EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0778

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi energiaan liittyvien tuotteiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin (uudelleenlaadittu) {SEC(2008) 2862} {SEC(2008) 2863}

/* KOM/2008/0778 lopull. - COD 2008/0222 */

52008PC0778

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi energiaan liittyvien tuotteiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin (uudelleenlaadittu) {SEC(2008) 2862} {SEC(2008) 2863} /* KOM/2008/0778 lopull. - COD 2008/0222 */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 13.11.2008

KOM(2008) 778 lopullinen

2008/0222 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

energiaan liittyvien tuotteiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin

(uudelleenlaadittu)

(komission esittämä){SEC(2008) 2862}{SEC(2008) 2863}

PERUSTELUT

1. EHDOTUKSEN TAUSTA

- Tavoite

Kodinkoneiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin sekä direktiivin 79/530/ETY kumoamisesta 22 päivänä syyskuuta 1992 annetun neuvoston direktiivin 92/75/ETY (jäljempänä ’energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi’) uudelleenlaadinnan tarkoituksena on laajentaa sen soveltamisalaa, joka nykyisellään rajoittuu kodinkoneisiin, jotta merkintöjä voitaisiin ryhtyä käyttämään kaikissa energiaan liittyvissä tuotteissa eli kotitalouksien, kaupan ja teollisuuden tuotteissa ja eräissä sellaisissa tuotteissa, jotka eivät kuluta energiaa, mutta joiden käyttöönotto tai asentaminen voi johtaa huomattaviin energiasäästöihin (esimerkiksi ikkunat; soveltamisalan ulkopuolelle on kuitenkin jätetty kulkuneuvot). Yleisenä tavoitteena on varmistaa tuotteiden vapaa liikkuvuus ja parantaa niiden energiatehokkuutta. Näin tuetaan sisämarkkinoita, innovointia ja EU:n kilpailukykyä, suojellaan ympäristöä ja hillitään ilmastonmuutosta yhteisön tavoitteiden mukaisesti. Tällä tavoin täydennetään nykyistä ympäristöpolitiikkaa, kuten komission tammikuussa 2008 hyväksymää energia- ja ilmastopakettia[1].

Uusi energiankulutusmerkintöjä koskeva puitedirektiivi, johon sisältyy säännöksiä myös julkisista hankinnoista ja kannustimista, on tärkeä osa ympäristön kannalta kestävää yhdennettyä tuotepolitiikkaa, jolla edistetään ja lisätään parempien tuotteiden kysyntää ja autetaan kuluttajia tekemään parempia valintoja.

Energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin uudelleenlaadinta on yksi energiatehokkuuden toimintasuunnitelmassa[2] ja kestävän kulutuksen ja tuotannon ja kestävän teollisuuspolitiikan toimintaohjelmassa[3] ilmoitetuista ensisijaisista toimista. Kestävän kulutuksen ja tuotannon ja kestävän teollisuuspolitiikan toimintaohjelmassa todetaan, että energiankulutusmerkintöjä koskevaa direktiiviä pitäisi muuttaa siten, että merkinnöistä kävisivät ilmi käytönaikainen energiankulutus tai -säästö sekä toisaalta tuotteen muut olennaiset ja merkittävät ympäristöparametrit.

Yleinen tausta

Kestävän kulutuksen ja tuotannon ja kestävän teollisuuspolitiikan toimintaohjelmassa on osoitettu, että energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin suppea soveltamisala rajoittaa sen mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta, edistää EU:n laajuisen energiansäästötavoitteen (20 prosenttia parempi energiatehokkuus vuoteen 2020 mennessä) saavuttamista ja auttaa siirtymistä kohti kestävää tuotantoa ja kulutusta.

Nykyinen energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi on puitesäädös, jonka nojalla komissio voi (sääntelykomitean avustuksella) antaa täytäntöönpanosäädöksiä eri kodinkoneiden[4] merkinnöistä. Energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin mukaan jälleenmyyjien on esitettävä myyntipisteessä kuluttajille vertaileva merkintä, josta käy ilmi kodinkoneen kulutus.

[pic]

Direktiivin mukainen merkintäjärjestelmä tarjoaa kuluttajille hyödyllistä, vertailukelpoista tietoa kodinkoneiden energian (ja muiden voimavarojen, esimerkiksi veden) kulutuksesta. Sen avulla kuluttajat voivat harkita sijoittamista tehokkaampiin, käyttökustannuksiltaan alhaisempiin laitteisiin, joiden korkeampi ostohinta korvautuu myöhemmin saatavilla säästöillä. Energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi auttaa myös valmistajia asemoimaan tuotteensa markkinoille ja saamaan katetta investoinneilleen, joiden ansiosta laitteista on voitu tehdä parempia ja innovatiivisempia.

Vaikutusten arviointi osoittaa, että energiaa voitaisiin säästää ja ympäristövaikutuksia lieventää nykyistä enemmän, jos energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi laajennettaisiin koskemaan kaikkia energiaan liittyviä tuoteryhmiä (tuotteita, joilla on vaikutusta energiankulutukseen käyttönsä aikana). Energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin tehokkuutta voidaan parantaa myös eräillä muilla muutoksilla, joita ovat esimerkiksi mahdollisuus panna kehys täytäntöön asetuksilla tai päätöksillä direktiivien sijaan ja mahdollisuus määrittää energiatehokkuusluokat, jotka ovat vähimmäisvaatimuksina jäsenvaltioiden kannustinjärjestelmissä tai julkisissa hankinnoissa.

Direktiiviin on myös lisätty vastaavat markkinoiden valvontaa koskevat säännökset kuin ekologista suunnittelua koskevaan direktiiviin.

Voimassa olevat yhteisön säännökset

Energiaan liittyvien tuotteiden merkintöjä koskeva yhteisön sääntelykehys määritetään energiankulutusmerkintöjä koskevassa direktiivissä, jonka täytäntöönpanosäädöksissä vahvistetaan yksittäisten kodinkoneiden merkintävaatimukset. Nämä säädökset (nk. johdannaisdirektiivit) hyväksytään sääntelykomiteamenettelyssä (parhaillaan on käsiteltävänä ehdotus, jolla lisättäisiin parlamentin valvontavaltaa). Komissio on antanut energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin nojalla täytäntöönpanodirektiivit jo kahdeksasta eri kodinkonetyypistä (jääkaapit, pakastimet, pyykinpesukoneet, astianpesukoneet, kuivausrummut, lamput, ilmastointilaitteet ja sähköuunit).

Energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi täydentää muita yhteisön säädöksiä, kuten ekologisesta suunnittelusta annettua direktiiviä (vähimmäisympäristövaatimukset), Energy Star -asetusta[5] (toimistolaitteiden vapaaehtoiset energiankulutusmerkinnät) ja ympäristömerkkiasetusta[6] (vapaaehtoinen merkintä, joka kertoo tuotteiden hyvästä ympäristönsuojelullisesta tasosta niiden kaikkien ominaisuuksien perusteella koko elinkaaren aikana).

Johdonmukaisuus suhteessa muuhun politiikkaan ja muihin sääntöihin

Ehdotus on täysin johdonmukainen suhteessa tavoitteisiin, jotka on asetettu kestävää kulutusta ja tuotantoa sekä kestävää teollisuuspolitiikkaa koskevassa komission tiedonannossa ja toimintaohjelmassa, Euroopan unionin kestävän kehityksen strategiassa, Lissabonin strategiassa, kuudennessa ympäristöä koskevassa toimintaohjelmassa[7], yhdennetyssä tuotepolitiikassa[8] sekä luonnonvaroja koskevassa strategiassa. Ehdotus tukee myös muiden alojen pyrkimyksiä, kuten kuluttajavalistusta ja kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä. Ehdotus noudattaa myös sääntelyn parantamiseksi käynnistettyä komission yksinkertaistamisohjelmaa eli yksinkertaistamisstrategiaa[9] ja toimielinten välistä sopimusta paremmasta lainsäädännöstä.

2. KUULEMISET JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

- Intressitahojen kuuleminen

Sidosryhmien näkemyksiä energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin tarkistamisesta kuultiin 8. helmikuuta 2008 pidetyssä tapaamisessa, ja julkiseen kuulemiseen oli mahdollista osallistua vaikutusten arviointia käsittelevillä komission verkkosivuilla ja asiaan liittyvillä EUROPA-verkkosivuilla 20. joulukuuta 2007 ja 22. helmikuuta 2008 välisen ajan.

Kuulemisten tulokset otettiin huomioon energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin laajentamisesta tehdyssä vaikutusten arvioinnissa.

- Asiantuntijatiedon käyttö

Vaikutusten arvioinnin apuna käytettiin seuraavia ulkoisia asiantuntijoita: Europe Economics, Fraunhofer-ISI sekä BSR Sustainability ja FfE.

- Vaikutusten arviointi

Energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin soveltamisalan laajentaminen sisältyy energiatehokkuuden toimintasuunnitelmaan ja kestävän kulutuksen ja tuotannon ja kestävän teollisuuspolitiikan tiedonantoon ja toimintaohjelmaan. Tarkistuksessa pohdittiin energiankulutusmerkinnöin varustettavan tuotevalikoiman laajentamiseen liittyviä vaihtoehtoja. Vaikutusten arviointi osoitti, että energiaa voitaisiin säästää ja ympäristövaikutuksia lieventää nykyistä enemmän, jos energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi ja ekologista suunnittelua koskeva direktiivi laajennettaisiin koskemaan kaikkia energiaan liittyviä tuotteita. Samalla hillittäisiin myös ilmastonmuutoksen seurauksia ja autettaisiin merkittävästi EU:n laajuisten energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa.

Vaikutusten arviointiraportissa analysoidaan, voidaanko energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin soveltamisalaa laajentaa, miten tämä voidaan toteuttaa, minkä tuotteiden kohdalla energiankulutusmerkinnät olisivat soveltuva vaihtoehto ja mitä vaikutuksia siitä seuraisi. Raportin tavoitteena on siis määrittää, mikä on soveltamisalan paras mahdollinen laajuus. Koska energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi on puitedirektiivi, joka ei suoraan vaikuta tuotteisiin, sen vaikutukset ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan voidaan määrittää vasta, kun annetaan määrättyihin tuotteisiin sovellettavia täytäntöönpanosäädöksiä puitedirektiivin nojalla.

Vaikutusten arvioinnissa tarkasteltiin seuraavia vaihtoehtoja:

1. Soveltamisalaa ei laajenneta, mutta nykyinen direktiivi pannaan täytäntöön koko sen soveltamisalalla

2. Muut kuin lainsäädäntötoimenpiteet

3. Muutetaan nykyistä direktiiviä ottamalla sen soveltamisalaan kaikki energiaan liittyvät tuotteet

4. Kumotaan nykyinen direktiivi ja sisällytetään energiankulutusmerkinnät ekologista suunnittelua koskevaan direktiiviin. Merkintöjä sovelletaan tällöin kaikkiin energiaan liittyviin tuotteisiin.

Vaikutusten arvioinnin mukaan ensimmäisellä vaihtoehdolla (täysimääräinen täytäntöönpano nykyisissä puitteissa) voitaisiin tarkasteltuihin ensisijaisiin kodinkoneisiin perustuvan arvion mukaan saavuttaa noin 22 Mtoe:n[10] energiansäästö eli noin 65 Mt:n hiilidioksidipäästövähennys vuoteen 2020 mennessä. Toisen toimintavaihtoehdon (vapaaehtoiset sopimukset / oma-aloitteiset sitoumukset) etuna olisi vähäinen hallinnollinen lisätaakka yrityksille ja viranomaisille, mutta se olisi täysin teollisuuden toimintahalukkuuden varassa. Teollisuuden edustajat kannattivat tämän vaihtoehdon sijasta EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan mukaista sääntelylähestymistapaa, joka takaisi tasapuoliset toimintaedellytykset. Kolmas toimintavaihtoehto (nykyisten puitteiden täysimääräinen hyödyntäminen sekä soveltamisalan laajentaminen kaikkiin energiaan liittyviin tuotteisiin) aiheuttaisi jonkin verran hallinnollista taakkaa direktiivin uudelleenlaadinnan johdosta, mutta jos täytäntöönpanodirektiivit korvattaisiin asetuksilla tai päätöksillä, säästyisi noin neljä miljoonaa euroa joka kerran, kun muutettua tai uutta täytäntöönpanosäädöstä ei tarvitsisi erikseen saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä. Energian lisäsäästö pelkästään esimerkkeinä tarkastelluissa kolmessa ensisijaisessa tuoteryhmässä olisi 5 Mtoe, eli kokonaissäästö vuoteen 2020 mennessä olisi 27 Mtoe, mikä vastaa noin 78 Mt:n hiilidioksidipäästövähennystä. Neljäs toimintavaihtoehto eli nykyisen direktiivin kumoaminen ja energiankulutusmerkintöjen sisällyttäminen ekologista suunnittelua koskevaan direktiiviin voisi johtaa vastaavansuuruisiin säästöihin kuin kolmas toimintavaihtoehto, mutta direktiivien yhdistäminen yhdeksi säädökseksi ei yksinkertaistaisi lainsäädäntökehystä, vaan päinvastoin aiheuttaisi hankaluuksia, koska direktiivit ovat luonteeltaan niin erilaisia. Säästöjä saavutettaisiin myös muilla tuotteilla, joita ei ole vielä tarkasteltu tässä vaikutusten arvioinnissa (tuotekohtaiset vaikutusten arvioinnit tehdään myöhemmin), ja käyttämällä energiankulutusmerkintöjä yhdenmukaistettuna kriteerinä julkisissa hankinnoissa ja kannustinjärjestelmissä.

Jos soveltamisalaa laajennettaisiin, täytäntöönpanosäädöksiä voitaisiin kohdistaa myös sellaisiin tuoteryhmiin, jotka eivät itse kuluta energiaa, mutta joiden ympäristönsuojelullisessa tasossa ja energiatehokkuudessa on eniten parantamisen varaa ja joissa myös käytönaikaiset säästöt olisivat suurimmat. Tämä ei ole mahdollista nykyisen direktiivin puitteissa, koska sitä sovelletaan ainoastaan energiaa kuluttaviin kodinkoneisiin. Yksityiskohtaiset vaikutusten arvioinnit laadittaisiin kunkin täytäntöönpanosäädöksen yhteydessä.

Vaikutusten arvioinnin tulos on se, että parhaiten soveltuvat vaihtoehdot olisivat joko täysimääräinen täytäntöönpano nykyisellä soveltamisalalla tai vielä parempana soveltamisalan laajentaminen kodinkoneista kaikkiin energiaan liittyviin tuotteisiin laatimalla direktiivi uudelleen.

3. EHDOTUKSEEN LIITTYVÄT OIKEUDELLISET NÄKÖKOHDAT

- Ehdotetun toimen lyhyt kuvaus

Ehdotuksen tarkoituksena on laajentaa energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin soveltamisala kodinkoneista kaikkiin energiaan liittyviin tuotteisiin. Se, mihin tuotteisiin merkinnät tarkkaan ottaen vaaditaan, määritetään täytäntöönpanosäädöksissä sidosryhmien kuulemisen ja vaikutusten arviointien jälkeen. Muut muutokset koskevat mahdollisuutta panna kehys täytäntöön asetuksilla tai päätöksillä direktiivien sijasta, yhteisön merkin oikeudellista suojaamista mahdollisilta väärinkäytöksiltä ja mahdollisuutta määrittää energiatehokkuusluokat, jotka ovat vähimmäisvaatimuksina jäsenvaltioiden kannustinjärjestelmissä tai julkisissa hankinnoissa.

- Oikeusperusta

Neuvoston direktiivin 92/75/ETY uudelleenlaadinnasta annetun ehdotuksen oikeusperustana on EY:n perustamissopimuksen 95 artikla, jossa määrätään sisämarkkinoiden toteutumisen periaatteet. Energiankulutusmerkintöjä koskevalla direktiivillä varmistetaan sisämarkkinoiden toimivuus ja tasapuoliset toimintaedellytykset sekä poistetaan kaupan tekniset esteet. Sillä varmistetaan direktiivin soveltamisalaan kuuluvien, direktiivin nojalla annetuissa täytäntöönpanosäädöksissä vahvistettuja merkintävaatimuksia noudattavien tuotteiden vapaa liikkuvuus.

- Toissijaisuusperiaate

Toissijaisuusperiaatetta sovelletaan, koska asia, jota ehdotus koskee, ei kuulu yhteisön yksinomaiseen toimivaltaan.

Ehdotuksen tavoitteita ei voida saavuttaa riittävällä tavalla pelkästään jäsenvaltioiden toimin seuraavista syistä:

Pakolliset kansalliset merkintäjärjestelmät loisivat esteitä yhteisön sisäiselle kaupalle, aiheuttaisivat tarpeettomia kustannuksia teollisuudelle ja haittaisivat tavaroiden vapaata liikkuvuutta yhteisössä.

Jäsenvaltioille annetaan asianmukainen vastuu tuotteiden energiatehokkuutta ja markkinoiden valvontaa koskevan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanosta. Tähän sisältyy myös sääntelykomiteaprosessi, jossa jäsenvaltiot ovat edustettuina.

Ehdotuksen tavoitteet voidaan saavuttaa paremmin yhteisön toimilla seuraavista syistä:

Yhteisötason toiminta on ainoa keino saavuttaa ehdotuksen tavoite ja samalla varmistaa, että markkinoille saatettaville tuotteille asetetut vaatimukset ovat tasavertaisia kaikissa jäsenvaltioissa ja että tavaroiden vapaa liikkuvuus toteutuu yhteisössä.

- Suhteellisuusperiaate

Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

Ehdotuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tavoitteiden saavuttamiseksi, ja näin ollen se on EY:n perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukainen.

Yhteisölle ja jäsenvaltioiden viranomaisille koituva hallinnollinen ja taloudellinen taakka minimoidaan sisällyttämällä direktiiviin kaikkien energiaan liittyvien tuotteiden energiankulutusmerkintöjä koskevat vaatimukset ehdotuksen mukaisesti.

Asianomaisten tuotteiden valmistajille aiheutuvat keskimääräiset tuotantokustannukset saattavat nousta ja kustannusten kasvu saattaa siirtyä tuotteiden käyttäjähintoihin, mutta tämä seuraus on pienempi verrattuna ympäristöön kohdistuvien haittavaikutusten vähenemisestä saataviin etuihin ja käyttäjien saavuttamiin säästöihin, kun tuotteiden teho niiden käyttöiän aikana on aiempaa parempi ja käyttökustannukset alemmat.

- Sääntelytavan valinta

Ehdotettu sääntelytapa: direktiivin uudelleenlaadinta. |

Ehdotettu säädös on paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen mukainen ja hyödyntää mahdollisuutta sisällyttää uudet säännökset nykyisiin yhteisön lainsäädäntöpuitteisiin. |

4. TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole vaikutuksia yhteisön talousarvioon. Hallinnolliset menot katetaan tavanomaisilla vuotuisilla talousarviomäärärahoilla.

5. LISÄTIEDOT

- Kansalliset säännökset

Jäsenvaltioiden on toimitettava tämän direktiivin ja sen täytäntöönpanosäädösten kattamilla aloilla antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

- Euroopan talousalue

Ehdotettu säädös koskee ETA-sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa alaa, minkä vuoksi se on ulotettava koskemaan Euroopan talousaluetta.

- Yksityiskohtainen kuvaus

Energiankulutusmerkintöjä koskeva direktiivi olisi selkeyden vuoksi laadittava uudelleen[11], koska siihen tehdään sisällöllisiä muutoksia, joilla soveltamisala laajennetaan kattamaan kaikki energiaan liittyvät tuotteet. Komissio korostaa, ettei nykyisen energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin parhaillaan käynnissä olevaan täytäntöönpanoon pidä puuttua, vaan muutosten on oltava sellaisia, että ne eivät vaikuta valmisteilla oleviin täytäntöönpanosäädöksiin.

Energiankulutusmerkintöjä koskevan direktiivin johdanto-osan kappaleisiin ja säännöksiin tehdään muutoksia, jotka ovat seurausta soveltamisalan laajentamisesta kaikkiin energiaan liittyviin tuotteisiin ja joilla pyritään tehostamaan direktiivin täytäntöönpanoa.

Direktiivin 1 artiklassa soveltamisalaksi määritetään kodinkoneiden sijasta energiaan liittyvät tuotteet ja luetellaan poikkeukset, joihin direktiiviä ei sovelleta.

Direktiivin 2 artiklassa määritellään energiaan liittyvä tuote ja selostus. Sanamuoto vastaa ekologista suunnittelua koskevan direktiivin laajentamisehdotuksessa esitettyä määritelmää.

Direktiivin 3 artiklassa määritellään jäsenvaltioiden velvollisuudet ja vahvistetaan uusia säännöksiä vaatimustenmukaisuuden varmistamisesta. Täytäntöönpanon valvontaa tiukennetaan ja jäsenvaltioiden välinen tiedonvaihto ja yhteistyö sisällytetään säädökseen (ekologista suunnittelua koskevan direktiivin mukaisesti). Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle joka toinen vuosi selonteko täytäntöönpanon valvomiseksi toteuttamistaan toimenpiteistä ja vaatimustenmukaisuustasosta.

Direktiivin 4 artiklassa todetaan, että tiedonantovaatimuksia sovelletaan myös sisäänrakennettuihin ja valmiiksi asennettuihin tuotteisiin.

Direktiivin 5 artiklassa täsmennetään tuotteiden toimittajille asetettua velvollisuutta asettaa merkinnät esille ja antaa selostus tuotteiden yhteydessä, ja siihen on lisätty uusi säännös, jonka mukaan tekniset tiedot on oltava saatavilla sähköisessä muodossa, jos jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaiset niin vaativat.

Direktiivin 6 artiklassa täsmennetään jälleenmyyjien velvollisuutta asettaa merkinnät näytille ja antaa selostus ja muut asiakirjat tuotteiden yhteydessä.

Direktiivin 7 artiklassa merkintävaatimukset ulotetaan koskemaan myös etämyyntiä.

Direktiivin 8 artiklassa säädetään asiaankuuluvaa täytäntöönpanosäädöstä noudattavien tuotteiden vapaasta liikkuvuudesta.

Direktiivin 9 artiklassa säädetään tuotteiden energiatehokkuuden huomioon ottamisesta direktiivin 2004/18/EY[12] mukaisissa julkisissa hankinnoissa ja kannustinjärjestelmissä.

Direktiivin 10 artiklan sanamuoto on muutettu vastaamaan päätöksen 1999/468/EY mukaista komitologiamenettelyä.

Direktiivin 11 artiklassa säädetään, että täytäntöönpanosäädöksissä voidaan tarvittaessa vahvistaa myös yhteiset kriteerit eli energialuokkaa ja muita asiaankuuluvia suoritustasoja koskevat vähimmäisvaatimukset julkisille hankinnoille ja kannustimille sekä määrittää energialuokituksen ajallinen kesto ja etämyynti-ilmoituksissa käytettävän merkinnän sisältö.

Direktiivin 12 artikla on lauseke seuraamuksista, joita sovelletaan, jos jäsenvaltiot rikkovat direktiivin säännöksiä. Vastaavat säännökset sisältyvät myös ekologista suunnittelua koskevaan direktiiviin.

Direktiivin 13 artiklassa säädetään uudelleenlaaditun direktiivin täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa ja vahvistetaan sen soveltamispäivä.

Direktiivin 14 artiklalla kumotaan direktiivi 92/75/ETY.

Liitteen I osassa A luetellaan kumottu direktiivi ja sen myöhemmät muutokset ja osassa B määräajat lainsäädännön saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Liitteessä II on vastaavuustaulukko.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

2008/0222 (COD)

Ehdotus:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

kodinkoneiden ? energiaan liittyvien tuotteiden ⎪ energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin (uudelleenlaadittu)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 a √ 95 ∏ artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen[13],

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[14],

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon[15],

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä[16],

sekä katsovat seuraavaa:

∫ uusi

(1) Kodinkoneiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin 22 päivänä syyskuuta 1992 annettua neuvoston direktiiviä 92/75/ETY[17] on muutettu oleellisesti[18]. Koska siihen on tehtävä uusia muutoksia, se olisi selkeyden vuoksi laadittava uudelleen.

(2) Neuvoston direktiivin 92/75/ETY soveltamisala rajoittuu kodinkoneisiin; kestävää kulutusta ja tuotantoa sekä kestävää teollisuuspolitiikkaa koskevassa toimintaohjelmassa[19] kuitenkin osoitetaan, että direktiivin soveltamisalan laajentaminen energiaan liittyviin tuotteisiin, joilla on käyttönsä aikana vaikutusta energiankulutukseen, voisi vahvistaa olemassa olevan lainsäädännön yhteisvaikutusta, erityisesti yhteisvaikutusta energiaa käyttävien tuotteiden ekologiselle suunnittelulle asetettavien vaatimusten puitteista sekä neuvoston direktiivin 92/42/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 96/57/EY ja 2000/55/EY muuttamisesta 6 päivänä heinäkuuta 2005 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/32/EY[20] kanssa, sekä tarjota uusia mahdollisuuksia säästää energiaa ja ympäristöä.

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 1 kappale (mukautettu)

on tärkeää toteuttaa toimenpiteitä sisämarkkinoiden luomiseksi asteittain 31 päivään joulukuuta 1992 mennessä,

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 2 kappale (mukautettu)

tietyillä jäsenvaltioilla on jo omat vapaaehtoiset kodinkoneiden energiankulutusta koskevat tietojärjestelmänsä, jotka perustuvat etenkin merkintöihin; eräs jäsenvaltio on virallisesti ehdottanut oman pakollisen merkintäjärjestelmänsä käyttöönottoa; toiset jäsenvaltiot harkitsevat sellaisen käyttöönottoa; useiden kansallisten pakollisten järjestelmien olemassaolo voi aiheuttaa esteitä yhteisön sisäiselle kaupalle,

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 3 kappale (mukautettu)

perustamissopimuksen 130 r artiklassa edellytetään luonnonvarojen käyttöä harkiten ja järkevästi; energian harkittu käyttö on eräs tärkeimpiä keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi ja ympäristön pilaantumisen vähentämiseksi,

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 4 kappale (mukautettu)

? uusi

(3) Tarkan, olennaisen ja vertailukelpoisen tiedon tarjoaminen erityisesti kodinkoneiden ? energiaan liittyvien tuotteiden ⎪ energiankulutuksesta voi vaikuttaa yleisön ? loppukäyttäjien ⎪ valintoihin sellaisten laitteiden ? tuotteiden ⎪ eduksi, jotka kuluttavat ? tai joiden ansiosta kuluu ⎪ vähemmän energiaa ? ja muita olennaisia voimavaroja käytön aikana ⎪, ja kannustaa valmistajia toimenpiteisiin valmistamiensa laitteiden ? tuotteiden ⎪ energian ð ja muiden olennaisten voimavarojen ï kulutuksen vähentämiseksi; tämä tieto tämän tiedon √ pitäisi ∏ kannustaa välillisesti myös laitteiden ? tuotteiden ⎪ harkittuun käyttöön. Jos nämä tiedot puuttuvat, pelkkä markkinavoimien toiminta ei riitä edistämään harkittua energian ? ja muiden olennaisten voimavarojen ⎪ käyttöä näiden laitteiden ? tuotteiden ⎪ osalta.

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 5 ja 6 kappale (mukautettu)

? uusi

(4) Tieto on markkinavoimien toiminnassa avainasemassa, ja siksi on välttämätöntä ottaa käyttöön yhdenmukainen merkintä kaikkien samantyyppisten laitteiden ? tuotteiden ⎪ osalta, jakaa mahdollisille ostajille yhdenmukaista lisätietoa näiden kodinkoneiden ? tuotteiden ⎪ kustannuksista energian ja muiden ? olennaisten ⎪ voimavarojen kulutuksen osalta sekä toteuttaa toimenpiteitä, joilla varmistetaan, että tämän tiedon saa myös mahdollinen ostaja ? loppukäyttäjä ⎪, joka ei näe laitetta ? tuotetta ⎪ esillä ja jolla ei siten ole tilaisuutta nähdä merkintää? ; jotta merkintä olisi tehokas ja saavuttaisi tarkoituksensa, sen on oltava loppukäyttäjien helposti tunnistettavissa, yksinkertainen ja ytimekäs ⎪;. Tätä tarkoitusta varten jokaisen laitetyypin ? tuotteiden ⎪ energiankulutus ja muut tiedot on olisi mitattava yhdenmukaistettujen standardien ja menetelmien mukaisesti., ja näiden standardien ja menetelmien soveltamista on valvottava, kun laite saatetaan markkinoille,

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 7 kappale (mukautettu)

direktiivillä 79/530/ETY[21] pyrittiin edistämään näitä tavoitteita kotitalouskoneiden osalta; on annettu kuitenkin vain yksi sähköuuneja koskeva soveltamisdirektiivi, ja vain harvat jäsenvaltiot ovat ottaneet tämän merkinnän käyttöön; siksi on nyt välttämätöntä oppia saadusta kokemuksesta ja vahvistaa edellä mainitun direktiivin säännöksiä, siksi direktiivi 79/530/ETY on korvattava ja sähköuuneihin sovellettava direktiivi 79/531/ETY[22] on tarkistettava ja yhdistettävä myöhemmin nykyiseen järjestelmään,

∫ uusi

(5) Jäsenvaltioiden olisi valvottava tämän direktiivin ja erityisesti tavaran toimittajille ja jälleenmyyjille asetettujen velvollisuuksien noudattamista.

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 8 kappale (mukautettu)

? uusi

(6) Täysin vapaaehtoinen järjestelmä johtaa vain joidenkin laitteiden ? tuotteiden ⎪ merkintään tai varustamiseen yhdenmukaisilla tuotetiedoilla; on olemassa vaara, että tämä aiheuttaa sekaannusta tiettyjen kuluttajien ? loppukäyttäjien ⎪ keskuudessa. Siksi nykyisellä järjestelmällä on olisi varmistettava, että kaikkien kyseisten laitteiden ? tuotteiden ⎪ energian ? ja muiden olennaisten voimavarojen ⎪ kulutus osoitetaan merkinnöin ja varustamalla laitteet yhdenmukaisin tuoteselostuksin.

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 9 kappale (mukautettu)

? uusi

(7) Kodinkoneet kuluttavat ? Energiaan liittyvät tuotteet vaikuttavat käyttönsä aikana siihen, kuinka paljon kuluu ⎪ energiaa hyvin monissa √ eri ∏ muodoissa, joista tärkeimmät ovat sähkö ja kaasu. Siksi tämän direktiivin on ð olisi ï periaatteessa katettava kaikkia energiamuotoja käyttävät laitteet kaikkien energiamuotojen ? kulutukseen vaikuttavat energiaan liittyvät tuotteet ⎪.

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 10 kappale (mukautettu)

kodinkoneiden tuottamasta ilmassa kantautuvasta melusta 1 päivänä joulukuuta 1986 annetussa neuvoston direktiivissä 86/594/ETY[23] säädetään, että aiheutuva melu on tarvittaessa osoitettava energiamerkinnöissä; siksi on säädettävä myös kaikkien muiden yhteisön järjestelmien kattamien tietojen ja merkintöjen sisällyttämisestä energiamerkintöihin, ja

⎢ 92/75/ETY johdanto-osan 11 kappale (mukautettu)

? uusi

(8) asetusta ? Täytäntöönpanosäädöksiä ï on tarpeen Ö tulisi Õ soveltaa ð antaa ï vain laitetyyppeihin, joiden ð sellaisista energiaan liittyvistä tuotteista, joilla on merkittävä vaikutus ï energian kokonaiskäyttö on merkittävä ð tai mahdollisten olennaisten voimavarojen kulutukseen käytön aikana ï ja jotka tarjoavat riittävät mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamiseen, ð kun tietojen antaminen merkinnöin saattaa kannustaa loppukäyttäjiä hankkimaan tehokkaampia tuotteita. ï

∫ uusi

(9) Joissakin jäsenvaltioissa noudatetaan hankintapolitiikkaa, jonka mukaan julkisia hankintoja tekevien viranomaisten on hankittava energiatehokkaita tuotteita. Eräissä jäsenvaltioissa on puolestaan otettu käyttöön erilaisia kannustimia energiatehokkaille tuotteille. Jäsenvaltioissa sovelletaan hyvin erilaisia perusteita siihen, mitkä tuotteet voidaan ottaa huomioon julkisissa hankinnoissa tai kannustinjärjestelmissä. Julkisten hankintojen ja kannustinjärjestelmien hajanaisuutta voitaisiin vähentää, jos niissä viitattaisiin direktiivin täytäntöönpanosäädöksissä vahvistettuihin yksittäisten tuotteiden suoritustasoihin tai energialuokkiin; tämä helpottaisi myös tehokkaiden tuotteiden käytön yleistymistä.

(10) Kun julkisia hankintoja koskevat säännökset vahvistetaan tähän direktiiviin perustuvissa täytäntöönpanosäädöksissä, julkisten hankintojen arvolle ja määrälle olisi asetettava suhteelliset alarajat, joissa otetaan huomioon jäsenvaltioille koituva hallinnollinen taakka ja hankintasääntöjen täytäntöönpanokelpoisuus jäsenvaltioissa.

(11) Kannustimet, joita jäsenvaltiot myöntävät energiatehokkaiden tuotteiden edistämiseksi, saattavat olla valtiontukea. Tämä direktiivi ei vaikuta niiden johdosta mahdollisesti tulevaisuudessa aloitettavien EY:n perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan mukaisten valtiontukimenettelyjen tulokseen.

(12) Energiatehokkaiden tuotteiden edistäminen merkinnöin, julkisin hankinnoin ja kannustimin ei saisi heikentää niiden yleistä ympäristönsuojelullista tasoa.

(13) Tämä direktiivin täytäntöön panemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi säädettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY[24] mukaisesti.

(14) Komissiolle olisi siirrettävä valtuudet antaa täytäntöönpanosäädöksiä energiaan liittyvien tuotteiden energian ja muiden voimavarojen kulutuksen osoittamisesta merkinnöin ja yhdenmukaisin tuotetiedoin. Koska kyseiset toimenpiteet ovat yleisluontoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia sitä täydentämällä, niistä olisi päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(15) Velvollisuus saattaa tämä direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä olisi rajoitettava koskemaan ainoastaan niitä säännöksiä, joilla muutetaan aikaisemman direktiivin sisältöä. Velvollisuus saattaa sisällöltään muuttumattomat säännökset osaksi kansallista lainsäädäntöä perustuu aikaisempaan direktiiviin.

(16) Tämä direktiivi ei vaikuta liitteessä I olevassa B osassa mainittuihin jäsenvaltioita velvoittaviin määräaikoihin, joiden kuluessa jäsenvaltioiden on saatettava direktiivit osaksi kansallista lainsäädäntöä ja alettava soveltaa niitä.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

√ Soveltamisala ∏

1. Tämän direktiivin tarkoitus on mahdollistaa ? Tällä direktiivillä vahvistetaan puitteet ⎪ tiettyjen kodinkonetyyppien ? energiaan liittyvien tuotteiden ⎪ energian ja muiden olennaisten voimavarojen kulutusta koskevia ? loppukäyttäjille suunnattuja ⎪ tietojaen, erityisesti merkintöjäen ja tuotetietojaen, julkaisua koskevien kansallisten toimenpiteiden yhdenmukaistamisellenen niin, että kuluttajat ? loppukäyttäjät ⎪ saavat mahdollisuuden valita energiatehokkuudeltaan parhaimmat laitteet ? tuotteet ⎪.

2. Tätä direktiiviä sovelletaan ? sellaisiin energiaan liittyviin tuotteisiin, joilla on merkittävä vaikutus energian ja mahdollisesti muiden olennaisten voimavarojen kulutukseen käyttönsä aikana. ⎪ seuraaviin kotitalouskoneisiin, vaikka niitä myytäisiin muuhun kuin kotitalouskäyttöön:.

1. jääkaapit, pakastimet ja näiden yhdistelmät,

2. pesukoneet, pyykinkuivauslaitteet ja näiden yhdistelmät,

3. astianpesukoneet,

4. uunit,

5. vedenlämmittimet ja kuuman veden varaajat,

6. valonlähteet,

7. ilmastointilaitteet.

2. Tämän artiklan luetteloon voidaan lisätä muita kodinkonetyyppejä 9 artiklan b kohdan mukaisesti.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

3. Tätä direktiiviä ei sovelleta

?a) käytettyihin tuotteisiin; ⎪

?b) liikennevälineisiin, jotka on tarkoitettu henkilöiden tai tavaroiden kuljetukseen; ⎪

c) tällaisiin laitteisiin ? tuotteisiin ⎪ turvallisuussyistä kiinnitettyyn arvokilpeen tai vastaavaan.

2 artikla

√ Määritelmät ∏

4. Tässä direktiivissä tarkoitetaan:

- ? ’energiaan liittyvällä tuotteella’, jäljempänä ’tuote’, tavaraa, jolla on käyttönsä aikana vaikutusta energiankulutukseen ja joka saatetaan markkinoille ja/tai otetaan käyttöön yhteisön alueella, mukaan luettuina tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluviin energiaan liittyviin tuotteisiin liitettäväksi tarkoitetut osat, jotka saatetaan markkinoille ja/tai otetaan käyttöön erillisinä osina loppukäyttäjiä varten ja joiden ympäristönsuojelullinen taso voidaan arvioida itsenäisesti; ⎪

- ? ’selostuksella’ tuotteeseen liittyvää vakiomuotoista tietotaulukkoa; ⎪

- ’muilla olennaisilla voimavaroilla’ vettä, kemikaaleja tai muita mahdollisia aineita, joita laite ? tuote ⎪ kuluttaa tavanomaisessa käytössä,;

- ’lisätiedoilla’ muita laitteen ? tuotteen ⎪ tehoa ? ja ominaisuuksia ⎪ koskevia tietoja, jotka liittyvät sen energian tai muun olennaisen voimavaran käytön arviointiin tai helpottavat tätä arviointia.;

- ’merkittävillä ympäristönäkökohdilla’ niitä näkökohtia, jotka on direktiivin 2005/32/EY nojalla vahvistetussa energiaan liittyvää tuotetta koskevassa täytäntöönpanotoimenpiteessä nimetty merkittäviksi kyseisen tuotteen kannalta;

- ’jälleenmyyjällä’ vähittäiskauppiasta tai muuta henkilöä, joka myy, vuokraa, myy osamaksulla tai esittelee kodinkoneita ? tuotteita ⎪ käyttäjille,;

- ’tavaran toimittajalla’ valmistajaa ? , maahantuojaa ⎪ tai valmistajan Ö tämän Õ valtuutettua edustajaa yhteisössä tai henkilöä, joka saattaa tuotteen yhteisön markkinoille.

- «selostuksella» kyseiseen laitteeseen liittyvää yhdenmukaistettua tietotaulukkoa,

5. Merkintä- tai selostusvelvollisuus ei koske laitteiden sellaisia malleja, joiden tuotanto on lakannut ennen asianmukaisen täytäntöönpanodirektiivin voimaantuloa eikä käytettyinä myytäviä laitteita.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

37 artikla

√ Jäsenvaltioiden velvollisuudet ∏

1. Jäsenvaltioiden on toteutettava aiheelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että:

a) kaikki alueelle sijoittautuneet tavaran toimittajat ja jälleenmyyjät täyttävät tämän direktiivin mukaiset ? 5 ja 6 artiklassa tarkoitetut ⎪ velvollisuutensa;

b) tämän direktiivin ja soveltamisdirektiivien ð täytäntöönpanosäädösten ⎪ vaatimusten vastaisten energiankulutukseen liittyvien muiden merkintöjen, merkkien, tunnusten tai tekstien esittäminen ? tämän direktiivin soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden yhteydessä ï on kiellettyä, jos se todennäköisesti johtaa √ loppukäyttäjiä ∏ harhaan tai aiheuttaa sekaannusta ? energian tai mahdollisten muiden olennaisten voimavarojen kulutuksen suhteen ⎪. Tätä kieltoa ei sovelleta yhteisön eikä kansallisiin ympäristömerkkiohjelmiin;

c) energiankulutusta ? tai energiansäästöä ⎪ koskevan merkintä- ja selostusjärjestelmän käyttöönottoon on tarpeen liittää liitetään kasvatuksellisia ja käyttöä edistäviä tiedotuskampanjoita, joilla pyritään kannustamaan yksityisiä kuluttajia ? loppukäyttäjiä ⎪ energian vastuullisempaan käyttöön.;

∫ uusi

d) toteutetaan tarvittavat toimenpiteet, joilla kannustetaan tämän direktiivin täytäntöönpanosta vastaavia viranomaisia keskinäiseen yhteistyöhön sekä tietojen antamiseen toisilleen tämän direktiivin täytäntöönpanon tukemiseksi.Hallinnollisessa yhteistyössä ja tiedonvaihdossa on hyödynnettävä mahdollisimman tehokkaasti sähköisiä viestintävälineitä, ja näitä toimia voidaan tukea asiaan liittyvillä yhteisön ohjelmilla. Yhteistyössä on tarvittaessa taattava menettelyn aikana annettujen arkaluontoisten tietojen turvallinen ja luottamuksellinen käsittely ja suojaaminen. Komissio ryhtyy tarvittaviin toimiin kannustaakseen jäsenvaltioita tässä alakohdassa tarkoitettuun yhteistyöhön ja edistääkseen sitä.

2. Jos jäsenvaltio toteaa, että tuote ei ole kaikkien tässä direktiivissä ja sen täytäntöönpanosäädöksissä asetettujen merkintöjä ja selostusta koskevien vaatimusten mukainen, tavaran toimittajan on saatettava tuote vaatimusten mukaiseksi jäsenvaltion asettamin ehdoin.

Mikäli on riittävästi näyttöä siitä, että tuote saattaa olla vaatimusten vastainen, asianomaisen jäsenvaltion on toteutettava tarvittavat ehkäisevät toimenpiteet.

Mikäli vaatimustenvastaisuutta ei korjata, jäsenvaltion on tehtävä päätös kyseisen tuotteen markkinoille saattamisen ja/tai käyttöönoton rajoittamisesta tai kieltämisestä tai varmistettava, että tuote vedetään pois markkinoilta. Komissiolle ja muille jäsenvaltioille on ilmoitettava välittömästi, mikäli tuote vedetään pois markkinoilta tai sen markkinoille saattaminen kielletään.

3. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle joka toinen vuosi yksityiskohtainen selonteko täytäntöönpanon valvomiseksi toteuttamistaan toimista ja vaatimustenmukaisuustasosta alueellaan.

Komissio voi määritellä, mitkä yhdenmukaiset tiedot selonteossa on vähintään oltava. Tällaiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

42 artikla

√ Tiedonantovaatimukset ∏

?Jäsenvaltioiden on varmistettava, että ⎪

(1) 1. Ssähköenergian, muiden energiamuotojen ja muiden olennaisten voimavarojen kulutukseen liittyvät tiedot ja lisätiedot on ilmoitettava √ ilmoitetaan ∏ ? tähän direktiiviin perustuvien täytäntöönpanosäädösten mukaisesti ⎪ kuluttajalle ? loppukäyttäjälle ⎪ myyntiin, vuokralle, osamaksukauppaan tai käyttäjille esiteltäviin kodinkoneisiin sellaisiin ð tuotteisiin ï liittyvällä selostuksella ja merkinnällä, joita tarjotaan myyntiin, vuokralle tai osamaksukauppaan tai esitellään ð loppukäyttäjille suoraan tai välillisesti mitä tahansa etämyyntitapaa, myös internetiä, käyttäen ï;.

2. Merkintään ja selostuksiin liittyvät tiedot määritellään 9 artiklan nojalla annetuissa, kuhunkin kodinkonetyyppiin liittyvissä direktiiveissä.

? (2) edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot annetaan sisäänrakennetuista tai valmiiksi asennetuista tuotteista ainoastaan, mikäli asiaan sovellettavassa täytäntöönpanosäädöksessä niin vaaditaan. ⎪

3. On aiheellista laatia tekniset tiedot, joiden avulla voidaan arvioida merkintään ja selostukseen sisältyvien tietojen tarkkuus. Näissä tiedoissa on oltava:

- yleiskuvaus tuotteesta,

- suoritettujen suunnittelulaskelmien tulokset, jos niillä on merkitystä,

- käytettävissä olevat testausselosteet, mukaan luettuna yhteisön muussa lainsäädännössä määriteltyjen, toimivaltaisten ilmoitettujen tarkastuslaitosten laatimat selosteet,

- silloin, kun arvot on johdettu samanlaisista malleista saaduista arvoista, vastaavat tiedot näiden mallien osalta.

4. Tavaran toimittajan on laadittava 3 kohdassa tarkoitetut tekniset tiedot. Tähän tarkoitukseen tavaran toimittaja voi käyttää yhteisön asianmukaisen lainsäädännön perusteella jo vaadittuja tietoja. Tavaran toimittajan on pidettävä nämä tiedot saatavilla tarkastusta varten viiden vuoden ajan viimeisen tuotteen valmistamisesta.

53 artikla

√ Tavaran toimittajien velvollisuudet ∏

?Jäsenvaltioiden on varmistettava, että ⎪

(1) 1. Kaikkien tavaran toimittajatien, jotka saattavat markkinoille ? tai ottavat käyttöön ⎪ soveltamisdirektiiveissä ? täytäntöönpanosäädöksen ⎪ määriteltyjä √ kattamia ∏ kodinkoneita ? tuotteita ⎪, on laadittava √ laativat ∏ myös tämän direktiivin ? ja täytäntöönpanosäädöksen ⎪ mukaisennen merkinnäntä ? ja selostuksen ⎪. Käytettyjen merkintöjen on oltava kaikissa suhteissa tämän direktiivin ja soveltamisdirektiivien säännösten mukaisia.

⎢ 92/75/ETY, 2 art. (mukautettu)

? uusi

(2) 3. √tavaran toimittajat laativat ∏ On aiheellista laatia tekniset tiedot, joiden avulla voidaan arvioida merkintään ja selostukseen sisältyvien tietojen tarkkuus. Näissä √ Teknisissä ∏ tiedoissa on oltava:

a) yleiskuvaus tuotteesta,

b) suoritettujen suunnittelulaskelmien tulokset, jos niillä on merkitystä,

c) käytettävissä olevat testausselosteet, mukaan luettuna yhteisön muussa lainsäädännössä määriteltyjen, toimivaltaisten ilmoitettujen tarkastuslaitosten laatimat selosteet,

d) silloin, kun arvojat on johdettu ? käytetään ⎪ samanlaisissata malleissata saaduista arvoista, vastaavat tiedot näiden mallien osalta ? viitetiedot, joiden perusteella nämä mallit voidaan tunnistaa ⎪.

4 Tavaran toimittajan on laadittava 3 kohdassa tarkoitetut tekniset tiedot. Tähän tarkoitukseen tavaran toimittaja voi käyttää yhteisön asianmukaisen lainsäädännön perusteella √ vaatimusten mukaisesti ∏ jo vaadittuja √ laadittuja ∏ tietoja.

(3) Ttavaran toimittajatn on pidettävä √ pitävät ∏ nämä √ tekniset tiedot ∏ saatavilla tarkastusta varten viiden vuoden ajan viimeisen ? asianomaisen ⎪ tuotteen valmistamisesta.

?Tavaran toimittajien on pyynnöstä esitettävä tekniset tiedot sähköisessä muodossa jäsenvaltioiden markkinavalvontaviranomaisille ja komissiolle. ⎪

⎢ 92/75/ETY, 4 art. (mukautettu)

(4) b) tavaran toimittajan on toimitettava tarvittavat merkinnät maksutta a kohdassa tarkoitetuille jälleenmyyjille. Tavaran toimittajilla on vapaus valita oma merkintöjen toimitusjärjestelmä. Kun jälleenmyyjä tilaa merkintöjä, tavaran toimittajien on kuitenkin varmistettava, että tilatut merkinnät toimitetaan viipymättä. √tavaran toimittajat toimittavat tarvittavat merkinnät ja tuotetiedot maksutta jälleenmyyjille. ∏

√ Tavaran toimittajat voivat vapaasti valita merkintöjen toimitusjärjestelmän, mutta jälleenmyyjien pyytämät merkinnät on pystyttävä toimittamaan viipymättä. ∏

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

(5) 2 Mmerkintöjen lisäksi tavaran toimittajatien on toimitettava √ toimittavat ∏ tuoteselosteen ? jokaisen tuotteen mukana ⎪.

(6) Tämän selostuksen on sisällyttävä √ tavaran toimittajat sisällyttävät tuoteselosteen ∏ kaikkiin tuote-esitteisiin. Silloin, kun tavaran toimittaja ei toimita näitä √ tuote- ∏esitteitä, selostusten on sisällyttävä laitteen ? tuotteen ⎪ mukana toimitettaviin asiakirjoihin. Käytettyjen selostusten on oltava kaikissa suhteissa tämän direktiivin ja soveltamisdirektiivien säännösten mukaisia.

(7) 3 Ttavaran toimittajatien on vastattava √ vastaavat ∏ toimittamiensa merkintöjen ja selostusten tarkkuudesta.

(8) 4 Ttavaran toimittajienan katsotaan antaneen suostumuksensa merkinnässä tai selostuksessa esitetyn tiedon julkaisemiseen.

64 artikla

√ Jälleenmyyjien velvollisuudet ∏

∫ uusi

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että

(1) jälleenmyyjät asettavat merkinnät esille ja sisällyttävät selostuksen tuote-esitteeseen tai muihin asiakirjoihin, jotka annetaan tuotteen mukana loppukäyttäjälle.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

(2) Mmerkintä- ja tuotetietojenon on sovellettava seuraavia säännöksiä: Ö osalta Õ aina, kun soveltamisdirektiivissä ? täytäntöönpanosäädöksessä ⎪ tarkoitettu laite ? tuote ⎪ on esillä, jälleenmyyjätien on kiinnitettävä √ kiinnittävät ∏ √ sovellettavassa ∏ ð täytäntöönpanosäädöksessä ï määriteltyyn selvästi näkyvään paikkaan soveltamisdirektiivissä säädetty ja asianomaisella kielellä laadituntu merkinnäntä;.

b) tavaran toimittajan on toimitettava tarvittavat merkinnät maksutta a kohdassa tarkoitetuille jälleenmyyjille. Tavaran toimittajilla on vapaus valita oma merkintöjen toimitusjärjestelmä. Kun jälleenmyyjä tilaa merkintöjä, tavaran toimittajien on kuitenkin varmistettava, että tilatut merkinnät toimitetaan viipymättä.

75 artikla

√ Etämyynti ∏

Kun laitteita ? tuotteita ⎪ tarjotaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai osamaksukauppaan postitse, luettelossa√ , internetissä ∏ tai muulla sellaisella tavalla, jonka mukaan mahdollisen ostajan √ loppukäyttäjän ∏ ei voi olettaa näkevän esiteltävää laitetta ? tuotetta ⎪, soveltamisdirektiiveissä ? täytäntöönpanosäädöksissä ⎪ on säädettävä, että mahdollisten asiakkaiden √ loppukäyttäjien ∏ on saatava merkinnässä tai √ ja ∏ selostuksessa esitetyt olennaiset tiedot ennen laitteen ? tuotteen ⎪ ostoa.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

8 artikla

√ Vapaa liikkuvuus ∏

1. Jos tämän direktiivin ja soveltamisdirektiivien säännöksiä on noudatettu, jJäsenvaltiot eivät saa kieltää, eivätkä rajoittaa ð eivätkä estää ï soveltamisdirektiivissä ? sovellettavassa täytäntöönpanosäädöksessä ⎪ tarkoitettujen ? ja sitä noudattavien ⎪ kodinkoneiden ? tuotteiden ⎪ saattamista markkinoille ? tai ottamista käyttöön alueellaan ⎪.

2. Jäsenvaltioiden on pidettävä merkintöjä ja selostuksia tämän direktiivin ja soveltamisdirektiivien ? täytäntöönpanosäädösten ⎪ säännösten mukaisina, jollei niillä ole näyttöä päinvastaisesta. Ne √ Jäsenvaltioiden ∏ voivat vaatia ? on vaadittava ⎪ tavaran toimittajilta 52 artiklassan 3 kohdassa tarkoitettua näyttöä merkinnöissä tai selostuksissa annettujen tietojen paikkansapitävyydestä, kun niillä on syytä epäillä, että ne eivät ole oikeita.

∫ uusi

9 artikla

Julkiset hankinnat ja kannustimet

1. Hankintaviranomaiset, jotka tekevät sellaisia Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2004/18/EY[25] tarkoitettuja julkisia tavarahankintoja, rakennusurakoita tai palveluhankintoja koskevia sopimuksia, joita ei ole kyseisen direktiivin 12–18 artiklan nojalla suljettu soveltamisalan ulkopuolelle, eivät saa hankkia tuotteita, jotka eivät täytä sovellettavassa täytäntöönpanosäädöksessä asetettua vähimmäissuoritustasoa.

2. Perusteet, joiden pohjalta täytäntöönpanosäädöksissä vahvistetaan julkisissa hankinnoissa vaadittava vähimmäissuoritustaso, ovat:

a) kustannustehokkuus julkisen talouden näkökulmasta,

b) tuotteiden merkittävyys julkisen hankinnan kannalta,

c) todennäköiset mahdollisuudet sille, että autetaan tehokkaampia tuotteita valtaamaan alaa markkinoilla,

d) tarve varmistaa riittävä kilpailu.

3. Edellä olevaa 1 kohtaa sovelletaan sopimuksiin, joiden arvoksi ilman arvonlisäveroa arvioidaan vähintään 15 000 euroa. Täytäntöönpanosäädöksissä voidaan tavanomaisten ostohintojen ja -määrien perusteella asettaa arvolle alaraja, joka on korkeampi kuin 15 000 euroa ilman arvonlisäveroa.

4. Jäsenvaltiot eivät saa tarjota kannustimia tuotteille, jotka eivät täytä sovellettavassa täytäntöönpanosäädöksessä vahvistettua vähimmäissuoritustasoa.

5. Kun jäsenvaltiot tekevät julkisia hankintoja tai tarjoavat kannustimia, tuotteilta vaadittava suoritustaso on ilmaistava sovellettavassa täytäntöönpanosäädöksessä määriteltyinä energialuokkina.

⎢ 92/75/ETY

9 artikla

Järjestelmän perustamiseen ja toimintaan liittyvät toimenpiteet on hyväksyttävä ja mukautettava tekniikan kehitykseen 10 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen. Näitä toimenpiteitä ovat:

a) soveltamisdirektiivit,

b) uusien kodinkoneiden lisääminen 1 artiklan 1 kohdan luetteloon, kun merkittävien energiansäästöjen saavuttaminen on todennäköistä.

⎢ 1882/2003, 3 art. ja liitteessä III oleva 32 kohta (mukautettu)

10 artikla

√ Komiteamenettely ∏

1. Komissiota avustaa komitea.

2. Jos tähän artiklaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY[26] 5 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

3. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

∫ uusi

1. Komissiota avustaa komitea.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohdassa ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

1112 artikla

√ Täytäntöönpanosäädökset ∏

∫ uusi

1. Merkintöjä ja selostusta koskevat yksityiskohdat vahvistetaan täytäntöönpanosäädöksissä. Nämä täytäntöönpanotoimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän direktiivin muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään jokaisesta tämän artiklan mukaisesta tuotetyypistä 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

Kun tuote täyttää 2 kohdassa luetellut perusteet, siitä annetaan 4 kohdan mukainen täytäntöönpanosäädös.

Täytäntöönpanosäädöksissä säädetään merkinnässä ja selostuksessa annettavista tuotteen energian ja muiden olennaisten voimavarojen käytön aikaista kulutusta koskevista tiedoista, jotta loppukäyttäjät voivat tehdä perustellumpia ostopäätöksiä ja markkinavalvontaviranomaiset voivat tarkistaa, ovatko tuotteet annettujen tietojen mukaisia.

Jos täytäntöönpanosäädöksessä säädetään sekä tuotteen energiatehokkuudesta että olennaisten voimavarojen kulutuksesta, merkinnän mallissa ja sisällössä on korostettava tuotteen energiatehokkuutta.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitetut perusteet ovat seuraavat:

a) tuotteiden avulla voidaan uusimpien saatavilla olevien tietojen mukaan ja yhteisön markkinoille saatetut määrät huomioon ottaen säästää merkittäviä määriä energiaa ja mahdollisesti muita olennaisia voimavaroja;

b) markkinoilla saatavissa olevien, toiminnoiltaan samankaltaisten tuotteiden energiatehokkuustasossa on suuria eroavaisuuksia;

c) komissio ottaa huomioon asiasta annetun yhteisön lainsäädännön ja itsesääntelytoiminnan, kuten vapaaehtoiset sopimukset, joilla tavoitteet voidaan saavuttaa nopeammin tai pienemmin kustannuksin kuin pakollisilla vaatimuksilla;

3. Laatiessaan ehdotusta täytäntöönpanosäädökseksi komissio

a) ottaa huomioon ne direktiivin 2005/32/EY liitteen I osassa 1 vahvistetut ympäristöparametrit, jotka on katsottu merkittäviksi direktiivin 2005/32/EY nojalla hyväksytyssä asiaan sovellettavassa täytäntöönpanotoimenpiteessä ja joilla on merkitystä loppukäyttäjälle tuotteen käytön aikana;

b) arvioi säädöksen vaikutukset ympäristöön, loppukäyttäjiin ja valmistajiin, myös pk-yrityksiin, kilpailukyvyn (myös yhteisön ulkopuolisilla markkinoilla), innovoinnin, markkinoille pääsyn sekä kustannus-hyötysuhteen näkökulmasta;

c) kuulee sidosryhmiä riittävän laajasti;

d) vahvistaa täytäntöönpanopäivän (-päivät) ja mahdolliset vaiheittaiset tai siirtymätoimenpiteet tai -kaudet ottaen huomioon erityisesti mahdolliset vaikutukset pk-yrityksiin tai tiettyihin etupäässä pk-yritysten valmistamiin tuoteryhmiin.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

? uusi

4. Soveltamisdirektiiveissä ? Täytäntöönpanosäädöksissä ⎪ on eriteltävä √ erityisesti ∏:

a) direktiivissä tarkoitettujen √ soveltamisalaan kuuluvien ∏ laitteiden ? tuotteiden ⎪ tyypin tarkka määritelmä;

b) edellä 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun tiedon saamiseen sovellettavat mittausstandardit ja -menetelmät;

c) edellä 52 artiklassan 3 kohdassa tarkoitettujen teknisten tietojen yksityiskohdat;

d) edellä 42 artiklassa tarkoitetun merkinnän malli ja sisältö; merkintöjen on oltava malliltaan mahdollisimman yhdenmukaisia √ kaikissa tuoteryhmissä ∏;

e) paikka, johon merkintä kiinnitetään laitteessa ? esillä olevassa tuotteessa, sekä tiedot ja tapa, jolla merkintä ja/tai tiedot annetaan, mikäli kyseessä on 7 artiklassa tarkoitettu myyntiintarjoamistapa ⎪. Tarvittaessa soveltamisdirektiivissä ? täytäntöönpanosäädöksessä ⎪ voidaan säätää merkinnän kiinnittämisestä ? tuotteeseen ⎪ tai painamisesta pakkaukseen ? taikka yksityiskohtaisista merkintävaatimuksista kuvastoihin painamista, etämyyntiä ja internetmyyntiä varten ⎪;

f) edellä 4 artiklassa ja 53 artiklan 32 kohdassa tarkoitetun selostuksen tai lisätietojen sisältö taikka ja tarvittaessa muoto ja tarkemmatpia lisätietoja yksityiskohdat. Merkinnässä olevat tiedot on sisällytettävä myös selostukseen;

∫ uusi

g) edellä 5 artiklassa tarkoitettuun myyntiin tarjottaessa ilmoitettavat tiedot ja tapa, jolla ne ilmoitetaan.

g) edellä 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu tuotteiden vähimmäissuoritustaso, jos sovellettavissa, ja tarvittaessa 9 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu korkeampi alaraja kuin 15 000 euroa ilman arvonlisäveroa;

h) edellä 9 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu tuotteiden vähimmäissuoritustaso, jos sovellettavissa;

i) myynti-ilmoituksissa käytettävän merkinnän erityissisältö, kuten tarvittaessa energialuokka ja tuotteen muut asiaankuuluvat suoritustasot helppolukuisessa ja selkeässä muodossa;

j) merkinnän mukaisen luokituksen tai luokitusten ajallinen kesto tarvittaessa;

k) merkinnän ja selostuksen tietojen tarkkuus;

l) täytäntöönpanosäädöksen arvioinnin ja mahdollisen tarkistamisen ajankohta, kun otetaan huomioon tekniikan kehitysvauhti.

12 artikla

Seuraamukset

Jäsenvaltioiden on säädettävä seuraamuksista, joita sovelletaan tämän direktiivin ja sen täytäntöönpanosäädösten noudattamiseksi annettujen kansallisten määräysten rikkomiseen, ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet seuraamusten täytäntöönpanon varmistamiseksi. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Jäsenvaltioiden on annettava kyseiset säännökset komissiolle tiedoksi viimeistään 13 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuna päivänä ja ilmoitettava niihin vaikuttavista myöhemmistä muutoksista viipymättä.

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

13 artikla

Kumotaan direktiivi 79/530/ETY 1 päivästä tammikuuta 1994.

Direktiiviä 79/531/ETY pidetään tämän direktiivin soveltamisdirektiivinä sähköuunien osalta, jäsenvaltiot voivat kuitenkin jättää sen käyttöönoton vapaaehtoiseksi 10 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen annetussa, uuneja koskevassa tarkistetussa täytäntöönpanodirektiivissä säädettyyn päivään saakka.

1314 artikla

√ Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ∏

1. Jäsenvaltioiden on 1 päivään heinäkuuta 1993 mennessä annettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät säännökset. Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

Jäsenvaltioiden on saatettava nämä säännökset voimaan viimeistään 1 päivänä tammikuuta 1994.

2. Kun jäsenvaltiot antavat nämä säännökset, niissä on viitattava tähän direktiiviin tai sitä virallisesti julkaistaessa siihen on liitettävä viittaus tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

3. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset.

1. Jäsenvaltioiden on saatettava voimaan tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään [*[27]]. Niiden on viipymättä toimitettava komissiolle kirjallisina nämä säännökset sekä kyseisiä säännöksiä ja tätä direktiiviä koskeva vastaavuustaulukko.

Jäsenvaltioiden on sovellettava näitä säännöksiä […] päivästä […]kuuta […].

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne julkaistaan virallisesti. Niissä on myös mainittava, että voimassa oleviin lakeihin, asetuksiin ja hallinnollisiin määräyksiin sisältyviä viittauksia tällä direktiivillä kumottuun direktiiviin pidetään viittauksina tähän direktiiviin. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset ja maininnat tehdään.

2. Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

14 artikla

Kumoaminen

Kumotaan neuvoston direktiivi 92/75/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna liitteessä I olevassa A osassa mainitulla 29 päivänä syyskuuta 2003 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003[28], […] päivästä […]kuuta […*[29]], sanotun kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioita velvoittavia, liitteessä I olevassa B osassa asetettuja määräaikoja, joiden kuluessa niiden on saatettava direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja alettava soveltaa sitä.

Viittauksia kumottuun direktiiviin pidetään viittauksina tähän direktiiviin liitteessä II olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

15 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä .

Direktiivin [*[30]] artiklaa sovelletaan […] päivästä […]kuuta […*[31]].

⎢ 92/75/ETY (mukautettu)

1615 artikla

√ Osoitus ∏

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty […].

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies […]

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja […]

LIITE I

A osa

Kumottu direktiivi ja sen muutokset

(14 artiklassa tarkoitetut)

Neuvoston direktiivi 92/75/ETY (EYVL L 297, 13.10.1992, s. 16) |

Asetus (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1) | Vain liitteessä III oleva 32 kohta |

B osa

Määräajat saattamiselle osaksi kansallista lainsäädäntöä

(13 artiklassa tarkoitetut)

Direktiivi | Määräaika kansallisen lainsäädännön osaksi saattamiselle |

92/75/ETY | 1 päivä tammikuuta 1994 |

2009/[*]/EY | - |

LIITE II

Vastaavuustaulukko

Direktiivi 92/75/ETY | Tämä direktiivi |

1 artiklan 1 kohdan johdantokappaleen ensimmäinen virke | 1 artiklan 1 kohta |

1 artiklan 1 kohdan johdantokappaleen toinen virke | 1 artiklan 2 kohta |

1 artiklan 1 kohdan ensimmäisestä seitsemänteen luetelmakohtaan | - |

1 artiklan 2 kohta | - |

- | 1 artiklan 3 kohdan a ja b alakohta |

1 artiklan 3 kohta | 1 artiklan 3 kohdan c alakohta |

- | 2 artiklan ensimmäinen ja toinen luetelmakohta |

1 artiklan 4 kohdan ensimmäinen ja toinen luetelmakohta | 2 artiklan viides ja kuudes luetelmakohta |

- | 2 artiklan ensimmäinen luetelmakohta |

1 artiklan 4 kohdan kolmas luetelmakohta | - |

1 artiklan 4 kohdan neljäs luetelmakohta | 2 artiklan kolmas luetelmakohta |

1 artiklan 4 kohdan viides luetelmakohta | 2 artiklan neljäs luetelmakohta |

1 artiklan 5 kohta | - |

2 artiklan 1 kohta | 4 artiklan 1 kohta |

2 artiklan 2 kohta | - |

2 artiklan 3 kohta | 5 artiklan 2 kohta |

2 artiklan 4 kohta | 5 artiklan 2–3 kohta |

3 artiklan 1 kohta | 5 artiklan 1 kohta |

3 artiklan 2 kohta | 5 artiklan 5–6 kohta |

3 artiklan 3 kohta | 5 artiklan 7 kohta |

3 artiklan 4 kohta | 5 artiklan 8 kohta |

4 artiklan a alakohta | 5 artiklan 4 kohta ja 6 artiklan 2 kohta |

4 artiklan b alakohta | - |

5 artikla | 7 artikla |

6 artikla | - |

7 artiklan a alakohta | 3 artiklan 1 kohdan a alakohta |

7 artiklan b alakohta | 3 artiklan 1 kohdan b alakohta |

7 artiklan c alakohta | 3 artiklan 1 kohdan c alakohta |

8 artiklan 1 kohta | 8 artiklan 1 kohta |

8 artiklan 2 kohta | 8 artiklan 2 kohta |

9 artiklan a alakohta | - |

9 artiklan b alakohta | - |

10 artiklan 1 kohta | 10 artiklan 1 kohta |

10 artiklan 2 kohta | 10 artiklan 2 kohta |

10 artiklan 3 kohta | - |

11 artikla | - |

12 artiklan a alakohta | 11 artiklan 4 kohdan a alakohta |

12 artiklan b alakohta | 11 artiklan 4 kohdan b alakohta |

12 artiklan c alakohta | 11 artiklan 4 kohdan c alakohta |

12 artiklan d alakohta | 11 artiklan 4 kohdan d alakohta |

12 artiklan e alakohta | 11 artiklan 4 kohdan e alakohta |

12 artiklan f alakohta | 11 artiklan 4 kohdan f alakohta |

12 artiklan g alakohta | - |

13 artikla | 14 artikla |

14 artikla | 13 artikla |

15 artikla | 16 artikla |

- | 3 artiklan 1 kohdan d alakohta |

- | 3 artiklan 2 kohta |

- | 3 artiklan 3 kohta |

- | 4 artiklan 2 kohta |

- | 6 artiklan 1 kohta |

- | 9 artikla |

- | 11 artiklan 1–3 kohta |

- | 11 artiklan 4 kohdan g–l alakohta |

- | 12 artikla |

- | 15 artikla |

- | Liite I |

- | Liite II |

_____________

[1] KOM(2008) 30 lopullinen.

[2] KOM(2006) 545 lopullinen, 19.10.2006.

[3] KOM(2008) …

[4] Jääkaapit, pakastimet ja näiden yhdistelmät, pesukoneet, pyykinkuivauslaitteet ja näiden yhdistelmät, astianpesukoneet, uunit, vedenlämmittimet ja kuuman veden varaajat, valonlähteet ja ilmastointilaitteet.

[5] EUVL L 39, 13.2.2008.

[6] EYVL L 237, 21.9.2000.

[7] Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1600/2002/EY, tehty 22 päivänä heinäkuuta 2002, kuudennesta ympäristöä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta (EYVL L 242, 10.9.2002, s. 1).

[8] Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille – Yhdennetty tuotepolitiikka – Elinkaariajattelu politiikan perustana (KOM (2003) 302 lopullinen).

[9] KOM(2005) 535 lopullinen, 25.10.2005.

[10] Mtoe on miljoonaa öljytonnia vastaava energiamäärä. Öljytonnia vastaavalla energiamäärällä (toe) tarkoitetaan raakaöljytonnin polttamisesta vapautuvaa energiamäärää, joka on noin 42 GJ.

[11] Sovelletaan yhteisön lainsäädännön uudelleenlaadintaa koskevia sääntöjä eli säädösten uudelleenlaatimistekniikan järjestelmällisestä käytöstä 28 päivänä marraskuuta 2001 tehtyä toimielinten välistä sopimusta, EYVL C 77, 28.3.2002, s. 1, ja Euroopan parlamentin työjärjestyksen 80 A artiklaa.

[12] EUVL L 134, 30.4.2004.

[13] EUVL C […], […], s. […].

[14] EUVL C […], […], s. […].

[15] EUVL C […], […], s. […].

[16] EUVL C […], […], s. […].

[17] EYVL L 297, 13.10.1992, s. 16.

[18] Ks. liitteessä I oleva A osa.

[19] KOM(2008) 397/3.

[20] EUVL L 191, 22.7.2005, s. 29.

[21] EYVL N:o L 145, 13.6.1979, s. 1.

[22] EYVL N:o L 145, 13.6.1979, s. 7.

[23] EYVL N:o L 344, 6.12.1986, s. 24.

[24] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

[25] EUVL L 134, 30.4.2004, s. 114.

[26] Neuvoston päätös 1999/468/EY, tehty 28 päivänä kesäkuuta 1999, menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä (EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23).

[27] Päivämäärä 12 kuukauden kuluttua voimaantulopäivästä.

[28] EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1.

[29] Tämän direktiivin 13 artiklan 1 kohdan toisessa kappaleessa vahvistetun päivämäärän jälkeinen päivä.

[30] ~Lopullisen version ne artiklat, joiden ei ole katsottu muuttuneen uudelleenlaadinnassa.

[31] Tämän direktiivin 13 artiklan 1 kohdan toisessa kappaleessa vahvistetun päivämäärän jälkeinen päivä.

Top