This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Economische convergentievoorwaarden voor toetreding tot de eurozone - Convergentieverslag 2014
Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.
Economische convergentievoorwaarden voor toetreding tot de eurozone - Convergentieverslag 2014
SAMENVATTING VAN:
Convergentieverslag 2014 - COM(2014) 326 final
SAMENVATTING
De Commissie brengt verslag uit aan het Europees Parlement en de Raad over de vooruitgang die EU-landen die nog niet aan de eurozone deelnemen (d.w.z. landen waarvoor een uitzondering is toegestaan) hebben geboekt met betrekking tot de mate waarin aan de voorwaarden voor de aanneming van de eenheidsmunt is voldaan. De conclusie van het verslag luidt dat Litouwen aan deze voorwaarden voldoet.
WAT DOET HET CONVERGENTIEVERSLAG VAN 2014?
Het beoordeelt de gereedheid van acht EU-landen - Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden - om de euro aan te nemen. Het verslag van de Commissie werd parallel aan het Convergentieverslag van de Europese Centrale Bank (ECB) opgesteld als onderdeel van haar reguliere tweejaarlijkse beoordelingscyclus.
Alle EU-landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, hebben zich via het verdrag verbonden tot de aanneming van de euro zodra ze aan de vereiste voorwaarden voldoen. 18 EU-landen behoorden op het moment van verslaggeving al tot de eurozone. Er bleven dus acht landen over die aan evaluaties worden onderworpen.
Via convergentiecriteria onderzoekt het verslag de mate waarin deze acht landen een hoge mate van duurzame convergentie hebben bereikt. Deze criteria hebben betrekking op:
— |
prijsstabiliteit*
|
— |
de staat van overheidsfinanciën*
|
— |
wisselkoersstabiliteit*
|
— |
de convergentie van langetermijnrente*
|
In de loop van de evaluatie wordt ook rekening gehouden met bijkomende factoren (bijv. de betalingsbalans en de integratie van markten). Deze bepalen of convergentie van een bepaald land duurzaam is en of hun toetreding tot de eurozone soepel zou verlopen.
Het verslag evalueert ook de mate waarin wetgeving over monetaire aangelegenheden in deze EU-landen in overeenstemming is met de bepalingen van de EU-Verdragen inzake de Economische en Monetaire Unie.
KERNPUNTEN
Het convergentieverslag van 2014 komt tot de volgende conclusies:
— |
Litouwen voldoet aan alle voorwaarden om de euro aan te nemen. De economie van het land heeft een hoge mate van duurzame convergentie bereikt met die van de eurozone en zijn wetgeving op het monetaire vlak is volledig compatibel met EU-wetgeving. Om deze reden stelt de Commissie voor dat de EU-Raad een beslissing neemt waarbij Litouwen de euro op 1 januari 2015 aanneemt.
|
— |
De zeven andere EU-landen, namelijk Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden voldoen niet aan alle criteria om de euro aan te nemen. Hun situatie zal binnen twee jaar opnieuw worden bekeken.
|
Naleving van de convergentiecriteria door acht landen
— |
Inflatie: de gemiddelde inflatie in Litouwen bedroeg 0,6 % tijdens de verslagperiode van 12 maanden (tot april 2014). Dit ligt ver onder de referentiewaarde van 1,7 % en zal naar verwachting de komende maanden zo blijven. Alle onderzochte landen, met uitzondering van Roemenië, voldoen aan het criterium inzake prijsstabiliteit.
|
— |
Overheidsfinanciën: ten aanzien van Litouwen geldt geen procedure bij buitensporige tekorten (BTP). Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Zweden voldoen ook aan dit criterium. Tsjechië is goed op weg om de doelstelling te halen indien, zoals werd voorgesteld door de Commissie, de Raad beslist om haar BTP tegen Tsjechië te beëindigen. Ten aanzien van Kroatië en Polen geldt nog steeds een BTP en deze landen voldoen hierdoor niet aan het criterium.
|
— |
Wisselkoersstabiliteit: alleen Litouwen neemt deel aan het Europees wisselkoersmechanisme (WKM II). Gedurende de referentieperiode van twee jaar ondervond de litas (de munteenheid van Litouwen) geen druk of is de litas niet afgeweken van de spilkoers binnen WKM II. Geen van de andere landen voldoet momenteel aan dit criterium, aangezien ze niet deelnemen aan WKM II.
|
— |
Langetermijnrente: gedurende de periode van een jaar die in april 2014 eindigde, bedroeg de langetermijnrente in Litouwen 3,6 %, wat ver onder de referentiewaarde van 6,2 % ligt. De andere landen voldoen ook aan dit criterium.
|
Er dient te worden opgemerkt dat Litouwen sinds de goedkeuring van het convergentieverslag op 1 januari 2015 lid werd van de eurozone en het aantal deelnemende landen naar 19 bracht.
ACHTERGROND
Conform artikel 140, lid 1, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) worden convergentieverslagen door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank elke twee jaar, of eerder wanneer een land dat lid wil worden dit vraagt, opgesteld. Deze verslagen vormen de basis voor de beslissing of een land mag toetreden tot de eurozone.
KERNBEGRIPPEN
* Prijsstabiliteit: het land moet een hoge mate van prijsstabiliteit bereiken en over een gemiddeld inflatiepercentage, gemeten over een periode van één jaar vóór het onderzoek, beschikken die niet meer dan 1,5 procentpunten verschilt dan dat van de drie landen die op het gebied van prijsstabiliteit het best presteren.
* Staat van overheidsfinanciën: ten aanzien van het land mag geen Raadsbesluit zijn genomen waarin wordt vastgesteld dat er een buitensporig tekort bestaat.
* Wisselkoersstabiliteit: het land moet ten minste gedurende de laatste twee jaren vóór het onderzoek zonder grote spanningen de normale fluctuatiemarges van het wisselkoersmechanisme aanhouden.
* Convergentie van de langetermijnrente: het land moet een gemiddelde nominale langetermijnrente hebben die niet meer dan twee procentpunten hoger ligt dan die van de drie landen die op het gebied van prijsstabiliteit het best presteren.
BESLUIT
Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad: Convergentieverslag 2014 (opgesteld in overeenstemming met artikel 140, lid 1, van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie) (COM(2014) 326 final van 4 juni 2014)
GERELATEERDE BESLUITEN
Europese Centrale Bank: Convergentieverslag juni 2014
Besluit van de Raad 2014/509/EU van 23 juli 2014 betreffende de aanneming van de euro door Litouwen op 1 januari 2015 (PB L 228 van 31.7.2014, blz. 29-32)
Verordening (EU) nr. 827/2014 van de Raad van 23 juli 2014 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 974/98 in verband met de invoering van de euro in Litouwen (PB L 228 van 31.7.2014, blz. 3-4)
Verordening (EU) nr. 851/2014 van de Raad van 23 juli 2014 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2866/98 met betrekking tot de omrekeningskoers naar de euro voor Litouwen (PB L 233 van 6.8.2014, blz. 21)
Laatste bijwerking 06.10.2015