EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0328(05)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen muutoksen julkaiseminen

EUVL C 74, 28.3.2009, p. 74–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.3.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 74/74


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen muutoksen julkaiseminen

(2009/C 74/07)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa muutoshakemusta asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

MUUTOSHAKEMUS

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

Asetuksen 9 artiklan mukainen muutoshakemus

”PICODON DE L'ARDECHE ou PICODON DE LA DROME”

EY-numero: FR-PDO-0117-0550-29.03.2006

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Eritelmän otsake, johon muutos vaikuttaa:

X

Tuotteen nimi

X

Tuotteen kuvaus

Image

Maantieteellinen alue

Image

Alkuperätodisteet

X

Tuotantomenetelmä

X

Yhteys maantieteelliseen alkuperään

X

Merkintä

X

Kansalliset vaatimukset

Image

Muu (täsmennettävä)

2.   Muutoksen/muutosten tyyppi:

Image

Yhtenäisen asiakirjan tai yhteenvedon muutos

X

Rekisteröidyn SAN:n tai SMM:n eritelmän muutos, kun yhtenäistä asiakirjaa tai yhteenvetoa ei ole julkaistu

Image

Tuote-eritelmän muutos, joka ei edellytä julkaistun yhtenäisen asiakirjan muutosta (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 3 kohta)

Image

Tuote-eritelmän väliaikainen muutos, joka johtuu viranomaisten asettamista pakollisista terveys- tai kasvinsuojelutoimista (asetuksen (EY) N:o 510/2006 9 artiklan 4 kohta)

3.   Muutokset:

3.1   Tuotteen nimi:

Alkuperänimityksen nimi on ”Picodon” (eikä ”Picodon de l'Ardèche ou Picodon de la Drôme”).

Perustelut:

Ilmaisu ”Picodon” liitetään perinteisesti siihen maantieteelliseen alueeseen, jolla alkuperänimityksellä suojattua juustoa valmistetaan. Useista lähteistä (kirjoista, lauluista, kirjeistä, jne.) käy ilmi, että ilmaisua on seudulla käytetty kuvaamaan paikallista, yksinomaan kyseisellä maantieteellisellä alueella valmistettua juustoa.

Kuluttajien parissa on herättänyt sekaannusta se, että ilmaisua on käytetty juustoista, jotka eivät vastaa Picodon de la Drôme- tai Picodon de l'Ardèche -juuston eritelmää. Tuottajat ovat sen vuoksi halunneet palata vanhaan perinteeseen, jonka mukaisesti juustosta käytetään yksinomaan nimeä Picodon.

3.2   Tuotteen kuvaus:

Juusto on pienen kiekon muotoinen, halkaisijaltaan 5–7 cm, korkeudeltaan 1,8–2,5 cm (ei 1–3 cm), ja se painaa vähintään 60 grammaa.

Ohut kuori on vaaleankeltaisen tai valkoisen, toisinaan sinisten täplien värittämän homekasvuston peitossa. Leikkuupinta on tasainen, sisältä juusto on valkoista tai keltaista, ja koostumukseltaan se on yhtenäistä ja hienojakoista. Pitkitetyn kypsytyksen jälkeen juusto voi olla murenevaa. Maku on rehti ja luonteenomainen, ei liian suolainen eikä hapan. Jos Picodonille tehdään aivan erityislaatuinen kypsytys ”affiné méthode Dieulefit”, se saa seuraavat ominaisuudet:

Halkaisija 4,5–6 cm.

Korkeus 1,3–2,5 cm.

Vähimmäispaino 45 grammaa.

Tällöin pinta on valkoinen, norsunluunvalkoinen, harmaa tai vaalean kerman värinen, ja siinä on muutamia värillisiä pilkkuja. Leikkuupinta on marmorimainen, koostumus on hienojakoinen, tasainen ja notkea. Juustossa on rehti, hivenen pistävä ja selkeä vuohenjuuston maku.

Perustelut:

Tuotteen kuvausta on täydennetty painolla ja halkaisijalla. Lisäksi on kuvattu kuorta ja juuston sisäosaa. Myös korkeus on täsmennetty.

Dieulefit-menetelmällä kypsytetyllä juustolla on tiettyjä erityisominaisuuksia (halkaisija, korkeus, vähimmäispaino ja ulkonäkö), jotka on täsmennettävä.

3.3   Tuotantomenetelmä:

Juustonvalmistuksessa käytettävän maidon on oltava peräisin maidontuotantoon kasvatetuista Alpine- tai Saanen-rotuisista vuohista, niiden risteytyksistä tai paikallisista kannoista.

Tarkennuksia on tehty vuohien enimmäismäärään hehtaaria kohden sekä rehun alkuperään ja koostumukseen. Vuohille ei saa antaa säilörehua eikä muuta käyttämällä valmistettua rehua. Vuohien on päästävä jaloittelemaan tarhaan aina sääolojen salliessa.

Tarkennuksia on tehty seuraavilta osin: maito, maidon käytön määräajat ja edellytykset, juoksetus (juoksete valmistetaan eläinten juoksetusmahoista), saostamisen määräaika ja kesto (maatilatuotantoa varten on vahvistettu erityisedellytykset), muottiinpano (valuttamaton juustomassa siirretään käsin kauhalla pohjalliseen muotiin, jonka reunat on pyöristetty), suolaus, muotista poisto (viimeistään 48 tuntia muottiinpanon jälkeen).

Lisäksi tarkennuksia on tehty seuraavilta osin: sallitut raaka-aineet, maidon tiivistyskielto ja kielto säilyttää tuotteita miinuslämpötilassa tai suojakaasussa valmistuksen aikana. Maitoraaka-aineiden lisäksi maidossa tai valmistuksessa sallitaan ainesosina, valmistuksen apuaineina tai lisäaineina ainoastaan juoksete, vaarattomat bakteeri-, hiiva- ja jalohomeviljelmät, kalsiumkloridi ja suola.

Myös juuston kuivausta (vähintään 24 tuntia) ja kypsytystä (vähintään 8 päivää kuivauksen jälkeen määrätyssä lämpötilassa ja kosteuspitoisuudessa) on tarkennettu. Juustot saa viedä pois tuotantolaitoksesta vasta 14 päivän kuluttua juoksetuksesta (aiemmin mainittiin vain kuivaus sekä vähintään 12 päivän kypsytys juoksetuksen jälkeen), lukuun ottamatta tuoreita, kypsytyslaitoksiin tarkoitettuja juustoja.

Dieulefit-menetelmällä kypsytettyihin juustoihin liittyy erityisedellytyksiä (varsinkin juuston asettaminen laatikoihin vähintään 15 päivän ajaksi olosuhteissa, jotka suosivat homeen kasvua juuston pintaan, ja sen jälkeen kypsytys määritellyissä olosuhteissa ja juuston peseminen vähintään kahdesti).

Perustelut:

Tuote-eritelmään on tehty tarkennuksia, jotka koskevat tuottajien tuotteen valmistuksessa käyttämiä, tähän saakka eritelmään kuitenkaan kuulumattomia käytäntöjä.

Tuottajat ovat pitäneet tarpeellisena näiden käytäntöjen virallista kirjaamista tuote-eritelmään, jottei suojattua alkuperänimitystä voida käyttää eritelmästä poikkeavista tuotteista. Tarkennuksilla halutaan siis määritellä tuote tarkemmin ja vahvistaa kytköstä sen alkuperään.

Lisäksi on käynyt ilmi, että juuston käsittelyyn ja lisäaineisiin (joista on annettu yleisiä säännöksiä) liittyvät uudet tekniikat, kuten mikrosuodatus, maidon osittainen tiivistäminen tai kypsytyksessä käytetyt entsyymit, voivat vaikuttaa alkuperänimityksellä suojattujen juustojen ominaisuuksiin.

Sen vuoksi alkuperänimitysten tuote-eritelmässä on päätetty täsmentää nykyiset maitoon ja juustonvalmistukseen liittyvät, käsittelyä ja lisäaineita koskevat käytännöt, jotta eritelmään sisältymättömät uudet käytännöt eivät vaikuttaisi haitallisesti alkuperänimityksellä suojattujen juustojen ominaisuuksiin.

3.4   Yhteys maantieteelliseen alkuperään:

Yhteyttä maantieteelliseen alkuperään on täydennetty seuraavilta osin:

Picodonin tuotantohistoria.

Perinteisen nimen ”Picodon” alkuperä.

Määritellyn alueen maantieteelliset, ilmastolliset ja maaperään liittyvät ominaisuudet.

Perustelut:

Tuottajat ovat halunneet korostaa yhteyttä maantieteelliseen alkuperään aiempaa enemmän.

3.5   Merkinnät:

Alkuperänimityksen ”Picodon” pakkausmerkintään sisällytetään tarkistetun alkuperänimityksen nimi kirjaimin, jotka ovat kooltaan kaksi kolmasosaa pakkausmerkinnän suurimmista kirjainmerkinnöistä, ja maininta ”Appellation d'Origine Contrôlée” (tarkistettu alkuperänimitys). Juuston pakkausmerkinnässä on oltava valmistajan nimi ja osoite.

Perustelut:

Poistetaan velvoite lisätä tarkistettuja alkuperänimityksiä koskeva erityinen logo.

3.6   Kansalliset vaatimukset:

”Décret du 29 décembre 1986” korvataan säädöksellä ”Décret relatif à l'appellation d'origine contrôlée ’Picodon’”.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”PICODON”

EY-numero: FR-PDO-0117-0550-29.03.2006

SAN ( X ) SMM ( )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Institut National de l'Origine et de la Qualité

Osoite:

51, rue d'Anjou

75 008 Paris

FRANCE

Puhelin:

+33 153898000

Faksi:

+33 153898060

Sähköposti:

info@inao.gouv.fr

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Syndicat Drôme Ardèche de Défense et de Promotion du Picodon AOC

Osoite:

48, avenue Louis Masson

26120 Chabeuil

FRANCE

Puhelin:

+33 475562606

Faksi:

+33 475420105

Sähköposti: info@picodon-aoc.fr

info@picodon-aoc.fr

Kokoonpano:

Tuottaja/jalostaja ( X ) Muu (X)

3.   Tuotelaji:

Luokka 1.3 — Juustot

4.   Eritelmä:

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Nimi

”Picodon”:

4.2   Kuvaus:

Picodon on pienen kiekon muotoinen, vuohenmaidosta valmistettu juusto. Ohut kuori on vaaleankeltaisen tai valkoisen, toisinaan sinisten täplien värittämän homekasvuston peitossa. Leikkuupinta on tasainen, sisältä juusto on valkoista tai keltaista, ja koostumukseltaan se on yhtenäistä ja hienojakoista. Pitkitetyn kypsytyksen jälkeen juusto voi olla murenevaa. Maku on rehti, ei liian suolainen eikä hapan.

Jos juustossa on maininta ”affiné méthode Dieulefit”, sen pinta on valkoinen, norsunluunvalkoinen, harmaa tai vaalean kerman värinen, ja siinä on muutamia värillisiä pilkkuja. Leikkuupinta on marmorimainen, koostumus on hienojakoinen, tasainen ja notkea. Juustossa on rehti, hivenen pistävä ja selkeä vuohenjuuston maku.

Picodon painaa vähintään 60 grammaa, paitsi jos kyseessä on Dieulefit-menetelmällä kypsytetty juusto, jolloin vähimmäispaino on 45 grammaa, mikä johtuu juuston pesuista pitkitetyn kypsytyksen aikana.

Juustokiekon halkaisija on 5–7 cm ja korkeus 1,8–2,5 cm. Dieulefit-menetelmällä kypsytetyn Picodon-juuston mittasuhteet ovat pesujen vuoksi seuraavat: halkaisija 4,5–6 cm, korkeus 1,3–2,5 cm.

Juuston rasvapitoisuus (rasva/kuiva-aines) on vähintään 45 prosenttia, ja kuiva-ainepitoisuuden on oltava vähintään 40 prosenttia/100 grammaa juustoa.

4.3   Maantieteellinen alue:

Maantieteellinen alue kattaa kaikki kunnat Ardèchen ja Drômen departementeissa sekä kaikki kunnat Valréas'n kantonissa (Vauclusen departementissa) ja Barjacin kantonissa (Gardin departementissa).

4.4   Alkuperätodisteet:

Kaikki maidontuottajat, jalostuslaitokset ja kypsyttämöt tekevät tarkastuslaitokselle selvityksen, jonka avulla sen on mahdollista tunnistaa kaikki toimijat. Jokaisen toimijan on pidettävä tarkastuslaitoksen saatavilla rekisterit sekä kaikki maidon ja juustojen alkuperän, laadun ja tuotanto-olosuhteiden tarkastamisen kannalta tarvittava aineisto. Lisäksi kaikkien toimijoiden on osoitettava selkeän viikoittaisen kirjanpidon avulla maidon vastaanotto ja juuston lähettäminen.

Analyyttisellä ja aistinvaraisella tutkimuksella pyritään varmistamaan, että tutkittujen tuotteiden laatu ja ominaispiirteet vastaavat alkuperänimityksen vaatimuksia.

4.5   Tuotantomenetelmä:

Maidontuotanto sekä juuston valmistus ja kypsytys tapahtuvat maantieteellisellä alueella.

Picodon-juuston valmistuksessa käytettävän maidon on oltava peräisin yksinomaan Alpine- tai Saanen-rotuisista vuohista, niiden risteytyksistä tai paikallisista kannoista. Karjaa hoidetaan paikallisten perinteiden mukaisesti. Laiduntamiseen, juustontuotantoon tai rehuviljan tuotantoon käytetyn pinta-alan on oltava tilalla vähintään yksi hehtaari 10 vuohta kohden. Vuohien ruokinnassa vähintään 80 prosenttia rehusta tai viljasta on oltava peräisin asianomaiselta maantieteelliseltä alueelta. Vuohien ruokinnassa ei koko vuoden mittaan saa käyttää säilörehua eikä muuta käyttämällä valmistettua rehua. Dehydratoitujen tuotteiden osuus voi olla enintään 20 prosenttia rehusta, paitsi poikkeuksellisissa sääoloissa. Perusrehun on oltava peräisin määritellyltä alueelta.

Vuohien jatkuva pitäminen eläinsuojissa on kielletty. Eläinten on päästävä jaloittelemaan tarhaan sääolojen salliessa.

Picodonin valmistuksessa käytetään yksinomaan vuohen täysmaitoa. Maitoraaka-aineiden lisäksi maidossa tai valmistuksessa sallitaan ainesosina, valmistuksen apuaineina tai lisäaineina ainoastaan juoksete, vaarattomat bakteeri-, hiiva- ja jalohomeviljelmät, kalsiumkloridi ja suola.

Tiivistetyn maidon, maitojauheen tai maitoproteiinin käyttö sekä ultrasuodatus ovat kiellettyjä. Maatilatuotannossa on käytettävä raakamaitoa. Meijerituotannossa maito voi olla terminisoitua.

Maito hyydytetään maitohapatteella tai heralla, johon on lisätty hieman eläinperäistä juoksetetta. Juoksetettavan maidon lämpötilan on oltava 20–25 °C. Saostuminen on hidasta: 18–48 tuntia pH:n 4–4,5 saavuttamiseksi.

Maatilatuotannossa maidon juoksettamisen on tapahduttava viimeistään 14 tunnin kuluttua ensimmäisestä lypsystä.

Jäädytetyn juustomassan käyttö on kiellettyä.

Valuttamaton juustomassa siirretään kauhalla käsin yksittäisiin muotteihin. Apuna voidaan käyttää jakelulaitetta. Juustot on käännettävä ainakin kerran. Juusto suolataan molemmilta puolilta hienolla kuivalla tai puolikarkealla suolalla. Juustot poistetaan muoteista viimeistään 48 tuntia muottiinpanosta. Juustoja kuivataan vähintään 24 tuntia enintään 23 °C:ssa, jonka jälkeen alkaa kypsytysvaihe.

Juustoja kypsytetään vähintään 8 päivää 12–18 °C:ssa suhteellisen kosteuden ollessa vähintään 80 prosenttia.

Juustoa saa pitää kaupan aikaisintaan 14 päivän kuluttua juoksetuksesta.

Jos tuotantoprosessiin tulee tauko, keskeneräiset tuotteet on pidettävä viileässä yli 0 °C:ssa.

Picodon ”affiné méthode Dieulefit” -juustoa kypsytetään pidempään, ja juusto pestään välillä:

Ensimmäisessä vaiheessa juusto asetetaan laatikoihin vähintään 15 päivän ajaksi kosteassa tilassa, jossa lämpötilan on oltava 5–10 °C ja suhteellisen kosteuspitoisuuden yli 80 prosenttia.

Toinen kypsytysvaihe tapahtuu kosteuden kyllästämässä tilassa, jonka lämpötila on 13–17 °C. Tämän vaiheen tulee kestää yli 8 päivää, jonka aikana juusto pestään vähintään kaksi kertaa.

Kuivausvaihe kestää vähintään 24 tuntia. Kuivauksen on tapahduttava luontaisesti. Keinotekoiseen kuivatukseen voidaan turvautua ainoastaan, jos luontainen kuivaus on mahdotonta ilmasto-olojen vuoksi.

Tällä tavoin kypsytettyä juustoa saa pitää kaupan aikaisintaan kuukauden kuluttua juoksetuksesta.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

Drômen ja Ardèchen departementit ovat jo hyvin pitkään olleet Ranskan johtavia vuohenkasvatusalueita. Sen vuoksi ei olekaan yllättävää, että vuohenjuusto on kautta aikojen ollut yleinen puheenaihe alueella.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat nimestä ”Picodon” ovat peräisin 1800-luvulta.

Nimi mainitaan eritoten vuonna 1863 ilmestyneessä Auguste Brossier'n sanastossa ”Glossaire du patois de Die”. Dieulefit'n ja Montélimarin välillä kulkeva juna sai liikanimen ”Le Picodon”, sillä junassa matkustaneet Picodon-juuston valmistajat jättivät jälkeensä leijumaan juuston tyypillisen tuoksun.

Nimi ”Picodon” on peräisin paikallisesta oksitaaninkielisestä sanasta, joka merkitsee voimakkaan makuista pientä juustoa.

Kun vuohenmaidon tuotanto ennen muinoin ehtyi syksyllä ja talvella, juustontuotanto oli ainoa keino saada kevään ja kesän runsaan maidontuotannon ylijäämä säilymään.

Koska juustoa syötiin useiden talvikuukausien aikana, kypsytyksessä oli erilaisia asteita.

Juustoa voitiin syödä vain vähän kypsytettynä, tuskin kuivatettuna, jolloin sitä kutsuttiin nimellä ”picodon” tai yleisemmin ”tomme”. Tämä tapa on säilynyt, ja voitaisiinkin ajatella, että siihen perustuu Picodon, jonka kypsytysaika määritellään lainsäädännössä lyhyeksi, vähintään 14 päivän pituiseksi. Sitä vastoin ylimääräistä Picodon-juustoa säilytettiin talvella saviruukuissa.

”Picodon käärittiin lehtiin, ja sitä säilytettiin bitcho-nimisessä astiassa (eräänlainen kaksisankainen saviruukku). Juusto otettiin ruukusta 15 päivän välein, pestiin ja pakattiin uudelleen ruukkuun tuoreisiin lehtiin kiedottuna.” Tällä tavoin juustoa pystyttiin säilyttämään pitkään, ja se sai luonteenomaisen tuoksunsa ja makunsa.

Tämä voidaan katsoa muunnelmaksi lainsäädännössä määritellystä Dieulefit-kypsytysmenetelmästä.

Picodonia tuotetaan kukkuloilla Rhônen jokilaakson molemmilla puolilla. Se on luonteenomainen tuote vuoristoiselle, kuivalle ja maaperältään köyhälle alueelle, jonka geologiset ja ilmastolliset ominaisuudet sallivat ainoastaan vuohenkasvatuksen. Juustontuotanto on säilynyt alueella periytymällä sukupolvelta toiselle ja tuo näin korvaamatonta lisäarvoa.

Tuotantoedellytykset on määritelty tavalla, joka mahdollistaa alueen ominaislaadun säilymisen ja ilmenemisen itse tuotteessa.

4.7   Tarkastuslaitos:

Nimi:

Institut national de l'Origine et de la Qualité (INAO)

Osoite:

51, rue d'Anjou

75008 Paris

FRANCE

Puhelin:

+33 153898000

Faksi:

+33 153898060

Sähköposti:

info@inao.gouv.fr

Institut national de l'Origine et de la Qualité (INAO) Institut National de l'Origine et de la Qualité on maatalousministeriön alainen hallinnollinen julkinen laitos, joka on oikeudelliselta muodoltaan oikeushenkilö.

INAO on vastuussa alkuperänimityksellä suojattujen tuotteiden tuotanto-olosuhteiden valvonnasta.

Nimi:

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF)

Osoite:

59, Boulevard Vincent Auriol

75703 Paris Cédex 13

FRANCE

Puhelin:

+33 144871717

Faksi:

+33 144973037

Sähköposti:

DGCCRF on talous-, valtiovarain- ja teollisuusministeriön yksikkö.

4.8   Merkinnät:

Alkuperänimityksen ”Picodon” pakkausmerkintään sisällytetään tarkistetun alkuperänimityksen nimi kirjaimin, jotka ovat kooltaan kaksi kolmasosaa pakkausmerkinnän suurimmista kirjainmerkinnöistä, ja maininta ”Appellation d'Origine Contrôlée” (tarkistettu alkuperänimitys). Juuston pakkausmerkinnässä on oltava valmistajan nimi ja osoite.

Jos juusto on kypsytetty Dieulefit-menetelmällä, pakkausmerkinnässä on oltava maininta ”affiné méthode Dieulefit”.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top