkendelsesmærket:

    image

    Et dæk forsynet med ovenstående EF-typegodkendelsesmærke er et last- eller varevognsdæk (00), som opfylder EF-kravene (e), og er tildelt EF-mærke i Irland (24) under nummeret 479 i henhold til bilag II og i Italien (3) under nummeret 687-s i henhold til bilag V.

    Note:

    Numrene »479« og »687« (EF-mærkets typegodkendelsesnumre) samt tallene »24« og »3« (nummer for de medlemsstater, som meddelte EF-typegodkendelsen) er her kun givet som et eksempel.

    EF-typegodkendelsesnummeret placeres tæt på firkanten, over, under, til venstre eller til højre for denne. Alle nummerets bogstaver skal stå på samme side af bogstavet »e« og vende samme vej.

    5.   ÆNDRING AF DÆKTYPE

    5.1. Hvis en dæktype, som er EF-typegodkendt efter bilag II eller V, er ændret, anvendes bestemmelserne i artikel 5 i direktiv 70/156/EØF.

    5.2. Hvis slidbanemønstret for en dæktype, som er EF-typegodkendt i henhold til bilag II, er ændret, anses det ikke for nødvendigt at gentage de i bilag II beskrevne prøvninger.

    5.3. Hvis der er tilføjet dækdimensionsbetegnelser eller handelsbetegnelser for en dækgruppe, som er EF-typegodkendt i henhold til bilag V, træffer den typegodkendende myndighed afgørelse om eventuel fornyet prøvning.

    5.4. Hvis slidbanemønstret for en dækgruppe, som er EF-typegodkendt i henhold til bilag V, ændres, afprøves et repræsentativt sæt prøveeksemplarer, medmindre den typegodkendende myndighed skønner, at ændringen ikke har nogen indvirkning på rullestøjen.

    6.   PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

    6.1. De generelle regler til sikring af produktionens overensstemmelse fastsættes i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 10 i direktiv 70/156/EØF.

    6.2. Hvis det navnlig ved kontrol af produktionens overensstemmelse, jf. tillæg 1 til bilag V, viser sig, at støjniveauet for det afprøvede dæk ikke overstiger de grænseværdier, som er anført i punkt 4.2 i bilag V med mere end 1 dB(A), anses produktionen for at være i overensstemmelse med kravene i punkt 4 i bilag V.




    Tillæg 1

    OPLYSNINGSSKEMA Nr. … VEDRØRENDE EF-TYPEGODKENDELSE AF EN DÆKTYPE

    (bilag II i direktiv 92/23/EØF)

    image




    Tillæg 2

    EF-TYPEGODKENDELSESATTEST

    (dæk)

    MODEL

    (største format: A4 (210 mm × 297 mm))

    ▼B

    image ►(7) M1   ►(7) M1   ►(7) M1   ►(7) M1   ►(7) M1  
    ►(7) M1  
    ►(7) M1  

    image ►(2) M1   ►(2) M1  

    ▼M1




    Tillæg 3

    image




    Tillæg 4

    image

    ▼B




    BILAG II

    KRAV TIL DÆK

    1.   DEFINITIONER

    2.   I dette direktiv forstås ved:

    2.1.

    dæktype: en kategori af dæk, som ikke udviser forskelle på væsentlige punkter såsom:

    2.1.1.

    fabrikantens navn eller varemærke

    2.1.2.

    dækkets dimensionsbetegnelse

    2.1.3.

    anvendelse

    normalanvendelse

    :

    normaldæk til brug på vej

    specialanvendelse

    :

    dæk til særlig anvendelse, f.eks. til blandet anvendelse (både til vej og terræn) og til begrænset hastighed

     vinterdæk

     reservehjulsdæk til midlertidig brug

    2.1.4.

    opbygning (diagonal; diagonal-bælte; radial)

    2.1.5.

    hastighedskategori

    2.1.6.

    belastningstal

    2.1.7.

    dækkets tværsnit

    2.2.

    vinterdæk: dæk, hvis slidbanemønster og opbygning har som hovedformål at give bedre egenskaber end normaldæk i mudder og nyfalden eller smeltende sne. Vinterdæks slidbanemønster er i almindelighed kendetegnet ved at have større mellemrum mellem riller og/eller klodser end normaldæk

    2.3.

    opbygning: den tekniske konstruktion af dækkets karkasse. Der skelnes især mellem følgende typer opbygning:

    2.3.1.

    diagonal- eller krydslagsdæk: dæk, hvor trådlagene går helt ud til vulsten og skiftevis danner vinkler på væsentligt under 90o med slidbanens midterlinje

    2.3.2.

    diagonalbæltedæk: diagonaldæk, hvor karkassen er omgivet af et bælte bestående af to eller flere tilnærmelsesvis stive trådlag, der krydser hinanden og er næsten parallelle med karkassens

    2.3.3.

    radialdæk: dæk, hvor karkassens trådlag går helt ud til vulsten og danner en vinkel på tilnærmelsesvis 90g med slidbanens midterlinje, og hvor karkassen stabiliseres af et næsten stift bælte langs omkredsen

    2.3.4.

    forstærket dæk: dæk, på hvilke karkassen er mere modstandsdygtig end på tilsvarende normaldæk

    2.3.5.

    reservehjulsdæk til midlertidig brug: dæk, som adskiller sig fra dæk til normale køreforhold, og som kun er beregnet til midlertidig brug under begrænsede køreforhold

    2.3.6.

    dæk af T-typen til reservehjul til midlertidig brug: en dæktype beregnet for højere oppumningstryk end normale eller forstærkede dæk

    2.4.

    vulst: den del af dækket, der ved sin form og opbygning ligger an mod fælgen og fastholder dækket på denne ( 10 )

    2.5.

    vævtråde: de tråde, der danner vævet i lagene i dækket (10) 

    2.6.

    lag: lag af parallelle gummierede vævtråde (10) 

    2.7.

    karkasse: den del af dækket bortset fra slidbane og sidegummi, som i oppumpet tilstand bærer belastningen (10) 

    2.8.

    slidbane: den del af dækket, som kommer i berøring med vejbanen (10) 

    2.9.

    dækside: den del af dækket, som er mellem slidbanen og det område, som dækkes af fælgkanten ( 11 )

    2.10.

    dæksidens underste del: området mellem dækkets største tværsnitsbredde og det område, som dækkes af fælgkanten (11) 

    2.11.

    slidbanerille: fordybningen mellem to naboribber eller -klodser i slidbanemønsteret (11) 

    2.12.

    dækbredde: den lige afstand mellem de udvendige dæksider af et oppumpet dæk, fraregnet forhøjninger dannet af påskrifter (mærkning), dekorationer og beskyttelsesbånd eller -kanter (11) 

    2.13.

    største dækbredde: den lige afstand mellem de udvendige sider af det oppumpede dæk, medregnet påskrifter (mærkning), dekorationer og beskyttelsesbånd eller -kanter (11) 

    2.14.

    dækhøjde: den halve difference mellem dækkets udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter (11) 

    2.15.

    nominelt højde/breddeforhold (Ra): 100 gange forholdet mellem den nominelle dækhøjde i mm og den nominelle dækbredde i mm

    2.16.

    udvendig diameter: største diameter af et oppumpet nyt dæk (11) 

    2.17.

    dækdimensionsbetegnelse

    2.17.1.

    en betegnelse, der angiver:

    2.17.1.1.

    den nominelle dækbredde. Denne bredde skal angives i mm, med undtagelse af dæk, for hvilke dimensionsbetegnelse er angivet i første søjle af tabellerne i tillæg 5

    2.17.1.2.

    det nominelle højde/breddeforhold, med undtagelse af visse dæk, for hvilke dimensionsbetegnelse er givet i første søjle af tabellerne i tillæg 5

    2.17.1.3.

    d-værdien: fælgens nominelle diameter, angivet enten i tommer (tal mindre end 100 — se tabellen) eller i mm (tal større end 100), men ikke begge angivelser samtidig



    Nominel fælgdiameter (d-værdi)

    I tommer

    (kode)

    Ækvivalens in mm

    (jf. punkt 6.1.2.1)

    10

    254

    11

    279

    12

    305

    13

    330

    14

    356

    15

    381

    16

    406

    17

    432

    18

    457

    19

    483

    20

    508

    21

    533

    22

    559

    24

    610

    25

    635

    14,5

    368

    16,5

    419

    17,5

    445

    19,5

    495

    20,5

    521

    22,5

    572

    24,5

    622

    2.17.1.4.

    bogstavet »T« foran den nominelle dækbredde: dæk til T-reservehjul til midlertidig brug

    2.18.

    nominel fælgdiameter (d): diameteren af den fælg, hvorpå dækket er beregnet til at blive monteret ( 12 )

    2.19.

    fælg: støtten for dæk og slange, eller for et slangeløst dæk, støtten for dækkets vulst (12) 

    2.20.

    teoretisk fælg: en fiktiv fælg, hvis bredde er x gange den nominelle dækbredde; størrelsen af »x« skal angives af dækkets fabrikant

    2.21.

    målefælg: den fælg, hvorpå et dæk skal monteres med henblik på måling

    2.22.

    prøvefælg: den fælg, hvorpå et dæk skal monteres med henblik på afprøvning

    2.23.

    løsrivning: løsrivning af gummistykker fra slidbanen

    2.24.

    løsrivning af vævtråde: løsrivning af vævtråde fra det omgivende gummilag

    2.25.

    løsrivning af lag: løsrivning af tilgrænsende lag

    2.26.

    løsrivning af slidbane: løsrivning af slidbanen fra karkassen

    2.27.

    slidindikatorer: forhøjninger i slidbanerillerne, der synligt angiver slidbanens afslidningsgrad

    2.28.

    belastningstal: et eller to tal, som angiver den største belastning, som dækket kan bære, monteret som enkelthjul eller som enkelt- og tvillingehjul, ved en hastighed svarende til dækkets hastighedskategori og under driftsforhold, som er i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger. Fortegnelse over belastningstal og den tilsvarende masse findes i bilag II, tillæg 2

    2.28.1.

    personvognsdæk skal kun have ét belastningstal

    2.28.2.

    last- og varevognsdæk kan have et eller to belastningstal, det første for montering som enkelthjul og det andet, når det anføres, for montering som tvillingehjul; de to tal adskilles i så fald med en skråstreg (/)

    2.28.3.

    en dæktype kan enten have et eller to sæt belastningstal, afhængigt af om bestemmelserne i punkt 6.2.5 anvendes

    2.29.

    hastighedskategori: der angives ved hastighedskategorisymbolerne i skemaet i punkt 2.29.3 betegner:

    2.29.1.

    for et personvognsdæk den maksimale hastighed, som dækket kan tåle

    2.29.2.

    for et last- eller varevognsdæk den maksimale hastighed, ved hvilken dækket kan bære den masse, som angives ved dets belastningstal

    2.29.3.

    hastighedskategorierne fremgår af nedenstående tabel:



    Hastighedskategori

    Tilsvarende hastighed

    (km/h)

    F

    80

    G

    90

    J

    100

    K

    110

    L

    120

    M

    130

    N

    140

    P

    150

    Q

    160

    R

    170

    S

    180

    T

    190

    U

    200

    H

    210

    V

    240

    2.29.4.

    dæk, der er beregnet til hastigheder på over 240 km/h skal identificeres ved bogstavkoden »Z«, der skal indgå i dækdimensionsbetegnelsen

    2.29.5.

    en dæktype kan enten have en eller to sæt hastighedskategoriangivelser, afhængigt af om bestemmelserne i punkt 6.2.5 anvendes

    2.30.

    belastningsevnens variation med hastigheden: tabellen i bilag II, tillæg 8, viser de belastninger, som et dæk kan tåle, når det anvendes ved andre hastigheder end den til hastighedskategorien svarende. Belastningerne er i tabellen angivet som funktion af belastningstal og hastighedskategori

    2.30.1.

    disse belastningsændringer gælder ikke for personvognsdæk, og for last- og varevognsdæk gælder de ikke i tilfælde, hvor der gælder et ekstra belastningstal og en ekstra hastighedskategori efter punkt 6.2.5

    2.31.

    maksimalbelastning: den maksimale masse, som dækket angives at kunne bære

    2.31.1.

    for personvognsdæk, der er beregnet til hastigheder indtil 210 km/h, må maksimalbelastningen ikke overstige den ved dækkets belastningstal givne størrelse

    2.31.2.

    for personvognsdæk, der er beregnet til hastigheder over 210 km/h, men under 240 km/h (dæktyper af hastighedskategori »V«), må den angivne maksimalbelastning ikke overstige den i nedenstående tabel angivne procentdel af den belastning, som angives af dækkets belastningstal, idet der tages hensyn til køretøjets maksimalhastighed.



    Maksimalhastighed

    (km/h)

    Belastning

    (%)

    215

    98,5

    220

    97

    225

    95,5

    230

    94

    235

    92,5

    240

    91

    For mellemliggende maksimalværdier kan maksimalbelastningen findes ved lineær interpolation

    2.31.3.

    for hastigheder over 240 km/h (kagetori »Z«) må maksimalbelastningen ikke overstige den værdi, som fabrikanten har opgivet, idet der tages hensyn til køretøjets maksimalhastighed

    2.31.4.

    for last- og varevognsdæk må den angivne maksimalbelastning for montering som enkelthjul og som tvillinghjul ikke overstige den i tabellen over »belastningsevnens variation med hastigheden« (se punkt 2.30) angivne procentdel af det pågældende belastningstal, idet der tages hensyn til hastighedskategoribetegnelsen og til køretøjets maksimalhastighed. Hvis der gælder et ekstra belastningstal og ekstra hastighedskategoribetegnelser, skal der også tages hensyn hertil ved bestemmelse af dækkets maksimalbelastningstal

    2.32.

    personvognsdæk: et dæk, der først og fremmest, men ikke udelukkende, er beregnet til personvogne (motorkøretøjer i kategori M1) og påhængsvogne hertil (01 og 02)

    2.33.

    last- og varevognsdæk: et dæk, der først og fremmest, men ikke udelukkende, er beregnet til andre køretøjer end personvogne (motorkøretøjer i kategori M2, M3, N) og påhængsvogne hertil (03, 04)

    2.34.

    dækfladetryk (F/Ac): det gennemsnitlige specifikke fladetryk pr. arealenhed, der overføres af dækket gennem dets kontaktflade til vejbanen, udtrykt som forholdet mellem den vertikale kraft (F) på statistiske betingelser på hjulets akse og dækkets kontaktflade (Ac) målt med dækket pumpet op til det oppumpningstryk i kold tilstand, der anbefales til den påtænkte type kørsel. Det udtrykkes i kN/m2

    2.35.

    dækkets kontaktflade (Ac): den del af den flade overflade, der ligger inden for den faktiske omkreds af dækkets trædeflade. Det udtrykkes i m2

    2.36.

    den faktiske omkreds af dækkets trædeflade: den konvekse polygonale kurve, der afgrænser det mindste område, der omfatter alle kontaktpunkter mellem dækket og vejbanen

    2.37.

    oppumpningstrykket i kold tilstand: det indre tryk i dækket ved omgivende temperatur, frit for noget tryk, der skyldes brug af dækket. Det udtrykkes i bar/kPa.

    3.   KRAV TIL MÆRKNING

    3.1.

    Dæk skal bære følgende påskrifter:

    3.1.1.

    fabrikantens navn eller varemærke

    3.1.2.

    dækkets dimensionsbetegnelse som defineret i punkt 2.17

    3.1.3.

    angivelse af opbygning som følger:

    3.1.3.1.

    for diagonaldæk (krydslagsdæk): ingen angivelse eller bogstavet »D«

    3.1.3.2.

    for radialdæk: bogstavet »R« foran angivelsen af fælgdiameteren samt evt. ordet »RADIAL«

    3.1.3.3.

    for diagonalbæltedæk: bogstavet »B« foran angivelsen af fælgdiameteren samt ordene »BIAS-BELTED«

    3.1.4.

    angivelse af dækkets hastighedskategori ved brug af det i punkt 2.29 anførte symbol; for dæk, der er beregnet til hastigheder over 240 km/h, anføres bogstavkoden »Z« foran angivelsen af opbygningen (jf. punkt 3.1.3)

    3.1.5.

    for vinterdæk: påskriften »M + S« eller »M.S« eller »M & S«

    3.1.6.

    dækkets belastningstal som angivet i punkt 2.28

    3.1.6.1.

    for dæk, der er beregnet til hastigheder over 240 km/h, kan angivelsen af belastningstallet dog udelades

    3.1.7.

    ordet »TUBELESS« på dæk beregnet til brug uden slange

    3.1.8.

    ordet »REINFORCED« på forstærkede dæk

    3.1.9.

    fabrikationsdato, angivet ved en gruppe på tre cifre, hvoraf de to første angiver fabrikationsuge, det sidste fabrikationsår

    3.1.10.

    for lastvognsdæk, hvori nye mønsterriller kan fræses, symbolet »image«, mindst 20 mm i diameter, eller ordet »REGROOVABLE«, præget ind i eller på begge sidevægge

    3.1.11.

    for last- og varevognsdæk, ved angivelse af PSI-tallet (jf. tillæg 4), hvilket oppumpningstryk der skal anvendes ved belastnings-/hastighedsprøver, som forklaret i tillæg 7, del B

    3.1.12.

    det/de ekstra belastningstal og hastighedskategoribetegnelsen, hvis bestemmelserne i punkt 6.2.5 anvendes.

    3.2.

    I tillæg 3 gives der eksempler på placeringen af dækpåskrifter.

    3.3.

    Dækket skal desuden være påført ►M1  EF-typegodkendelsesmærke ◄ , se modellen i bilag I, punkt 4.5.

    PÅSKRIFTERNES PLACERING

    3.4.

    Påskrifterne i punkt 3.1 og 3.3 skal på tydelig og letlæselig måde være påvulkaniseret eller præget ind i begge dæksider og skal på mindst den ene side placeres på dæksidens underste del:

    3.4.1.

    for symmetriske dæk skal alle ovennævnte påskrifter placeres på begge dæksider, bortset fra de i punkt 3.1.9, 3.1.11 og 3.3 omhandlede påskrifter, der kan placeres på den ene dækside alene

    3.4.2.

    for asymmetriske dæk skal alle påskrifter i det mindste påføres den ydre dækside.

    (4.)

    (5.)

    (6.)

    6.1.

    Krav til dimensionerne

    6.1.1.

    dækbredde

    6.1.1.1.

    dækbredden beregnes ud fra følgende formel, jf. dog punkt 6.1.1.2:

    S = S1 + K (A-A1)

    hvor:

    S

    er dækbredden i mm ( 13 ), målt på målefælg

    S1

    er den nominelle dækbredde i mm, angivet i dækbetegnelsen på dæksiden i henhold til forskrifterne

    A

    er målefælgens bredde (i mm) som angivet af fabrikanten i beskrivelsen (se bilag I, tillæg 1, punkt 6.11)

    A1

    Maulweite in mm der theoretischen Felge; A1 ist gleich S1 multipliziert mit dem vom Hersteller angegebenen Faktor »x« (siehe Anhang I Anlage 1 Abschnitt 6.15);

    K

    sættes lig 0,4

    6.1.1.2.

    for de dæktyper, hvis dimensionsbetegnelse angives i første søjle af tabellerne i tillæg 5 A eller 5 B, er målefælgens bredde (A) og dækbredden (S) dog den, der er anført ud for dækdimensionsbetegnelsen i disse tabeller

    6.1.2.

    dækkets udvendige diameter

    6.1.2.1.

    dækkets udvendige diameter beregnes ved hjælp af følgende formel, jf. dog punkt 6.1.2.2:

    D = d + 0,02H

    hvor:

    D

    er den udvendige diameter i mm

    d

    er den i punkt 2.17.1.3 definerede d-værdi i mm

    H

    er den nominelle dækhøjde i mm, som er lig77S1 × 0,01 Ra entspricht.

    S1

    × 0,01 Ra

    hvor:

    Ra = er det nominelle højde/breddeforhold,

    således som disse er angivet i dækdimensionsbetegnelsen på dæksiden efter kravene i punkt 3

    6.1.2.2.

    for de dæktyper, hvis dimensionsbetegnelse er angivet i første søjle af tabellerne i tillæg 5, er den udvendige diameter dog den, der er anført ud for dækdimensionen i disse tabeller

    6.1.3.

    metode til måling af dækdimensioner

    måling af eksisterende dæk skal foretages som foreskrevet i tillæg 6

    6.1.4.

    tolerance på dækbredde

    6.1.4.1.

    dækkets største bredde kan være mindre end den efter punkt 6.1.1 bestemte dækbredde eller den i tillæg 5 anførte dækbredde

    6.1.4.2.

    dækbredden må højst overstige denne størrelse med følgende:

    6.1.4.2.1.

    for diagonaldæk (krydslagsdæk): 6 % for personvognsdæk, 8 % for last- og varevognsdæk

    6.1.4.2.2.

    for radialdæk: 4 %

    6.1.4.2.3.

    har dækket et særligt beskyttelsesbånd, kan ovennævnte tolerancer overskrides med 8 mm

    6.1.4.2.4.

    for dæk med bredde over 305 mm beregnet for montering som tvillinghjul, må den nominelle værdi dog ikke overskrides med mere end 2 % for radialdæk, hhv. 4 % for diagonaldæk (krydslagsdæk)

    6.1.5.

    tolerancer på dækkets udvendige diameter

    dækkets udvendige diameter må ikke falde udenfor grænserne Dmin og Dmax givet ved følgende formel:

    Dmin

    =

    d + (2H × a)

    Dmax

    =

    d + (2H × b)

    6.1.5.1.

    for de i tillæg 5 anførte størrelser er

    H = 0,5 (D-d) (forklaring i punkt 6.1.2.2)

    6.1.5.2.

    for de øvrige størrelser som ikke anført i tillæg 5, er »H« og »d« defineret som i punkt 6.1.2.1

    6.1.5.3.

    koefficienterne »a« og »b« er henholdsvis:

    6.1.5.3.1.

    koefficienten »a« = 0,97

    6.1.5.3.2.

    koefficienten »b« i forbindelse med dæk til normal og speciel brug, til kørsel i sne og i forbindelse med reservedæk til midlertidig brug



    Anvendelseskategori

    Personvognsdæk

    Last- og varevognsdæk

    Radialdæk

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Diagonaldæk

    Normal

    1,04

    1,08

    1,04

    1,07

    Speciel

    1,06

    1,09

    Sne

    1,04

    1,08

    1,04

    1,07

    Midlertidig brug

    1,04

    1,08

    6.1.5.4.

    for vinterdæk kan den største diameter (Dmax), bestemt som ovenfor anført, overskrides med 1 %.

    6.2.

    Krav til belastnings-/hastighedsprøve

    6.2.1.

    dæk skal underkastes en belastnings-/hastighedsprøve, som udføres efter anvisningerne i tillæg 7

    6.2.2.

    dæk, som har været underkastet den pågældende belastnings-/hastighedsprøve, anses for at have bestået denne, såfremt de ikke udviser løsrivning af slidbane, trådlag, vævtråde eller gummiklodser og heller ikke brud på vævtrådene

    6.2.3.

    dækkets udvendige diameter, målt seks timer efter belastnings-/hastighedsprøven, må højst være 3,5 % større end yderdiameteren, målt før afprøvningen

    6.2.4.

    såfremt en vare- eller lastvognsdæktype søges godkendt til de i tabellen i tillæg 8 anførte kombinationer af belastning og hastighed, behøver belastnings-/hastighedsprøven i punkt 6.2.1 kun udføres ved de nominelle værdier af belastning og hastighed

    6.2.5.

    såfremt en vare- og lastvognsdæktype søges godkendt til en kombination af belastning/hastighed ud over den i tabellen i tillæg 8 givne (se bilag I, tillæg 1, punkt 6.13), skal belastnings-/hastighedsprøven i punkt 6.2.1 tillige udføres på endnu et dæk af samme type ved denne yderligere kombination af belastning/hastighed

    6.2.6.

    når en fabrikant producerer en serie dæktyper, skal det ikke anses for nødvendigt at foretage en belastnings-/hastighedsprøve på hver dæktype i serien. Der kan foretages udvælgelse efter værste tilfælde-princippet efter den godkendende myndigheds skøn.

    6.3.

    Slidindikatorer

    6.3.1.

    drejer det sig om personvognsdæk, skal dækkets slidbane være forsynet med mindst seks rækker tværgående slidindikatorer, som er placeret med tilnærmelsesvis lige stor afstand i brede riller i slidbanens midterste del og dækker ca. ¾ af slidbanens bredde. Slidindikatorerne må ikke kunne forveksles med forhøjningerne i gummiet mellem ribber og klodser

    6.3.2.

    for dæk til fælge med nominel diameter 12″ eller derunder kan fire rækker slidindikatorer dog godkendes

    6.3.3.

    slidindikatorerne skal synligt advare om, at slidbanens mønsterriller kun har en resterende dybde på 1,6 mm med en tolerance på + 0,6/- 0 mm.




    Tillæg 1

    Forklarende tegning

    (se bilag II, punkt 2 og 6.1)

    image




    Tillæg 2

    BELASTNINGSTAL (LI)

    OG DEN TILSVARENDE MAKSIMALE MASSE (KG), SOM MÅ MEDFØRES

    (se bilag II, punkt 2.28)



    LI

    Maksimal masse

    0

    45

    1

    46,2

    2

    47,5

    3

    48,7

    4

    50

    5

    51,5

    6

    53

    7

    54,5

    8

    56

    9

    58

    10

    60

    11

    61,5

    12

    63

    13

    65

    14

    67

    15

    69

    16

    71

    17

    73

    18

    75

    19

    77,5

    20

    80

    21

    82,5

    22

    85

    23

    87,5

    24

    90

    25

    92,5

    26

    95

    27

    97,5

    28

    100

    29

    103

    30

    106

    31

    109

    32

    112

    33

    115

    34

    118

    35

    121

    36

    125

    37

    128

    38

    132

    39

    136

    40

    140

    41

    145

    42

    150

    43

    155

    44

    160

    45

    165

    46

    170

    47

    175

    48

    180

    49

    185

    50

    190

    51

    195

    52

    200

    53

    206

    54

    212

    55

    218

    56

    224

    57

    230

    58

    236

    59

    240

    60

    250

    61

    257

    62

    265

    63

    272

    64

    280

    65

    290

    66

    300

    67

    307

    68

    315

    69

    325

    70

    335

    71

    345

    72

    355

    73

    365

    74

    375

    75

    387

    76

    400

    77

    412

    78

    425

    79

    437

    80

    450

    81

    462

    82

    475

    83

    487

    84

    500

    85

    515

    86

    530

    87

    545

    88

    560

    89

    580

    90

    600

    91

    615

    92

    630

    93

    650

    94

    670

    95

    690

    96

    710

    97

    730

    98

    750

    99

    775

    100

    800

    101

    825

    102

    850

    103

    875

    104

    900

    105

    925

    106

    950

    107

    975

    108

    1 000

    109

    1 030

    110

    1 060

    111

    1 090

    112

    1 120

    113

    1 150

    114

    1 180

    115

    1 215

    116

    1 250

    117

    1 285

    118

    1 320

    119

    1 360

    120

    1 400

    121

    1 450

    122

    1 500

    123

    1 550

    124

    1 600

    125

    1 650

    126

    1 700

    127

    1 750

    128

    1 800

    129

    1 850

    130

    1 900

    131

    1 950

    132

    2 000

    133

    2 060

    134

    2 120

    135

    2 180

    136

    2 240

    137

    2 300

    138

    2 360

    139

    2 430

    140

    2 500

    141

    2 575

    142

    2 650

    143

    2 725

    144

    2 800

    145

    2 900

    146

    3 000

    147

    3 075

    148

    3 150

    149

    3 250

    150

    3 350

    151

    3 450

    152

    3 550

    153

    3 650

    154

    3 750

    155

    3 875

    156

    4 000

    157

    4 125

    158

    4 250

    159

    4 375

    160

    4 500

    161

    4 625

    162

    4 750

    163

    4 875

    164

    5 000

    165

    5 150

    166

    5 300

    167

    5 450

    168

    5 600

    169

    5 800

    170

    6 000

    171

    6 150

    172

    6 300

    173

    6 500

    174

    6 700

    175

    6 900

    176

    7 100

    177

    7 300

    178

    7 500

    179

    7 750

    180

    8 000

    181

    8 250

    182

    8 500

    183

    8 750

    184

    9 000

    185

    9 250

    186

    9 500

    187

    9 750

    188

    10 000

    189

    10 300

    190

    10 600

    191

    10 900

    192

    11 200

    193

    11 500

    194

    11 800

    195

    12 150

    196

    12 500

    197

    12 850

    198

    13 200

    199

    13 600

    200

    14 000




    Tillæg 3

    PLACERING AF DÆKPÅSKRIFTER

    (se bilag II, punkt 3.2)

    DEL A: PERSONVOGNSDÆK

    image Eksempel på mærkning, som dæktyper, der markedsføres efter meddelelsen af dette direktiv, skal være påført

    Ovenstående mærkning definerer et dæk:

     med nominel dækbredde 185

     med nominelt højde/bredde-forhold 70

     af radial opbygning (R)

     med nominel fælgdiameter 14

     med belastningsevne 580 kg, svarende til belastningstal som angivet i tillæg 2

     af hastighedskategori T (maksimalhastighed 190 km/h)

     som monteres uden slange (»TUBELESS«)

     af vinterdæktypen

     som er fremstillet uge 25 i året 1993.

    Placering og rækkefølge af dækkets påskrifter skal være følgende:

    a) dimensionsbetegnelse, herunder nominel dækbredde, nominelt højde/bredde-forhold, symbol for opbygningstype (i påkommende tilfælde) og nominel fælgdiameter, skal placeres som vist i ovenstående eksempel: 185/70 R14

    b) belastningstal og betegnelse for hastighedskategori skal placeres nær dimensionsangivelsen. Disse betegnelser kan enten stå foran, efter, over eller under dimensionsangivelsen

    c) symbolerne »TUBELESS«, »REINFORCED« og »M+S« kan være placeret på afstand af dimensionsangivelsen.

    DEL B: LAST- OG VAREVOGNSDÆK

    image

    Ovenstående mærkning definerer et dæk:

     med nominel dækbredde 250

     med nominelt højde/bredde-forhold 70

     af radial opbygning (R)

     med nominel fælgdiameter 508 mm, svarende til symbolet 20

     med belastningsevne 3 250  kg som enkelt- og 2 900  kg som tvillinghjul, svarende til belastningstal hhv. 149 og 145 som angivet i tillæg 2

     af hastighedskategori J (svarende til 100 km/h)

     som tillige kan anvendes i hastighedskategori L (svarende til 120 km/h) med belastningsevne 3 000  kg som enkelt- og 2 725  kg som tvillinghjul, svarende til belastningstal hhv. 146 og 143 som angivet i tillæg 2

     som monteres uden slange (»TUBELESS«)

     af vinterdæktypen

     som er fremstillet uge 25 i året 1991

     som kræver oppumpning til 620 kPa ved belastnings-/hastighedsprøver, svarende til PSI-tal 90.

    Placering og rækkefølge af dækkets påskrifter skal være følgende:

    a) dimensionsbetegnelse, herunder nominel dækbredde, nominelt højde/bredde-forhold, symbol for opbygningstype (i påkommende tilfælde) og nominel fælgdiameter, skal placeres som vist i ovenstående eksempel: 250/70 R20

    b) belastningstal og symbol for hastighedskategori skal placeres sammen nær dimensionsangivelsen. Disse betegnelser kan enten stå foran, efter, over eller under dimensionsangivelsen

    c) symbolerne »TUBELESS«, »M + S« og »REGROOVABLE« kan være placeret på afstand af dimensionsangivelsen

    d) hvis punkt 6.2.5 i bilag II anvendes, skal det ekstra belastningstal og den ekstra hastighedskategori være vist omgivet af en cirkel, placeret nær det nominelle belastningstal og den nominelle hastighedskategori, som er angivet på dæksiden.




    Tillæg 4

    SAMMENHÆNG MELLEM TRYKINDEKS (PSI) OG ENHEDER FOR TRYK

    (se bilag II, tillæg 7, del B, punkt 1.3)



    Trykindeks

    (PSI)

    bar

    kPa

    20

    1.4

    140

    25

    1.7

    170

    30

    2.1

    210

    35

    2.4

    240

    40

    2.8

    280

    45

    3.1

    310

    50

    3.4

    340

    55

    3.8

    380

    60

    4.2

    420

    65

    4.5

    450

    70

    4.8

    480

    75

    5.2

    520

    80

    5.5

    550

    85

    5.9

    590

    90

    6.2

    620

    95

    6.6

    660

    100

    6.9

    690

    105

    7.2

    720

    110

    7.6

    760

    115

    7.9

    790

    120

    8.3

    830

    125

    8.6

    860

    130

    9.0

    900

    135

    9.3

    930

    140

    9.7

    970

    145

    10.0

    1 000

    150

    10.3

    1 030




    Tillæg 5

    MÅLEFÆLG, UDVENDIG DIAMETER OG DÆKBREDDER FOR DÆK MED VISSE DIMENSIONSBETEGNELSER

    (se bilag II, punkt 6.1.1.2 og 6.1.2.2)

    DEL A: PERSONVOGNSDÆK



    TABEL 1

    Diagonaldæk

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Super Ballon-serie

    4.80-10

    3.5

    490

    128

    5.20-10

    3.5

    508

    132

    5.20-12

    3.5

    558

    132

    5.60-13

    4

    600

    145

    5.90-13

    4

    616

    150

    6.40-13

    4.5

    642

    163

    5.20-14

    3.5

    612

    132

    5.60-14

    4

    626

    145

    5.90-14

    4

    642

    150

    6.40-14

    4.5

    666

    163

    5.60-15

    4

    650

    145

    5.90-15

    4

    668

    150

    6.40-15

    4.5

    692

    163

    6.70-15

    4.5

    710

    170

    7.10-15

    5

    724

    180

    7.60-15

    5.5

    742

    193

    8.20-15

    6

    760

    213

    Lavprofilserie

    5.50-12

    4

    552

    142

    6.00-12

    4.5

    574

    156

    7.00-13

    5

    644

    178

    7.00-14

    5

    668

    178

    7.50-14

    5.5

    688

    190

    8.00-14

    6

    702

    203

    6.00-15 L

    4.5

    650

    156

    Superlavprofilserie (2)

    155-13/6.15-13

    4.5

    582

    157

    165-13/6.45-13

    4.5

    600

    167

    175-13/6.95-13

    5

    610

    178

    155-14/6.15-14

    4.5

    608

    157

    165-14/6.45-14

    4.5

    626

    167

    175-14/6.95-14

    5

    638

    178

    185-14/7.35-14

    5.5

    654

    188

    195-14/7.75-14

    5.5

    670

    198

    Ultralavprofilserie

    5.9-10

    4

    483

    148

    6.5-13

    4.5

    586

    166

    6.9-13

    4.5

    600

    172

    7.3-13

    5

    614

    184

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.

    (2)   Følgende dimensionsbetegnelser godkendes:



    TABEL 2

    Radialdæk

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    5.60 R 13

    4

    606

    145

    5.90 R 13

    4.5

    626

    155

    6.40 R 13

    4.5

    640

    170

    7.00 R 13

    5

    644

    178

    7.25 R 13

    5

    654

    184

    5.90 R 14

    4.5

    654

    155

    5.60 R 15

    4

    656

    145

    6.40 R 15

    4.5

    690

    170

    6.70 R 15

    5

    710

    180

    140 R 12

    4

    538

    138

    150 R 12

    4

    554

    150

    150 R 13

    4

    580

    149

    160 R 13

    4.5

    596

    158

    170 R 13

    5

    608

    173

    150 R 14

    4

    606

    149

    180 R 15

    5

    676

    174

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 3

    Millimeterserie — Radialdæk

    Dækdimensionsbetegnelse (2)

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    125 R 10

    3.5

    459

    127

    145 R 10

    4

    492

    147

    125 R 12

    3.5

    510

    127

    135 R 12

    4

    522

    137

    145 R 12

    4

    542

    147

    155 R 12

    4.5

    550

    157

    125 R 13

    3.5

    536

    127

    135 R 13

    4

    548

    137

    145 R 13

    4

    566

    147

    155 R 13

    4.5

    578

    157

    165 R 13

    4.5

    596

    167

    175 R 13

    5

    608

    178

    185 R 13

    5.5

    624

    188

    125 R 14

    3.5

    562

    127

    135 R 14

    4

    574

    137

    145 R 14

    4

    590

    147

    155 R 14

    4.5

    604

    157

    165 R 14

    4.5

    622

    167

    175 R 14

    5

    634

    178

    185 R 14

    5.5

    650

    188

    195 R 14

    5.5

    666

    198

    205 R 14

    6

    686

    208

    215 R 14

    6

    700

    218

    225 R 14

    6.5

    714

    228

    125 R 15

    3.5

    588

    127

    135 R 15

    4

    600

    137

    145 R 15

    4

    616

    147

    155 R 15

    4.5

    630

    157

    165 R 15

    4.5

    646

    167

    175 R 15

    5

    660

    178

    185 R 15

    5.5

    674

    188

    195 R 15

    5.5

    690

    198

    205 R 15

    6

    710

    208

    215 R 15

    6

    724

    218

    225 R 15

    6.5

    738

    228

    235 R 15

    6.5

    752

    238

    175 R 16

    5

    686

    178

    185 R 16

    5.5

    698

    188

    205 R 16

    6

    736

    208

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.

    (2)   På visse dæk angives fælgdiameteren i mm:



    TABEL 4

    70-serie — Radialdæk (*1)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    145/70 R 10

    3.5

    462

    139

    155/70 R 10

    3.5

    474

    146

    165/70 R 10

    4.5

    494

    165

    145/70 R 12

    4

    512

    144

    155/70 R 12

    4

    524

    151

    165/70 R 12

    4.5

    544

    165

    175/70 R 12

    5

    552

    176

    145/70 R 13

    4

    538

    144

    155/70 R 13

    4

    550

    151

    165/70 R 13

    4.5

    568

    165

    175/70 R 13

    5

    580

    176

    185/70 R 13

    5

    598

    186

    195/70 R 13

    5.5

    608

    197

    205/70 R 13

    5.5

    625

    204

    145/70 R 14

    4

    564

    144

    155/70 R 14

    4

    576

    151

    165/70 R 14

    4.5

    592

    165

    175/70 R 14

    5

    606

    176

    185/70 R 14

    5

    624

    186

    195/70 R 14

    5.5

    636

    197

    205/70 R 14

    5.5

    652

    206

    215/70 R 14

    6

    665

    217

    225/70 R 14

    6

    677

    225

    235/70 R 14

    6.5

    694

    239

    245/70 R 14

    6.5

    705

    243

    145/70 R 15

    4

    590

    144

    155/70 R 15

    4

    602

    151

    165/70 R 15

    4.5

    618

    165

    175/70 R 15

    5

    632

    176

    185/70 R 15

    5

    648

    186

    195/70 R 15

    5.5

    656

    197

    205/70 R 15

    5.5

    669

    202

    215/70 R 15

    6

    682

    213

    225/70 R 15

    6

    696

    220

    235/70 R 15

    6.5

    712

    234

    245/70 R 15

    6.5

    720

    239

    (*1)   Dimensionsdata gyldige for visse ibrugværende dæk. Med henblik på godkendelse af nye gælder de i henhold til punkt 6.1.1.1 og 6.1.2.1 i bilag II beregnede dimensioner.

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 5

    60-serie — Radialdæk (*1)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    165/60 R 12

    5

    504

    167

    165/60 R 13

    5

    530

    167

    175/60 R 13

    5.5

    536

    178

    185/60 R 13

    5.5

    548

    188

    195/60 R 13

    6

    566

    198

    205/60 R 13

    6

    578

    208

    215/60 R 13

    6

    594

    218

    225/60 R 13

    6.5

    602

    230

    235/60 R 13

    6.5

    614

    235

    165/60 R 14

    5

    554

    167

    175/60 R 14

    5.5

    562

    178

    185/60 R 14

    5.5

    574

    188

    195/60 R 14

    6

    590

    198

    205/60 R 14

    6

    604

    208

    215/60 R 14

    6

    610

    215

    225/60 R 14

    6

    620

    220

    235/60 R 14

    6.5

    630

    231

    245/60 R 14

    6.5

    642

    237

    265/60 R 14

    7

    670

    260

    185/60 R 15

    5.5

    600

    188

    195/60 R 15

    6

    616

    198

    205/60 R 15

    6

    630

    208

    215/60 R 15

    6

    638

    216

    225/60 R 15

    6.5

    652

    230

    235/60 R 15

    6.5

    664

    236

    255/60 R 15

    7

    688

    255

    205/60 R 16

    6

    654

    208

    215/60 R 16

    6

    662

    215

    225/60 R 16

    6

    672

    226

    235/60 R 16

    6.5

    684

    232

    (*1)   Dimensionsdata gyldige for visse ibrugværende dæk. Med henblik på godkendelse af nye gælder de i henhold til punkt 6.1.1.1 og 6.1.2.1 i bilag II beregnede dimensioner.

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 6

    Dæk med stor bæreflade — Radialdæk

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm) (1)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    27 × 8.50 R 14

    7

    674

    218

    30 × 9.50 R 15

    7.5

    750

    240

    31 × 10.50 R 15

    8.5

    775

    268

    31 × 11.50 R 15

    9

    775

    290

    32 × 11.50 R 15

    9

    801

    290

    33 × 12.50 R 15

    10

    826

    318

    (1)   Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.

    DEL B: LAST- OG VAREVOGNSDÆK



    TABEL 1

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK DÆK AF NORMAL BREDDE TIL FÆLG MED 5o KONISK PROFIL ELLER TIL FLADFÆLG

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (In.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    6.50 R 20

    5.00

    860

    181

    7.00 R 16

    5.50

    784

    198

    7.00 R 18

    5.50

    842

    198

    7.00 R 20

    5.50

    892

    198

    7.50 R 16 og/eller A16 eller 1-16

    6.00

    802

    210

    7.50 R 17 og/eller A17 eller 1-17

    6.00

    852

    210

    7.50 R 20 og/eller A20 eller 1-20

    6.00

    928

    210

    8.25 R 16 og/eller B16 eller 2-16

    6.50

    860

    230

    8.25 R 17 og/eller B17 eller 2-17

    6.50

    886

    230

    8.25 R 20 og/eller B20 eller 2-20

    6.50

    962

    230

    9.00 R 16 og/eller C16 eller 3-16

    6.50

    912

    246

    9.00 R 20 og/eller C20 eller 3-20

    7.00

    1 018

    258

    10.00 R 20 og/eller D20 eller 4-20

    7.50

    1 052

    275

    10.00 R 22 og/eller D22 eller 4-22

    7.50

    1 102

    275

    11.00 R 16

    6.50

    980

    279

    11.00 R 20 og/eller E20 eller 5-20

    8.00

    1 082

    286

    11.00 R 22 og/eller E22 eller 5-22

    8.00

    1 132

    286

    11.00 R 24 og/eller E24 eller 5-24

    8.00

    1 182

    286

    12.00 R 20 og/eller F20 eller 6-20

    8.50

    1 122

    313

    12.00 R 22

    8.50

    1 174

    313

    12.00 R 24 og/eller F24 eller 6-24

    8.50

    1 226

    313

    13.00 R 20

    9.00

    1 176

    336

    14.00 R 20 og/eller G20 eller 7-20

    10.00

    1 238

    370

    14.00 R 22

    10.00

    1 290

    370

    14.00 R 24

    10.00

    1 340

    370

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 2

    Last- og Varevognsdæk

    DIAGONALDÆK DÆK AF NORMAL BREDDE TIL FÆLG MED 5o KONISK PROFIL ELLER TIL FLADFÆLG

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    7.00-16

    5.50

    774

    198

    7.00-20

    5.50

    898

    198

    7.50-16 og/eller A16 eller 1-16

    6.00

    806

    210

    7.50-17 og/eller A17 eller 1-17

    6.00

    852

    210

    7.50-20 og/eller A20 eller 1-20

    6.00

    928

    213

    8.25-16 og/eller B16 eller 2-16

    6.50

    860

    234

    8.25-17 og/eller B17 eller 2-17

    6.50

    895

    234

    8.25-20 og/eller B20 eller 2-20

    6.50

    970

    234

    9.00-16

    6.50

    900

    252

    9.00-20 og/eller C20 eller 3-20

    7.00

    1 012

    256

    9.00-24 og/eller C24 eller 3-24

    7.00

    1 114

    256

    10.00-20 og/eller D20 eller 4-20

    7.50

    1 050

    275

    10.00-22 og/eller D22 eller 4-22

    7.50

    1 102

    275

    11.00-20 og/eller E20 eller 5-20

    8.00

    1 080

    291

    11.00-22 og/eller E22 eller 5-22

    8.00

    1 130

    291

    11.00-24 og/eller E24 eller 5-24

    8.00

    1 180

    291

    12.00-18

    8.50

    1 070

    312

    12.00-20 og/eller F20 eller 6-20

    8.50

    1 120

    312

    12.00-22 og/eller F22 eller 6-22

    8.50

    1 172

    312

    12.00-24 og/eller F24 eller 6-24

    8.50

    1 220

    312

    13.00-20

    9.00

    1 170

    342

    14.00-20 og/eller G20 eller 7-20

    10.00

    1 238

    375

    14.00-22 og/eller G22 eller 7-22

    10.00

    1 290

    375

    14.00-24 og/eller G24 eller 7-24

    10.00

    1 340

    375

    15.00-20

    11.25

    1 295

    412

    16.00-20

    13.00

    1 370

    446

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 3

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK DÆK AF NORMAL BREDDE TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    8 R 17.5

    6.00

    784

    208

    8.5 R 17.5

    6.00

    802

    215

    9 R 17.5

    6.75

    820

    230

    9.5 R 17.5

    6.75

    842

    240

    10 R 17.5

    7.50

    858

    254

    11 R 17.5

    8.25

    900

    279

    7 R 19.5

    5.25

    800

    185

    8 R 19.5

    6.00

    856

    208

    8 R 22.5

    6.00

    936

    208

    9 R 19.5

    6.75

    894

    230

    9 R 22.5

    6.75

    970

    230

    9.5 R 19.5

    6.75

    916

    240

    10 R 19.5

    7.50

    936

    254

    10 R 22.5

    7.50

    1 020

    254

    11 R 19.5

    8.25

    970

    279

    11 R 22.5

    8.25

    1 050

    279

    11 R 24.5

    8.25

    1 100

    279

    12 R 19.5

    9.00

    1 008

    300

    12 R 22.5

    9.00

    1 084

    300

    13 R 22.5

    9.75

    1 124

    320



    TABEL 4

    DIAGONALDÆK DÆK AF NORMAL BREDDE TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    8-19.5

    6.00

    856

    208

    9-19.5

    6.75

    894

    230

    9-22.5

    6.75

    970

    230

    10-22.5

    7.50

    1 020

    254

    11-22.5

    8.25

    1 054

    279

    11-24.5

    8.25

    1 100

    279

    12-22.5

    9.00

    1 084

    300

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 5

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK BREDE DÆK TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    AUdvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    14 R 19.5

    10.50

    962

    349

    15 R 19.5

    11.75

    998

    387

    15 R 22.5

    11.75

    1 074

    387

    16.5 R 19.5

    13.00

    1 046

    425

    16.5 R 22.5

    13.00

    1 122

    425

    18 R 19.5

    14.00

    1 082

    457

    18 R 22.5

    14.00

    1 158

    457

    19.5 R 19.5

    15.00

    1 134

    495

    21 R 22.5

    16.50

    1 246

    540



    TABEL 6

    DIAGONALDÆK BREDE DÆK TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    15-19.5

    11.75

    1 004

    387

    15-22.5

    11.75

    1 080

    387

    16.5-19.5

    13.00

    1 052

    425

    16.5-22.5

    13.00

    1 128

    425

    18-19.5

    14.00

    1 080

    457

    18-22.5

    14.00

    1 156

    457

    19.5-19.5

    15.00

    1 138

    495

    21-22.5

    16.50

    1 246

    540

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 7

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK 80-SERIE TIL FÆLG MED 5o KONISK PROFIL ELLER FLADFÆLG

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    12/80 R 20

    8.50

    1 008

    305

    13/80 R 20

    9.00

    1 048

    326

    14/80 R 20

    10.00

    1 090

    350

    14/80 R 24

    10.00

    1 192

    350

    14.75/80 R 20

    10.00

    1 124

    370

    15.5/80 R 20

    10.00

    1 158

    384



    TABEL 8

    RADIALDÆK 70-SERIE TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    9/70 R 22.5

    6.75

    892

    229

    10/70 R 22.5

    7.50

    928

    254

    11/70 R 22.5

    8.25

    962

    279

    12/70 R 22.5

    9.00

    999

    305

    13/70 R 22.5

    9.75

    1 033

    330



    TABEL 9

    RADIALDÆK 80-SERIE TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    12/80 R 22.5

    9.00

    1 046

    305

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 10

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG MED 16″ DIAMETER OG DEROVER

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    6.00 R 16 C

    4.50

    728

    170

    6.00 R 18 C

    4.00

    782

    165

    6.50 R 16 C

    4.50

    742

    176

    6.50 R 17 C

    4.50

    772

    176

    6.50 R 17 LC

    4.50

    726

    166

    6.50 R 20 C

    5.00

    860

    181

    7.00 R 16 C

    5.50

    778

    198

    7.50 R 16 C

    6.00

    802

    210

    7.50 R 17 C

    6.00

    852

    210



    TABEL 11

    DIAGONALDÆK VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG MED 16″ OG DEROVER

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    6.00-16 C

    4.50

    730

    170

    6.00-18 C

    4.00

    786

    165

    6.00-20 C

    5.00

    842

    172

    6.50-20 C

    4.50

    748

    176

    6.50-17 LC

    4.50

    726

    166

    6.50-20 C

    5.00

    870

    181

    7.00-16 C

    5.50

    778

    198

    7.00-18 C

    5.50

    848

    198

    7.00-20 C

    5.50

    898

    198

    7.50-16 C

    6.00

    806

    210

    7.50-17 C

    6.00

    852

    210

    8.25-16 C

    6.50

    860

    234

    8.90-16 C

    6.50

    885

    250

    9.00-16 C

    6.50

    900

    252

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.

    TABEL 12

    Last- og varevognsdæk



    RADIALDÆK VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG MED 5o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Fælgdiameter 12″ til 15″

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    Super ballon-serie

    5.60 R 12 C

    4.00

    570

    150

    6.40 R 13 C

    5.00

    648

    172

    6.70 R 13 C

    5.00

    660

    180

    6.70 R 14 C

    5.00

    588

    180

    6.70 R 15 C

    5.00

    712

    180

    7.00 R 15 C

    5.50

    744

    195

    Lavprofilserie

    6.50 R 14 C

    5.00

    640

    170

    7.00 R 14 C

    5.00

    650

    180

    7.50 R 14 C

    5.50

    686

    195



    VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    7 R 17.5 C

    5.25

    752

    185

    8 R 17.5 C

    6.00

    784

    208

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 13

    Last- og varevognsdæk

    DIAGONALDÆK VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG MED 5o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Fælgdiameter 12″ til 15″

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    Super ballon-serie

    5.20-12 C

    3.50

    560

    136

    5.60-12 C

    4.00

    572

    148

    5.60-13 C

    4.00

    598

    148

    5.90-13 C

    4.50

    616

    158

    5.90-14 C

    4.50

    642

    158

    5.90-15 C

    4.50

    668

    158

    6.40-13 C

    5.00

    640

    172

    6.40-14 C

    5.00

    666

    172

    6.40-15 C

    5.00

    692

    172

    6.40-16 C

    4.50

    748

    172

    6.70-13 C

    5.00

    662

    180

    6.70-14 C

    5.00

    688

    180

    6.70-15 C

    5.00

    714

    180

    Lavprofilserie

    5.50-12 C

    4.00

    552

    142

    6.00-12 C

    4.50

    574

    158

    6.00-14 C

    4.50

    626

    158

    6.50-14 C

    5.00

    650

    172

    6.50-15 C

    5.00

    676

    172

    7.00-14 C

    5.00

    668

    182

    7.50-14 C

    5.50

    692

    192

    Ballon-serie

    7.00-15 C

    5.50

    752

    198

    7.50-15 C

    6.00

    780

    210

    Millimeterserie

    125-12 C

    3.50

    514

    127

    165-15 C

    4.50

    652

    167

    185-14 C

    5.50

    654

    188

    195-14 C

    5.50

    670

    198

    245-16 C

    7.00

    798

    248

    17-15 C eller

    5.00

    678

    178

    17-380 C

    5.00

    678

    178

    17-400 C

    19 × 400 mm

    702

    186

    19-400 C

    19 × 400 mm

    736

    200

    21-400 C

    19 × 400 mm

    772

    216

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 14

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK VAREVOGNSDÆK TIL FÆLG 5o KONISK PROFIL (DROPCENTERFÆLG)

    Millimeterserie

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    125 R 12 C

    3.50

    510

    127

    125 R 13 C

    3.50

    536

    127

    125 R 14 C

    3.00

    562

    127

    125 R 15 C

    3.50

    588

    127

    135 R 12 C

    4.00

    522

    137

    135 R 13 C

    4.00

    548

    137

    135 R 14 C

    4.00

    574

    137

    135 R 15 C

    4.00

    600

    137

    145 R 10 C

    4.00

    492

    147

    145 R 12 C

    4.00

    542

    147

    145 R 13 C

    4.00

    566

    147

    145 R 14 C

    4.00

    590

    147

    145 R 15 C

    4.00

    616

    147

    155 R 12 C

    4.50

    550

    157

    155 R 13 C

    4.50

    578

    157

    155 R 14 C

    4.50

    604

    157

    155 R 15 C

    4.50

    630

    157

    155 R 16 C

    4.50

    656

    157

    165 R 13 C

    4.50

    596

    167

    165 R 14 C

    4.50

    622

    167

    165 R 15 C

    4.50

    646

    167

    165 R 16 C

    4.50

    672

    167

    175 R 13 C

    5.00

    608

    178

    175 R 14 C

    5.00

    634

    178

    175 R 15 C

    5.00

    660

    178

    175 R 16 C

    5.00

    684

    178

    185 R 13 C

    5.50

    624

    188

    185 R 14 C

    5.50

    650

    188

    185 R 15 C

    5.50

    674

    188

    185 R 16 C

    5.50

    700

    188

    195 R 14 C

    5.50

    666

    198

    195 R 15 C

    5.50

    690

    198

    195 R 16 C

    5.50

    716

    198

    205 R 14 C

    6.00

    686

    208

    205 R 15 C

    6.00

    710

    208

    205 R 16 C

    6.00

    736

    208

    215 R 14 C

    6.00

    700

    218

    215 R 15 C

    6.00

    724

    218

    215 R 16 C

    6.00

    750

    218

    225 R 14 C

    6.50

    714

    228

    225 R 15 C

    6.50

    738

    228

    225 R 16 C

    6.50

    764

    228

    235 R 14 C

    6.50

    728

    238

    235 R 15 C

    6.50

    752

    238

    235 R 16 C

    6.50

    778

    238

    17 R 15 C eller

    5.00

    678

    178

    17 R 380 C

    5.00

    678

    178

    17 R 400 C

    19 × 400 mm

    698

    186

    19 R 400 C

    19 × 400 mm

    728

    200

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 15

    Last- og varevognsdæk

    DIAGONALDÆK BREDE DÆK TIL UNIVERSALLASTVOGNE TIL LANDEVEJS-, TERRÆN- OG LANDBRUGSKØRSEL

    (MPT — Multi purpose trucks)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    10.5-18 MPT

    9

    905

    270

    10.5-20 MPT

    9

    955

    270

    12.5-18 MPT

    11

    990

    325

    12.5-20 MPT

    11

    1 040

    325

    14.5-20 MPT

    11

    1 095

    355

    14.5-24 MPT

    11

    1 195

    355

    7.50-18 MPT

    5.50

    885

    208



    TABEL 16

    RADIALDÆK BREDE DÆK TIL UNIVERSALLASTVOGNE TIL LANDEVEJS-, TERRÆN- OG LANDBRUGSKØRSEL

    (MPT — Multi purpose trucks)

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    10.5 R 20 MPT

    9

    955

    276

    12.5 R 20 MPT

    11

    1 040

    330

    14.5 R 20 MPT

    11

    1 095

    362

    14.5 R 24 MPT

    11

    1 195

    362

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 17

    Last- og varevognsdæk

    RADIALDÆK DÆK TIL FRITLØBENDE HJUL TIL LANDEVEJSKØRSEL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    5.00 R 8

    3.00

    467

    132

    6.00 R 9

    4.00

    540

    160

    7.00 R 12

    5.00

    672

    192

    7.50 R 15

    6.00

    772

    212

    8.25 R 15

    6.50

    836

    234

    10.00 R 15

    7.50

    918

    275



    TABEL 18

    DIAGONALDÆK DÆK TIL FRITLØBENDE HJUL TIL LANDEVEJSKØRSEL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    6.00-9

    4.00

    540

    160

    7.00-12

    5.00

    672

    192

    7.00-15

    5.00

    746

    192

    7.50-15

    6.00

    772

    212

    8.25-15

    6.50

    836

    234

    10.00-15

    7.50

    918

    275

    200-15

    6.50

    730

    205



    TABEL 19

    DIAGONALDÆK 75-SERIE TIL FÆLG MED 15o KONISK PROFIL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    7.25/75-16.5 eller 7.25-16.5

    5.25

    695

    182

    8.00/75-16.5 eller 8.00-16.5

    6.00

    724

    203

    8.75/75-16.5 eller 8.75-16.5

    6.75

    752

    224

    9.50/75-16.5 eller 9.50-16.5

    7.50

    781

    245

    Tolerancer:se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.

    TABEL 20

    Last- og varevognsdæk



    DIAGONALDÆK

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK TIL FLADFÆLG ELLER DELT FÆLG

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    3.00-4

    2.10

    255

    81

    4.00-4

    2.50

    312

    107

    4.00-8

    2.50

    414

    107

    5.00-8

    3.00

    467

    132

    6.50-10

    5.00

    588

    177

    7.00-9

    5.00

    562

    174

    7.50-10

    5.50

    645

    207

    8.25-10

    6.50

    698

    240

    10.50-13

    6.00

    889

    275

    10.50-16

    6.00

    965

    275

    11.00-16

    6.00

    952

    272

    14.00-16

    10.00

    1 139

    375

    15 × 4.5-2

    3.25

    385

    122

    16 × 6-8

    4.33

    425

    152

    18 × 7-8 (1)

    4.33

    462

    173

    21 × 4

    2.32

    565

    113

    21 × 8-9

    6.00

    535

    200

    23 × 9-10

    6.50

    595

    225

    22 × 4.5

    3.11

    595

    132

    23 × 5

    3.75

    635

    155

    25 × 6

    3.75

    680

    170

    27 × 6

    4.33

    758

    188

    27 × 10-12

    8.00

    690

    255

    28 × 6

    3.75

    760

    170

    28 × 9-15

    7.00

    707

    216

    (8.15-15)

    7.00

    707

    216

    29 × 7

    5.00

    809

    211

    29 × 8

    6.00

    809

    243

    9.00-15

    6.00

    840

    249

    2.50-15

    7.50

    735

    250

    3.00-15

    8.00

    840

    300

    (1)   Mærkes også 18 × 7.



    RADIALDÆK

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Udvendig diameter

    (mm)

    Dækbredde

    (mm)

    6.50 R 10

    5.00

    588

    177

    7.00 R 15

    5.50

    746

    197

    7.50 R 10

    5.50

    645

    207

    15 × 4.5 R 8

    3.25

    385

    122

    16 × 6 R 8

    4.33

    425

    152

    18 × 7 R 8

    4.33

    462

    173

    560 × 165 R 11

    5.00

    560

    175

    680 × 180 R 15

    5.00

    680

    189

    Tolerancer: se bilag II, punkt 6.1.4 og 6.1.5.



    TABEL 21

    Dæk til lastvogne, busser, påhængskøretøjer og universalkøretøjer til personbefordring til normal landevejskørsel

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL DROPCENTERFÆLG ELLER SEMIDROPCENTERFÆLG MED 5o PROFIL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    6.00-16 LT

    6.00 R 16 LT

    4.50

    173

    732

    743

    6.50-16 LT

    6.50 R 16 LT

    4.50

    182

    755

    767

    6.70-15 LT

    6.70 R 15 LT

    5.00

    191

    722

    733

    7.00-13 LT

    7.00 R 13 LT

    5.00

    187

    647

    658

    7.00-14 LT

    7.00 R 14 LT

    5.00

    187

    670

    681

    7.00-15 LT

    7.00 R 15 LT

    5.50

    202

    752

    763

    7.00-16 LT

    7.00 R 16 LT

    5.50

    202

    778

    788

    7.10-15 LT

    7.10 R 15 LT

    5.00

    199

    738

    749

    7.50-15 LT

    7.50 R 15 LT

    6.00

    220

    782

    794

    7.50-16 LT

    7.50 R 16 LT

    6.00

    220

    808

    819

    8.25-16 LT

    8.25 R 16 LT

    6.50

    241

    859

    869

    9.00-16 LT

    9.00 R 16 LT

    6.50

    257

    890

    903

    D78-14 LT

    DR 78-14 LT

    5.00

    192

    661

    672

    E78-14 LT

    ER 78-14 LT

    5.50

    199

    667

    678

    C78-15 LT

    CR 78-15 LT

    5.00

    187

    672

    683

    G78-15 LT

    GR 78-15 LT

    6.00

    212

    711

    722

    H78-15 LT

    HR 78-15 LT

    6.00

    222

    727

    739

    L78-15 LT

    LR 78-15 LT

    6.50

    236

    749

    760

    F78-16 LT

    FR 78-16 LT

    5.50

    202

    721

    732

    H78-16 LT

    HR 78-16 LT

    6.00

    222

    753

    764

    L78-16 LT

    LR 78-16 LT

    6.50

    236

    775

    786

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 8 %.

    (2)   Tolerance + 8 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.

    TABEL 22

    Dæk til lastvogne, busser, påhængskøretøjer og universalkøretøjer til personbefordring til normal landevejskørsel

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL DROPCENTERFÆLG MED 15o PROFIL



    TABEL 22.1

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    7-14.5 LT

    6.00

    185

    677

    8-14.5 LT

    6.00

    203

    707

    9-14.5 LT

    7.00

    241

    711

    7-17.5 LT

    7 R 17.5 LT

    5.25

    189

    758

    769

    8-17.5 LT

    8 R 17.5 LT

    5.25

    199

    788

    799

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 8 %.

    (2)   Tolerance + 8 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 22.2

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    8.00-16.5 LT

    8.00 R 16.5 LT

    6.00

    203

    720

    730

    8.75-16.5 LT

    8.75 R 16.5 LT

    6.75

    222

    748

    759

    9.50-16.5 LT

    9.50 R 16.5 LT

    6.75

    241

    776

    787

    10-16.5 LT

    10 R 16.5 LT

    8.25

    264

    762

    773

    10-17.5 LT

    10 R 17.5 LT

    8.25

    264

    787

    798

    12-16.5 LT

    12 R 16.5 LT

    9.75

    307

    818

    831

    30 × 9.50-16.5 LT

    30 × 9.50 R 16.5 LT

    7.50

    240

    750

    761

    31 × 10.50-16.5 LT

    31 × 10.50 R 16.5 LT

    8.25

    266

    775

    787

    33 × 10.50-16.5 LT

    33 × 12.50 R 16.5 LT

    9.75

    315

    826

    838

    37 × 10.50-16.5 LT

    37 × 14.50 R 16.5 LT

    11.25

    365

    928

    939

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 7 %.

    (2)   Tolerance + 8 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 23

    Dæk til lastvogne, busser og påhængskøretøjer til normal landevejskørsel

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL DROPCENTERFÆLG MED 15o PROFIL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til tung kørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    Normale dækbredder

    7-22.5

    7 R 22.5

    5.25

    178

    878

    894

    8-19.5

    8 R 19.5

    6.00

    203

    859

    876

    8-22.5

    8 R 22.5

    6.00

    203

    935

    952

    9-22.5

    9 R 22.5

    6.75

    229

    974

    982

    992

    10-22.5

    10 R 22.5

    7.50

    254

    1 019

    1 031

    1 038

    11-22.5

    11 R 22.5

    8.25

    279

    1 054

    1 067

    1 037

    11-24.5

    11 R 24.5

    8.25

    279

    1 104

    1 118

    1 123

    12-22.5

    12 R 22.5

    9.00

    300

    1 085

    1 099

    1 104

    12-24.5

    12 R 24.5

    9.00

    300

    1 135

    1 150

    1 155

    12.5-22.5

    12.5 R 22.5

    9.00

    302

    1 085

    1 099

    1 104

    12.5-22.5

    12.5 R 24.5

    9.00

    302

    1 135

    1 150

    1 155

    Brede dæk

    14-17.5

    14 R 17.5

    10.50

    349

    907

    921

    15-19.5

    15 R 19.5

    11.75

    389

    1 005

    1 019

    15-22.5

    15 R 22.5

    11.75

    389

    1 082

    1 095

    16.5-19.5

    16.5 R 19.5

    13.00

    425

    1 052

    1 068

    16.5-22.5

    16.5 R 22.5

    13.00

    425

    1 128

    1 144

    18-19.5

    18 R 19.5

    14.00

    457

    1 080

    1 096

    18-22.5

    18 R 22.5

    14.00

    457

    1 158

    1 172

    19.5-19.5

    19.5 R 19.5

    15.00

    495

    1 138

    1 156

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 6 %.

    (2)   Tolerance + 5 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 24

    Dæk til lastvogne, busser og påhængskøretøjer til normal landevejskørsel

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL DROPCENTERFÆLG MED 5o PROFIL

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til tung kørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    8R14LT

    7.00

    216

    667

    9-15LT

    8.00

    254

    744

    755

    10-15LT

    10R15LT

    8.00

    264

    773

    783

    10-16LT

    8.00

    264

    798

    809

    11-14LT

    8.00

    279

    752

    763

    11-15LT

    11R15LT

    8.00

    279

    777

    788

    11-16LT

    8.00

    279

    803

    813

    12-15LT

    10.00

    318

    823

    834

    9R15LT

    8.00

    254

    744

    755

    752

    24 × 7.50-13LT

    24 × 7.50R13LT

    6.00

    191

    597

    609

    604

    27 × 8.50-14LT

    27 × 8.50-14LT

    7.00

    218

    674

    685

    680

    28 × 8.50-15LT

    28 × 8.50-15LT

    7.00

    218

    699

    711

    705

    29 × 9.50-15LT

    29 × 9.50-15LT

    7.50

    240

    724

    736

    731

    30 × 9.50-15LT

    30 × 9.50-15LT

    7.50

    240

    750

    761

    756

    31 × 10.50-15LT

    31 × 10.50-15LT

    8.50

    268

    775

    787

    781

    31 × 11.50-15LT

    31 × 11.50-15LT

    9.00

    290

    775

    787

    781

    32 × 11.50-15LT

    32 × 11.50-15LT

    9.00

    290

    801

    812

    807

    33 × 12.50-15LT

    33 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    826

    838

    832

    35 × 12.50-15LT

    35 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    877

    888

    883

    37 × 12.50-15LT

    37 × 12.50-15LT

    10.00

    318

    928

    939

    934

    31 × 13.50-15LT

    31 × 13.50-15LT

    11.00

    345

    775

    787

    781

    37 × 14.50-15LT

    37 × 14.50-15LT

    12.00

    372

    928

    939

    934

    31 × 15.50-15LT

    31 × 15.50-15LT

    12.00

    390

    775

    787

    781

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 6 %.

    (2)   Tolerance + 6 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 25

    Dæk til lastvogne, busser og påhængskøretøjer til normal landevejskørsel

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL FÆLG, SOM ER SAMMENSAT AF FLERE DELE

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til tung kørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    6.50-20

    6.50R20

    5.00

    184

    878

    1043

    7.00-15TR

    7.00R15TR

    5.50

    199

    777

    962

    7.00-17

    7.00R17

    5.50

    199

    828

    843

    7.00-18

    7.00R18

    5.50

    199

    853

    868

    7.00-20

    7.00R20

    5.50

    199

    904

    919

    7.50-15TR

    7.50R15TR

    6.00

    215

    808

    825

    7.50-17

    7.50R17

    6.00

    215

    859

    876

    7.50-18

    7.50R18

    6.00

    215

    884

    981

    7.50-20

    7.50R20

    6.00

    215

    935

    952

    8.25-15TR

    8.25R15TR

    6.50

    236

    847

    855

    865

    8.25-17

    8.25R17

    6.50

    236

    898

    906

    915

    8.25-20

    8.25R20

    6.50

    236

    974

    982

    992

    9.00-15TR

    9.00R15TR

    7.00

    259

    891

    904

    911

    9.00-20

    9.00R20

    7.00

    259

    1 019

    1 031

    1 038

    10.00-15TR

    10.00R15TR

    7.50

    278

    927

    940

    946

    10.00-20

    10.00R20

    7.50

    278

    1 054

    1 067

    1 073

    10.00-22

    10.50R22

    7.50

    278

    1 104

    1 118

    1 123

    11.00-15TR

    11.00R15TR

    8.00

    293

    958

    972

    977

    11.00-20

    11.00R20

    8.00

    293

    1 085

    1 099

    1 104

    11.00-22

    11.00R22

    8.00

    293

    1 135

    1 150

    1 155

    11.00-24

    11.00R24

    8.00

    293

    1 186

    1 201

    1 206

    11.50-20

    11.50R20

    8.00

    296

    1 085

    1 099

    1 104

    11.50-22

    11.50R22

    8.00

    296

    1 135

    1 150

    1 155

    12.50-20

    12.00R20

    8.50

    315

    1 125

    1 146

    12.50-24

    12.00R24

    8.50

    315

    1 226

    1 247

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 6 %.

    (2)   Tolerance + 6 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 26

    Dæk til lastvogne og påhængskøretøjer til landevejskørsel med begrænset hastighed

    DIAGONAL- OG RADIALDÆK DÆK TIL FÆLG, SOM ER SAMMENSAT AF FLERE DELE

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Til landevejskørsel

    (mm) (2)

    Til kørsel i mudder og sne

    (mm) (2)

    13.00-20

    13.00R20

    9.00

    340

    1 177

    1 200

    14.00-20

    14.00R20

    10.00

    375

    1 241

    1 266

    14.00-24

    14.00R24

    10.00

    375

    1 343

    1 368

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 6 %.

    (2)   Tolerance + 6 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 27

    Dæk til beboelsesvogne til landevejskørsel

    DIAGONALDÆK

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    (mm) (2)

    Dæk til dropcenterfælg med 15o profil

    7-14.5 MH

    6.00

    185

    677

    8-14.5 MH

    6.00

    203

    707

    9-14.5 MH

    7.00

    241

    711

    Dæk til dropcenterfælg og semidropcenterfælg med 5o profil

    7.00-15 MH

    5.50

    202

    752

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 8 %.

    (2)   Tolerance + 8 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.



    TABEL 28

    Dæk til brug ved mine- og skovarbejde og lejligshedvis landevejskørsel

    DIAGONALDÆK

    Dækdimensionsbetegnelse

    Bredde af målefælg

    (in.)

    Dækbredde

    (mm) (1)

    Udvendig diameter

    Til trækkørsel

    (mm) (2)

    Extra slidbane

    (mm) (2)

    Dæk til dropcenterfælg med 15o profil

    7.00-20 ML

    5.50

    199

    919

    7.50-20 ML

    6.00

    215

    952

    8.25-20 ML

    6.50

    236

    992

    9.00-20 ML

    7.00

    259

    1 038

    1 063

    10.00-20 ML

    7.50

    278

    1 073

    1 099

    10.00-22 ML

    7.50

    278

    1 123

    1 150

    10.00-20 ML

    7.50

    278

    1 174

    1 200

    11.00-20 ML

    8.00

    293

    1 104

    1 131

    11.00-22 ML

    8.00

    293

    1 155

    1 182

    11.00-24 ML

    8.00

    293

    1 206

    1 233

    12.00-20 ML

    8.50

    315

    1 146

    1 173

    12.00-24 ML

    8.50

    315

    1 247

    1 275

    13.00-20 ML

    9.00

    340

    1 200

    13.00-24 ML

    9.00

    340

    1 302

    14.00-20 ML

    10.00

    375

    1 266

    14.00-24 ML

    10.00

    375

    1 368

    Dæk til fælg med fuldkonisk vulstkant

    11.00-25 ML

    8.50

    298

    1 206

    1 233

    12.00-21 ML

    8.50

    315

    1 146

    1 175

    12.00-25 ML

    8.50

    315

    1 247

    1 275

    13.00-25 ML

    10.00

    351

    1 302

    14.00-21 ML

    10.00

    375

    1 266

    14.00-25 ML

    10.00

    375

    1 368

    Dæk til dropcenterfælg med 15o profil

    9-22.5 ML

    6.75

    229

    992

    10-22.5 ML

    7.50

    254

    1 038

    11-22.5 ML

    8.25

    279

    1 073

    11-24.5 ML

    8.25

    279

    1 123

    12-22.5 ML

    9.00

    300

    1 104

    Dæk til dropcenterfælg med 15o profil

    14-17.5 ML

    10.50

    349

    921

    15-19.5 ML

    11.75

    389

    1 019

    15-22.5 ML

    11.75

    389

    1 095

    16.5-19.5 ML

    13.00

    425

    1 068

    16.5-22.5 ML

    13.00

    425

    1 144

    18-19.5 ML

    14.00

    457

    1 096

    18-22.5 ML

    14.00

    457

    1 172

    19.5-19.5 ML

    15.00

    495

    1 156

    23-23.5 ML

    17.00

    584

    1 320

    (1)   De samlede dækbredder kan overskride ovennævnte dækbredder med 8 %.

    (2)   Tolerance + 6 % af forskellen mellem ovennævnte udvendige diameter og den nominelle fælgdiameter.




    Tillæg 6

    METODE TIL MÅLING AF DÆKDIMENSIONER

    (se bilag II, punkt 6.1.3)

    DEL A: PERSONVOGNSDÆK

    1.1.

    Dækket monteres på målefælgen, således som denne foreskrives af fabrikanten efter punkt 6.11 i bilag I, tillæg 1.

    1.2.

    Trykket i dækket indstilles herefter som følger:

    1.2.1.

    i almindelige diagonalbæltedæk: til 1,7 bar,

    1.2.2.

    i diagonaldæk til:



    (bar)

    Antal lag

    Hastighedskategori

    L, M, N

    P, Q, R, S

    T, U, H, V

    4

    1,7

    2,0

    6

    2,1

    2,4

    2,6

    8

    2,5

    2,8

    3,0

    1.2.3.

    i almindelige radialdæk: til 1,8 bar

    1.2.4.

    i forstærkede dæk: til 2,3 bar

    1.2.5.

    i dæk af T-typen til reservehjul til midlertidig brug: til 4.2 bar.

    2.

    Dækket, monteret på fælgen, konditioneres ved rumtemperatur i mindst 24 timer, dog med den i bilag II, punkt 6.2.3, nævnte undtagelse.

    3.

    Trykket indstilles igen til den i punkt 1.2 anførte værdi.

    4.

    Dækkets største bredde måles med passer i seks punkter med lige stor indbyrdes afstand, idet tykkelsen af beskyttelsesribber eller -bånd medregnes. Som dækkets største bredde regnes det største af de således opnåede mål.

    5.

    Den udvendige diameter bestemmes ved måling af den største omkreds og division heraf med π (3,1416).

    DEL B: VARE- OG LASTVOGNSDÆK

    1.

    Dækket monteres på målefælgen, således som denne foreskrives af fabrikanten efter punkt 6.11 i bilag I, tillæg 1, og oppumpes til det af fabrikanten efter punkt 6.12 i bilag I, tillæg 1, foreskrevne tryk.

    2.

    Dækket, monteret på fælgen, konditioneres ved laboratoriets rumtemperatur i mindst 24 timer.

    3.

    Trykket indstilles derpå igen til den i punkt 1 anførte værdi.

    4.

    Dækkets største bredde måles med passer i seks punkter med lige stor indbyrdes afstand, idet tykkelsen af beskyttelsesribber eller -bånd medregnes. Som dækkets største bredde regnes det største af de således opnåede mål.

    5.

    Dækkets udvendige diameter bestemmes ved måling af den største omkreds og division heraf med π (3,1416).




    Tillæg 7

    FREMGANGSMÅDE VED BELASTNINGS-/HASTIGHEDSPRØVE ( 14 )

    (se bilag II, punkt 6.2)

    DEL A: PERSONVOGNSDÆK

    1.   Forberedelse af dækket

    1.1.

    Et nyt dæk monteres på den af fabrikanten efter punkt 6.11 i bilag I, tillæg 1, foreskrevne prøvefælg.

    1.2.

    Dækket pumpes op til det i nedenstående tabel angivne tryk:



    Oppumpningstryk under afprøvning (bar)

    Hastighedskategori

    Diagonaldæk

    Radialdæk

    Diagonalbæltedæk

    Antal lag

    Standard

    Forstærket

    Standard

    4

    6

    8

    L, M, N

    2,3

    2,7

    3,0

    2,4

    P, Q, R, S

    2,6

    3,0

    3,3

    2,6

    3,0

    2,6

    T, U, H

    2,8

    3,2

    3,5

    2,8

    3,2

    2,8

    V

    3,0

    3,4

    3,7

    3,0

    Dæk af T-typen til reservehjul til midlertidig brug oppumpes til 4,2 bar.

    1.3.

    Fabrikanten kan, med begrundelse, anmode om brug af et andet oppumpningstryk end det under punkt 1.2 anførte. I sådanne tilfælde skal dækket oppumpes til dette tryk (se punkt 6.14 i bilag I, tillæg 1).

    1.4.

    Dæk og hjul konditioneres ved prøverummets temperatur i mindst tre timer.

    1.5.

    Prøvetrykket indstilles på ny til det i punkt 1.2 eller 1.3 anførte.

    2.   Udførelse af prøven

    2.1.

    Dæk og hjul monteres på en prøveaksel og placeres hvilende mod ydersiden af en prøverulle med glat overflade og diameter 1,70 m ± 1 %, eller 2 m ± 1 %.

    2.2.

    Prøveakslen påføres en belastning på 80 % af:

    2.2.1.

    dæk med hastighedsbetegnelse »L« til og med »H«: dækkets maksimalbelastning svarende til dets belastningstal

    2.2.2.

    dæk med hastighedsbetegnelse »V«: dækkets maksimalbelastning, svarende til en maksimalhastighed på 240 km/h (se bilag II, punkt 2.31.2).

    2.3.

    Under hele prøvningen må dæktrykket ikke korrigeres, og prøvebelastningen skal holdes konstant.

    2.4.

    Under prøvningen skal temperaturen i prøvelokalet holdes mellem 20 og 30 oC, eller højere såfremt fabrikanten indvilliger heri.

    2.5.

    Prøvningen skal gennemføres uden afbrydelse efter følgende anvisninger:

    2.5.1.

    tid til overgang fra stilstand til første prøvehastighed: 10 minutter

    2.5.2.

    første prøvehastighed: den for dæktypen foreskrevne maksimalhastighed, minus 40 km/h ved prøverullediameter 1,70 m ± 1 %, eller minus 30 km/h for prøverullediameter 2 m ± 1 %

    2.5.3.

    forøgelse af hastigheden skal ske i trin a 10 km/h

    2.5.4.

    prøvningens varighed ved hver hastighed undtagen den sidste: 10 minutter

    2.5.5.

    prøvningens varighed ved sidste hastighed: 20 minutter

    2.5.6.

    største prøvehastighed:

     for prøverullediameter 1,7 m ± 1 %: dæktypens foreskrevne maksimalhastighed minus 10 km/h

     for prøverullediameter 2 m ± 1 %: dæktypens foreskrevne maksimalhastighed.

    3.   Ækvivalente prøvemetoder

    Anvendes en anden metode end den i punkt 2 beskrevne, skal dens ækvivalens godtgøres.

    DEL B: LAST- OG VAREVOGNSDÆK ( 15 )

    1.   Forberedelse af dækket

    1.1.

    Et nyt dæk monteres på prøvefælgen, således som denne foreskrives af fabrikanten efter punkt 6.11 i bilag I, tillæg 1.

    1.2.

    Ved prøvning af dæk med slange skal anvendes en ny slange eller (i påkommende tilfælde) slange/ventil/dækindlæg.

    1.3.

    Dækket pumpes op til det af fabrikanten i bilag I, tillæg 1, punkt 6.14, angivne tryk.

    1.4.

    Dæk og hjul konditioneres ved rumtemperatur i mindst tre timer.

    1.5.

    Dæktrykket indstilles på ny til det i ovenstående punkt 1.3 angivne.

    2.   Udførelse af prøvningen

    2.1.

    Dæk og hjul monteres på en prøveaksel og placeres hvilende mod ydersiden af en prøverulle; prøverullen skal have en jævn overflade og en diameter på 1,70 m ± 1 %, og skal være mindst så bred som dækkets slidbane.

    2.2.

    Prøveakslen skal påføres en række prøvebelastninger af en størrelse, der fastsættes som en procentdel af den belastning, som angives i tillæg 2 ud for belastningstallet, som er påført dæksiden, i overensstemmelse med det i nedenstående tabel anførte program for belastnings-/hastighedsprøve. Når dækket har belastningstal dels for montering som enkelt-, dels som tvillinghjul, skal referencebelastningen for enkelthjulsdrift være grundlag for beregning af prøvebelastningen.

    2.3.

    Under hele prøvningen må dæktrykket ikke korrigeres, og prøvebelastningen skal holdes konstant under samtlige tre prøvefaser.

    2.4.

    Under prøvningen skal temperaturen i prøvelokalet holdes mellem 20 og 30 oC, eller højere såfremt fabrikanten indvilliger heri.

    2.5.

    Programmet for belastnings-/hastighedsprøve skal gennemføres uden afbrydelse.

    3.   Ækvivalente prøvemetoder

    Anvendes en anden metode end den i punkt 2 beskrevne, skal dens ækvivalens godtgøres.



    PROGRAM FOR BELASTNINGS-/HASTIGHEDSPRØVE

    Belastningstal

    Dækkets hastigheds kategori

    Prøverullens hastighed (Omdrejn./min.) (1)

    Belastning af hjulet i procent af den til belastningstallet svarende belastning

    Radialdæk

    Diagonaldæk

    7 timer

    16 timer

    24 timer

    122 eller derover

    F

    100

    100

    66 %

    84 %

    101 %

    G

    125

    100

    J

    150

    125

    K

    175

    150

    L

    200

    M

    225

    121 eller derunder

    F

    100

    100

    G

    125

    125

    J

    150

    150

    K

    175

    175

    L

    200

    175

    70 %

    88 %

    106 %

    4 timer

    6 timer

    M

    250

    200

    75 %

    97 %

    114 %

    N

    275

    75 %

    97 %

    114 %

    P

    300

    75 %

    97 %

    114 %

    (1)   Dæk til specialanvendelse (se bilag II, punkt 2.1.3) skal afprøves ved en hastighed lig 85 % af den foreskrevne prøverulle-hastighed for tilsvarende almindelige dæk.




    Tillæg 8

    BELASTNINGSEVNENS AFHÆNGIGHED AF HASTIGHEDEN



    Last- og varevognsdæk

    RADIAL OG DIAGONAL OPBYGNING

    (se bilag II, punkt 2.30, 2.31 og 6.2.4)

    Hastighed

    (km/h)

    Ændring i belastningsevne (%)

    Alle belastningstal

    Belastningstal

    ≥ 122 (1)

    Belastningstal

    ≤ 121 (1)

    Hastighedskategori

    Hastighedskategori

    Hastighedskategori

    F

    G

    J

    K

    L

    M

    L

    M

    N

    (2)

    0

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 150

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    5

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 110

    + 90

    + 90

    + 90

    + 90

    10

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 80

    + 75

    + 75

    + 75

    + 75

    15

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 65

    + 60

    + 60

    + 60

    + 60

    20

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    + 50

    25

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    + 42

    + 42

    + 42

    + 42

    30

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    + 35

    + 35

    + 35

    + 35

    35

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 19

    + 29

    + 29

    + 29

    + 29

    40

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 15

    + 25

    + 25

    + 25

    + 25

    45

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 13

    + 22

    + 22

    + 22

    + 22

    50

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 12

    + 20

    + 20

    + 20

    + 20

    55

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 11

    + 17,5

    + 17,5

    + 17,5

    + 17,5

    60

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 10

    + 15,0

    + 15,0

    + 15,0

    + 15,0

    65

    + 7,5

    + 8,5

    + 8,5

    + 8,5

    + 8,5

    + 8,5

    + 13,5

    + 13,5

    + 13,5

    + 13,5

    70

    + 5,0

    + 7,0

    + 7,0

    + 7,0

    + 7,0

    + 7,0

    + 12,5

    + 12,5

    + 12,5

    + 12,5

    75

    + 2,5

    + 5,5

    + 5,5

    + 5,5

    + 5,5

    + 5,5

    + 11,0

    + 11,0

    + 11,0

    + 11,0

    80

    0

    + 4,0

    + 4,0

    + 4,0

    + 4,0

    + 4,0

    + 10,0

    + 10,0

    + 10,0

    + 10,0

    85

    − 3

    + 2,0

    + 3,0

    + 3,0

    + 3,0

    + 3,0

    + 8,5

    + 8,5

    + 8,5

    + 8,5

    90

    − 6

    0

    + 2,0

    + 2,0

    + 2,0

    + 2,0

    + 7,5

    + 7,5

    + 7,5

    + 7,5

    95

    − 10

    − 2,5

    + 1,0

    + 1,0

    + 1,0

    + 1,0

    + 6,5

    + 6,5

    + 6,5

    + 6,5

    100

    − 15

    − 5

    0

    0

    0

    0

    + 5,0

    + 5,0

    + 5,0

    + 5,0

    105

     

    − 8

    − 2

    0

    0

    0

    + 3,75

    + 3,75

    + 3,75

    + 3,75

    110

     

    − 13

    − 4

    0

    0

    0

    + 2,5

    + 2,5

    + 2,5

    + 2,5

    115

     

     

    − 7

    − 3

    0

    0

    + 1,25

    + 1,25

    + 1,25

    + 1,25

    120

     

     

    − 12

    − 7

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    125

     

     

     

     

     

    0

    − 2,5

    0

    0

    0

    130

     

     

     

     

     

    0

    − 5

    0

    0

    0

    135

     

     

     

     

     

     

    − 7,5

    − 2,5

    0

    0

    140

     

     

     

     

     

     

    − 10

    − 5

    0

    0

    145

     

     

     

     

     

     

     

    − 7,5

    − 2,5

    0

    150

     

     

     

     

     

     

     

    − 10

    − 5

    0

    155

     

     

     

     

     

     

     

     

    − 7,5

    − 2,5

    160

     

     

     

     

     

     

     

     

    − 10

    − 5

    (1)   Belastningstallene refererer til prøvning med enkelthjul (se bilag II, punkt 2.28.2).

    (2)   Belastningsvariationer kan ikke godkendes over 160 km/h. For hastighedskategori Q og derover er hastighedskategorien for det pågældende dæk givet ved den hastighedskategori, hvormed dækker er mærket (se bilag II, punkt 2.29.3).




    BILAG III

    ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER VEDRØRENDE ►M1  EF-TYPEGODKENDELSE ◄ AF KØRETØJER HVAD ANGÅR MONTERING AF DÆKKENE

    1.   ANSØGNING OM ►M1   EF-TYPEGODKENDELSE ◄ AF ET KØRETØJ

    1.1.

    Ansøgning om ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af et køretøj hvad angår dets dæk skal indgives af køretøjets fabrikant eller dennes befuldmægtigede repræsentant.

    1.2.

    Ansøgningen skal bilægges en beskrivelse af køretøjstypen og dens dæk, dvs. dækdimensionsbetegnelse, hastighedskategori og belastningstal, herunder eventuelle reservehjulsdæk til midlertidig brug, som anført i det i tillæg 1 gengivne oplysningsskema. Disse oplysninger skal vedlægges i tre eksemplarer.

    1.3.

    Et køretøj, repræsentivt for den køretøjstype, som søges godkendt, skal fremstilles for den tekniske tjeneste, som er ansvarlig for afprøvningerne i forbindelse med godkendelsen.

    1.4.

    Køretøjets fabrikant eller dennes repræsentant kan ansøge om udvidelse af ►M1  EF-typegodkendelsen ◄ af køretøjet til at omfatte dæk af andre dimensioner, betegnelser, hastighedskategorier eller belastningstal eller andre reservehjulsdæk til midlertidig brug.

    2.    ►M1  EF-TYPEGODKENDELSE  ◄ AF KØRETØJ

    2.1.

    ►M1  EF-typegodkendelse ◄ af køretøj skal meddeles og ►M1  EF-typegodkendelsesnummer ◄ udstedes for enhver køretøjstype, der søges godkendt efter bestemmelserne i punkt 1, og som opfylder kravene i dette direktiv.

    2.2.

    Meddelelse om godkendelse, udvidelse af godkendelse eller afslag på ansøgning om godkendelse af en køretøjstype efter dette direktiv skal meddeles til medlemsstaterne ved brug af en formular svarende til modellen i tillæg 2.

    2.3.

    Hver godkendt type skal tildeles et godkendelsesnummer. Samme medlemsstat må ikke tildele samme nummer til en anden køretøjstype.

    3.   ÆNDRING AF KØRETØJSTYPE

    3.1.

    Enhver ændring af en køretøjstype skal anmeldes til den myndighed, som har godkendt den. Den pågældende myndighed kan da enten:

    3.1.1.

    skønne, at de pågældende ændringer må anses for at være uden mærkbar ugunstig virkning, og at køretøjet under alle omstændigheder stadig opfylder de stillede krav, eller

    3.1.2.

    afslå at godkende ændringen.

    3.2.

    Meddelelse om afslag eller godkendelse med beskrivelse af ændringerne, skal gives til de øvrige medlemsstater efter den i punkt 2.2 angivne procedure.

    4.   PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

    4.1.

    Ethvert køretøj, som dette direktiv gælder for, skal være fremstillet således, at det opfylder alle relevante krav i dette direktiv.

    4.2.

    Til kontrol af, at kravene i punkt 4.1 er opfyldt, skal der foretages passende kontrol af produktionen.

    4.3.

    Navnlig skal indehaveren af godkendelsen sørge for, at der foreligger procedurer til effektiv kontrol med foreneligheden mellem køretøjets specifikationer og specifikationerne for de dæk, der monteres, som fastlagt inden for rammerne af dette direktiv.

    4.4.

    Den myndighed, som har meddelt ►M1  EF-typegodkendelsen ◄ , kan til enhver tid undersøge de metoder, der anvendes til kvalitetskontrol af hver produceret enhed.

    4.4.1.

    Ved hvert kontrolbesøg skal prøvejournaler samt protokoller med resultaterne af produktionskontrollen forelægges kontrollanten.

    4.5.

    Hyppigheden af kontrolbesøg, som foretages af den godkendende myndighed, skal normalt være én gang årligt. Såfremt der under et af disse kontrolbesøg opnås utilfredsstillende resultater, skal den godkendende myndighed påse, at der omgående træffes alle nødvendige foranstaltninger til at genoprette produktionens overensstemmelse.

    5.   ENDELIGT OPHØR AF PRODUKTIONEN

    Såfremt indehaveren af en godkendelse ophører med at fremstille en køretøjstype, som er godkendt efter dette direktiv, skal dette anmeldes til den myndighed, som har meddelt godkendelsen. Ved modtagelse af anmeldelsen skal den pågældende myndighed oplyse de øvrige godkendende myndigheder herom ved fremsendelse af en kopi af godkendelsesattesten med den i slutningen med store bogstaver placerede påskrift »PRODUKTIONEN OPHØRT« samt underskrift og dato.




    Tillæg 1

    OPLYSNINGSSKEMA Nr. …

    I OVERENSSTEMMELSE MED BILAG 1 TIL RÅDETS DIREKTIV 70/156/EØF VEDRØRENDE ►M1  EF-TYPEGODKENDELSE ◄ AF ET KØRETØJ HVAD ANGÅR MONTERING AF DÆKKENE

    (DIREKTIV 92/23/EØF)

    image




    Tillæg 2

    MODEL

    (største format: A4 (210 × 297 mm))

    ►M1  EF-TYPEGODKENDELSESATTEST ◄

    (køretøj)

    image ►(4) M1   ►(4) M1   ►(4) M1  
    ►(4) M1  

    image ►(2) M1   ►(2) M1  




    BILAG IV

    KRAV TIL KØRETØJER MED HENSYN TIL MONTERING AF DÆK

    1.   DEFINITIONER

    2.   I dette direktiv forstås ved:

    2.1.

    godkendelse af et køretøj: godkendelse af køretøjet hvad angår dets dæk, herunder dæk på reservehjul til midlertidig brug.

    2.2.

    køretøjstype: køretøjer, som ikke indbyrdes afviger nævneværdigt, i det mindste ikke hvad angår den enkelte variant af køretøjstypen, på så væsentlige punkter, at det kan have indflydelse på dækkenes dimensionsbetegnelse, hastighedskategori og belastningstal

    2.3.

    hjul: et komplet hjul bestående af fælg og hjulplade

    2.4.

    reservehjul til midlertidig brug: et hjul, som er forskelligt fra de til køretøjet hørende normale hjul

    2.5.

    enhed: enheden hjul og dæk

    2.6.

    normalenhed: en enhed, som kan monteres på køretøjet til normal kørsel

    2.7.

    reserveenhed: en enhed, som skal erstatte en normalenhed i tilfælde af fejl ved denne. En »reserveenhed« kan være ét af følgende:

    2.7.0.

    normal reserveenhed: en enhed, der svarer til normalenheden på den pågældende køretøjstype

    2.7.1.

    reserveenhed til midlertidig brug: en enhed, der afviger fra køretøjstypens normalenheder hvad angår hovedspecifikationerne (såsom dækdimensionsbetegnelse, funktionsmål, driftsbetingelser eller opbygning). Den er beregnet til midlertidig brug på begrænsede betingelser. Reserveenheder til midlertidig brug kan være af følgende kategorier:

    2.7.1.1.   kategori 1

    En enhed, som består af et hjul svarende til hjulet på en normalenhed samt et dæk, hvis hovedspecifikationer (f.eks. dimensioner, opbygning) afviger fra normaldækkets

    2.7.1.2.   kategori 2

    En enhed, hvis hjul og dæk begge har hovedspecifikationer, der afviger fra normalenhedens; dækket er beregnet til medbringelse i køretøjet i oppumpet stand til det tryk, der foreskrives til midlertidig brug

    2.7.1.3.   kategori 3

    En enhed, som består af et normalt hjul samt et dæk med hovedspecifikationer, der afviger fra normaldækkets; dækket er beregnet til medbringelse i køretøjet i sammenfoldet, ikke oppumpet stand

    2.7.1.4.   kategori 4

    En enhed, hvis hjul og dæk begge har hovedspecifikationer, der afviger fra normalenhedens; dækket er beregnet til medbringelse i køretøjet i sammenfoldet, ikke oppumpet stand

    2.8.

    maksimalmasse: den maksimale masse, som fabrikanten angiver som teknisk tilladelig for køretøjet

    2.9.

    maksimalt akseltryk: den af fabrikanten angivne maksimale teknisk tilladelige lodrette kraft mellem kontaktfladerne af dækkene på den pågældende aksel og vejbanen, hidrørende fra den del af køretøjets masse, som bæres af denne aksel. Summen af akseltrykkene kan være større end, hvad der svarer til køretøjets totalmasse

    2.10.

    funktionelle mål: mål afledt af dimensionsangivelserne på hjul og/eller dæk (f.eks. diameter, bredde, højde/bredde-forhold) og af enhedens montering på køretøjet (f.eks. hjulets forsætning)

    2.11.

    den konstruktivt bestemte maksimalhastighed: den for den pågældende køretøjstype godkendte maksimalhastighed inklusive den tolerance, der tillades i forbindelse med prøvninger til kontrol af serieproduktionens overensstemmelse.

    3.   KRAV TIL KØRETØJER MED HENSYN TIL MONTERING AF DÆK

    3.1.   Generelt

    ▼M1

    3.1.1.

    Med forbehold af bestemmelserne i punkt 3.7.4. skal ethvert dæk, som er monteret på køretøjet, herunder i givet fald reservehjulsdæk, være forsynet med EF-typegodkendelsesmærke(r), som angivet i punkt 4 i bilag I eller med det typegodkendelsesmærke, som viser, at dækket er i overensstemmelse med FN/ECE-regulativ nr. 30 eller 54. FN/ECE-typegodkendelsesmærker betragtes kun som ækvivalente med EF-typegodkendelsesmærker i henhold til bilag II.

    ▼B

    3.2.   Montering af dæk

    3.2.1.

    Alle dæk monteret på køretøjet, med undtagelse af reservehjulsdæk til midlertidig brug, skal være af samme opbygning (se bilag II, punkt 2.3).

    3.2.2.

    Alle dæk på samme aksel skal være af samme type (se bilag II, punkt 2.1).

    3.2.3.

    Hjulene skal have tilstrækkelig plads til at kunne dreje frit, når der anvendes den største tilladelige dækstørrelse inden for grænserne af den af køretøjsfabrikanten valgte udformning af ophæng og styring.

    3.3.   Belastning

    3.3.1.

    Ethvert dæk, som er monteret på køretøjet, herunder reservedæk, skal være godkendt til følgende maksimalbelastning (se bilag II, punkt 2.31):

    3.3.1.1.

    for køretøjer udstyret med dæk af samme type på enkelthjul: mindst halvdelen af maksimalmassen (se punkt 2.9) for den tungest belastede aksel, således som denne angives af fabrikanten

    3.3.1.2.

    for køretøjer udstyret med dæk af mere end en type på enkelthjul: mindst halvdelen af det maksimale akseltryk (se punkt 2.9) for den aksel, hvorpå dækket er monteret, således som dette angives af fabrikanten

    3.3.1.3.

    for køretøjer udstyret med personvognsdæk på tvillingshjul: mindst 0,27 gange det maksimale akseltryk for den aksel, hvorpå dækket er monteret, således som dette angives af fabrikanten

    3.3.1.4.

    for aksler med last- og varevognsdæk på tvillingshjul: under henvisning til belastningstallene for tvillingshjul, mindst 0,25 gange det maksimale akseltryk for den aksel, hvorpå dækket er monteret, således som dette angives af fabrikanten.

    3.4.   Hastighed

    3.4.1.

    Ethvert dæk, som et køretøj normalt er udstyret med, skal være forsynet med et hastighedskategorisymbol (se bilag II, punkt 2.29), som svarer til den konstruktivt bestemte maksimalhastighed for køretøjet (således som denne angives af fabrikanten) eller den gældende belastnings/hastighedskombination (se bilag II, punkt 2.30).

    3.4.2.

    Ovennævnte specifikation gælder ikke for:

    3.4.2.1.

    reservedæk til midlertidig brug, hvor punkt 3.8 finder anvendelse

    3.4.2.2.

    køretøjer, som normalt er udstyret med almindelige dæk og lejlighedsvis med vinterdæk.

    I så fald skal hastighedskategorisymbolet for vinterdækkene svare til en hastighed, der enten er større end den konstruktivt bestemte maksimalhastighed for køretøjet (således som denne angives af fabrikanten) eller mindst 160 km/h (eller begge dele).

    Hvis imidlertid køretøjets konstruktivt bestemte maksimalhastighed (således som denne angives af fabrikanten) er større end den hastighed, der svarer til hastighedskategorisymbolet for vinterdækkene, skal der inden i køretøjet på et iøjnefaldende sted inden for førerens synsfelt være anbragt et advarselsmærke, som angiver den maksimale hastighed for vinterdækkene.

    3.5.   Reservedæk

    3.5.1.

    På køretøjer forsynet med reservehjul skal dettes dæk enten være:

    3.5.1.1.

    af samme type som et af dækkene monteret på eller godkendt til køretøjet, eller

    3.5.1.2.

    et reservedæk til midlertidig brug af en type, som er egnet til montering i enhver placering på køretøjet. Reservedæk til midlertidig brug må dog kun monteres på køretøjer af kategori M1.

    3.5.2.

    Ethvert køretøj forsynet med reserveenhed til midlertidig brug skal være påført supplerende oplysninger på tydelig og permanent måde på reserveenheden til midlertidig brug eller på køretøjet nær reserveenheden eller i brugsvejledningen. Disse oplysninger skal mindst omfatte følgende:

    3.5.2.1.

    en påmindelse om forsigtighed ved kørsel med en reserveenhed til midlertidig brug, samt om at der snarest muligt igen skal monteres en normalenhed

    3.5.2.2.

    en påmindelse om, at køretøjet ikke må benyttes med flere end én reserveenhed til midlertidig brug monteret ad gangen

    3.5.2.3.

    en tydelig angivelse af det af køretøjets fabrikant fastsatte oppumpningstryk for dækket på reserveenheden til midlertidig brug

    3.5.2.4.

    for køretøjer udstyret med reserveenheder til midlertidig brug af kategori 3 eller kategori 4: en beskrivelse af fremgangsmåden ved oppumpning af dækket til det tryk, som angives til midlertidig brug, ved hjælp af den i punkt 3.6 nedenfor nævnte anordning

    3.6.   Pumpeanordning til reserveenheder til midlertidig brug

    3.6.1.

    Køretøjer udstyret med reserveenheder til midlertidig brug af kategori 3 eller kategori 4 skal være forsynet med en anordning, hvormed dækket kan pumpes op til det for midlertidig brug foreskrevne tryk i løbet af højst fem minutter.

    3.7.   Særlige tilfælde

    3.7.1.

    For påhængskøretøjer af kategori 01 og 02, hvis driftshastighed er begrænset til 100 km/h eller derunder og som er udstyret med personvognsdæk på enkelthjul, skal maksimalbelastningen af hvert dæk mindst være 0,45 gange maksimalmassen for den tungest belastede aksel, således som denne er angivet af fabrikanten af påhængskøretøjet. For dæk på tvillinghjul skal denne faktor være 0,24.

    3.7.2.

    I forbindelse med visse særlige køretøjer, som er udstyret med last- og varevognsdæk, finder tabellen vedrørende »Belastningsevnens variation med hastigheden« (se punkt 2.30 og tillæg 8 til bilag II) ikke anvendelse. I disse tilfælde fastsættes maksimalbelastningen, som skal ses i forhold til det maksimale akseltryk (se punkt 3.3.1.2 og 3.3.1.4 i dette bilag) ved at gange belastningen, som svarer til et belastningstal, med en passende koefficient, som har med køretøjstypen og køretøjets anvendelse at gøre snarere end med dets konstruktivt bestemte maksimalhastighed. I sådanne tilfælde finder punkt 3.4.1 i dette bilag ikke anvendelse. Koefficienterne er følgende:

    3.7.2.1.

    1,10 for køretøjer af kategori M3, hvor driftshastigheden ikke er over 60 km/h, og køretøjet har ståpladser. Medlemsstaterne kan dog af hensyn til driften tillade en driftshastighed på indtil 80 km/h

    3.7.2.2.

    1,15 for sådanne køretøjer, hvis de kun er bestemt til brug i bykvarterer med hyppige stop

    3.7.2.3.

    1,10 for køretøjer, der anvendes til offentlig servicevirksomhed, som er af kategori N og som kører med lav hastighed over korte afstande i by- og forstadskvarterer, såsom fejemaskiner og renovationsvogne.

    3.7.3.

    Når et motorkøretøj af kategori M1 trækker et påhængskøretøj, kan det tillades, at den ekstra belastning, som påhængskøretøjets koblingsanordning udsættes for, overskrider den tilladte maksimalbelastning af dækkene men ikke med mere end 15 %, forudsat at driftshastigheden er begrænset til 100 km/h eller derunder, og at oppumpningstrykket øges med mindst 0,2 bar.

    3.7.4.

    I forbindelse med et køretøj, der er udstyret med dæk, som hverken er personvognsdæk eller last- og varevognsdæk, fordi der er tale om særlige anvendelsesformål (f.eks. dæk til landbrugsmaskiner, industritrucks, motorcycler), finder kravene i bilag II ikke anvendelse, forudsat at det over for godkendelsesmyndigheden godtgøres, at de monterede dæk er egnede til køretøjets driftsbetingelser.

    3.8.   Specifikationer for reserveenheder til midlertidig brug

    3.8.1.

    Ethvert dæk til midlertidig brug skal være af en hastighedskategori svarende til mindst 120 km/h (kategori L).

    3.8.2.

    Under midlertidig montering på køretøjet skal hjul ved sin farve eller farvesammensætning tydeligt adskille sig fra normalenhederne. Såfremt der kan anbringes hjulkapsel på reserveenheden til midlertidig brug, må dette ikke kunne tilsløre eller skjule dennes afvigende farve eller farvesammensætning.

    3.8.3.

    Hjulet skal på ydersiden være forsynet med et symbol, der advarer om maksimalhastighed; dette skal være påført på permanent måde, på et iøjnefaldende sted og i overensstemmelse med nedenstående diagram:

    image

    ▼M1




    BILAG V

    RULLESTØJ

    1.   ANVENDELSESOMRÅDE

    Dette bilag gælder for EF-typegodkendelse af dæk som komponenter for så vidt angår rullestøj.

    2.   DEFINITIONER

    I dette bilag gælder definitionerne i bilag II, undtagen definitionen i punkt 2.1, som affattes således:

    2.1.

    »Dæktype«

    betyder for EF-typegodkendelse efter dette bilag (rullestøj) en dækgruppe, som omfatter en fortegnelse over dækdimensionsbetegnelser (jf. punkt 2.17 i bilag II), mærkenavne, varemærker og handelsbetegnelser, for så vidt dækgruppen ikke udviser forskelle på følgende væsentlige punkter:

     fabrikantens navn

     dækkategori (jf. punkt 2.4 i dette bilag)

     dækkets opbygning (jf. punkt 2.1.4 i bilag II)

     anvendelseskategori (jf. punkt 2.1.3 i bilag II)

     for dækkategori C1, Reinforced eller Extra Load

     slidbanemønstret (jf. punkt 2.3 i oplysningsskemaets bilag I, tillæg 3).

    Note:

    Virkningen af mindre ændringer af dækslidbaner og -konstruktion for rullestøjen bestemmes i forbindelse med kontrollen af produktionens overensstemmelse.

    Derudover gælder følgende definitioner:

    2.2.

    »Mærkenavn eller handelsbetegnelse«

    betyder den af fabrikanten angivne betegnelse til identifikation af dækket. Mærkenavnet kan være fabrikantens navn, og handelsbetegnelsen kan være sammenfaldende med varemærket.

    2.3.

    »Rullestøj«

    den støj, der opstår ved kontakten mellem de rullende dæk og vejbanen.

    2.4.

    Der gælder følgende inddeling for så vidt angår dette bilag:



    Dæk af kategori C1:

    Dæk til personbiler (jf. punkt 2.32 i bilag II)

    Dæk af kategori C2:

    Dæk til vare- og lastbiler (jf. punkt 2.33 i bilag II) med belastningstal som enkeltdæk ≤ 121 og hastighedskategori ≥ »N« (jf. punkt 2.29.3 i bilag II)

    Dæk af kategori C3:

    Dæk til vare- og lastbiler (jf. punkt 2.33 i bilag II) med belastningstal som enkeltdæk ≤ 121 og hastighedskategori ≤ »M« (jf. punkt 2.29.3 i bilag II) samt dæk til vare- og lastbiler (jf. punkt 2.33 i bilag II) med belastningstal som enkeltdæk ≥ 122.

    3.   KRAV TIL MÆRKNING

    3.1.

    Ud over de mærkningskrav, der er opført under punkt 4 i bilag I og punkt 3 i bilag II, skal dækket mærkes med:

    3.1.1. fabrikantens navn eller varemærke; mærkenavnet, handelsbetegnelsen eller varemærket.

    4.   KRAV VEDRØRENDE RULLESTØJ

    4.1.   Generelle krav

    Et sæt på fire dæk med samme dækdimensions- og dækmønsterbetegnelse, som er repræsentativ for denne dækkategori, prøves i henhold til tillæg 1 med henblik på at bestemme støjniveauet for rullestøjen.

    4.2.

    Støjniveauerne, bestemt i overensstemmelse med punkt 4.5 i tillæg 1, må ikke overstige følgende grænser:

    4.2.1. dæk i kategori C1 for så vidt angår det afprøvede dæks nominelle dækbredde (se bilag II, punkt 2.17.1.1):



     

    Grænseværdi i dB(A)

    Dækkategori

    Nominel dækbredde(mm)

    A

    (1)

    (1) (2)

    C1a

    ≤ 145

    72 (*1)

    71 (*1)

    70

    C1b

    > 145 ≤ 165

    73 (*1)

    72 (*1)

    71

    C1c

    > 165 ≤ 185

    74 (*1)

    73 (*1)

    72

    C1d

    > 185 ≤ 215

    75 (*2)

    74 (*2)

    74

    C1e

    > 215

    76 (*3)

    75 (*3)

    75

    (*1)   Grænseværdierne i spalte A finder anvendelse til og med 30. juni 2007.

    (*2)   Grænseværdierne i spalte A finder anvendelse til og med 30. juni 2008.

    (*3)   Grænseværdierne i spalte A finder anvendelse til og med 30. juni 2009.

    (1)   Vejledende tal. De endelige tal afhænger af ændringerne i direktivet på grundlag af den i artikel 3, stk. 2 i direktiv 2001/43/EF krævede rapport.

    (2)   Grænsværdierne i spalte C vil fremgå af ændringen af direktivet på grundlag af den i artikel 3, stk. 2 i direktiv 2001/43/EF krævede rapport.

    4.2.1.1. for forstærkede (eller Extra Load) dæk (jf. bilag II, punkt 3.1.8) forhøjes de i punkt 4.2.1 angivne grænseværdier med 1 dB(A)

    4.2.1.2. for dæk i kategorien »Specialdæk« (jf. bilag II, punkt 2.1.3) forhøjes de i punkt 6.3.1 angivne grænseværdier med 2 dB(A)

    4.2.2. dæk i kategori C2 for så vidt angår anvendelsen (se bilag II, punkt 2.1.3) af dæktypen:



    Anvendelse

    Grænseværdi i dB(A)

    Normale dæk

    75

    Snedæk

    77

    Specialdæk

    78

    4.2.3. dæk i kategori C3 hvad angår anvendelsen (se bilag II, punkt 2.1.3) af dæktypen:



    Anvendelse

    Grænseværdi i dB(A)

    Normale dæk

    76

    Snedæk

    78

    Specialdæk

    79




    Tillæg 1

    PROCEDURE FOR MÅLING AF RULLESTØJ FRILØBSMETODEN

    0.   Indledning

    I denne procedure angives måleinstrumenter, målebetingelser og fremgangsmåde til måling af støjniveau fra et sæt dæk, monteret på et prøvekøretøj, som ruller med høj fart på en nærmere angivet kørebaneoverflade. Det maksimale lydtryk registreres ved hjælp af mikrofoner placeret i fjernfelt, når køretøjet befinder sig i friløb; det endelige resultat bestemmes for en standardhastighed ved lineær regression. Resultatet kan ikke anvendes på dækstøj, som måles under acceleration ved motorkraft eller deceleration ved bremsning.

    1.   Måleinstrumenter

    1.1.   Akustiske målinger

    Lydtryksmåleren eller det tilsvarende målesystem, herunder den af fabrikanten anbefalede vindskærm, skal mindst opfylde kravene til type 1-instrumenter, jf. IEC 6051, anden udgave.

    Målinger udføres med frekvensvægtning A og tidsvægtning F.

    Hvis der benyttes et system, som omfatter periodisk overvågning af det A-vægtede lydtryk, bør der foretages aflæsning med et tidsinterval på højst 30 ms.

    1.1.1.   Kalibrering

    Ved begyndelsen og afslutningen af hvert sæt målinger skal hele målesystemet kontrolleres ved hjælp af en lydkalibreringsanordning, som opfylder kravene til lydkalibreringsanordninger med en præcision af mindst klasse 1 i overensstemmelse med IEC 942:1988. Uden at der foretages yderligere justeringer, må forskellen mellem aflæsningen ved to på hinanden følgende kontroller ikke overstige 0,5 dB. Hvis denne værdi overskrides, skal der ses bort fra de måleresultater, som er opnået efter den sidste tilfredsstillende kontrol.

    1.1.2.   Opfyldelse af kravene

    Et laboratorium, som er godkendt til at foretage kalibreringer i relation til de relevante standarder, skal en gang om året kontrollere, at lydkalibreringsanordningen opfylder kravene i IEC 60942:1988 og mindst hvert andet år kontrollere, at instrumenteringssystemet opfylder kravene i IEC 60651:1979/A1:1993, anden udgave.

    1.1.3.   Placering af mikrofonen

    Mikrofonen (eller mikrofonerne) placeres i en afstand af 7,5 m ± 0,05 m fra referencelinjen CC1 (figur 1) på prøvebanen og 1,2 m ± 0,02 m over jorden. Dens akse for maksimal følsomhed skal være vandret og vinkelret på køretøjets kørselsretning (linjen CC1).

    1.2.   Hastighedsmåling

    Køretøjets hastighed måles med instrumenter med en præcision på ± 1 km/h eller bedre, når køretøjets forende har nået linjen PP′ (figur 1).

    1.3.   Temperaturmålinger

    Måling af lufttemperaturen og prøvebanens overfladetemperatur er obligatorisk. Temperaturmålingsanordningerne skal sikre en nøjagtighed på ± 1 oC.

    1.3.1.   Lufttemperatur

    Temperaturføleren placeres på et uhindret sted tæt ved mikrofonen på en sådan måde, at den påvirkes af luftstrømmen og er beskyttet mod direkte sol. Denne beskyttelse kan opnås ved hjælp af en skærm eller tilsvarende anordning. Føleren bør placeres i en højde af 1,2 m ± 0,1 m over prøvebanen for at mindske virkningen af varmestrålingen fra prøvebanen ved lave luftstrømme.

    1.3.2.   Prøvebanens overfladetemperatur

    Temperaturføleren placeres på et sted, hvor temperaturen er repræsentativ for temperaturen i hjulsporene, uden at den påvirker lydmålingen.

    Benyttes der instrumenter med kontakttemperaturføler, skal der påføres varmeledende pasta mellem overfladen og føleren for at sikre korrekt varmekontakt.

    Hvis der benyttes et strålingstermometer (pyrometer), bør der vælges en højde, som sikrer, at et målingssted med en diameter på ≥ 0,1 m er dækket.

    1.4.   Vindmåling

    Anordningen skal kunne måle vindhastigheden med en nøjagtighed på ± 1 m/s. Vinden måles i højde med mikrofonen. Vindretningen registreres med reference til kørselsretningen.

    2.   Målebetingelser

    2.1.   Prøvebane

    Prøvebanen skal bestå af et midterafsnit, omgivet af et tilnærmelsesvis fladt prøveareal. Måleafsnittet skal være plant; måleoverfladen skal være tør og ren ved alle målinger. Måleoverfladen må ikke køles kunstigt under og inden prøvningen.

    Prøvebanen skal være udlagt således, at der er frit lydfelt mellem lydkilde og mikrofon for måling med en nøjagtighed på ± 1 dB(A). Disse betingelser anses for opfyldt, hvis der ikke er store, lydreflekterende genstande som hegn, klipper, broer eller bygninger inden for 50 m fra midten af måleafsnittet. Prøvebanens overflade og dimensioner skal være i overensstemmelse med tillæg 2 til dette bilag.

    En midterste del med en radius på mindst 10 m skal være fri for løs sne, højt græs, løs jord, aske eller lignende. Der må ikke være hindringer, som kan påvirke lydfeltet i nærheden af mikrofonen, og der må ikke befinde sig personer mellem mikrofonen og lydkilden. Operatøren, som foretager målingerne, samt eventuelle tilskuere skal være placeret således, at måleinstrumenternes visning ikke påvirkes.

    2.2.   Meteorologiske forhold

    Måling må ikke finde sted under ugunstige vejrforhold. Det skal være sikret, at resultaterne ikke påvirkes af vindstød. Prøvning må ikke finde sted, hvis vindhastigheden i mikrofonens højde er større end 5 m/s.

    Måling må ikke finde sted, hvis lufttemperaturen er lavere end 5 oC eller højere end 40 oC, eller prøvebanens temperatur er lavere end 5 oC eller højere end 50 oC.

    2.3.   Omgivende støj

    Baggrundsstøjniveauet (herunder vindstøj) skal være mindst 10 dB(A) under den målte rullestøj. Der kan monteres en egnet vindskærm på mikrofonen, men der skal i så fald tages hensyn til dens påvirkning af mikrofonens følsomhed og retningskarakteristik.

    Der skal ses bort fra eventuelle målinger, som er foretaget under indvirkning af en lydtop, der synes at være uden forbindelse med dækkenes almindelige lydkarakteristik.

    2.4.   Krav til prøvekøretøjet

    2.4.1.   Generelt

    Prøvekøretøjet er et motorkøretøj med fire hjul på to aksler.

    2.4.2.   Køretøjets belastning

    Køretøjet skal være lastet således, at de i punkt 2.5.2 angivne belastninger af dækkene er overholdt.

    2.4.3.   Akselafstand

    Akselafstanden mellem de to aksler, der er monteret med prøvedæk, skal være mindre end 3,5 m for dæk i kategori C1 og mindre end 5 m for dæk i kategori C2 og C3.

    2.4.4.   Foranstaltninger med henblik på at mindske køretøjets indvirkning på lydtryksmålingerne

    For at sikre, at dækstøjen ikke påvirkes nævneværdigt af prøvekøretøjets konstruktion, gælder følgende krav og henstillinger:

    Krav:

    a) der må ikke være monteret stænklapper eller andet ekstra stænkafskærmningsudstyr

    b) der må ikke være dele umiddelbart omkring fælge og dæk, som kan skærme for dækstøjen

    c) hjulenes sporing (spidsning, hældning udefter, styreboltens bagudhældning) skal være i fuld overensstemmelse med køretøjsfabrikantens henstillinger

    d) der må ikke anbringes supplerende lyddæmpende materiale i hjulkasserne eller under undervognen

    e) hjulophænget skal være i så god stand, at det ikke resulterer i en unormal nedsættelse af frihøjden, når køretøjet er lastet i overensstemmelse med prøvningskravene. Anordninger til regulering af karosseriets højde skal, hvis de forefindes, justeres, så der bliver en frihøjde under prøvningen, som er normal for et køretøj i ulastet tilstand.

    Henstillinger med henblik på at undgå parasitstøj:

    a) det anbefales at fjerne eller ændre komponenter på køretøjet, hvis disse kan bidrage til køretøjets baggrundsstøj. Hvis noget fjernes eller ændres, skal det anføres i prøvningsrapporten

    b) under prøvningen bør det sikres, at bremserne er fuldt løsnet, så der ikke opstår bremsestøj

    c) det bør sikres, at ingen elektriske ventilatorer er i gang

    d) køretøjets vinduer og eventuelt soltag skal være lukket under prøvningen.

    2.5.   Dæk

    2.5.1.   Generelt

    Prøvekøretøjet skal være monteret med fire ens dæk af samme type og fra samme gruppe. For så vidt angår Super single dæk med en belastningskapacitet over 121, skal to af disse dæk af samme type og samme gruppe monteres på prøvekøretøjets bagaksel; forakslen monteres med dæk, hvis bæreevne passer til akselbelastningen, og som er slidt ned til minimumsdybden for at mindske virkningen af rullestøj, dog under overholdelse af et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau. Vinterdæk, som i nogle medlemsstater må forsynes med pigge til forøgelse af friktionen, afprøves uden pigge. Dæk, som stiller specielle krav til monteringen, afprøves i overensstemmelse med sådanne krav (f.eks. omdrejningsretning). Dækkene skal have fuld mønsterdybde før tilkørsel.

    Dækkene skal afprøves på fælge, der er tilladt ifølge dækfabrikanten.

    2.5.2.   Dækkenes belastning

    Prøvningsbelastningen Qt på hvert dæk på prøvekøretøjet skal være 50 % til 90 % af referencebelastningen Qr, men den gennemsnitlige prøvningsbelastning Qt,avr på alle dæk skal være 70 % ± 5 % af referencebelastningen Qr.

    For alle dæk skal referencebelastningen Qr svare til den maksimale masse, der er knyttet til dækkets belastningstal. Består belastningstallet af to tal, som er adskilt af en skråstreg (/), skal det første af disse benyttes.

    2.5.3.   Dæktryk

    Hvert af de på prøvekøretøjet monterede dæk justeres til et dæktryk på Pt, som ikke er større end referencetrykket Pr og ligger i intervallet:

    image

    hvor Pr er det dæktryk, der er angivet på trykindekset på dæksiden.

    For kategori C1 er referencetrykket Pr = 250 kPa for »standarddæk« og 290 kPa for »Reinforced« dæk, minimumsprøvetrykket skal være Pt = 150 kPa.

    2.5.4.   Forberedelser inden prøvningen

    Dækkene tilkøres inden prøvningen for at fjerne kompoundnoduler eller andre dækmønsteregenskaber hidrørende fra vulkaniseringen. Dette kræver sædvanligvis ca. 100 kilometers normal kørsel på vej.

    Dækkene monteres på prøvekøretøjet med samme rotationsretning, som benyttedes ved tilkørsel af dækkene.

    Dækkene varmes op før prøvningen ved kørsel under prøvningsbetingelser.

    3.   Prøvningsmetode

    3.1.   Generelle prøvningsbetingelser

    Ved alle målinger køres køretøjet i lige linje gennem måleafsnittet (AA′ til BB′) så køretøjets midterplan i længderetningen er så tæt som muligt ved linjen CC′.

    Når prøvekøretøjets forende har nået linjen AA′, skal køretøjets fører have stillet gearvælgeren i neutralstilling og standset motoren. Afgiver køretøjet under målingen unormal støj (f.eks. støj fra ventilatoren eller fra selvtænding), må prøvningen gentages.

    3.2.   Art og antal målinger

    Det maksimale lydtryk i A-vægtede decibel dB(A) måles med én decimal, når køretøjet kører i friløb mellem linjerne AA′ og BB′ (figur 1 — Køretøjets forende på linje AA′ og køretøjets bagende på linje BB'). Denne værdi regnes for måleresultatet.

    Der foretages mindst fire målinger på hver side af prøvekøretøjet ved prøvningshastigheder under referencehastigheden, jf. punkt 4.1, og mindst fire målinger ved prøvningshastigheder over referencehastigheden. Hastighederne skal være tilnærmelsesvis ligeligt fordelt i det i punkt 3.3 angivne hastighedsområde.

    3.3.   Prøvningshastigheder

    Prøvekøretøjets hastigheder skal ligge i området:

    i) fra 70 km/h til 90 km/h for dæk af kategori C1 og C2

    ii) fra 60 km/h til 80 km/h for dæk af kategori C3.

    4.   Vurdering af resultaterne

    Målingerne betragtes som ugyldige, hvis der registreres unormal afvigelse mellem maksimalværdien og de øvrige værdier.

    4.1.   Bestemmelse af prøvningsresultatet

    Referencehastigheden Vref til bestemmelse af det endelige måleresultat skal være:

    i) 80 km/h for dæk af kategori C1 og C2

    ii) 70 km/h for dæk af kategori C3.

    4.2.   Regressionsanalyse på støjmålinger

    Den (ikke-temperaturkompenserede) rullestøj LR i dB(A) bestemmes ved regressionsanalyse på grundlag af udtrykket:

    image

    hvor:

    image er gennemsnittet af de målte lydtryksniveauer Li i dB(A):

    image

    n er antal målinger (n ≥ 16),

    image er gennemsnittet af den logaritmiske hastighed vi:

    image

    idet

    image

    a er regressionslinjens hældning i dB(A):

    image

    4.3.   Temperaturkorrektion

    For dæk i kategori C2 skal det endelige resultat omregnes til en referenceprøvningsoverfladetemperatur href ved hjælp af temperaturkorrektion i overensstemmelse med følgende:

    image

    hvor θ er den målte temperatur af prøveoverfladen

    image

    For dæk i kategori C1 er koefficienten K – 0,03 dB(A)/oC, når θ > θref og K er – 0,06 dB(A)/oC, når θ < θref.

    For dæk af kategori C2 er koefficienten K – 0,02 dB(A)/oC

    Hvis den målte prøveoverfladetemperatur ikke ændrer sig mere end 5 oC ved alle de målinger, som er nødvendige for at bestemme lydtrykket af et sæt dæk, er det tilstrækkeligt at foretage temperaturkorrektion af det endelige rullestøjniveau ved hjælp af det aritmetiske gennemsnit af de målte temperaturer. I andre tilfælde skal hvert målt støjniveau Li korrigeres ved hjælp af temperaturen på det tidspunkt, hvor støjen blev registreret.

    Ved dæk af kategori C3 foretages ikke temperaturkorrektion.

    4.4.

    For at tage hensyn til eventuelle unøjagtigheder i måleinstrumenterne, skal resultaterne i henhold til punkt 4.3 reduceres med 1 dB(A).

    4.5.

    Det endelige resultat, den temperaturkompenserede rullestøj LRref) i dB(A), afrundes nedad til nærmeste hele tal.

    image Figur 1:
    Mikrofonplaceringer ved måling.




    Tillæg 2

    PRØVNINGSRAPPORT

    Prøvningsrapporten skal indeholde følgende oplysninger:

    a) de meteorologiske forhold, herunder lufttemperaturen og måleoverfladens temperatur for hver prøvekørsel

    b) dato og metode for kontrol af måleoverfladens overensstemmelse med ISO 10844:1994

    c) prøvefælgens bredde

    d) data vedrørende dækket: fabrikant, mærkenavn, varemærke, dimension, belastningstal eller -evne, referencetryk

    e) prøvekøretøjets type og fabrikat samt akselafstand

    f) prøvningsbelastning Qt i N og i % af referencebelastningen Qr for hvert prøvedæk, gennemsnitlig prøvningsbelastning Qt,avr i N og i % af referencebelastningen Qr

    g) dæktryk i kold tilstand anført i kPa for hvert prøvedæk

    h) prøvningshastigheder, når køretøjet passerer linjen PP′

    i) det maksimale A-vægtede lydtryk, for hver prøvekørsel og for hver mikrofon

    j) prøvningsresultatet LR: det A-vægtede og (i givet fald) temperaturkorrigerede lydtryk i decibel ved referencehastigheden afrundet nedad til nærmeste hele tal

    k) regressionslinjens hældning.




    BILAG VI

    SPECIFIKATIONER FOR PRØVEBANEN

    1.   Indledning

    Dette bilag beskriver specifikationerne for prøvestrækningens fysiske beskaffenhed og anlæggelse. Disse specifikationer er baseret på en særlig standard ( 16 ) og beskriver den nødvendige fysiske beskaffenhed samt prøvningsmetoderne for disse karakteristika.

    2.   Krav til overfladens fysiske beskaffenhed

    En overflade anses for at opfylde kravene i denne standard, hvis det ved måling konstateres, at dens tekstur og porevolumen samt lydabsorptionskoefficient opfylder kravene i punkt 2.1 til 2.4, og hvis kravene til dens udformning (punkt 3.2) er opfyldt.

    2.1.   Residualporevolumen

    Residualporevolumen (VC) for prøvestrækningens belægningsblanding må ikke være større end 8 %. (jf. punkt 4.1 for så vidt angår fremgangsmåden ved måling heraf).

    2.2.   Lydabsorptionskoefficient

    Opfylder overfladen ikke kravet til residualporevolumen, kan den kun godkendes, hvis lydabsorptionskoefficienten α ≤ 0,10. (jf. punkt 4.2 for så vidt angår fremgangsmåden ved måling heraf). Kravene i punkt 2.1 og 2.2 er også opfyldt, hvis kun lydabsorptionen er blevet målt, og det har vist sig, at α ≤ 0,10

    Note:

    Den mest relevante særlige faktor er lydabsorptionen, selv om vejbyggere bedst kender residualporevolumen. Lydabsorptionen skal imidlertid kun måles, hvis overfladen ikke opfylder porekravet. Dette er berettiget, da residualporevolumen er forbundet med relativt stor usikkerhed med hensyn til både målinger og relevans, og visse overflader kan derfor fejlagtigt afvises, hvis vurderingen alene baseres på måling af porerne.

    2.3.   Teksturdybde

    Teksturdybden (TD) målt efter den volumetriske metode (se punkt 4.3 nedenfor) skal være:

    image

    2.4.   Overfladens ensartethed

    Der bør udvises al mulig omhu for at sikre, at prøveområdets overflade bliver så ensartet som muligt. Dette omfatter tekstur og porevolumen, men tillige bemærkes, at hvis tromling viser sig mere effektiv nogle steder end andre, kan teksturen være anderledes, og der kan også forekomme ujævnheder, som kan forårsage stød.

    2.5.   Prøvningsperiode

    For at sikre, at overfladen fortsat opfylder kravene i dette bilag til tekstur og porevolumen eller til lydabsorption, skal den regelmæssigt kontrolleres med følgende intervaller:

    a) Kontrol af residualporevolumen (VC) eller lydabsorption (α):

    når overfladen er ny.

    Opfylder en ny overflade kravene, er ingen yderligere periodisk kontrol nødvendig. Opfylder en overflade ikke kravene, når den er ny, vil den kunne gøre det senere, da overflader typisk bliver fyldt op og komprimeret med tiden.

    b) Kontrol af teksturdybden (TD):

    når overfladen er ny

    når støjprøven indledes (NB: tidligst fire uger efter anlæggelsen)

    derefter en gang årligt.

    3.   Prøveanlæggets udformning

    3.1.   Området

    Det er vigtigt, at prøveanlægget udformes således, at det sikres, at det område, som køretøjerne gennemkører på prøvestrækningen, som et mindstekrav er belagt med det foreskrevne prøvningsmateriale med en passende margen for sikker og praktisk kørsel. Dette indebærer, at kørebanen skal være mindst 3 meter bred, og at dens længde skal være mindst 10 meter ud over linjerne AA og BB i hver ende. I figur 1 er vist en plan over et passende prøveområde samt det mindsteområde, der skal være maskinlagt og -komprimeret med det foreskrevne overflademateriale. I henhold til bilag V, tillæg 1, punkt 3.2, foretages der målinger på hver side af køretøjet. Dette kan gøres enten ved at måle med to mikrofonsteder (en på hver side af anlægget) og at køre i en retning eller ved at måle med kun én mikrofon på én side af anlægget, men at køre køretøjet i to retninger. Såfremt sidstnævnte metode anvendes, er der ingen overfladekrav på den side af anlægget, hvor der ikke er nogen mikrofon.

    image Figur 1
    Mindstekrav til prøveanlæg
    (Den grå del betegnes »prøveområde«)

    3.2.   Udformning og forberedelse af belægningen

    3.2.1.   Grundlæggende krav til udformningen

    Prøveoverfladen skal opfylde følgende fire krav:

    3.2.1.1. den skal være af tæt asfaltbeton

    3.2.1.2. småskærverne må ikke være større end 8 mm (dog tolereres størrelser mellem 6,3 og 10 mm)

    3.2.1.3. slidlagets tykkelse skal være ≥ 30 mm

    3.2.1.4. bindemidlet skal være umodificeret penetrationsasfalt.

    3.2.2.   Retningslinjer for udformningen

    En sigtekurve, som opfylder de stillede krav, er vist i figur 2. Den kan anvendes som vejledning ved udformningen af prøveanlægget. Endvidere er der i tabel 1 opstillet retningslinjer med henblik på opnåelse af ønsket tekstur og holdbarhed. Sigtekurven er en funktion af formlen:

    image

    hvor:

    d

    =

    sigtemaskernes kvadratmål i mm

    dmax

    =

    8 mm for middelkurven

    10 mm for mindstetolerancekurven

    6,3 mm for størstetolerancekurven

    image Figur 2:
    Sigtekurve for materialet i asfaltblandingen, med tolerancer

    Herudover anbefales følgende:

    a) sandfraktionen (0,063 mm < sigtemaskernes kvadratmål < 2 mm) må ikke omfatte mere end 55 % natursand og skal omfatte mindst 45 % knust sand

    b) bærelag og bundsikringslag skal sikre god stabilitet og god ensartethed i overensstemmelse med korrekt vejbygningspraksis

    c) småskærverne skal være knust (100 % brudflader), og de skal være af vanskeligt knusbart materiale

    d) småskærverne i blandingen skal være udvaskede

    e) der må ikke fyldes ekstra småskærver på overfladen

    f) bindemidlets hårdhed, udtrykt som penetrationsværdi, skal være 40-60, 60-80 eller endog 80-100 alt efter klimaforholdene i landet; generelt gælder, at der skal anvendes det efter sædvanlig praksis hårdest mulige bindemiddel

    g) blandingens temperatur inden tromling skal vælges således, at det krævede porevolumen fremkommer ved den efterfølgende tromling; for at øge sandsynligheden for, at specifikationerne i punkt 2.1 til 2.4 bliver opfyldt, skal lejringstætheden findes ikke blot ved det rette valg af blandingstemperatur, men også ved et passende antal tromlinger og valget af tromletype.



    Tabel 1

    Retningslinjer for udformningen

     

    Målværdier

    Tolerancer

    Af den samlede blandingsmasse

    Af kornblandingsmassen

    Skævermasse, sigtemaskernes kvadratmål (SM) > 2 mm

    47,6  %

    50,5  %

    ± 5

    Sandmasse 0,063 < SM < 2 mm

    38,0  %

    40,2  %

    ± 5

    Fillermasse SM < 0,063 mm

    8,8  %

    9,3  %

    ± 2

    Bindemiddelmasse (asfalt)

    5,8  %

    ikke anført

    ± 0,5

    Største skærvemål

    8 mm

     

    6,3  – 10

    Bindemiddelhårdhed

    (Se punkt 3.2.2, litra f))

     

    Glatstensværdi (PSV)

    > 50

     

     

    Lejringstæthed i forholdt til Marshall-lejringstæthed

    98 %

     

     

    4.   Prøvningsmetoder

    4.1.   Måling af residualporevolumen

    Til gennemførelse af denne måling skal der udtages borekerner mindst fire steder, som er jævnt fordelt på prøveområdet mellem linjerne AA og BB (jf. figur 1). For at undgå uensartethed og ujævnheder i hjulsporene bør der ikke udtages borekerner i selve hjulsporene, men kun tæt ved disse. Mindst to borekerner bør udtages tæt ved hjulsporene, og mindst en borekerne bør udtages ca. midtvejs mellem hjulsporene og hver mikrofonpost.

    Er der grund til at antage, at kravet om ensartethed ikke er opfyldt (jf. punkt 2.4), udtages der borekerner flere steder på prøveområdet.

    Residualporevolumen skal bestemmes for hver borekerne. Derefter beregnes gennemsnitsværdien for alle borekernerne, og den sammenholdes med kravet i punkt 2.1. I øvrigt må ingen borekerne have en poreværdi på over 10 %.

    Ved anlæg af prøveområdet skal det tages i betragtning, at der kan opstå problemer, når der udtages borekerner, såfremt området opvarmes ved hjælp af rør eller el-kabler. Varmeanlæggene må planlægges omhyggeligt under hensyn til udtagning af borekerner. Det anbefales at lade nogle få pletter på ca. 200 mm × 300 mm stå, hvor der ikke er rør og kabler, eller at lægge disse så dybt, at udtagning af borekerner fra slidlaget ikke vil beskadige dem.

    4.2.   Lydabsorptionskoefficient

    Lydabsorptionskoefficienten (vinkelret indfald) måles ved hjælp af impedansrørmetoden under anvendelsen af fremgangsmåden i ISO/DIS 10534-1: »Acoustics — Determination of sound absorption coefficient and impedance by a tube method« ( 17 ).

    For prøvelegemer gælder samme krav som med hensyn til residualporevolumen (jf. punkt 4.1). Lydabsorptionen måles i frekvensområderne 400-800 Hz og 800-1 600  Hz (i hvert fald i centerfrekvenserne af 1/3-oktavbånd), og maksimumsværdierne fastlægges for begge disse frekvensbånd. Derefter beregnes gennemsnitsværdien for alle borekerner, og denne udgør det endelige resultat.

    4.3.   Måling af teksturdybden

    Som led i denne standard foretages der måling af teksturdybden mindst ti steder med lige store mellemrum langs prøvestrækningens hjulspor, og gennemsnitsværdien sammenlignes med den foreskrevne mindste teksturdybde. Jf. ISO-standard 10844:1994 for så vidt angår fremgangsmåden.

    5.   Tidsmæssig stabilitet og vedligeholdelse

    5.1.   Tidsfaktorens betydning

    Som tilfældet er med mange andre overflader kan det påregnes, at de rullestøjsniveauer, som måles på prøveoverfladen, vil stige svagt i løbet af de første seks til tolv måneder efter anlæggelsen.

    Overfladen vil tidligst erhverve de krævede karakteristika fire uger efter anlæggelsen. Tidsfaktorens betydning er sædvanligvis mindre i forbindelse med lastbilstøj end i forbindelse med personbilstøj.

    Den tidsmæssige stabilitet bestemmes hovedsagelig af den tilslibning og komprimering, som sker ved kørsel på overfladen. Den kontrolleres med mellemrum som anført i punkt 2.5.

    5.2.   Vedligeholdelse af overfladen

    Affaldsmateriale og støv, som i væsentlig grad kan formindske teksturdybden, fjernes fra overfladen. I lande med vinterklima anvendes der undertiden salt til afisning. Salt kan ændre overfladen midlertidigt eller endog vedvarende på en sådan måde, at støjniveauet stiger, og anvendelse af salt kan derfor ikke anbefales.

    5.3.   Nyasfaltering af prøveområdet

    Bliver det nødvendigt at reparere prøveanlægget, er det sædvanligvis tilstrækkeligt at nyasfaltere prøvestrækningen (med en bredde på tre meter, jf. figur 1), under forudsætning af, at det øvrige prøveområde opfyldte kravene til residualporevolumen eller lydabsorption, da måling fandt sted.

    6.   Dokumenter vedrørende anlægget og de udførte prøvninger

    6.1.   Dokument vedrørende prøveanlægget

    Følgende oplysninger anføres i en skriftlig beskrivelse af prøveanlægget:

    6.1.1. prøveanlæggets placering

    6.1.2. bindemiddeltype og -hårdhed, kornblandingstype, betonblandingens største teoretiske tæthed (DR), slidlagets tykkelse og sigtekurven som fastlagt ud fra de borekerner, der er udtaget af prøvestrækningen

    6.1.3. komprimeringsmetode (f.eks. tromletype og -masse, antal tromlinger)

    6.1.4. blandingens temperatur, den omgivende lufts temperatur og vindhastigheden under anlæggelse af overfladen

    6.1.5. dato for anlæggelse af overfladen og entreprenørens navn

    6.1.6. alle prøvningsresultater eller i det mindste det seneste af disse, herunder:

    6.1.6.1. residualporevolumen af hver borekerne

    6.1.6.2. de steder inden for prøveområdet, hvor borekerner til måling af porevolumen er udtaget

    6.1.6.3. lydabsorptionskoefficient for hver borekerne (hvis målt); resultaterne for hver borekerne og hvert frekvensområde samt det samlede gennemsnit anføres

    6.1.6.4. de steder inden for prøveområdet, hvor borekerner til måling af absorptionen er udtaget

    6.1.6.5. teksturdybden, herunder antallet af prøvninger samt standardafvigelse

    6.1.6.6. den institution, som er ansvarlig for prøvningerne i henhold til punkt 6.1.6.1 og 6.1.6.2, og den type materiel, der er anvendt

    6.1.6.7. datoen for foretagelse af prøvning(er) og datoen for udtagelse af borekerner af forsøgsstrækningen.

    6.2.   Dokument vedrørende prøvninger med hensyn til overfladestøj fra køretøjer

    I det dokument, som beskriver støjprøvningen/prøvningerne, anføres det, om alle krav er opfyldt. Der henvises til det i punkt 6.1 omhandlede dokument, som beskriver, hvilke resultater der viser dette.



    ( 1 ) EFT nr. C 95 af 12. 4. 1990, s. 101.

    ( 2 ) EFT nr. C 284 af 12. 11. 1990, s. 81, og afgørelse af 12. 2. 1992 (endnu ikke offentliggjort i Tidende).

    ( 3 ) EFT nr. C 225 af 10. 9. 1990, s. 9.

    ( 4 ) EFT nr. L 42 af 23. 2. 1970, s. 1.

    ( 5 ) EFT nr. L 220 af 8. 8. 1987, s. 44.

    ( 6 ) Dokument fra Den Økonomiske Kommission for Europa E/ECE/324

    (E3/ECE/TRANS/505) Rev. 1/Add. 29, af 1. 4. 1975 med senere ændringer 01, 02 og tillæg.

    ( 7 ) Dokument fra Den Økonomiske Kommission for Europa E/ECE/324

    (E/ECE/TRANS/505) Rev. 1/Add. 53 og tillæg.

    ( 8 ) Dokument fra Den Økonomiske Kommission for Europa E/ECE/324).

    (E/ECE/TRANS/505) Rev. 1/Add. 63 og tillæg.

    ( 9 ) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/43/EF af 27. juni 2001 om ændring af Rådets direktiv 92/23/EØF om dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer samt om montering heraf (EFT L 211 af 4.8.2001, s. 25).

    ( 10 ) Se den forklarende tegning i tillæg 1.

    ( 11 ) Se den forklarende tegning i tillæg 1.

    ( 12 ) Se den forklarende tegning i tillæg 1.

    ( 13 ) Ækvivalensfaktoren fra tommer til mm er 25,4.

    ( 14 ) For personvognsdæk til køretøjer konstrueret til en maksimalhastighed over 240 km/h (hastighedskategori Z) skal fabrikanten, indtil ensartede prøvningsbetingelser er vedtaget, over for den tekniske tjeneste godtgøre, at hans prøvningsmetoder og resultater er acceptable.

    ( 15 ) For dæk til last- og varevogne konstrueret til en maksimalhastighed over 150 km/h skal fabrikanten, indtil ensartede prøvningsbetingelser er vedtaget, godtgøre, at hans prøvningsmetoder og resultater er acceptable over for den tekniske tjeneste.

    ( 16 ) ISO 10844: 1994. Hvis ISO senere ændrer en prøveoverflades specifikationer, skal referencestandarden ændres i overensstemmelse hermed.

    ( 17 ) Skal offentliggøres.

    Top