Beleidsgroep radiospectrum
SAMENVATTING VAN:
Besluit tot oprichting van de Beleidsgroep radiospectrum
WAT IS HET DOEL VAN HET BESLUIT?
- Het besluit strekt tot instelling van de Beleidsgroep radiospectrum (RSPG, Radio Spectrum Policy Group), een adviesgroep op hoog niveau die de Europese Commissie bijstand verleent bij de ontwikkeling van radiospectrumbeleid.
- Er wordt rekening gehouden met technische, economische, politieke, culturele, strategische, gezondheids- en maatschappelijke overwegingen, evenals met de potentieel tegenstrijdige behoeften van radiospectrumgebruikers. Bij de opzet is ervoor gezorgd dat een evenwichtige situatie wordt bereikt die eerlijk, niet-discriminerend en evenredig is.
KERNPUNTEN
De RSPG verleent op strategisch niveau en op verzoek bijstand en geeft advies aan de Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie over de volgende onderwerpen:
- radiospectrumbeleid en coördineren van de beleidsaanpak;
- coördinatie en samenwerking tussen de Commissie, de lidstaten van de Europese Unie (EU) en de relevante autoriteiten van de lidstaten bij de tenuitvoerlegging van bestaand(e) EU-radiospectrumwetgeving, -programma’s en -beleid, waaronder Richtlijn (EU) 2018/1972 (zie samenvatting) die strekte tot de opzet van het Europees wetboek voor elektronische communicatie, waarin de rol van de RSPG werd uitgebreid;
- coördineren of harmoniseren van voorwaarden met betrekking tot de beschikbaarheid en het efficiënt gebruik van radiospectrum, waar van toepassing;
- wetgevingsvoorstellen voor meerjarige programma’s voor het radiospectrumbeleid en vrijgeven van spectrum voor gedeeld gebruik;
- Aanbevelingen van de Commissie over het regelgevingskader met betrekking tot het radiospectrum, onverminderd de rol van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec), dat is opgezet bij Verordening (EU) 2018/1971 (zie samenvatting).
Lidmaatschap van de RSPG
Het lidmaatschap van de RSPG bestaat uit de autoriteiten van lidstaten. De Commissie neemt aan alle vergaderingen deel en verzorgt het secretariaat. Elke lidstaat benoemt een vertegenwoordiger op hoog niveau die de algemene verantwoordelijkheid draagt voor het strategische radiospectrumbeleid.
De RSPG kan waarnemers uitnodigen, waaronder waarnemers van:
De waarnemers kan worden toegestaan om aan discussies deel te nemen en hun deskundigheid te delen, maar hebben geen stemrecht en nemen niet deel aan het formuleren van aanbevelingen of een advies. De RSPG kan ook vertegenwoordigers van de sector uitnodigen om standpunten te presenteren.
Werking
- Als onderdeel van de adviesfunctie houdt de RSPG zich bezig met diverse ontwikkelingen op het gebied van technologie, markt en regelgeving waar deze het gebruik betreffen van radiospectrum in het kader van relevant EU-beleid voor de interne markt op gebieden als elektronische communicatie, de informatiemaatschappij en andere sectoren en activiteiten, zoals vervoer, onderzoek en ontwikkeling of gezondheid.
- Op verzoek van de Commissie, de Raad en het Europees Parlement of op eigen initiatief neemt de RSPG adviezen en verslagen aan.
- Zij worden aangenomen op basis van een consensus of een gewone meerderheid. Leden die stemmen tegen aannemen, hebben het recht om een verklaring toe te voegen waarin de motivering van hun standpunt kort wordt weergegeven.
- De Commissie kan subgroepen instellen om specifieke vraagstukken te onderzoeken en kan opdracht geven tot extern onderzoek als ondersteuning van het werk van de RSPG. Deelnemers aan activiteiten van de RSPG en van subgroepen ontvangen geen bezoldiging.
- De RSPG wint in een vroeg stadium breed advies in bij marktdeelnemers, consumenten en eindgebruikers. Zulke raadplegingen hebben de betrokkenheid tot doel van alle relevante belanghebbenden, commerciële en niet-commerciële radiospectrumgebruikers en enige andere partij met een belang. Ook is het meeste van wat de RSPG voortbrengt het voorwerp van een formele openbare raadpleging.
- De RSPG publiceert een jaarlijks werkprogramma en de meeste officiële resultaten van het werk worden openbaar gemaakt.
Intrekking
Het besluit strekt tot intrekking en vervanging van Besluit 2002/622/EG, waarbij de RSPG oorspronkelijk werd ingesteld.
VANAF WANNEER IS HET BESLUIT VAN TOEPASSING?
Het is sinds 2 juli 2019 van toepassing.
ACHTERGROND
Zie voor meer informatie:
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Besluit van de Commissie van 11 juni 2019 oprichting van de Beleidsgroep radiospectrum en tot intrekking van Besluit 2002/622/EG (PB C 196 van 12.6.2019, blz. 16-21).
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (herschikking) (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 36-214).
Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn (EU) 2018/1972 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.
Verordening (EU) 2018/1971 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot instelling van het Orgaan van Europese regulerende instanties voor elektronische communicatie (Berec) en het Bureau voor ondersteuning van Berec (Berec-Bureau), tot wijziging van Verordening (EU) 2015/2120 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1211/2009 (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 1-35).
Laatste bijwerking 24.11.2021