Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats
Handlingsplan för narkotikabekämpning (2000-2004)
En handlingsplan för narkotikabekämpning har införts för att främja ett mer intensivt samarbete på nationell och europeisk nivå i kampen mot narkotikamissbruk och narkotikahandel. Med denna handlingsplan som bas fastställer kommissionen allmänna riktlinjer för EU:s åtgärder för bekämpning av narkotika och narkotikamissbruk.
RÄTTSAKT
Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén av den 26 maj 1999 om Europeiska unionens handlingsplan för narkotikabekämpning (2000-2004) [KOM(1999) 239 slutlig - Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].
SAMMANFATTNING
Medlemsländerna har från och med mitten av 1980-talet intensifierat sitt samarbete för att bekämpa narkotikahandel och narkotikamissbruk. Sedan 1990 har olika planer och program antagits av Europeiska rådet för att bekämpa alla aspekter av detta problem. I slutsatserna från Europeiska rådets möten i Cardiff (juni 1998) och Wien (december 1998) uppmanas rådet, kommissionen och parlamentet att utarbeta en ny övergripande plan för narkotikabekämpning som en efterföljare till handlingsplanen för perioden 1995-1999 (es de en fr). Kommissionens meddelande är ett svar på denna uppmaning. Meddelandet innehåller en beskrivning av den senaste utvecklingen avseende konsumtion av och handel med narkotika i Europeiska unionen samt riktlinjer som EU bör följa i sina åtgärder för narkotikabekämpning under de fem kommande åren.
Upprättandet av Europeiskt centrum för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) och Europols narkotikaenhet (es de en fr) (som från och med den 1 juli 1999 ersatts av Europeiska polisbyrån - Europol) har gjort det möjligt att skaffa mer kunskap om narkotikasituationen och har underlättat samarbetet mellan medlemsländerna i fråga om insamling och utbyte av information.
Utifrån de uppgifter som lämnades av dessa två organ för 1998 kan man urskilja vissa tendenser i konsumtion och handel. Konsumtionen av cannabis, som är den vanligaste drogen i EU, ligger på oförändrad nivå, medan konsumtionen av amfetamin och läkemedelsmissbruket ökar. Vägarna för smuggling av olika slag av narkotika är välkända: länderna i Central- och Östeuropa samt Balkanländerna fungerar ofta som transitländer (heroin, kokain, cannabis). EU är även en betydande producent av syntetiska droger.
I kommissionens handlingsplan förespråkas en global, sektorsövergripande och integrerad strategi för narkotikabekämpning, i syfte att garantera effektivitet. Narkotikamissbrukets sociala och hälsomässiga följder måste beaktas, liksom kopplingen mellan missbruk och brottslighet. Det behövs en balans mellan åtgärderna för att minska efterfrågan och åtgärderna för att minska tillgången på narkotika. För att minska narkotikaproduktionen måste partnerskap inrättas mellan producentländer och konsumentländer i syfte att främja den sociala och ekonomiska utvecklingen i producentländerna.
Kommissionen vill att oberoende experter ska utföra en mer systematisk utvärdering av EU:s åtgärder, politik och strategier för narkotikabekämpning. Kommissionen kommer att göra en utvärdering av handlingsplanen efter halva tiden. Med hjälp av de uppgifter som erhålls från ECNN och Europol om konsumtionen och handeln kan man följa hur situationen utvecklas och eventuellt anpassa unionens åtgärder.
Handlingsplanen för perioden 2000-2004 innehåller ett antal prioriterade områden:
Genom Amsterdamfördraget tillhandahålls en ny rättslig ram som gör det möjligt att uppnå dessa ambitiösa mål. Enligt den nya artikel 152 i EG-fördraget ska folkhälsan beaktas vid genomförandet av all gemenskapspolitik och alla gemenskapsåtgärder. Dessutom anges att narkotikabekämpning ska vara ett prioriterat område för gemenskapens åtgärder på folkhälsoområdet. Kampen mot narkotika ska också prioriteras inom ramen för samarbetet i rättsliga och inrikes frågor (avdelning VI i Fördraget om Europeiska unionen), för vilket följande tre metoder föreskrivs:
När det gäller internationellt samarbete är kampen mot narkotika fortfarande ett prioriterat område, men inga nya instrument planeras. De pågående multilaterala och bilaterala åtgärderna kommer att fortsätta.
Följande fem allmänna mål har fastställts för denna handlingsplan:
Dessutom har följande fem särskilda mål fastställts:
I bilagan finns en utvärdering av handlingsplanen 1995-1999, en beskrivning av aktuella tendenser vad gäller minskning av efterfrågan, en översikt över utvecklingen inom lagstiftning och praxis samt en förteckning över de budgetposter som kan användas för narkotikabekämpning.
ANKNYTANDE RÄTTSAKTER
UTVÄRDERING
Kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet av den 22 oktober 2004 om resultaten av den slutliga utvärderingen av Europeiska unionens strategi och handlingsplan för narkotikabekämpning (2000-2004) [Ej offentliggjort i Europeiska unionens officiella tidning]. I EU:s handlingsplan för narkotikabekämpning 2000-2004 fastställs att kommissionen ska göra en halvtidsutvärdering och en slutlig utvärdering av hur handlingsplanen har genomförts. I detta meddelande framläggs således resultaten av den slutliga utvärderingen. I meddelandet läggs vidare grunden till EU:s framtida politik för narkotikabekämpning genom att man utgår från erfarenheterna från den nuvarande politiken.
I meddelandet görs en genomgång av de huvudsakliga resultat som uppnåtts med hänvisning till handlingsplanen och det anges på vilka områden det är nödvändigt att nå längre.
Slutsatser
I meddelandet görs följande utvärdering av situationen:
Förslag
I meddelandet ges följande förslag beträffande den framtida strategin för narkotikabekämpning:
Kommissionen lägger i början av 2005 fram ett förslag till handlingsplan för narkotikabekämpning 2005-2008. Den kommer vidare att göra en årlig granskning av hur planen genomförs och under 2008 analysera dess effekter i syfte att föreslå en andra handlingsplan för perioden 2009-2012. År 2012 planeras en övergripande utvärdering av EU:s strategi och handlingsplaner för narkotikabekämpning att genomföras.
Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet av den 4 november 2002 om halvtidsutvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika (2000-2004) [KOM(2002) 599 slutlig - Ej offentliggjord i Europeiska gemenskapernas officiella tidning].
I EU:s handlingsplan för narkotikabekämpning 2000-2004 fastställs att kommissionen ska göra en halvtidsutvärdering och en slutlig utvärdering av hur handlingsplanen har genomförts. Utvärderingen täcker handlingsplanens fem delar: samordning, information och utvärdering, minskning av efterfrågan och förebyggande av narkotikamissbruk och narkotikarelaterad brottslighet, minskad tillgång och internationellt samarbete. Utvärderingen grundar sig i huvudsak på följande fyra informationskällor:
Resultaten av halvtidsutvärderingen
Efter en noggrann utvärdering av var och en av de fem huvuddelarna i handlingsplanen, drar kommissionen slutsatsen att, trots att avsevärda framsteg gjorts, återstår mycket att göra, framför allt inom följande områden:
För att kunna fortsätta genomförandet av EU:s handlingsplan föreslår kommissionen följande:
Kommissionen kommer att lägga fram ett meddelande om den slutliga utvärderingen av handlingsplanen före utgången av 2004.
NARKOTIKASAMORDNING
Kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet av den 12 november 2003 om samordningen på narkotikaområdet i Europeiska unionen [KOM(2003) 681 slutlig - Europeiska unionens officiella tidning C 96 av den 21 april 2004].
Kommissionen, som är angelägen om att stärka samordningen av narkotikarelaterade frågor på EU-nivå, förklarar vilka utmaningar och svårigheter som denna samordning medför och redogör för de viktigaste befintliga samordningsmodellerna och för de viktigaste inslagen i en effektiv samordning. Kommissionen rekommenderar bland annat att alla aspekter av politiken på narkotikaområdet ska omfattas av samordningen (sociala aspekter, hälsa, brottsbekämpande insatser, ungdomspolitik), nära samarbete mellan rättsvårdande myndigheter samt mellan dessa och sociala och hälsovårdande myndigheter samt systematisk utvärdering av strategier och insatser på detta område.
GENOMFÖRANDE
Kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet av den 8 juni 2001 om genomförande av EU:s handlingsplan för narkotikabekämpning (2000-2004) [KOM(2001) 301 slutlig - Ej offentliggjort i Europeiska gemenskapernas officiella tidning]. Det huvudsakliga syftet med meddelandet är att föreslå åtgärder som underlättar utvärderingen av handlingsplanen för narkotikabekämpning, utarbeta en metod som kommissionen kan använda vid utvärderingen och beskriva vissa åtgärder som redan har vidtagits inom ramen för handlingsplanen. Meddelandet har sammanställts med bidrag från ECNN och Europol.
När det gäller utvärderingen av genomförandet av de åtgärder som fastställs i handlingsplanen föreslår kommissionen ett nytt instrument, en uppföljningstabell, för att en grundlig utvärdering ska ske.
Utvärderingen av inverkan på narkotikasituationen kommer delvis att göras på basen av uppgifter som tillhandahålls av ECNN och Europol. Dessa två organ har redan inrättat arbetsgrupper för "konsekvensbedömningskriterier". Kommissionen påpekar emellertid att, eftersom det inte finns tillräckligt med tillförlitlig och jämförbar information om de epidemiologiska och kriminella aspekterna, kommer utvärderingen av handlingsplanen efter halva tiden (2002) endast att omfatta en utvärdering av i vilken utsträckning den verksamhet som anges i handlingsplanen har genomförts.
När det gäller utvidgningen prioriteras fortsättningsvis en intensivare narkotikabekämpning i kandidatländerna. EU har inlett ett stort antal initiativ under de senaste åren, bland annat har förhandlingar inletts om kandidatländernas deltagande i ECNN:s nätverk Reitox. Kommissionen föreslår också att man ska skapa en databas som innehåller all information om medlemsländernas och kommissionens projekt i dessa länder för att undvika överlappningar.
När det gäller de externa åtgärderna fortsätter EU sin omfattande verksamhet. Särskild vikt kommer att läggas vid de handelsvägar som är viktigast för införseln av narkotika till EU (framför allt vägarna för kokain och heroin).
Samordning mellan de olika berörda parterna är en förutsättning för att narkotikabekämpningen ska fungera. I enlighet med vad som anges i handlingsplanen har kommissionen undersökt samordningen inom detta område. Denna undersökning kommer att läggas fram inom kort. Samordningen mellan medlemsländerna och kommissionen behöver stärkas. Kommissionen kommer därför att överlämna förslag till rådets arbetsgrupp för övergripande narkotikafrågor för att man ska kunna enas om de praktiska riktlinjerna.
Senast ändrat den 24.04.2005