Wettelijke controle — Zorgen voor accurate financiële overzichten van bedrijven

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2006/43/EG betreffende wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

KERNPUNTEN

Openbaar register van auditors

Erkenning van auditkantoren buiten hun land van herkomst

Goedkeuring van wettelijke auditors uit een andere lidstaat

Van auditors uit andere lidstaten kan worden verlangd dat zij een aanpassingsperiode doorlopen (maximaal drie jaar) en/of zich aan testen onderwerpen. Zo is zeker dat zij voldoende kennis bezitten van onderwerpen als vennootschapsrecht, belastingrecht en sociaal recht. Na goedkeuring moeten zij in het openbaar register worden opgenomen.

Permanente scholing

Onafhankelijkheid en objectiviteit

Organisatie van de werkzaamheden

De lidstaten zien erop toe dat, wanneer de wettelijke controle van jaarrekeningen wordt uitgevoerd door een auditkantoor, dit auditkantoor ten minste één belangrijkste partner aanwijst en dat het kantoor de belangrijkste partner(s) voorziet van voldoende middelen en van personeel dat over de nodige bekwaamheid en capaciteiten beschikt om zijn of hun taken naar behoren uit te voeren. Een soortgelijke regel geldt wanneer een bedrijf de assurance van duurzaamheidsrapportering uitvoert.

Vertrouwelijkheid en beroepsgeheim

Internationale standaarden

Alle wettelijke controles moeten worden uitgevoerd op basis van internationale controlestandaarden, indien en wanneer deze zijn aangenomen door de Europese Commissie. De Commissie heeft de discretionaire bevoegdheid om deze standaarden vast te stellen, en kan deze alleen vaststellen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zolang de Commissie nog geen internationale standaarden heeft goedgekeurd, mogen lidstaten nationale standaarden toepassen.

Benoeming en ontslag

De controle van geconsolideerde jaarrekeningen

In het geval van geconsolideerde jaarrekeningen (dus van een moedermaatschappij en dochterondernemingen) is er een duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden van de auditors die onderdelen van de groep controleren. De groepsauditor (dus de wettelijke auditor of het auditkantoor dat de controle van de geconsolideerde jaarrekeningen uitvoert) draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de controleverklaring.

Kwaliteitsborging

Assurancestandaarden voor duurzaamheidsrapportage

Controleverklaring en assurancerapport over duurzaamheidsrapportering

De richtlijn beschrijft in detail specifieke regels voor de manier waarop de wettelijke auditor de resultaten van de wettelijke controle en van de assurance van duurzaamheidsrapportering presenteert. Bovendien moeten deze rapporten worden opgesteld in overeenstemming met de eisen van de assurancestandaarden die door de Commissie en/of de lidstaten zijn vastgesteld.

De lidstaten kunnen een op hun grondgebied gevestigde onafhankelijke assurance-dienstverlener (IASP)* toestaan de assurance van duurzaamheidsrapportering uit te voeren, op voorwaarde dat de verlener onderworpen is aan eisen die gelijkwaardig zijn aan de eisen die door Richtlijn 2006/43/EG aan auditors worden gesteld.

Onderzoeken en sancties

Kleine ondernemingen

Organisaties van openbaar belang*

De wettelijke controle van organisaties van openbaar belang is, vanwege de behoefte aan betrouwbare informatie en het belang daarvan voor het publiek en voor investeerders, aan strikte regels onderworpen. Deze omvatten:

Verordening (EU) nr. 537/2014 bevat verdere regels die specifiek op organisaties van openbaar belang van toepassing zijn.

Uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen

Krachtens de richtlijn mag de Commissie uitvoeringsbepalingen en gedelegeerde handelingen goedkeuren met betrekking tot de internationale aspecten van de richtlijn. Daarin kan nader worden bepaald hoe de autoriteiten van lidstaten en de verschillende marktpartijen de verplichtingen uit de richtlijn op dit terrein moeten naleven.

VANAF WANNEER TREDEN DE REGELS IN WERKING?

De richtlijn moest op 29 juni 2008 in nationale wetgeving zijn omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Wettelijke controle. Een wettelijk verplichte controle van financiële gegevens om aandeelhouders advies te geven over de juistheid van de rekeningen van bedrijven of openbare entiteiten.
Wettelijke auditor. Een natuurlijke persoon die door de bevoegde autoriteiten van een lidstaat, in overeenstemming met Richtlijn 2006/43/EG, is goedgekeurd om wettelijke controles uit te voeren en, indien van toepassing, de assurance van duurzaamheidsrapportering.
Onafhankelijke assurance-dienstverlener (IASP). Een conformiteitsbeoordelingsinstantie die is geaccrediteerd overeenkomstig Verordening (EG) nr. 765/2008 voor het uitvoeren van assurance van duurzaamheidsgerelateerde informatie overeenkomstig artikel 34, lid 1, van Richtlijn 2013/34/EU.
Organisaties van openbaar belang. Hiertoe behoren:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad (PB L 157 van 9.6.2006, blz. 87-107).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2006/43/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 537/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende specifieke eisen voor de wettelijke controles van financiële overzichten van organisaties van openbaar belang en tot intrekking van Besluit 2005/909/EG van de Commissie (PB L 158 van 27.5.2014, blz. 77-112).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 20.11.2023