EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001DC0776

Meddelelse fra Kommissionen - Om euromønternes udseende

/* KOM/2001/0776 endelig udg. */

52001DC0776

Meddelelse fra Kommissionen - Om euromønternes udseende /* KOM/2001/0776 endelig udg. */


MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN - Om euromønternes udseende

Om euromønternes udseendeI artikel 106, stk. 2, første punktum, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, tillades det medlemsstaterne at udstede mønter med forbehold af, at ECB godkender omfanget heraf.

I henhold til artikel 106, stk. 2, andet punktum, er Rådet berettiget til at vedtage foranstaltninger for at harmonisere den pålydende værdi og de tekniske specifikationer for alle mønter, som er bestemt til at blive sat i omløb, i den udstrækning det er nødvendigt af hensyn til deres smidige omløb i Fællesskabet.

Den 3. maj 1998 vedtoges Rådets forordning (EF) nr. 975/98 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb [1], hvori der fastsættes tekniske specifikationer for euromønterne vedrørende pålydende værdi, diameter, tykkelse, vægt, form, farve, sammensætning og kantens form. Sidstnævnte forordning er ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 423/1999 af 22. februar 1999 [2].

[1] EFT L 139 af 11.5.1998, s. 6-8.

[2] EFT L 52 af 27.2.1999, s. 2 og 3.

Den 3. maj 1998 vedtoges Rådets forordning (EF) nr. 974/98 om indførelse af euroen [3], hvori det blandt andet blev bestemt, at euromønter er de eneste mønter, der er lovligt betalingsmiddel i de deltagende medlemsstater.

[3] EFT L 139 af 11.5.1998, s. 1-5.

Hvad angår euromønternes udformning, gav Det Europæiske Råd i Firenze den 21. juni 1996 udtryk for, at man ønskede én fælles side og én med national udformning. Der blev derfor udskrevet en konkurrence på EU-plan om udformningen af euromønternes fælles side, og den 16. juni 1997 vedtog og offentliggjorde Det Europæiske Råd i Amsterdam den vindende serie. Ansvaret for den nationale side har ligget hos medlemsstaterne, som dog skulle opfylde en række fælles krav.

På grundlag af erklæring nr. 6 om de monetære forbindelser med Republikken San Marino, Vatikanstaten og Fyrstendømmet Monaco, som er knyttet til Maastricht-traktatens slutakt, vedtog Rådet den 31. december 1998 tre beslutninger om Fællesskabets stilling vedrørende en aftale om de monetære forbindelser med Fyrstendømmet Monaco [4], Republikken San Marino [5] og Vatikanstaten [6], herunder om indførelsen af euromønter i disse stater. Som følge af disse beslutninger blev der indgået monetære aftaler mellem Italien på Det Europæiske Fællesskabs vegne samt Republikken San Marino og Vatikanstaten, hvorved disse stater blandt andet fik mulighed for at udstede euromønter [7]. En lignende aftale er ved at blive indgået mellem Frankrig på Det Europæiske Fællesskabs vegne og Fyrstendømmet Monaco.

[4] Rådets beslutning (EF) nr. 96/1999, EFT L 30 af 4.2.1999, s. 31 og 32.

[5] Rådets beslutning (EF) nr. 97/1999, EFT L 30 af 4.2.1999, s. 33 og 34.

[6] Rådets beslutning (EF) nr. 98/1999, EFT L 30 af 4.2.1999, s. 35 og 36.

[7] Monetær konvention indgået mellem Den Italienske Republik, på Fællesskabets vegne, og Republikken San Marino (EFT C 209 af 27.7.2001, s. 1-4); Monetær konvention indgået mellem Den Italienske Republik, på Fællesskabets vegne, og Vatikanstaten (EFT C 299 af 25.10.2001, s. 1-4).

Sammen med euromønternes særlige kendetegn, som er beskrevet i Rådets forordninger er udformningen af den fælles og de nationale sider samt særlige karakteristika ved randen afgørende for, at euromønterne kan genkendes.

Fotografier af henholdsvis den fælles og de nationale sider af euromønterne med en kort beskrivelse af udformningen offentliggøres hermed for at skabe en formel henvisning.

1. EUROMØNTERNES FÆLLES SIDE - EUROZONEN

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

På 1, 2 og 5 cent-mønterne står talangivelsen på venstre halvdel af den fælles side. Vandret, øverst til højre for værdiangivelsen står "EURO" og derunder "CENT". Ordet "CENT" står med større bogstaver, og "C" er størst. Under tallet løber seks lige linjer diagonalt fra nederst til venstre mod øverst til højre. Der hviler 12 stjerner på disse linjer, én lige før afslutningen på hver linje. I den nedre halvdel af højre side ligger jordkloden på den midterste del af disse linjer. På kloden er Den Europæiske Union fremhævet. Gravørens initialer "LL" står under den sidste stjerne ved møntens højre kant.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

På 10, 20 og 50 cent-mønterne står talangivelsen på højre halvdel af den fælles side. Vandret, under værdiangivelsen står "EURO" og derunder "CENT". Ordet "CENT" står med større bogstaver, og "C" er størst. Seks lige linjer løber lodret mellem nedre og øvre halvdel af den fælles side. Der hviler 12 stjerner på disse linjer, én lige før afslutningen på hver linje. På den mellemste og øvre del af disse linjer hviler et billede af Den Europæiske Union, hvor de 15 medlemsstater vises enkeltvis.

Gravørens initialer "LL" står til højre mellem talangivelsen og møntens kant.

1 EURO - 2 EURO

På 1 og 2 euro-mønterne står talangivelsen på venstre halvdel af den fælles side. Seks lige linjer løber mellem nedre og øvre halvdel af den fælles side. Der hviler 12 stjerner på disse linjer, én lige før afslutningen på hver linje. På højre halvdel af den fælles side er et billede af Den Europæiske Union, hvor grænserne mellem medlemsstaterne er markeret med en tynd linje. Højre halvdel af billedet hviler på den midterste del af linjerne. Ordet "EURO" er skrevet henover midten på højre del af den fælles side. Under O'et i EURO står gravørens initialer "LL" ved møntens højre kant.

2. EUROMØNTERNES NATIONALE SIDE - EUROZONEN

2.1. BELGIEN

Samtlige mønter.

Billede af Hans Majestæt Albert II, Konge af Belgien, hoved i profil fra venstre, omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner med det kongelige monogram til højre og årstallet nedenfor.

2 euro, randskrift : 2 * *, gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

2.2. TYSKLAND

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

På disse mønter omgives en tysk egekvist af Den Europæiske Unions tolv stjerner. På den nedre halvdel - på hver side af kvisten - ses mønttegnet til venstre og udstedelsesåret til højre.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Disse mønter viser Brandenburger Tor i Berlin omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Under Brandenburger Tor står udstedelsesåret og derunder mønttegnet.

1 EURO - 2 EURO

Disse mønter viser det traditionelle tyske suverænitetssymbol, forbundsørnen, omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Under ørnen står udstedelsesåret i midten og mønttegnet til højre.

Randskrift på 2 euro-mønten: EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT med billedet af forbundsørnen.

2.3. GRÆKENLAND

1 EURO CENT

Et antikt athensk krigsskib omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Under skibet står tallet 1 og ordet ËÅÐÔÏ (cent). Øverst til venstre på mønten står årstallet og umiddelbart derunder mønttegnet.

2 EURO CENT

En korvet ("dromon" - et skib fra den græske uafhængighedskrig i 1821) omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Under skibet står tallet 2 og ordet ËÅÐÔÁ (cent i flertal). Mønttegnet står til venstre for tallet, og årstallet står øverst til højre.

5 EURO CENT

Et nutidigt tankskib omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Over skibet står tallet 5 og ordet ËÅÐÔÁ. Derunder står årstallet, og under skibet står mønttegnet til venstre.

10 EURO CENT

Brystbillede af Rigas Fereos omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf tre er indgraveret på den nedre del af portrættet. Navnet ÑÇÃÁÓ ÖÅÑÁÉÏÓ (Rigas Fereos) danner en halvcirkel på brystbilledet over disse stjerner. Til venstre for portrættet står årstallet. Over midten til højre står mønttegnet, derunder tallet 10 og umiddelbart derunder ordet ËÅÐÔÁ.

20 EURO CENT

Portræt af Ioannis Capodistrias omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf to er indgraveret på den nedre del af portrættet, én midtpå og én til venstre. Navnet É. ÊÁÐÏÄÉÓÔÑÉÁÓ danner en halvcirkel på brystbilledet. Til venstre for portrættet står mønttegnet øverst og derunder årstallet. Til højre står tallet 20 og umiddelbart derunder ordet ËÅÐÔÁ (cent).

50 EURO CENT

Portræt af Elefterios Venizelos omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf tre er anbragt på den nedre del af portrættet, én midtpå og to til højre. Indskriften ÅË. ÂÅÍÉÆÅËÏÓ danner en halvcirkel på brystbilledet. Til venstre står tallet 50 og umiddelbart derunder ordet ËÅÐÔÁ (cent), og derunder står årstallet. Mønttegnet står til højre.

1 EURO

På den indre del af mønten ses den antikke athenske 4 drachma-mønt med en ugle (dvs. en mønt i mønten) omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner langs den ydre kant. På hver side af den midterste stjerne i bunden står årstallet i to dele som følger: 20*02. På den øverste del af den antikke mønt står mønttegnet. Tallet 1 er indgraveret til højre for uglen på den antikke mønt med ordet ÅÕÑÙ (euro) umiddelbart nedenfor. Bogstavet Ù i ordet ÅÕÑÙ er sat i relief og står på kanten af den antikke mønt.

2 EURO

På den indre del af mønten, ses en gengivelse fra en spartansk mosaik med en scene fra den klassiske mytologi: Europa, der bortføres af Zeus i en tyrs skikkelse. Motivet er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner i kanten. På hver side af den midterste stjerne i bunden står årstallet i to dele som følger: 20*02. Til venstre for motivet står ordet ÅÕÑÙÐÇ (Europa) i en halvcirkel. Øverst til højre ses mønttegnet, og under afbildningen står tallet 2, som går lidt ud over den indre kant, og ved siden af står ordet ÅÕÑÙ (euro).

Randskrift på 2 euro-mønten: ÅËËÇÍÉÊÇ ÄÇ̼ÊÑÁÔÉÁ * (Den Hellenske Republik).

2.4. SPANIEN

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

I midten vises katedralen Santiago de Compostela, til venstre i halvcirkelform nedefra står ESPAÑA, til højre møntmærket og mellem tårnene prægningsåret. Det hele er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf fem (svarende til tallene 8, 9, 10, 11 og 12 på urskiven) fremstår i relief på buen.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

I midten til højre vises en buste af Miguel de Cervantes, til venstre, i cirkelform ved siden af en stiliseret fjerpen navnet CERVANTES. Ovenover i vandret form står ordet ESPAÑA. Under busten af Cervantes står prægningsåret, og til venstre herfor står møntmærket. Det hele er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf fire (svarende til tallene 12, 1, 2 og 3 på urskiven) fremstår i relief på buen.

1 EURO - 2 EURO

I midten vises en buste af Hans Majestæt Kong Carlos den første, til venstre i en bue ordet ESPAÑA i fordybet relief, derunder møntmærket. I møntens yderkant står Den Europæiske Unions tolv stjerner, hvoraf fire (svarende til tallene 1, 2, 3 og 4 på urskiven) fremstår i relief på buen. Desuden fremstår prægningsåret i den nederste del med en stjerne, som deler de fire cifre i to grupper.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * * , gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

2.5. FRANKRIG

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

På mønten ses en moderne Marianne omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Gravøren er F. Courtiade fra møntværket i Paris. Til højre står ovenfra og ned den franske republiks initialer (RF), møntværket i Paris' tegn og årstallet.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

L. Jorio har skabt en moderne udgave af den sående kvinde omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. I baggrunden ses solens stråler. Dette følger den tradition, der blev skabt i 1898 af Oscar Roty. Til venstre ses vandrette streger og årstallet. Til højre lodrette streger, den franske republiks initialer (RF) og nederst møntværket i Paris' tegn.

1 EURO - 2 EURO

I en sekskant med mottoet Liberté, Egalité, Fraternité ses et træ, der er skabt af J. Jimenez, som spreder rødder og grene, der flettes sammen med den franske republiks initialer (RF) og går mod stjernerne i randen. Dér ses ligeledes en sammenfletning af linjer med møntværket i Paris' tegn øverst og årstallet nederst.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * *, gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

2.6. IRLAND

Alle mønter

På den irske mønt ses en harpe med Éire til venstre og udstedelsesåret til højre omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Harpens form er den samme som på alle irske mønter siden den første prægning i 1928.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * *, gentages seks gange, skiftevis fra top mod bund og fra bund mod top.

2.7. ITALIEN

1 EURO CENT

Billede af Castel del Monte omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. På øvre halvdel står årstallet, og i midten af nedre halvdel overlapper bogstaverne "R" og "I" . På nedre halvdel til venstre står bogstavet "R" og til højre gravørens initialer "ED", der overlapper.

2 EURO CENT

Billede af Mole Antonelliana omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre overlapper bogstaverne "R" og "I", til højre ses bogstavet "R" og årstallet. I bunden overlapper gravørens initialer "LDS".

5 EURO CENT

Billede af Kolosseum i Rom omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. På øvre venstre halvdel står bogstavet "R", og til højre overlapper bogstaverne "R" og "I". I bunden står årstallet og gravørens initialer "ELF".

10 EURO CENT

Udsnit af Botticelli's "Venus' fødsel" omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. På venstre side ses de overlappende bogstaver "R" og "I" samt årstallet. På højre side ses bogstavet "R", og på nedre halvdel til venstre står gravørens initialer "CM".

20 EURO CENT

Billede af Umberto Boccioni's skulptur "Forme uniche di continuità nello spazio" omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre overlapper bogstaverne "R" og "I". Til højre ses bogstavet "R" og årstallet. På nedre halvdel står gravørens initialer "M.A.C.".

50 EURO CENT

Mønten viser Michelangelos fliser på Kapitolpladsen med rytterstatuen af Marcus Aurelius i midten omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. På øvre halvdel til højre overlapper bogstaverne "R" og "I". På øvre halvdel til venstre ses bogstavet "R". Nederst i midten står årstallet med gravørens initial "m" til højre.

1 EURO

Leonardo da Vincis skitse af det fuldkomne menneske omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Øverst ses de overlappende bogstaver "R" og "I". Til venstre står bogstavet "R" og til højre årstallet. På nedre halvdel til venstre ses gravørens initialer, de overlappende bogstaver "LC".

2 EURO

Portræt af Dante omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre står de overlappende bogstaver "R" og "I" samt årstallet. På nedre halvdel til venstre ses bogstavet "R", og under portrættet står gravørens initialer "M.C.C."

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * , gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

2.8. LUXEMBOURG

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT.

Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri set i profil fra højre. Udført i klassisk stil med gravørens initialer GC og omgivet af 12 stjerner. Nedenfor står LËTZEBUERG og årstallet mellem de to møntmærker.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri set i profil fra højre med gravørens initialer GC. Udført i traditionel stil. Navnet LËTZEBUERG står under portrættet, som er omgivet af 12 stjerner. Årstallet står til venstre mellem de to møntmærker.

1 EURO - 2 EURO

En lodret linje deler mønten i to. I bunden står gravørens initialer GC mellem de 12 stjerner, der også omgiver midten af mønten, hvor navnet LËTZEBUERG og årstallet kan læses fra venstre nedefra mellem de to møntmærker. Til højre herfor ses potrættet af Hans Kongelige Højhed Storhertug Henri i profil fra højre. Udført i moderne lineær stil.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * * , gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

2.9. NEDERLANDENE

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Midt på mønten ses Hendes Majestæt Dronning Beatrix omgivet af prikker og tolv stjerner. Portrættet omgives af tolv stjerner. Langs kanten til venstre for midten står teksten "BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN" ("Beatrix, Nederlandenes Dronning), mønttegnet, årstallet og møntmesterens mærke.

1 EURO - 2 EURO

På venstre side af møntens midte ses et billede af Hendes Majestæt Dronningen. Der står tolv stjerner langs kanten. På højre side ses tre lodrette streger, og ordene "BEATRIX" "KONINGIN DER" "NEDERLANDEN" står lodret og understreget.

Mellem de tre linjer, i nærheden af den nedre kant, står møntmesterens mærke, og mønttegnet er anbragt nederst i kanten, og under navnet "BEATRIX" står årstallet.

Randskrift på 2 euro-mønten: GOD * ZIJ * MET * ONS *("Gud være med os").

2.10. ØSTRIG

1 EURO CENT

Mønten viser en ensian omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Derunder ses den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød og til højre herfor udstedelsesåret. Randskriften er EIN EURO CENT.

2 EURO CENT

Mønten viser en edelweiss omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre for blomstens stilk ses den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød og derover udstedelsesåret. Randskriften er ZWEI EURO CENT.

5 EURO CENT

Mønten viser en primula omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Bag blomstens stilk findes den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød, og til højre for stilken ses udstedelsesåret. Randskriften er FÜNF EURO CENT.

10 EURO CENT

Mønten viser tårnet på Stefanskirken i Wien omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre herfor står værdiangivelsen 10 EURO CENT og derunder den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød. Udstedelsesåret står til højre.

20 EURO CENT

Mønten viser Belvedere-slottet i Wien med dets smedejernsport omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Deruder ses tallet 20, den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød og udstedelsesåret. Ordene EURO CENT danner en bue over porten.

50 EURO CENT

Mønten viser udstillingsbygningen Secession i Wien omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Teksten 50 EURO CENT, udstedelsesåret og derunder den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød danner en bue over kuplen.

1 EURO

Mønten viser et portræt af Mozart med hans underskrift i skulderhøjde omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til venstre ses udstedelsesåret, på øvre højre halvdel står tallet 1 og derunder EURO og derunder den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød.

2 EURO

Mønten viser et portræt af den østrigske fredsprismodtager (1905) Bertha von Suttner omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Til højre står udstedelsesåret, og til venstre står tallet 2 og derunder EURO med den heraldiske gengivelse af de østrigske nationalfarver rød-hvid-rød.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 EURO ***gentages fire gange skiftevis fra oven og fra neden.

2.11. PORTUGAL

Samtlige mønter

Hovedmotivet på henholdsvis 1 og 2 euromønterne samt på 1, 2, 5, 10, 20 og 50-centmønterne er den første konge af Portugal Dom Afonso Henriques' tre kongelige segl i en ring af borge og våbenskjolde. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. I den øvre del af den indre cirkel står navnet PORTUGAL og herunder udstedelsesåret.

Randskrift på 2 euromønten: fem våbenskjolde og syv borge med jævne mellemrum.

2.12. FINLAND

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Billedet viser løven i det finske våben. På løvens venstre side lige under dens venstre arm står årstallet. Lige under fæstet på sværdet under løvens fødder står bogstavet "M". Billedet er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner.

1 EURO

Billedet viser to flyvende svaner over et finsk landskab. Foran højen i møntens højre side står årstallet. Lige over landskabet i møntens venstre side står bogstavet "M". Billedet er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner.

2 EURO

Billedet forestiller multebær og multebær i blomst. Årstallet står direkte under blomsterstanden og bogstavet "M" står i møntens højre side lige under blomsterstandens stilk. Billedet er omgivet af Den Europæiske Unions tolv stjerner.

Randskrift på 2 euro-mønten: "SUOMI FINLAND * * *" , hvor * står for et løvehoved.

3. EUROMØNTERNES NATIONALE SIDE - ØVRIGE

3.1. MONACO

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

Midt på mønten ses de Suveræne Fyrster af Monacos våbenskjold. Indskriften MONACO står øverst langs kanten, og nederst står årstallet mellem tegnet for Mønten i Paris til venstre og gravørens mærke til højre. De tolv stjerner står på hver sin side, seks til venstre og seks til højre.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Midt på mønten ses Fyrstens våbenskjold. Indskriften MONACO står øverst langs kanten, og nederst står årstallet mellem tegnet for Mønten i Paris til venstre og gravørens mærke til højre. De tolv stjerner står på hver sin side, seks til venstre og seks til højre.

1 EURO

Midt på mønten ses et dobbeltportræt af Fyrst Rainier III og Fyrst Albert set i profil mod højre. Indskriften MONACO står øverst langs kanten, og nederst står årstallet mellem tegnet for Mønten i Paris til venstre og gravørens mærke til højre. De tolv stjerner står på hver sin side, seks til venstre og seks til højre.

2 EURO

Midt på mønten ses et portræt af Hans Højhed Fyrst Rainier III set i profil mod højre. Indskriften MONACO står øverst langs kanten, og nederst står årstallet mellem tegnet for Mønten i Paris til venstre og gravørens mærke til højre. De tolv stjerner står på hver sin side, seks til venstre og seks til højre.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * * , gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

3.2. SAN MARINO

1 EURO CENT

Det tredje tårn, Montale, med årstallet og bogstavet R til venstre og til højre indskriften SAN MARINO med kunstnerens initialer CH. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

2 EURO CENT

Frihedsstatuen med indskriften SAN MARINO og kunstnerens initialer CH til venstre. Til højre bogstavet R og årstallet. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

5 EURO CENT

Det første tårn, Guaita. Herover årstallet, indskriften SAN MARINO, bogstavet R og kunstnerens initialer CH. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

10 EURO CENT

Basilica del Santo. Herover indskriften SAN MARINO, årstallet og kunstnerens initialer CH. Nederst bogstavet R. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

20 EURO CENT

Skt. Marino efter Guercino-skolen. Til venstre ses kunstnerens initialer CH og indskriften SAN MARINO. Til højre årstallet og bogstavet R. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

50 EURO CENT

De tre tårne, Guaita, Cesta og Montale. Herover årstallet og indskriften SAN MARINO, kunstnerens initialer CH og bogstavet R. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

1 EURO

Republikkens officielle våben. Herover årstallet, bogstavet R og nederst indskriften SAN MARINO og kunstnerens initialer CH. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

2 EURO

Palazzo Pubblico. Til venstre årstallet og bogstavet R og til højre indskriften SAN MARINO og kunstnerens initialer CH. Motivet omgives af Den Europæiske Unions tolv stjerner. Nederst til højre står gravørens initialer ELF og forkortelsen INC.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 * , gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

3.3. VATIKANSTATEN

1 EURO CENT - 2 EURO CENT - 5 EURO CENT

Hans Hellighed Johannes Paul II, Vatikanstatens overhoved, med venstrevendt profil. I ringen udenom læses foroven CITTA' DEL VATICANO, forneden årstallet 2002, medens de tolv stjerner vises på siderne, seks til venstre og seks til højre. Oven over årstallet står bogstavet R, og kunstnerens forbogstaver GV og gravørens forbogstaver UP er anbragt mellem anden og fjerde stjerne nederst til højre.

10 EURO CENT - 20 EURO CENT - 50 EURO CENT

Hans Hellighed Johannes Paul II, Vatikanstatens overhoved, med venstrevendt profil. I ringen udenom læses til venstre CITTA' DEL VATICANO, nederst årstallet 2002, medens de tolv stjerner vises i højre side. Oven over årstallet står bogstavet R, og kunstnerens forbogstaver GV og gravørens forbogstaver UP er anbragt mellem tredje og femte stjerne nederst til højre.

1 EURO - 2 EURO

Hans Hellighed Johannes Paul II, Vatikanstatens overhoved, med venstrevendt profil. I ringen udenom læses forneden CITTA' DEL VATICANO fulgt af årstallet 2002, medens de tolv stjerner vises foroven. Oven over årstallet står bogstavet R, og kunstnerens forbogstaver GV og gravørens forbogstaver UP er anbragt til højre for midterdelen.

Randskrift på 2 euro-mønten: 2 *, gentages seks gange, skiftevis fra bund mod top og fra top mod bund.

Top