Finansiering av långsiktiga investeringar i EU:s ekonomi
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2015/760 om europeiska långsiktiga investeringsfonder, ändrad genom förordning (EU) 2023/606
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- I förordning (EU) 2015/760 fastställs regler omfattande Europeiska unionen (EU) i fråga om auktorisation, investeringsstrategi och driftsvillkor för europeiska långsiktiga investeringsfonder (Eltif-fonder)*.
- Genom ändringsförordning (EU) 2023/606, som gäller från och med den 10 januari 2024, införs nya bestämmelser om omfattningen av godtagbara investeringstillgångar, kraven på portföljsammansättning och diversifiering, penninglån och andra fondbestämmelser samt kraven avseende Eltif-fonders auktorisation, investeringsstrategier och driftsvillkor. Målet är att bättre underlätta anskaffning och kanalisering av kapital till långsiktiga investeringar i realekonomin, inbegripet till investeringar som främjar den europeiska gröna given och andra prioriterade områden, såsom energiinfrastruktur, transportinfrastruktur och social infrastruktur och skapande av arbetstillfällen.
VIKTIGA PUNKTER
I förordning (EU) 2015/760 fastställs enhetliga regler om auktorisation, investeringsstrategi och driftsvillkor för EU-baserade alternativa investeringsfonder (EU-baserade AIF-fonder) eller delfonder av EU-baserade AIF-fonder som marknadsförs i EU som Eltif-fonder. I denna informella och icke uttömmande sammanfattning, som inte får betraktas som ett investeringsråd eller juridiskt råd, fastställs den allmänna uppsättning normativa regler som gäller från och med den 10 januari 2024.
Godkänt portföljföretag
Ett godkänt portföljföretag måste vid tidpunkten för den initiala investeringen uppfylla följande krav:
- Det är inte ett finansiellt företag, utom om
- det är ett som inte är ett finansiellt holdingföretag eller holdingföretag med blandad verksamhet, och
- det har auktoriserats eller registrerats senare än fem år före dagen för den initiala investeringen.
- Det är ett företag som
- inte är upptaget till handel på en reglerad marknad eller på en multilateral handelsplattform, eller
- är upptaget till handel på en reglerad marknad eller på en multilateral handelsplattform och har ett börsvärde på högst 1 500 000 000 euro.
- Det har sitt säte i en medlemsstat eller i ett tredjeland under förutsättning att tredjelandet i fråga
Godtagbara investeringstillgångar
Tillgångar är endast godtagbara för investering från en Eltif-fond om de tillhör en av flera kategorier:
- Egetkapital- eller hybridkapitalinstrument som har
- utfärdats av ett godkänt portföljföretag och som Eltif-fonden har förvärvat från det godkända portföljföretaget eller från en tredje part via andrahandsmarknaden,
- utfärdats av ett godkänt portföljföretag i utbyte mot ett egetkapital- eller hybridkapitalinstrument som Eltif-fonden tidigare har förvärvat från det godkända portföljföretaget eller från en tredje part via andrahandsmarknaden,
- utfärdats av ett företag i vilket ett godkänt portföljföretag innehar kapitalandelar i utbyte mot ett egetkapital- eller hybridkapitalinstrument som Eltif-fonden har förvärvat.
- Skuldinstrument som har utfärdats av ett godkänt portföljföretag.
- Lån som Eltif-fonden har beviljat ett sådant godkänt portföljföretag med en löptid som inte är längre än Eltif-fondens livslängd.
- Andelar eller aktier i en eller flera andra Eltif-fonder, europeiska riskkapitalfonder (EuVECA-fonder), europeiska fonder för socialt företagande (Eusef-fonder), företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) och EU-baserade AIF-fonder som förvaltas av EU-baserade AIF-förvaltare, förutsatt att dessa enheter investerar i godtagbara investeringar och inte själva har investerat mer än 10 % av sina tillgångar i något annat företag för kollektiva investeringar.
- Reala tillgångar*.
- Enkla, transparenta och standardiserade värdepapperiseringar där de underliggande exponeringarna motsvarar en av följande kategorier:
- tillgångar som förtecknas i artikel 1 a i, ii eller iv i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/1851,
- tillgångar som förtecknas i artikel 1 a vii eller viii i delegerad förordning (EU) 2019/1851, förutsatt att intäkterna från värdepapperiseringsobligationerna används för finansiering eller refinansiering av långsiktiga investeringar.
- Obligationer som emitterats, enligt förordning 2023/2631 om europeiska gröna obligationer, av ett godkänt portföljföretag.
En Eltif-fond bör investera minst 55 % av sitt kapital i godtagbara investeringstillgångar.
Auktorisation
En ansökan om att bli en Eltif-fond måste innehålla följande:
- Fondbestämmelser eller bolagsordning*.
- Uppgifter om den föreslagna Eltif-förvaltarens identitet, aktuell och tidigare erfarenhet och historik när det gäller fondförvaltningsverksamhet.
- Om Eltif-fonden kan marknadsföras till icke-professionella investerare, en beskrivning av den information som ska lämnas till investerare, inbegripet en beskrivning av arrangemangen för att hantera klagomål som icke-professionella investerare lämnat in.
- Uppgifter om förvaringsinstitutets* identitet och, på begäran av den behöriga myndigheten för en Eltif-fond som kan marknadsföras till icke-professionella investerare, det skriftliga avtalet med förvaringsinstitutet.
- En beskrivning av den information som ska lämnas till investerare, inbegripet arrangemangen för att hantera klagomål som icke-professionella investerare lämnat in.
- I förekommande fall ytterligare information om Eltif-fondernas master*/feeder* strukturer.
I förordningen förtecknas också den dokumentation som en EU-baserad AIF-förvaltare som ansöker om att förvalta en Eltif-fond som är etablerad i en annan medlemsstat måste tillhandahålla Eltif-fondens behöriga myndighet.
För att ansöka och få auktorisation måste fondförvaltarna själva vara auktoriserade i enlighet med direktiv 2011/61/EU (se sammanfattning).
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten för ett centralt offentligt register över alla godkända Eltif-fonder tillsammans med deras respektive förvaltare, behöriga myndigheter, datum för auktorisering och datum då de började marknadsföras.
Ansvar
Förvaltarna är ansvariga för att säkerställa att denna förordning efterlevs och för alla överträdelser. De är också ansvariga för eventuella förluster eller skador som uppstår till följd av bristande efterlevnad.
Investeringsstrategi
Eltif-fonder omfattas av särskilda investeringsregler.
- De måste investera minst 55 % av sitt kapital i godtagbara tillgångar.
- Ovanstående investeringsbegränsningar gäller inte för Eltif-fonder som endast marknadsförs till professionella investerare.
- Som allmän regel får en Eltif-fond investera högst
- 20 % av sitt kapital i instrument som emitterats av eller lån som beviljats till ett enskilt godkänt portföljföretag,
- 20 % av sitt kapital i en enskild real tillgång,
- 20 % av sitt kapital i andelar eller aktier i en enskild Eltif-fond, EuVECA-fond, EuSEF-fond, ett enskilt fondföretag eller en enskild EU-baserad AIF-fond som förvaltas av en EU-baserad AIF-förvaltare, och
- 10 % av sitt kapital i tillgångar om dessa tillgångar har utfärdats av ett enskilt organ, men en Eltif-fond får höja gränsen på 10 % till 25 % när obligationer är emitterade av ett kreditinstitut som har sitt säte i en medlemsstat och enligt lag omfattas av särskild offentlig tillsyn avsedd att skydda obligationsinnehavare.
- Det sammanlagda värdet av enkla, transparenta och standardiserade värdepapperiseringar i en Eltif-fondportfölj får inte överstiga 20 % av värdet av Eltif-fondens kapital.
- Den sammanlagda risken av motpartsexponeringar för Eltif-fonden som härrör från OTC-derivattransaktioner, repor eller omvända repor får inte överstiga 10 % av Eltif-fondens kapital.
Eltif-fondernas tillgångs- och penninglånsposition räknas ihop med motsvarande positioner i de företag för kollektiva investeringar i vilka Eltif-fonderna har investerat, i syfte att bedöma huruvida Eltif-fonderna följer kraven på portföljsammansättning och diversifiering samt lånegränserna (se nedan).
Lån av penningmedel
- En Eltif-fond får låna penningmedel, under förutsättning att sådan upplåning inte motsvarar mer än 50 % av nettotillgångsvärdet av Eltif-fonden i fråga om Eltif-fonder som kan marknadsföras till icke-professionella investerare, och inte mer än 100 % av Eltif-fondens nettotillgångsvärde i fråga om Eltif-fonder som enbart marknadsförs till professionella investerare.
- Eltif-förvaltaren ska i Eltif-fondens prospekt specificera huruvida Eltif-fonden avser att ta penninglån som en del av sin investeringsstrategi och ska, om så är fallet, i prospektet också specificera lånegränserna.
Inlösen av andelar eller aktier i Eltif-fonder
- Investerare i en Eltif-fond kan inte begära inlösen av sina andelar eller aktier före utgången av Eltif-fondens livslängd. Inlösen som riktas till investerare kan påbörjas från och med dagen efter datumet för utgången av Eltif-fondens livslängd.
- I fondbestämmelserna eller bolagsordningen för Eltif-fonden måste det klart och tydligt anges ett specifikt datum för utgången av Eltif-fondens livslängd och där får det anges om det finns en rätt till en tillfällig förlängning av dess livslängd och villkoren för utövande av en sådan rätt.
- Genom undantag får fondbestämmelserna eller bolagsordningen för en Eltif-fond innehålla en möjlighet till inlösen under Eltif-fondens livstid under förutsättning att vissa villkor är uppfyllda.
- En Eltif-fonds livslängd måste vara förenlig med Eltif-fondens långsiktiga natur och med livscykeln för var och en av Eltif-fondens enskilda tillgångar, mätt i förhållande till tillgångens likviditetsprofil och ekonomiska livscykel, liksom med Eltif-fondens uppsatta investeringsmål.
- Investerare ska alltid ges möjlighet att få återbetalning i penningmedel. Återbetalning in natura av en Eltif-fonds tillgångar får bara vara möjlig under vissa villkor.
Skydd för icke-professionella investerare
För att säkerställa en hög skyddsnivå för icke-professionella investerare bör en lämplighetsbedömning göras oavsett om andelarna eller aktierna i Eltif-fonder förvärvas av icke-professionella investerare från distributörer eller förvaltare av Eltif-fonder eller via andrahandsmarknaden.
Distributören eller, när andelar eller aktier i en Eltif-fond erbjuds eller säljs direkt till en icke-professionell investerare, Eltif-förvaltaren, måste utfärda en tydlig skriftlig varning för att informera den icke-professionella investeraren om följande:
- När en Eltif-fond som erbjuds eller säljs till icke-professionella investerare har en livslängd som överstiger tio år, att Eltif-produkten kanske inte passar för icke-professionella investerare som inte kan upprätthålla ett sådant långsiktigt åtagande av illikvid natur.
- Om det i en Eltif-fonds fondbestämmelser eller bolagsordning föreskrivs en möjlighet att matcha andelar eller aktier i Eltif-fonden, att tillgången till en sådan möjlighet inte garanterar eller ger den icke-professionella investeraren rätt att utträda från eller lösa in sina andelar eller aktier i den berörda Eltif-fonden.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
- Förordning (EU) 2015/760 har gällt sedan den 9 december 2015.
- Ändringsförordning (EU) 2023/606 har gällt sedan den 10 januari 2024.
BAKGRUND
Bedömningar utförda av Europeiska kommissionen i samråd med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten har visat att Eltif-marknaden inte utvecklats i den takt som förväntades, med bara ett lågt antal fonder, små nettotillgångar, få jurisdiktioner där Eltif-fonder har sitt säte samt övervikt av en viss godtagbar investeringskategori i portföljsammansättningen. I kommissionens meddelande från 2020 om att inleda en ny handlingsplan för kapitalmarknadsunionen angavs att fler investeringar måste styras till företag som behöver kapital och till långsiktiga investeringsprojekt, särskilt under återhämtningen från covid-19-pandemin.
Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Europeiska långsiktiga investeringsfonder (Eltif-fonder). Eltif-fonder är utformade för att tillhandahålla långsiktigt kapital till infrastruktur, små och medelstora företag och fastighetsprojekt. Dessa fonder har fördelen av ett europeiskt pass som gör att de kan marknadsföras till både icke-professionella och professionella investerare. De styrs av strikta regler om deras investeringsstrategier och marknadsföringsverksamhet, vilket säkerställer starka garantier för investerare.
Reala tillgångar. Tillgångar som har ett egentligt värde på grund av sin substans och sina egenskaper, såsom egendom som räknas som fastighet.
Bolagsordning. Formella dokument som registrerats hos en myndighet för att lagligt dokumentera bildandet av ett företag.
Förvaringsinstitut. En bank eller ett företag, reglerat i direktivet om förvaltare av alternativa investeringsfonder (direktivet om AIF-förvaltare), som bland annat ansvarar för förvaring av tillgångar, övervakning av kassaflöden och tillsyn av verksamheten för alternativa investeringsfonder för att förbättra investerarskyddet.
Master-Eltif-fond. En Eltif-fond, eller en delfond i en Eltif-fond, där en annan Eltif-fond investerar minst 85 % av sina tillgångar i andelar eller aktier.
Feeder-Eltif-fond. En Eltif-fond, eller en delfond i en Eltif-fond, som har fått tillstånd att investera minst 85 % av sina tillgångar i andelar eller aktier i en annan Eltif-fond eller delfond i en Eltif-fond.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/760 av den 29 april 2015 om europeiska långsiktiga investeringsfonder (EUT L 123, 19.5.2015, s. 98).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2015/760 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (COM(2020) 590 final, 24.9.2020).
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/1851 av den 28 maj 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 vad gäller tekniska tillsynsstandarder för homogenitet i de underliggande exponeringarna i värdepapperisering (EUT L 285, 6.11.2019, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU av den 8 juni 2011 om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010 (EUT L 174, 1.7.2011, s. 1).
Se den konsoliderade versionen.
Senast ändrat 15.01.2024