Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska unionens råd

Europeiska unionens råd (rådet) är en av EU:s viktigaste beslutsfattande institutioner. I dess möten deltar ministrar från EU:s 27 medlemsstater. Rådet har beslutsfattande och samordnande funktioner.

Rådets säte är i Bryssel, men i enlighet med protokoll nr 6 till fördragen och dess arbetsordning hålls dess möten i Luxemburg i april, juni och oktober. Rådets sammanträden (utom i konstellationen utrikes frågor) sammankallas och leds av det halvårsvisa ordförandeskapet.

Rådet sammanträder i följande tio konstellationer med berörda ministrar från medlemsstaterna:

  • Allmänna frågor.
  • Utrikes frågor.
  • Ekonomiska och finansiella frågor.
  • Rättsliga och inrikes frågor.
  • Sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor.
  • Konkurrenskraft (inre marknaden, industri, forskning och rymdfrågor).
  • Transport, telekommunikation och energi.
  • Jordbruk och fiske.
  • Miljö.
  • Utbildning, ungdom, kultur och idrott.

Rådet i konstellationen allmänna frågor förbereder och följer upp Europeiska rådets möten tillsammans med Europeiska rådets ordförande och kommissionen (artikel 16.6 första stycket i fördraget om Europeiska unionen). Det ansvarar för den övergripande samordningen av politiken, institutionella och administrativa frågor och områden som påverkar mer än ett EU-politikområde, såsom den fleråriga budgetramen och utvidgningen. Det säkerställer också konsekvens och kontinuitet i de olika rådskonstellationernas arbete.

Rådets arbete förbereds av de ständiga representanternas kommitté (Coreper). För att bidra till att förbereda rådets arbete får Coreper inrätta arbetsgrupper eller kommittéer.

Coreper är uppdelad i följande två delar:

  • Coreper II består av ständiga representanter för medlemsstaternas regeringar och sysslar med områden som har samband med rådets konstellationer för allmänna frågor, utrikes frågor, ekonomiska och finansiella frågor samt rättsliga och inrikes frågor.
  • Coreper I består av de ställföreträdande ständiga representanterna och förbereder alla andra rådskonstellationer.

Rådet utför tillsammans med Europaparlamentet lagstiftnings- och budgetfunktioner. Rådet är dessutom den viktigaste institutionen när det gäller att fatta beslut om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp). Medlemsstaterna samordnar sin ekonomiska politik inom rådet.

I de flesta fall fattar rådet sina beslut på förslag av Europeiska kommissionen, tillsammans med parlamentet genom det ordinära lagstiftningsförfarandet. Beroende på område fattar rådet beslut med enkel majoritet, kvalificerad majoritet eller enhällighet. Kvalificerad majoritet är den omröstningsregel som används som standard.

Enligt fördragen antas vissa beslut inte av rådet utan i samförstånd mellan medlemsstaternas regeringar, till exempel utnämningarna av domare och generaladvokater till Europeiska unionens domstol eller fastställandet av institutionernas och byråernas säten. Dessa beslut antas i allmänhet vid rådets eller Corepers sammanträden. De är inte EU-rättsakter och kan därför inte överklagas till Europeiska unionens domstol.

SE ÄVEN:

Top