EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Det gemensamma europeiska luftrummet (ECAA)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Multilateralt avtal mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Nordmakedonien, Island, Montenegro, Norge, Rumänien, Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum

Beslut 2006/682/EG om undertecknande och provisorisk tillämpning av det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Nordmakedonien, Island, Montenegro, Norge, Rumänien, Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA)

Beslut (EU) 2018/145 av den 9 oktober 2017 om ingående av det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Nordmakedonien, Island, Montenegro, Norge, Rumänien, Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA)

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • Genom avtalet skapas ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA), som innebär att EU:s grannar i sydöstra Europa successivt integreras på EU:s inre luftfartsmarknad, som omfattar EU-länderna samt Norge och Island. Avtalet syftar till att ge ekonomiska fördelar för flygresenärer och luftfartsindustrin och säkerställa att ECAA-flygbolag har öppet tillträde till den utvidgade europeiska inre marknaden för luftfart, vilket garanterar samma höga säkerhetsnivå i hela Europa.
  • Genom beslutet ratificeras tillämpningen av avtalet.

VIKTIGA PUNKTER

De länder som har undertecknat avtalet måste se till att

  • luftfartyg som är registrerade i ett land som har undertecknat avtalet uppfyller internationella säkerhetsnormer när de landar på flygplatser i ett annat land som har undertecknat avtalet i enlighet med konventionen angående internationell civil luftfart och kan inspekteras för kontroll av luftfartygets skick och giltigheten av luftfartygets och besättningens dokument,
  • flygplatser tillämpar de gemensamma grundläggande standarderna avseende luftfartsskydd som förtecknas i bilaga I (som uppdaterades 2019) för att förhindra ”olagliga störningar”,
  • det finns samarbete på flygledningsområdet så att det gemensamma europeiska luftrummet utvidgas till ECAA samt förbättra säkerhetsnormerna och göra de allmänna lufttrafiknormerna mer verkningsfulla i Europa för att optimera kapaciteten och minimera förseningarna,
  • de tillämpar regler om konkurrens och statligt stöd mellan parterna när sådana regler ingår i andra avtal.

Den gemensamma kommittén och ny lagstiftning

En gemensam kommitté bestående av företrädare för de avtalsslutande parterna är ansvarig för att förvalta avtalet och se till att det genomförs korrekt.

När ett land antar ny lagstiftning måste det informera de övriga parterna via den gemensamma kommittén, som kan samråda med företrädare om lagstiftningens följder. Den gemensamma kommittén kommer sedan att antingen ändra bilaga I för att införliva lagstiftningen, besluta att lagstiftningen överensstämmer med avtalet eller vidta andra åtgärder för att säkerställa avtalets funktion, där de åtgärder som minst stör avtalet ska prioriteras.

Ratificering

I ratificeringsbeslutet (EU) 2018/145 konstateras det att Bulgarien, Rumänien och Kroatien upphört att vara associerade parter enligt 2006 års avtal till följd av sina anslutningar till EU.

SEDAN NÄR GÄLLER AVTALET?

Avtalet trädde i kraft den 1 december 2017.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Multilateralt avtal mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Republiken Albanien, Bosnien och Hercegovina, Republiken Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Republiken Island, Republiken Kroatien, Republiken Montenegro, Konungariket Norge, Rumänien, Republiken Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo* om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (EUT L 285, 16.10.2006, s. 3).

Fortlöpande ändringar av avtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Beslut 2006/682/EG av rådet och företrädarna för Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet av den 9 juni 2006 om undertecknande och provisorisk tillämpning av det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Republiken Albanien, Bosnien och Hercegovina, Republiken Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Republiken Island, Republiken Kroatien, Republiken Montenegro, Konungariket Norge, Rumänien, Republiken Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo* om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA) (EUT L 285, 16.10.2006, s. 1).

Rådets beslut (EU) 2018/145 av den 9 oktober 2017 om ingående på unionens vägnar av det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Republiken Albanien, Bosnien och Hercegovina, Republiken Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Republiken Island, Republiken Kroatien, Republiken Montenegro, Konungariket Norge, Rumänien, Republiken Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo* om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA) (EUT L 26, 31.1.2018, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Beslut nr 1/2019 av gemensamma ECAA-kommittén av den 31 juli 2019 om ersättning av bilaga I till ECAA-avtalet om bestämmelser tillämpliga på civil luftfart [2019/1343] (EUT L 211, 12.8.2019, s. 4).

Information om ikraftträdandet av det multilaterala avtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, Republiken Albanien, Bosnien och Hercegovina, Republiken Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Republiken Island, Republiken Kroatien, Republiken Montenegro, Konungariket Norge, Rumänien, Republiken Serbien och Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo* om inrättandet av ett gemensamt europeiskt luftrum (ECAA) (EUT L 10, 14.1.2019, s. 1).


* Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 (1999) och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

Senast ändrat 02.07.2020

Top