EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europees wetboek voor elektronische communicatie

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2018/1972 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn:

  • stelt een reeks bijgewerkte regels vast voor de regulering van elektronische communicatienetwerken (telecomnetwerken), telecommunicatiediensten en bijbehorende faciliteiten en diensten;
  • zet taken uiteen voor nationale regelgevende instanties en andere relevante instanties en stelt een reeks procedures vast om ervoor te zorgen dat het regelgevingskader in de hele Europese Unie (EU) wordt geharmoniseerd;
  • is erop gericht om concurrentie en meer investeringen in 5G* en netwerken met zeer hoge capaciteit te stimuleren, zodat alle burgers en bedrijven in de EU kunnen profiteren van hoogwaardige connectiviteit, een hoog niveau van consumentenbescherming en een ruimere keuze aan innovatieve digitale diensten.

KERNPUNTEN

De algemene doelstellingen zijn:

  • bevorderen van de connectiviteit met en de benutting van netwerken met een zeer hoge capaciteit, met inbegrip van vaste, mobiele en draadloze netwerken, voor alle burgers en bedrijven van de EU;
  • bevorderen van de belangen van de burgers van de EU door:
    • erop toe te zien dat op basis van daadwerkelijke mededinging optimaal kan worden geprofiteerd wat betreft keuze, prijs en kwaliteit,
    • de beveiliging van netwerken en diensten te handhaven,
    • een hoog beschermingsniveau voor consumenten te waarborgen via specifieke regels en
    • aandacht te schenken aan de behoeften van specifieke maatschappelijke groeperingen, met name personen met een handicap, ouderen en personen met speciale sociale behoeften;
  • vergemakkelijken van de toegang tot de markt en bevorderen van mededinging bij de levering van telecommunicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten;
  • bijdragen tot de ontwikkeling van de interne markt voor telecomnetwerken en -diensten in de EU, door het ontwikkelen van gemeenschappelijke regels en voorspelbare regelgeving op het gebied van:
    • het doeltreffend, efficiënt en gecoördineerd gebruik van het radiospectrum,
    • open innovatie,
    • de ontwikkeling van trans-Europese netwerken,
    • de beschikbaarheid en interoperabiliteit van pan-Europese diensten en
    • eind-tot-eind connectiviteit.

De EU-lidstaten hebben de volgende verantwoordelijkheden:

  • met elkaar en met de Europese Commissie samenwerken bij de strategische planning en coördinatie van het radiospectrumbeleid om schadelijke interferentie te vermijden, via de Beleidsgroep Radiospectrum;
  • ervoor zorgen dat de in de richtlijn uiteengezette taken worden uitgevoerd door een relevante autoriteit;
  • garanderen dat nationale regelgevende instanties en andere relevante autoriteiten onafhankelijk zijn van fabrikanten van telecommunicatieapparatuur en dienstverleners;
  • ervoor zorgen dat de nationale regelgevende instanties:
    • beschermd zijn tegen externe interventie of politieke druk die hun onafhankelijke oordeel in gevaar zouden kunnen brengen, en
    • over begrotingsautonomie en voldoende financiële en personele middelen beschikken om de hun toegewezen taken uit te voeren.

Nieuwe doelstellingen en taken

Naast de vervanging en intrekking van bestaande wetgeving wordt met de richtlijn een reeks nieuwe doelstellingen en taken geïntroduceerd.

  • Strengere consumentenvoorschriften moeten het gemakkelijker maken om tussen dienstverleners te wisselen en een betere bescherming bieden, bijvoorbeeld voor mensen die zich abonneren op gebundelde diensten. Consumenten zullen in de hele EU profiteren van een vergelijkbaar, hoger beschermingsniveau.
  • Onder telecommunicatiediensten worden nu ook diensten verstaan die via internet worden geleverd zonder gebruik te maken van bellen, zoals berichtenapps en e-mail. Een herzieningsmechanisme moet ervoor zorgen dat consumentenrechten robuust en actueel blijven wanneer bedrijfsmodellen en consumentengedrag veranderen.
  • Betaalbare en adequate breedbandinternettoegang moet beschikbaar zijn voor alle consumenten, ongeacht hun locatie of inkomen.
  • Personen met een handicap moeten gelijkwaardige toegang hebben tot telecommunicatiediensten.
  • Lidstaten zullen een systeem voor publieke waarschuwingen opzetten om burgers via hun mobiele telefoon te waarschuwen in geval van een natuurramp of andere ernstige noodsituatie in hun gebied.
  • Lidstaten moeten exploitanten gedurende ten minste 20 jaar voorzien van voorspelbare regelgeving voor radiospectrumvergunningen voor draadloze breedband om investeringen te bevorderen, met name in 5G-connectiviteit, en grotere convergentie van de nationale selectieprocedures door middel van een forum voor collegiale toetsing.
  • Nieuwe frequentiebanden voor 5G-connectiviteit voor snellere internetverbindingen en betere connectiviteit, evenals gecoördineerde timing van spectrumvergunningen en een lichtere regelgeving voor de invoering van kleine mobiele netwerkapparatuur.
  • Regels voor de toegang van exploitanten tot netwerken om mededinging aan te moedigen en die het voor bedrijven gemakkelijker maken om te investeren in nieuwe infrastructuur met een zeer hoge capaciteit (downloadsnelheden van 100 Mbps of meer), ook in afgelegen gebieden, terwijl een doeltreffende marktregulering wordt gewaarborgd.
  • Met nieuwe instrumenten zullen problemen worden aangepakt die zich in bepaalde marktomstandigheden kunnen voordoen. Symmetrische regelgeving* zal in een aantal zeer specifieke situaties van toepassing zijn op aanbieders van elektronische communicatienetwerken om mededinging te waarborgen.

Uitvoerings- en gedelegeerde handelingen

De Commissie heeft de volgende uitvoeringshandelingen aangenomen:

  • Verordening (EU) 2019/2243 tot vaststelling van een model voor de samenvatting van het contract die door aanbieders van voor het publiek beschikbare elektronischecommunicatiediensten moet worden gebruikt, en
  • Verordening (EU) 2020/1070 tot specificatie van de kenmerken van draadloze toegangspunten met klein bereik.

De Commissie heeft de volgende gedelegeerde handelingen vastgesteld ter aanvulling op Richtlijn (EU) 2018/1972:

  • Verordening (EU) 2021/654 tot vaststelling van één enkel EU-breed maximumtarief voor mobiele gespreksafgifte (tarieven voor oproepen) voor de hele EU en één enkel maximumtarief voor vaste gespreksafgifte voor de hele EU;
  • Verordening (EU) 2023/444 met maatregelen om een effectieve toegang tot noodhulpdiensten via noodcommunicatie met het uniforme Europese alarmnummer “112” te waarborgen.

VANAF WANNEER TREDEN DE REGELS IN WERKING?

De richtlijn moest op 21 december 2020 in nationale wetgeving zijn omgezet. Deze regels zijn van toepassing sinds dezelfde datum.

Met Richtlijn (EU) 2018/1972 worden de Richtlijnen 2002/19/EG, 2002/20/EG en 2002/21/EG (en latere wijzigingen daarvan), die voor 2003 in de EU-landen moesten worden omgezet in nationale wetgeving, herschikt en vervangen.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

5G. De nieuwste generatie cellulaire mobiele communicatie, gekenmerkt door een hoge datasnelheid, verminderde latentie, energiebesparing, kostenreductie, hogere systeemcapaciteit en een grotere apparaatconnectiviteit.
Symmetrische regelgeving. Dezelfde regelgeving voor alle netwerkaanbieders (in tegenstelling tot asymmetrische regelgeving, die onderscheid maakt tussen aanbieders, in het algemeen om een gelijk speelveld te creëren tussen aanbieders van minder en groter belang).

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (herschikking) (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 36-214).

Achtereenvolgende wijzigingen in Richtlijn (EU) 2018/1972 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/444 van de Commissie van 16 december 2022 tot aanvulling van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad met maatregelen om een effectieve toegang tot noodhulpdiensten via noodcommunicatie met het uniforme Europese alarmnummer “112” te waarborgen (PB L 65 van 2.3.2023, blz. 1-8).

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) 2022/612 van het Europees Parlement en de Raad van 6 april 2022 betreffende roaming op openbare mobiele communicatienetwerken binnen de Unie (herschikking) (PB L 115 van 13.4.2022, blz. 1-37).

Uitvoeringsbesluit (EU) 2022/173 van de Commissie van 7 februari 2022 betreffende de harmonisatie van de 900 MHz- en 1 800 MHz-frequentiebanden voor terrestrische systemen die elektronischecommunicatiediensten kunnen verschaffen in de Unie en tot intrekking van Beschikking 2009/766/EG (PB L 28 van 9.2.2022, blz. 29-39).

Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/654 van de Commissie van 18 december 2020 houdende aanvulling van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad waarbij één enkel maximumtarief voor mobiele gespreksafgifte voor de hele Unie en één enkel maximumtarief voor vaste gespreksafgifte voor de hele Unie wordt vastgesteld (PB L 137 van 22.4.2021, blz. 1-9).

Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1070 van de Commissie van 20 juli 2020 tot vaststelling van de kenmerken van draadloze toegangspunten met klein bereik krachtens artikel 57, lid 2, van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (PB L 234 van 21.7.2020, blz. 11-15).

Uitvoeringsverordening (EU) 2019/2243 van de Commissie van 17 december 2019 tot vaststelling van een model voor de samenvatting van het contract die door aanbieders van voor het publiek beschikbare elektronischecommunicatiediensten moet worden gebruikt overeenkomstig Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 336 van 30.12.2019, blz. 274-280).

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) 2018/1971 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot instelling van het Orgaan van Europese regulerende instanties voor elektronische communicatie (Berec) en het Bureau voor ondersteuning van Berec (Berec-Bureau), tot wijziging van Verordening (EU) 2015/2120 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1211/2009 (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 1-35).

Richtlijn (EU) 2016/1148 van het Europees Parlement en de Raad van 6 juli 2016 houdende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie (PB L 194 van 19.7.2016, blz. 1-30).

Verordening (EU) 2015/2120 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 tot vaststelling van maatregelen betreffende open-internettoegang en tot wijziging van Richtlijn 2002/22/EG inzake de universele dienst en gebruikersrechten met betrekking tot elektronische-communicatienetwerken en -diensten en Verordening (EU) nr. 531/2012 betreffende roaming op openbare mobielecommunicatienetwerken binnen de Unie (PB L 310 van 26.11.2015, blz. 1-18).

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) 2015/758 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2015 inzake typegoedkeuringseisen voor de uitrol van het op de 112-dienst gebaseerde eCall-boordsysteem en houdende wijziging van Richtlijn 2007/46/EG (PB L 123 van 19.5.2015, blz. 77-89).

Zie de geconsolideerde versie.

Richtlijn 2014/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 inzake maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronischecommunicatienetwerken met hoge snelheid (PB L 155 van 23.5.2014, blz. 1-14).

Besluit nr. 243/2012/EU van het Europees Parlement en de Raad van 14 maart 2012 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor het radiospectrumbeleid (PB L 81 van 21.3.2012, blz. 7-17).

Zie de geconsolideerde versie.

Beschikking 2008/411/EC van de Commissie van 21 mei 2008 betreffende de harmonisering van de 3 400-3 800 MHz-frequentieband voor terrestrische systemen die elektronischecommunicatiediensten kunnen verschaffen in de Gemeenschap (Kennisgeving geschied onder nummer C(2008) 1873) (PB L 144 van 4.6.2008, blz. 77-81).

Zie de geconsolideerde versie.

Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap (Radiospectrumbeschikking) (PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1-6).

Richtlijn 2002/58/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 juli 2002 betreffende de verwerking van persoonsgegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de sector elektronische communicatie (richtlijn betreffende privacy en elektronische communicatie) (PB L 201 van 31.7.2002, blz. 37-47).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 11.04.2023

Top