Rambursarea TVA: persoanele impozabile stabilite într-o altă țară a UE
SINTEZĂ PRIVIND:
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
Directiva prevede normele detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (TVA), către persoane impozabile care nu sunt stabilite în țara UE de rambursare*, ci sunt stabilite într-o altă țară a UE.
ASPECTE-CHEIE
Directiva se aplică oricărei persoane impozabile nestabilite în țara UE de rambursare (dar stabilite într-o altă țară a UE) care, pe parcursul perioadei de rambursare:
Țările UE trebuie să ramburseze oricărei persoane impozabile nestabilite pe teritoriul lor (dar stabilite pe teritoriul altei țări a UE) TVA încasată pentru bunurile sau serviciile care i-au fost livrate/prestate de alte persoane impozabile din țara UE respectivă sau pentru importul de bunuri în țara respectivă, în măsura în care acestea sunt utilizate pentru operațiunile menționate în Directiva 2006/112/CE.
Pentru a fi eligibilă pentru rambursare în țara UE de rambursare, o persoană impozabilă nestabilită în țara respectivă trebuie să efectueze operațiuni care dau dreptul de deducere în țara UE în care este stabilită. În cazul în care o persoană impozabilă nestabilită în țara UE de rambursare efectuează, în țara UE în care este stabilită, atât operațiuni care dau dreptul de deducere, cât și operațiuni care nu dau dreptul de deducere în țara respectivă, țara UE de rambursare va rambursa numai partea rambursabilă din TVA.
Cererea de rambursare
Această directivă introduce o procedură în totalitate electronică. Persoana impozabilă nestabilită în țara UE de rambursare (dar stabilită într-o altă țară a UE) trimite o cerere de rambursare pe cale electronică țării UE de rambursare prin intermediul portalului electronic al țării UE în care este stabilită. Cererea de rambursare se referă la TVA pentru achiziționarea de bunuri sau servicii facturată pe parcursul perioadei de rambursare, precum și la bunurile importate pe parcursul perioadei de rambursare.
Cererea de rambursare trebuie trimisă țării UE în care este stabilită persoana în cauză înaintea datei de 30 septembrie a anului calendaristic care urmează perioadei de rambursare. În principiu, cuantumul TVA pentru care se solicită rambursarea nu poate fi mai mic de 400 EUR (sau 50 EUR dacă sunt întrunite anumite condiții). Dacă țara întârzie la efectuarea rambursării, solicitantul are dreptul la o dobândă pentru suma de rambursat. Țara UE în care este stabilit solicitantul trebuie să îi trimită acestuia, de îndată, o confirmare electronică de primire a cererii.
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Se aplică de la 20 februarie 2008, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 1 ianuarie 2010. Regulamentul abrogă Directiva 79/1072/CEE.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Directiva 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adăugată, prevăzută în Directiva 2006/112/CE, către persoane impozabile stabilite în alt stat membru decât statul membru de rambursare (JO L 44, 20.2.2008, pp. 23-28)
Modificările succesive aduse Directivei 2008/9/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 79/2012 al Comisiei din 31 ianuarie 2012 de stabilire a normelor de punere în aplicare a anumitor dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (JO L 29, 1.2.2012, pp. 13-32)
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 79/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (JO L 268, 12.10.2010, pp. 1-18)
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 19.10.2018