EUR-Lex L'accès au droit de l'Union européenne

Retour vers la page d'accueil d'EUR-Lex

Ce document est extrait du site web EUR-Lex

Sopimattomat kaupalliset menettelyt

Sopimattomat kaupalliset menettelyt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2005/29/EY sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivi 2005/29/EY
    • määrittää Euroopan unionissa (EU) kielletyt sopimattomat elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien väliset kaupalliset menettelyt
    • koskee mitä tahansa elinkeinonharjoittajan tointa tai mainitsematta jättämistä, joka liittyy välittömästi tuotteen* myynnin edistämiseen, myymiseen tai toimittamiseen kuluttajille* suojaten kuluttajien taloudellisia etuja ennen kaupankäyntiä, sen aikana sekä kauppatapahtuman jälkeen
    • varmistaa samantasoisen suojan kaikille kuluttajille riippumatta osto- tai myyntipaikasta EU:ssa.
  • Sitä muutettiin vuonna 2019 direktiivillä (EU) 2019/2161, jolla myös nykyaikaistettiin EU:n kuluttajansuojasääntöjä, jotka koskevat kuluttajien oikeuksia (ks. tiivistelmä), kuluttajasopimusten kohtuuttomia ehtoja (ks. tiivistelmä) ja hintojen ilmoittamista (ks. tiivistelmä), jotta voidaan varmistaa parempi täytäntöönpano ja käsitellä markkinoiden uutta kehitystä, erityisesti verkkomarkkinointia.
  • Vuonna 2024 direktiivillä (EU) 2024/825 otettiin käyttöön lisäsääntöjä, joilla puututtiin kaupallisiin menettelyihin, jotka johtavat kuluttajia harhaan ja estävät heitä tekemästä kestäviä kulutusvalintoja. Nämä säännöt (joita sovelletaan 27. syyskuuta 2026 alkaen) koskevat käytäntöjä, jotka liittyvät tavaroiden ennenaikaiseen vanhenemiseen, harhaanjohtaviin ympäristöväittämiin (”viherpesu”) ja harhaanjohtaviin tietoihin tuotteiden tai elinkeinonharjoittajien yritysten yhteiskuntaan liittyvistä ominaisuuksista.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Sopimattomia kaupallisia menettelyitä ovat menettelyt, jotka
    • ovat huolellisen ammatinharjoittamisen* vaatimuksien vastaisia ja
    • todennäköisesti vääristävät merkittävästi keskivertokuluttajan ostokäyttäytymistä.
  • Tietyille väestöryhmille varmistetaan korkeampi suojan taso, koska ne ovat erityisen alttiita tietylle menettelylle tai tuotteelle, tai ikänsä (lapset tai ikääntyneet), herkkäuskoisuutensa taikka henkisen tai fyysisen vammansa vuoksi.
  • Direktiivissä 2005/29/EY erotetaan toisistaan kaksi kaupallisten käytäntöjen luokkaa, jotka ovat epäoikeudenmukaisia, jos ne aiheuttavat sen, että kuluttajat tekevät kaupallisen ratkaisun, jota he eivät olisi muuten tehneet: harhaanjohtavat kaupalliset menettelyt (toiminta tai mainitsematta jättäminen) ja aggressiiviset kaupalliset menettelyt.
  • Direktiivin 2005/29/EY liitteessä I on luettelo käytännöistä, jotka ovat kiellettyjä kaikissa olosuhteissa (”musta lista”).

Harhaanjohtavat kaupalliset menettelyt

Harhaanjohtavat toimet

Kaupallista menettelyä pidetään harhaanjohtavana, jos se sisältää virheellistä tai valheellista tietoa tai tietoa, joka on virheetöntä mutta johtaa keskivertokuluttajaa harhaan ja saa hänet tekemään kaupallisen ratkaisun, jota hän ei muuten olisi tehnyt. Esimerkkejä tällaisista toimista ovat virheelliset tai petolliset tiedot muun muassa seuraavien seikkojen osalta

  • tuotteen olemassaolo tai sen luonne
  • tuotteen pääominaisuudet (sen saatavuus, edut, riskit, koostumus, maantieteellinen alkuperä tai tulokset, joita sitä käyttämällä odotetaan saavutettavan jne.)
  • elinkeinonharjoittajan sitoumusten laajuus (käytännesäännöissä, joita elinkeinonharjoittajat ovat sitoutuneet noudattamaan)
  • hinta tai erityinen hintaetu
  • huollon tai korjauksen tarve.

Lisäksi direktiivillä kielletään harhaanjohtava myynti, jossa tavaraa markkinoidaan samanlaisena, vaikka kyseinen tavara on koostumukseltaan merkittävästi erilainen EU:n eri jäsenmaissa (”tuotteiden laatuerot”).

Harhaanjohtavat mainitsematta jättämiset

  • Harhaanjohtavasta menettelystä on kyse myös, kun jätetään mainitsematta olennaisia tietoja, joita keskivertokuluttaja tarvitsee perustellun ostopäätöksen tekemiseen tai jos tiedot on annettu epäselvällä, käsittämättömällä tai moniselitteisellä tavalla tai väärään aikaan ja jos ne ovat omiaan saamaan keskivertokuluttajan tekemään ostopäätöksen, jota hän ei muuten olisi tehnyt.
  • Direktiivissä 2005/29/EY esitetään yleinen luettelo tiedoista, joita olisi pidettävä olennaisina, kuten hinta ja tuotteen tärkeimmät ominaisuudet. Verkkokauppaa koskevat lisävaatimukset, kuten verkossa toimivien markkinapaikkojen* velvollisuus ilmoittaa kuluttajille keskisimmät kriteerit, jotka määrittävät hakukyselyn tuloksena esitettävien tarjousten järjestyksen*, sekä velvollisuus ilmoittaa, tarkistetaanko kuluttaja-arvostelujen aitous, ja millä tavoin tarkistus tehdään.

Aggressiiviset kaupalliset menettelyt

  • Kuluttajan on voitava tehdä ostopäätöksensä vapaasti. Käytäntö on aggressiivinen ja epäoikeudenmukainen, jos se häirinnän, pakottamisen, tai sopimattoman vaikuttamisen* keinoin merkittävästi heikentää keskivertokuluttajan valinnanvapautta ja saa hänet tekemään ostopäätöksen, jota hän ei muuten olisi tehnyt.
  • On otettava huomioon useita seikkoja sen määrittämiseksi, onko kaupallinen menettely aggressiivinen. Niihin sisältyvät:
    • menettelyn luonne, tapahtumapaikka ja kesto
    • mahdollinen uhkaava tai halventava kielenkäyttö tai käyttäytyminen
    • elinkeinonharjoittajan vaikuttaminen tuotetta koskevaan kuluttajan ratkaisuun käyttämällä seikkoja, jotka ovat niin vakavia (esim. kuolema, vakava sairaus), että ne heikentävät kuluttajan arvostelukykyä
    • kuluttajalle asetettavat kohtuuttomat sopimuksen ulkopuoliset ehdot, kun tämä haluaa käyttää sopimukseen sisältyviä oikeuksiaan (kuten päättää sopimuksen tai vaihtaa tuotetta tai elinkeinonharjoittajaa).

Kaupalliset menettelyt, jotka kielletään kaikissa olosuhteissa (”musta lista”)

  • Direktiivi 2005/29/EY sisältää luettelon kaupallisista menettelyistä, jotka ovat kiellettyjä kaikissa olosuhteissa. Muutosdirektiivillä (EU) 2019/2161 lisättiin useita täydentäviä käytäntöjä, joilla kielletään tekaistut kuluttaja-arvostelut, piilomainonta hakutuloksissa ja niiden lippujen jälleenmyynti, jotka elinkeinonharjoittaja on hankkinut käyttämällä automatisoituja keinoja (bottiohjelmia).
  • Myös direktiivillä (EU) 2024/825 lisätään mustalle listalle useita lisäkäytäntöjä, kuten jäljempänä mainitaan.
    • Viherpesun muodot (harhaanjohtavat ympäristöväittämät), mukaan lukien seuraavat:
      • Yleinen ympäristöväittämä, jolla luodaan vaikutelma erinomaisesta ympäristönsuojelun tasosta, kuten ”ympäristöystävällinen”, ”ympäristöä säästävä”, ”vihreä”, ”ekologinen”, ”ilmastoystävällinen”, ”vähähiilinen”, ”energiatehokas” tai ”biohajoava”, ilman väittämään liittyvää tunnustettua erinomaista ympäristönsuojelun tasoa.
      • Sellaisten kestävyysmerkintöjen esittäminen, jotka eivät perustu sertifiointijärjestelmään tai joita viranomaiset eivät ole vahvistaneet. Ennen kestävyysmerkinnän esittämistä elinkeinonharjoittajan olisi varmistettava, että se täyttää avoimuutta ja uskottavuutta koskevat vähimmäisvaatimukset, mukaan lukien järjestelmän vaatimusten noudattamisen objektiivinen seuranta. Tällaisen seurannan toteuttajana olisi oltava kolmas osapuoli, jonka pätevyys ja riippumattomuus sekä järjestelmän omistajasta että elinkeinonharjoittajasta on varmistettu kansainvälisten, unionin tai kansallisten standardien ja menettelyjen perusteella.
      • Sellaisten kasvihuonekaasupäästöjen kompensointiin perustuvien väittämien esittäminen, joiden mukaan tuotteella olisi kasvihuonekaasupäästöjen osalta neutraali, tavanomaista vähäisempi tai myönteinen vaikutus ympäristöön, voi johtaa kuluttajia harhaan saamalla heidät uskomaan, että tällaiset väittämät liittyisivät itse tuotteeseen tai kyseisen tuotteen toimitukseen ja tuotantoon, tai että kyseisen tuotteen kulutuksella ei olisi ympäristövaikutusta.
    • Harhaanjohtavat käytännöt, jotka johtavat ennenaikaiseen vanhenemiseen, mukaan lukien:
      • tavaran kestävyyttä tai korjattavuutta koskevat virheelliset väitteet
      • tavaraan liittyvä kaupallinen viestintä, joka sisältää ominaisuuden, jolla rajoitetaan tavaran kestävyyttä, vaikka elinkeinonharjoittajan saatavilla on tietoa kyseisestä ominaisuudesta ja sen vaikutuksista tavaran kestävyyteen.

Oikeussuojakeinot ja seuraamukset

  • Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kuluttajilla on oikeus yksilöllisiin oikeussuojakeinoihin (korvaukset, hinnanalennukset jne.), kun sopimattomat kaupalliset menettelyt aiheuttavat heille vahinkoa.
  • Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia sellaisten elinkeinonharjoittajien rankaisemiseksi, jotka rikkovat sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevia kansallisia sääntöjä.
  • Kun jäsenvaltiot määräävät seuraamuksia, niiden on säädettävä sakoista, joiden suuruus on vähintään 4 prosenttia elinkeinonharjoittajan liikevaihdosta tai 2 miljoonaa euroa, jos tietoja liikevaihdosta ei ole saatavilla, kun useiden maiden kansalliset viranomaiset työskentelevät yhdessä useiden jäsenvaltioiden kuluttajiin kohdistuvien merkittävien rajat ylittävien rikkomusten vuoksi.

Ohjeasiakirja

Euroopan komissio antoi vuonna 2021 päivitetyt ohjeet direktiivin 2005/29/EY täytäntöönpanosta ja soveltamisesta. Niissä selitetään keskeisiä käsitteitä ja sääntöjä ja annetaan käytännön esimerkkejä, jotka on otettu Euroopan unionin tuomioistuimen sekä kansallisten tuomioistuinten ja hallintojen oikeuskäytännöstä, jotta helpotetaan kansallisten viranomaisten täytäntöönpanotyötä ja varmistetaan laajempi oikeusvarmuus elinkeinonharjoittajille. Ohjeet kattavat direktiivillä (EU) 2019/2161 tehdyt muutokset.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiivi 2005/29/EC oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 12. kesäkuuta 2007 mennessä. Näitä sääntöjä on sovellettu 12. joulukuuta 2007 alkaen.
  • Asetuksella (EU) 2019/2161 käyttöön otettuja sääntöjä on sovellettu 28. toukokuuta 2022 alkaen.
  • Direktiivillä (EU) 2024/825 käyttöön otetut säännöt on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 27. maaliskuuta 2026 mennessä, ja niitä sovelletaan 27. syyskuuta 2026 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tuote. Tavara tai palvelu, kiinteä omaisuus, digitaalinen palvelu ja digitaalinen sisältö mukaan lukien.
Kuluttaja. Henkilö, joka toimii direktiivin 2005/29/EY alaan kuuluvissa kaupallisissa menettelyissä toimii tarkoituksessa, joka ei kuulu hänen elinkeino-, liike-, käsiteollisuus- tai ammattitoimintaansa.
Huolellinen ammatinharjoittaminen. Sellainen erikoistaidon ja huolellisuuden taso, jota elinkeinonharjoittajan voidaan kohtuudella odottaa osoittavan kuluttajia kohtaan ja joka vastaa rehellistä markkinatapaa ja/tai vilpittömässä mielessä toimimisen yleistä periaatetta elinkeinonharjoittajan toimialalla.
Verkossa toimiva markkinapaikka. Palvelu, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia muiden elinkeinonharjoittajien tai kuluttajien kanssa hyödyntäen elinkeinonharjoittajan käyttämää tai hänen puolestaan käytettyä ohjelmaa, mukaan lukien verkkosivustot tai niiden osat tai sovellukset.
Järjestys. Suhteellinen sijoitus, jonka elinkeinonharjoittajat antavat tuotteille, kun ne esittävät, järjestävät tai antavat ne tiedoksi riippumatta teknologisista välineistä, joita esittämiseen, järjestämiseen tai tiedoksiantamiseen käytetään.
Sopimaton vaikuttaminen. Valta-aseman käyttäminen suhteessa kuluttajaan painostamistarkoituksessa, ilman että välttämättä käytettäisiin tai uhattaisiin käyttää fyysistä voimaa, tavalla, joka merkittävästi rajoittaa kuluttajan kykyä tehdä perusteltu ratkaisu.

ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/29/EY, annettu 11 päivänä toukokuuta 2005, sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla ja neuvoston direktiivin 84/450/ETY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 97/7/EY, 98/27/EY ja 2002/65/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2006/2004 muuttamisesta (”sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskeva direktiivi”) (EUVL L 149, 11.6.2005, s. 22–39).

Direktiiviin 2005/29/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2024/825, annettu 28 päivänä helmikuuta 2024, direktiivien 2005/29/EY ja 2011/83/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä vihreässä siirtymässä parantamalla suojaa sopimattomilta menettelyiltä ja parantamalla tiedottamista (EUVL L 2024/825, 6.3.2024).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto – Ohjeet sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/29/EY tulkintaa ja soveltamista varten (EUVL L 526, 29.12.2021, s. 1–129).

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma Kuluttajien selviytymiskyvyn vahvistaminen kestävän elpymisen varmistamiseksi (COM(2020) 696 final, 13.11.2020).

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle – Kuluttajat vahvempaan asemaan (COM(2018) 183 final, 11.4.2018).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2017/2394, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 kumoamisesta (EUVL L 345, 27.12.2017, s. 1–26).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/83/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 97/7/EY kumoamisesta (EUVL L 304, 22.11.2011, s. 64–88).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/6/EY, annettu 16 päivänä helmikuuta 1998, kuluttajansuojasta kuluttajille tarjottavien tuotteiden hintojen ilmoittamisessa (EYVL L 80, 18.3.1998, s. 27–31).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 93/13/ETY, annettu 5 päivänä huhtikuuta 1993, kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista (EYVL L 95, 21.4.1993, s. 29–34).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 31.05.2024

Haut