EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0035

2006/35/EG: Besluit van de Raad van 23 januari 2006 betreffende de beginselen, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Turkije

PB L 22 van 26.1.2006, p. 34–50 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
PB L 270M van 29.9.2006, p. 74–90 (MT)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 28/02/2008; opgeheven door 32008D0157

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/35(1)/oj

26.1.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 22/34


BESLUIT VAN DE RAAD

van 23 januari 2006

betreffende de beginselen, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Turkije

(2006/35/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 390/2001 van de Raad van 26 februari 2001 betreffende hulp aan Turkije in het kader van de pretoetredingsstrategie, inzonderheid de invoering van een partnerschap voor toetreding (1), en met name op artikel 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In Verordening (EG) nr. 390/2001 is bepaald dat de Raad op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding zoals deze aan Turkije zullen worden voorgelegd, alsook over belangrijke wijzigingen die daarin naderhand zullen worden aangebracht.

(2)

Op basis daarvan keurde de Raad in 2001 en 2003 een partnerschap voor de toetreding met Turkije goed (2).

(3)

De aanbeveling van de Commissie over Turkije van het jaar 2004 wees erop dat de Europese Unie verder moest blijven toezien op het politieke hervormingsproces en dat in 2005 een herzien partnerschap voor de toetreding moest worden voorgesteld.

(4)

In december 2004 concludeerde de Europese Raad dat de Europese Unie op de vooruitgang van het politieke hervormingsproces nauwkeurig zal blijven toezien op basis van een herzien partnerschap voor de toetreding, waarin de prioriteiten van het hervormingsproces worden aangegeven.

(5)

Op 3 oktober 2005 startten de lidstaten onderhandelingen met Turkije over de toetreding van dit land tot de Europese Unie. De voortgang van deze onderhandelingen zal afhangen van de door Turkije geboekte vooruitgang bij de voorbereiding van de toetreding, die onder meer zal worden afgemeten aan de tenuitvoerlegging van het partnerschap voor de toetreding, als regelmatig herzien.

(6)

Ter voorbereiding van het lidmaatschap wordt Turkije geacht een plan op te stellen met een tijdschema en specifieke maatregelen om de prioriteiten van dit partnerschap aan te pakken,

BESLUIT:

Artikel 1

De beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding voor Turkije zijn vervat in de bijlage bij dit besluit, die daarvan een integrerend onderdeel vormt.

Artikel 2

De tenuitvoerlegging van het partnerschap voor de toetreding wordt onderzocht en gecontroleerd door de organen die krachtens de associatieovereenkomst daartoe zijn opgericht, alsook door de Raad op basis van de jaarlijkse verslagen van de Commissie.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 23 januari 2006.

Voor de Raad

De voorzitter

J. PRÖLL


(1)  PB L 58 van 28.2.2001, blz. 1.

(2)  Besluit 2001/235/EG (PB L 85 van 24.3.2001, blz. 13) en Besluit 2003/398/EG (PB L 145 van 12.6.2003, blz. 40).


BIJLAGE

TURKIJE: PARTNERSCHAP VOOR DE TOETREDING 2005

1.   INLEIDING

Op zijn vergadering van december 1997 in Luxemburg besloot de Europese Raad dat het partnerschap voor de toetreding de kern zou vormen van een versterkte pretoetredingsstrategie, waarbij alle vormen van bijstand aan kandidaat-lidstaten in één enkel kader zouden worden samengebracht. Op die manier richt de Gemeenschap haar bijstand op de specifieke behoeften van elke kandidaat-lidstaat om met het oog op de toetreding specifieke problemen te verhelpen.

De Raad hechtte in maart 2001 zijn goedkeuring aan het eerste partnerschap voor de toetreding voor Turkije. In het strategiedocument van de Commissie over de uitbreiding van oktober 2002 werd vastgesteld dat de Commissie een herzien partnerschap voor de toetreding voor Turkije zou voorstellen. Dit geschiedde in maart 2003 en de Raad hechtte er in mei van datzelfde jaar zijn goedkeuring aan. In haar aanbeveling van oktober 2004 stelde de Commissie met het oog op het garanderen van de duurzaamheid en onomkeerbaarheid van het politieke hervormingsproces voor, dat de Europese Unie nauwkeurig zou blijven toezien op de vooruitgang van de politieke hervormingen. Meer bepaald stelde de Commissie de goedkeuring voor van een herzien partnerschap voor de toetreding in 2005.

Van Turkije wordt een plan verwacht met een tijdschema en specifieke maatregelen om werk te maken van de prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding.

Het herziene partnerschap voor de toetreding biedt de grondslag voor een aantal beleidsinstrumenten die zullen worden gebruikt om de kandidaat-lidstaat te helpen bij de voorbereiding van zijn lidmaatschap. Meer bepaald zal het herziene partnerschap voor de toetreding dienen als basis voor toekomstige politieke hervormingen en als criterium voor het toetsen van toekomstige vooruitgang.

2.   BEGINSELEN

De voornaamste prioriteiten in verband met Turkije hebben betrekking op het voldoen aan de criteria van de Europese top van Kopenhagen van 1993 en de vereisten van het onderhandelingskader dat op 3 oktober 2005 door de Raad is goedgekeurd.

3.   PRIORITEITEN

De in dit partnerschap voor de toetreding opgesomde prioriteiten werden vastgesteld op basis van de realistische verwachting dat Turkije deze in de loop van de volgende paar jaren volledig of althans in belangrijke mate kan verwezenlijken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen prioriteiten op korte termijn, die binnen één tot twee jaar moeten kunnen worden verwezenlijkt, en prioriteiten op middellange termijn, die binnen drie tot vier jaar tot een goed einde moeten kunnen worden gebracht. Deze prioriteiten hebben zowel betrekking op wetgeving als op de tenuitvoerlegging daarvan.

Het herziene partnerschap voor de toetreding geeft de prioritaire gebieden aan voor de voorbereidingen voor lidmaatschap door Turkije. Uiteindelijk zal Turkije echter alle punten die in het voortgangsverslag aan bod komen, moeten aanpakken, ook de consolidatie van het politieke hervormingsproces om de onomkeerbaarheid daarvan te waarborgen en de uniforme toepassing ervan in het gehele land en op alle bestuurlijke niveaus te bewerkstelligen. Het is ook van belang dat Turkije zijn verbintenissen inzake de aanpassing van de wetgeving en de uitvoering van het acquis overeenkomstig de associatieovereenkomst, de douane-unie en daarmee verband houdende besluiten van de Associatieraad EG-Turkije, bijvoorbeeld inzake het handelsregime voor landbouwproducten, nakomt.

3.1.   PRIORITEITEN OP KORTE TERMIJN

Versterkte politieke dialoog en politieke criteria.

Democratie en rechtsstaat

Openbaar bestuur

Verdere hervorming van het openbaar bestuur en het personeelsbeleid voor grotere efficiëntie, verantwoordelijkheid en transparantie.

Effectief, transparant en participatief lokaal bestuur tot stand brengen, met name door uitvoering van de onlangs goedgekeurde wetgeving.

Inrichting van een operationeel ombudsmansysteem.

Civiel-militaire verhoudingen

Voortgaan met de aanpassing van de civiele controle op het leger aan de in EU-lidstaten gangbare praktijken; ervoor zorgen dat de civiele autoriteiten hun toezichtsbevoegdheden ten volle uitoefenen, vooral wat betreft het nationale veiligheidsbeleid en de uitvoering daarvan; stappen zetten naar grotere aansprakelijkheid en transparantie bij het afhandelen van veiligheidskwesties.

Instellen van volledige parlementaire controle op het militaire en defensiebeleid en daarvoor bedoelde uitgaven, met inbegrip van een externe financiële controle.

Afschaffen van alle nog resterende bevoegdheden van militaire gerechtshoven om burgers te berechten.

Rechtssysteem

Een consistente interpretatie door alle gerechtelijke autoriteiten van wettelijke bepalingen verzekeren, inclusief van de nieuwe strafwet, in verband met mensenrechten en fundamentele vrijheden, overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de daarmee samenhangende jurisprudentie.

De onafhankelijkheid van het gerecht waarborgen, meer bepaald van de hoge raad van rechters en openbare aanklagers en wat de benoeming van nieuwe rechters en openbare aanklagers betreft.

Tijdens processen gelijke kansen bieden aan de openbare aanklagers en de verdediging, ook wat betreft de inrichting van de rechtszalen.

De opleiding van rechters en aanklagers inzake de toepassing van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voortzetten.

De efficiëntie van het gerecht versterken door meer bepaald de institutionele capaciteit ervan te vergroten en een nieuw Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering aan te nemen.

Verder regionale hoven van beroep oprichten.

Anticorruptiebeleid

Zich op alle niveaus volledig inzetten voor de strijd tegen corruptie, onder meer door alle betrokken instanties te versterken en hun onderlinge coördinatie te verbeteren.

De uitvoering van de verordening inzake de beginselen van ethisch gedrag voor ambtenaren garanderen en de bepalingen daarvan uitbreiden tot verkozen ambtenaren, het gerecht, academici en militairen.

De parlementaire onschendbaarheid beperken tot wat in Europa gebruikelijk is.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

Naleving van de internationale wetgeving inzake mensenrechten

De mensenrechten bevorderen met de actieve steun van een onafhankelijk en adequaat gefinancierd nationaal instituut voor de mensenrechten overeenkomstig de relevante VN-beginselen; toezicht houden op mensenrechtenkwesties met inbegrip van correcte statistische gegevens.

De opleiding van wetshandhavers uitbreiden tot mensenrechtenkwesties en onderzoekstechnieken, om meer bepaald de strijd tegen martelpraktijken en slechte behandeling op te voeren.

De optionele protocollen bij het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten ratificeren; het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden naleven, met name door volledige uitvoering van de rechtsspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Wettelijke bepalingen uitvoeren inzake het recht op een nieuw proces in het licht van de relevante rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

In de wet en in de praktijk garanderen van het recht op volledige uitoefening van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, door alle individuen, zonder discriminatie en ongeacht hun taal, politieke overtuiging, huidskleur, geslacht, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid.

Protocol nr. 12 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens inzake het algemene verbod op discriminatie door de overheid ratificeren.

Burgerlijke en politieke rechten

Voorkomen van foltering en slechte behandeling

Uitvoering garanderen van de maatregelen die zijn aangenomen in het kader van het „nultolerantie”-beleid inzake foltering en slechte behandeling overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de aanbevelingen van het Europees Comité ter voorkoming van foltering.

De strijd tegen de straffeloosheid opvoeren; ervoor zorgen dat aanklagers tijdig en doeltreffend onderzoek instellen naar vermeende gevallen van foltering zodat de schuldigen worden geïdentificeerd en door de rechtbanken bestraft.

Uitvoering garanderen van het Protocol van Istanbul in heel het land, meer bepaald door de medische expertise te vergroten.

Het optionele protocol bij het VN-Verdrag tegen foltering ratificeren waarin wordt voorzien in de oprichting van een systeem van onafhankelijk toezicht op de gevangenissen.

Toegang tot het gerecht

De mogelijkheden tot doeltreffende verdediging versterken door onder meer toegang tot rechtsbijstand en gekwalificeerde vertaaldiensten.

Erover waken dat de burger bekend is met de mogelijkheid en in de mogelijkheid verkeert om gebruik te maken van zijn recht om een advocaat onder vier ogen te spreken en zijn verwanten in te lichten vanaf de aanvang van zijn hechtenis.

Vrijheid van meningsuiting, van vereniging en van vreedzame vergadering

De vrijheid van meningsuiting garanderen, met inbegrip van de persvrijheid, overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De situatie van personen die zijn vervolgd of veroordeeld voor het niet-gewelddadig uiten van een mening, verder normaliseren.

Alle hervormingen inzake de vrijheid van vereniging en vreedzame vergadering uitvoeren overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de daarbijbehorende jurisprudentie; maatregelen uitvoeren om overdreven gebruik van geweld door de veiligheidsdiensten te voorkomen.

De relevante bepalingen voor politieke partijen aanpassen aan de Europese praktijk.

De financiering van en de financiële controle op politieke partijen aanpassen aan de Europese praktijk.

De binnenlandse ontwikkeling van de civiele samenleving en haar betrokkenheid bij de beleidsvorming vergemakkelijken en bevorderen.

Open communicatie en samenwerking tussen alle sectoren van de Turkse maatschappij en de Europese partners vergemakkelijken en bevorderen.

Godsdienstvrijheid

Een globale wet goedkeuren waarin alle problemen van niet-moslimminderheden en -gemeenschappen worden aangepakt overeenkomstig de relevante Europese normen; alle verkoop of inbeslagname door de bevoegde autoriteiten van tegenwoordige of vroegere eigendommen van niet-moslimgemeenschappen staken in afwachting van deze wet.

Bepalingen goedkeuren en uitvoeren in verband met de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst voor alle individuele personen en geloofsgemeenschappen overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en rekening houdend met de relevante aanbevelingen van de Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa.

Voorwaarden creëren voor een leefbaar functioneren van alle geloofsgemeenschappen overeenkomstig de praktijk in de lidstaten; dit impliceert juridische en gerechtelijke bescherming (onder meer door de mogelijkheid om rechtspersoonlijkheid te verkrijgen) van deze gemeenschappen, van hun leden en bezittingen, van het onderricht, van de aanwijzing en opleiding van geestelijken en eigendomsrechten overeenkomstig Protocol nr. 1 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Economische en sociale rechten

Vrouwenrechten

De wetgeving inzake vrouwenrechten, met name het burgerlijk wetboek, het nieuwe strafwetboek en de wet op de bescherming van het gezin, ten uitvoer leggen.

Verder maatregelen treffen tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen, met name voor de eer gepleegde misdaden; een speciale opleiding voor rechters en aanklagers, wetshandhavinginstanties, gemeenten en andere verantwoordelijke instellingen verzekeren; opvangcentra voor aan geweld blootstaande vrouwen in alle grotere gemeenten inrichten overeenkomstig de bestaande wetgeving.

De rol van vrouwen in de maatschappij verder bevorderen, met inbegrip van hun opleiding en deelname aan de arbeidsmarkt en aan het politieke en sociale leven; steun aan vrouwenorganisaties die deze doeleinden nastreven.

Rechten van het kind

De bescherming van de rechten van het kind bevorderen overeenkomstig de EU-normen en de internationale normen.

Zich blijven inspannen om het probleem van de straatkinderen op te lossen.

Vakbondsrechten

Ervoor zorgen dat de vakbondsrechten ten volle worden geëerbiedigd overeenkomstig de EU-normen en de relevante ILO-verdragen, met name wat het recht betreft om te organiseren, te staken en collectief te onderhandelen.

De sociale dialoog versterken en de samenwerking met de EU-partners vergemakkelijken en aanmoedigen.

Rechten van minderheden, culturele rechten en de bescherming van minderheden

Culturele verscheidenheid verzekeren en de eerbiediging en bescherming van minderheden overeenkomstig het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, de beginselen van het Raamverdrag voor de bescherming van nationale minderheden van de Raad van Europa en de beste praktijken in de lidstaten bevorderen.

De juridische bescherming van minderheden garanderen, in het bijzonder inzake eigendomsrechten volgens Protocol nr. 1 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Effectieve toegang tot radio- en televisie-uitzendingen in andere talen dan Turks verzekeren; de bestaande belemmeringen daartoe wegnemen, met name wat lokale en regionale privé-zenders betreft.

Passende maatregelen treffen om het aanleren van andere talen dan Turks te steunen.

Situatie in het Oosten en Zuidoosten

Het systeem van de dorpswachten in het Zuidoosten afschaffen; de streek ontmijnen.

Een alomvattende aanpak ontwikkelen om regionale verschillen weg te werken, meer in het bijzonder de situatie in het Zuidoosten van Turkije verbeteren door de economische, sociale en culturele kansen voor alle Turkse burgers, ook die van Koerdische origine, te vergroten.

Maatregelen nastreven om de terugkeer van de binnen Turkije verbannen personen naar hun oorspronkelijke plaats van vestiging te vergemakkelijken, overeenkomstig de aanbevelingen van de speciale vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor ontheemden.

Een billijke en spoedige compensatie verzekeren voor al wie verlies en schade heeft geleden ten gevolge van de onveiligheid in het Zuidoosten.

Regionale kwesties en internationale verplichtingen

Cyprus

Een aanhoudende steun waarborgen voor inspanningen om te komen tot een omvattende regeling van het Cyprus-probleem binnen het kader van de Verenigde Naties en overeenkomstig de beginselen waarop de Unie is gegrondvest, en tegelijk bijdragen tot een beter klimaat voor een omvattende regeling.

Volledige uitvoering geven aan het protocol tot wijziging van de Overeenkomst van Ankara in het licht van de toetreding van tien nieuwe EU-lidstaten waaronder Cyprus (1).

Concrete maatregelen nemen voor een zo spoedig mogelijke normalisatie van de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en alle EU-lidstaten, waaronder de Republiek Cyprus (1).

Vreedzame regeling van grensconflicten

De inspanningen voortzetten om mogelijke nog bestaande grensconflicten op te lossen conform het beginsel van vreedzame regeling van grensconflicten in overeenstemming met het VN-handvest, waar nodig met een beroep op het Internationaal Gerechtshof.

Zich ondubbelzinnig inzetten voor goede nabuurschapsbetrekkingen; alle bronnen van wrijving met de buurlanden aanpakken en zich onthouden van ieder optreden dat het proces van vreedzame regeling van grensconflicten negatief zou kunnen beïnvloeden.

Verplichtingen in het kader van de associatieovereenkomst

Uitvoering garanderen van de in het kader van de associatieovereenkomst aangegane verbintenissen, met inbegrip van de douane-unie.

Beperkingen op de handel in rundvlees, levende runderen en afgeleide producten intrekken.

Economische criteria

Het bestaande, met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank overeengekomen structuurhervormingsprogramma verder ten uitvoer leggen, in het bijzonder wat de controle op de overheidsuitgaven betreft.

De uitvoering van de hervorming van de financiële sector voltooien, in het bijzonder het in overeenstemming met de internationale normen brengen van de prudentiële en transparantieregels en het toezicht daarop.

De onafhankelijkheid van de marktreguleringsautoriteiten vrijwaren.

De privatisering van staatsbedrijven, met name banken, versnellen met oog voor de sociale component.

De liberalisering van de markt en de prijshervorming voortzetten, vooral op het gebied van energie en landbouw, met bijzondere aandacht voor tabak en suiker.

De economische dialoog met de Europese Unie voortzetten, vooral in het kader van de pretoetredingsprocedures voor budgettaire controle, met bijzondere aandacht voor passende maatregelen voor het bereiken van macro-economische stabiliteit en voorspelbaarheid en voor structuurhervormingen.

Maatregelen treffen om het probleem van de informele economie op te lossen.

De beroepsopleiding verbeteren, vooral voor jongeren.

Onevenwichtigheden op de arbeidsmarkt verhelpen.

Het bedrijfsklimaat verbeteren, meer bepaald het functioneren van de handelsrechtbanken; het functioneren van het gerechtelijke apparaat voor handelszaken verbeteren, met speciale aandacht voor de onafhankelijkheid van de rechters en een passend gebruikmaken van een systeem van deskundige getuigen.

De hervorming van de landbouwsector voortzetten.

De verbetering van het algemene niveau van het onderwijs en de gezondheid veiligstellen, met speciale aandacht voor jongeren en achtergestelde gebieden.

Directe buitenlandse investeringen vergemakkelijken en in de hand werken.

Vermogen om aan de verplichtingen voor lidmaatschap te voldoen

Vrij verkeer van goederen

De technische en administratieve handelsbelemmeringen definitief uit de weg ruimen; een effectief controlesysteem op de markt en vrij verkeer van goederen verzekeren.

De omschrijving van maatregelen die ingaan tegen de artikelen 28 tot en met 30 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, voltooien en die maatregelen ongedaan maken; meer bepaald alle onwettige niet-automatische invoervergunningen schrappen en voor niet-geharmoniseerde gebieden het beginsel van de wederzijdse erkenning toepassen.

Alle belemmeringen voor het vrije verkeer van goederen ten gevolge van discriminatie van vervoersbedrijven uit lidstaten op grond van hun nationaliteit of eerdere aanlegplaatsen ongedaan maken.

Uitvoering verzekeren van certificering, conformiteitscontrole en EC-markering overeenkomstig de richtlijnen „Nieuwe aanpak” en „Globale aanpak”; bestaande marktcontroles en structuren voor conformiteitscontrole versterken door uitrusting en opleiding en een compatibele administratieve infrastructuur opzetten.

Een doeltreffende wettelijke metrologie-infrastructuur ontwikkelen en een ruimer verspreide toepassing van een wetenschappelijke en industriële metrologie vergemakkelijken.

Recht van vestiging en vrij verrichten van diensten

Een methode en routekaart vaststellen om de nationale wetgeving te onderzoeken op mogelijke belemmeringen voor bepalingen uit het EG-Verdrag die verband houden met het recht van vestiging en het vrij verrichten van diensten.

Een routekaart vaststellen en implementeren voor de aanpassing aan het acquis inzake wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, waaronder het opstellen van de nodige administratieve capaciteit.

Een routekaart vaststellen voor de uitvoering van het acquis inzake de postdiensten.

Vrij verkeer van kapitaal

Alle beperkingen voor uit de Europese Unie afkomstige buitenlandse directe investeringen in alle economische sectoren wegnemen.

Overheidsopdrachten

De wetgeving inzake overheidsopdrachten versneld aanpassen aan het acquis, meer bepaald inzake gunningen in de sector nutsvoorzieningen en inzake toetsingsprocedures.

Het vermogen van de autoriteit voor overheidsopdrachten om uitvoering te geven aan de nieuwe wet inzake overheidsopdrachten, vergroten.

Intellectuele eigendom

De handhaving van de wet op de intellectuele eigendom verbeteren door de administratieve capaciteit en de coördinatie te vergroten ook door middel van wetshandhavingsinstanties en het gerecht; in het bijzonder het vervalsen van handelsmerken, met name van auto-onderdelen en van luxegoederen, en piraterij, met name van boeken en andere media, aanpakken.

Met de Europese Unie tot een wederzijds aanvaardbare oplossing komen inzake generische geneesmiddelen in de farmaceutische sector.

Mededinging

De staatssteun, ook in gevoelige sectoren zoals staal, aanpassen aan het acquis; een nationale instantie voor toezicht op de staatssteun oprichten en een strikte controle op de staatssteun verzekeren.

Transparantie en permanente uitwisseling van informatie verzekeren op het gebied van mededinging en staatssteun.

De secundaire wetgeving op antitrustgebied volledig aanpassen.

Financiële diensten

De noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen goedkeuren krachtens de nieuwe bankwet; gestage vooruitgang garanderen bij de tenuitvoerlegging van de routekaart inzake de nieuwe kapitaalvereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen.

De prudentiële en toezichtsnormen in de niet-bancaire financiële sector versterken, mede door rationalisering van de toezichtsstructuren waar nodig.

Informatiemaatschappij en media

De toepassing van de wetgeving voor tarieven en vergunningen verzekeren.

Aangepaste wetgeving inzake elektronische communicatie aannemen en toepassen, met name op het gebied van de wetgeving voor tarieven en vergunningen, verpachte lijnen, toegang en interconnectie, (pre-)selectie van telefoonmaatschappijen en nummerportabiliteit; de capaciteit en de onafhankelijkheid van de radio- en televisietoezichthouders versterken.

De wetgeving op het gebied van het audiovisuele beleid verder aanpassen, meer bepaald in het licht van de richtlijn „Televisie zonder grenzen”.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

De noodzakelijke wettelijke maatregelen treffen en passende administratieve structuren opzetten om de EU-instrumenten inzake plattelandsontwikkeling te doen functioneren.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Het systeem voor de identificatie van dieren en de registratie van runderen verder aanpassen aan de EU-normen en actie ondernemen voor de identificatie voor schapen en geiten en de registratie van het vervoer daarvan.

Een strategie aannemen voor de uitroeiing van de voornaamste dierziekten.

Een programma opstellen voor de modernisering van de voedselverwerkende bedrijven met het oog op het naleven van de EU-normen inzake hygiëne en volksgezondheid.

De programma’s voor de controle op residuen en zoönosen uitvoeren.

Visserij

Het beheer, de controle, het op de markt brengen en de structuur van de visserijsector aanpassen aan het acquis; de administratieve capaciteit versterken.

Transport

Alle bestaande belemmeringen voor schepen die onder Cypriotische vlag varen, en schepen die op Cyprus varen, wegnemen alsook de luchtvaartakkoorden die bepaalde luchtvaartmaatschappijen van lidstaten op grond van hun nationaliteit discrimineren.

Voor alle vormen van transport voortgaan met de aanpassing aan het acquis op vervoersgebied.

De maritieme administratie versterken, meer bepaald inzake controle op de vlaggenstaat; met spoed het veiligheidsniveau van de Turkse vloot opvoeren, zodat die van de zwarte lijst van vlaggenstaten van het Memorandum van overeenstemming van Parijs kan worden geschrapt.

Een programma goedkeuren om het Turkse wegtransport op Europees niveau te tillen.

Energie

De onafhankelijkheid en het doeltreffend functioneren van het regelgevende orgaan voor elektriciteit, aardgas en nucleaire energie verzekeren.

De oprichting van een op concurrentie stoelende interne energiemarkt verzekeren, overeenkomstig de richtlijnen inzake elektriciteit en gas.

De oprichting van een geleidelijk geïntegreerde regionale energiemarkt als onderdeel van een ruimere Europese energiemarkt ondersteunen; belemmeringen voor grensoverschrijdende handel en de toegang door derden afbouwen.

Ontwikkelen van een energiestrategie om de uitvoering van het wettelijke kader overeenkomstig het acquis te vergemakkelijken.

Beginnen met de aanpassing aan het acquis van de sectoren energie-efficiëntie en vernieuwbare energiebronnen en ontwikkeling van de administratieve capaciteit terzake.

Belasting

Accijns- en BTW-regelingen verder aanpassen aan de EU-praktijk, meer bepaald wat betreft de toegepaste tarieven, de reikwijdte van vrijstellingen, de belastingstructuur en het wegwerken van belastingmaatregelen die tot ongelijke behandeling aanleiding kunnen geven.

De directe belastingen verder aanpassen aan het acquis op belastinggebied, met name bepalingen inzake de uitwisseling van informatie met de EU-lidstaten om de afdwingbaarheid van maatregelen tegen belastingontwijking en -fraude te vergemakkelijken.

Zich committeren aan de beginselen van de Gedragscode inzake de belastingregeling voor ondernemingen en erop toezien dat toekomstige wetgeving daarmee in overeenstemming is.

Meer aandacht besteden aan de modernisering en versterking van de belastingadministratie met het oog op een betere naleving door de belastingplichtige en een betere inning van de directe belastingen, alsook van BTW- en douane-inkomsten, en andere indirecte belastingen; effectieve instrumenten voor fraudebestrijding opzetten.

Voorbereidingen aanvatten voor de ontwikkeling van de nodige IT-systemen om de uitwisseling van elektronische gegevens met de Europese Unie en haar lidstaten mogelijk te maken.

Statistiek

De procedures voor de goedkeuring en toepassing van een nieuwe statistiekwet overeenkomstig de EU-normen afronden; voldoende opleiding van het personeel verzekeren en de administratieve capaciteit vergroten.

De strategie versterken voor de ontwikkeling van statistieken, meer bepaald op prioritaire gebieden zoals demografische en arbeidsmarktstatistieken, regionale statistieken, bedrijfsstatistieken (m.i.v. bedrijfsregisters) en landbouwstatistieken.

De hangende classificaties goedkeuren en de relevante statistische eenheden in het bedrijvenregister invoeren.

De methoden van de nationale rekeningen verbeteren overeenkomstig ESA 95.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

Een jaarplan voor de financiering van investeringen goedkeuren, gebaseerd op een realistische raming van de kosten voor de aanpassing en van de beschikbare openbare en particuliere middelen.

Voorwaarden vaststellen voor een effectieve sociale dialoog, onder meer door de restrictieve bepalingen inzake de werking van de vakbonden af te schaffen en vakbondsrechten te eerbiedigen.

De sociale partners steunen bij capaciteitsopbouw, meer bepaald met het oog op hun toekomstige rol bij de uitwerking en tenuitvoerlegging van het werkgelegenheids- en sociale beleid, vooral door een autonome sociale dialoog.

Het probleem van de kinderarbeid blijven aanpakken.

De capaciteit van alle instanties die betrokken zijn bij de praktische omzetting van het acquis, vergroten.

Industriebeleid

Het nationale programma voor de herstructurering van de staalsector aannemen, dat beoogt de levensvatbaarheid van de sector en de naleving van de EU-regelgeving inzake overheidssteun te waarborgen.

Een strategie voor de bevordering van buitenlandse investeringen ontwikkelen en uitvoeren, ook voor de regeling van geschillen.

Regionaal beleid en coördinatie van structuurinstrumenten

Het strategische kader voor economische en sociale cohesie verder ontwikkelen om de regionale verschillen terug te dringen.

Het nodige wetgevende en administratieve kader vaststellen om de pretoetredingsfondsen van de Europese Unie te absorberen.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Alle wetshandhavingsinstanties blijven ontwikkelen en versterken en hun status en werking op Europees niveau brengen, inclusief door hun onderlinge samenwerking te bevorderen; een Code voor politie-ethiek aannemen; een onafhankelijk en effectief klachtenbureau instellen om een grotere aansprakelijkheid van politie en gendarmerie te verzekeren; het gebruik van moderne onderzoeks- en misdaadpreventietechnieken ontwikkelen; stappen zetten om de capaciteit van de gerechtelijke politie te trainen en te ontwikkelen.

Verdere inspanningen leveren om het nationale actieplan inzake migratie en asiel uit te voeren, illegale migratie te bestrijden en met spoed een overnameovereenkomst met de Europese Unie te sluiten.

Het nationale actieplan inzake grensbeheer aannemen en met de uitvoering ervan beginnen, meer bepaald door het opzetten van een professionele niet-militaire grensbewaking en een ontmijning van de grenzen.

Een nationale strategie inzake georganiseerde misdaad aannemen en uitvoeren; de strijd tegen de georganiseerde misdaad, drugs, mensenhandel, fraude, corruptie en het witwassen van geld opvoeren.

Een nationale drugsstrategie opstarten en beginnen uit te voeren naar het voorbeeld van de EU-strategie en het EU-actieplan inzake drugs.

Een wet aannemen over de bescherming van persoonsgegevens in overeenstemming met het acquis, en een onafhankelijk toezichtsorgaan oprichten.

Een dienst aanwijzen met bevoegdheden om de euro tegen valsmunterij te beschermen.

Wetenschap en onderzoek

Een geïntegreerde onderzoeksstrategie ontwerpen en beginnen uit te voeren.

Onderwijs en cultuur

De werking van het nationale agentschap vergemakkelijken om deelname aan de programma’s Socrates, Leonardo da Vinci en Jeugd te consolideren; deelname aan het Cultuur 2000-programma stimuleren.

Milieu

Een herzien programma goedkeuren voor de omzetting en uitvoering van het acquis; een plan voor financiële investeringen ontwikkelen.

Het acquis inzake de kaderwetgeving, internationale milieuverdragen, de wetgeving inzake natuurbescherming, waterkwaliteit, geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging en afvalverwerking verder omzetten en ten uitvoer leggen; de herziene richtlijn inzake milieu-effectbeoordelingen ten uitvoer leggen en toepassen.

De integratie van milieueisen in andere sectorale beleidspunten voortzetten.

Een plan opzetten ter versterking van de administratieve capaciteit, tenuitvoerlegging en toepassing van de milieuwetgeving.

De ontwikkeling van grensoverschrijdende samenwerking inzake waterbeheer voortzetten, overeenkomstig de kaderrichtlijn betreffende het waterbeheer en de internationale verdragen waarbij de Europese Gemeenschap partij is.

Consumenten- en gezondheidsbescherming

De aanpassing aan het acquis voortzetten.

Verder institutionele structuren ontwikkelen voor effectieve tenuitvoerlegging vooral wat markttoezicht betreft.

Verder systemen opzetten voor kennisgeving van gevaarlijke producten op nationaal niveau en de mogelijkheden van Trapex en andere relevante systemen benutten voor kennisgeving op internationaal niveau.

Douane-unie

Aannemen van het nieuwe douanewetboek om de douanevoorschriften verder aan te passen aan het desbetreffende acquis, met name preferentiële oorsprongsregels.

De wetgeving inzake vrije zones aanpassen aan het acquis en deze dan toepassen, vooral wat de regelgeving inzake douanecontroles en belastingcontrole betreft.

De administratieve en operationele capaciteit van de douaneadministratie verder opvoeren en de interne procedures aanpassen aan de EU-normen.

Starten met de ontwikkeling van de noodzakelijke IT-systemen om een uitwisseling van elektronische gegevens met de Europese Unie en haar lidstaten mogelijk te maken, te beginnen met transit- en tariefzones.

Buitenlandse betrekkingen en buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid

Volledige aanpassing aan het gemeenschappelijke handelsbeleid van de Europese Gemeenschap, door aanpassing aan de preferentiële regelingen, met name het nieuwe EG-stelsel van algemene preferenties.

Verdere inspanningen leveren om vrijhandelsakkoorden met derde landen te sluiten.

Het beleid inzake derde landen en de standpunten ingenomen binnen internationale organisaties geleidelijk aanpassen aan die van de Europese Unie en haar lidstaten, waaronder het lidmaatschap van alle EU-lidstaten van relevante organisaties en regelingen zoals Wassenaar.

Financiële controle

De tijdige tenuitvoerlegging van de wet op het beheer en de controle van de openbare financiën verzekeren.

Nieuwe wetgeving aannemen tot hervorming van de externe controles overeenkomstig de voorschriften van de „International Organisation of Supreme Audit Institutions” en de wet op het beheer en de controle van de openbare financiën om de onafhankelijkheid van de rekenkamer te verzekeren.

Effectieve procedures instellen voor de behandeling van onregelmatigheden en gevallen van mogelijke fraude in verband met pretoetredingssteun, en de doeltreffende mededeling van onregelmatigheden aan de Commissie.

Het uitvoeringssysteem voor het beheer van communautaire pretoetredingssteun versterken en aanpassen aan de evolutie van de pretoetredingsinstrumenten.

De nodige administratieve structuren opzetten voor een doeltreffende en gelijkwaardige bescherming van de EU-middelen en voor de samenwerking met het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) van de Commissie.

3.2.   PRIORITEITEN OP MIDDELLANGE TERMIJN

Economische criteria

Het privatiseringsprogramma afwerken.

De hervorming van de landbouwsector voltooien.

De betaalbaarheid van het pensioenstelsel en de sociale zekerheid garanderen.

Het algemene niveau van het onderwijs en de gezondheidszorg verder verbeteren, met bijzondere aandacht voor jongeren en achtergestelde gebieden.

Vermogen om aan de verplichtingen van lidmaatschap te voldoen

Recht van vestiging en vrij verrichten van diensten

Belemmeringen van het recht van vestiging en het vrij verrichten van grensoverschrijdende diensten wegnemen.

Beginnen met de aanpassing aan het acquis inzake de postdiensten; beginnen met de liberalisering van de postdiensten en een nationale regelgevende autoriteit oprichten.

Een verregaande aanpassing aan het acquis inzake de erkenning van de beroepskwalificaties tot stand brengen.

Overheidsopdrachten

Ervoor zorgen dat de regelgeving voor de overheidsopdrachten effectief wordt toegepast door de aanbestedende diensten en entiteiten op alle niveaus, onder meer door de ontwikkeling en toepassing van operationele instrumenten, opleiding, en een versterking van de administratieve capaciteit van de gunnende instanties en entiteiten.

Het gebruik van elektronische middelen in de aanbestedingsprocedures bevorderen.

Een omvattende nationale strategie aannemen om het systeem van de overheidsopdrachten in Turkije te ontwikkelen, met inbegrip van het gebruik van elektronische middelen in alle stadia van de aanbestedingsprocedure.

Intellectuele-eigendomswetgeving

De aanpassing voltooien en de toepassing van de intellectuele-eigendomsrechten verzekeren door een versterking van de handhavingsstructuren en -mechanismen, met inbegrip van handhavingsautoriteiten en het gerecht.

Financiële diensten

Substantiële vooruitgang boeken met de tenuitvoerlegging van de nieuwe kapitaalvereisten, overeenkomstig de gedetailleerde routekaart van het BRSA.

Substantiële vooruitgang boeken met de aanpassing van de wetgeving aan het acquis inzake de niet-bancaire financiële sector.

Vennootschapsrecht

De aanpassing aan het acquis voltooien.

Een algemeen kader voor financiële verslaglegging goedkeuren overeenkomstig EU-normen, met volledige gebruikmaking van de in het acquis vastgestelde uitzonderingen.

De openbaarmakingsvereisten versterken; meer bepaald een algemene eis aannemen voor vennootschappen om geverifieerde verklaringen inzake de rechtspersoon en geconsolideerde rekeningen in te dienen met het oog op publicatie.

De toezichtcapaciteit van alle desbetreffende autoriteiten versterken en de normen voor financiële rapportage verhogen.

Mededinging

Consolideren van de rechtshandhaving op het gebied van antitrustmaatregelen en staatssteun met speciale aandacht voor monopolies en ondernemingen met speciale en exclusieve rechten.

De herstructurering van de staalsector voortzetten in het kader van een omvattend overeengekomen sectoraal programma.

Alle marktdeelnemers en steunverleners bewuster maken van de regelgeving inzake anti-trustmaatregelen en staatssteun.

Informatiemaatschappij en media

De omzetting van het acquis op het gebied van telecommunicatie voltooien en de volledige liberalisering van de markt voorbereiden.

De aanpassing van de audiovisuele wetgeving voltooien en de capaciteiten van de onafhankelijke regelgevende autoriteit voor radio en televisie vergroten.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

De werkzaamheden voor het oprichten van een geïntegreerd administratie- en controlesysteem voortzetten, met name inzake het identificatiesysteem voor landpercelen.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

De wetgeving inzake voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid aanpassen.

De noodzakelijke administratieve capaciteit opbouwen om de wetgeving inzake voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid uit te voeren.

Een systeem voor de identificatie en registratie van schapen en geiten overeenkomstig de EU-normen opzetten.

De voedselverpakkingsbedrijven verbeteren zodat zij de EU-voedselveiligheidsnormen en -wetgeving kunnen nakomen; de zuivelbedrijven moderniseren.

Controlesystemen inzake voedselveiligheid opzetten.

Een systeem opzetten voor het ophalen van krengen en de behandeling van dierlijke bijproducten.

Uitroeiingsplannen voor de voornaamste dierziekten ten uitvoer leggen.

Het systeem voor de registratie van plantenrassen aanpassen aan de EU-voorschriften.

De voorschriften inzake residuen van bestrijdingsmiddelen verder aanpassen aan de EU-bepalingen.

Visserij

De oprichting van adequate administratieve structuren en uitrusting op centraal en regionaal niveau voltooien zodat het gemeenschappelijke visserijbeleid ten uitvoer kan worden gelegd.

Transportbeleid

Voor alle wijzen van vervoer de wetgeving en administratie aanpassen; voor het wegtransport zich in het bijzonder concentreren op markttoegang, veiligheid op de weg, technische keuringen, wegcontroles, alsook sociale, fiscale en technische regels; voor maritiem vervoer ook aandacht hebben voor maritieme veiligheid.

De tenuitvoerlegging en toepassing van de transportwetgeving verzekeren voor het transport over de weg, over water en in de lucht (vooral luchtveiligheid en beheer van het luchtverkeer); daartoe verbetering van de capaciteit van de relevante instanties voor tenuitvoerlegging en toepassing voor alle aspecten van de burgerluchtvaart, het vervoer over de weg en per spoor.

De herstructurering van de nationale spoorwegmaatschappij voltooien en de spoorwegmarkt openen conform de vereisten van het acquis.

Een programma van technische aanpassing opzetten voor de vloot en het wegvervoerspark in Turkije overeenkomstig EU-normen.

Energie

De nationale wetgeving volledig aanpassen aan het acquis.

De administratieve en regelgevende structuren verder versterken.

De energievoorziening herstructureren en de energiemarkt openstellen overeenkomstig het acquis.

Een hoog niveau van nucleaire veiligheid waarborgen; waar productiecapaciteit voor nucleaire energie wordt gecreëerd, ruim vóór het verlenen van vergunningen zorgen voor in het bijzonder de capaciteit, onafhankelijkheid en middelen van de regelgevende autoriteit; ervoor zorgen dat milieueffectrapportage in volle overeenstemming met de MER-richtlijn plaatsvindt.

Belastingen

Belangrijke vooruitgang boeken met de voltooiing van de aanpassing aan het acquis inzake belastingen, wat betreft BTW, accijnzen en directe belastingen, met inbegrip van de gedragscode voor de belastingregeling voor ondernemingen.

De belastingadministratie verder versterken en moderniseren, met inbegrip van de IT-sector, om de belastinginning te verbeteren; verdere voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van de nodige IT-systemen om een uitwisseling van elektronische gegevens met de Europese Unie en haar lidstaten mogelijk te maken.

Economisch en monetair beleid

De aanpassing voltooien aan de bepalingen van het acquis inzake het verbod op bevoorrechte toegang tot financiële instellingen voor de overheid en het verbod op directe financiering van de overheidssector.

Statistiek

Het bedrijvenregister op EU-niveau tillen.

Macro-economische statistieken verder aanpassen aan het acquis, meer bepaald wat betreft BBP-ramingen, geharmoniseerde consumentenprijsindexcijfers, kortetermijnindicatoren, betalingsbalans, arbeidsstatistieken.

De coördinerende rol van het staatsinstituut voor statistiek versterken ter verbetering van het vergaren en verwerken van gegevens afkomstig van diverse overheidsinstellingen.

Het gebruik van administratieve bronnen voor het verzamelen van gegevens opvoeren.

Harmonisering van de financiële statistieken met het Europese systeem van nationale en regionale rekeningen 1995 (ESR 1995) voltooien.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

De omzetting van het acquis voltooien en de betrokken administratieve en handhavingsstructuren versterken, met inbegrip van de arbeidsinspecties.

De uitvoering en toepassing van het acquis inzake het sociale beleid en de werkgelegenheid verzekeren.

Een nationale werkgelegenheidsstrategie voorbereiden met het oog op deelname aan de Europese werkgelegenheidsstrategie, met inbegrip van de voorbereiding en uitvoering van een gezamenlijke evaluatie van het werkgelegenheidsbeleid, en ontwikkeling van capaciteit voor toezicht op de arbeidsmarkt en sociale ontwikkelingen.

Een nationale strategie tegen sociale uitsluiting, met inbegrip van gegevensverzameling overeenkomstig de EU-praktijken.

Verder ontwikkelen van de sociale bescherming, met name door een versterkte hervorming van de sociale zekerheid en het pensioenstelsel met het oog op de betaalbaarheid ervan en tegelijk het sociale vangnet versterken.

Industriebeleid

De bedrijfsomgeving voor kleine en middelgrote ondernemingen verder vereenvoudigen en de in de Europese Unie gebruikte definitie van kleine en middelgrote ondernemingen overnemen.

Trans-Europese netwerken

Ten uitvoer leggen van de prioritaire projecten in het kader van TINA (Transport Infrastructure Needs Assessment — beoordeling van de behoeften inzake vervoersinfrastructuur) en overeenkomstig de TEN-vervoersrichtsnoeren van de Europese Gemeenschap.

De tenuitvoerlegging bevorderen van projecten in Turkije die in de richtsnoeren inzake trans-Europese energienetwerken van de Europese Gemeenschap als projecten van gemeenschappelijk belang zijn aangemerkt.

Regionaal beleid en coördinatie van structuurinstrumenten

De administratieve capaciteit voor de uitvoering van regionaal beleid zowel op centraal als regionaal niveau verder versterken.

Meerjarige begrotingsprocedures instellen met prioriteitscriteria voor overheidsinvesteringen in de regio’s.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Status en werking van de gendarmerie aanpassen aan de Europese normen.

De visa-wetgeving en -praktijk verder aanpassen aan het acquis.

Voortgaan met de aanpassing van het asielbeleid aan het acquis, door de geografische beperking tot de Conventie van Genève op te heffen; het systeem voor het in aanmerking nemen van en besluiten treffen over asielaanvragen versterken en sociale steun en integratiemaatregelen voor vluchtelingen ontwikkelen.

Op het gebied van drugs het nationale contactpunt verder versterken.

De capaciteit van de douanediensten verder ontwikkelen met inbegrip van het sluiten van samenwerkingsakkoorden en de invoering van mobiele eenheden voor toezicht.

Op het gebied van de gegevensbescherming uitvoering geven aan het acquis door de oprichting van een onafhankelijk toezichtsorgaan.

Het acquis en de goede praktijken inzake migratie aannemen en uitvoeren om illegale immigratie te voorkomen.

De aanpassing aan het acquis en de goede praktijken voortzetten overeenkomstig het nationale actieplan voor grensbeheer, met het oog op een volledige aanpassing aan het Schengenacquis.

Het acquis inzake de bestrijding van corruptie, drugs, georganiseerde misdaad, witwassen van geld, de gerechtelijke samenwerking in strafzaken en civiele aangelegenheden, de strafrechtelijke bescherming van de euro en van de financiële belangen van de Gemeenschap aannemen en uitvoeren.

Onderwijs en cultuur

Het EU-beleid inzake de bescherming van de culturele verscheidenheid, ook in het licht van de Unesco-conventie inzake culturele verscheidenheid, overnemen.

Milieu

Voortgaan met de aanpassing aan het acquis en de institutionele, administratieve en toezichthoudende capaciteit versterken voor de bescherming van het milieu, met inbegrip van gegevensverzameling.

De beginselen voor duurzame ontwikkeling integreren in de definitie en tenuitvoerlegging van het sectorale beleid.

Volledige omzetting en geleidelijke toepassing en handhaving van de gewijzigde strategische milieubeoordelingsrichtlijn verzekeren.

Een nationaal plan voor afvalverwerking goedkeuren en toepassen.

Douane-unie

De douanewetgeving verder aanpassen, meer bepaald inzake tariefcontingentenbeheer, vrije zones, goederen en technologieën voor tweeërlei gebruik, precursoren en nagemaakte of piraatgoederen.

Verdere inspanningen leveren om de douanecontroles en -technieken te verbeteren en ervoor zorgen dat alle douanebureaus zijn uitgerust met IT-infrastructuur.

Verdere voorbereidingen treffen voor de interconnectie van de IT-systemen binnen de Europese Unie.

Financiële controle

De huidige beheers- en controlecapaciteit van alle instellingen die betrokken zijn bij het beheer van communautaire pretoetredingsfondsen volgens DIS-procedures, versterken.

Alle instellingen die betrokken zijn bij het beheer van communautaire pretoetredingsfondsen voorbereiden voor accreditatie in het kader van het uitgebreide gedecentraliseerde uitvoeringssysteem (EDIS).

Voorbereidingen treffen voor de aanwijzing van een onafhankelijk werkende antifraudedienst.

De capaciteit van de administratieve structuren die zijn opgericht voor de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap, versterken.

4.   PROGRAMMERING

Financiële steun voor de prioriteiten zoals vastgesteld in het partnerschap voor de toetreding, zal worden toegekend door jaarlijkse financieringsbesluiten van de Commissie, volgens de procedure van artikel 8 van Verordening (EG) nr. 2500/2001 van de Raad van 17 december 2001 inzake pretoetredingssteun voor Turkije (2) (voor het programma 2006) en van de verordening inzake het instrument voor pretoetredingssteun (IPA) zodra deze is goedgekeurd (voor de programma’s 2007-2013). De financieringsbesluiten zullen worden gevolgd door de ondertekening met Turkije van een financiële overeenkomst.

5.   VOORWAARDELIJKHEID

De communautaire steun in het kader van de pretoetredingsinstrumenten wordt afhankelijk gesteld van het naleven door Turkije van de verbintenissen die zijn overgegaan in de overeenkomsten tussen de Gemeenschap en Turkije, met name Besluit nr. 1/95 inzake de douane-unie en andere besluiten, van verdere concrete stappen naar het daadwerkelijke voldoen aan de criteria van Kopenhagen en in het bijzonder van vooruitgang in het verwezenlijken van de specifieke prioriteiten van dit herziene partnerschap voor de toetreding. Indien aan deze algemene voorwaarden niet wordt voldaan, kan de Raad besluiten tot opschorting van de financiële steun krachtens artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2500/2001. Specifieke voorwaarden zijn ook opgenomen in de individuele jaarprogramma’s.

6.   TOEZICHT

De tenuitvoerlegging van het partnerschap voor de toetreding zal worden gecontroleerd via de daartoe krachtens de associatieovereenkomst ingestelde controlemechanismen en door middel van de voortgangsverslagen van de Commissie.

De subcomités van de associatieovereenkomst bieden de mogelijkheid om de uitvoering van de prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding te evalueren, alsook de vooruitgang inzake de aanpassing, tenuitvoerlegging en handhaving van de wetgeving. Het associatiecomité bespreekt de algemene ontwikkelingen, vooruitgang en problemen bij het naleven van de prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding, alsook meer specifieke kwesties die door de subcomités worden voorgelegd.

Het toezicht op het programma voor financiële pretoetredingssteun wordt door Turkije en de Commissie samen via een gezamenlijk toezichtcomité uitgeoefend. Om dit doeltreffend te doen, moeten in het kader van een financiële overeenkomst ondersteunde projecten verifieerbare en meetbare prestatie-indicatoren bevatten. Het toezicht op basis van deze indicatoren zal de Commissie, het Phare-beheerscomité (en de opvolger daarvan in het kader van het IPA) en Turkije in staat stellen waar nodig de programma’s achteraf bij te stellen en nieuwe programma’s op te stellen.

Het Phare-beheerscomité garandeert dat activiteiten die in het kader van een pretoetredingsprogramma financiële steun genieten, onderling verenigbaar zijn, alsook met het partnerschap voor de toetreding zoals vervat in Verordening (EG) nr. 2500/2001.

Het partnerschap voor de toetreding zal, indien nodig, verder worden aangepast overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98 van de Raad van 16 maart 1998 betreffende de hulp aan de kandidaat-lidstaten in het kader van de pretoetredingsstrategie, en inzonderheid de invoering van partnerschappen voor de toetreding (3).


(1)  Zie ook de verklaring van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten van 21 september 2005.

(2)  PB L 342 van 27.12.2001, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005 (PB L 344 van 27.12.2005, blz. 23).

(3)  PB L 85 van 20.3.1998, blz. 1.


Top