15.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 415/20


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/34/2015

în cadrul programului Erasmus+

Acțiunea-cheie 3: Sprijin pentru reformarea politicilor – inițiative de inovare în domeniul politicilor

Realizarea de experimente în materie de politici europene în domeniile educației, formării și tineretului sub conducerea autorităților publice de nivel înalt

(2015/C 415/08)

1.   Descriere, obiective și teme prioritare

Experimentele în materie de politici europene din cadrul acțiunii-cheie 3 a programului Erasmus+ (Sprijin pentru reformarea politicilor) – Inițiative de inovare în domeniul politicilor  (1) sunt proiecte de cooperare transnațională care sprijină punerea în aplicare a agendelor politice ale Uniunii Europene în domeniile educației, formării și tineretului, printre care și agende sectoriale precum procesul Bologna și procesul Copenhaga.

Obiectivul general al prezentei cereri de propuneri este să promoveze o mai mare eficacitate și eficiență a sistemelor de educație și formare și a politicilor pentru tineret prin colectarea și evaluarea de dovezi privind impactul sistemic al măsurilor inovatoare în materie de politici. Prezenta cerere de propuneri necesită implicarea autorităților publice de nivel înalt din țările eligibile și utilizarea unor metode de evaluare solide, recunoscute pe scară largă și bazate pe studii efectuate pe teren (experimentare).

Obiectivele specifice ale prezentei cereri sunt următoarele:

promovarea învățării reciproce și a cooperării transnaționale între autoritățile publice de la cel mai înalt nivel instituțional din țările eligibile, cu scopul de a încuraja îmbunătățirea sistemelor și inovarea în domeniul educației, formării și tineretului;

intensificarea colectării și analizării dovezilor substanțiale pentru a asigura punerea în aplicare cu succes a măsurilor inovatoare;

facilitarea transferabilității și scalabilității măsurilor inovatoare.

Temele prioritare ale prezentei cereri sunt următoarele:

Domeniul educației și formării

1.

Promovarea prin Educație și Formare a valorilor fundamentale care privesc diversitatea în mediul de învățare

2.

Ocuparea forței de muncă și competențele: validarea învățării informale și non-formale în Educație și Formare

3.

Consolidarea formării și instruirii cadrelor didactice prin utilizarea oportunităților oferite de noile tehnologii (Educație școlară)

4.

Instituții de învățământ superior mai inovatoare și axate mai mult pe spiritul antreprenorial prin schimbare instituțională (Învățământ superior)

5.

Profesori și formatori VET în cadrul formării/uceniciei la locul de muncă (VET)

6.

Implementarea unui cadru pentru evaluarea eficacității politicilor privind învățarea în rândul adulților

Domeniul tineretului

7.

Sensibilizare: dezvoltarea capacității de combatere și prevenire a marginalizării și a radicalizării violente în rândul tinerilor

2.   Candidați eligibili

Prezenta cerere de propuneri este deschisă participării următoarelor entități eligibile:

(a)

autorități publice (ministere sau organisme echivalente) care răspund de educație, formare sau tineret la cel mai înalt nivel în contextul național sau regional relevant (corespunzător codurilor NUTS 1 sau 2; pentru țările în care nu există coduri NUTS 1 sau 2, se va lua în considerare nivelul cel mai înalt disponibil conform NUTS (2)). Autoritățile publice cu responsabilități în alte sectoare decât educația, formarea și tineretul (de exemplu, în ocuparea forței de muncă, finanțe, afaceri sociale, afaceri interne, justiție, sănătate etc.) sunt considerate eligibile cu condiția să demonstreze că au o competență specifică în domeniul în care urmează să se realizeze experimentele. Autoritățile publice pot fi reprezentate prin delegare de către alte organizații publice sau private, precum și de către asociații sau rețele de autorități publice, cu personalitate juridică, cu condiția ca delegarea să fie în scris și să menționeze în mod explicit propunerea prezentată;

(b)

organizații publice sau private sau instituții active în domeniul educației, formării sau tineretului;

(c)

instituții sau organizații publice sau private care desfășoară activități legate de educație, formare și/sau tineret în alte sectoare socioeconomice (de exemplu, autorități publice, agenții sau servicii care răspund de: educație, formare, tineret, ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, afaceri interne, justiție, asigurarea calității, recunoaștere și/sau validare; organizații de orientare profesională, camere de comerț, parteneri de afaceri și sociali, organizații comerciale, organizații culturale sau sportive, ale societății civile, entități de evaluare sau de cercetare, media etc.).

Sunt eligibile numai propunerile venite din partea entităților juridice stabilite într-una din următoarele țări eligibile:

cele 28 de state membre ale Uniunii Europene;

țările membre ale AELS/SEE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia;

țările candidate pentru aderarea la UE: Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei.

Structura minimă a parteneriatului

Condiția minimă privind structura parteneriatelor în contextul prezentei cereri este participarea a 4 entități reprezentând 3 țări eligibile. Mai precis, trebuie să participe:

cel puțin o autoritate publică (minister sau organism echivalent) sau un organism delegat [conform descrierii de la punctul 2 litera (a)] din 3 țări eligibile sau o asociație/rețea de autorități publice, cu personalitate juridică, care să reprezinte cel puțin trei 3 țări eligibile. Rețeaua sau asociația trebuie să fie mandatată de cel puțin 3 autorități publice responsabile [conform descrierii de la punctul 2 litera (a)] pentru a putea să acționeze în numele lor în cadrul propunerii de proiect respective.

Parteneriatele trebuie să conțină cel puțin o autoritate publică responsabilă dintr-un stat membru al UE, conform precizărilor de la punctul 2 litera (a);

cel puțin o entitate publică sau privată specializată în analiza contrafactuală și în evaluarea impactului politicilor („cercetător”). Acest organism răspunde de aspectele metodologice și de protocoalele studiilor efectuate pe teren. În parteneriat pot fi implicate mai multe astfel de entități, cu condiția ca activitatea lor să fie coordonată și consecventă.

Propunerea de proiect trebuie să fie coordonată și depusă – în numele tuturor solicitanților – de una dintre următoarele entități:

o autoritate publică, conform descrierii de la punctul 2 litera (a);

o rețea sau asociație de autorități publice, cu personalitate juridică, conform descrierii de la punctul 2 litera (a);

o entitate publică sau privată delegată de o autoritate publică [conform descrierii de la punctul 2 litera (a)] să răspundă cererii de propuneri. Entitățile delegate trebuie să dețină o aprobare explicită scrisă din partea unei autorități publice, conform descrierii de la punctul 2 litera (a), prin care sunt mandatate să depună și să coordoneze propunerea de proiect în numele solicitanților.

Propunerile trebuie depuse de reprezentantul juridic al autorității coordonatoare, în numele tuturor participanților. Persoanele fizice nu au dreptul să solicite acordarea unui grant. Numai organizațiile care sunt în măsură să își demonstreze existența ca persoană juridică timp de cel puțin 3 ani (3) la data-limită pentru depunerea propunerilor inițiale sunt considerate eligibile pentru rolul de „coordonator” în sensul prezentei cereri.

3.   Perioada de eligibilitate și activitățile eligibile

Proiectul trebuie să înceapă la o dată cuprinsă între 1 ianuarie 2017 și 28 februarie 2017.

Durata proiectului trebuie să fie cuprinsă între 24 și 36 de luni. Dacă însă, ulterior semnării acordului și inițierii proiectului, devine imposibil ca beneficiarii să încheie proiectul în perioada planificată, din motive complet justificate pe care nu le pot controla, se poate acorda o prelungire a perioadei de eligibilitate. Prelungirea nu poate depăși 6 luni și trebuie solicitată înainte de termenul prevăzut în acord. Durata maximă a proiectului va fi în acest caz de 42 de luni.

Activitățile eligibile trebuie să fie în conformitate cu anexa 1 la Ghidul pentru solicitanți. Studiile pe teren trebuie să se desfășoare în cel puțin trei țări ale căror ministere (sau entități delegate) sunt implicate în proiect.

4.   Criterii de atribuire

Propunerile vor fi prezentate și evaluate în două etape: cea a propunerilor inițiale (etapa I) și cea a propunerilor complete (etapa II).

Propunerile inițiale vor fi evaluate pe baza criteriului de atribuire „Relevanța proiectului” (maxim 20 de puncte). Solicitanții ale căror propuneri sunt eligibile și obțin un punctaj de minimum 12 puncte la criteriul de atribuire „Relevanță a proiectului” vor fi invitați să depună o propunere completă care să dezvolte în mod elaborat și cuprinzător prezentarea succintă din cadrul propunerii inițiale.

Toți solicitanții care au prezentat propuneri inițiale vor fi informați cu privire la rezultatele preselecției și vor primi o evaluare concisă a propunerii lor inițiale.

Propunerile complete vor fi evaluate pe baza criteriilor de eligibilitate, de excludere și de selecție și pe baza celorlalte trei criterii de atribuire: „calitatea modului de concepere și de punere în aplicare a proiectului”, „calitatea acordurilor de parteneriat și de cooperare” și „impactul, diseminarea și durabilitatea”.

Criteriile de atribuire a fondurilor pentru propuneri (a se vedea secțiunea 14 din Ghidul pentru solicitanți) sunt:

1.

relevanța proiectului (maximum 20 de puncte);

2.

calitatea modului de concepere și de punere în aplicare a proiectului (maximum 30 de puncte);

3.

calitatea acordurilor de parteneriat și de cooperare (maximum 20 de puncte);

4.

impactul, diseminarea și durabilitatea (maximum 30 de puncte).

La calcularea punctajului total al propunerii complete se va lua în considerare punctajul obținut pentru criteriul „relevanța proiectului” în etapa propunerii inițiale. Numai propunerile complete care au obținut un punctaj limită de minimum 60 de puncte din punctajul total (adică punctajul obținut pentru criteriul de atribuire „relevanța proiectului”, evaluat în prima etapă, plus punctajele obținute pentru celelalte trei criterii de atribuire, evaluate în a doua etapă) vor fi luate în considerare pentru finanțare din partea UE.

5.   Buget

Bugetul total disponibil pentru cofinanțarea proiectelor în baza prezentei cereri de propuneri este de 14 000 000 EUR și se distribuie între cele două domenii de activitate astfel:

—   Educație și Formare: 12 000 000 EUR;

—   Tineret: 2 000 000 EUR.

Contribuția financiară a UE nu poate depăși 75 % din totalul costurilor eligibile.

Se pot acorda granturi de maximum 2 000 000 EUR pe proiect.

Agenția își rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

6.   Procedură și termene de depunere

Înainte să depună cererea electronică, solicitanții trebuie să își înregistreze organizația pe Portalul participanților la activități din domeniul educației, audiovizualului, culturii, cetățeniei și voluntariatului și să primească un cod de identificare (Participant Identification Code – PIC). Codul PIC trebuie să figureze pe formularul de cerere.

Prin Portalul participanților se gestionează toate informațiile juridice și financiare referitoare la organizații. Informațiile despre înregistrare sunt disponibile pe portal, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/education/participants/portal

Prezentarea și selectarea propunerilor se va realiza în două etape: etapa propunerilor inițiale și etapa propunerilor complete.

Vă rugăm să citiți cu atenție toate informațiile despre cererea de propuneri și la procedura de depunere și să utilizați documentele aferente cererii (dosarul de cerere) disponibile la următoarea adresă: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-3-initiatives-for-policy-innovation-european-policy-experimentation-eacea-342015_en

Dosarul de cerere trebuie depus online prin intermediul formularului electronic corect, completat corespunzător și însoțit de toate anexele și documentele justificative relevante aplicabile. Formularele de cerere sunt disponibile pe internet la următoarea adresă: https://eacea.ec.europa.eu/PPMT/

Formularele de cerere care nu includ toate informațiile necesare și care nu sunt depuse online până la termenul prevăzut nu vor fi luate în considerare.

Cererile de grant trebuie să fie redactate într-o limbă oficială a Uniunii Europene.

Termene de depunere:

—   propuneri inițiale: 14 aprilie 2016 – ora 12.00 (amiază, ora Europei Centrale);

—   propuneri complete: 13 octombrie 2016 – ora 12.00 (amiază, ora Europei Centrale).

7.   Informații suplimentare

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Ghidul pentru solicitanți.

Ghidul pentru solicitanți și dosarul de cerere sunt disponibile pe următorul site:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/key-action-3-initiatives-for-policy-innovation-european-policy-experimentation-eacea-342015_en

E-mail de contact: EACEA-Policy-Support@ec.europa.eu


(1)  Temeiul juridic al prezentei cereri de propuneri este Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de instituire a acțiunii „Erasmus+”: Programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport, în special articolele 9 și 15 – Sprijin pentru reformarea politicilor.

(2)  http://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/overview

(3)  „Data înregistrării principale” din formularul privind entitatea juridică: http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/legal_entities/legal_entities_en.cfm#ro