Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Verzekering tegen rampen

Verzekering tegen rampen

In het kader van de algemene strategie om zich aan te passen aan de klimaatverandering en gezien de toegenomen frequentie van natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen heeft de EU een debat op gang gebracht om na te gaan in hoeverre de verzekeringsmarkt voorbereid is op dergelijke gebeurtenissen.

BESLUIT

Groenboek betreffende de verzekering tegen natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen (COM(2013) 213 final van 16.4.2013 - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).

SAMENVATTING

In de periode van 1980 en 2011 leed Europa niet minder dan 445 miljard EUR aan financiële verliezen als gevolg van verschillende rampen, zoals rivieroverstromingen of stortvloeden, stroomvloeden, bosbranden en aardbevingen, wat bewijst dat de Europese Unie (EU) kwetsbaar is voor bijna alle soorten natuurrampen.

Gezien dergelijke rampen in de toekomst vaker kunnen voorkomen, heeft de Europese Commissie in 2013 een groenboek gepubliceerd met het oog op het op gang brengen van een debat over deze kwestie. In dit document wordt het huidige systeem van verzekeringen tegen rampen herzien en wordt bekeken of dat op afdoende wijze wordt gefinancierd, of het moet worden verbeterd, en of de EU actie moet ondernemen op dit vlak.

Verzekering: een instrument voor risicobeheer

Het groenboek is bedoeld om de kennis uit te breiden vanhendie werken in de verzekeringssector , met name over de waarde van rampenverzekeringen. De nadruk wordt gelegd op het feit dat een preventiecultuur en een betere kennis over risicobeheer moeten worden ontwikkeld.

Uit onderzoek blijkt dat er een zeer kleine markt voor rampenverzekeringen is in de Europese landen en dat individuele personen en bedrijven vaak de echte kosten van verzekeren onderschatten.

Deze kwestie is van bijzonder belang voor de EU, omdat rampen grote grensoverschrijdende gevolgen kunnen hebben die gebieden van buurlanden kunnen bedreigen.

Zelfs als de kosten van grote rampen in één gebied of in één land geconcentreerd zijn, als ze onvoldoende worden gedekt door de verzekering, wordt het land in kwestie geconfronteerd met hoge kosten en grote lasten.

Oprichten van een markt voor rampenverzekeringen

In het groenboek wordt een aantal methodes vermeld die kunnen worden gebruikt voor het oprichten van een markt voor rampenverzekeringen. Dat zijn onder andere:

  • het samenbundelen van verschillende soorten scenario’s in één verzekeringspolis, bijvoorbeeld brand en storm of brand en overstroming. Aangezien elk risico onafhankelijk is van het andere risico in de samenbundeling van de polis, zouden de geaccumuleerde risico’s van elk risico in de polis dus worden verminderd;
  • de invoering van een verplichte rampenverzekering, als oplossing voor het probleem dat mensen hun bezittingen onvoldoende verzekeren omdat ze het risico onderschatten. Een ander probleem is dat mensen die denken dat ze risico lopen, enorme premies betalen, omdat de groep klanten niet groot genoeg is, wat leidt tot een hoge prijs;
  • om te helpen om de druk op de overheden van lidstaten te verminderen, stelt de EU voor dat overheden overwegen om zelf op te treden als verzekeraar of door de staat beheerde verzekeringspools op te richten. De oprichting van rampenverzekeringspools, waardoor de verzekeringsmarkt zijn capaciteit zou kunnen uitbreiden om meer risico’s op te nemen.

Ten slotte wordt er in het groenboek op gewezen dat verzekeraars prikkels voor risicobewustzijn en risicopreventie kunnen verschaffen om mensen ertoe aan te zetten om hun bezittingen te verzekeren en hun kwetsbaarheid te verminderen. Dat omvat kortingen aan mensen die het initiatief nemen om hun bezittingen te beschermen tegen bepaalde gebeurtenissen, wat op zijn beurt kan leiden tot een stijging van de gebruikmaking van dergelijke polissen.

Laatste wijziging: 10.04.2014

Naar boven