Bruxelles, 23.4.2024

COM(2024) 188 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Punerea intereselor copiilor pe primul loc: Comunicare ce însoțește Recomandarea Comisiei privind sistemele integrate de protecție a copilului




„Vocile copiilor ar trebui să fie mai bine auzite, acest lucru ar putea încuraja alți copii să nu-și ascundă problemele” (declarație a unui copil din Lituania 1 ) 

PROTEJAREA COPIILOR ÎN EUROPA ȘI ÎN LUME, CA PRIORITATE A UE

În multe privințe, viața copiilor din Uniunea Europeană și din întreaga lume s-a îmbunătățit în ultimele decenii. Acest lucru se datorează, printre altele, creșterii prosperității, îmbunătățirii sistemului medical și al accesului la educație. Într-o lume aflată în schimbare rapidă, în contextul efectelor negative ale pandemiei, ale inegalităților, ale discriminării, ale conflictelor sau ale schimbărilor climatice asupra copiilor, dar și în lumea virtuală, am luat măsuri pentru a continua să susținem și să consolidăm drepturile și calitatea vieții copiilor în UE și în afara granițelor acesteia. UE, împreună cu partenerii săi europeni și internaționali și cu organizațiile societății civile au colaborat pentru a nu lăsa niciun copil în urmă, pe măsură ce abordăm aceste provocări și valorificăm oportunitățile tranziției verzi, digitale și demografice.

În ultimii ani, Comisia a instituit un cadru juridic, de politică și de sprijin solid și cuprinzător, cu angajamente clare de a intensifica protecția, promovarea și respectarea drepturilor copiilor, în special prin adoptarea, în martie 2021, a Strategiei cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului 2 („strategia UE”) și a Garanției europene pentru copii 3 . În cadrul strategiei UE, împreună cu statele membre, se pun în aplicare o serie de măsuri, cum ar fi măsuri de combatere a abuzului sexual online și offline asupra copiilor 4 , precum și acțiuni de combatere a sărăciei în rândul copiilor și a excluziunii socioeconomice a copiilor aflați în dificultate, inclusiv a celor cu handicap sau care provin din minorități sau din familii de migranți. De asemenea, s-au luat măsuri pentru a adapta mai bine sistemele de justiție la nevoile copiilor atunci când aceștia sunt victime, persoane suspectate, acuzate sau condamnate, martori sau alte părți la procedurile judiciare. În plus, Comisia a elaborat măsuri de îmbunătățire a sănătății mintale și a bunăstării copiilor. Participarea și consultarea efectivă a copiilor, inclusiv prin intermediul Platformei de participare a copiilor 5 , au reprezentat o trăsătură distinctivă a strategiei UE și devin o practică recunoscută în UE și în lume.

Strategia UE are și o dimensiune externă puternică, având în vedere că UE și-a intensificat eforturile de a promova, a proteja, a asigura exercitarea și respectarea drepturilor copiilor la nivel mondial, de a eradica fenomenul muncii copiilor, de a combate căsătoriile copiilor, de a face investiții considerabile în educație în întreaga lume și de a-i proteja pe copii de toate formele de violență, abuz și neglijență, inclusiv în context umanitar. De asemenea, UE promovează participarea copiilor și a tinerilor la nivel mondial prin intermediul Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe 6 . Orientările UE privind copiii și conflictele armate 7 sunt în curs de revizuire pentru a preveni practicile dăunătoare împotriva copiilor afectați de conflictele armate, a răspunde în caz că se face uz de astfel de practici și de a le pune capăt.

Deși s-au înregistrat progrese semnificative, violența împotriva copiilor rămâne o provocare atât în interiorul, cât și în afara UE, la multe niveluri. Eradicarea tuturor formelor de violență împotriva copiilor, inclusiv prin dezvoltarea și consolidarea sistemelor integrate de protecție a copilului, este atât un imperativ moral, cât și unul juridic. Este vorba, în cele din urmă, despre o investiție strategică în viitorul societăților noastre.

PROTEJAREA COPIILOR: UN IMPERATIV ȘI O INVESTIȚIE STRATEGICĂ ÎN SOCIETATE

Violența poate lua multe forme; aceasta se poate manifesta ca violență fizică sau mentală, vătămare sau abuz, neglijență sau tratament neglijent, maltratare sau exploatare, inclusiv abuz sexual, fizic, online sau în spațiul virtual. Violența include violența domestică, traficul de persoane, abuzul sexual, violența bazată pe gen, inclusiv mutilarea genitală a fetelor și femeilor și căsătoriile copiilor, precum și toate formele de bullying și de pedeapsă corporală. Copiii sunt, de asemenea, expuși discriminării și intoleranței, inclusiv în viața lor digitală 8 . În 2021, în UE, 114 copii au fost victime ale infracțiunii de omor săvârșite cu intenție 9 . Se estimează că 20 % din copiii din Europa suferă o formă de abuz sexual în timpul copilăriei 10 . Într-un sondaj recent privind violența împotriva femeilor, la nivel național, până la 13,7 % dintre femeile adulte au declarat că au fost victime ale violenței sexuale în copilărie 11 , deși acest procent ar putea fi chiar mai mare, deoarece, din păcate, în realitate sunt mai multe cazuri decât cele dezvăluite. Se estimează că, în UE, 190 000 de fete sunt expuse riscului de a fi supuse cu forța mutilării genitale 12 . Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani) 13 . Între 13 % și 29 % din copii (în vârstă de 15 ani) au raportat că sunt frecvent victime ale bullyingului în diferite state membre 14 . 

Violența împotriva copiilor are și un cost economic estimat la aproape 8 % din PIB-ul mondial, însemnând aproximativ 6,5 mii de miliarde EUR – deoarece încetinește dezvoltarea economică, sporește inegalitatea socioeconomică, frânează creșterea economică și reduce venitul pe cap de locuitor 15 . Prin alocarea de resurse pentru programele de educație timpurie se poate genera un randament al investițiilor de cel puțin patru ori mai mare decât cheltuielile inițiale 16 . Pierderea anuală de capital uman cauzată de tulburările mintale ale copiilor și tinerilor este estimată la 54,2 miliarde EUR în Europa 17 . Dezavantajele socioeconomic cu care se confruntă copiii conduc, de asemenea, la costuri mari pentru societăți, totalizând, în medie, echivalentul a 3,4 % din PIB în UE 18 . Prin urmare, investițiile în protecția copilului și în prevenirea violenței generează, de asemenea, profituri economice ridicate și economii de costuri pe termen lung.

Copiii înșiși solicită să fie capacitați și să vorbească despre problemele pe care le au, despre viața lor. Ei au drepturi, sunt agenți ai schimbării aici și acum și atunci când le solicită adulților să ia lua măsuri pentru a le răspunde nevoilor cu care se confruntă, fac acest lucru cu claritate. Ca experți în chestiuni care îi vizează, copiii solicită pe bună dreptate ca nimic din ceea ce îi privește să nu fie decis fără ei. În conformitate cu articolul 12 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului („Convenția ONU”) și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene („carta”), vocile și nevoile copiilor se află în centrul Recomandării privind sistemele integrate de protecție a copilului. Peste 1 000 de copii au fost consultați prin intermediul noii Platforme a UE de participare a copiilor cu privire la nevoile lor în materie de protecție.

CĂTRE SISTEME INTEGRATE DE PROTECȚIE A COPILULUI

Protejarea copiilor împotriva tuturor formelor de violență este un obiectiv central al UE. De asemenea, aceasta este intrinsec legată de prevenirea violenței, pentru a asigura bunăstarea copiilor și respectarea drepturilor lor. Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) stabilește pentru Uniune obiectivul de a promova protecția drepturilor copilului. Articolul 24 din cartă prevede dreptul copiilor la protecția și la îngrijirile necesare pentru asigurarea bunăstării lor, iar în toate acțiunile referitoare la copii, indiferent dacă sunt realizate de autorități publice sau de instituții private, interesul superior al copilului trebuie să fie considerat primordial. Protecția copilului este, de asemenea, un obiectiv-cheie al Convenției ONU și al Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă pentru ca fiecare copil să trăiască fără teamă, neglijență, abuz și exploatare. Statisticile și dovezile copleșitoare privind gama largă de abuzuri asupra copiilor, de violență și de neglijență în întreaga UE, la care se adaugă impactul pandemiei, repercusiunile războiului de agresiune împotriva Ucrainei și o creștere bruscă a conflictelor armate mondiale, reprezintă un apel la adoptarea de măsuri suplimentare.

Prin urmare, Comisia prezintă o recomandare 19 adresată statelor membre de a-și dezvolta și consolida în continuare sistemele de protecție a copilului pentru a le face mai integrate – astfel încât să poată răspunde mai bine nevoilor copiilor de protecție împotriva oricărei forme de violență – și pentru a promova protecția copilului ca prioritate globală a Uniunii.

Protecția copilului este un domeniu transsectorial și care presupune implicarea întregii societăți. Responsabilitatea pentru protecția copiilor este partajată între o serie amplă de entități, printre care se numără autorități publice, entități private, organizații internaționale și ale societății civile. Gama largă de instrumente aflate la dispoziția statelor membre și la nivelul Uniunii (legislație, politici și finanțare), la toate nivelurile de guvernanță, poate face ca sistemele de protecție a copilului să fie mai integrate și mai robuste. Sunt necesare mecanisme de coordonare între statele membre pentru a asigura răspunsuri multidisciplinare eficace între ministere sau între diferitele niveluri de competență. Este esențial ca entitățile să își asume roluri clar definite și să se asigure o coordonare strânsă între acestea. Disponibilitatea și coordonarea resurselor umane și financiare reprezintă, de asemenea, o provocare. Pe această bază, este evident faptul că sunt necesare sisteme de protecție a copilului mai eficiente și mai integrate.

O abordare la nivelul întregii societăți în ceea ce privește protecția copilului este o investiție tangibilă și strategică pe termen lung, inclusiv în contextul unei societăți a longevității care se dezvoltă sub ochii noștri. Această abordare va contribui în mod substanțial la societăți mai echitabile, mai egale și mai juste, susținute de echitate și solidaritate intergenerațională pentru generațiile prezente și viitoare.

Pe baza solicitărilor Parlamentului European 20 , ale Consiliului 21 și ale Comitetului European al Regiunilor 22 , recomandarea prezentată de Comisie statelor membre reafirmă angajamentul Comisiei de a consolida protecția copilului în întreaga UE și în afara granițelor acesteia. Recomandarea sprijină și invită statele membre să își evalueze, să își consolideze și să își integreze sistemele de protecție a copilului, bazându-se pe cele mai bune practici și utilizând instrumente la nivelul UE, cum ar fi legislația, măsurile de politică și finanțarea. De asemenea, Comisia invită, pe de o parte, Parlamentul European și Consiliul să țină seama de această recomandare în viitoarele lor deliberări și, pe de altă parte, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European să promoveze dialogul cu autoritățile locale și regionale și cu societatea civilă. În toate aceste acțiuni, interesul superior al copilului ar trebui să rămână întotdeauna considerentul primordial. 

(1)      Cu ocazia consultării efectuate prin intermediul Platformei UE de participare a copiilor .
(2)      COM(2021) 142 final .
(3)      Recomandarea (UE) 2021/1004 a Consiliului din 14 iunie 2021 de instituire a unei Garanții europene pentru copii (JO L 223, 22.6.2021).
(4)    Directiva 2011/93/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile și de înlocuire a Deciziei-cadru 2004/68/JAI a Consiliului (Directiva privind abuzurile sexuale asupra copiilor) ( JO L 335, 17.12.2011 ), inclusiv reformarea sa – COM(2024) 60 final, Comunicarea Comisiei intitulată „Un deceniu digital pentru copii și tineri: noua strategie europeană Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) – COM(2022) 212 final, Regulamentul de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor – COM(2022) 209 final.
(5)       Platforma UE de participare a copiilor .
(6)      JOIN(2022) 53 final.
(7)       Orientările UE privind copiii și conflictele armate.
(8)    Fapt evidențiat în documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei [SWD(2024) 98 final].
(9)    Eurostat, Intentional homicide victims by age and sex - number and rate for the relevant sex and age groups (Victimele infracțiunii de omor săvârșite cu intenție în funcție de vârstă și sex – numărul și rata în funcție de sex și grupe de vârstă relevante), 2021.
(10)     Canalul pentru drepturile omului al Consiliului Europei .
(11)    Eurostat, EU survey on gender-based violence against women and other forms of inter-personal violence (EU-GBV) (Sondajul UE privind violența bazată pe gen împotriva femeilor și alte forme de violență interpersonală), 2022.
(12)     Toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor (europa.eu) .
(13)    UNICEF, The State of the World’s Children 2021: On My Mind – Promoting, protecting and caring for children’s mental health, Regional brief: Europe , (Situația copiilor din lume în 2021: În mintea mea – promovarea, protejarea și îngrijirea sănătății mintale a copiilor. Raport regional: Europa), 2021.
(14)     The twin challenge of equity and excellence in basic skills in the EU, An EU comparative analysis of the PISA 2022 results - Publications Office of the EU (europa.eu) [Dubla provocare a echității și excelenței în competențele de bază în UE, O analiză comparativă la nivelul UE a rezultatelor PISA din 2022 – Oficiul pentru Publicații al UE (europa.eu)], 2024.
(15)     The violence-prevention Dividend, Why Preventing Violence Against Children Makes Economic Sense (Avantajele obținute din prevenirea violenței. De ce prevenirea violenței împotriva copiilor are sens din punct de vedere economic), 2022.
(16)    The Center for High Impact Philanthropy, High Return on Investment) (Randamentul ridicat al investițiilor), 2015.
(17)    UNICEF Report on the State of the World’s Children 2021 (Raportul UNICEF privind situația copiilor în lume 2021), Notă de informare regională: Europa .
(18)    C. Clarke, et al. (2022), The economic costs of childhood socio-economic disadvantage in European OECD countries (Costurile economice ale dezavantajelor socioeconomice din timpul copilăriei în țările europene membre ale OCDE), OECD Papers on Well-being and Inequalities, nr. 9, editura OCDE.
(19)      A se vedea trimiterile din Recomandarea privind sistemele integrate de protecție a copilului [COM(2024) 2682 final], din anexa la aceasta privind acquis-ul Uniunii, principalele documente de politică și finanțarea relevante pentru sistemele de protecție a copilului și din documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește recomandarea [SWD(2024) 98 final].
(20)    Rezoluția Parlamentului European din 11 martie 2021 referitoare la drepturile copiilor în perspectiva Strategiei UE privind drepturile copilului [ 2021/2523(RSP) ]
(21)    Concluziile Consiliului din 9 iunie 2022 referitoare la Strategia UE privind drepturile copilului ( 10024/22 )
(22)      Avizul Comitetului European al Regiunilor pe tema „Capacitarea autorităților locale și regionale în sistemele integrate de protecție a copilului”, adoptat în sesiunea plenară din 17-18 aprilie 2024. A se vedea:  Fișă informativă a avizului (europa.eu) . 

Bruxelles, 23.4.2024

COM(2024) 188 final

ANEXĂ

la

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor

Punerea intereselor copiilor pe primul loc: Comunicare ce însoțește Recomandarea Comisiei privind sistemele integrate de protecție a copilului




ANEXĂ

Principalele instrumente din acquis-ul Uniunii și principalele documente de politică și finanțări relevante pentru sistemele de protecție a copilului

Prezentul document oferă o imagine de ansamblu 1 a actelor juridice și a instrumentelor de politică și financiare ale Uniunii legate de sistemele de protecție a copilului.

Există hyperlinkuri către toate documentele juridice și de politică.

1.Legislație primară

Tratatul privind Uniunea Europeană  (2016/C202/13) – în special articolul 3 alineatele (3) și (5)

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene  (2016/C202/47) – în special articolul 9 (privind combaterea excluziunii sociale, un nivel ridicat de educație, de formare profesională și de protecție a sănătății umane), articolul 10 (nediscriminarea), articolul 79 (migrația), articolul 81 (cooperarea judiciară în materie civilă), articolele 82 și 83 (cooperarea judiciară în materie penală) și partea a doua („Nediscriminarea și cetățenia Uniunii”)

Carta drepturilor fundamentale a UE (2016/C202/389) – în special articolul 24 (drepturile copilului), precum și articolul 7 (dreptul la viața de familie), articolul 8 (protecția datelor cu caracter personal), articolul 14 (dreptul la educație), articolul 21 (nediscriminarea), articolul 32 (interzicerea muncii copiilor) și articolul 33 (viața de familie și viața profesională)

2.Documente de politică orizontală privind drepturile copilului

Comunicarea Comisiei „Către o strategie a UE privind drepturile copilului”  (COM/2021/142 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „O agendă a UE pentru drepturile copilului”  (COM/2011/60 final)

Comunicarea Comisiei „Către o strategie a UE privind drepturile copilului”  (COM/2006/367 final)

Concluziile Consiliului referitoare la Strategia UE privind drepturile copilului (10024/22)

Rezoluția Parlamentului European referitoare la drepturile copiilor în perspectiva Strategiei UE privind drepturile copilului  [2021/2523(RSP)]

3.Plasarea copilului în centrul atenției

3.1.Sisteme de protecție a copilului favorabile incluziunii

3.1.1.Incluziune socială

Recomandarea Comisiei privind Pilonul european al drepturilor sociale (2017/761/UE)

Recomandarea Comisiei intitulată „Investiția în copii: ruperea cercului vicios al defavorizării” (2013/112/UE)

Comunicarea Comisiei intitulată „Plan de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale” (COM/2021/102 final)

Comunicarea Comisiei privind instituirea unui Pilon european al drepturilor sociale  (COM/2017/250 final)

Proclamația interinstituțională privind Pilonul european al drepturilor sociale  (2017/C 428/09)

3.1.2.Originea rasială sau etnică, inclusiv romii

Decizia-cadru a Consiliului privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal (2008/913/JAI)

Recomandarea Consiliului privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor (2021/C 93/01)

Comunicarea Comisiei privind Strategia UE privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești (2021-2030)  (COM/2021/615 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „O Uniune a egalității: Planul de acțiune al UE de combatere a rasismului pentru perioada 2020-2025 (COM/2020/565 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „O Uniune a egalității:   Cadrul strategic al UE privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor”  (COM/2020/620 final)

3.1.3.Persoanele cu handicap

Comunicarea Comisiei intitulată „O Uniune a egalității: Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030  (COM/2021/101 final)

Decizia Consiliului privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap  (2010/48/CE)

3.1.4.LGBTIQ

Comunicarea Comisiei intitulată „O Uniune a egalității: Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ 2020-2025  (COM/2020/698 final)

3.1.5.Egalitatea de gen

Comunicarea Comisiei intitulată „O Uniune a egalității: Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025  (COM/2020/152 final)

3.1.6.Tineretul

Concluziile Consiliului privind punerea în aplicare a Strategiei UE pentru tineret (2019-2021) (14427/21)

Rezoluția Consiliului privind un cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului: Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 (2018/C456/01)

3.1.7.Ura nu își are locul aici

Comunicarea Comună către Parlamentul European și Consiliu intitulată „Ura nu își are locul aici: o Europă unită împotriva urii” (JOIN/2023/51 final)

3.2.Nevoile în materie de siguranță ale copiilor în mediul fizic și în mediul online

3.2.1.Siguranța în mediul fizic

Regulamentul privind siguranța generală a produselor, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 87/357/CEE a Consiliului  (2023/988/UE)

Regulamentul privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004  (2017/2394/UE)

Regulamentul privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole  (2013/1370/UE)

Regulamentul de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole  (2013/1308/UE)

Directiva privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE (2020/1828/UE)

Directiva de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivelor 98/6/CE, 2005/29/CE și 2011/83/UE în ceea ce privește o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestora  (2019/2161/UE)

Directiva privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE  (2013/11/UE)

Directiva privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE (2011/83/UE)

Directiva privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE și a Regulamentului  (CE) nr. 2006/2004 (2005/29/CE)

Directiva privind siguranța generală a produselor  (2001/95/CE)

Directiva Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii  (93/13/CEE)

Recomandarea Consiliului privind mediile fără fum de tutun  (2009/C 296/02)

Comunicarea Comisiei intitulată „O strategie «De la fermă la consumator» pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic”  (COM/2020/381 final)

Comunicare a Comisiei „O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE – Către zone rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere până în 2040  (COM/2021/345 final)

Comunicare a Comisiei „Noua agendă privind consumatorii – Consolidarea rezilienței consumatorilor pentru o redresare durabilă”  (COM/2020/696 final)

Comunicarea Comisiei – Orientări privind interpretarea și aplicarea Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori  (2021/C9320/01)

Comunicarea Comisiei Orientări privind interpretarea și aplicarea Directivei 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind drepturile consumatorilor (2021/C525/01)

Comunicarea Comisiei – Orientări privind interpretarea și aplicarea Directivei 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (2019/C323/04)

Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online (2016)

3.2.2.Siguranța în mediul online

Regulamentul privind o piață unică pentru serviciile digitale  (2022/2065/UE)

Regulamentul privind o derogare temporară de la anumite dispoziții ale Directivei 2002/58/CE în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor de către furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere pentru prelucrarea datelor cu caracter personal și a altor date în scopul combaterii abuzului sexual online asupra copiilor (2021/1232/UE)

Regulamentul privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (2018/1725)

Regulamentul privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date  (2016/679/UE)

Directiva de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice  (2018/1972/UE)

Directiva privind coordonarea anumitor dispoziții stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale  (2010/13/UE), astfel cum a fost modificată de  Directiva 2018/1808 având în vedere evoluția realităților pieței  (2018/1808/UE)

Comunicarea Comisiei intitulată „Un deceniu digital pentru copii și tineri: noua strategie europeană „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) (COM/2022/212 final)

3.3.Integritatea și sănătatea mintală a copiilor

Directiva privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexuale a copiilor și a pornografiei infantile  (2011/93/UE)

Directiva privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia (2011/36/UE)

Decizia Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în ceea ce privește aspectele legate de cooperarea judiciară în materie penală și în ceea ce privește azilul și nereturnarea (2023/1076/UE)

Decizia Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în ceea ce privește instituțiile Uniunii și administrația publică a acesteia (2023/1075/UE)

Decizia Consiliului privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în ceea ce privește chestiunile legate de azil și de nereturnare (2017/866/UE)

Decizia Consiliului privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în ceea ce privește aspectele legate de cooperarea judiciară în materie penală (2017/865/UE)

Recomandarea Consiliului privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare  (2018/C466/01)

Comunicarea Comisiei privind o abordare globală a sănătății mintale (COM/2023/298 final)

Comunicarea Comisiei referitoare la Strategia europeană privind serviciile de îngrijire (COM/2022/440 final)

Comunicarea Comisiei referitoare la Strategia UE privind combaterea traficului de persoane 2021-2025  (COM/2021/171 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Planul european de combatere a cancerului” (COM/2021/44 final)

Comunicarea Comisiei intitulată Strategia UE pentru combaterea mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor  (COM/2020/607 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Către eliminarea mutilării genitale feminine” (COM/2013/833 final)

Comunicarea Comisiei privind o strategie a UE de sprijinire a statelor membre în reducerea efectelor nocive ale alcoolului  (COM/2006/625 final)

Un plan comun de combatere a traficului de persoane menit să abordeze riscurile de trafic de persoane și să sprijine potențialele victime din rândul persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina (2022)

4.Sisteme integrate de protecție a copilului

4.1.O continuitate a serviciilor cuprinzătoare și coordonate

Recomandarea Consiliului privind căile către succesul școlar și de înlocuire a Recomandării Consiliului din 28 iunie 2011 privind politicile de reducere a părăsirii timpurii a școlii (2022/C 469/01)

Recomandarea Consiliului de instituire a unei Garanții europene pentru copii (2021/1004/UE)

Recomandarea Consiliului privind sisteme de înaltă calitate de educație și îngrijire timpurie a copiilor (2019/C189/02)

Recomandarea Consiliului intitulată „Educația și îngrijirea copiilor preșcolari: obiectivele de la Barcelona pentru 2030 (2022/C484/01)

Decizia Comisiei privind rezervarea seriei naționale de numere care încep cu 116 ca numere armonizate pentru servicii armonizate cu caracter social  (2007/116/CE), modificată ulterior prin  Directiva de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice  (2018/1972/UE)

Recomandarea Consiliului din 29 noiembrie 2021 privind abordările bazate pe învățarea mixtă pentru un învățământ primar și secundar de înaltă calitate și incluziv  (2021/C504/03)

Comunicarea Comisiei intitulată „Educația și îngrijirea copiilor preșcolari: să oferim tuturor copiilor noștri cea mai bună pregătire pentru lumea de mâine (COM/2011/66 final)

4.2.Justiție în interesul copilului

Directiva privind garanțiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale  (2016/800/UE)

Directiva privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului  (2016/680/UE)

Directiva de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității (2012/29/UE)

Directiva privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale (2012/13/UE)

Regulamentul (UE) 2016/1191 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 privind promovarea liberei circulații a cetățenilor prin simplificarea cerințelor de prezentare a anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012

Comunicarea Comisiei intitulată „Asigurarea justiției în UE - o strategie europeană în materie de formare judiciară pentru perioada 2021-2024  (COM/2020/713 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Strategia UE privind drepturile victimelor (2020-2025)” (COM/2020/258 final)

5.Copiii aflați în situații transfrontaliere

5.1.Justiție civilă

Regulamentul privind digitalizarea cooperării judiciare și a accesului la justiție în cadrul procedurilor transfrontaliere în materie civilă, comercială și penală și de modificare a anumitor acte din domeniul cooperării judiciare (2023/2844)

Regulamentul privind cooperarea între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială (2020/1783/UE)

Regulamentul Consiliului privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești și privind răpirea internațională de copii (2019/1111/UE)

Regulamentul de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid (reformare) (2013/604/UE)

Regulamentul Consiliului privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere (2009/4/CE)

Directiva Consiliului de îmbunătățire a accesului la justiție în litigiile transfrontaliere prin stabilirea unor norme minime comune privind asistența judiciară acordată în astfel de litigii (2002/8/CE)

5.2.Libera circulație

Directiva privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora (2004/38/CE)

Orientările Comisiei privind dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE și al familiilor acestora (C/2023/8500 final)

5.3.Migrația

Regulamentul privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european (2019/1896/UE)

Regulamentul privind utilizarea Sistemului de informații Schengen pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală (2018/1860/UE)

Regulamentul privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul verificărilor la frontiere, de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen și de modificare și abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 (2018/1861/UE)

Regulamentul privind instituirea, funcționarea și utilizarea Sistemului de informații Schengen (SIS) în domeniul cooperării polițienești și al cooperării judiciare în materie penală, de modificare și de abrogare a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1986/2006 și a Deciziei 2010/261/UE a Comisiei (2018/1862/UE)

Directiva de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (2013/33/UE)

Directiva privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale (reformare) (2013/32/UE)

Directiva privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală  (2008/115/CE)

Directiva privind dreptul la reîntregirea familiei  (2003/86/CE)

Comunicarea Comisiei intitulată „Plan de acțiune privind integrarea și incluziunea pentru perioada 2021-2027 (COM/2020/758 final)

Comunicarea Comisiei referitoare la un nou Pact privind migrația și azilul (COM/2020/609 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Protecția copiilor migranți” (COM/2017/211 final)

Comunicarea Comisiei referitoare privind politica UE în materie de returnare (COM/2014/199 final)

6.Prioritatea globală a UE

6.1.Eradicarea muncii copiilor

Comunicare a Comisiei privind munca decentă la nivel mondial pentru o tranziție globală justă și o redresare durabilă  (COM/2022/66 final)

6.2.Acțiuni externe

Declarație comună referitoare la Consensul european privind ajutorul umanitar (2008/C25/01)

Orientările UE pentru promovarea și protecția drepturilor copilului (2017) – Niciun copil lăsat în urmă

Orientările UE privind copiii în conflictele armate, actualizate în 2008

Orientările UE privind violența împotriva femeilor și fetelor și combaterea tuturor formelor de discriminare la adresa acestora  (2008)

Comunicarea Comisiei privind acțiunea umanitară a UE: noi provocări, aceleași principii (COM/2021/110 final)

Comunicarea Comisiei privind educația în situații de urgență și de criză prelungită  (COM/2018/304 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Puterea parteneriatelor comerciale: împreună pentru o creștere economică verde și justă” (COM/2022/409 final)

Comunicarea comună intitulată „Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024 (JOIN/2020/5 final)

Comunicarea comună privind Planul de acțiune pentru tineret (YAP) în cadrul acțiunii externe a UE pentru perioada 2022-2027 – Promovarea unei participări semnificative a tinerilor și a capacitării acestora în cadrul acțiunii externe a UE pentru dezvoltare durabilă, egalitate și pace (JOIN/2022/53 final)

Document de lucru al serviciilor Comisiei privind educația în situații de urgență în cadrul operațiunilor de ajutor umanitar finanțate de UE (SWD/2019/150 final)

Document de lucru al serviciilor Comisiei intitulat Humanitarian Protection: Improving protection outcomes to reduce risks for people in humanitarian crises (Ajutorul umanitar: îmbunătățirea rezultatelor în materie de protecție în vederea reducerii riscurilor pentru persoanele aflate în situații de criză umanitară) (SWD/2016/183 final)

Document de lucru al serviciilor Comisiei intitulat „Dimensiunea de gen în ajutorul umanitar: nevoi diferite, asistență adaptată” (SWD/2013/290 final)

Document de lucru al serviciilor Comisiei privind abordarea subnutriției în situații de urgență (SWD/2013/72 final)

DG ECHO Indicator de gen și vârstă (2014)

DG ECHO Technical Guidance on Protection Mainstreaming Key Outcome Indicator and Monitoring Tool  (Orientări tehnice cu privire la Indicatorul privind principalele rezultate referitoare la integrarea aspectelor legate de protecție și cu privire la Instrumentul de monitorizare) (februarie 2021)

2016 Document tematic de politică al DG ECHO Improving Protection Outcomes to Reduce Risks for People in Humanitarian Crises  (Îmbunătățirea rezultatelor în materie de protecție în vederea reducerii riscurilor pentru persoanele aflate în situații de criză umanitară)

Comunicarea Comisiei privind educația în situații de urgență și de criză prelungită (COM/2018/304 final)

Notă orientativă a DG ECHO privind pregătirea pentru dezastre (2021)

6.3.Schimbările climatice și pericolele pentru mediu

Comunicarea Comisiei intitulată „Pactul ecologic european”  (COM/2019/640 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Pactul climatic european”  (COM/2020/788 final)

Comunicarea Comisiei intitulată „Construirea unei Europe reziliente la schimbările climatice – Noua Strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice” (COM/2021/82 final)

Orientările Comisiei privind strategiile și planurile de adaptare ale statelor membre (2023/C 264/01)

Regulamentul de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice (2021/1119/UE)

7.Sprijin UE

Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CEDV) 2

·egalitatea, drepturile și egalitatea de gen, inclusiv cererea de propuneri referitoare la drepturile copilului

·cererea de propuneri Daphne

Programul „Justiție” 3 , inclusiv cererea de propuneri pentru sprijinirea proiectelor transnaționale privind formarea judiciară care vizează dreptul civil, dreptul penal sau drepturile fundamentale (JUST-JTRA)

Programul privind piața unică (PPU) 4

Programul privind protecția consumatorilor 5

Fondul pentru securitate internă , inclusiv apelul la încetarea abuzurilor sexuale asupra copiilor 6 (ISF-2021-TF1-AG-CYBER)

Fondul pentru azil, migrație și integrare 7  

Instrumentul de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize 8  

Fondul social european Plus 9  

Fondul european de dezvoltare regională 10

Fondul de coeziune 11  

Fondul pentru o tranziție justă 12

Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură 13  

Cadrul de monitorizare al UE pentru Garanția europeană pentru copii 14

Instrumentul de sprijin tehnic 15 , incluzând:

· Inițiativa emblematică privind consolidarea democrației și a statului de drept 16  

· Inițiativa emblematică privind punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii  (Tineretul pe primul loc – inițiativă emblematică)

·Inițiativă emblematică privind consolidarea capacității de primire și cazare pentru migranți

Programul „UE pentru sănătate” 17

Programul „Europa digitală” 18 : raport financiar către Rețeaua de centre pentru un internet mai sigur și platforma „Un internet mai bun pentru copii” (BIK)

Programul Erasmus+ 19 , incluzând:

· Cerere de propuneri privind experimentarea în materie de politici 2024

· Parteneriate pentru cooperare în cadrul acțiunii-cheie 2 (AC2)

Programele-cadru pentru cercetare și inovare 20  [Orizont 2020 (2014-2020) și Orizont Europa (2021-2027)], inclusiv:

·Orizont 2020: Provocarea societală 1 – Sănătate, schimbări demografice și bunăstare 21  

·Orizont 2020: Provocarea societală 6 – Societăți favorabile incluziunii, inovatoare și reflexive 22

·Orizont Europa (2021-2027) Clusterul 2 – Cultură, creativitate și societate favorabilă incluziunii 23

·Orizont Europa (2021-2027) Clusterul 3 – Securitatea civilă pentru societate 24

·Consiliul European pentru Cercetare (CEC) 25

Programul  InvestEU 26

8.Convenții internaționale relevante în domeniul drepturilor copilului

8.1.Organizația Internațională a Muncii

Convenția privind vârsta minimă de încadrare în muncă, nr. 138 (1973)  

Convenția privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor și acțiunea imediată în vederea eliminării lor, nr. 182 (1999)

8.2.Conferința de la Haga de drept internațional privat

Convenția din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii  

Convenția din 19 octombrie 1996 asupra competenței, legii aplicabile, recunoașterii, executării și cooperării privind răspunderea părintească și măsurile de protecție a copiilor

Convenția din 23 noiembrie 2007 privind obținerea pensiei de întreținere în străinătate pentru copii și alți membri ai familiei

Conferința de la Haga de drept internațional privat, Protocolul privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere, 2007

8.3.Altele

Protocolul privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor și copiilor, adițional la Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate

9.Documentele relevante ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene

Cartografierea sistemelor de protecție a copiilor din UE – actualizare 2023

Tutela pentru copiii neînsoțiți – Manual pentru formatorii tutorilor

Instrumentul practic EUAA-FRA pentru tutori – Introducere în protecția internațională

Instrumentul practic EUAA-FRA pentru tutori – Procedura de azil

Instrument practic pentru tutori – Protecție temporară pentru copiii neînsoțiți care fug din Ucraina

Copiii în procesul de migrație: drepturi fundamentale la frontierele europene

Manualul de drept european privind drepturile copilului - ediția din 2022

Ghid practic pentru protejarea copiilor neacompaniați în procesul de relocare

Copiii lipsiți de îngrijire părintească aflați într-un alt stat membru al UE decât statul lor de origine

Identificarea cerințelor privind vârsta minimă în ceea ce privește drepturile copilului în UE

Tutela în cazul copiilor lipsiți de îngrijire părintească

Manual privind dreptul european în materie de azil, granițe și imigrație

Combaterea traficului de copii în UE - Provocări, perspective și bune practici

Justiția în interesul copilului – listă de verificare pentru profesioniști

(1)    Această listă nu este exhaustivă.
(2)     Regulamentul de instituire a programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (2021/692/UE).
(3)     Regulamentul de instituire a programului „Justiție” (2021/693/UE).
(4)     Regulamentul de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică) (2021/690/UE).
(5)     Regulamentul de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică) (2021/690/UE).
(6)     Regulamentul de instituire a Fondului pentru securitate internă (2021/1149/UE).
(7)     Regulamentul de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare (2021/1147/UE).
(8)     Regulamentul de instituire, ca parte a Fondului de management integrat al frontierelor, a Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (2021/1148/UE).
(9)     Regulamentul de instituire a Fondului social european Plus (FSE+) (2021/1057/UE).
(10)     Regulament privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune (2021/1058/UE).
(11)     Regulament privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune (2021/1058/UE).
(12)     Regulamentul de instituire a Fondului pentru o tranziție justă (2021/1056/UE).
(13)     Regulamentul de instituire a Fondului pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (2021/1139/UE).
(14)     Recomandarea Consiliului de instituire a unei Garanții europene pentru copii (2021/1004/UE).
(15)     Regulamentul de instituire a Instrumentului de sprijin tehnic (2021/240/UE).
(16)    A se vedea, de exemplu, proiectul privind sistemele integrate de protecție a copilului și înființarea de adăposturi pentru copii (Barnahus) ca parte a inițiativei emblematice privind consolidarea democrației și a statului de drept.
(17)     Regulamentul de instituire a unui program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății („programul «UE pentru sănătate»”) pentru perioada 2021-2027 (2021/522/UE). A se vedea, de exemplu, două proiecte de punere în aplicare a celor mai bune practici de sprijinire a copiilor vulnerabili, lansate la începutul anului 2023; proiectul privind primul ajutor psihologic acordat persoanelor strămutate/copiilor din Ucraina a început în 2023; licitația privind programul de schimb și formare multidisciplinară pentru profesioniștii din domeniul sănătății și alți profesioniști care lucrează în comunitate cu grupuri specifice de populație, inclusiv profesori din școli, și cererea de propuneri pentru cele mai bune și promițătoare practici în domeniul sănătății mintale, inclusiv în ceea ce privește copiii și tinerii; Planul european de combatere a cancerului; Inițiativa pentru ajutorarea copiilor afectați de cancer.
(18)     Regulamentul de instituire a programului „Europa digitală” (2021/694/UE).
(19)     Regulamentul de instituire a Erasmus+: Programul Uniunii pentru educație și formare, tineret și sport (2021/817/UE)
(20)     Regulamentul de instituire a programului-cadru pentru cercetare și inovare Orizont Europa și de stabilire a normelor sale de participare și de diseminare (2021/695/UE).
(21)    A se vedea, de exemplu, proiectele: RefugeesWellSchool - Intervenții preventive în școli pentru promovarea bunăstării mentale a adolescenților refugiați și migranți; Equal-Life - Calitatea mediului la vârste fragede și efectele asupra sănătății mintale pe tot parcursul vieții și ATHLETE – Instrumente de promovare pentru dezvoltarea timpurie a vieții umane. Expozom, cercetare și traducere.
(22)    A se vedea, de exemplu, proiectul REFUGE-ED – Practici eficace în educație, sănătate mintală și sprijin psihosocial pentru integrarea copiilor refugiați.
(23)    A se vedea, de exemplu, proiectele: SCIREARLY – Politici și practici bazate pe cercetări științifice pentru reducerea rezultatelor slabe și a părăsirii timpurii a școlii în Europa;  LETSCARE - Haideți să ne pese! Să construim școli sigure și cu un climat binevoitor pentru a promova incluziunea educațională și rezultate școlare bune;  CLEAR - Construirea de strategii pentru rezultate bune în procesul de învățare în Europa: o analiză pe mai multe niveluri a rezultatelor (slabe) din cursul vieții.
(24)    A se vedea, de exemplu, proiectele: Cei 2P – Prevenire și protecție prin sprijin; ISEDA: Innovative Solutions to Eliminate Domestic Abuse (Soluții inovante pentru eliminarea violenței în familie); IMPROVE: Improving Access to Services for Victims of Domestic Violence by Accelerating Change in Frontline Responder Organisations (Îmbunătățirea accesului la servicii pentru victimele violenței în familie prin accelerarea schimbării în organizațiile de răspuns din prima linie).
(25)    A se vedea, de exemplu, proiectele: MAD2bully Motivations at the Automatic and Deliberate level to bully (Motivațiile bullyingului din perspectiva caracterului automat și deliberat); CHALLENGE – cazuri de hărțuire persistentă: către abordări de intervenție adaptate pentru a maximiza eficiența; Outside-in How Bullying in Adolescence Gets Into the Mind and Under the Skin (Efectele bullyingului în adolescență asupra minții și corpului).
(26)     Regulamentul de instituire a programului InvestEU (2021/523/UE): Fondul InvestEU - Uniunea Europeană (europa.eu) .