EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/415/08

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων — EACEA/34/2015 — Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ — Κεντρική δράση 3: Ενίσχυση σε θέματα μεταρρύθμισης πολιτικής — Πρωτοβουλίες καινοτομίας πολιτικής — Πειραματική ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας υπό την ηγεσία δημόσιων αρχών υψηλού επιπέδου

ΕΕ C 415 της 15.12.2015, p. 20–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 415/20


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — EACEA/34/2015

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Κεντρική δράση 3: Ενίσχυση σε θέματα μεταρρύθμισης πολιτικής — Πρωτοβουλίες καινοτομίας πολιτικής

Πειραματική ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας υπό την ηγεσία δημόσιων αρχών υψηλού επιπέδου

(2015/C 415/08)

1.   Περιγραφή, στόχοι και θεματικές προτεραιότητες

Η πειραματική ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της Κεντρικής δράσης 3 του Erasmus+ (Ενίσχυση σε θέματα μεταρρύθμισης πολιτικής) — Πρωτοβουλίες καινοτομίας πολιτικής  (1) αφορά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος πολιτικής της ΕΕ στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, και περιλαμβάνει ειδικά τομεακά προγράμματα όπως οι διαδικασίες της Μπολόνιας και της Κοπεγχάγης.

Γενικός στόχος της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η προώθηση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και των πολιτικών για τη νεολαία μέσω της συλλογής και της αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με τον συστημικό αντίκτυπο μέτρων καινοτόμων πολιτικών. Η παρούσα πρόσκληση απαιτεί τη συμμετοχή δημόσιων αρχών υψηλού επιπέδου από τις επιλέξιμες χώρες και τη χρήση έγκυρων και ευρέως αναγνωρισμένων μεθόδων αξιολόγησης οι οποίες βασίζονται σε επιτόπιες δοκιμές (πειραματική δράση).

Οι ειδικοί στόχοι της παρούσας πρόσκλησης είναι:

να προωθήσει τη διακρατική συνεργασία και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των δημόσιων αρχών στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο από τις επιλέξιμες χώρες με στόχο να ενθαρρύνει τη συστημική βελτίωση και την καινοτομία στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας,

να βελτιώσει τη συλλογή και ανάλυση ουσιαστικών στοιχείων προς διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής καινοτόμων μέτρων,

να διευκολύνει τη δυνατότητα μεταβίβασης και την επεκτασιμότητα καινοτόμων μέτρων.

Οι θεματικές προτεραιότητες για την παρούσα πρόσκληση είναι οι εξής:

Τομέας εκπαίδευσης και κατάρτισης

1.

Προώθηση των θεμελιωδών αξιών μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την αντιμετώπιση της πολυμορφίας στο μαθησιακό περιβάλλον

2.

Απασχόληση και Δεξιότητες: επικύρωση της άτυπης και μη τυπικής μάθησης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση

3.

Ενίσχυση της κατάρτισης και της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών (Σχολική Εκπαίδευση)

4.

Μετάβαση προς πιο καινοτόμα και επιχειρηματικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω θεσμικών αλλαγών (Τριτοβάθμια εκπαίδευση)

5.

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές της ΕΕΚ στη μάθηση κατά την εργασία/μαθητεία (ΕΕΚ)

6.

Εφαρμογή ενός πλαισίου για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών εκπαίδευσης ενηλίκων

Τομέας νεολαίας

7.

Δραστηριότητες προσέγγισης: ανάπτυξη δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της περιθωριοποίησης και της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης των νέων

2.   Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Επιλέξιμοι αιτούντες για συμμετοχή στην παρούσα πρόσκληση είναι:

α)

Δημόσιες αρχές (Υπουργείο ή ισοδύναμος φορέας) αρμόδιες για την εκπαίδευση, την κατάρτιση ή τη νεολαία σε ανώτατο επίπεδο στο συναφές εθνικό ή περιφερειακό πλαίσιο (αντιστοιχούν στους κωδικούς NUTS 1 ή 2· για χώρες που δεν διαθέτουν κωδικούς NUTS 1 ή 2, θα λαμβάνεται υπόψη ο ανώτερος διαθέσιμος κωδικός NUTS (2)). Δημόσιες αρχές με αρμοδιότητες σε τομείς εκτός της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας (π.χ. απασχόληση, οικονομικά, κοινωνικές υποθέσεις, εσωτερικές υποθέσεις, δικαιοσύνη, υγεία κ.λπ.) θα θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον αποδείξουν ότι διαθέτουν ειδική γνώση στον τομέα διεξαγωγής της πειραματικής δράσης. Οι δημόσιες αρχές μπορούν να αναθέσουν την εκπροσώπησή τους σε άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς και σε δίκτυα με νομική υπόσταση ή ενώσεις δημόσιων αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάθεση γίνεται εγγράφως και περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην υποβαλλόμενη πρόταση

β)

Δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί ή ιδρύματα με ενεργό δράση στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της νεολαίας

γ)

Δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί ή ιδρύματα που επιτελούν έργο σχετικό με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και/ή τη νεολαία σε άλλους κοινωνικοοικονομικούς τομείς (π.χ. δημόσιες αρχές, φορείς ή υπηρεσίες με αρμοδιότητες για: την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία, την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις εσωτερικές υποθέσεις, τη δικαιοσύνη, τη διασφάλιση ποιότητας, την αναγνώριση και/ή την επικύρωση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, εμπορικά επιμελητήρια, επαγγελματικές οργανώσεις και κοινωνικοί εταίροι, κοινωνία των πολιτών, πολιτιστικές ή αθλητικές οργανώσεις, φορείς αξιολόγησης ή ερευνητικοί φορείς, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.).

Επιλέξιμες θεωρούνται μόνον προτάσεις από νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε μία από τις εξής επιλέξιμες χώρες:

τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τα κράτη ΕΖΕΣ/ΕΟΧ: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία,

τις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες: Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

Σύνθεση ελάχιστης σύμπραξης

Η απαίτηση σύνθεσης ελάχιστης σύμπραξης για την παρούσα πρόσκληση είναι: τέσσερις φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν τρεις επιλέξιμες χώρες. Συγκεκριμένα:

Τουλάχιστον μία δημόσια αρχή (Υπουργείο ή ισοδύναμο) ή εξουσιοδοτημένος φορέας (όπως περιγράφεται στο σημείο 2α) από τρεις διαφορετικές επιλέξιμες χώρες, ή δίκτυο με νομική υπόσταση/ένωση δημόσιων αρχών που εκπροσωπούν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές επιλέξιμες χώρες. Το δίκτυο ή η ένωση πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένοι από τουλάχιστον τρεις αρμόδιες δημόσιες αρχές (όπως περιγράφονται στο σημείο 2α) προκειμένου να ενεργούν για λογαριασμό τους όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρόταση σχεδίου.

Οι συμπράξεις πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία αρμόδια δημόσια αρχή όπως προσδιορίζεται στο σημείο 2α) από κράτος μέλος της ΕΕ.

Τουλάχιστον έναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα με εμπειρογνωμοσύνη στην ανάλυση με αντιπαράδειγμα και στην αξιολόγηση του αντικτύπου πολιτικής («ερευνητής»). Ο εν λόγω φορέας θα είναι υπεύθυνος για τις μεθοδολογικές πτυχές και τα πρωτόκολλα επιτόπιων δοκιμών. Η σύμπραξη μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν φορείς, εφόσον το έργο τους είναι συντονισμένο και συνεκτικό.

Ο συντονισμός και η υποβολή μιας πρότασης προγράμματος —για λογαριασμό όλων των αιτούντων — μπορεί να γίνεται μόνον από:

δημόσια αρχή όπως περιγράφεται στο σημείο 2α),

δίκτυο με νομική υπόσταση ή ένωση δημόσιων αρχών όπως προσδιορίζεται στο σημείο 2α,

δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί από δημόσιες αρχές που προσδιορίζονται στο σημείο 2α) να συμμετάσχει στην πρόσκληση. Οι φορείς αυτοί πρέπει να διαθέτουν έγγραφη ρητή έγκριση από δημόσια αρχή όπως περιγράφεται στο σημείο 2α), για υποβολή και συντονισμό της πρότασης σχεδίου για λογαριασμό της.

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συντονιστή για λογαριασμό όλων των αιτούντων. Φυσικά πρόσωπα δεν είναι επιλέξιμα για επιχορήγηση. Για τους σκοπούς της παρούσας πρόσκλησης, μόνο οργανισμοί οι οποίοι βρίσκονται σε θέση να αποδείξουν την ύπαρξή τους ως νομικό πρόσωπο για τουλάχιστον τρία έτη (3) κατά την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προκαταρκτικών προτάσεων θεωρούνται επιλέξιμοι ως «συντονιστές».

3.   Περίοδος επιλεξιμότητας και επιλέξιμες δραστηριότητες

Το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2017 και 28 Φεβρουάριου 2017.

Η διάρκεια του προγράμματος πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 24 και 36 μηνών. Ωστόσο, εάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την έναρξη του σχεδίου οι δικαιούχοι αδυνατούν, για απολύτως δικαιολογημένους λόγους που βρίσκονται πέραν του ελέγχου τους, να ολοκληρώσουν το σχέδιο εντός της προγραμματισμένης περιόδου, είναι δυνατό να δοθεί παράταση στην περίοδο επιλεξιμότητας. Χορηγείται κατά το μέγιστο παράταση 6 ακόμη μηνών, εφόσον ζητηθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται στη συμφωνία. Η μέγιστη διάρκεια μπορεί επομένως να ανέλθει στους 42 μήνες.

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες πρέπει να είναι σύμφωνες με το παράρτημα 1 των Κατευθυντήριων Γραμμών για τους αιτούντες. Οι επιτόπιες δοκιμές πρέπει να πραγματοποιηθούν σε τουλάχιστον τρεις χώρες των οποίων τα υπουργεία (ή οι αρμόδιοι φορείς) συμμετέχουν στο σχέδιο.

4.   Κριτήρια ανάθεσης

Οι προτάσεις υποβάλλονται και αξιολογούνται σε δύο στάδια, το στάδιο προκαταρκτικής πρότασης (στάδιο I) και το στάδιο πλήρους πρότασης (στάδιο II).

Οι προκαταρκτικές προτάσεις θα αξιολογούνται με βάση το κριτήριο ανάθεσης «Συνάφεια του προγράμματος» (ανώτατο όριο 20 μονάδες). Οι επιλέξιμοι αιτούντες οι οποίοι επιτυγχάνουν το ελάχιστο όριο των 12 μονάδων στη βαθμολογία για το κριτήριο ανάθεσης «Συνάφεια του προγράμματος» θα κληθούν να υποβάλουν πλήρη πρόταση στην οποία θα αναπτύξουν κατά τρόπο λεπτομερή και ολοκληρωμένο τη σύνοψη που παρείχαν στην προκαταρκτική τους πρόταση.

Όλοι οι αιτούντες οι οποίοι υπέβαλλαν προκαταρκτικές προτάσεις θα ειδοποιηθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της προεπιλογής και θα λάβουν μια συνοπτική αξιολόγηση των προκαταρκτικών τους προτάσεων.

Οι πλήρεις προτάσεις θα αξιολογούνται με βάση την επιλεξιμότητα, τον αποκλεισμό, την επιλογή και τα υπόλοιπα τρία κριτήρια ανάθεσης: «Ποιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος», «Ποιότητα της σύμπραξης και των διευθετήσεων συνεργασίας» και «Αντίκτυπος, διάδοση και βιωσιμότητα».

Τα κριτήρια ανάθεσης (βλέπε Ενότητα 14 των κατευθυντήριων γραμμών για τους αιτούντες) για τη χρηματοδότηση μιας πρότασης είναι τα εξής:

1.

Συνάφεια του προγράμματος(ανώτατο όριο 20 μονάδες)

2.

Ποιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος (ανώτατο όριο 30 μονάδες)

3.

Ποιότητα της σύμπραξης και των διευθετήσεων συνεργασίας (ανώτατο όριο 20 μονάδες)

4.

Αντίκτυπος, διάδοση και βιωσιμότητα (ανώτατο όριο 30 μονάδες)

Ο υπολογισμός της συνολικής βαθμολογίας για την πλήρη πρόταση περιλαμβάνει τη βαθμολογία για το κριτήριο «Συνάφεια του προγράμματος» από το στάδιο της προκαταρκτικής πρότασης. Μόνον οι πλήρεις προτάσεις που επιτυγχάνουν το ελάχιστο όριο των 60 μονάδων της συνολικής βαθμολογίας (δηλαδή τη βαθμολογία για το κριτήριο ανάθεσης «Συνάφεια τουπρογράμματος» το οποίο αξιολογήθηκε στο πρώτο στάδιο και τις βαθμολογίες για τα υπόλοιπα τρία κριτήρια ανάθεσης τα οποία αξιολογήθηκαν στο δεύτερο στάδιο) θα ληφθούν υπόψη για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

5.   Προϋπολογισμός

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ανέρχεται σε 14 000 000 ευρώ. Επιμερίζεται στα δύο πεδία δράσης ως εξής:

—   Εκπαίδευση και κατάρτιση: 12 000 000 ευρώ

—   Νεολαία: 2 000 000 ευρώ

Η χρηματοδοτική ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ δεν θα καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών.

Η μέγιστη επιδότηση ανά πρόγραμμα ανέρχεται σε 2 000 000 ευρώ.

Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα να μην διαθέσει το σύνολο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

6.   Διαδικασία υποβολής και προθεσμίες

Πριν από την υποβολή μιας αίτησης, οι αιτούντες θα πρέπει να καταχωρίσουν τον οργανισμό τους στην πύλη συμμετεχόντων στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών μέσων, του πολιτισμού, της συμμετοχής των πολιτών και του εθελοντισμού (Education, Audiovisual, Culture, Citizenship and Volunteering Participant Portal) και να λάβουν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης φορέα (PIC). Ο κωδικός PIC θα απαιτείται στο έντυπο της αίτησης.

Η πύλη συμμετεχόντων αποτελεί το εργαλείο μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαχείριση του συνόλου των πληροφοριών νομικού και οικονομικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τους οργανισμούς. Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης διατίθενται στην πύλη, στην εξής διεύθυνση: http://ec.europa.eu/education/participants/portal

Η υποβολή και η επιλογή των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: το στάδιο της προκαταρκτικής πρότασης και το στάδιο της πλήρους πρότασης.

Παρακαλούνται οι αιτούντες να διαβάσουν προσεκτικά όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων και τη διαδικασία υποβολής και να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα που αποτελούν μέρος της αίτησης (φάκελος υποβολής αίτησης) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-3-initiatives-for-policy-innovation-european-policy-experimentation-eacea-342015_en.

Ο φάκελος υποβολής αίτησης πρέπει να υποβάλλεται διαδικτυακά διά του σωστού ηλεκτρονικού εντύπου, σωστά συμπληρωμένου, και να περιλαμβάνει όλα τα σχετικά και κατάλληλα παραρτήματα και δικαιολογητικά. Τα έντυπα της αίτησης διατίθενται διαδικτυακά στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/

Έντυπα αίτησης τα οποία δεν περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και δεν υποβάλλονται διαδικτυακά πριν από την καταληκτική ημερομηνία δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Οι αιτήσεις για επιδότηση πρέπει να συντάσσονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής:

—   Προκαταρκτικές προτάσεις: 14 Απριλίου 2016 — 12.00 (μεσημέρι) ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET)

—   Πλήρεις προτάσεις: 13 Οκτωβρίου 2016 — 12.00 (μεσημέρι) ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET)

7.   Περαιτέρω πληροφορίες

Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευθείτε τις κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες και ο φάκελος υποβολής αίτησης διατίθενται στην εξής διαδικτυακή διεύθυνση:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-3-initiatives-for-policy-innovation-european-policy-experimentation-eacea-342015_en

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: EACEA-Policy-Support@ec.europa.eu


(1)  Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, ιδιαίτερα τα άρθρα 9 και 15 —Υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις πολιτικής— αποτελεί τη νομική βάση για την παρούσα πρόσκληση.

(2)  http://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/overview

(3)  «Ημερομηνία βασικής εγγραφής» στο έντυπο νομικής οντότητας: http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/legal_entities/legal_entities_en.cfm#en


Top