Convenția privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în materie civilă sau comercială (Convenția HCCH 2019 privind hotărârile judecătorești)
SINTEZĂ PRIVIND:
Convenția privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în materie civilă sau comercială
Decizia (UE) 2022/1206 privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în materie civilă sau comercială
CARE ESTE ROLUL ACESTE CONVENȚII ȘI AL ACESTEI DECIZII?
- Furnizând un standard minim pentru circulația hotărârilor judecătorești străine în materie civilă și comercială între țările care sunt părți la convenție, convenția promovează accesul la justiție pentru toți și facilitează comerțul internațional, investițiile și mobilitatea prin reducerea riscurilor și a costurilor aferente litigiilor transfrontaliere.
- Aceasta permite cetățenilor și întreprinderilor din Uniunea Europeană (UE) ca hotărârile pronunțate de o instanță din UE să fie recunoscute și executate în țările din afara UE care sunt, de asemenea, părți la convenție.
- De asemenea, aceasta asigură faptul că hotărârile judecătorești din țări din afara UE sunt recunoscute și executate în UE numai în cazul în care sunt respectate principiile fundamentale ale dreptului UE.
- Decizia aprobă aderarea UE la convenție.
ASPECTE-CHEIE
Recunoașterea hotărârilor judecătorești în dreptul UE
Înainte de această convenție, UE adoptase deja o serie de instrumente privind recunoașterea hotărârilor judecătorești în materie civilă și comercială:
Domeniul de aplicare
- Această convenție se aplică recunoașterii și executării hotărârilor judecătorești în materie civilă sau comercială, dar nu se extinde, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă.
- Alte materii excluse sunt menționate la articolul 2 al convenției.
- În plus, UE a exclus, printr-o declarație, aplicarea convenției în cazul contractelor de închiriere în scopuri altele decât stabilirea reședinței (închirieri) a unor bunuri imobile situate în UE.
Recunoaștere și executare
- O hotărâre judecătorească care intră în domeniul de aplicare al convenției și care a fost pronunțată de o instanță a unei părți la convenție (statul de origine) trebuie să fie recunoscută și executată în alt stat (statul solicitat).
- Convenția prevede un standard minim pentru circulația hotărârilor judecătorești între părțile la convenție. Convenția nu împiedică părțile contractante să recunoască și să execute, de asemenea, în temeiul legislației naționale, alte hotărâri care nu intră în domeniul de aplicare al convenției, cu excepția situațiilor definite la articolul 6 din convenție.
- În temeiul Convenției HCCH 2019 privind hotărârile judecătorești, o hotărâre judecătorească este recunoscută și executorie în alte părți contractante dacă a fost pronunțată de o instanță care era competentă în conformitate cu articolul 5 din convenție.
- O hotărâre judecătorească trebuie să fie recunoscută numai dacă produce efecte în statul de origine și trebuie să fie executată numai dacă este executorie în statul de origine.
- Recunoașterea sau executarea poate fi refuzată numai din motivele specificate în convenție. Acestea includ, de exemplu, dacă hotărârea judecătorească:
- a fost obținută prin fraudă; sau
- intră în contradicție cu o hotărâre judecătorească pronunțată de o instanță a statului solicitat în legătură cu un litigiu dintre aceleași părți.
- Partea care urmărește recunoașterea sau care solicită executarea trebuie să prezinte anumite documente, printre care o copie completă și certificată a hotărârii judecătorești (dacă documentele nu sunt redactate în limba statului solicitat, trebuie să fie însoțite de o traducere certificată).
- Procedura pentru recunoașterea, declararea caracterului executoriu sau încuviințarea executării și executarea hotărârii judecătorești sunt reglementate în dreptul statului solicitat, cu excepția cazului în care convenția prevede altfel. Instanța statului solicitat nu poate refuza recunoașterea sau executarea unei hotărâri judecătorești pe motiv că recunoașterea sau executarea ar trebui să fie solicitată în alt stat.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
Convenția a intrat în vigoare la 1 septembrie 2023.
CONTEXT
Irlanda și Danemarca beneficiază de clauze de neparticipare la spațiul de libertate, securitate și justiție în temeiul protocoalelor nr. 21 și 22 anexate la tratatele UE.
- Întrucât a optat pentru Regulamentul (UE) nr. 1215/2012, Irlanda este obligată să respecte această convenție.
- Danemarca nu are obligații în temeiul convenției și nu face obiectul aplicării acesteia.
Pentru informații suplimentare, consultați:
DOCUMENTELE PRINCIPALE
Convenția privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în materie civilă sau comercială (JO L 187, 14.7.2022, pp. 4-15)
Decizia (UE) 2022/1206 a Consiliului din 12 iulie 2022 privind aderarea Uniunii Europene la Convenția privind recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești străine în materie civilă sau comercială (JO L 187, 14.7.2022, pp. 1-3)
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (reformare) (JO L 351, 20.12.2012, pp. 1-32)
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Convenția privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (JO L 147, 10.6.2009, pp. 5-43)
A se vedea versiunea consolidată.
Decizia 2009/397/CE a Consiliului din 26 februarie 2009 privind semnarea în numele Comunității Europene a Convenției privind acordurile de alegere a forului (JO L 133, 29.5.2009, pp. 1-13)
Decizia 2014/887/UE a Consiliului din 4 decembrie 2014 cu privire la aprobarea, în numele Uniunii Europene, a Convenției de la Haga din 30 iunie 2005 privind acordurile de alegere a forului (JO L 353, 10.12.2014, pp. 5-8)
Data ultimei actualizări: 08.09.2023