EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001DC0776

Mededeling van de Commissie - De visuele kenmerken van de euromuntstukken

/* COM/2001/0776 def. */

52001DC0776

Mededeling van de Commissie - De visuele kenmerken van de euromuntstukken /* COM/2001/0776 def. */


MEDEDELING VAN DE COMMISSIE - De visuele kenmerken van de euromuntstukken

Krachtens de eerste zin van artikel 106, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap kunnen de lidstaten munten uitgeven, onder voorbehoud van de goedkeuring van de ECB met betrekking tot de omvang van de uitgifte.

Volgens artikel 106, lid 2, tweede zin kan de Raad maatregelen nemen om de nominale waarden en technische specificaties van alle voor circulatie bestemde munten te harmoniseren voor zover dit goed is voor een goede circulatie van munten binnen de Gemeenschap.

Op 3 mei 1998 stelde de Raad Verordening (EG) nr. 975/98 vast over de denominaties en technische specificaties van voor circulatie bestemde euromuntstukken [1], waarin de technische specificaties zoals nominale waarde, diameter, dikte, gewicht, vorm, kleur, legering en randafwerking van de nieuwe euromuntstukken worden aangegeven. Laatstgenoemde verordening werd gewijzigd bij Verordening nr. 423/1999 van de Raad van 22 februari 1999 [2].

[1] PB L 139 van 11.5.1998, blz. 6-8.

[2] PB L 52 van 27.2.1999, blz. 2 en 3.

Op 3 mei 1998 stelde de Raad Verordening (EG) nr. 974/98 vast over de invoering van de euro [3], waarin o.a. wordt bepaald dat de euromuntstukken de enige muntstukken met de status van wettig betaalmiddel in alle deelnemende lidstaten zullen zijn.

[3] PB L 139 van 11.5.1998, blz. 1-5.

Wat het ontwerp van de euromuntstukken betreft gaf de Europese Raad van Florence van 21 juni 1996 de wens te kennen dat de muntstukken één gemeenschappelijke zijde en één zijde met een nationaal ontwerp zouden moeten hebben. Daarom werd op Europees niveau een prijsvraag georganiseerd met het oog op het ontwerp van de gemeenschappelijke zijde van de euromuntstukken; op 16 juni 1997 werd de winnende reeks door de Europese Raad uitgekozen en bekendgemaakt. De lidstaten ontwerpen zelf de nationale zijde van de muntstukken, die overigens wel bepaalde gemeenschappelijke kenmerken moet bevatten.

Op basis van Verklaring nr. 6 betreffende de monetaire betrekkingen met de Republiek San Marino, Vaticaanstad en het Vorstendom Monaco, welke aan de Slotakte van de Akte van Maastricht is gehecht, stelde de Raad op 31 december 1998 drie beschikkingen vast met betrekking tot het standpunt dat de Gemeenschap zal innemen ten aanzien van een overeenkomst over de monetaire betrekkingen met het Vorstendom Monaco [4], de Republiek San Marino [5] en Vaticaanstad [6], die onder andere betrekking hebben op de invoering van euromuntstukken in deze landen. Overeenkomstig deze beschikkingen werden monetaire overeenkomsten gesloten tussen Italië, namens de Europese Gemeenschap, en de Republiek San Marino alsmede Vaticaanstad, op grond waarvan deze landen euromuntstukken konden uitgeven [7]. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een soortgelijke overeenkomst tussen Frankrijk, namens de Europese Gemeenschap, en het Vorstendom Monaco.

[4] Beschikking (EG) nr. 96/1999 van de Raad, PB L 30 van 4.2.1999, blz. 31 en 32.

[5] Beschikking (EG) nr. 97/1999 van de Raad, PB L 30 van 4.2.1999, blz. 33 en 34.

[6] Beschikking (EG) nr. 98/1999 van de Raad, PB L 30 van 4.2.1999, blz. 35 en 36.

[7] Monetaire overeenkomst tussen de Italiaanse Republiek, namens de Europese Gemeenschap, en de Republiek San Marino (PB C 209 van 27.7.2001, blz. 1-4); Monetaire overeenkomst tussen de Italiaanse Republiek, namens de Europese Gemeenschap, en Vaticaanstad (PB C 299 van 25.10.2001, blz.1-4).

Naast de kenmerken van de euromuntstukken zoals beschreven in de Verordeningen van de Raad, is het ontwerp van de gemeenschappelijke zijde en van de nationale zijden van de euromuntstukken, evenals de speciale randafwerking, zeer belangrijk voor het herkennen van de euromuntstukken.

Als referentie worden hierbij foto's gepubliceerd van de gemeenschappelijke zijde en van de nationale zijden van de euromuntstukken, met een korte feitelijke beschrijving van het ontwerp.

1. GEMEENSCHAPPELIJKE ZIJDE VAN DE EUROMUNTEN

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

Op het 1-, het 2- en het 5-centstuk staat het cijfer dat de waarde van het muntstuk aanduidt, op de linkerzijde van de gemeenschappelijke zijde. Horizontaal staan rechts van het cijfer bovenaan de woorden "EURO CENT"; het laatste woord staat onder het eerste. Het woord "CENT" is in grotere letters geschreven en begint met een grote hoofdletter "C". Onder het cijfer lopen zes rechte lijnen diagonaal van linksonder naar rechtsboven. Bovenop deze lijnen staan twaalf sterren, één net voor de uiteinden van elke lijn. Rechts onderaan staat de wereldbol bovenop het middelste gedeelte van deze lijnen. De Europese Unie komt duidelijk uit op de wereldbol. De initialen "LL" van de graveur staan onder de laatste ster helemaal rechts tegen de rand van de munt aan.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

Op het 10-, het 20- en het 50-centstuk staat het cijfer dat de waarde van het muntstuk aanduidt, op de rechterzijde van de gemeenschappelijke zijde. Horizontaal staan onder het cijfer de woorden "EURO CENT"; het laatste woord staat onder het eerste. Het woord "CENT" is in grotere letters geschreven en begint met een grote hoofdletter "C". Zes rechte lijnen lopen verticaal van beneden naar boven over de linkerzijde. Bovenop deze lijnen staan twaalf sterren, één net voor de uiteinden van elke lijn. Bovenop het middelste en het bovenste gedeelte van deze lijnen staat een afbeelding van de Europese Unie, waarop de vijftien lidstaten afzonderlijk zichtbaar zijn. De initialen "LL" van de graveur staan tussen het cijfer en de rechterrand van de munt.

1 EURO - 2 EURO.

Op het 1- en het 2-eurostuk staat het cijfer dat de waarde van het muntstuk aanduidt, op de linkerzijde van de gemeenschappelijke zijde. Zes rechte lijnen lopen verticaal van beneden naar boven over de rechterzijde. Bovenop deze lijnen staan twaalf sterren, één net voor de uiteinden van elke lijn. Aan de rechterzijde staat een afbeelding van de Europese Unie, waarop de grenzen tussen de lidstaten met een dunne lijn zijn aangegeven. Het rechtergedeelte van de afbeelding staat bovenop het middelste gedeelte van de lijnen. Het woord "EURO" staat horizontaal over het midden van de rechterzijde heen. De initialen "LL" van de graveur staan onder de "O" van EURO tegen de rechterrand van de munt aan.

2. NATIONALE ZIJDEN VAN DE EUROMUNTEN - EURZONE

2.1. BELGIË

Alle munten

Beeltenis van Zijne Majesteit Albert II, Koning der Belgen, linkerzijaanzicht van het hoofd, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie en rechts het koninklijk monogram en onderaan het jaartal.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 **, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.2. DUITSLAND

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt een Duitse eikentak. Op het onderste gedeelte bevinden zich - door de tak gescheiden - links het muntteken en rechts het jaar van uitgifte.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt de Brandenburgse Poort in Berlijn. Onder de poort staat het jaar van uitgifte en daaronder het muntteken.

1 EURO - 2 EURO.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt de bondsadelaar als traditioneel symbool van de Duitse soevereiniteit. Onder de adelaar staat in het midden het jaar van uitgifte en rechts daarvan het muntteken.

Randschrift op de munt van 2 euro: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT en de afbeelding van de bondsadelaar.

2.3. GRIEKENLAND

1 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt een Atheense triëre (schip uit de oudheid). Onder het schip staan het cijfer 1 en het woord ËÅÐÔÏ (cent). Linksboven staat het jaar van uitgifte en vlak daaronder het muntteken (bloem).

2 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt een korvet ('dromon', een zeilschip uit de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821). Onder het schip staan het cijfer 2 en het woord ËÅÐÔÁ (cent). Links van het cijfer staat het muntteken en rechtsboven het jaar van uitgifte.

5 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie staat op de munt een moderne tanker. Boven het schip staan het cijfer 5 en het woord ËÅÐÔÁ; onder het woord ËÅÐÔÁ staat het jaar van uitgifte en onder het schip staat links het muntteken.

10 EURO CENT.

Op de munt staat de beeltenis van Rigas Velestinlís, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie, waarvan er drie onderaan in het midden hol zijn gegraveerd in de buste. In de buste zijn boven deze sterren in een halve cirkel de woorden ÑÇÃÁÓ ÖÅÑÁÉÏÓ (Rigas Feréos) hol gegraveerd. Links van het hoofd staat het jaar van uitgifte; rechts staat bovenaan het muntteken en daaronder het cijfer 10 met vlak daaronder het woord ËÅÐÔÁ.

20 EURO CENT.

Op de munt staat de beeltenis van Ioannis Capodístrias, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie, waarvan er aan de onderzijde twee hol zijn gegraveerd in de buste, een in het midden en een links. Op de buste is boven deze sterren in een halve cirkel hol gegraveerd: É. ÊÁÐÏÄÉÓÔÑÉÁÓ (I. Capodistrias). Links van het hoofd staan bovenaan het muntteken en daaronder het jaar van uitgifte; rechts staat het cijfer 20 met vlak daaronder het woord ËÅÐÔÁ.

50 EURO CENT.

Op de munt staat de beeltenis van Elefthérios Venizélos, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie, waarvan er onderaan drie hol zijn gegraveerd in de buste, een in het midden en de andere twee rechts. Op de buste is boven deze sterren in een halve cirkel hol gegraveerd: ÅË. ÂÅÍÉÆÅËÏÓ (El. Venizelos). Links van het hoofd staat het cijfer 50 met vlak daaronder het woord ËÅÐÔÁ en nog lager het jaar van uitgifte; rechts van het hoofd staat het muntteken.

1 EURO.

Het middelste gedeelte wordt gevormd door het oude Atheense muntstuk van vier drachme met de uil (munt in een munt), omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie op het buitenste gedeelte. Wederzijds van de ster onderaan in het midden staat het jaar van uitgifte, door de ster in twee groepen cijfers verdeeld. Bovenaan staat, boven de rand van de oude munt, het muntteken. Op het oude muntstuk staat rechts van de uil het cijfer 1 met vlak daaronder het woord ÅÕÑÙ (euro), waarvan de laatste letter niet hol, maar in reliëf is gegraveerd op de rand van de oude munt van vier drachme.

2 EURO.

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie is in het midden een mozaïek uit Sparta afgebeeld, dat "Europa op de stier" voorstelt (thema uit de Griekse mythologie: de ontvoering van Europa door Zeus in de gedaante van een stier). Aan weerszijden van de ster onderaan in het midden staat het jaar van uitgifte, door de ster gescheiden in twee groepen cijfers. Links van de afbeelding staat bovenaan in een halve cirkel het woord ÅÕÑÙÐÇ (Europa); rechts bovenaan staat het muntteken; onder de afbeelding staan het cijfer 2, waarvan de linkerbenedenhoek uitsteekt in de rand, en daarnaast het woord ÅÕÑÙ.

Randschrift op de munt van 2 euro: ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇ̼ÊÑÁÔÉÁ * (Helleense Republiek).

2.4. SPANJE

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

In het midden staat de kathedraal van Santiago de Compostela afgebeeld; links daarvan valt van beneden naar boven het omschrift ESPAÑA te lezen, terwijl rechts daarvan het muntteken en tussen de torens het jaartal te zien is.

Dit geheel wordt omgeven door de twaalf sterren van de Europese Unie, waarvan er vijf (die overeenkomen met 8, 9, 10, 11 en 12 uur op een wijzerplaat) hol gegraveerd zijn in een segment van de rand dat in reliëf is.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

Rechts van het midden is de beeltenis van Miguel de Cervantes te zien en links valt, naast een gestileerde ganzenveer, het omschrift CERVANTES te lezen. Daarboven staat horizontaal het woord ESPAÑA. Onder de beeltenis van Cervantes staat het jaartal vermeld en links daarvan is het muntteken te zien.

Dit geheel wordt omgeven door de twaalf sterren van de Europese Unie, waarvan er vier (die overeenkomen met 12, 1, 2 en 3 uur op een wijzerplaat) hol gegraveerd zijn in een segment van de rand dat in reliëf is.

1 EURO - 2 EURO.

In het midden staat de beeltenis van Z.M. Koning Juan Carlos I; links daarvan is, als omschrift, het woord ESPAÑA hol gegraveerd, en daaronder is het muntteken te zien.

De rand van de munt is voorzien van de 12 sterren van de Europese Unie, waarvan er vier (die overeenkomen met 1, 2, 3 en 4 uur op een wijzerplaat) hol gegraveerd zijn in een segment van de rand dat in reliëf is. Onderaan staat het jaartal vermeld met in het midden een ster die de vier cijfers van elkaar scheidt.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 **, zes maal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.5. FRANKRIJK

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

De twaalf sterren van de Europese Unie omringen de nieuwe Marianne naar een ontwerp van F. Courtiade, graveur bij de Parijse Munt, en rechts van boven naar beneden de beginletters van de Franse Republiek (RF), de tekens van de Parijse Munt en het jaartal.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

In de lijn van de traditie van de uit 1898 daterende Zaaister van Oscar Roty stelt de munt een door de twaalf sterren van de Europese Unie omringde, door L. Jorio gemoderniseerde Zaaister voor tegen een achtergrond van schuin verlopende stralen; links horizontale lijnen en het jaartal, rechts verticale lijnen en de beginletters van de Franse Republiek (RF), onderaan de tekens van de Parijse Munt.

1 EURO - 2 EURO.

In een zeshoek omgeven door het devies Liberté, Egalité, Fraternité, ziet men een door J. Jimenez getekende boom met wortels en takken met daaronder de beginletters van de Franse Republiek (RF); de wortels en takken wijzen naar de twaalf sterren van de Europese Unie op het buitenste gedeelte, waarop ook, tussen gekruiste lijnen, bovenaan de tekens van de Parijse Munt en onderaan het jaartal staan.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 ** zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.6. IERLAND

Alle munten

Omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie, staat op de Ierse munt de harp, tussen het woord Éire aan de linkerkant en het jaar van uitgifte aan de rechterkant. De vorm van de harp komt overeen met die welke sinds de eerste uitgifte in 1928 op alle Ierse munten heeft gestaan.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 **, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.7. ITALIË

1 EURO CENT.

Afbeelding van het Castel del Monte, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie. Aan de bovenzijde 2002, aan de onderzijde in het midden over elkaar heen de letters "R" en "I"; aan de onderzijde links de letter "R"; aan de onderzijde rechts de initialen van de ontwerper, over elkaar heen de letters "ED".

2 EURO CENT.

Afbeelding van de Mole Antonelliana, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; aan de linkerzijde over elkaar heen de letters "R" en "I"; aan de rechterzijde de letter "R" en 2002, aan de onderzijde de initialen van de ontwerper, over elkaar heen de letters "LDS".

5 EURO CENT.

Afbeelding van het Coliseum in Rome, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; links bovenaan de letter "R"; rechts bovenaan over elkaar heen de letters "R" en "I"; aan de onderzijde 2002, en de initialen van de ontwerper "ELF".

10 EURO CENT.

Afbeelding van een detail van "De Geboorte van Venus" van Sandro Botticelli, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; aan de linkerzijde over elkaar heen de letters "R" en "I" en 2002; aan de rechterzijde de letter "R"; links onderaan de initialen van de ontwerper "CM".

20 EURO CENT.

Afbeelding van een beeldhouwwerk van Umberto Boccioni, genaamd "Forme uniche di continuità nello spazio", omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; aan de linkerzijde over elkaar heen de letters "R" en "I"; aan de rechterzijde de letter "R" en 2002; aan de onderzijde de initialen van de ontwerper "M.A.C.".

50 EURO CENT.

Afbeelding van het door Michelangelo ontworpen plaveisel van de Piazza del Campidoglio met een ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius in het midden, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts bovenaan over elkaar heen de letters "R" en "I"; links bovenaan de letter "R"; onderaan in het midden 2002, onderaan rechts het initiaal van de ontwerper "m".

1 EURO.

Afbeelding van "Uomo Vitruviano" van Leonardo da Vinci, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; bovenaan over elkaar heen de letters "R" en "I"; links de letter "R"; rechts 2002; links onderaan de initialen van de ontwerper, over elkaar heen de letters "LC".

2 EURO.

Het portret van Dante Alighieri, omringd door de twaalf sterren van de Europese Unie; links over elkaar heen de letters "R" en "I", en 2002; links onderaan de letter "R"; onder het portret de initialen van de ontwerper, "M.C.C.".

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 *, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.8. LUXEMBURG

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

De beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, rechts van opzij gezien en in klassieke stijl, gesigneerd met de initialen GC van de graveur, wordt omringd door bovenaan de twaalf sterren en onderaan het woord LËTZEBUERG en het jaartal 2002 tussen de beide munttekens.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

De beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, rechts van opzij gezien en in traditionele lineaire stijl, gesigneerd met de initialen GC van de graveur, wordt omringd door links het woord LËTZEBUERG en rechts de twaalf sterren. Links staat het jaartal 2002 tussen de beide munttekens.

1 EURO - 2 EURO.

De munt wordt in tweeën gedeeld door een verticale lijn. De twaalf sterren met onderaan de initialen GC van de graveur omringen het middelste gedeelte, waar links van beneden naar boven tussen de twee munttekens het jaartal 2002 en het woord LËTZEBUERG te lezen zijn. Rechts staat de beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Groothertog Henri, rechts van opzij gezien, lineair afgebeeld in nieuwe stijl.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 **, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

2.9. NEDERLAND

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

De beeltenis van Hare Majesteit de Koningin is afgebeeld in het midden van de munt en is omsloten door stippen en twaalf sterren. Aan de rand, beginnend links van het midden, staat vermeld «BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN» en is het teken van de Koninklijke Nederlandse Munt, het jaartal en het teken van de Muntmeester te zien.

1 EURO - 2 EURO.

De beeltenis van Hare Majesteit de Koningin is afgebeeld in de linkerkant van de kern van de munt. In de linkerhelft van de ring bevinden zich twaalf sterren. Aan de rechterkant van de munt staat vermeld in drie verticale regels «BEATRIX» «KONINGIN DER» «NEDERLANDEN», waarbij iedere regel is onderstreept. Tussen de drie onderstrepingen is aan de onderzijde in de ring het teken van de Muntmeester en het teken van de Koninklijke Nederlandse Munt te zien. Onder de naam «BEATRIX» staat horizontaal het jaartal.

Randschrift op de munt van 2 euro : GOD * ZIJ * MET * ONS *

2.10. OOSTENRIJK

1 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt de gentiaan. Onder de alpenbloem bevindt zich de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood, met rechts daarboven het jaar van uitgifte. De tekst rondom de bloem luidt "EIN EURO CENT".

2 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt de edelweiß. Links van de steel van de alpenbloem bevindt zich de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood, met daarboven het jaar van uitgifte. De tekst rondom de bloem luidt "ZWEI EURO CENT".

5 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt de primula. Achter de stengel van de bloem bevindt zich de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood, met rechts van de steel het jaar van uitgifte. De tekst rondom de bloem luidt ,FÜNF EURO CENT".

10 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt de toren van de Weense Stephansdom. Links daarvan staat de waarde ,10 EURO CENT" met daaronder de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood, rechts staat het jaar van uitgifte.

20 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt het slot Belvedere in Wenen met zijn smeedijzeren poort. Onderaan staan het getal ,20", de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood en het jaar van uitgifte. De woorden ,EURO CENT" vormen een boog boven de poort.

50 EURO CENT.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt het Weense tentoonstellingsgebouw Sezession. De woorden ,50 EURO CENT" en het jaar van uitgifte met daarnaast de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood vormen een boog boven de koepel.

1 EURO.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt het portret van Wolfgang Amadeus Mozart met zijn handtekening op schouderhoogte. Links bevindt zich het jaar van uitgifte, rechts staan onder elkaar het getal ,1", het woord ,EURO" en de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood.

2 EURO.

Omringd door de twaalf sterren staat op de munt het portret van Bertha von Suttner, die in 1905 de Nobelprijs voor de vrede ontving. Rechts bevindt zich het jaar van uitgifte, links staan onder elkaar het getal ,2", het woord ,EURO" en de heraldische voorstelling van de Oostenrijkse nationale kleuren rood-wit-rood.

Randschrift op de munt van 2 euro: viermaal afwisselend rechtop en ondersteboven: 2 EURO ***.

2.11. PORTUGAL

Alle munten

In het midden van de muntstukken van elk van de reeksen van 1 en 2 euro en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent zijn drie zegels van Koning Afonso Henriques afgebeeld; daaromheen zijn kastelen en wapenschilden gegraveerd met tegenover elke afbeelding één van de twaalf sterren van de Europese Unie. Bovenin de binnenste cirkel staat het woord PORTUGAL en onderin het jaar van uitgifte.

Randschrift op de munt van 2 euro: vijf wapenschilden en zeven kastelen op regelmatige afstand van elkaar.

2.12. FINLAND

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

Afgebeeld is de Finse heraldische leeuw. Links van de leeuw staat vlak onder de linker voorpoot het jaartal. Vlak onder het gevest van het zwaard onder de achterpoten van de leeuw staat de letter M. De afbeelding is omringd door de twaalf sterren van de EU.

1 EURO.

Afgebeeld zijn twee zwanen die over een Fins landschap vliegen. Op de flank van de heuvel aan de rechterkant van de munt staat het jaartal. Vlak boven het landschap staat aan de linkerkant van de munt de letter M. De afbeelding is omringd door de twaalf sterren van de EU.

2 EURO.

Afgebeeld zijn de bes en de bloeiwijze van de kruipbraam. Het jaartal staat onder de bloeiwijze, en de letter M staat vlak onder de steel van de bloeiwijze. De afbeelding is omringd door de twaalf sterren van de EU.

Randschrift op de munt van 2 euro: SUOMI FINLAND * * * waarbij de * staat voor een leeuwenkop.

3. NATIONALE ZIJDEN VAN DE EUROMUNTEN - DERDE LANDEN

3.1. MONACO

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

In het midden van het muntstuk staat het wapen van het vorstenhuis. Op de rand staat bovenaan MONACO en onderaan het jaartal met links daarvan het teken van de Munt van Parijs en rechts dat van de Algemeen Graveur. Aan weerszijden staan de twaalf sterren, zes links en zes rechts.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT.

In het midden van het muntstuk staat het zegel van de Prins. Op de rand staat bovenaan MONACO en onderaan het jaartal met links daarvan het teken van de Munt van Parijs en rechts dat van de Algemeen Graveur. Aan weerszijden staan de twaalf sterren, zes links en zes rechts.

1 EURO.

In het midden van het muntstuk staat een dubbelportret van de prinsen Rainier III en Albert, rechts van opzij gezien. Op de rand staat bovenaan MONACO en onderaan het jaartal met links daarvan het teken van de Munt van Parijs en rechts dat van de Algemeen Graveur. Aan weerszijden staan de twaalf sterren, zes links en zes rechts.

2 EURO.

In het midden van het muntstuk staat de beeltenis van Zijne Hoogheid Prins Rainier III, rechts van opzij gezien. Op de rand staat bovenaan MONACO en onderaan het jaartal met links daarvan het teken van de Munt van Parijs en rechts dat van de Algemeen Graveur. Aan weerszijden staan de twaalf sterren, zes links en zes rechts.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 **, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven

3.2. SAN MARINO

1 EURO CENT.

De Derde Toren, Montale, met links het jaartal 2002 en de letter R en rechts de legende SAN MARINO en de initialen van de ontwerper CH; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

2 EURO CENT.

Het Vrijheidsstandbeeld met links de legende SAN MARINO en de initialen van de ontwerper CH en rechts de letter R en het jaartal 2002; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

5 EURO CENT.

De Eerste Toren, Guaita, met bovenaan het jaartal 2002, de legende SAN MARINO, de letter R en de initialen van de ontwerper CH; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

10 EURO CENT.

De Basilica del Santo met bovenaan de legende SAN MARINO, het jaartal 2002 en de initialen van de ontwerper CH met onderaan de letter R; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

20 EURO CENT.

De Heilige Marino naar een schilderij van de School van Guercino met links de initialen van de ontwerper CH en de legende SAN MARINO en rechts het jaartal 2002 en de letter R; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

50 EURO CENT.

De Drie Torens (Guaita, Cesta en Montale) met bovenaan het jaartal 2002 en de legende SAN MARINO, de initialen van de ontwerper CH en de letter R; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

1 EURO.

Het wapen van San Marino met bovenaan het jaartal 2002 en de letter R en onderaan de legende SAN MARINO en de initialen van de ontwerper CH; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

2 EURO.

Het Palazzo Pubblico met links het jaartal 2002 en de letter R en rechts de legende SAN MARINO en de initialen van de ontwerper CH; rondom de twaalf sterren van de Europese Unie; rechts onderaan de initialen van de graveur ELF en de afkorting INC.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 *, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

3.3. VATICAAN

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

Op de munten staat de beeltenis van Zijne Heiligheid Johannes Paulus II, soeverein van de staat Vaticaanstad, links van opzij gezien. Rondom staan bovenaan de woorden CITTA DEL VATICANO, onderaan het jaartal 2002 en aan weerszijden de twaalf sterren van de Europese Unie, zes links en zes rechts. Boven het jaartal staat de letter R en tussen de tweede en de vierde ster rechts onderaan staan de initialen van de ontwerper GV en van de graveur UP.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Op de munten staat de beeltenis van Zijne Heiligheid Johannes Paulus II, soeverein van de staat Vaticaanstad, links van opzij gezien. Rondom staan links de woorden CITTA' DEL VATICANO, onderaan het jaartal 2002 en aan de rechterzijde de twaalf sterren van de Europese Unie. Boven het jaartal staat de letter R en tussen de derde en de vijfde ster rechts onderaan staan de initialen van de ontwerper GV en van de graveur UP.

1 EURO - 2 EURO

Op de munten staat de beeltenis van Zijne Heiligheid Johannes Paulus II, soeverein van de staat Vaticaanstad, links van opzij gezien. Op de rand staan onderaan de woorden CITTA' DEL VATICANO gevolgd door het jaartal 2002 en bovenaan de twaalf sterren van de Europese Unie. Boven het jaartal staat de letter R en in de kern staan rechts de initialen van de ontwerper GV Men van de graveur UP.

Randschrift op de munt van 2 euro: 2 *, zesmaal herhaald, afwisselend rechtop en ondersteboven.

Top