EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0700

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Analiză voluntară la nivelul UE a progreselor înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă

COM/2023/700 final

Bruxelles, 15.5.2023

COM(2023) 700 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Analiză voluntară la nivelul UE a progreselor înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă





{SWD(2023) 700 final} - {SWD(2023) 701 final} - {SWD(2023) 702 final} - {SWD(2023) 703 final}


Cuprins

1.    Introducere    

2.    Realizarea ODD în Uniunea Europeană    

O abordare la nivelul întregii administrații    

Valoarea adăugată a Uniunii Europene    

Să acționăm ca o Uniune în vederea realizării ODD    

3.    Principalele transformări – realizări importante în UE    

Planetă și prosperitate – Pactul verde european    

Oameni și prosperitate – o economie în serviciul cetățenilor și o Europă pregătită pentru era digitală    

Oameni și pace – promovarea modului nostru de viață european și un nou elan pentru democrația europeană    

Parteneriat – o Europă mai puternică pe plan internațional    

4.    Lecții învățate și privire în perspectivă către 2030    

Concluzii    



1.Introducere

Prima analiză voluntară a Uniunii Europene – o Uniune formată din 447 de milioane de cetățeni și 27 de țări privind punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă arată că UE este pe deplin angajată să realizeze cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD). Agenda 2030 este indisolubil legată de Acordul de la Paris privind schimbările climatice 1 și de programul de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare 2 .

Dezvoltarea durabilă este un principiu fundamental al Uniunii Europene (UE), care depune eforturi pentru a promova Agenda 2030, atât pe plan intern, cât și la nivel mondial, prin sprijinirea țărilor partenere în eforturile lor de punere în aplicare.

Sub conducerea președintei von der Leyen, Comisia a prezentat un program de politică ambițios pentru a obține rezultate în ceea ce privește durabilitatea în UE și nu numai. ODD reprezintă o parte intrinsecă a programului politic al președintei 3 și se află în centrul procesului de elaborare a politicilor privind acțiunile interne și externe în toate sectoarele. Odată cu Comisia von der Leyen, ODD au fost plasate în centrul unor documente importante, cum ar fi Pactul verde european și planurile naționale de redresare și reziliență. ODD sunt integrate în ciclul de coordonare economică și bugetară cu statele membre în cadrul semestrului european 4 , în programele legislative de lucru anuale și în setul de instrumente pentru o mai bună legiferare. Acest lucru a fost stabilit în documentul din 2020 intitulat „Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU - O abordare cuprinzătoare 5 ”, iar progresele înregistrate în realizarea ODD sunt monitorizate anual de Eurostat, Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene 6 . 

Pe plan extern, pe baza Consensului european privind dezvoltarea 7 , toate instituțiile UE și statele membre se angajează să sprijine țările partenere în vederea realizării ODD. Acest lucru este dus mai departe, împreună cu urmărirea priorităților UE, în special în sprijinul unei redresări durabile aliniate cu ODD prin noua noastră programare și inițiativa „Global Gateway”.

Evenimentele recente, cum ar fi pandemia de COVID-19, perturbările lanțului de aprovizionare la nivel mondial și criza energetică provocată de războiul de agresiune al Rusiei, au complicat și mai mult înregistrarea de progrese 8 . 

În acest context, prezenta analiză stabilește o nouă direcție pentru eforturi suplimentare de construire a unei păci durabile, de asigurare a unui viitor mai bun pentru oameni și pentru planetă și de promovare a unei prosperități mai favorabile incluziunii, inclusiv prin parteneriate. Ca atare, aceasta este complementară analizelor naționale efectuate de toate statele membre ale UE.

Analiza voluntară a fost efectuată în conformitate cu orientările comune voluntare în materie de raportare ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) și se bazează pe consultări ample. Detalii cu privire la valoarea adăugată adusă de UE la punerea în aplicare a Agendei 2030, atât în interiorul UE, cât și la nivel mondial, sunt disponibile în documentul de însoțire principal 9 , care cuprinde 17 capitole dedicate ODD și abordează interconexiunile dintre ODD, precum și în documentul statistic și analitic 10 . Această analiză include, de asemenea, un document specific dedicat participării tinerilor 11 la punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivelul UE și un raport privind activitățile de consultare 12 întreprinse în scopul prezentei analize voluntare.

UE și ONU sunt parteneri indispensabili, împărtășind valori și obiective comune, inclusiv Agenda 2030. UE este hotărâtă să protejeze și să promoveze multilateralismul bazat pe norme, în centrul căruia se află ONU, precum și normele și standardele internaționale în conformitate cu Carta ONU. Având în vedere instabilitatea tot mai accentuată la nivel mondial la jumătatea perioadei de punere în aplicare a Agendei 2030, este tot mai mult nevoie de unitate, de acțiuni diplomatice coordonate, de continuarea cooperării cu partenerii și de investiții fără precedent. O serie de țări vulnerabile sunt deosebit de expuse provocărilor generate de crizele multiple. Este mai urgent ca oricând să se ia măsuri pentru a accelera realizarea ODD.

Începând din 2015, UE a înregistrat progrese în realizarea tuturor ODD, deși nu întotdeauna în aceeași măsură. Potrivit celor mai recente date 13 , UE a înregistrat cele mai mari progrese în ceea ce privește asigurarea unor condiții de muncă decente și a creșterii economice, reducerea sărăciei și promovarea păcii, a securității și a unor societăți și instituții favorabile incluziunii. Cu toate acestea, șocurile negative externe exercită o presiune asupra redresării după pandemie și asupra progreselor înregistrate în materie de dezvoltare durabilă în UE și la nivel mondial. Progresele au încetinit din 2020 ca urmare a crizelor multiple, acestea fiind uneori chiar anulate.

Toate acestea se adaugă crizei planetare climatice și de mediu subiacente și inegalităților din ce în ce mai mari. Sunt necesare progrese suplimentare în ceea ce privește multe ODD, în special cele legate de protecția și utilizarea durabilă a resurselor naturale. Pactul verde european din decembrie 2019 a dat un nou impuls politicii și acțiunilor în domeniul climei la nivelul UE. Legea europeană a climei 14 a deschis noi perspective în 2021, stabilind obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru ca UE să atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 15 . Punerea în aplicare pe teren a Pactului verde european capătă amploare și se preconizează că se va accelera în mod semnificativ în anii următori.

Întregul cadru trebuie să acorde o atenție deosebită impactului asupra persoanelor aflate în situații vulnerabile. În prezent, situația rămâne în general dificilă și sunt necesare în continuare eforturi suplimentare de punere în aplicare pentru realizarea viziunii noastre colective.

2.Realizarea ODD în Uniunea Europeană

O abordare la nivelul întregii administrații

Viziunea UE privind dezvoltarea durabilă combină creșterea economică, o economie socială de piață cu grad ridicat de competitivitate, care nu lasă pe nimeni în urmă, respectarea drepturilor omului și un nivel ridicat de protecție a mediului. Dezvoltarea durabilă este și un obiectiv al acțiunii externe a UE. Agenda 2030 este pusă în aplicare la nivelul UE printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații 16 , care plasează ODD în centrul politicilor, al legislației și al finanțării UE. Toate acțiunile și politicile UE contribuie la realizarea ODD, iar gradul de reușită depinde de acțiunile colective la toate nivelurile – UE, național, regional și local.

Abordarea cuprinzătoare sau „la nivelul întregii administrații” a Comisiei în ceea ce privește realizarea ODD cuprinde mai multe componente, astfel cum sunt prezentate în figura de mai jos:

Figura 1: Abordarea „la nivelul întregii administrații” a UE

La începutul mandatului său, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat orientările politice pentru perioada 2019-2024: O Uniune mai ambițioasă 17 . Programul politic al președintei integrează ODD în toate propunerile, politicile și strategiile Comisiei. Toate cele 17 ODD figurează în una sau mai multe dintre cele șase ambiții emblematice anunțate. În plus, toți comisarii vor asigura realizarea ODD în domeniul lor de politică 18 .

Orientările stabilesc șase ambiții emblematice: un Pact verde european; o economie în serviciul cetățenilor; o Europă pregătită pentru era digitală; promovarea modului nostru de viață european; o Europă mai puternică pe plan internațional; și un nou elan pentru democrația europeană. Aceste priorități operaționalizează transformările necesare pentru realizarea ODD, în special prin tranziția verde și cea digitală, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Cele șase priorități ale Comisiei sunt interconectate cu cele cinci dimensiuni - oameni, planetă, prosperitate, pace, parteneriat - din preambulul Agendei 2030. De asemenea, această abordare este în mare măsură în concordanță cu accentul pus pe un scurt set de puncte de intrare pentru transformare recomandate de oamenii de știință în Raportul global al ONU privind dezvoltarea durabilă 19 .

Figura 2: Strategia de realizare a ODD în UE 20

Strategia actuală de realizare pe deplin a ODD constă în promovarea ambițiilor emblematice prin inițiative concrete stabilite în programele de lucru anuale ale Comisiei 21 . Începând din 2020, fiecare program de lucru al Comisiei plasează ODD în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Declarația comună a Parlamentului European, a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene privind prioritățile legislative ale UE pentru 2023 și 2024 22 include angajamentul de a accelera punerea în aplicare a Agendei 2030.

Așadar, ODD sunt integrate în politicile UE și orientează procesul de elaborare a politicilor și de legiferare în UE. Actele legislative propuse trebuie să includă o evaluare a modului în care contribuie la realizarea ODD 23 . Pe baza acestei direcții generale, abordarea la nivelul întregii administrații se axează pe acțiuni interne și externe concrete care vor conduce la progrese tangibile în direcția realizării ODD.

Valoarea adăugată a Uniunii Europene

Analiza voluntară reflectă natura specifică a UE și diverse aspecte ale valorii adăugate a UE în punerea în aplicare a Agendei 2030.

·Elaborarea de politici și legi: UE elaborează și pune în aplicare o serie de politici în domeniile în care are competență, iar ODD sunt integrate în procesul său de elaborare a politicilor.

·Finanțarea dezvoltării durabile: UE investește în proiecte și programe de dezvoltare durabilă, atât în cadrul UE, cât și în sprijinul țărilor partenere, în vederea realizării ODD.

·Acțiune externă: UE este un actor major pe scena internațională în sprijinul multilateralismului, al drepturilor omului și al dezvoltării durabile.

În ceea ce privește bugetul UE, structura multianuală a acestuia permite o planificare stabilă pe termen lung pentru atingerea obiectivelor UE, iar marea majoritate a programelor UE finanțate din buget contribuie la realizarea ODD 24 . Pentru perioada 2021-2027, bugetul prevede 25 peste 2 mii de miliarde EUR (la prețurile curente) pentru reconstruirea Uniunii Europene după pandemie și accelerarea semnificativă a realizării ODD în UE și la nivel mondial. Acesta contribuie în mod direct la o Europă mai verde, mai digitală, mai favorabilă incluziunii și mai rezilientă. Peste 50 % din această sumă va sprijini modernizarea UE prin următoarele elemente: tranziția climatică și digitală echitabilă; pregătire, redresare și reziliență; și cercetare și inovare.

Peste 378 de miliarde EUR din bugetul UE sunt alocate regiunilor și orașelor din UE, contribuind la înregistrarea de progrese în direcția realizării mai multor ODD. Cea mai mare parte a acestor fonduri 26 sunt folosite pentru investiții în dezvoltarea regională și locală, pentru a contribui la reducerea disparităților economice, sociale și teritoriale care există încă în UE.

Să acționăm ca o Uniune în vederea realizării ODD

Instituțiile UE colaborează îndeaproape pentru a stabili agenda UE și pentru a iniția și adopta acte legislative, inclusiv pentru realizarea ODD. Comisia Europeană elaborează propuneri de noi acte legislative europene care contribuie la ODD și evaluează punerea în aplicare de către statele membre a actelor legislative după adoptarea lor de către colegiuitorii UE, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă guvernele naționale ale statelor membre. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul promovează în mod activ integrarea ODD în politicile UE, inclusiv prin rezoluții, concluzii și acte legislative periodice.

Statele membre au ca principală responsabilitate asigurarea dezvoltării durabile la nivel național, regional și local. Aceasta include luarea de măsuri pentru integrarea ODD în politicile naționale și alocarea de resurse pentru a sprijini realizarea acestora. Statele membre raportează periodic cu privire la progresele înregistrate în direcția realizării ODD prin intermediul analizelor naționale voluntare 27 (ENV). Începând din 2016, toate statele membre au prezentat cel puțin o astfel de analiză în cadrul reuniunilor Forumului politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă (HLPF). 23 din cele 27 de state membre au făcut acest lucru de două ori, inclusiv cele nouă state membre care urmează să prezinte din nou evaluări pentru 2023.

Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European au adus contribuții valoroase la această analiză. Comitetul Economic și Social European, organul consultativ care le oferă reprezentanților organizațiilor societății civile o platformă oficială pentru a-și exprima opiniile, a instituit un Observator al dezvoltării durabile, care se angajează să promoveze participarea activă a cetățenilor și a societății civile la tranziția către o Europă mai durabilă, aliniată la ODD. Comitetul Regiunilor colaborează cu toate asociațiile teritoriale și rețelele europene active în domeniul ODD și cu organizațiile internaționale, cum ar fi OCDE, pentru a promova cercetarea și a colecta date îmbunătățite privind realizarea ODD la nivel local.

Numeroase autorități locale și regionale se implică tot mai mult prin analize locale voluntare, care contribuie la promovarea realizării ODD aproape de cetățeni și conțin adesea angajamente concrete în sprijinul Agendei 2030. Până în prezent, în UE au fost adoptate aproximativ o treime din toate analizele locale (41 din 129) 28 .

3.Principalele transformări – realizări importante în UE

UE adoptă o abordare cuprinzătoare în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă interconectate, promovând mai multe dintre acestea prin inițiative și strategii cheie.

Planetă și prosperitate – Pactul verde european

UE a înregistrat progrese moderate în ceea ce privește ODD 2 privind agricultura durabilă, ODD 6 privind apa, ODD 7 privind energia, ODD 11 privind orașele durabile, ODD 12 privind consumul și producția și ODD 14 privind oceanele. Se preconizează progrese suplimentare în următorii ani în ceea ce privește ODD 13 privind acțiunile climatice 29 și ODD 15 privind biodiversitatea terestră.

Figura 3: Contribuția ambiției emblematice „Pactul verde european” la realizarea ODD

Pentru a realiza progrese decisive în ceea ce privește acțiunile climatice (ODD 13), UE a convenit recent asupra unui cadru de reglementare și de politică reînnoit care să sprijine un obiectiv mai ambițios în materie de climă. UE și statele sale membre și-au îndeplinit pe deplin angajamentele în domeniul climei asumate la nivel internațional de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 % până în 2020, comparativ cu nivelurile din 1990. Pactul verde european are ca principal obiectiv de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Acesta este conceput în mod explicit ca parte integrantă a strategiei de punere în aplicare a Agendei 2030 și a ODD 30 .

S-au realizat progrese considerabile în ceea ce privește ODD 12 privind consumul și producția responsabile. În ultimii ani s-a înregistrat o îmbunătățire a eficienței energetice și în ceea ce privește utilizarea resurselor în UE, iar valoarea adăugată a sectorului bunurilor și serviciilor de mediu 31 crește constant. UE a dovedit că este posibilă creșterea verde: creșterea PIB-ului și reducerea simultană a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, UE este încă departe de a-și atinge obiectivul de dublare a ratei de utilizare circulară a materialelor provenite din deșeurile colectate până în 2030, comparativ cu 2020. Planul de acțiune actualizat al UE privind economia circulară 32 prevede mai multe inițiative-cheie care vor ajuta UE să reducă presiunea asupra resurselor naturale, să asigure o creștere durabilă și să creeze locuri de muncă. Punerea în aplicare a acestuia va fi esențială pentru eliminarea acestei discrepanțe.

Sunt necesare progrese suplimentare în ceea ce privește ODD 15 privind ecosistemele terestre, în timp ce starea ecosistemelor marine s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură (ODD 14). În conformitate cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 și cu Cadrul mondial pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal din decembrie 2022, UE intenționează să protejeze cel puțin 30 % din suprafața sa terestră și 30 % din zonele sale maritime până în 2030. Strategia UE pentru păduri pentru 2030 33 a pus accentul pe protejarea, refacerea și gestionarea durabilă a pădurilor din UE, ca o contribuție la ODD 15. Strategia UE privind solul 34 stabilește un obiectiv pe termen mediu pentru 2030, axat pe combaterea deșertificării și refacerea terenurilor și a solurilor degradate. Propunerea de lege privind refacerea naturii 35 stabilește obiective obligatorii de refacere a ecosistemelor degradate, în special a celor cu cel mai mare potențial de captare și de stocare a dioxidului de carbon.

Până în prezent, s-au înregistrat progrese mixte în ceea ce privește ODD 6 privind apa. O mai bună tratare a apelor uzate a redus poluarea organică a râurilor, a lacurilor și a mărilor din Europa. În același timp, excesul de nutrienți, poluanți industriali, reziduuri farmaceutice, produse cosmetice și pesticide din apă rămâne un motiv de îngrijorare. Deși situația în ceea ce privește igiena este, în general, foarte bună, între statele membre continuă să existe niveluri diferite de acces la serviciile de utilizare a apei și de salubritate, unele grupuri vulnerabile fiind dezavantajate.

UE a înregistrat rezultate mixte în ceea ce privește ODD 2 privind malnutriția și agricultura durabilă. Progresele realizate au fost puse sub presiune de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile produselor agricole au crescut în UE și la nivel mondial. UE și-a intensificat sprijinul pentru a ajuta persoanele cele mai afectate de efectele devastatoare ale creșterii insecurității alimentare la nivel mondial. În perioada 2020-2024, UE investește 8 miliarde EUR în securitatea alimentară la nivel mondial. Acțiunea UE s-a axat pe sprijinirea fermierilor cei mai afectați de costurile de producție mai ridicate. Aceste măsuri au fost combinate cu acțiuni care abordează schimbările structurale menite să promoveze agricultura, pescuitul și sistemele alimentare durabile și reziliente, precum și o alimentație mai sănătoasă, astfel cum se prevede în Strategia „De la fermă la consumator” 36 . Această strategie stabilește obiective concrete de transformare a sistemelor alimentare ale UE până în 2030 și promovează tranziția globală către sisteme alimentare durabile.

De asemenea, în contextul crizei energetice generate de invadarea Ucrainei de către Rusia, UE a continuat să își urmărească obiectivele în materie de decarbonizare. În 2022, UE a făcut pași importanți în direcția diversificării aprovizionării cu energie, a creșterii eficienței energetice și a accelerării implementării energiei din surse regenerabile. Aproape 300 de miliarde EUR sunt puse la dispoziție pentru sprijinirea investițiilor conexe în statele membre. Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu 18 % în perioada august 2022-martie 2023 comparativ cu media pentru aceeași perioadă din ultimii cinci ani consecutivi 37 . Decarbonizarea sistemelor energetice face parte din soluția structurală pe termen lung aflată în curs de implementare. Obiectivele pentru 2030 privind utilizarea energiei din surse regenerabile și eficiența energetică sunt revizuite în creștere. Prin propunerea de Act privind industria cu zero emisii nete, UE ia, de asemenea, măsuri pentru asigurarea capacității industriale cu zero emisii nete necesare pentru a-și îndeplini obiectivele în materie de climă și energie. Cele mai recente date incluse în setul de indicatori ai UE privind ODD nu reflectă încă pe deplin aceste efecte, inclusiv reducerea aprovizionării cu energie și creșterile bruște ale prețurilor asociate acestui context; cu toate acestea, în următorii ani se preconizează progrese semnificative către o energie curată și la prețuri accesibile (ODD 7).

În ceea ce privește ODD 11 privind orașele durabile, aproape 75 % din cetățenii UE locuiesc în orașe și zone urbane. Acestea oferă numeroase oportunități de angajare și pentru desfășurarea de activități economice și culturale, însă mulți locuitori se confruntă cu provocări sociale și de mediu. Problemele legate de locuințe, poluarea și criminalitatea sunt unele dintre cele mai grave provocări cu care se confruntă zonele urbane. Dezvoltarea urbană durabilă și integrată este esențială pentru punerea în aplicare a tranziției verzi, juste și digitale și a priorităților corespunzătoare ale UE la nivel local, fără a lăsa vreun loc în urmă. De aceea, UE și-a asumat trei noi angajamente voluntare în 2022 pentru a contribui la accelerarea punerii în aplicare a Noii agende urbane a ONU.

Neutralitatea climatică

Legea europeană a climei 38 , adoptată în 2021, este unică prin faptul că stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru atingerea neutralității climatice până în 2050 și pentru reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 39 . Punerea în aplicare pe teren a Pactului verde european este încă la început și ne putem aștepta ca ritmul să crească semnificativ în anii următori.

Propunerile legislative operaționalizează aceste obiective de reducere cu 55 % a emisiilor în toate sectoarele economice. Un element fundamental al acestui pachet este stabilirea prețului carbonului, sub forma sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, care este prima piață, ca importanță, a carbonului din lume și rămâne cea mai mare. Instituțiile UE au convenit recent asupra consolidării și extinderii comercializării certificatelor de emisii, a reducerii emisiilor naționale în sectorul transporturilor, al construcțiilor, al deșeurilor și al agriculturii, a încetării vânzării de autoturisme noi cu emisii de CO2 în UE până în 2035 (cu o flexibilitate pentru e-combustibili) și a creșterii absorbțiilor de carbon prin utilizarea terenurilor, silvicultură și agricultură.

Schimbările climatice și protecția biodiversității trebuie abordate la nivel mondial prin acțiuni concrete din partea tuturor țărilor. În ceea ce privește finanțarea, în temeiul Acordului de la Paris, țările dezvoltate s-au angajat să mobilizeze anual aproximativ 84 de miliarde EUR pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare. UE și statele sale membre sunt cei mai mari furnizori de finanțare publică a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice la nivel mondial – 23,04 miliarde EUR în 2021.

Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE urmărește obiectivele Pactului verde european la nivel mondial și înregistrarea de progrese în direcția realizării ODD relevante. Aproximativ 35 % din bugetul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală” (IVCDCI-EG) 40 contribuie la acțiunile climatice (ODD 13), inclusiv prin sprijin pentru energie durabilă (ODD 7). UE s-a angajat, de asemenea, să își dubleze finanțarea internațională pentru biodiversitate (ODD 15 și ODD 14) în perioada 2021-2027, în special pentru țările cele mai vulnerabile. De asemenea, UE și-a intensificat sprijinul în ceea ce privește agricultura durabilă (ODD 2), resursele de apă (ODD 6) și consumul și producția durabile (ODD 12), inclusiv economia circulară în țările partenere. Astfel cum se descrie mai jos, UE pune în aplicare „Global Gateway” 41 , strategia sa pentru investiții durabile în infrastructură la nivel mondial. Aceasta este oferta pozitivă prezentată de UE țărilor partenere pentru a sprijini realizarea ODD, inclusiv prin implicarea sectorului privat. Oferta include sprijinirea infrastructurii în domeniul energiei durabile și al combaterii schimbărilor climatice, în special prin inițiative emblematice precum inițiativa Africa-UE privind energia verde, inițiativa pentru tranziția verde în America Latină și zona Caraibilor sau inițiativa privind apa, energia și schimbările climatice în Asia Centrală. Aceste acțiuni sunt întreprinse în cadrul unei abordări de tip „Echipa Europa”, care reunește UE, statele sale membre și băncile naționale de dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Oameni și prosperitate – o economie în serviciul cetățenilor și o Europă pregătită pentru era digitală

O economie în serviciul cetățenilor

Ajutând economiile să se dezvolte și reducând sărăcia și inegalitățile, UE contribuie, de asemenea, în mod direct la realizarea mai multor ODD interconectate. S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea sărăciei și a excluziunii sociale (ODD 1) și în ceea ce privește economia și piața forței de muncă (ODD 8). În schimb, progresele înregistrate în ceea ce privește reducerea inegalităților (ODD 10) au fost moderate.

Figura 4: Contribuția ambiției emblematice „o economie în serviciul cetățenilor” la realizarea ODD

Guvernanța economică a UE îi permite să coordoneze în mod activ și eficace punerea în aplicare a Agendei 2030 în cele 27 de state membre în cadrul semestrului european – un cadru pentru o supraveghere și o coordonare integrată a politicilor economice și de ocupare a forței de muncă la nivelul UE. Analiza anuală a creșterii durabile adoptată de UE prezintă o agendă de politică economică menită să atenueze impactul negativ al șocurilor pe termen scurt și să continue eforturile de sprijinire a creșterii durabile și favorabile incluziunii și de sporire a rezilienței pe termen mediu, menținând, în același timp, flexibilitatea de a face față noilor provocări. Abordarea este structurată în jurul celor patru dimensiuni ale durabilității competitive (echitatea, durabilitatea mediului, productivitatea și stabilitatea macroeconomică). Semestrul european integrează realizarea ODD. Aceasta include rapoarte de țară anuale pentru toate statele membre 42 , fiecare evidențiind progresele și provocările legate de punerea în aplicare a măsurilor pentru ODD, și un raport cuprinzător de monitorizare statistică, care include o analiză aprofundată a progreselor înregistrate de UE în direcția realizării ODD.

În general, țintele stabilite de ODD în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, educația și competențele, condițiile de muncă, combaterea sărăciei și a inegalităților și promovarea egalității de șanse și a incluziunii sociale sunt urmărite la nivelul UE prin punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale 43 și prin construirea unei uniuni a egalității. Adoptat în martie 2021, Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale 44  definește trei obiective principale ambițioase la nivelul UE pentru 2030 în domeniile ocupării forței de muncă, competențelor și reducerii sărăciei. Aceste obiective includ o rată de ocupare a forței de muncă de 78 % (din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani), o rată de participare la activități de formare de 60 % în rândul tuturor adulților și o reducere cu cel puțin 15 milioane a numărului persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, din care cel puțin 5 milioane ar trebui să fie copii (comparativ cu 2019). Cu un buget total de peste 99 de miliarde EUR, Fondul social european Plus este un instrument financiar esențial pentru punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.

Creșterea economică și ocuparea forței de muncă sunt abordate în ODD 8. Economia UE a crescut cu 5,4 % în 2021, după o scădere în 2020 cauzată de pandemia de COVID-19. Se estimează că aceasta a crescut cu 3,5 % în 2022 și cu 0,8 % în 2023 45 . Rata de ocupare a forței de muncă în UE a atins un nou nivel record de 74,7 % în 2022, iar piețele forței de muncă au rămas de atunci puternice. Șomajul și șomajul de lungă durată înregistrau deja o tendință descrescătoare din 2014. Dacă această tendință pozitivă continuă, UE va fi în măsură să atingă obiectivul de a ajunge la o rată de ocupare a forței de muncă de 78 % până în 2030. Situația tinerilor pe piața forței de muncă este însă mai puțin bună. Începând din 2013, Garanția pentru tineret 46  a permis accesul la piața forței de muncă sau la educație pentru peste 24 de milioane de tineri.

În ceea ce privește ODD 1, numărul persoanelor din UE expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a scăzut substanțial de la 104,9 milioane (sau 24 % din populația UE) în 2015 la 95,4 milioane (21,7 %) în 2021. Numărul copiilor expuși acestor riscuri a scăzut de la 22,3 milioane în 2015 la 19,6 milioane în 2021. Cu toate acestea, există în continuare diferențe considerabile între țările UE în ceea ce privește ratele sărăciei. De asemenea, zonele rurale tind să fie expuse unui risc mai mare de sărăcie din cauza emigrației, a accesului limitat la servicii, a piețelor forței de muncă mai puțin ofertante și a oportunităților educaționale mai reduse. În ceea ce privește ODD 10, în UE există în continuare un decalaj mare de venituri între săraci și bogați, iar incluziunea socială a șomerilor, a migranților, a minorităților sau a persoanelor cu handicap rămâne o provocare.

Combaterea inegalităților și principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă

A nu lăsa pe nimeni în urmă este un angajament central în cadrul Agendei 2030. Inegalitățile reprezintă o provocare subiacentă care vizează toate ODD.

UE este hotărâtă să eradicheze sărăcia sub toate formele sale, să pună capăt discriminării și excluziunii sociale și să reducă inegalitățile. Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că UE se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă se reflectă în politicile interne și externe ale UE, inclusiv prin adoptarea unei abordări bazate pe drepturi și prin consolidarea accentului pus pe combaterea inegalităților.

Construirea unei Uniuni a egalității, cu o societate mai echitabilă și mai favorabilă incluziunii, fără discriminare, este o prioritate a UE. Uniunea egalității se bazează pe politici și acțiuni care creează condițiile necesare pentru ca toți oamenii să trăiască, să prospere și să se afirme fără discriminare. În acest sens, au fost adoptate și puse în aplicare strategii și planuri de acțiune care se referă direct la realizarea ODD, îndeosebi a obiectivelor 1, 4, 5, 8 și 10. Multe dintre acestea sunt menționate în această secțiune privind realizările importante ale UE și sunt detaliate în continuare în documentul de însoțire [SWD(2023) 700].

S-au luat măsuri concrete la nivelul UE prin politici de promovare și asigurare a echității și solidarității în economia socială de piață europeană. Pentru a-i ajuta în primul rând pe cei mai defavorizați, sunt necesare date defalcate pentru monitorizarea angajamentelor și elaborarea de politici pentru grupurile de populație cele mai vulnerabile și marginalizate. Anumite grupuri de populație, cum ar fi copiii, persoanele cu handicap, imigranții și romii, sunt expuse unui risc mai mare de sărăcie 47 . UE colectează periodic date referitoare la rezultatele socioeconomice ale persoanelor prin intermediul oficiului său pentru statistică ( Eurostat ) și al agențiilor sale specializate, inclusiv Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene ( FRA ), Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă ( Eurofound ) și Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ( EIGE ).

Pentru a asigura participarea deplină a persoanelor cu handicap, Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030) urmărește să îmbunătățească viața acestor persoane în actualul deceniu, în UE și în afara acesteia, inclusiv în situațiile de criză umanitară.

Principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă și combaterea inegalităților se află, de asemenea, în centrul parteneriatelor internaționale ale UE și fac parte din obiectivul de promovare a dezvoltării durabile. Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE acordă prioritate combaterii inegalităților și promovării unor societăți durabile și favorabile incluziunii. Un obiectiv general este de a reflecta contribuția multidimensională la combaterea inegalităților în conceperea, evaluarea comparativă și monitorizarea programelor sale. Acțiunea UE urmărește, de asemenea, să combată inegalitățile la nivel de politici, de exemplu prin îmbunătățirea sistemelor de protecție socială și a cadrelor fiscale și prin abordarea inegalităților în fața schimbărilor climatice și a degradării mediului. Mai multe inițiative emblematice în materie de egalitate sunt întreprinse la nivel mondial și în toate sectoarele: de la coeziunea socială la condiții de muncă decente și de la tranziția justă la digitalizarea centrată pe factorul uman.

Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE sprijină țările partenere în ceea ce privește îmbunătățirea mediului de afaceri și de investiții, investițiile private, sporirea incluziunii financiare și promovarea comerțului și a facilitării comerțului pentru dezvoltarea durabilă și lanțurile valorice (ODD 8, 9, 10). UE promovează condiții de muncă decente prin îmbunătățirea sustenabilității sociale, profesionale și a mediului (ODD 8), prin promovarea egalității de gen (ODD 5) și a emancipării femeilor și a tinerilor, prin combaterea inegalităților (ODD 10) și prin îmbunătățirea politicilor și sistemelor de formare profesională și educativă (ODD 4). În cadrul strategiei „Global Gateway”, UE a lansat deja mai multe proiecte printr-o abordare de tip „Echipa Europa”, cu capacitatea de a mobiliza mai multe surse de finanțare, inclusiv investiții din partea sectorului privat. Printre acestea se numără pachetul de investiții UE-Uniunea Africană privind coridoarele strategice de transport din Africa de Vest, Centrală și de Est, care vor contribui la o serie de ODD interconectate.

O Europă pregătită pentru era digitală

Pentru punerea în aplicare cu succes a Agendei 2030 și pentru a rămâne competitivă pe scena mondială, UE își transformă industria și infrastructura pentru a deveni mai ecologice și mai digitale și economia pentru a deveni mai circulară. Pandemia de COVID-19 a reafirmat beneficiile digitalizării în viața noastră de zi cu zi și a arătat de ce tranziția digitală este calea corectă de urmat. Tranziția digitală și cea verde merg mână în mână și se sprijină reciproc pentru a-și atinge potențialul maxim.

Figura 5: Contribuția ambiției emblematice „O Europă pregătită pentru era digitală” la realizarea ODD

S-au înregistrat progrese importante în ceea ce privește industria, inovația și infrastructura (ODD 9). Acțiunile UE se axează pe modernizarea industriilor și a infrastructurii sale, făcându-le mai verzi și mai digitale. Consolidarea infrastructurilor digitale este un pilon-cheie al deceniului digital 48 , programul care stabilește strategia UE privind transformarea digitală. Productivitatea este cea mai ridicată în anumite sectoare, cum ar fi tehnologia digitală și cea curată, care se preconizează că vor fi sectoarele de creștere ale viitorului. Pentru ca acestea să poată prospera în Europa, UE a adoptat un Plan industrial al Pactului verde 49 , o propunere legislativă privind inteligența artificială și servicii și piețe de date reglementate centrate pe factorul uman. Prin Actul privind cipurile 50 , UE va mobiliza investiții publice și private în valoare de peste 43 de miliarde EUR și va stabili măsuri pentru a pregăti, a anticipa și a răspunde rapid la orice viitoare perturbare a lanțurilor de aprovizionare, împreună cu statele membre și cu partenerii internaționali. Facilitarea și simplificarea accesului la finanțare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și un cadru de reglementare favorabil sunt esențiale pentru a deschide calea către tranziția verde și cea digitală. Tehnologia spațială sub forma navigației prin satelit și a observării Pământului este utilizată, de asemenea, pentru a îmbunătăți reziliența și durabilitatea agriculturii, a utilizării terenurilor și a resurselor marine și a transporturilor.

În același timp, UE promovează inovarea prin noua sa agendă europeană de inovare 51 , care urmărește să plaseze UE în avangarda noului val de inovare și de start-up-uri în domeniul tehnologiei profunde din cadrul Spațiului european de cercetare. Principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa, cu un buget de 95,5 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, contribuie la realizarea tuturor celor 17 ODD și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Aceste măsuri încep să dea roade. Numărul cererilor de brevete depuse la Oficiul European de Brevete a crescut. Cu toate acestea, intensitatea cercetării și dezvoltării în UE a înregistrat o creștere modestă, ajungând la 2,27 % în 2021, la mică distanță față de obiectivul de 3 % pentru 2030.

Educație și formare, competențe și copii

Tânăra generație este un actor-cheie în realizarea dezvoltării durabile. Grija față de tânăra generație contribuie la dezvoltarea și creșterea acesteia. Măsurile specifice sunt combinate cu servicii sociale puternice.

A nu lăsa pe nimeni în urmă presupune, de asemenea, ruperea cercului vicios intergenerațional al defavorizării, obiectiv urmărit de noua Strategie a UE privind drepturile copilului 52 și de Garanția europeană pentru copii 53 . Acestea din urmă garantează accesul efectiv al copiilor aflați în dificultate la servicii esențiale, cum ar fi îngrijire, educație, asistență medicală, alimentație sănătoasă și locuință adecvată.

Digitalizarea aduce, de asemenea, oportunități și beneficii pentru copii, dar și riscuri. Noua strategie „Un internet mai bun pentru copii” 54 urmărește să asigure faptul că copii sunt protejați, respectați și dotați cu mijloace de acțiune în mediul online. De asemenea, Comisia a propus noi acte legislative ale UE care să prevină și să combată abuzul sexual online asupra copiilor.

În ceea ce privește educația și formarea (ODD 4), pornind de la un nivel ridicat, UE a înregistrat progrese moderate în general. Pe de o parte, UE a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește educația timpurie, reducând numărul persoanelor care părăsesc timpuriu școala, promovând programe de ucenicie în educația și formarea profesională (EFP) și crescând rata de absolvire a învățământului terțiar. În UE există deja aproape 5 000 de instituții de învățământ superior și 18 milioane de studenți în învățământul terțiar. În 2020, 57,2 % din totalul absolvenților de învățământ terțiar din UE erau femei 55 . Pe de altă parte, participarea adulților la activități de învățare și ponderea adulților cu cel puțin competențe digitale de bază nu s-au îmbunătățit semnificativ din 2015, iar unul din cinci tineri europeni încă nu dispune de competențe adecvate de citire, matematică sau științe.

După Anul European al Tineretului din 2022, 2023 este Anul european al competențelor, care urmărește să promoveze creșterea investițiilor în formare și perfecționare, să asigure adaptarea competențelor la nevoile pieței muncii și corelarea aspirațiilor și a competențelor cu oportunitățile existente. Anul european al competențelor va stimula în mod specific realizarea ODD 4, 8 și 9. Programul Erasmus+ contribuie la îmbunătățirea calității și a relevanței sistemelor de învățământ prin asigurarea mobilității în scop educațional, cooperare instituțională și consolidarea capacităților la nivel mondial. La nivel global, pe baza Summitului ONU privind transformarea educației din 2022, UE va întreprinde acțiuni hotărâte legate de diferitele priorități în domeniul educației, cum ar fi formarea cadrelor didactice, consolidarea egalității și a incluziunii în educație și promovarea competențelor. Printr-o abordare de tip „Echipa Europa”, UE alocă în mod colectiv peste jumătate din fondurile globale pentru educație, cum ar fi Parteneriatul mondial pentru educație și „Educația nu poate aștepta”.

Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE sprijină țările partenere în ceea ce privește tranziția digitală. Platforma digitalizării pentru dezvoltare 56 este o nouă formă de cooperare digitală globală cu UE, care sprijină cadrele de reglementare privind mediul digital și datele, precum și competențele digitale. Prin strategia „Global Gateway”, UE sprijină inovarea în domeniul infrastructurii digitale la nivel mondial și acțiunile conexe în domeniul educației și cercetării, în special prin inițiative emblematice, cum ar fi Alianța digitală cu America Latină și zona Caraibilor sau inițiativa privind conectivitatea digitală în Asia Centrală.

Oameni și pace – promovarea modului nostru de viață european și un nou elan pentru democrația europeană

Promovarea modului nostru de viață european

Securitatea, justiția și instituțiile puternice sunt factori-cheie ai unei creșteri economice favorabile incluziunii și echitabile din punct de vedere social. Beneficiind de un cadru solid privind statul de drept și de instituții puternice, UE a înregistrat progrese semnificative în direcția realizării ODD 16. De asemenea, UE a înregistrat progrese importante până în 2020 în direcția realizării obiectivelor privind sănătatea și bunăstarea (ODD 3) și, în pofida regreselor cauzate de pandemia de coronavirus, tendința pozitivă se reia.

Figura 6: Contribuția ambiției emblematice „promovarea modului nostru de viață european” la realizarea ODD

Au fost puse bazele unei Uniuni Europene a sănătății pentru a proteja mai bine sănătatea fizică și mintală a cetățenilor UE, pentru a oferi UE și statelor sale membre mijloacele necesare pentru prevenirea și abordarea viitoarelor pandemii și pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor de sănătate ale UE. Cu un buget de 5,3 miliarde EUR pentru perioada 2021-2027, programul „UE pentru sănătate” 57 consolidează sistemele de sănătate. Planul european de combatere a cancerului 58 , cu o finanțare de 4 miliarde EUR, din care 1,25 miliarde EUR provin din bugetul programului „UE pentru sănătate”, consolidează prevenirea cancerului, cercetarea în acest domeniu și îngrijirea pacienților.

Pentru a-i proteja pe toți cetățenii UE, Comisia a elaborat o nouă strategie privind o uniune a securității 59 . Aceasta contribuie la promovarea unor societăți pașnice și favorabile incluziunii vizate de ODD 16. Strategia se axează pe domeniile prioritare în care UE poate ajuta statele membre să promoveze securitatea tuturor celor care trăiesc în Europa. Strategia este esențială pentru reducerea tuturor formelor de violență, pentru stoparea abuzurilor și a traficului de persoane, precum și pentru combaterea criminalității organizate și a terorismului.

Statul de drept este o valoare fundamentală a UE 60 . UE și-a consolidat treptat setul de instrumente pentru promovarea și protejarea statului de drept în UE 61 . Acest set include atât instrumente preventive, cât și reactive, inclusiv, de exemplu, rapoartele anuale privind statul de drept 62 , care permit identificarea și abordarea problemelor din statele membre ale UE sau proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor atunci când aspecte legate de statul de drept constituie încălcări ale dreptului UE 63 . Mecanismul privind statul de drept 64 , în centrul căruia se află rapoartele privind statul de drept, este un instrument de prevenire, conceput ca un ciclu anual de dialog strâns la care participă instituțiile UE, alături de statele membre, parlamentele naționale, societatea civilă și alte părți interesate, în scopul monitorizării și formulării de recomandări. De asemenea, Comisia a adoptat o strategie pentru consolidarea aplicării drepturilor fundamentale în UE 65 și prezintă rapoarte anuale cu privire la aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene 66 , în timp ce Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene prezintă rapoarte anuale cu privire la punerea în aplicare a Cartei pe teren.

Noul Pact privind migrația și azilul 67 propus urmărește să asigure gestionarea migrației printr-o abordare eficace, axată pe latura umană a migrației, cu norme echitabile și eficiente în materie de azil. În plus, pilonul extern al pactului sprijină țările partenere în gestionarea migrației de-a lungul coridoarelor de migrație, inclusiv prin cooperarea cu țările de origine, de tranzit și de destinație.

Solidaritate în fața pandemiei

Ca urmare a pandemiei de COVID-19, numărul deceselor în UE a crescut cu aproximativ 1,7 milioane 68 . Depășirea pandemiei prin știință și solidaritate a reprezentat o prioritate absolută. Prin intermediul strategiei UE privind vaccinurile, peste 1,7 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost livrate în toate colțurile Europei, 86 % din populația adultă din UE a fost vaccinată cu schema completă împotriva acestei boli și mii de vieți au fost salvate.

La nivel mondial, UE este unul dintre principalii donatori ai COVAX, mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19. În perioada noiembrie 2020-iunie 2022, UE a exportat peste 2,2 miliarde de doze de vaccinuri către un total de 167 de țări, dintre care 478 de milioane de doze au fost donate, prin intermediul COVAX, țărilor în dificultate, mai ales din Africa. Asistența umanitară a UE s-a axat, de asemenea, în mod specific pe asigurarea accesului la vaccinuri pentru persoanele cele mai vulnerabile care nu sunt incluse în programele naționale de vaccinare. Printr-o abordare de tip „Echipa Europa”, UE oferă în mod colectiv un sprijin substanțial la fondurile globale pentru sănătate și promovează consolidarea guvernanței globale în domeniul sănătății, în special OMS. Pentru o mai bună securitate sanitară la nivel mondial, noua Strategie a UE în domeniul sănătății la nivel mondial, adoptată în noiembrie 2022, orientează acțiunile UE în vederea asigurării unei mai bune pregătiri și a unui răspuns îmbunătățit la amenințările la adresa sănătății. În perspectiva anului 2030, obiectivul strategiei este de a recâștiga terenul pierdut în ceea ce privește țelurile în materie de sănătate din cadrul ODD, punând accentul pe consolidarea sistemelor de sănătate, acoperirea universală cu servicii de sănătate, asistența medicală primară, sănătatea publică și factorii determinanți ai stării de sănătate.

Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE promovează respectarea drepturilor omului și urmărirea obiectivelor de dezvoltare umană, precum și principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, vizând persoanele aflate în cele mai sărace și mai vulnerabile situații și în contexte de criză, în special în ceea ce privește sănătatea (ODD 3), educația (ODD 4), protecția socială (ODD 1) și egalitatea de gen (ODD 5). UE plasează combaterea sărăciei în centrul cooperării sale internaționale, integrând-o ca obiectiv transversal. UE acordă o mai mare prioritate combaterii inegalităților prin construirea unor societăți durabile și favorabile incluziunii (ODD 10). Cel puțin 20 % din bugetul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală” va contribui la dezvoltarea umană. UE întreprinde inițiative transformaționale de tip „Echipa Europa” axate pe dezvoltarea umană, cum ar fi „Producția de și accesul la vaccinuri, medicamente și tehnologii în domeniul sănătății în Africa” și „Inițiativa de formare a cadrelor didactice în Africa Subsahariană”, și oferă sprijin specific acțiunilor la nivel mondial.

Un nou elan pentru democrația europeană

În cadrul acestei ambiții emblematice, UE întreprinde acțiuni importante care contribuie în mod direct la realizarea ODD 5 privind egalitatea de gen, ODD 10 pentru reducerea inegalităților și ODD 16 pentru promovarea păcii, a justiției și a unor instituții puternice.

Figura 7: Contribuția ambiției emblematice „un nou elan pentru democrația europeană” la realizarea ODD

Pentru combaterea discriminării în UE în conformitate cu ODD 10 și ODD 16, Comisia a adoptat Planul de acțiune al UE de combatere a rasismului 69 , cadrul strategic al UE privind romii: egalitate, incluziune și participare 70 , Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ 71 , Strategia UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești 72 și Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030 73 . În plus, Comisia este pe deplin angajată în combaterea oricărei forme de discurs de incitare la ură și de infracțiune motivată de ură, care sunt ilegale în temeiul dreptului Uniunii 74 .

În ceea ce privește participarea publicului, Comisia se angajează să le ofere europenilor un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face UE și la impactul pe care îl are asupra lor, în concordanță cu ODD 16. UE încurajează în mod activ participarea cetățenilor, a întreprinderilor și a părților interesate la procesul de elaborare a politicilor UE. Oricine – nu doar cetățenii UE – poate oferi feedback online pe parcursul întregului ciclu de elaborare a politicilor prin intermediul portalului „Exprimați-vă părerea” 75 al Comisiei, care a fost utilizat inclusiv pentru această analiză voluntară. În total, Comisia a publicat peste 5 000 de sesiuni de formulare de observații și a primit peste 3 milioane de contribuții. Conferința privind viitorul Europei 76 a reprezentat o ocazie unică pentru dezbateri structurate cu cetățenii despre priorități-cheie, inclusiv despre modalitățile de realizare a ODD. Peste 750 000 de participanți și-au exprimat punctul de vedere și au participat la dezbaterile organizate cu privire la aproape 19 000 de idei. Pornind de la succesul Conferinței privind viitorul Europei, grupurile de dezbatere ale cetățenilor fac în prezent parte din procesul de elaborare a politicilor Comisiei în anumite domenii-cheie. În cadrul Conferinței au fost asumate angajamente pentru noi inițiative de politică care contribuie adesea la realizarea mai multor ODD relevante. În 2023, grupurile din noua generație de grupuri de dezbatere ale cetățenilor vor delibera cu privire la inițiativele referitoare la risipa alimentară, la mobilitatea în scopul învățării și la lumile virtuale.

Anul 2022 a marcat, de asemenea, împlinirea a 10 ani de la lansarea primei inițiative cetățenești europene 77 . Pentru cetățeni, inițiativa este o modalitate unică de a participa activ la elaborarea politicilor UE, solicitându-i în mod direct Comisiei să propună noi acte legislative.

Planul de acțiune pentru democrația europeană 78  este conceput pentru abilitarea cetățenilor și construirea unor democrații mai reziliente la nivelul UE prin promovarea unor alegeri credibile, transparente și favorabile incluziunii, prin consolidarea libertății mass-mediei și prin combaterea dezinformării. În 2023, cu un an înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, Comisia va prezenta un pachet privind apărarea democrației, care se va axa pe transparență, aspecte electorale, consolidarea spațiului civic și promovarea unei interacțiuni eficace și favorabile incluziunii a autorităților publice cu organizațiile societății civile și cu cetățenii. Toate acestea vizează consolidarea rezilienței democratice din interiorul UE. De asemenea, pachetul va fi în măsură să ia în considerare mai multe propuneri legate de democrație formulate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei în ceea ce privește implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a politicilor.

Având în vedere că dezinformarea și manipularea informațiilor au un impact negativ major asupra societății democratice, activitatea UE se va concentra în continuare pe dezinformare și ingerințe, garantând libertatea de exprimare ca una dintre cele mai importante valori ale societăților noastre.

Egalitatea de gen

Deși UE este un promotor puternic al egalității de gen și a înregistrat progrese semnificative în acest sens în ultimele decenii, sunt necesare eforturi suplimentare prin diverse acțiuni.

Strategia privind egalitatea de gen 79 pentru perioada 2020-2025 reprezintă o componentă majoră a acestui angajament în direcția unei Uniuni a egalității. Prin aceasta, UE urmărește să realizeze o Uniune în care femeile și bărbații să își urmeze liber calea aleasă în viață, să aibă șanse egale de a prospera și să poată fi, în condiții de egalitate, membri sau lideri ai societății noastre. Egalitatea de gen joacă, de asemenea, un rol-cheie în educație, în creșterea economică durabilă și în reducerea inegalităților. Numărul femeilor care ocupă posturi de conducere a crescut, iar disparitățile dintre bărbați și femei pe piața forței de muncă s-au redus. Cu toate acestea, disparitățile de gen rămân semnificative, iar violența de gen este încă o realitate.

Deși principiul egalității de remunerare pentru aceeași muncă este prevăzut în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene 80 , există încă o diferență de remunerare între femei și bărbați 81 . Noile măsuri obligatorii privind transparența salarială 82 vor asigura o mai mare transparență și o aplicare eficace a principiului egalității de remunerare. De asemenea, UE a adoptat noi norme pentru a asigura paritatea de gen în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă.

În martie 2022, Comisia a propus norme la nivelul UE pentru stoparea violenței de gen împotriva femeilor și a violenței domestice 83 . Normele propuse incriminează violul bazat pe lipsa consimțământului, mutilarea genitală a femeilor și violența cibernetică și îmbunătățesc accesul victimelor la justiție.

Prin intermediul parteneriatelor sale internaționale, UE urmărește aceste obiective la nivel mondial. În ceea ce privește ODD 16, guvernanța, pacea și securitatea constituie baza angajamentului extern al UE privind dezvoltarea durabilă. Progresele înregistrate cu privire la acest ODD au un efect multiplicator asupra tuturor ODD. UE adoptă o abordare bazată pe drepturile omului pentru punerea în aplicare a Agendei 2030, ancorându-și acțiunile în protejarea, respectarea și realizarea drepturilor omului 84 . UE acționează pentru a sprijini statul de drept, participarea publicului, nediscriminarea și egalitatea, precum și asumarea răspunderii, inclusiv prin măsuri specifice de sprijinire a societății civile și a apărătorilor drepturilor omului. UE promovează în mod activ responsabilizarea și participarea tinerilor, inclusiv prin intermediul Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii sale externe. De asemenea, UE contribuie la ODD 5 pe plan extern prin integrarea egalității de gen în parteneriatele sale internaționale și prin asigurarea faptului că cel puțin 85 % din toate acțiunile sale externe iau în considerare dimensiunea de gen. În plus, UE ia măsuri decisive împreună cu ONU, de exemplu, prin intermediul inițiativei Spotlight. Mai mult, se asigură că acțiunile umanitare finanțate de UE țin seama de dimensiunea de gen și de vârstă prin intermediul propriului său indicator umanitar de gen și vârstă. Ca atare, o evaluare recentă a arătat că, în 2021, 96 % din totalul ajutorului umanitar al UE a integrat considerente de gen și vârstă „într-o mare măsură” sau „într-o anumită măsură”.

Parteneriat – o Europă mai puternică pe plan internațional

Obiectivele UE, în special dubla tranziție verde și digitală, și ODD nu pot fi realizate fără o colaborare cu țările partenere și la nivel multilateral.

Figura 8: Contribuția ambiției emblematice „o Europă mai puternică pe plan internațional” la realizarea ODD

Prin adoptarea Consensului european privind dezvoltarea 85 din 2017, sprijinirea țărilor partenere vederea realizării ODD a devenit un obiectiv central al parteneriatelor internaționale ale UE. Eradicarea sărăciei, combaterea discriminării și a inegalităților și principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă se află în centrul parteneriatelor noastre internaționale, care urmăresc să promoveze dezvoltarea durabilă prin sprijinirea punerii în aplicare a Agendei 2030. Această acțiune hotărâtă în sprijinul ODD, combinată cu prioritățile UE, este dusă mai departe prin intermediul programelor din cadrul IVCDCI - „Europa globală”, principalul instrument de finanțare externă (inclusiv componenta de investiții a acestuia, Fondul european pentru dezvoltare durabilă Plus). Crearea de parteneriate cu sectorul privat este esențială pentru mobilizarea investițiilor financiare necesare pentru a avansa în direcția realizării ODD. UE promovează instrumente financiare inovatoare, cum ar fi combinarea surselor de finanțare din sectorul privat și din cel public și furnizarea de garanții pentru sprijinirea investițiilor private în țările partenere, în special în țările care au cel mai mult nevoie de sprijin.

Lansată în decembrie 2021, inițiativa „Global Gateway” reprezintă oferta și contribuția efectivă a UE la consolidarea mijloacelor de punere în aplicare și la revitalizarea parteneriatelor internaționale (ODD 17), în vederea alinierii la Agenda 2030 și la obiectivele sale de dezvoltare durabilă, precum și la Acordul de la Paris. „Global Gateway” contribuie la promovarea unor investiții publice și private mai ample în conectivitatea durabilă, în special prin infrastructura de transport, energetică și de digitalizare și conexiunile interpersonale asociate (în domeniul sănătății și al educației). Pentru a sprijini tranziția verde și cea digitală la nivel mondial, alături de ODD, UE și statele sale membre pun în aplicare inițiativa „Global Gateway” în cadrul unei abordări de tip „Echipa Europa”. În parteneriat cu țările partenere, „Global Gateway” urmărește să mobilizeze surse multiple de finanțare, inclusiv investiții din sectorul privat, pentru a contribui la reducerea deficitului de investiții la nivel mondial. UE își propune să mobilizeze în mod colectiv investiții în valoare de până la 300 de miliarde EUR până în 2027, din care jumătate în Africa. Fiecare proiect din cadrul inițiativei „Global Gateway” finanțat din bugetul UE va identifica și va integra ODD relevante în toate etapele – de la concepere până la punerea în aplicare și raportare.

Figura 9: „Global Gateway” și ODD

În ansamblu, UE și statele sale membre sunt principalii donatori de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD) la nivel mondial, acordând împreună un sprijin de 92,8 miliarde EUR în 2022 (pe baza cifrelor preliminare ale OCDE), ceea ce reprezintă 43 % din asistența furnizată la nivel mondial. Aceasta corespunde unui procent de 0,59 % din venitul lor național brut (VNB) colectiv. Acestea își mențin angajamentul de a-și atinge obiectivul colectiv de a furniza 0,7 % din VNB sub formă de AOD până în 2030, în conformitate cu Agenda 2030.

Printr-o abordare de tip „Echipa Europa”, UE și statele sale membre au sprijinit țările partenere în direcția unei redresări durabile aliniate la ODD. În acest scop, acestea au alocat 47,7 miliarde EUR de la începutul pandemiei de COVID-19 până la sfârșitul anului 2021. La aceasta se adaugă eforturi de mobilizare a investițiilor din partea sectorului privat în vederea obținerii unui impact transformațional.

UE este ferm hotărâtă să promoveze multilateralismul eficace, în centrul căruia se află ONU, în special în ceea ce privește punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivel mondial. Aceasta include implicarea în acest efort colectiv a ONU, a grupurilor de state G7 și G20, a Grupului Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internațional, a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a altor părți interesate. Acest lucru implică, de asemenea, consolidarea guvernanței globale acolo unde este cel mai necesar, în special în ceea ce privește bunurile publice globale, care trebuie să fie protejate și gestionate în mod colectiv pentru a înregistra progrese în direcția realizării ODD. UE coordonează eforturile de reducere și atenuare a schimbărilor climatice, de protecție a biodiversității și de guvernanță a oceanelor. Aceste eforturi și parteneriate vor sprijini realizarea mai multor ODD, având în vedere natura lor interconectată.

Coerența politicilor în favoarea dezvoltării

Responsabilii de elaborarea politicilor din UE trebuie să ia în considerare impactul extern asupra țărilor partenere atunci când pun în aplicare politicile interne. Această cerință din tratatele UE este cunoscută, în general, drept „coerența politicilor în favoarea dezvoltării” și este evidențiată în Consensul european privind dezvoltarea din 2017 ca element esențial al strategiei UE de realizare a ODD.

Această cerință este acum pusă în aplicare în contextul realizării Agendei 2030 la nivel mondial, cu un accent extins dincolo de cele cinci provocări strategice tradiționale (comerț și finanțe, schimbări climatice, securitate alimentară, migrație și securitate) pentru a reflecta noua dinamică interconectată a ODD. Raportarea privind coerența politicilor în favoarea dezvoltării a devenit parte integrantă a unei raportări cuprinzătoare privind realizarea ODD și, prin urmare, este abordată în cadrul acestei analize voluntare.

UE urmărește să dezvolte abordări comune cu parteneri-cheie pentru a promova parteneriate și alianțe fiabile într-un context global, contribuind astfel la consolidarea ordinii mondiale bazate pe norme și a dreptului internațional. Aceasta include sprijinirea dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, precum și punerea în aplicare eficace a acestora, care reprezintă o condiție pentru înregistrarea de progrese în direcția realizării ODD, un obiectiv deosebit de important cu ocazia celei de a 75-a aniversări a Declarației universale a drepturilor omului. UE și statele sale membre sunt principalii donatori la nivel mondial în sprijinul democrației, al statului de drept și al respectării drepturilor omului. În plus, statele membre ale UE au avut un rol esențial și în adoptarea, în aprilie 2023, a unei rezoluții a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care se reafirmă rolul central al drepturilor omului în eforturile de repunere a ODD pe drumul cel bun.

Comerțul deschis, bazat pe norme și echitabil este un instrument esențial pentru promovarea dezvoltării durabile și pentru creșterea prosperității și a bunăstării. UE își asumă un rol activ în promovarea unei agende comerciale solide pentru a stabili cele mai înalte standarde globale posibile și pentru a contribui la realizarea ODD la nivel internațional. Durabilitatea și înregistrarea de progrese în direcția realizării ODD se află, de asemenea, în centrul Revizuirii politicii comerciale a UE 86  pentru anii următori. Fiecare nou acord comercial bilateral cuprinzător dintre UE și partenerii săi include un capitol privind comerțul și dezvoltarea durabilă care promovează angajamente ferme în ceea ce privește clima, mediul și protecția muncii, precum și egalitatea de gen. UE urmărește, de asemenea, o nouă generație de acorduri de investiții care vizează facilitarea investițiilor durabile și includ angajamente ferme referitoare la instrumentele internaționale privind drepturile omului, standardele de muncă, conservarea mediului și buna guvernanță. Aceste angajamente se află, de asemenea, în centrul sistemului generalizat de preferințe al UE, îndeosebi prin regimul special de încurajare a dezvoltării durabile și a bunei guvernanțe (SGP+). Regulamentul UE privind combaterea torturii reflectă, de asemenea, angajamentul UE față de eradicarea torturii și a pedepsei cu moartea.

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) trebuie să contribuie la asigurarea unei redresări globale durabile, verzi și favorabile incluziunii în urma pandemiei, în concordanță cu ODD. UE a avut un rol activ în negocierile care au condus la încheierea cu succes în 2022 a Acordului OMC privind subvențiile pentru pescuit, abordând astfel un obiectiv explicit stabilit în Agenda 2030.

Realizarea efectivă a ODD presupune, de asemenea, ca lucrătorii să se bucure de condiții de muncă decente la nivel mondial. UE ia deja măsuri ferme pentru a promova condiții de muncă decente la nivel mondial și eliminarea muncii copiilor și a muncii forțate, în concordanță cu ODD. Printre parteneri-cheie în acest demers se numără Organizația Internațională a Muncii, OCDE și G7 și G20.

UE joacă un rol activ în promovarea unor politici macroeconomice solide și durabile la nivel mondial și în țările partenere prin diplomație economică și dialoguri macroeconomice ca parte a relațiilor sale bilaterale, inclusiv în cadrul forurilor multilaterale precum G20.

4.Lecții învățate și privire în perspectivă către 2030

Mai multe lecții valoroase învățate oferă baza pentru noi acțiuni în vederea accelerării punerii în aplicare a Agendei 2030 în cadrul UE și în cadrul parteneriatelor sale internaționale.

Instituții puternice și un proces legislativ bazat pe date concrete pentru a asigura coerența politicilor în favoarea dezvoltării durabile

Adoptarea unei abordări la nivelul întregii administrații pentru înregistrarea de progrese în direcția realizării ODD asigură supravegherea și coordonarea politică la toate nivelurile. UE se va asigura că inițiativele sale ambițioase sunt puse în aplicare în mod eficace pe teren la nivel național, regional și local. Dimensiunile economică, socială, de mediu și de guvernanță ale dezvoltării durabile sunt integrate în mod echilibrat în toate etapele procesului de elaborare a politicilor. Cadrul pentru o mai bună legiferare 87 al Comisiei prevede ca evaluarea impactului fiecărei propuneri legislative să identifice modul în care acțiunea UE va contribui la realizarea ODD. Studiile de impact și evaluările abordează interconexiunile, sinergiile și compromisurile dintre ODD relevante.

Valorificarea bugetului disponibil

Bugetul UE este un instrument eficace pentru realizarea de progrese majore în ceea ce privește Agenda 2030. UE a înregistrat deja progrese în ceea ce privește integrarea ODD în ciclul său bugetar. În cazul parteneriatelor internaționale, ODD sunt integrate în mod activ în conceperea proiectelor și a programelor, în cadrele de rezultate (în combinație cu prioritățile UE) și în rapoartele anuale privind punerea în aplicare a instrumentelor de acțiune externă ale UE.

O comunicare mai bună cu cetățenii și o abordare la nivelul întregii societăți

Realizarea ODD nu este doar o chestiune care ține de competența autorităților publice, ci implică, de asemenea, participarea deplină a societății civile și a sectorului privat. Pentru realizarea efectivă a ODD, acestea trebuie să fie sprijinite în mod activ printr-o comunicare care să implice cetățenii, autoritățile naționale, regionale și locale, mass-media, organizațiile societății civile, sectorul privat și părțile interesate de la fața locului. Beneficiile ar trebui prezentate în mod clar, în timp ce provocările rămase ar trebui abordate în mod transparent. Implicarea susținută a organizațiilor societății civile, a partenerilor sociali, a autorităților naționale, regionale și locale și a organizațiilor de la nivelul UE, inclusiv a Comitetului Economic și Social European și a Comitetului Regiunilor, este importantă pentru mobilizarea părților interesate de la nivel național și a comunităților regionale esențiale pentru realizarea ODD. În acest sens, Pactul climatic european 88  facilitează interacțiunea cu cetățenii și organizațiile cu privire la modul în care acțiunile climatice pot sprijini înregistrarea de progrese în direcția realizării ODD 13 și a unor ODD interconectate.

Monitorizarea și raportarea

La nivel mondial, UE participă activ la reuniunile anuale ale Forumului politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă (HLPF), care este principala platformă pentru monitorizarea și revizuirea punerii în aplicare a Agendei 2030. Prezenta analiză voluntară va fi prezentată în cadrul reuniunii HLPF din 2023 ca o contribuție a UE la acest efort universal comun de evaluare inter pares.

De asemenea, Comisia prezintă periodic rapoarte cu privire la progresele înregistrate în direcția realizării ODD în cadrul politicilor și acțiunilor interne și externe ale UE. Eurostat publică anual un raport privind progresele înregistrate în direcția realizării ODD, pe baza celor mai relevanți indicatori privind ODD la nivelul UE.

Angajamentul UE în ceea ce privește ODD la nivel mondial

UE se angajează să sprijine accelerarea realizării ODD la nivel mondial, inclusiv în relațiile cu țările partenere și la nivel multilateral. Parteneriatele internaționale ale UE și principalul instrument de finanțare externă al UE, IVCDCI - „Europa globală”, includ priorități care cuprind întreaga Agendă 2030 și principiile acesteia, în special principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Strategia „Global Gateway” a UE va contribui în mod direct la realizarea de progrese cu privire la o serie de ODD interconectate. UE sprijină discuțiile privind arhitectura financiară internațională, cu accent pe reforma băncilor multilaterale de dezvoltare, pentru a se asigura că acestea sunt adecvate scopului și pentru a înregistra progrese în direcția realizării ODD.

Perspective

- În urma revizuirii cadrului pentru o mai bună legiferare, UE se va asigura că propunerile legislative contribuie la realizarea ODD.

- UE își va continua angajamentul de a raporta cu privire la realizarea ODD în toate programele relevante ale Uniunii.

- Pe baza contribuției lor la pregătirea analizei voluntare, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor vor continua să joace un rol-cheie ca platforme de schimb periodic de opinii cu părțile interesate cu privire la realizarea ODD.

- UE își va îmbunătăți periodic setul de indicatori privind ODD, inclusiv prin abordarea efectelor de propagare externe, și va integra în continuare ODD în rapoartele sale.

- UE va continua să integreze în mod activ ODD în punerea în aplicare a inițiativelor emblematice din cadrul „Global Gateway” și în investițiile în infrastructura durabilă, intensificându-și în același timp eforturile de mobilizare a sectorului privat în sprijinul ODD.

- UE va depune eforturi mai mari pentru a aborda inegalitățile în cadrul acțiunilor sale externe, contribuind la construirea unor societăți durabile și favorabile incluziunii.

Concluzii

Prezenta analiză prezintă gama largă de acțiuni pe care UE le-a întreprins în toate domeniile sale de politică pentru realizarea ODD, precum și angajamentele care contribuie în mod direct la realizarea ODD.

În pofida provocărilor și a crizelor recente, UE se angajează pe deplin să ia măsuri pentru a înregistra progrese în direcția realizării tuturor ODD și va continua să le monitorizeze.

Adoptând o abordare la nivelul întregii administrații, UE va promova soluții de cooperare, așa cum a făcut-o anterior în vederea depășirii pandemiei, pentru a accelera redresarea economică, pentru a sprijini Ucraina și pentru a asigura durabilitatea pe plan intern și extern. În același timp, autoritățile europene naționale, regionale și locale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, sectorul privat și părțile interesate de la fața locului trebuie să colaboreze în continuare pentru a aborda provocările rămase și a găsi soluții care să promoveze ODD. Acest lucru trebuie realizat printr-o abordare la nivelul întregii societăți, care să nu lase pe nimeni în urmă.

Summitul privind ODD din 2023 oferă comunității mondiale ocazia de a analiza progresele înregistrate în direcția realizării ODD și de a da un nou impuls politic pentru accelerarea acestui proces. De asemenea, în cadrul summitului privind ODD pot fi prezentate propuneri din raportul „Agenda noastră comună” al Secretarului General al ONU pentru a accelera punerea în aplicare a Agendei 2030. Summitul viitorului din 2024 propus de Secretarul General al ONU și summitul privind ODD au același obiectiv general, și anume de a crea condițiile pentru un viitor durabil, echitabil și favorabil incluziunii, Agenda 2030 reprezentând foaia noastră de parcurs comună. UE așteaptă cu interes desfășurarea cu succes a summitului privind ODD, care să reunească toate țările și părțile interesate pentru a conveni asupra unor acțiuni concrete ambițioase cu scopul de a accelera punerea în aplicare a Agendei 2030. UE se angajează să accelereze punerea în aplicare a Agendei 2030 într-o direcție comună pentru intensificarea eforturilor la nivel mondial în direcția dezvoltării durabile, a echității și a prosperității.

(1)

   Acordul de la Paris: https://www.un.org/en/climatechange/paris-agreement .

(2)

    Finanțarea pentru dezvoltare - Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU .

(3)

      Orientările politice ale președintei von der Leyen: O Uniune mai ambițioasă - Programul meu pentru Europa.

(4)

     Un cadru pentru o supraveghere și o coordonare integrată a politicilor economice și de ocupare a forței de muncă la nivelul UE.

(5)

      delivering_on_uns_sustainable_development_goals_staff_working_document_en.pdf (europa.eu) .

(6)

      Prezentare generală - Obiective de dezvoltare durabilă - Eurostat (europa.eu) .

(7)

      Consensul european privind dezvoltarea (europa.eu) .

(8)

    Raportul din 2022 al Secretarului General al ONU: Progresele înregistrate în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă .

(9)

     SWD(2023) 700.

(10)

     SWD(2023) 701.

(11)

     SWD(2023) 702.

(12)

     SWD(2023) 703.

(13)

   Portalul Eurostat privind monitorizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă: https://ec.europa.eu/eurostat/web/sdi ; a se vedea, de asemenea, rapoartele de dezvoltare durabilă pentru Europa ale Rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU .

(14)

    EUR-Lex - 32021R1119 - RO - EUR-Lex (europa.eu) .

(15)

   Nivelul emisiilor interne nete ale UE în 2021 (cele mai recente date disponibile) este, în linii mari, în concordanță cu traiectoria către îndeplinirea acestor obiective ambițioase, însă viteza de reducere trebuie să crească în mod semnificativ.

(16)

    SWD(2020) 400 final: Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU – O abordare cuprinzătoare .

(17)

   O Uniune mai ambițioasă: https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/43a17056-ebf1-11e9-9c4e-01aa75ed71a1 .

(18)

     Scrisorile de misiune sunt disponibile pe pagina fiecărui comisar: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/timmermans_en . 

(19)

    Raportul global din 2019 al ONU privind dezvoltarea durabilă | Organizația Națiunilor Unite .

(20)

   În figură, ODD sunt prezentate în cadrul unei priorități politice specifice a Comisiei, cu care sunt strâns asociate; se poate observa că majoritatea ODD contribuie în proporții diferite la mai multe priorități.

(21)

   Mai multe informații cu privire la programele de lucru ale Comisiei: https://commission.europa.eu/strategy-documents/commission-work-programme .

(22)

   Textul declarației comune este disponibil aici .

(23)

   Mai multe informații despre Agenda pentru o mai bună legiferare sunt disponibile aici .

(24)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(25)

   Împreună cu NextGenerationEU, instrumentul temporar conceput pentru a stimula redresarea.

(26)

   Fondurile politicii de coeziune: Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus și Fondul pentru o tranziție justă.

(27)

   Harta și linkurile către analizele naționale voluntare ale statelor membre ale UE sunt disponibile aici .

(28)

   Mai multe informații despre localizarea ODD în UE pot fi găsite aici   și aici .

(29)

     Măsurate în raport cu obiectivele mai ambițioase ale Legii europene a climei.

(30)

    COM(2019) 640 final/3 din 18 martie 2020 .

(31)

   Sectorul bunurilor și serviciilor de mediu este acea parte a economiei implicată în producția de bunuri și servicii utilizate în activități de protecție a mediului și de gestionare a resurselor.

(32)

    COM(2020) 98 final din 11 martie 2020 .

(33)

      COM(2021) 572 final .

(34)

      COM(2021) 699 final .

(35)

    Legea privind refacerea naturii (europa.eu) .

(36)

   A se vedea mai multe detalii aici: https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/farm-fork-strategy_ro .

(37)

   Sursă: Eurostat. Link .

(38)

    EUR-Lex - 32021R1119 - RO - EUR-Lex (europa.eu) .

(39)

   Nivelul emisiilor interne nete ale UE în 2021 (cele mai recente date disponibile) este, în linii mari, în concordanță cu traiectoria către îndeplinirea acestor obiective ambițioase, însă viteza de reducere trebuie să crească în mod semnificativ.

(40)

    Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală” (eur-lex.europa.eu) .

(41)

    Global Gateway (europa.eu) .

(42)

    Semestrul european 2022: Rapoarte de țară (europa.eu) .

(43)

    Pilonul european al drepturilor sociale în 20 de principii (europa.eu) .

(44)

      Plan de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale (europa.eu) .

(45)

    Previziunile economice din iarna anului 2023: se estimează că economia UE va evita recesiunea, dar continuă să existe dificultăți (europa.eu) .

(46)

   Garanția pentru tineret consolidată este un angajament asumat de toate statele membre pentru a se asigura că toți tinerii cu vârsta sub 30 de ani beneficiază de o ofertă de angajare de calitate, de o opțiune de continuare a studiilor, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de patru luni de la momentul în care devin șomeri sau de la momentul în care nu mai urmează o formă de învățământ formal. Mai multe informații sunt disponibile aici .

(47)

   Capitolul special al Agenției pentru Drepturi Fundamentale: Implementing the Sustainable Development Goals in the EU: a matter of human and fundamental rights (iunie 2019).

(48)

    COM(2021) 118 final din 9 martie 2021 .

(49)

   Planul industrial al Pactului verde pentru era cu zero emisii nete este un plan de consolidare a competitivității industriei europene cu zero emisii nete și de sprijinire a tranziției rapide către neutralitatea climatică. Mai multe detalii sunt disponibile aici COM(2023) 62 final din 1 februarie 2023 .

(50)

    COM(2022) 45 final din 8 februarie 2023 .

(51)

    COM(2022) 332 final din 5 iulie 2022 .

(52)

    COM(2021) 142 final din 24 martie 2021 .

(53)

    Recomandarea (UE) 2021/1004 a Consiliului din 14 iunie 2021 de instituire a unei Garanții europene pentru copii .

(54)

    COM(2022) 212 final din 11 mai 2022 .

(55)

   Eurostat:  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Tertiary_education_statistics .

(56)

   Link aici .

(57)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(58)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(59)

    COM(2020) 605 final din 24 iulie 2020 .

(60)

   Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

(61)

   Comunicare a Comisiei, Consolidarea statului de drept în cadrul Uniunii, COM(2019) 343.

(62)

      Mecanismul privind statul de drept (europa.eu) .

(63)

      https://commission.europa.eu/law/application-eu-law/role-member-states-and-commission/infringement-procedure_ro . 

(64)

    https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/rule-law-mechanism_ro .

(65)

    COM(2020) 711 final din 2 decembrie 2020 .

(66)

    https://commission.europa.eu/aid-development-cooperation-fundamental-rights/your-rights-eu/eu-charter-fundamental-rights/application-charter_ro .

(67)

    COM(2020) 609 final din 23 septembrie 2020 .

(68)

   În perioada ianuarie 2020-decembrie 2022, comparativ cu numărul mediu de decese înregistrate în perioada 2016-2019.

(69)

     Mai multe informații sunt disponibile aici .

(70)

     Mai multe informații sunt disponibile aici .

(71)

     COM(2020) 698 final.

(72)

    COM(2021) 615 final .

(73)

      COM(2021) 615 final.

(74)

      Decizia-cadru din 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei .

(75)

   Portalul „Exprimați-vă părerea”:  https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say_ro .

(76)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(77)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(78)

    COM(2020) 790 final din 3 decembrie 2020 .

(79)

    COM(2020) 152 final din 5 martie 2020 .

(80)

    Articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene .

(81)

    https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_05_20/default/table?lang=en .

(82)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(83)

    COM(2022) 105 final din 8 martie 2022 .

(84)

   SWD(2021) 179 final din 30 iunie 2021.

(85)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(86)

    COM(2021) 66 final din 18 februarie 2021 .

(87)

   Mai multe informații sunt disponibile aici .

(88)

   Pactul climatic european: https://climate-pact.europa.eu/ .

Top