Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Regulamentul de procedură al Consiliului Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2009/937/UE de adoptare a regulamentului de procedură al Consiliului

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT DE PROCEDURĂ?

  • Regulamentul de procedură stabilește dispozițiile care reglementează procedurile Consiliului Uniunii Europene (Consiliul).
  • Competența de a adopta regulamentul de procedură este conferită Consiliului de articolul 240 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
  • Anexa III se modifică în fiecare an pentru a reflecta evoluția populației statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și a populației fiecărui stat membru în vederea punerii în aplicare a procedurii pentru votul cu majoritate calificată în Consiliu.
  • Regulamentul de procedură a fost, de asemenea, modificat substanțial de două ori – în 2014 (Decizia 2014/692/UE, Euratom), cu privire la votul cu majoritate calificată, și în 2022 [Decizia (UE) 2022/1242], cu privire la regula de vot pentru deciziile de utilizare a procedurii scrise obișnuite, pentru deciziile luate de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor statelor membre (Coreper).

ASPECTE-CHEIE

Consiliul este instituția UE în cadrul căreia se întrunesc reprezentanții statelor membre. Fiecare stat membru este reprezentat de un reprezentant de la nivel ministerial care este abilitat să angajeze guvernul țării respective. Împreună cu Parlamentul European, Consiliul exercită funcții legislative. Acesta adoptă acte legislative, urmând procedura legislativă obișnuită sau specială. Consiliul exercită funcții bugetare împreună cu Parlamentul. În sfârșit, Consiliul îndeplinește funcții de elaborare a politicilor și de coordonare.

Formațiunile Consiliului

Președinția Consiliului

  • Președinția Consiliului, cu excepția formațiunii Afaceri Externe, este asigurată, pe o perioadă de 18 luni, de grupuri prestabilite de trei state membre. Fiecare membru al grupului asigură președinția tuturor formațiunilor Consiliului, cu excepția formațiunii Afaceri Externe, timp de șase luni. Grupul celor trei state membre elaborează un proiect de program al activităților Consiliului pentru o perioadă de 18 luni, care este avizat de Consiliul Afaceri Generale după organizarea unei dezbateri publice pe tema proiectului.
  • Consiliul Afaceri Externe are un președinte permanent: Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. Este posibil ca Înaltul Reprezentant să fie înlocuit de statul membru care deține președinția Consiliului. În mod normal, acest lucru se întâmplă atunci când Consiliul este convocat pentru a trata chestiuni de politică comercială comună.
  • Președinția este forța motrice a desfășurării lucrărilor Consiliului.

Coreper, comitete și grupuri de lucru

  • Consiliul este sprijinit de Coreper și de peste 150 de grupuri de lucru și comitete specializate, care reprezintă grupurile de pregătire ale Consiliului.
  • Coreper pregătește lucrările Consiliului și îndeplinește mandatele care îi sunt încredințate de Consiliu. Coreper 2 este compus din reprezentanți permanenți, în timp ce Coreper 1 este format din reprezentanți permanenți adjuncți.
  • Coreper:
    • asigură consecvența politicilor și acțiunilor UE și respectarea principiilor legalității, subsidiarității, proporționalității, precum și a normelor de stabilire a competențelor instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor UE, precum și a normelor privind procedura, transparența și calitatea redactării;
    • examinează în prealabil toate punctele înscrise pe ordinea de zi a unei reuniuni a Consiliului și răspunde pentru pregătirea fiecărui dosar pentru Consiliu;
    • depune toate eforturile pentru a ajunge la un acord la nivelul său pentru fiecare dosar, care este apoi prezentat Consiliului;
    • poate constitui comitete sau grupuri de lucru cu scopul de a realiza anumite lucrări pregătitoare sau studii;
    • poate adopta o serie de decizii de procedură, cum ar fi decizia de desfășurare a unei reuniuni a Consiliului într-un alt loc decât Bruxelles sau Luxemburg, decizia de a utiliza o procedură scrisă etc.

Funcționarea Consiliului

  • Consiliul își are sediul la Bruxelles, dar își ține reuniunile la Luxemburg în aprilie, în iunie și în octombrie.
  • Reuniunile Consiliului sunt convocate de președinte, din proprie inițiativă sau la cererea unuia dintre membrii acestuia sau a Comisiei Europene. Președintele stabilește ordinea de zi provizorie pentru fiecare reuniune a Consiliului.
  • Înainte de exprimarea unui vot se verifică întrunirea cvorumului. Acesta este întrunit dacă sunt prezenți fizic majoritatea membrilor Consiliului. Consiliul votează la inițiativa președintelui acestuia. De asemenea, președintele inițiază o procedură de vot la inițiativa unui membru al Consiliului sau al Comisiei, cu condiția ca majoritatea membrilor Consiliului să se pronunțe în acest sens.

Votul cu majoritate calificată;

La 1 noiembrie 2014 a fost introdusă o nouă procedură pentru votul cu majoritate calificată, norma privind „dubla majoritate”.

  • Atunci când Consiliul votează în o propunere din partea Comisiei sau a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, o majoritate calificată este întrunită dacă sunt îndeplinite două condiții:
    • 55 % dintre membrii Consiliului votează pentru – adică 15 din 27 (de la retragerea Regatului Unit din UE);
    • propunerea este susținută de membrii Consiliului reprezentând cel puțin 65% din populația UE.
  • Atunci când Consiliul nu acționează în privința unei propuneri care aparține Comisiei sau Înaltului Reprezentant, se adoptă o decizie dacă:
    • 72% dintre membrii Consiliului votează în favoare; și
    • aceștia reprezintă cel puțin 65% din populația UE.

Votul exprimat în scris (procedura scrisă obișnuită)

  • Actele Consiliului privind o problemă urgentă pot fi adoptate printr-un vot exprimat în scris, în cazul în care Consiliul decide în unanimitate să folosească procedura menționată sau în cazul în care Coreper decide să folosească procedura menționată în conformitate cu modalitatea de vot aplicabilă adoptării actului sau poziției în cauză.
  • În împrejurări speciale, președintele poate propune, de asemenea, utilizarea acestei proceduri; în acest caz, se poate utiliza votul exprimat în scris dacă toți membrii Consiliului sunt de acord cu această procedură.

Transparența și publicarea actelor Consiliului

  • Deliberările și voturile privind actele legislative sunt deschise publicului.
  • Prima deliberare a Consiliului privind noile propuneri importante fără caracter legislativ, care conțin norme obligatorii din punct de vedere juridic în sau pentru statele membre, este deschisă publicului.
  • Pe baza unei decizii a Consiliului sau a Coreper, Consiliul organizează dezbateri publice pe marginea unor chestiuni importante care afectează interesele Uniunii Europene și ale cetățenilor săi. De asemenea, Consiliul ține o serie de dezbateri politice în public.
  • Actele legislative trebuie publicate în Jurnalul Oficial, la fel ca regulamentele și directivele care se adresează tuturor statelor membre, deciziile care nu specifică cui se adresează, precum și acordurile internaționale încheiate de UE. Articolul 17 din Regulamentul de procedură enumeră alte acte care trebuie publicate în Jurnalul Oficial, inclusiv atunci când Consiliul sau Coreper decide acest lucru.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ?

Se aplică de la 1 decembrie 2009.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia 2009/937/UE a Consiliului din 1 decembrie 2009 de adoptare a regulamentului său de procedură (JO L 325, 11.12.2009, pp. 35-61).

Modificările succesive aduse Deciziei 2009/937/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 26.04.2024

Fuq